abonnement bol.com Coolblue
pi_135143012
Ik heb in juli 2013 een koperspiraaltje laten zetten. Het zetten viel inderdaad wel even tegen, maar die pijn ben je na 'n week wel weer vergeten, alleen op 't moment zelf denk je 'dit nooit meer', maar al met al is 't wel te doen als je nagaat dat je 't maar 1x in de 10jr voelt.

Volgens de huisarts zou de menstruatie iets zwaarder kunnen worden dan normaal. Voorheen slikte ik altijd de microgynon, al zo'n 8jr. Ik ben voor 'n periode van ongeveer 1jr gestopt en daarna weer met de microgynon begonnen, maar ik had ineens ontzettend veel last van alle hormonen, verschrikkelijk! Vandaar mijn keuze voor een spiraaltje.

Ook ik heb 2 á 3 weken constant bloedverlies gehad na het zetten, niet zoveel als bij een menstruatie, maar ook niet zo weinig dat je het zonder tampon of maandverband kon redden. Ook de buikkrampen waren voornamelijk in de eerste 1 á 2 weken vrij aanwezig. Mijn 1e daadwerkelijke menstruatie ging ook gepaard met flink wat kramp, maar daar was ik voor gewaarschuwd. Ook had de HA gezegd dat de menstruatie iets zwaarder kon worden, maar: Met de pil duurde mijn menstruatie zo'n 4dagen met 'n gemiddelde hoeveelheid. zonder anticonceptie was ik na 2 dagen lichte menstruatie klaar. Nu met 't koperspiraaltje heb ik 3 á 4 dagen 'n flinke hoeveelheid en vervolgens komt er nog 'n week aan lichte hoeveelheden uit, dus al met al ben ik 10dagen aan 't menstrueren, erg vervelend! Klachten die ik voorheen niet had en sinds de plaatsing van 't spiraaltje wel:

- De duur en hoeveelheid van mijn menstruatie is (erg) toegenomen.
- Hormonale hoofdpijn vlak voor mijn menstruatie. Je zou misschien kunnen zeggen dat al die hormonen in de pil niet goed voor je zijn, maar iedere maand op hol geslagen hormonen is ook zeer zeker geen pretje.
- Voor, tijdens en na mijn menstruatie last van krampen.
- Ineens weer last van puistjes.
- Tussen de menstruaties door veel meer last van afscheiding, ik moet 3x per dag 'n nieuw inlegkruisje plaatsen, en het ruikt ineens ook onaangenaam. Voorheen gebruikte ik nooit inlegkruisjes omdat het simpelweg niet nodig was.
- Mijn borsten zijn ontzettend gevoelig, vooral rond de menstruatie.
- En dit alles is niet echt bevorderlijk voor mijn humeur.

Al met al ben ik er dus niet erg enthousiast over. Groot voordeel is wel dat ik geen kunstmatige/toegevoegde hormonen meer in mijn lijf heb en nergens meer aan hoef te denken, maar dit weegt inmiddels niet meer op tegen alle nadelen. Vandaar dat ik ook besloten heb om toch maar weer over te stappen naar een ander soort anticonceptiemiddel, wellicht 't hormoonspiraaltje. Keuze hiervoor is omdat je bij 'n pil iedere dag 'n 'hormoonshot' krijgt en 't bij 't hormoonspiraaltje geleidelijk aan constant wordt afgegeven en je hormoonpeil dus iets meer in balans blijft. Ik ben benieuwd..
pi_137435958
Ik laat volgende week een koperspiraal (T-Safe) plaatsen en vind het erg spannend. Ik lees hier overwegend positieve ervaringen, dus dat geeft goede hoop.
Deze keuze heb ik na enige studie en overleg bewust gemaakt omdat ik graag hormoonvrije AC wil en ik er niet elke dag aan hoef te denken. Heb best onregelmatig leven van reizen, stappen, niet thuis slapen, etc. De bijwerkingen schijnen vnl te zitten in de eerste maanden (kans op meer kramp en bloedverlies) en daarna kans op toename menstruatie. Scheelt dat ik van mijzelf geen heftige menstruatie heb!
Ik vraag me dan soms ook af of iedereen dat wel van zichzelf weet. Als je van jongs af aan al de pil slikt, dan weet je dat niet goed. De onregelmatigheid en heftigheid kan dan ook heel goed van jezelf zijn. En als je dat hebt, is het niet handig een koperspiraal te nemen.
Ook werd hier gesproken over verzakking van de spiraal en het moeten verwijderen. Dat hoeft dus helemaal niet meer, zie T-Safe website vraag 16 . Dat scheelt veel ellende lijkt mij. Op deze site staan trouwens nog meer handige vragen en antwoorden over de koperspiraal. Zo blijkt de T-Safe net zo betrouwbaar als de Mirena en zelfs voor 10 jaar lang! Ik zeg ideaal!
pi_138616660


[ Bericht 100% gewijzigd door admiraal_anaal op 07-04-2014 17:07:50 ]
  zaterdag 31 mei 2014 @ 21:21:32 #179
373998 LadyOracle
Protagonist
pi_140580251
Liz88,klinkt toch als normale PMS klachten, niet zozeer iets wat door het spiraal komt.

Ik kan niet tegen de pil, dus dit was voor mij eigenlijk de enige optie. Inbrengen deed een seconde zeer, ik vond het in positie brengen van de baarmoeder pijnlijker. Veel minder erg dan verwacht dus. Ik had wel vtv Ibuprofen 600 ingenomen.

Meer afscheiding tussendoor is wel normaal en het ruikt af en toe metalig. Toch klagen mijn sexpartners er niet over, die lijken het niet te merken gelukkig.

Het grootste nadeel vind ik de lage betrouwbaarheid vergeleken met de pil. 3% Kans op zwangerschap is toch nog best veel.
“I planned my death carefully, unlike my life, which meandered along from one thing to another, despite my feeble attempts to control it.”
― Margaret Atwood, Lady Oracle
pi_141832057
Vandaag een koperspiraaltje (t-safe) laten zetten. Omdat ik dus nog geen ervaring heb met het spiraaltje, gaat deze post alleen over het laten zetten en de uren daarna.

Ondanks alle horrorverhalen die ik gelezen had op het internet, toch een koperspiraaltje laten zetten. Ik heb jarenlang de pil gebruikt, maar had hier (ernstige) bijwerkingen van. Ik wilde nu dus iets zonder hormonen. Ik heb nog geen kinderen gehad. Ik heb het spiraaltje laten plaatsen bij een voormalig Rutgershuis in Groningen (CSGNN). Mijn ervaring was zeer positief. Iedereen was zeer vriendelijk en de verpleegkundige/arts kwam professioneel en heel vriendelijk over. Ik was niet erg zenuwachtig, ondanks de vreselijke verhalen die ik gelezen had op het internet. Ik had van tevoren ibuprofen geslikt en een spierverslapper genomen. Ik was voorbereid op het ergste, maar het viel me echt zo erg mee. Het hele gebeuren was in 3 minuten klaar, en ik heb twee keer een kramp gevoeld, maar dit stelde echt niks voor. Ik was naderhand bijna euforisch omdat ik zo weinig voelde. Er werd mij in de kliniek aangeraden nog een kwartier te blijven zitten, dit heb ik na aandringen braaf gedaan, ik wilde namelijk gewoon meteen naar huis gaan omdat ik me niks anders voelde dan voor de behandeling. Daarna gewoon lekker op mijn fietsje vertrokken en nog even wat boodschappen gedaan. Ook in de uren daarna geen buikpijn of krampen. Ik heb wel wat bloedverlies, vergelijkbaar met een lichte menstruatie.

Ik vind het belangrijk om ook deze positieve ervaring (van het plaatsen dan) te delen, omdat ik het gevoel krijg dat veel vrouwen sterk ontmoedigd worden door alle horrorverhalen die op internet circuleren, terwijl het qua pijn ook gewoon goed uit kan pakken. Het verschilt gewoon per persoon. In de kliniek zeiden ze dit ook, er worden toch voornamelijk negatieve verhalen gedeeld waardoor veel er van afzien.

Ik ben benieuwd hoe lang het bloedverlies nog gaat duren en wat mijn verdere ervaringen zullen zijn met het koperspiraaltje. Zal over een tijdje wel weer een update geven.
pi_146707441
Update: ik heb het spiraaltje nu zo'n 4,5 maand. Tot nu toe is mijn ervaring een regelrechte hel. De eerste 2,5 maand had ik menstruaties die een dikke twee weken duurden en daarnaast had ik tussentijds bloedverlies. De dagen dat ik niet bloedde waren op één hand te tellen. Menstruaties beginnen nu met een aantal dagen spotting, vreselijk hevige bloedingen, en dan nog een aantal dagen spotten. In totaal ben ik (nog steeds) zo'n 8 a 9 dagen ongesteld. Het tussentijds bloedverlies is gelukkig wel minder geworden. Ook heb in onvoorspelbare krampen in mijn baarmoeder (ook als ik niet menstrueer), terwijl ik hiervoor daar nooit last van heb gehad.

Misschien nog wel erger dan het hevige bloedverlies is dat vanaf de eerste maand dat ik het spiraaltje heb ik talloze (of één lange) schimmelinfecties heb. Ik kom er niet vanaf met normale behandelingen, niet met de zalfjes, eitjes en zelfs niet met orale medicatie, probiotica etc. Ik heb inmiddels alles al geprobeerd en ik weet niet meer wat ik moet doen om er vanaf te komen. Volgens de arts kan dit niet aan het spiraaltje liggen, ik heb echter talloze wetenschappelijke onderzoeken gevonden die laten zien dat schimmelinfecties wel degelijk meer voorkomen met een spiraaltje en dat de schimmel zelfs een resistent laagje (biofilm) vormt op het spiraaltje. Ik heb hiervoor nog nooit in mijn leven een schimmelinfectie gehad en nu met deze spiraal alleen maar. Dat kan niet meer toevallig zijn. Als mijn klachten tegen eind dit jaar niet zijn verdwenen, laat ik hem verwijderen. Ik heb nog nooit zoveel stress gehad als de afgelopen maanden.
pi_146742128
meer schimmelinfecties was volgens mij toch juist een bijwerking?...

ik moest na mn bevalling ook weer nadenken maar echt geen spiraal meer.
S. 2014
J. 2016
pi_151164858
*kick

Afgelopen maandag (nu bijna een week geleden) een koperspiraal laten zetten. Vraag: wie van jullie moest na een week nog steeds Ibuprofen slikken (400gr x2 om de paar uur) omdat de zeurende pijn anders aanbleef?

Na 9 dagen (!) niet meer ongesteld, maar nog wel een flinke afscheiding (niet eerder zo gehad). Besluit vrijdag a.s. of hij eruit gaat of blijft, maar wil graag ervaringen horen op het "zeurende-pijn-front".
You're never fully dressed until you wear a smile
pi_151341380
Update (toen ik eerder informatie zocht zag ik niet afgeronde verhalen en dat vond ik vervelend, vandaar dat ik mijn verhaal afmaak voor als in de toekomst iemand dit leest en zich herkent in mijn situatie).

Bijna 2 weken verder en slik nu nog maar 4x tot 6x 400gr Iboprofen per dag. De pijn is dus drastisch afgenomen maar nog steeds niet weg. Ik kijk dus ook niet uit naar de eerste menstruatie (want die wordt waarschijnlijk heviger dan nu).

De afscheiding bleek een bacteriële infectie te zijn. Daarvoor nu antibiotica gekregen. Moest het de huisarts laten weten als zeurende pijn en/of afscheiding niet over gaat.
You're never fully dressed until you wear a smile
pi_151341501
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 13:01 schreef Cabbage het volgende:
Volgens de arts kan dit niet aan het spiraaltje liggen, ik heb echter talloze wetenschappelijke onderzoeken gevonden die laten zien dat schimmelinfecties wel degelijk meer voorkomen met een spiraaltje en dat de schimmel zelfs een resistent laagje (biofilm) vormt op het spiraaltje. Ik heb hiervoor nog nooit in mijn leven een schimmelinfectie gehad en nu met deze spiraal alleen maar. Dat kan niet meer toevallig zijn.
Mijn huisarts gaf aan dat je of een schimmelinfectie of een bacteriële infectie kunt krijgen naar aanleiding van het plaatsen van een spiraal. Komt vaker voor. Niet regelmatig 😉
You're never fully dressed until you wear a smile
pi_151348035
Heeft je huisarts ook nog iets gezegd over de pijn?
Ik heb m maar korte tijd gehad maar herken t niet iig...
S. 2014
J. 2016
pi_151365281
Nee, dat niet. Ze gaf wel aan dat ik heel veel pijnstillers slikte en dat dat niet goed is voor mijn maag.
In ieder geval dankjewel voor je reactie 😊
You're never fully dressed until you wear a smile
pi_151476244
Ik heb sinds vorig jaar september een koperspiraaltje. Ik ben er op zich heel blij mee behalve dat mijn menstruatie absoluut niet regelmatig is. Soms zit er drie weken tussen, een andere keer wel zes weken. Vanochtend maar even de huisarts gebeld en de assistente zegt dat het wel een jaar kan duren voordat het regelmatig wordt, heeft iemand hier ervaring mee?

Ik heb zes weken na plaatsing een echo gehad om te kijken of het allemaal goed zat en dat was het geval maar ik zou misschien nog wel een keer willen kijken of het nog goed zit, is dit de moeite waard?
Wie niet gek is, is saai.
pi_151484772
Heb een paar weken ervaring en normaal was ik altijd op de dag af om de 4 weken ongesteld. Nu na m'n laatste menstruatie na 2 weken weer 😁.

Waarom wil je kijken of je spiraal nog goed zit? Als het is om jezelf gerust te stellen, zie ik geen reden om het niet te doen en lijkt het me altijd de moeite waard 😉

P.S. Nog altijd zeurende pijn maar minder... Vraag me oprecht af of dit normaal is. Bel wel weer ff met de huisartsassistente.
You're never fully dressed until you wear a smile
pi_151556353
Final update: na bijna 3 weken is ie eruit!!! En ik was na 5 minuten weer pijnvrij. Het eruit halen stelt trouwens helemaal niets voor. Het inbrengen voel k.. maar t eruit halen was letterlijk met 3-4 seconden gedaan. Was ook 3-4 seconden even dat nare gevoel maar that's it. Stelt niets voor.

Misschien is het een haakje dat bij mij verkeerd gezeten heeft, maar voor mij staat het vast: eens maar noooooit meer. Ik ga voor een pessarium. Tabé 😉. Ben heel blij met mijn beslissing. Voelde me heel kort na de verwijdering weer stukken beter en vrijer en het allerbelangrijkste: pijn-vrij!! 😃😃😃😃
You're never fully dressed until you wear a smile
pi_151560456
Fijn dat je nu pijnvrij bent!

Mijn lijf reageerde op dat kreng met een ontsteking van baarmoeder en eierstokken.... dus ook hier nooooooit meer.
S. 2014
J. 2016
pi_152112573
Hoe kan het dat hij invloed heeft op jullie cyclus? Dat zou deze toch juist niet moeten hebben?

Ik overweeg mijn mirena om te ruilen voor een koper. Van 'nature' een perfecte cyclus van 28 dagen en 3/4 dagen ongesteld, 1 dag licht kramp. Mocht dat dus erger worden heb ik wel wat speelruimte. Met de mirena ben ik onregelmatig ongesteld, duurt het ca 1.5 tot 2 weken en heb ik de volle tijd kramp. Dus deze gaat er sowieso uit.
Disclaimer: Posts van deze user met een korrel zout nemen.
pi_152112637
quote:
0s.gif Op woensdag 8 april 2015 10:04 schreef Kersje88 het volgende:
Ik heb sinds vorig jaar september een koperspiraaltje. Ik ben er op zich heel blij mee behalve dat mijn menstruatie absoluut niet regelmatig is. Soms zit er drie weken tussen, een andere keer wel zes weken. Vanochtend maar even de huisarts gebeld en de assistente zegt dat het wel een jaar kan duren voordat het regelmatig wordt, heeft iemand hier ervaring mee?

Ik heb zes weken na plaatsing een echo gehad om te kijken of het allemaal goed zat en dat was het geval maar ik zou misschien nog wel een keer willen kijken of het nog goed zit, is dit de moeite waard?
Was je wel regelmatig ongesteld voordat je de spiraal had? Of was je toen aan de pil of andere hormonale anticonceptie?
But while the earth sinks to its grave
You sail to the sky on the crest of a wave
pi_152127366
quote:
0s.gif Op woensdag 29 april 2015 00:00 schreef Njosnavelin het volgende:

[..]

Was je wel regelmatig ongesteld voordat je de spiraal had? Of was je toen aan de pil of andere hormonale anticonceptie?
Ik had daar voor de nuvaring, ben wel twee maanden zonder anticonceptie geweest maar dat is natuurlijk te kort om te weten of ik zelf regelmatig ben. De laatste twee keer nu zat er zes weken tussen (ook best regelmatig :P)
Wie niet gek is, is saai.
pi_152398643
Ik heb nu een klein jaar een Gynefix spiraaltje ben ben er tot nu toe ook tevreden over.
Het plaatsen wat lastig, ik had een huisarts die er van overtuigd was dat hij het wel zou kunnen (au!) maar uiteindelijk was het een gynaecoloog die hem in een keer zonder problemen wist te zetten.
De pijn van het zetten viel tegen zoals verwacht, menstruatiepijn x1000. Nadien had ik er echter weinig last meer van, eigenlijk al direct naar het zetten.
Van licht bloeden heb ik een paar dagen last gehad en mijn menstruatie is ook vrij snel weer regelmatig geworden. Nu moet ik daar wel bij vertellen dat ik al een half jaar niet meer aan de pil zat toen ik het spiraaltje liet plaatsen.
Het heeft bij mij wel dik een half jaar geduurd voordat het bloeden tijdens de menstruatie ook weer minder werd, ook al zou dit bij de Gynefix amper moeten voorkomen.
Ik heb naast zware menstruatie de eerste maanden geen last meer van het spiraaltje gehad.

De keuze voor een koperspiraaltje was simpel; ik wou geen hormonen meer. Ik ben letterlijk depressief geworden van de microgynon en ook op een minipil als de cerazette reageerde ik kut.
De Gynefix had ik uigekozen omdat die niet voor hevigere bloedingen zou zorgen en voor minder irritatie in de baarmoeder.
pi_168223738
Aankomende donderdag ga ik een koperspiraaltje laten plaatsen door mijn huisarts. Ik ben alleen wel flink geschrokken van de verhalen dat mensen toch zwanger zijn geworden. Ik loop nu ook dan een beetje te paniekeren omdat ik bang ben dat dit mij ook overkomt. :{ Mijn vriend en ik blijven het wel gewoon met een condoom doen. Het liefts zou ik mij gewoon willen laten steriliseren maar daar ben ik nog te jong voor helaas... (21)

Of zijn dit gewoon de "horror" verhalen welke je leest? Mocht t echt te erg worden ook qua menstruatiepijn dan stap ik toch lekker over naar de Mirena.
pi_168229412
Ik heb al 4 jaar een koperspiraal, ik heb wel last nu van onregelmatige menstruatie. Wij gebruiken nooit condooms en we konijnen wat af, maar tot zover geen zwangerschap. Zolang het spiraal goed zit is die kans ook gewoon minimaal.

Ik mag ondertussen weer gaan nadenken, maar ik denk dat ik hierna weer voor koper ga. Steriliseren lees je ook geen goede verhalen van.
I am unconditionally and irrevocably in love with him.
I'm 97% sure you don't like me, I'm 100% sure I don't care.
  Licht Ontvlambaar dinsdag 17 januari 2017 @ 22:52:56 #198
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_168234627
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 januari 2017 20:33 schreef Ticootje het volgende:
Ik heb al 4 jaar een koperspiraal, ik heb wel last nu van onregelmatige menstruatie. Wij gebruiken nooit condooms en we konijnen wat af, maar tot zover geen zwangerschap. Zolang het spiraal goed zit is die kans ook gewoon minimaal.

Ik mag ondertussen weer gaan nadenken, maar ik denk dat ik hierna weer voor koper ga. Steriliseren lees je ook geen goede verhalen van.
koper mag tegenwoordig 10 jaar blijven zitten, volgens mijn huisarts.
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
pi_168237191
quote:
1s.gif Op dinsdag 17 januari 2017 22:52 schreef Sjeen het volgende:

[..]

koper mag tegenwoordig 10 jaar blijven zitten, volgens mijn huisarts.
Op de site van gynefix staat nog steeds 5 jaar.
I am unconditionally and irrevocably in love with him.
I'm 97% sure you don't like me, I'm 100% sure I don't care.
  Licht Ontvlambaar woensdag 18 januari 2017 @ 09:09:25 #200
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_168238170
quote:
1s.gif Op woensdag 18 januari 2017 06:17 schreef Ticootje het volgende:

[..]

Op de site van gynefix staat nog steeds 5 jaar.
dat is die met dat haakje? Ik heb een Multiload, misschien dat daar verschil in zit.
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
abonnement bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')