De lekkernij was al bij de oude Grieken bekend.Het is echt kei lekker enzo
![]()
Het recept zal via de havenstad Marseille (Massilia) Frankrijk zijn binnengekomen en via het Rhône-dal zijn weg naar het noorden gevonden. Dat het recept in de buurt van Montelimar bleef steken, is niet verwonderlijk. In de regio waren de benodigde grondstoffen lavendelhoning en noten immers ruim voorradig. De eerste keer dat we het woord "nougat" officieel tegenkomen, is in het boek "Le livre du pâtissier" van Jules Gouffé (1807-1877). Deze befaamde cuisinier was onder andere Le chef du service de bouche van Talleyrand en chef-kok aan het Engelse, Oostenrijkse en Russische hof. In zijn boek geeft Gouffé het recept van nougat de ménage : Verwarm 4 hectogram amandelen in kokend water tot de pel loslaat. Verwijder de pel en droog de amandelen goed. Snijd elke amandel in de lengterichting in zes gelijke partjes en droog ze in de oven. Laat in een poêlon d’office 2 hectogram suiker smelten waaraan een lepel azijn is toegevoegd. Voeg, wanneer de suiker geheel gesmolten is, al roerend de amandelstukjes toe. Het is belangrijk dat de amandelen dan goed warm zijn, want anders krijgt men een klef resultaat. Vul een rechthoekige vorm met 4 cm massa en druk goed aan. Herhaal deze handeling tot de vorm geheel gevuld is. Laat afkoelen haal uit de vorm en serveer. Het hele proces moet snel verlopen, want zodra de massa afkoelt, hechten de lagen niet meer. Gouffé geeft in zijn boek ook recepten voor nougat aux raisins de Corinthe en nougat garnis. Zijn recepten staan veraf van de nougat zoals wij die kennen, maar ongetwijfeld kunnen ze tegenwoordig nog dienst doen als inspiratiebron, bijvoorbeeld voor friandises.
Pâte cuite
Dat nougat voortaan gemaakt wordt met amandelen is de verdienste van Olivier de Serres die de amandelboom in de Provence en Rhône-vallei introduceerde. Hoewel daar tegenwoordig weinig amandelbomen meer te vinden zijn, sinds de strenge vorst in het jaar 1956 toesloeg. In Montelimar en omstreken gingen de nougat-recepten over van vader op zoon en werden steeds meer verfijnd. Aan het begin van de 20e eeuw, de basisreceptuur was inmiddels al van eiwit voorzien, was de produktie in handen van enkele lokale pâtissiers. Steeds meer ateliers zouden ontstaan en zelfs fabrieken werden er voor gebouwd. Dat heeft alles te maken met de uitvinding van de automobiel. Daarover later meer. In 1905 was de wildgroei in recepturen al dermate groot dat de wetgever zich er voor het eerst mee ging bemoeien. De nieuwe wet bepaalde: "Nougat is een pâte cuite van suiker, glucose, honing en vers of gedroogd eiwit, aangevuld met amandelen, noten, pistache, hazelnoot, fruit, enzovoort, eventueel geparfumeerd en/of gekleurd".
en da's allemaal waar