of neem mozzarella,quote:Op vrijdag 19 maart 2004 12:21 schreef Oblivion het volgende:
Simpel maar effectief.
Tomaat in plakjes snijden, monchou plakje erop leggen, beetje olijfolie, peper en zout.![]()
En als garnering een basilicum blaadje in het midden.![]()
Kan je er ook even een uitgebreidere post van maken.quote:Op zondag 5 februari 2006 19:35 schreef Woepsie het volgende:
Spaghetti
quote:tomaat
De tomaat is een vruchtgroente en komt in vele variaties voor. De bekendste soort is wellicht de vleestomaat die nog eens onderverdeeld kan worden in een grove en een fijne variante. Daarnaast heeft men nog de smaakvolle trostomaten, de zuiderse eiertomaten (Roma) en de kerstomaatjes. Er bestaan zelfs gele varianten die iets zoeter smaken.
Er bestaat een speciaal keurmerk voor groenten en fruit van topkwaliteit: Flandria. Tot de Flandria-korf behoren inmiddels: de tomaten (losse en trostomaten), witloof, komkommer, aubergine, paprika, courgette, snijbonen, bloemkool, broccoli, prei, serresla, appel en peer.
Het Flandria-kwaliteitslabel wordt enkel toegekend aan groenten en fruit die aan een hele reeks uitwendige en inwendige criteria beantwoorden. Enkele van die voorwaarden zijn: lange houdbaarheid; onberispelijke vorm, stevigheid en smaak. Daarnaast gelden er bijzondere milieu-eisen. Flandria-producten zijn milieuvriendelijk, geïntegreerd geteeld. Dit houdt in dat chemische gewasbescherming tot een minimum beperkt wordt en dat natuurlijke vijanden (insecten e.d.) worden ingezet om ziektes en plagen te voorkomen of in te dijken.
Alle voorwaarden zijn vastgelegd in een lastenboek, dat de tuinder strict moet volgen. Een externe onafhankelijke controle waarborgt dat Flandria-producten wel degelijk aan de hoge kwaliteits- en milieueisen voldoen.
Aankopen
Tomaten zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Zorg er bij de aankoop voor dat de tomaten steeds stevig zijn en geen zachte plekken vertonen. De glanzend rode kleur en het frisgroene steeltje zijn bijkomende indicaties voor de versheid van de tomaat.
Bewaren
Bewaar de tomaten in het groentevak van de koelkast. Daar zijn ze een tiental dagen houdbaar.
Bereiding
Spoel de tomaten voor gebruik onder stromend water. Laat ze niet minutenlang weken in water want dan kunnen ze hun smaak verliezen. Tomaten kunnen in plakjes of stukjes versneden worden. Vergeet echter niet het steeltje en het geelgroene hartje te verwijderen. Als u de schil wil verwijderen, snij de tomaat dan onderaan kruiselings in en dompel ze een 15-tal seconden onder in kokend water. Laat ze even schrikken onder een koude waterstraal en stroop de schil af. Tomaten bestaan tot 94 % uit water. Dat leidt al eens tot overtollig vocht bij gevulde tomaten. Strooi daarom wat zout in de leeggehaalde tomaten en plaats ze een aantal minuten omgekeerd op een stuk keukenpapier. Voor koude vullingen laat men de tomaten best een halfuurtje rusten. Als de tomaten van een warme vulling voorzien worden, plaats ze dan nog 5 minuten in een oven die voorverwarmd werd op 240°C. Daarna kunnen ze gevuld worden en opnieuw in de oven geplaatst worden. U zult merken dat de tomaat weinig overtollig vocht zal verliezen.
Gezondheid
Tomaten bestrijden oververmoeidheid, ze gaan vroegtijdige veroudering tegen en ze hebben een ontzurende werking. Tomaten zijn rijk aan vitamine B, B1 en C. Ze bevatten ook mineralen zoals kalium, fosfor en kalk. Ze hebben een gunstige werking bij maag- en darmontstekingen.
Voedingswaarde per 100 g
Energie 68 kJ
16 kcal
Voedingsvezels 1,4 g
Koolhydraten 3 mg
Eiwit 1 g
Vitamine C 15 mg
Uit welke diepe kelder heb je dit topic in hemelsnaam opgegraven?quote:Op zondag 5 februari 2006 19:32 schreef Bluezz het volgende:
Enorme schop .....
Via http://forumtools.phserver.net/search_lite/quote:Op maandag 6 februari 2006 17:29 schreef Chielus het volgende:
Uit welke diepe kelder heb je dit topic in hemelsnaam opgegraven?
quote:Griekse Tomatensalade (Domatosalata)
Benodigdheden:
5 stevige maar net rijpe tomaten
1 grote UI
5 eetlepels olijfolie,
2-3 eetlepels wijn- of kruidenazijn
zout en peper, 1/4 theelepel mosterd poeder
of 2 theelepels mosterd.
1 eetlepel oregano (liefst verse)
1 theelepel kappertjes
100 gram Feta kaas
Bereiding:
Tomaten wassen, groene kroontjes wegsnijden en in partjes snijden
Ui pellen en snipperen.
Tomaten in een kom doen en ui erover strooien
Voor de dressing : olie azijn, zout, peper en mosterdpoeder of mosterd goed doorelkaar mengen.
Oregano over de salade strooien en de dressing vervolgens over de salade gieten.
Met kappertjes en Fetakaas afmaken.
Even laten intrekken in de koelkast alvorens te serveren.
Bereidingstijd : 20 minuten
Heerlijk bij geroosterd vlees en gebakken aardappelen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |