Nu was mijn mening voordat ik dat artikel had gelezen ook al dat kunst niet gesubsidieerd moet worden, dus die is niet bijgesteld. De auteur heeft het echter beter op papier gezet dan dat ik zelf waarschijnlijk gedaan zou hebben.quote:Kunst is een bekend produkt waarvan linkse intellectuelen zeggen dat het gesubsidieerd moet worden. Kunst is een voorbeeld van wat wel een "verdienstelijk goed" wordt genoemd. Een "verdienstelijk goed" wordt gedefinieerd als een goed waarvan mensen meer moeten consumeren dan ze uit zichzelf doen. Daarom zou een "verdienstelijk goed" door de overheid gesubsidieerd moeten worden. Het goed wordt voor de mensen dan goedkoper zodat ze er meer van consumeren. Maar hoe kunnen we nu bepalen of een bepaald goed een verdienstelijk goed is? Volgens de definitie door na te gaan of mensen er meer van moeten consumeren. Moeten van wie? Ik doe een gok naar het antwoord: de linkse intellectuelen. Als ik goed gegokt heb dan is de definitie van een "verdienstelijk goed" dus eigenlijk: een goed waarvan mensen van linkse intellectuelen meer moeten consumeren dan ze uit zichzelf doen.
Mijn conclusie is dat in het begrip "verdienstelijk goed" de gedachte opgesloten ligt dat mensen bevoogd moeten worden en niet hun eigen leven mogen leiden. Linkse intellectuelen zullen bijvoorbeeld subsidie van kunst verdedigen op basis van het feit dat dit kunst beter bereikbaar maakt voor arme mensen. In de praktijk zullen de meeste arme mensen echter meer belasting voor de kunstsubsidies betalen dan dat ze ervan profiteren, omdat arme mensen nu eenmaal vaak geen kunstliefhebbers zijn, terwijl linkse intellectuelen er wel van profiteren, omdat zij zelf wel vaak liefhebbers zijn van de gesubsidieerde kunst. Het lijkt me daarom waarschijnlijker dat de betreffende linkse intellectuelen meer worden gemotiveerd door eigenbelang en het verlangen om hun eigen leefcultuur aan anderen op te leggen, dan door altruïstische gevoelens. Het besluit van de overheid om kunst te subsidiëren brengt ook de noodzaak met zich mee dat iemand erover besluit welke kunstenaars wel en welke geen subsidie krijgen. Zo verandert kunst van een vrije expressie van cultuur in een onderdeel van het politieke machtsspel.
Er werd slechts in overdrachtelijke zin gesproken over kunst als consumptieproduct. Nergens werd kunst als product getypeerd, behalve als er noodzakelijkerwijze zo over gesproken moest worden omdat de overheid bepaalde kunst financiert. De auteur is denk ik juist van mening dat kunst geen consumptieproduct is, maar wel onderhavig is (of zou moeten zijn) aan marktwerking of laten aan de pure expressie van de artiest zelf.quote:Op vrijdag 2 april 2004 03:05 schreef Schorpioen het volgende:
Ik vind het trouwens diep- en dieptriest dat er zelfs mbt kunst nog wordt gesproken van "consumeren". Godverdomme, is zelfs kunst nu ook al een consumptieproduct geworden???
Ja, en? Vroeger draaide het om ruilhandel, ten opzichte van hoe het was vind ik geld een stuk beter.quote:Op vrijdag 2 april 2004 03:07 schreef Dr.Droxz het volgende:
alles gaat toch om geld tegenwoordig ?!
Inderdaad, goed voorbeeld!quote:Op vrijdag 2 april 2004 03:14 schreef Schorpioen het volgende:
BTW praktijkvoorbeeld: in Nederland is er vrij veel subsidie voor popmuziek. Belgie heeft dit niet of nauwelijks. Terwijl iedere popliefhebber weet dat er veel meer kwaliteitsmuziek uit Belgie komt dan uit Nederland.
Jouw verwijderen van alle subsidie zal ook een verschraling tot gevolg hebben. Arbeidsloon is in ons land te prijzig geworden. Dat betekent dat organisatie van kunstuitingen een forse prijskaart kent. Ik vermoed dan concertgebouwen en musea als eerste zullen sneuvelen als alle subsidie sneuvelt. Het abeidsloon van een orkest wordt domweg onbetaalbaar en dan heb ik het nog niet over de huur van oefenruimte en een lokatie voor het concert. Vervolgens sneuvelen poppodia en bioscopen. Mogelijk ontstaat er hierdoor weer een hele nieuwe kunstvorm, wie zal het zeggen. Ik vermoed echter dat menigeen niet blij zal zijn met je voorstellen omdat dit een deel van de gekende cultuur laat sneuvelen.quote:Op vrijdag 2 april 2004 03:05 schreef Schorpioen het volgende:
Subsidie op kunst zal de kunst doen vervlakken. Kunst moet uit lijden geboren worden, kunst wordt gemaakt omdat het simpelweg gemaakt moet worden. Als onkruid moet het tegen alles in opkomen ondanks alle tegenstand. Er moet een drempel zijn om alle slechte kunstenaars eruit te filteren. Als je gaat subsidieren dan krijgt iedere talentloze nono de mogelijkheid "kunst" te maken zonder te verhongeren, en krijg je verwatering en wordt de echte kunst hierdoor niet of nauwelijks nog opgemerkt omdat er teveel slechte shit tussen zit.
Ik word een paar keer per week aangesproken door die gelegaliseerde bedelaars van het cultuurfonds die geld vragen, om kunstenaars de mogelijkheid te geven om kunst te maken. Ik heb ze een paar keer dit proberen uit te leggen maarze begrepen het niet. Er is ontzettend veel mooie kunst gemaakt, en geen van die kunst is gesubsidieerd. ALs Van Gogh gesubsidieerd was dan had hij wsch hele saaie en irrelevante schilderijen gemaakt. Ik ken eerlijk gezegd geen voorbeeld van gesubsidieerde kunst die echt iets te melden heeft.
Ik vind het trouwens diep- en dieptriest dat er zelfs mbt kunst nog wordt gesproken van "consumeren". Godverdomme, is zelfs kunst nu ook al een consumptieproduct geworden???
Net als Van Gogh, Picasso, Vermeer etc.quote:Op vrijdag 2 april 2004 04:34 schreef Megumi het volgende:
Rembrand kreeg ook geen subsidie.
Nee, de Subsidies zijn er voor de linkse intellectuelen.quote:Op vrijdag 2 april 2004 09:29 schreef SCH het volgende:
Is kunst alleen iets van linkse intellectuelen?
Rechtse elite zou minder gauw zijn voor subsidie op kunst lijkt me. Bovendien gaat het er niet om dat kunst een links item is, het betreft de subsidie erop.quote:Op vrijdag 2 april 2004 09:29 schreef SCH het volgende:
Is kunst alleen iets van linkse intellectuelen?
De discussie is oud maar altijd interessant maar dat kunst vooral voor de linkse elite zou zijn, is echt een waanzinnige gedachte. En maakt dat stukje vrij kansloos want dus alleen uit op tegenstelling en niet op een serieus debat.
Ik snap dit verhaal niet helemaalquote:Op vrijdag 2 april 2004 05:23 schreef hoppe het volgende:
Jouw verwijderen van alle subsidie zal ook een verschraling tot gevolg hebben. Arbeidsloon is in ons land te prijzig geworden. Dat betekent dat organisatie van kunstuitingen een forse prijskaart kent. Ik vermoed dan concertgebouwen en musea als eerste zullen sneuvelen als alle subsidie sneuvelt.Het abeidsloon van een orkest wordt domweg onbetaalbaar en dan heb ik het nog niet over de huur van oefenruimte en een lokatie voor het concert. Vervolgens sneuvelen poppodia en bioscopen. Mogelijk ontstaat er hierdoor weer een hele nieuwe kunstvorm, wie zal het zeggen. Ik vermoed echter dat menigeen niet blij zal zijn met je voorstellen omdat dit een deel van de gekende cultuur laat sneuvelen.
Onder links wordt in dit geval socialistisch bedoeld, niet zozeer progressief.quote:Op zaterdag 3 april 2004 00:46 schreef Johan_de_With het volgende:
Ik denk dat de rechtse elite eerder kunst zal subsidieren. Alle protesten tegen dergelijke subsidies die ik mij heugen kan, kwamen van links, van de Stopera tot het Centre Pompidou. (Dat vervolgens ook terstond volgekladderd werd met uitroepen als CIA go home.)
Ik bedoel iets anders te zeggen. Sommieg kunstvormen zijn cultuurdragers. Hierbij denk ik aan toneel, kleinkunst en klassieke concerten. Mij boeit dat allemaal wat minder maar ik geloof toch dat als deze kunstvormen het loodje leggen dat er dn veel inspiratie voor wat oppervlakkiger kunst verloren gaat. Dit hoeft niet zo te zijn,ik denk dat slechts.quote:Op vrijdag 2 april 2004 14:18 schreef Schepseltje het volgende:
[..]
Ik snap dit verhaal niet helemaal
Jij zegt eigenlijk, veel instellingen gaan verloren (omdat mensen er niet voor willen betalen) en vervolgens stel je dat "menigeen niet blij zal zijn" hiermee, blijkbaar is men wel blij met zo'n situatie omdat men anders er wel voor zou betalen
Ik zie dat een bepaalde elite ons een extra keuze biedt die er anders niet meer zou zijn.quote:ik vind subsidies een fout iets, de elite bepaald voor jou hoe jij je leven moet inrichten, welke producten voor jou correct zijn, welke gewoontes je moet doen en laten..
Voor dergelijke experimenten ter meerdere eer en glorie van een enkeling heb ik ook geen geld over. Volgens mij worden daar alleen de kunstenaar en zijn recensent of kunstpaus wijzer van.quote:dat bepaal ik zelf wel gvd! als er mensen zijn die zonodig met een trommel in de rimboe muziek willen maken, prima, maar verwacht niet dat ik het indirect ga betalen
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |