Pietverdriet | zaterdag 12 juni 2004 @ 16:47 |
Heb net 2 1/2 kilo aarbeinen schoongemaakt, en die met 2 kilo suiker en een pakje pectine aan de kook gebracht. Dat kookt nu lekker en dat wordt na 10 minuten koken in potjes gevuld, afkoelen en dan hebben we home made jam, Ben een benieuwd hoe het wordt. P | |
Redux | zaterdag 12 juni 2004 @ 16:47 |
Toffe_Ellende | zaterdag 12 juni 2004 @ 16:48 |
waarover zullen we gaan discussieren? | |
Christine | zaterdag 12 juni 2004 @ 16:50 |
Cellofaantje erover, op de kop laten afkoelen. Kun je heel lang bewaren. Komen de aardbeien uit eigen tuin? | |
Pietverdriet | zaterdag 12 juni 2004 @ 17:01 |
Nee, we hebben er de deksels van de potjes opgedraait (ipv cellofaan), en ja, vervolgens op de kop gezet. Nee, de aardbeien kwamen niet uit eigen tuin, maar van een boer hier voorbij, zijn beter als uit de winkel, maar niet helemaal zo goed als die uit eigen tuin. Aardbeien uit eigen tuin gebruik ik trouwens voor het maken van ijs. | |
Luchtbel | zaterdag 12 juni 2004 @ 19:14 |
Verse aardbeienjam Over een tijdje kan je pruimenjam met citroen maken. Wat overigens ook erg lekker is, die kleine rode en witte besjes koken tot ze kapot gaan er een sap ontstaat. Die op dezelfde manier als je jam in potten doet, in potten doen en bewaren. Heerlijk als een soort aanmaaklimonade met spa-rood. | |
Liejannuh | zaterdag 12 juni 2004 @ 20:03 |
Lekker! Eigengemaakte jam! Op scoutingkampen maakten vaak jam. Met geleisuiker. Is er veel verschil tussen geleisuiker en gewone suiker met pectine? | |
Lucille | zaterdag 12 juni 2004 @ 20:05 |
quote:Is dat niet hetzelfde? | |
Liejannuh | zaterdag 12 juni 2004 @ 20:07 |
Kennelijk niet, anders deden ze het vast niet in andere pakken. | |
MOD | zaterdag 12 juni 2004 @ 20:12 |
Kruisbessen Jam | |
Tinkepink | zaterdag 12 juni 2004 @ 20:56 |
Oh leuk! Jam maken! Doe ik ook! Vorig jaar een hele lading potten met aardbeien-abrikozen-likeurjam gemaakt (erg lekker). Aarbei met banaan is ook aan te bevelen, net als aarbei met rhabarber. Rode bessen zijn lekker met een beetje bessenjenever erdoorheen. Ik denk dat ik dit jaar maar eens pruimenjam ga maken ofzo. Ik gebruik overigens altijd geleisuiker met een zo laag mogelijke mengverhouding (2 of 3 kilo fruit : 1 kilo suiker). Dan smaakt de jam naar mijn idee het lekkerste. Ik heb het vorig jaar ook eens met normale suiker geprobeerd en het heeeeeeeeel lang laten inkoken. Ook lekker, maar het bleef me net iets te vloeibaar. | |
Pietverdriet | zaterdag 12 juni 2004 @ 21:56 |
Klink lekker, Ik neem de volgende keer minder suiker en wat meer pectine, is zoet geworden, maar dikvloeibaar. | |
Killer_Mom | zondag 13 juni 2004 @ 17:14 |
ik maak ( bijna) ieder jaar Vlierbessen jam, een vraag over potten, ik gebruik nooit potten waar zure of zoetzure , BV komkommers, in hebben gezeten, eerst, lang geleden lukte t niet , lukte wel van dezelfde lading in andere, gewone jampotten bv. erna heb ik t niet meer geprobeerd eigenlijk. de augurkenpotten jam waren erna altijd vlug beschimmeld, misschien door t zuur, of zo glazen potten week ik eerst in heet water, t etiket eraf, en dan in de vaatwasser, voor de jam eringaat, wassen met hete soda en naspoelen. kan t wel of niet met de huidige potten? | |
Tinkepink | zondag 13 juni 2004 @ 19:36 |
Bij mij worden de potten eerst afgespoeld, dan gaan ze in de afwasmachine en worden ze weggezet. Als ik ze weer nodig heb kook ik ze eerst een minuut of 5 uit. Bij mij is er nog geen pot beschimmeld, zelfs niet degenen die eigenlijk niet helemaal goed dicht waren. Vandaag overigens abrikozen-bananen-vlierbesbloemensiroopjam gemaakt. Erg lekker en bijzonder van smaak. | |
Killer_Mom | zondag 13 juni 2004 @ 21:35 |
uitkoken, goed idee, ......= opzetten , aan de kook brengen, iets af laten koelen, en eruit halen, ...dit is voor de leken, gooi ze niet meteen in kokend water anders.... * pang* | |
Pietverdriet | zondag 13 juni 2004 @ 21:36 |
* Pietverdriet gaat binnenkort maar eens op rommelmarkten op zoek naar weckpotten. :-) | |
Tinkepink | zondag 13 juni 2004 @ 21:39 |
quote:Of je spaart gewoon een jaartje alle jam-, augurken,- en alle andere potten met draaideksel op (geen plastic natuurlijk). Is veel goedkoper. | |
Pietverdriet | zondag 13 juni 2004 @ 21:44 |
quote:Soit, Weckpotten op de rommelmarkt kosten geen fluit, en staan heel mooi in de voorraad/kelderkast Behalve jam dan natuurlijk ook augurkjes, amsterdamse uitjes, spekkersen, pruimen, stoofperen, confit de canard, zult, etc etc Lijkt me echt geil om zo een voorraadkast te hebben :-) (edt) en dan vergeet ik nog de Soleier.. | |
Killer_Mom | zondag 13 juni 2004 @ 21:53 |
quote:zover hoef je niet te gaan.. bei uns im keller....volgens mij staat die nog helemaal vol met die dingen, boontjes van 20 jaar geleden. maar wel van eigen tuin, en kersen. nachtmerry, wij keken op t reuzenrad, om 1 uur draaide t al!, maar eerst moesten die erwten , of tuinbonen schoongemaakt, en dan vlogen we naar de kermis...maar wel gezellig, ergens... wij zaten heel de zomer groenten schoon te maken, om in te wekken, was een hobby van ons mam , of noodzakelijk, met 10 kinderen. denk t laatste. trouwens die ingewekte boontjes waren niet lekker, misschien lag t aan de soort, of omdat ik daar uren aan heb liggen plaren, ik vond ze eigenlijk niet te eten. | |
Tinkepink | zondag 13 juni 2004 @ 21:53 |
quote:Wat betreft alle andere zaken die je kan wecken heb je wel gelijk. Mocht je nog een rommelmarkt tegenkomen waar ze weckpotten verkopen, geef me dan een seintje. Ik kom ze hier echt nooit tegen. | |
Pietverdriet | zondag 13 juni 2004 @ 22:37 |
quote:www.ebay.de een ideetje? mijn favoriete rommelmarkt was die in de oude posthallen in Düsseldorf, en verder kerkbazaars en kinderrommelmarkten. | |
Pietverdriet | zondag 13 juni 2004 @ 22:40 |
quote:Had ook zo een moeder, gek op sperziboontjes, dus dat stond in de tuin, en dan 3 keer in de week bonen. Kwam me neus uit, en op een gegeven moment heb ik het gewoon verdomt te eten. Heb toen echt bijna 20 jaar geen spercibonen meer gegeten (de keren kan je op 1 hand tellen) en pas de laatste jaren eet ik het weer een beetje. Bloemkool maak ik nog steeds liever niet klaar. | |
Harry_Sack | zondag 13 juni 2004 @ 22:43 |
quote:Die dingen kosten een scheet en 2 knikkers bij de blokker, in 5 verschillende maten ook nog volgens mij. | |
Killer_Mom | zondag 13 juni 2004 @ 22:56 |
quote:kijk ff Eten ... verbonden met herinnering mijn schoonmoeder kookte iedere dag van de week t zelfde, echt iedere dag op zondag, paardevlees, aardappelen en bloemkool, gerookt paardevlees, kan net, bloemkool? gaat langzaan linksroerend de afvalemmer in | |
Pietverdriet | maandag 14 juni 2004 @ 00:08 |
quote:echte weck of dingen die er alleen maar op lijken, zoals bij Xenos (en die waardeloos zijn) | |
Killer_Mom | maandag 14 juni 2004 @ 00:17 |
quote:ah die dingen, jah op echte weckpotten zit een losse klem, die kreeg ik er met moeite op, rubbers die je nog uit moest koken, en die dikker zijn, maar nee, ik laat me niet verleiden tot t inwecken, nooit meer, jam maken ok, | |
shmoopy | maandag 14 juni 2004 @ 00:18 |
quote:Waaraan herken je de echte dan? En wat wordt er bedoeld met cellofaan? Ik wil nu opeens ook zelf jam gaan maken (en bedankt, he, je zet me weer aan het werk ), kun je even uitleggen hoe dat zit met die potten, want dat schijnt qua hygiene heel belangrijk te zijn. | |
Harry_Sack | maandag 14 juni 2004 @ 00:47 |
quote:Ik heb een paar 2 literweckpotten van glas met een grolschbeugelsluiting en een rubber er tussen. Een paar jaar geleden heb ik die bij de Blokker gekocht en ik heb er nog steeds veel plezier van, het houdt mijn biergraan lang goed. | |
Pietverdriet | maandag 14 juni 2004 @ 07:30 |
quote:Staat er op, merknaam, Weck quote:Cellofaan--> Huishoud folie Neem oude majonaise potten of jampotten, potten met een blikken deksel die je er op kan schroeven, (sommige augurkenmerken sluiten niet) Potten /deksels in de vaatwasser laten lopen, spoelen met cloorwater en daarna afspoelen met afgekookt water. Nu afdrogen met een schone (!!) theedoek. Jam koken, potten in een bakje zetten voor het morsen en tot de rand vullen met de kokend hele jam, echt tot de rand, nog net geen kop er op. Met een theedoen beetpakken (ander brand je je klauwen) en deksels er op draaien. Op de kop wegzetten. Fruit en Suiker deed men vroeger 1 kilo fruit, 1 kilo suiker (en je doet er wat pectine of gelatine bij om te binden) Maar dat is erg zoet, als je minder zoet wil, minder suiker gebruiken, (nooit zoetstof gebruiken, de suiker wordt gebruikt om te conserveren) je kan zo laag gaan tot 1 kilo fruit en 500 gram suiker, maar dan moet je de jam in de koelkast bewaren, ook als ie aangebroken is, en dan nog blijft ie niet onbeperkt goed. | |
roofless | maandag 14 juni 2004 @ 08:16 |
De "echte" weckpotten (nou ja, de potten die ik heb en mijn oma vroeger gebruikte) hebben geen klem, ze hebben een losse glazen deksel die zichzelf vastzuigt doordat je juist een beetje lucht boven je ingewekte spullen laat, doordat de lucht afkoelt trekt de pot "vacuum". En je maakt hem open door aan het flapje van het rubber te trekken. In plaats van pectine kun je trouwens ook vruchten gebruiken die veel pectine bevatten. Vooral appel wordt daarom vaak door de andere vruchten gemengd... Maar... is een weckpot vol jam niet een beetje veul? Als die potjes zelfgemaakte jam eenmaal worden aangebroken bederven ze toch ietsje sneller dan de potjes uit de winkel. | |
Killer_Mom | maandag 14 juni 2004 @ 13:13 |
als je die dicht kookt moet er wel een klem op, na het afkoelen kan die eraf, en je had ook weckringen zonder flapje, die potten maakte je open door er met een speld langs te prikken, dan komt er lucht in en de deksel laat los. | |
Tinkepink | maandag 14 juni 2004 @ 15:52 |
quote:Daarom gebruik ik ook het liefst oude jampotten. Ik kook ze trouwens altijd uit voor gebruik. Weet ik zeker dat ze schoon zijn en hoef ik niet met chloor en zo in de weer (als je dat goed doet kan het geen kwaad, maar ik vind dat altijd eng). Overigens gebruik ik dit jaar (en vorig jaar heb ik het ook gebruikt) geleisuiker met de verhouding 3:1 (3 kilo vruchten en 1 kilo suiker). Heb tot op heden nog geen problemen gehad met schimmels ed, ook niet met de potten van vorig jaar. Wel zet ik standaard alle aangebroken potten jam in de koelkast, ook die uit de supermarkt. | |
Tinkepink | donderdag 8 juli 2004 @ 10:57 |
Gisteren heb ik kruisbessen-bananenjam gemaakt. Is erg lekker en goed gelukt! Vorige week heb ik kersenjam met citroen en kaneel gemaakt. Die was ook erg lekker. Maar nu heb ik weer en kilo kersen kado gekregen en wil ik een andere jam maken. Iemand een goed idee? | |
Chell | donderdag 8 juli 2004 @ 11:03 |
bananenjam Eind van de zomer ga ik pruimenjam maken denk ik. Mijn ouders hebben 12 pruimenbomen in de tuin en dus elk jaar hééééél veel pruimen. | |
Martijn_77 | zaterdag 10 juli 2004 @ 15:14 |
quote:Waar kun je eigenlijk kruisbessen kopen? | |
Pietverdriet | zaterdag 10 juli 2004 @ 15:16 |
quote:Van die standjes langs de weg, waar ze ook aardbeien verkopen, of soms ook op de markt. | |
Tinkepink | zaterdag 10 juli 2004 @ 15:26 |
quote:Soms ook in de beter gesorteerde supermarkt, maar ik haal ze gewoon uit eigen tuin | |
BBQ-kip | zaterdag 31 juli 2004 @ 02:45 |
Kiwi-bananenjam is ook erg lekker, die heb ik vorig jaar gemaakt, net als bosbessenjam, aardbeienjam en aardbeien-citroenjam Jammie! Kent iemand van jullie eigenlijk tomatenjam? Een Portugese vriendin van me heeft altijd een potje staan, heerlijk op brood met wat boter. Hmm, ik ga volgende week ook maar eens lekker weer jam maken Weet iemand waar je bergen bosbessen kunt kopen? Ik heb ze dit jaar een stuk minder gezien dan vorig jaar en ze zijn allemaal erg duur... helaas. | |
rvrb_ke | zaterdag 31 juli 2004 @ 08:48 |
Hier staat standaard zelfgemaakte jam in de kast... Rode bessenjam... Bessen helpen plukken en in ruil krijgen we een aantal potten jam... Zelf maken kan ik ook wel, maar was beetje dom om zelf ook te gaan maken terwijl er toch al gemaakt werd en we de potten konden krijgen Sinaasappeljam is trouwens ook niet slecht... | |
shmoopy | zaterdag 31 juli 2004 @ 11:36 |
Hoe maak je bananenjam? Klinkt wel erg lekker nl. | |
BBQ-kip | maandag 2 augustus 2004 @ 09:37 |
Banenen beetje fijn prakken, citroensap erbij, in een pan mikken, warm laten worden, geleisuiker erbij 2 minuten laten koken en in een pot mikken Klaar! Vers citroengras erdoor mikken voor de smaak is ook lekker trouwens! Even inkerven en mee laten "trekken" maar niet opeten, da's niet lekker. | |
shmoopy | maandag 2 augustus 2004 @ 14:11 |
Tnx, kippie, zeker die toevoeging van citroengras lijkt me lekker. | |
BBQ-kip | dinsdag 3 augustus 2004 @ 12:23 |
Shmoopy, heb je het al uitgeprobeerd? Ik ga vanmiddag bananenjam met citroengras maken, heb ik wel zin in, het is zulk mooi weer buiten Ik word er helemaal vrolijk van | |
shmoopy | dinsdag 3 augustus 2004 @ 12:25 |
quote:Ben er nog niet aan toegekomen. Btw, hoe lang hou je die jam goed in de koelkast? | |
Dinus | dinsdag 3 augustus 2004 @ 23:48 |
Je kan het echt superlang bewaren!! Ik ga gauw weer eens kiwijam maken, die is zo lekker | |
krakkemieke | dinsdag 3 augustus 2004 @ 23:52 |
Rabarberjam met gember! | |
BBQ-kip | woensdag 4 augustus 2004 @ 10:31 |
Shmoopy, 4 maanden in de koelkast moet toch wel lukken, misschien wel langer. En wanneer hij donzig groen begint te worden wegkieperen natuurlijk | |
shmoopy | woensdag 4 augustus 2004 @ 11:45 |
quote:Okee, en heb je de verhoudingen ook voor me? | |
BBQ-kip | woensdag 4 augustus 2004 @ 12:37 |
Ik doe meestal gewoon 1 op 1 geleisuiker en vruchten, maar omdat banaan best wel dik is van zichzelf gebruik ik hierbij minder geleisuiker. En een flinke sproei limoen/citroensap erover, lekker en goed tegen verkleuring. Ik heb gisteren bij de KonMar 4 stengels Sereh (citroengras) gekocht voor 46 cent dus die gaan er allemaal lekker doorheen, ik gebruik 4 bananen. Wilde eigenlijk gisteren de jam maken, maar is er niet meer van gekomen. | |
E.T. | woensdag 4 augustus 2004 @ 22:17 |
Iemand nog leuke combi's met bramen? En tips voor bramenjam. De bramenstruik hier achter geeft meer fruit dan ik op kan eten... En kan iemand me vertellen hoeveel jam ik overhou van een kilo bramen? (mengverhouding 1:0,75 ongeveer) | |
Pietverdriet | woensdag 4 augustus 2004 @ 22:25 |
quote:1,75 kilo jam? | |
Pietverdriet | woensdag 4 augustus 2004 @ 22:26 |
Wat dacht je trouwens van om je teveel aan bramen in te vriezen? | |
E.T. | woensdag 4 augustus 2004 @ 22:27 |
quote:zit ik idd ook nog aan te denken. Zeker nu Saskia net is begonnen met fruithapjes (maar dan moet 't wel weer gepureerd en met bramen lijkt gezeefd me ook nog wel prettig voor haar) | |
E.T. | woensdag 4 augustus 2004 @ 22:28 |
quote:kookt dat niet onwijs in? Een kilo bramen en 3/4 kilo suiker gaat volgens mij nooit 1,75 kilo jam opleveren.. | |
Dinus | woensdag 4 augustus 2004 @ 23:19 |
quote:Je kan misschien ook wel siroop maken voor aanmaakranja? De jam zeven lijkt me ook wel zo prettig, ik vond als kind die pitjes maar niks weet ik nog wel... | |
Pietverdriet | woensdag 4 augustus 2004 @ 23:25 |
quote:onwijs inkoken is uit grootmoeders tijd, toen er nog geen Suiker met Pectine was, en je heel lang kookte. | |
E.T. | donderdag 5 augustus 2004 @ 11:31 |
Hoe lang moet het eigenlijk koken? | |
Pietverdriet | donderdag 5 augustus 2004 @ 11:41 |
quote:ligt aan de inmaaksuiker,. staat op de verpakking | |
BBQ-kip | donderdag 5 augustus 2004 @ 11:51 |
2 minuten ofzo. Ga je trouwens van bramen niet ontzettend aan de race? Ik lust ze zelf niet graag, maar dit meen ik ergens opgevangen te hebben.... | |
Dinus | dinsdag 24 augustus 2004 @ 16:48 |
In de speeltuin bij ons in de wijk staat een knoeperd van een perenboom, barstensvol met peren waarmee niets gedaan wordt Ik heb er een kilo uitgeschud en twee potjes jam gemaakt, met kaneel en als extra een zakje vanilliesuiker. Het is nog aan het afkoelen, ik hoop dat het niet vloeibaar blijft. Is daar nog iets aan te doen mocht wel vloeibaar blijven? | |
Pietverdriet | dinsdag 24 augustus 2004 @ 16:54 |
quote:Ja, koop pectine, staat in de supermarkt bij de geleisuiker en inmaaksuiker. Dat is een bindmiddel op basis van appels. Volg de aanwijzingen op de verpakking | |
Dinus | vrijdag 27 augustus 2004 @ 22:45 |
Bedankt Piet! ik zal dat even kopen. Ik moet trouwens erbij zeggen dat het de volgende dag nog wel wat ingedikt was. Het loopt wel van het mes, maar je moet jam toch met een lepel op je brood doen, heb ik thuis geleerd | |
IkKooK | vrijdag 27 augustus 2004 @ 22:54 |
k lees hier dat iedereen zijn potten op zjn kop zet. Ik kan met nog herinneren toen ik klein was en nog thuis zelf jam maakte dat we dat niet deden. Waarom moet je ze op zijn kop zetten? | |
Pietverdriet | vrijdag 27 augustus 2004 @ 22:55 |
quote:Sluiten de potten beter af, zegt men. | |
lady-wrb | vrijdag 27 augustus 2004 @ 22:56 |
quote:http://www.vangilse.nl/domains/vangilse/pages/default.asp | |
Christine | dinsdag 31 augustus 2004 @ 17:18 |
Zondag hebben mijn vriend en ik 240 gram bramen geplukt, en een potje jam gemaakt. Omdat het het seizoen is, hebben we vandaag nog meer geplukt, 2,6 kilo dus we hebben weer een voorraadje jam | |
Martijn_77 | zondag 20 februari 2005 @ 10:03 |
Kun je eigenlijk van elka fruit Jam maken? En is de bereidings wijze fruit afhankelijk? |