De gulden snede wordt ook wel ‘gouden verdeling’ (sectio aurea), 'gulden regel' (ratio aurea) of ‘goddelijke verhouding’ (proportio divina) genoemd. Het hiervoor gebruikte symbool is meestal de Griekse onderkast-letter phi ( φ ), een verwijzing naar de griek Phidias (500 - 432 v.Chr.), die de gouden verdeling in zijn beelden toepaste, soms wordt nu echter de Griekse tau ( τ ), de beginletter van het griekse woord 'tomè', (snede, verdeling) gebruikt. De φ verwijst niet alleen naar Phidias, het is de griekse letter f, van Fibonacci.
Als je dieper in deze materie wilt duiken en het internet afstruint naar pagina's over de gulden regel kom je soms Ø tegen in plaats van φ ( of Φ) ... dat heeft te maken met het feit dat voorheen de 'codepagina' (westerse karakterset) die gebruikt werd om tekst op je computerscherm te laten zien de phi/Phi niet kende en dus niet kon weergeven.
Dit verhoudingsgetal φ (0,61803-en-nog-wat) wordt berekend door twee opvolgende getallen van de volgende reeks op elkaar te delen: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, enzovoort, waarbij elk volgend getal gevonden wordt door de twee voorgaande bij elkaar op te tellen (door de deling andersom te doen, komen we uit op een ander getal, namelijk 1,61803-en-nog-wat, voor de duidelijkheid weergegeven door het symbool Φ, hoofdletter Phi ... in de wiskunde wordt over het algemeen deze laatste verhouding gebruikt).
Opvallend hierbij is natuurlijk dat wat achter de komma staat bij beide delingen gelijk is. Natuurlijk niet als de twee getallen die je op elkaar deelt in het begin van de reeks staan, maar wel steeds meer naarmate je je deelgetallen verder uit de reeks haalt.
http://www.de-proefpers.nl/graf/goldex.html