FOK!forum / Culinesse à gogo / Het grote Sambal Topic
Eikelbijterdonderdag 11 maart 2004 @ 14:39
Zijn jullie ook helemaal gek op Sambal???

Welk soort sambal en van welk merk staat in het keukenkastje van de Fokkers! ?

Mijn persoonlijke favorieten:

Sambal Oelek van Exofun
Sambal Oelek van Inproba
realist_ikdonderdag 11 maart 2004 @ 14:40
oelek, badjak... maakt me niet zo veel uit...
als ie maar uit de toko komt... niet van die slappe hap.
Cyborgdonderdag 11 maart 2004 @ 14:43
surinaamse sambal van koningsvogel
en sambal toutio (of hoe je dat schrijft ) gemaakt door mijn oma
Obliviondonderdag 11 maart 2004 @ 14:43
Sambal!

Was al een topic over.
Klote-niet-werkende-search...

Sambal moet! Heerlijk!!
TheRoxdonderdag 11 maart 2004 @ 14:59
Sambal.......
Atomic Sauce (300.000 scovillle) meegenomen uit de US van A.
Daarmee verwijs je bijna alle andere naar de afdeling slappe hap!
En anders :
Habanero's (met pitjes uiteraard), limoensap, knoflook, btje zout
-=BoKKiE=-donderdag 11 maart 2004 @ 15:01
- Oelek om mee te koken
- Manado voor de licht pittige smaak
- Zelfgemaakte Surinaamse door de oom van mijn vriendien voor de hot stuff

en chili olie voor als ik wat anders wil
Pietverdrietdonderdag 11 maart 2004 @ 15:04
We aten vroeger thuis veel indisch, lekker heet.
Helaas kan ik er niet meer tegen, als ik nu iets heets eet, ga ik enorm zweten, rode vlekken in mijn gezicht, pupillen die heel klein worden, enorme rush, hartkloppingen
Jammer hoor.
-=BoKKiE=-donderdag 11 maart 2004 @ 15:16
quote:
Op donderdag 11 maart 2004 15:04 schreef Pietverdriet het volgende:
We aten vroeger thuis veel indisch, lekker heet.
Helaas kan ik er niet meer tegen, als ik nu iets heets eet, ga ik enorm zweten, rode vlekken in mijn gezicht, pupillen die heel klein worden, enorme rush, hartkloppingen
Jammer hoor.
nooit overdrijven ^_^

wel jammer, sommige mensnen gooioen bakken sambal over hun eten omdat ze het 'lekker' vinden

echt zonde
Megumidonderdag 11 maart 2004 @ 15:19
Ik gebruik altijd sambal maar erbij. Als het te veel overheerst is het weer niet lekker. Diverse soorten staan. De milden en de hete.
golferdonderdag 11 maart 2004 @ 17:26
Zelfgemaakte sambal Batjak blijf ik het lekkerste vinden.
Pietverdrietdonderdag 11 maart 2004 @ 17:32
quote:
Op donderdag 11 maart 2004 15:16 schreef -=BoKKiE=- het volgende:

[..]

nooit overdrijven ^_^

wel jammer, sommige mensnen gooioen bakken sambal over hun eten omdat ze het 'lekker' vinden

echt zonde
Ik overdrijf niets, ik kan er helemaal niet meer tegen, een theelepeltje sambal naast je nasi is toch doodgewoon, maar als ik dit schrijf dan is me voorhoofd al nat. Jammer, en ik at het vroeger altijd...
-=BoKKiE=-donderdag 11 maart 2004 @ 17:51
quote:
Op donderdag 11 maart 2004 17:32 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik overdrijf niets, ik kan er helemaal niet meer tegen, een theelepeltje sambal naast je nasi is toch doodgewoon, maar als ik dit schrijf dan is me voorhoofd al nat. Jammer, en ik at het vroeger altijd...
dat bedoel ik niet,

waarschijnlijk heb je vroeger te heet gegeten en zegt je lichaam dat het nu genoeg is geweest.
je zei zelf dat je namelijk vaak Indonesisch at en dat kan nogal scherp zijn.

maar inderdaad, dat soort dingen gebeuren helaas, er zijn hoop ik nog wel genoeg andere lekkere dingen die je wel kan eten toch
PdeHoogdonderdag 11 maart 2004 @ 22:12
Ik vind sambal . Ik heb er nu een aantal geprobeerd:
- Sambal Oelek: te overheersend voor mij
- Sambal Batjak:de paar keer dat ik hem probeerde vond ik er weinig pit in zitten. Misschien te weinig gebruikt
- Sambal Manis: mijn all-time favorite. Gaat echt overal op. Brood met kaas, brood met kalkoenfilet, tosti's; alleen niet in de nasi.
jpg97vrijdag 12 maart 2004 @ 12:31
Sambal Manis! lekker zoet/pittig
Sambal trassi! lekker hartig/pittig
Sambal Kontol! heerlijk
Mr.Trelawneyvrijdag 12 maart 2004 @ 22:52
Ik heb nog nooit sambal gehad!
Mijn moeder eet het altijd bij haar macaroni. Passend!
Okay, dat was dus de meest random info van de dag, maar goed.
303zaterdag 13 maart 2004 @ 11:50
Ik koop altijd een halve liter pot bij de chinees, lukt bij elke chinees als je een beetje doorzeurt. Voor een paar euro kan je er dan weer even tegenaan.
Den_Haagzaterdag 13 maart 2004 @ 12:24
Sambal badjak voor bij het eten. Trassi, Oelek, brandal etc voor het koken. Eet er alleen een beetje te veel van. Het is elke keer op
Axiomadonderdag 9 december 2004 @ 03:24
Ik heb net een pot Sambal Djeroek opgemaakt. Een heel lekkere sambal die door extra limoen achtige (djeroek) een aparte smaak heeft. Is niet heel erg heet, en laat zich daardoor wat ruimer in dosering gebruiken...

Op dit moment zoek ik een naar een soortgelijke opvolger van deze pot. Liefst niet " te" heet (maar mag best wel pittig zijn) en wat "aangekleder" dan de standaard Oelek. Sambal Manis en Badjak heb ik natuurlijk al gehad, maar misschien dat er hier iemand is die mij kan tippen over een andere variant?
jpg97donderdag 9 december 2004 @ 09:24
Ik had laatst sambal bij de chinees in eindhoven... gemaakt van/met madame jeanette... wooow die is heeet maar super lekker nu even zeuren of ik daar een pot van kan kopen daar
Axiomadonderdag 9 december 2004 @ 14:03
quote:
Op donderdag 9 december 2004 03:24 schreef Axioma het volgende:
Op dit moment zoek ik een naar een soortgelijke opvolger van deze pot. Liefst niet " te" heet (maar mag best wel pittig zijn) en wat "aangekleder" dan de standaard Oelek. Sambal Manis en Badjak heb ik natuurlijk al gehad, maar misschien dat er hier iemand is die mij kan tippen over een andere variant?
Het is Sambal Gandaria geworden! Ik ben heel benieuwd hoe die smaakt (beetje zurig/pittig schijnt)
Aliceydonderdag 9 december 2004 @ 14:06
Oelek om mee te bakken, brandal, badjak of manis in de overige gevallen (Afhankelijk van het gerecht).
Martijn_77donderdag 9 december 2004 @ 21:59
Welke verschillende soorten sambal zijn er eigenlijk?
Den_Haagdonderdag 9 december 2004 @ 22:22
Verschikkelijk veel en ze zijn allemaal lekker
krakkemiekevrijdag 10 december 2004 @ 02:28
Ja!!! Djeroek! Ik kreeg ooit een potje zelfgemaakte, ik ben niet echt dol op sambal, maar het ging wel op!
Shark.Baitvrijdag 10 december 2004 @ 17:07
Jij had:
sambal oelek
sambal djeroek
sambal manis.

De volgende sambals bestaaan ook:
sambal trassi
sambal tomaat
sambal petis
sambal kemiri
sambal pinda
sambal ui
sambal bieslook
sambal selderie
sambal serdadoe
sambal asem
sambal brandal
sambal badjak
sambal van groene en rode lombok
sambal boet
sambal teri
sambal loeat
Asem kemamah
Sambal malaka
sambal boeboek kering
sambal kelapa
sambal kelapa of djagoeng
sambal taotjo

en als je dat gehad hebt, kan je overstappen naar surinaamse sambal, die veel heter is.. of de mijne
fotoloogvrijdag 10 december 2004 @ 17:17
quote:
Op vrijdag 10 december 2004 17:07 schreef Shark.Bait het volgende:
Jij had:
sambal oelek
sambal djeroek
sambal manis.

De volgende sambals bestaaan ook:
sambal trassi
sambal tomaat
sambal petis
sambal kemiri
sambal pinda
sambal ui
sambal bieslook
sambal selderie
sambal serdadoe
sambal asem
sambal brandal
sambal badjak
sambal van groene en rode lombok
sambal boet
sambal teri
sambal loeat
Asem kemamah
Sambal malaka
sambal boeboek kering
sambal kelapa
sambal kelapa of djagoeng
sambal taotjo

en als je dat gehad hebt, kan je overstappen naar surinaamse sambal, die veel heter is.. of de mijne
Sambal Malaka.....
Axiomavrijdag 10 december 2004 @ 21:15
Oja,
* Axioma heeft vandaag de Gandaria getest...
prima spul!
hassanjassanvrijdag 10 december 2004 @ 22:04
in indonesie, schijnt, kan je goed koken als je zelfgemaakte sambal goed is. Ergens is het ook wel te begrijpen, want het luistert heel nauw soms wat je erin doet. Je kan alles wel met heet verlsuieren, maar da's nou net de truuuk, om dat niet te doen.

Dus pak je cobek aka vijzel maar uit de kast e nrammen op die pepers. Overigens is teveel hete sambal eten niet goed voor je of zeker niet als het je afvoergaatje laat branden tijdens de stoelgang Wat ik dus laatst had toen ik effe teveel madamme jeanette had opgeschept.
fotoloogvrijdag 10 december 2004 @ 22:09
quote:
Op vrijdag 10 december 2004 22:04 schreef hassanjassan het volgende:
in indonesie, schijnt, kan je goed koken als je zelfgemaakte sambal goed is. Ergens is het ook wel te begrijpen, want het luistert heel nauw soms wat je erin doet. Je kan alles wel met heet verlsuieren, maar da's nou net de truuuk, om dat niet te doen.

Dus pak je cobek aka vijzel maar uit de kast e nrammen op die pepers. Overigens is teveel hete sambal eten niet goed voor je of zeker niet als het je afvoergaatje laat branden tijdens de stoelgang Wat ik dus laatst had toen ik effe teveel madamme jeanette had opgeschept.
Alles went!
Hoe is het verder Hassan?
hassanjassanvrijdag 10 december 2004 @ 22:11
quote:
Op vrijdag 10 december 2004 22:09 schreef fotoloog het volgende:

[..]

Alles went!
Hoe is het verder Hassan?
ja na die sambaltruuk wel ok...

ik vind het leuk dat er ineens allemaal indische recepten op staan ,want ik ben nu effe helemaal into koken en minder in kieken (van plaatjes). en idisch koken kan ik wel een beetje, maar ben aan het oefenen duss...