abonnement Unibet Coolblue
pi_18730670
Goed, een centraal Volleybal topic, dat is er namelijk nog niet, en het verdient zeker een plaatsje
Om er een beetje een mooie openingspost van te maken zal ik er wat tekst + plaatjes in dumpen, jullie zullen het verder moeten doen


Geschiedenis van Volleybal
Er is gebleken dat in de 16e eeuw al een sport aan het Engelse hof van koningin Elizabeth werd gespeeld dat erg op volleybal leek. Maar officieel heeft de Amerikaan Willam G. Morgan in 1895 het spel bedacht. Hij bedacht het spel voor de wat oudere zakenlieden die basketbal te zwaar en ruw vonden.

Toen William G. Morgan het spel bedachte bestond volleybal uit heel andere regels dan nu. Hij mixte de regels van onder andere tennis, basketbal en baseball en kreeg daaruit een sport die volleybal wordt genoemd. Mensen mochten ‘dribbelen’ tot 1 meter voor het net. Dit ‘dribbelen’ hield in dat je de bal voor jezelf omhoog moest spelen tot 1 meter voor het net, daarna moest je de bal eroverheen spelen. De wedstrijd bestond niet uit sets maar uit innings. Een inning was voorbij als alle spelers van beide teams een serveerbeurt hadden gehad. Volleybal kon toen 1 op 1, maar ook 10 tegen 10 gespeeld worden.

De Young Men Christian Association ontdekte deze sport en vond het wel een goed spel. De organisatie besloot het spel verder te ontwikkelen met de volgende wijzingen:
1900: Afschaffen van het dribbelen, dit vertraagde het spel en daardoor was het vrij rustig en saai.
1912: Invoeren van het doordraaien, toen het doordraaien nog niet was ingevoerd konden mensen zich specialiseren in het spelen op een bepaalde positie, dit was niet de bedoeling, om de mensen te dwingen alle technieken meester te maken, voerden ze het doordraaien voor een service in.
1917: Regeling dat een game tot 15 punten gaat, hiervoor waren innings vrij snel af aangezien nadat iedereen had geserveerd, de inning al voorbij was. De invoering van een game tot 15 punten zorgde voor veel meer spanning en tijd om te spelen.
1918: Regeling dat zes spelers per team in het veld staan, inherent aan de regeling dat een game tot 15 punten gaat, zorgde ervoor dat het team uit een vast aantal personen bestond. Zodat de grootte van de velden ook vast konden worden gesteld, en opstellingen ontwikkeld konden worden.

Pater Simon Buis (1892 – 1960) bracht volleybal naar Nederland. Pater Buis had het spel gezien in de Amerikaanse staat Illinios in 1925 en vond het een prachtig spel. Het spel werd voor het eerst gespeeld in het Missiehuis Sint Willebrord in Uden. Erg bekend was volleybal toen nog niet, het werd nog alleen in andere missiehuizen en seminaries gespeeld.

In 1928 nodigde de Amsterdamse Maatschappij voor Jongemannen (AMVJ) de Engelse YMCA-sportleider Lew Lake uit om een demonstratie te geven in basketbal en volleybal. Het spel beviel goed in de smaak bij de AMVJ en in 1930 werd de eerste volleybalclub van Nederland, de AMVJ opgericht.
Volleybal werd pas echt bekend door heel Nederland in 1945 soldaten uit Canada, Polen en Amerika overal in het land volleybal speelden. Na de oorlog werd volleybal een echte schoolsport.

Het probleem met volleybal in de naoorlogse jaren was dat iedereen andere regels volgde. De Canadese, Poolse en Amerikaanse soldaten hadden allemaal een eigen variant op het spel. In Utrecht, in het jaar 1946 gaf de bekende gymnastiekleraar dr. K. Rijsdorp zijn mening over volleybal. Die was heel anders dan die van S.J. Roosje uit Den Haag, op zich niet zo raar, maar de meningen waren gebaseerd op verschillende regels, daar gaven ze hun commentaar op. Er was geen echte communicatie tussen verschillende volleybalteams, niemand had contact. Daardoor waren er verschillende spelregels gehanteerd. Kortom, een chaos.

De chaos werd ontdekt toen in 1946 een team uit Den Haag een keer tegen AMVJ ging spelen. De AMVJ wilden 3 keer 10 minuten spelen in plaats van een aantal sets. Ook deden ze niet aan het doordraaien voor een service, de 3 langste spelers bleven de hele wedstrijd aan het net staan. Dit zorgde voor grote spanningen tussen de twee teams. Toen de AMVJ in mei 1947 een internationaal volleybaltoernooi organiseerde kwamen er nog meer problemen aan het licht. Teams uit Tsjechië en een Amerikaans studententeam lieten allemaal acties en technieken zien waar de AMVJ totaal niet bekend mee was, acties en technieken waarvan men dacht dat het helemaal niet toegestaan was. Dingen als smashes, blocks en bovenhandse service waren compleet nieuw voor de AMVJ. De Nederlandse spelers schrokken hier zo van dat ze de armen beschermend om hun hoofd sloegen. Na dit toernooi besloot de AMVJ dat er een instantie moest komen die coördinerend zou optreden en de uniformiteit zou nastreven. Een volleybalbond dus.

De Amsterdamse sportleraar Dick Schmüll richtte op 18 januari 1947 de Landelijke Volleybal-Commissie op die de voorbereidingen van een bond trof. Ongeveer een half jaar later, op 6 september 1947 werd in het Centraal Gebouw der AMVJ in Amsterdam de Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo) opgericht. Volleybal heeft zich steeds verder ontwikkeld en samen met volleybal natuurlijk ook de NeVoBo. Na één jaar waren 1.281 mensen lid van de NeVoBo. Op dit moment telt de NeVoBo ongeveer 130.000 volleyballers. Dit is niet het hoogste aantal dat ooit bereikt is. Dat was in 1990, toen had de NeVoBo 175.746 leden!

In de jaren tachtig slaat de professionalisering toe in het volleybal. Een groep fanatieke spelers gaat bij Brother/Martinus uit Amstelveen vele uren trainen onder leiding van de bekende trainer Arie Selinger. Hun doel is het bereiken van de top van het Europese clubvolleybal. De voorzitter van de NeVoBo, Piet de Bruin, was ook bereid de stap voor het nationale team te maken. De spelers sloten zich op in de Bankras sporthal en trainden daar met als enige doel: Olympisch goud in Barcelona (1992). Dit haalden ze net niet, het werd een zilveren medaille. Onder leiding van de nieuwe coach Joop Alberda werd het Nederlandse volleybalteam in 1996 wel Olympisch kampioen in Atlanta.

Om het volleybal aantrekkelijker en toegankelijker te maken voor de sporter en toeschouwer kondigde het FIVB (Federation Internationale de VolleyBall) in oktober 1998 een ingrijpende verandering aan: Het Rally Point Systeem. In dit systeem is elke gescoorde bal een punt en bestaat een set uit 25 punten. In totaal worden er 4 sets gespeeld, tenzij het 2-2 staat, dan wordt er een 5e set gespeeld tot de 15 punten, na 8 punten moeten de partijen overigens wel van helft wisselen. Met dit nieuwe systeem is het spel veel sneller en aanvallender.
dit heb ik al eens eerder getypt voor een PO, vandaar



Wat is volleybal?
Dit komt nog


Mijn volleybal geschiedenis

Voor het geval het iemand interesseert, eventjes wat ik allemaal met volleybal heb gedaan.
Ik begon zo'n 5 jaar geleden, op 10 jarige leeftijd. Voetbal boeide me niet, en tja, dit leek me wel grappig. Lekker in de Jeugd D ballen, paar toernooitjes, klein teampje, leuk leuk

Na 1 jaar mocht ik meetrainen met het jeugd B team van toen, dat vond ik wel indrukwekkend, er waren allemaal *grote* mensen Dat was een motiverend iets, en ik besloot wat beter mijn best te doen. Het ging allemaal best leuk.

Dat jaar daarna mocht ik van mijn trainer eens naar een selectie van volleybaljeugd gaan. Dus daar sta je dan, 12 jaar oud, in Almere . Goed, na allemaal leuke oefeningen/ veel spelen, kwam de uitslag: Niet naar de volleybalschool, maar wél naar de Rayon noordholland, in Heerhugowaard .
Hierbij trainde (en speelde) ik nog steeds met Jeugd B (onderhand al A). En trainde ik in totaal 6 uur per week. Ik heb in Heerhugowaard enorm veel geleerd, dat was echt leuk, hard trainen met andere gemotiveerde jongens :')

Goed, weer een jaar verder, ik trainde/speelde nog altijd met Jeugd A en werd bij de selectie wederom voor de Rayon Heerhugowaard geselecteerd. Hier ontmoette ik ook nog een andere jongen die het voorgaande jaar wel bij de volleybalschool had getraind, maar eruit was gekickt omdat hij te klein was. Hij was setupper, ik aanvaller, leuk met hem gespeeld Na een paar weken trainen vroeg mijn rayontrainer of ik niet bij de volleybalschool wilde, Jong Oranje, dat soort. Aangezien er een plaats vrij was gekomen.

Nou, dat leek me wel wat, maar helaas: Aangezien ik op Texel woon, en de volleybalschool ergens in Almere (oid) staat, was dit niet mogelijk. Tenzij ik zaterdagavond al naar de overkant zou gaan en daar bij familie zou overnachten. Dit was een moeilijke keuze, maar heb achteraf er toch maar vanaf gezien. Ik heb dat jaar verder uitgetrained in de Rayon, met de verwachting daar volgend jaar weer te komen.

Next jaar - opschudding! Heren van de NeVoBo dachten dat het handiger zou zijn om de Rayon meer naar het zuiden te verplaatsen, Zaandam wel te verstaan :') En jahoor, dat was dus ook voor mij niet haalbaar

Dat was wel even een tegenslag, mijn trainer van mijn thuisclub liet me toen trainen met het Heren Recreanten team, daarnaast trainde ik ook nog met een Jeugd B team (het vorige jeugd A team was onderhand al weer weggegaan -> studeren e.d.), en viel ik af en toe in bij Dames 4 (dispensatie voor aangevraagd). Dit was allemaal wel aardig, al trainde ik nu 'slechts' 4 uur per week.

Nu gaan we naar dit jaar (2003/2004). Ik werd nu bij het Heren 1 team geplaatst om te trainen + spelen (goed, onze club heeft slechts 2 heren teams), maar dit was wel een enorme sprong voorwaards. Dit team was pas weer opnieuw gevormd, vandaar dat we in de NeVoBo competitie ook maar in de 2e klasse spelen (:N ), maar evengoed mooi om in te beginnen.

Het heren team bestaat uit vele oude promotie/regio klasse spelers die het na een aantal jaren weer eens willen proberen. Het trainen en spelen met zulke mensen is echt enorm motiverend en uitdagend. Aangezien we zo laag ingedeeld waren hebben we dit seizoen weinig tegenstand gehad. Dit resulteerde in een ongeslagen winst. Alle wedstrijden ooit gespeeld gewonnen (*) ). In totaal hebben we 103 van de 110 punten behaald. Een prestatie die dit jaar door maar slechts 1 ander team behaald is.

Ik train nu dus met het Heren team, maar ook nog altijd in de Jeugd B, ik train nog maar zo'n 3 uur per week, maar speel wel elke dinsdag iig 1 wedstrijd in de lokale competitie (eilandcompetitie).
Ik speel daarbij dus ook nog in het Heren 1 en het Jeugd B team.

Nou, dat was het voorlopig wel even, hopelijk niet té lang geworden
Tot slot nog even een foto van ons toen we kampioen waren geworden (ik ben nr. 10)


Game on

[ Bericht 0% gewijzigd door -Mzraki- op 27-04-2004 21:32:47 ]
Sea Shepherd
Virtus omnia vincit
pi_18730844
Hi nummer 10 . Zelf ook een jaar of 5, misschien 6 volleybal gespeeld. Leuke sport
Mijn blonde honing
pi_18730867
quote:
Op dinsdag 27 april 2004 21:31 schreef Keys het volgende:
Hi nummer 10 . Zelf ook een jaar of 5, misschien 6 volleybal gespeeld. Leuke sport
Foto is wat gefucked, had toen net 2 vermoeiende wedstrijden achter de rug + 3 fotografen tegelijk
Sea Shepherd
Virtus omnia vincit
  dinsdag 27 april 2004 @ 23:16:20 #4
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_18733607
Er was overigens wel al eens dit topic:
[Centraal] Recreatie Volleybal

Maar aangezien je zoveel moeite in jouw openingspost hebt gestoken laten we deze maar open.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  dinsdag 27 april 2004 @ 23:18:13 #5
53708 ondeugend
Lost in Sound
pi_18733661
Prachtige mooie sport ...... helaas heb ik mijn cluppie de laatste maanden niet genoeg kunnen supporteren.
And everything under the sun is in tune
But the sun is eclipsed by the moon.
And Prince is still here!
  dinsdag 27 april 2004 @ 23:56:06 #6
2207 Juan Zueco
Rap is geen muziek!
pi_18734546
Café Havenzicht.

J.
You bend your words like Uri Geller spoons...
  woensdag 28 april 2004 @ 08:49:16 #7
64381 Achterhoekers_eerst
Als u alles op een rijtje hebt
pi_18737683
Beetje jammer dat je met dit topic begint, nu net de reguliere comptetite 1 week afgelopen is. Maar goed, volleybal is en blijft de leukste sport om zelf te doen.
....hoedt u voor het domino-effect ! !
pi_18743201
quote:
Op woensdag 28 april 2004 08:49 schreef Achterhoekers_eerst het volgende:
Beetje jammer dat je met dit topic begint, nu net de reguliere comptetite 1 week afgelopen is. Maar goed, volleybal is en blijft de leukste sport om zelf te doen.
Dan geven we dit topic in september een doorstart
Sea Shepherd
Virtus omnia vincit
  woensdag 28 april 2004 @ 16:34:58 #9
64381 Achterhoekers_eerst
Als u alles op een rijtje hebt
pi_18747903
quote:
Op woensdag 28 april 2004 13:23 schreef -Mzraki- het volgende:

[..]

Dan geven we dit topic in september een doorstart
we kunnen hem ook een "beach"doorstart geven?!?
....hoedt u voor het domino-effect ! !
pi_18749523
quote:
Op woensdag 28 april 2004 16:34 schreef Achterhoekers_eerst het volgende:

[..]

we kunnen hem ook een "beach"doorstart geven?!?
Goed idee, want ja, het wordt van de zomer wel weer flink met chickies ballen op het beach natuurlijk
Sea Shepherd
Virtus omnia vincit
pi_18807689
Idd, jammer dat het seizoen er al weer opzit. Nog ff een paar weekjes doortrainen en dan lekker beachen. Zijn er nog mensen die meegaan doen aan beachtoernooien??
  zaterdag 1 mei 2004 @ 12:16:07 #12
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_18807764
Ik heb geluk dat ik bij mijn clubbie door mag trainen tot in Juni! En dan eens even kijken of je op het strrand in Australie nog een beetje kan volleyballen!
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
pi_18925214
Goed topic!
"There are no short cuts to any place worth going"
- Beverly Sills
pi_18932117
ZIjn er nog mensen die deze zomer mee gaan doen met de Liptonice Beach volleybal series?

Ik denk dat ik zelf met de toernooien in scheveningen ga mee doen.
"Let us not be down-hearted! One total catastrophe like this is just the beginning!"
pi_18934402
quote:
Op donderdag 6 mei 2004 15:25 schreef Durango het volgende:
ZIjn er nog mensen die deze zomer mee gaan doen met de Liptonice Beach volleybal series?

Ik denk dat ik zelf met de toernooien in scheveningen ga mee doen.
Ik ga hier op Texel weer de zondag-toernooitjes op Paal 17 volgen
Sea Shepherd
Virtus omnia vincit
pi_18935138
quote:
Op donderdag 6 mei 2004 17:01 schreef -Mzraki- het volgende:

[..]

Ik ga hier op Texel weer de zondag-toernooitjes op Paal 17 volgen
Texel? Waar je de bal ook naar toe smasht, hij komt altijd in het water toch?
"Let us not be down-hearted! One total catastrophe like this is just the beginning!"
  zaterdag 8 mei 2004 @ 19:43:13 #17
82603 Olivier_B_Bommel
Als je begrijpt wat ik bedoel.
pi_18981779
ik wil misschien ook op volleybal, zijn er dingen waarop ik moet letten en waarom ik juist op volleybal moet gaan en niet een andere sport.
Overvaller: "Geef me je geld !"
Pompbediende: "Ik dacht het niet!"
Overvaller: "Oh, nou, doe me dan maar een pakje kauwgum."
pi_18996326
nou, volleybal is gewoon een geweldige sport om te doen!
  zondag 9 mei 2004 @ 16:26:38 #19
56883 -Mzraki-
agnostic
pi_18997234
quote:
Op zaterdag 8 mei 2004 19:43 schreef Olivier_B_Bommel het volgende:
ik wil misschien ook op volleybal, zijn er dingen waarop ik moet letten en waarom ik juist op volleybal moet gaan en niet een andere sport.
Nouja, wat je nodig hebt voor volleybal: lengte, sprongkracht, balgevoel, timing, teamgevoel en een snel reactievermogen

De techniek bij volleybal leunt heel veel op je balgevoel, als dat goed zit, leer je alles heel snel Timing, zeker bij smashen, is wat lastiger, maar oefening baart kunst
Sea Shepherd
Virtus omnia vincit
  zondag 9 mei 2004 @ 16:26:57 #20
56883 -Mzraki-
agnostic
pi_18997240
quote:
Op donderdag 6 mei 2004 17:29 schreef Durango het volgende:

[..]

Texel? Waar je de bal ook naar toe smasht, hij komt altijd in het water toch?
Dat is het principe van een eiland ja
Sea Shepherd
Virtus omnia vincit
  zondag 9 mei 2004 @ 20:59:10 #21
82603 Olivier_B_Bommel
Als je begrijpt wat ik bedoel.
pi_19003363
ik ben 1.90

lukt best dus
Overvaller: "Geef me je geld !"
Pompbediende: "Ik dacht het niet!"
Overvaller: "Oh, nou, doe me dan maar een pakje kauwgum."
pi_19129592
Als ik aan volleybal denk...denk ik aan Assenede. Een supergezellig volleybalweekend in Belgie, waar niet alleen gevolleybalt wordt, maar ook flink gefeest. Elk jaar in augustus vertrekken weer honderden hollanders naar Belgie om aan dit toernooi mee te doen. Gespeelt kan er in verschillende klassen. Overnacht wordt er op de camping, waar de week ervoor nog de koeien stonden de grazen. En 's avonds staat er een feesttent tot ieders beschikking, waar men doorgaat tot in de kleine uurtjes.
Was het alvast maar augustus !
pi_19130076
Dat soort toernooien heb je overal. Het is de kunst om er de allerleuksten tussen uit te halen, zodat je een geweldige zomer hebt.
pi_19198875
Gaan er trouwens nog mensen naar het Duinrell-volleybal toernooi op 4,5 en 6 juni?
"Let us not be down-hearted! One total catastrophe like this is just the beginning!"
  vrijdag 28 mei 2004 @ 14:44:05 #25
21753 jbcyber
Tja wat zet je hier nu neer he
pi_19472749
quote:
Op vrijdag 14 mei 2004 17:52 schreef pinty_pete het volgende:
Als ik aan volleybal denk...denk ik aan Assenede. Een supergezellig volleybalweekend in Belgie, waar niet alleen gevolleybalt wordt, maar ook flink gefeest. Elk jaar in augustus vertrekken weer honderden hollanders naar Belgie om aan dit toernooi mee te doen. Gespeelt kan er in verschillende klassen. Overnacht wordt er op de camping, waar de week ervoor nog de koeien stonden de grazen. En 's avonds staat er een feesttent tot ieders beschikking, waar men doorgaat tot in de kleine uurtjes.
Was het alvast maar augustus !
Denk dan ook eens in eigen land aan het Ledub (Budel) en Hajraa (Eindhoven) toernooi.

Zeker allebij de moeite waard. Hajraa blinkt uit in gezelligheid sfeer feest en alles wat er mee te maken heeft en Ledub is naar mijn mening altijd super georganiseert met een goede sfeer. Ook feest genoeg
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')