Dat lijkt me wat overdreven.quote:Op dinsdag 25 mei 2004 14:08 schreef B-FliP het volgende:
Je kan met haptonomie elke emotie opwekken die je wil als je het goed beheerst.
Zo kan je met bepaalde drukpunten iemand laten huilen, lachen, geil laten worden, etc...
erg leuk en errug fijn...
Cursussen genoeg dus knock yerself out...
Greetz 'n Beatz
Flip
Bij de een wel, bij de ander niet. Het hangt maar net van de insteek van de behandelaar af. Hoewel, fysiotherapie is een groot woord in deze. Het gaat om aanrakingen, soms een soort van knedingen, die ook erg stevig (soms zelfs best pijnlijk...) kunnen zijn.quote:Op donderdag 27 mei 2004 20:52 schreef wobniar het volgende:
Ik heb wat vragen aangezien het me wel aantrekkelijk lijkt:
-waaruit bestaat een behandeling precies? Klopt het dat het praten + een soort fysiotherapie is?
Weet ik eigenlijk niet meer.quote:-heb je een verwijzing van de huisarts nodig?
Ik ben niet ziekenfonds verzekerd. Maar ik weet wel dat een stempel met 'fysiotherapie' op de rekening wél helpt bij de vergoeding.quote:-vergoedt het ziekenfonds?
Van alles.quote:-waartegen helpt het oa?
quote:Doelgroep haptotherapie
De begeleiding/therapie van de haptotherapeut is bestemd voor een ieder die daarom vraagt, ongeacht leeftijd, levensfase, sociale en economische status, opleiding, cultuur, ras, sexe en levensovertuiging.
De haptotherapeut begeleidt/adviseert mensen met vragen omtrent kwaliteit van leven en met emotionele problemen, waarbij er een verstoring is in het evenwicht tussen draagkracht/veerkracht en draaglast.
Deze emotionele problemen kunnen in relatie staan tot:
*lichamelijke dysfuncties, zoals
blokkades in bewegingsapparaat/bewegingspatronen
spanningsklachten
voorkeurshoudingen en -bewegingen
*psychosociale dysfuncties, zoals
relationele problematiek
verlies-/traumaverwerking
problemen in de werksfeer/burn out
*intrapsychische problematiek, zoals
verstoring in ontwikkeling of ontplooiing
moeilijkheden bij herkennen en ervaren van gevoelens en eigen grenzen
negatief lichaamsbeeld/zelfbeeld
zingevingvraagstukken
Van de haptotherapeut wordt verwacht dat hij de grens met de psychopathologie herkent. Bij (ernstige) psychopathologie wordt verwezen naar of samengewerkt met een hulpverlener, deskundig op het betreffende terrein.
De haptotherapeut kan ook preventief werkzaam zijn.
Zijn kennis en vaardigheid kunnen worden aangewend bij:
sportbegeleiding
ouderen begeleiding
opvoeding
consultatie ten behoeve van persoonlijke groei
zwangerschapsbegeleiding (acte).
quote:Haptotherapie
De VVH hanteert de volgende omschrijving van haptotherapie:
Een therapeutische begeleiding binnen een professioneel kader in situaties waarin er sprake is van een achtergebleven en/of geblokkeerde ontplooiing van de mens door het ontbreken van of een tekort aan bevestigende stimuli in het samenspel met zijn omgeving.
De essentie van deze begeleiding is het op gang brengen van of het helpen herstellen van de vanzelfsprekende bevestigende wisselwerking tussen het individu en zijn omgeving. De gevoelens van eigenheid en oorspronkelijkheid worden hierdoor hersteld en bevorderd waardoor de mens - weer - zichzelf kan zijn.
Hierbij staat het affectieve contact en de open attitude van de ene mens naar de andere centraal. De eigen lichamelijkheidbeleving is voorwaarde tot een zich bewust zijn en ervaren van die mogelijkheid tot een affectief contact en een open attitude.
De mens heeft een geheugen voor allerlei soorten ervaringen uit zijn leven.
Al die ervaringen vormen hem en worden teruggevonden in de wijze waarop hij zich presenteert aan de omgeving, in houding, beweging, gedrag en alle andere vormen van communicatie tussen de mens en zijn omgeving.
Door onder andere de directe, voelbaar bevestigende, aanraking kan de mens zichzelf (weer) als goed ervaren en zich bewust worden van de betekenis van die opgeslagen ervaringen.
Door deze bewustwording ontstaat inzicht in hoe hij met zichzelf en met de ander communiceert en wat hij nodig heeft om verder te groeien en hoe hij kan omgaan met eigen mogelijkheden en/of beperkingen.
Er wordt samen met de cliënt onderzocht wat de relatie is tussen de ingebrachte hulpvraag c.q. problematiek en het beeld wie die mens is.
Op basis van die relatie wordt duidelijker wat het aanbod aan de cliënt kan zijn in de begeleiding en/of therapie.
Bron.quote:Haptotherapie richt zich op de relatie tussen enerzijds de problematiek en anderzijds het patroon van in beweging zijn, vertaald naar de ontwikkeling van veiligheid, eigenheid, intimiteit en zelfstandigheid.
Met het patroon van in beweging zijn bedoelen we de innerlijke gemoedsbeweging.
Om deze relatie duidelijk te krijgen maken we gebruik van de verbale communicatie, de communicatie door middel van positiebepaling en de communicatie door middel van de aanraking.
In de sessies ligt de nadruk op de beleving van gevoelens van dat moment. Door de therapeutische begeleiding kan men deze gevoelens op de juiste wijze leren verstaan, en inzicht krijgen in de relatie met zichzelf en met zijn of haar omgeving. Door deze ervaringen tijdens de sessie te koppelen aan de hulpvraag, kan een begin worden gemaakt met een proces van verandering.
De aanraking neemt een centrale plaats in binnen de haptotherapie, omdat aanraken de meest directe vorm van communicatie is. Door aanraking wordt veel duidelijk over jezelf, vooral wanneer woorden tekortschieten of wanneer alles al is gezegd. Aanraken is een heel natuurlijk en dagelijks gebeuren. Vooral het delen van gevoelens wordt ondersteund door de aanraking, zoals in het delen van blijdschap en het delen van verdriet. Aanraken zet aan tot bewegen. Een bewegen van binnen uit. Een bewegen vanuit ons gemoed. Het is daarom van groot belang dat de aanraking een juiste lading heeft. Een lading die aanzet tot een positieve beleving van jezelf. Je mag zijn die je bent. Een bevestiging van je bestaan. En als zodanig heeft aanraken een betekenis voor onze ontwikkeling als mens. Zonder aanraken kan een kind verstoord raken in zijn ontwikkeling. Maar ook als volwassene kan men het contact met zichzelf en de omgeving verliezen door een gemis aan affectieve aanraking.
Problemen ontstaan veelal als een reactie op gebeurtenissen in het leven. Het gevolg kan zijn dat je je niet meer in balans voelt. Het gevolg kan ook zijn dat het contact met anderen vermindert of zelfs verdwijnt. Het gevoel er alleen voor te staan is dan het gevolg. De ervaring wijst uit dat men veelal in therapie komt omdat men het gevoel heeft vast te lopen. Je ervaart problemen, die je onvoldoende zelf kunt oplossen. Je denkt het allemaal wel te weten, maar het voelt niet zo, of je kunt er niet naar handelen.
In de haptotherapie geeft de aanraking informatie over je menselijk bestaan. Over hoe je in het leven staat en hoe je je hebt ontwikkeld. De aanraking helpt je bij het vinden van balans in het leven. Een evenwicht tussen denken, voelen en handelen. Het helpt je bij het vinden van een basisgevoel van veiligheid en vertrouwen.
In de haptotherapie leer je vooral vanuit de ervaring. In de therapie wordt aan den lijve voelbaar gemaakt wat je mogelijkheden zijn en hoe je die kunt activeren. Tevens wordt voelbaar gemaakt wat je mist en wat je nodig hebt. Zo worden openingen gecreëerd om (weer) in balans te komen met jezelf en je omgeving.
bron: http://www.innerned.com/haptotherapie.htmlquote:De Haptotherapie, een therapie of begeleidingsvorm die gebaseerd is op de Haptonomie, maakt gebruik van aanraking. Het is een lichaamsgerichte en non-directieve vorm van psychosociale hulpverlening. Er wordt vanuit gegaan dat er voortdurend sprake is van een affectieve communicatie tussen therapeut en client.
De Vereniging Van Haptotherapeuten (VVH) omschrijft Haptotherapie als volgt: "Haptotherapie is een therapie begeleidingsvorm die zich heeft ontwikkeld vanuit de Haptonomie. Haptotherapie is erop gericht de client weer in contact te brengen met zijn gevoel en daarmee met zichzelf. Dit gebeurt door middel van bewustwording en beleving van de belangrijke wisselwerking die plaatsvindt tussen lichaam en geest enerzijds en tussen therapeut en client anderzijds. Deze wisselwerking kan representatief zijn voor alledaagse handelingen en interacties waarin een mens participeert."
Nee, er wordt maar heel weinig aangeraakt, en alleen op de rug.quote:Op woensdag 15 december 2004 09:41 schreef Mr.Noodle het volgende:
Wat is nou de bedoeling hiervan? Dat er zo'n zielenknijper een hand op je been legt en zegt: "Vertel es wat er aan de hand is kindje"
Nou dat is in elk geval iets tochquote:Op woensdag 15 december 2004 09:49 schreef Karboenkeltje het volgende:
Mijn ervaring met mensen die het hebben gedaan is dat ze er (vergeleken met conventionele therapie) geen enkel praktisch nut van ondervinden maar dat ze het wel "fijn" vinden.
Kom zeg.quote:Op woensdag 15 december 2004 09:55 schreef Karboenkeltje het volgende:
Trouwens... "Oh, nee! Je mag ab-so-luut geen antidepressieva gebruiken in combinatie met deze therapie, dan werkt het niet! Hier heb je een kruidendrankje."
Als je dat hoort stel ik voor dat je de therapeut doodt en een ander zoekt.
Ik heb het idee dat mijn muziek-therapie dan nog beter werktquote:Op woensdag 15 december 2004 09:49 schreef Karboenkeltje het volgende:
Mijn ervaring met mensen die het hebben gedaan is dat ze er (vergeleken met conventionele therapie) geen enkel praktisch nut van ondervinden maar dat ze het wel "fijn" vinden.
En dan kom je er ook achter hoe het is om heel dicht bij mensen in de buurt te staan en door het aangeraakt te worden.quote:Op woensdag 15 december 2004 09:58 schreef Litso het volgende:
[..]
Nou dat is in elk geval iets toch
Wel zonde van het geld, dan kan je ook gewoon naar Iron Maiden gaan. Is ook "fijn".
Nee, maar goed. Ik heb dus wel zweefteven, nou ja, zweefteef gevoelige mensen (leest één vijftig-pagina boekje: "Ik voel me best wel boeddhist.") in mijn vriendenkring en het is gewoon heel erg om iemand gewoon in een zwart mentaal gat te zien afdalen omdat koelkastmagneetman zegt dat de normale behandelingen toch niet werken en voorkomen dat de haptotherapie werkt. Maar goed, dat ging in overleg met de (zweefteef)huisarts ("Zoek een andere huisarts." -"Maar hij begrijpt me zo goed.").quote:Op woensdag 15 december 2004 10:00 schreef Litso het volgende:
[..]
Kom zeg.
Dat ik naar een wat alternatievere therapie dan een gewone psycholoog ga wil nog niet zeggen dat ik een zweefteef ben. Als ik iemand zoiets hoor zeggen ben ik sowieso al weg
En ik neem geen antidepressiva, ik ben namelijk niet depressief. Ik voel me gewoon kut, dat is wat anders![]()
Ik zou het omschrijven als "ik voel me klote en zou er graag wat aan willen doen"quote:Op woensdag 15 december 2004 10:10 schreef Karboenkeltje het volgende:
Heeft het eigenlijk een naam/etiketje/labeltje waar jij last van hebt?
Wel ook zelf na blijven denken hoor! Ik was het niet overal mee eens!quote:Haptonomie
Frans van der Beek
de kunst van het aanraken
Beschrijving:
Wie haptonomie zegt, zegt Ted Troost. Want Ted Troost is de man die haptonomie bij het grote publiek bekendgemaakt heeft. Zijn methoden zijn zo bijzonder, dat ook vele topsporters er baat bij hebben gevonden. Dit boek leert je dan ook hoe. Hans van Breukelen zijn doel - voor zijn gevoel - kleiner wist te maken; hoe Richard Krajicek leerde positief te denken, hoe Yvonne van Gennip door haar schaat" heen het ijs kunt voelen.
Maar haptonomie kun je ook in het dagelijks leven toepassen. Haptonomie gaat ervan uit dat ons lichaam deel uitmaakt van onze omgeving. Je moet je lichaam dan ook 'verlengen' om er beter gebruik van te kunnen maken. Veel problemen zijn met haptonomie te verhelpen: je kunt er blokkades mee opheffen en spieren die in de knoop zitten, mee ontwarren HAPTONOMIE DE KUNST VAN HET AANRAKENleer je dat je met haptonomie ook problemen kunt voorkomen,door bijvoorbeeld rustiger adem te halen en te bewegen, zodat je geen last krijgt van stress.
Iets verder kijken dan je neus lang is.quote:Op woensdag 15 december 2004 09:38 schreef Litso het volgende:
Ik kon er nog geen topic over vinden, dus bij deze.
Ik kan er ook niet zo heel goed tegen als mensen te dichtbij komen. Ligt er wel aan wie het is natuurlijkquote:
Denk dat dit de klassieke verwarring is tussen Haptonomie en Haptotherapie, en dat ze over een natuurgeneeskundige haptotherapeut praat.quote:Op maandag 24 mei 2004 19:31 schreef Moonah het volgende:
Ik vind je definitie van een haptonoom niet echt ladingdekkend, of eigenlijk volledig onjuist.
Punt één is het niet zozeer een 'soort psycholoog'. Het is iemand die zich heeft gespecialiseerd in haptonomie, vaak vanuit een andere achtergrond bv fysiotherapeut. Soms wordt het ook gecombineerd met counseling, en dan wordt er meer vanuit de psyche gewerkt.
Punt twee klinkt 'handoplegging' imo erg zweverig, paranormaal. En dat is haptonomie juist helemaal niet. Er wordt wel met aanrakingen gewerkt, op de blote huid of gekleed. Maar ook zaken als afstand en nabijheid, je bewust worden van fysieke ervaringen (in relatie tot emoties), in contact komen met je eigen diepste gevoelens etc.
Ik heb ervaring met zowel een fysiotherapeute die haptotherapie deed als met een counseler/haptotherapeute. Beiden werkten zeer verschillend, vanuit een andere invalshoek, maar aan beide behandelingen heb ik erg veel gehad.
Haptotherapie is gewoon een toepassing van haptonomie. Zoals die ook kan worden toegepast in de fysiotherapie, verpleegkunde, onderwijs etc.quote:Op zaterdag 1 oktober 2005 15:54 schreef freija het volgende:
Denk dat dit de klassieke verwarring is tussen Haptonomie en Haptotherapie, en dat ze over een natuurgeneeskundige haptotherapeut praat.
Haptonomen zijn niet zo blij met de titel haptotherapeut, omdat er, zoals nu ook ws., verwarring ontstaat. Het heeft wel raakvlakken met elkaar, maar de therapieën zijn duidelijk anders.
Omdat ik daarover pas een gesprek heb gehad met een haptonoom die ik uitnodigde om folders voor zwangerschapsbegeleiding te plaatsen op de praktijk. Ik vroeg hem of hij samen met de andere haptonomie praktijk een folder wilde uitbrengen, met beide adressen erin (anders wordt het rek te vol en onoverzichtelijk). Toen kreeg ik een hele uitleg over de verschillen en het waarom dat zijn beroepsgroep er niet blij mee is. Hij was best pittig, moet ik zeggen, maargoed. Vandaar.quote:Op zaterdag 1 oktober 2005 16:13 schreef Moonah het volgende:
[..]
Haptotherapie is gewoon een toepassing van haptonomie. Zoals die ook kan worden toegepast in de fysiotherapie, verpleegkunde, onderwijs etc.
En waar baseer je op dat haptonomen (wat zijn dat? Is geen op zich staand beroep oid. Is meer een benadering) niet blij zouden zijn met haptotherapeuten?
Ah, gebaseerd dus op de mening van één haptonoom.quote:
had kinda hetzelfdequote:Op dinsdag 11 december 2007 15:10 schreef droomkoningin het volgende:
heb je een verwijzing van een huisarts nodig of kan je ook zo een afspraak maken? en wordt het in dat geval dan wel vergoed door de zorgverzekeraar?
ik zit al een tijd te denken om eens naar een haptonoom te gaan. ik heb al jaren last van rug,nek en schouders. volgens mij hou ik spanningen vast in mijn spieren waardoor deze verkrampen en klachten veroorzaken.
Ik denk dat deze spanning te maken heeft met remmingen, blokkades door het denken waardoor ik voor mijn gevoel niet alles uit mezelf en het leven haal wat er in zit. In de laatste jaren heb ik mezelf enorm ontwikkeld, maar er zit nog altijd een basis van onzekerheid en onveiligheid. Het lukt me niet om dat weg te krijgen, ik ben niet zo'n prater dus een psycholoog lijkt me niks... en in mijn hoofd snap ik wel hoe ik in elkaar zit, daar heb ik geen hulp bij nodig. Ik denk juist teveel en ik heb begrepen dat je met haptonomie beter bij je gevoel kunt komen.
Haptonomie is een alternatieve geneeswijze, dus je hebt er geen verwijzing voor nodig.quote:Op dinsdag 11 december 2007 15:10 schreef droomkoningin het volgende:
heb je een verwijzing van een huisarts nodig of kan je ook zo een afspraak maken? en wordt het in dat geval dan wel vergoed door de zorgverzekeraar?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |