FOK!forum / Culinesse à gogo / De Duitse keuken
Tinkepinkdinsdag 9 maart 2004 @ 13:06
Sinds ik in Duitsland woon ben ik me eens gaan verdiepen in de Duitse keuken. En ik moet zeggen dat ik de gerechten die ik tot op heden zelf heb klaargemaakt en in restaurants heb gegeten erg lekker vind. Een van mijn favoriete recepten is Kohlrouladen (ook perfect om in te vriezen, ze smaken dan zelfs nog lekkerder!).

Kohlrouladen
- 1 groene kool/savooiekool

Vulling
- gehakt (200 a 300 gram)
- zout, peper en kruiden die je lekker vindt
- uitje
- paneermeel
- eventueel een eitje

Saus
- boter
- roux (zie ander topic)
- water
- wijn
- kruiden en smaakmakers naar eigen inzicht (uitje bijvoorbeeld en een beetje tomatenketchup)

Je kunt ook een pakje braadsaus nemen en dat toevoegen als je niet zo van het zelf saus maken bent.

Kook de bladeren van de kool gaar.
Maak ondertussen het gehakt aan. Je mag best een beetje uitschieten met de kruiden!
Laat de gekookte koolbladeren goed uitlekken.
Snij de grote dikke nerven eruit en maak maak 6 stapeltjes van de koolbladeren.
Leg op elke stapeltje een deel van de gehakt.
Rol de bladeren om het gehakt. Maak het geheel eventueel vast met keukengaren.
Pakketjes goed in elkaar drukken en het vocht eruit knijpen!!

Boter smelten in een braadpan. Kohlrouladen erin en goed bruin bakken.
Als de Rouladen bruin zijn kun je de saus aanmaken en de Roulladen daarin verder laten sudderen. Na een halfuurtje ofzo zijn ze wel gaar.

Lekker met pel- of braadkartoffeln.

[ Bericht 0% gewijzigd door Tinkepink op 09-03-2004 13:07:31 (tiepfoutje) ]
Tinkepinkdinsdag 9 maart 2004 @ 13:16
Erg fijn recept nummer 2: Pelkartoffeln. Smaakt altijd goed en is erg makkelijk! Ideaal als je wel zin hebt in aardappels, maar geen zin hebt om ze te schillen.

Kilotje aardappels (liefst biologisch) schoonborstelen (In Duitsland zijn ze meestal al schoon).
In een pan met een laagje water doen.
Ongeveer 25 minuten koken (soms is 20 minuten genoeg, soms heb je langer nodig, hangt van de groote af)
Aardappels afgieten en nog even uit laten stomen.
Met een mesje het velletje van de aardappels afhalen.

Ik maak meestal veel te veel, zodat ik van de overgebleven aardappels de volgende dag aardappelsalade of Braadkartoffeln kan maken.

Wie heeft er nog meer lekkere Duitse recepten?
Pietverdrietdinsdag 9 maart 2004 @ 13:58
De duitse keuken is geweldig, een hele rijke, met heel veel traditie en eigen smaak. Een van de meest onterecht onderschatte keukens die er zijn.
Frankfurter groene saus.
6-8 personen,
10 hardgekookte eieren
azijn, olie, zout, suiker.
dille, peterselie, kervel, bernagie, esdragon, bevernel, lavas, zuuring citroenmelisse en spinazie.
(in de regio van frankfurt zijn er bosjes te koop van deze kruiden, de duitse namen zijn, Dill, Peterselie, kerbel, Borretsch, estragon, Pimpinelle, liebstockel, sauerampfer, zitronenmelisse, spinat)
je scheid de hardgekookte eieren, het geel haal je door een zeef en verroer je met azijn en olie, en breng je op smaak met wat zout en suiker.
het wit samen met de kruiden heel fijn hakken (blender) en de saus tot een joghurtachtige dikte mengen.
Heerlijke saus bij vlees en vis
Pietverdrietdinsdag 9 maart 2004 @ 14:00
Waar woon je in Duitsland?
Heb zelf in Düsseldorf en Frankfurt gewoont.
Tinkepinkdinsdag 9 maart 2004 @ 14:50
Ik woon in de omgeving van Wesel, maar mijn (schoon)familie woont in Bonn. Vooral mijn schoonmoeder is een ontuitputtelijke bron van traditionele duitse gerechten. Jammer genoeg wordt ze dement, dus ik moet snel zijn wil ik alle gerechten van haar leren.

Nog een recept: Sauerbraten.
Sauerbraten kan je op verschillende manieren klaarmaken. Ik geef nu een recept gebaseerd op Saurbraten Niederrheinische Art.

Voorbereiden
Een groot stuk vlees (paard of rund en met groot bedoel ik ook groot), in de categorie draadjesvlees, goed schoonmaken. Dat betekent dus vliezen verwijderen en goed afspoelen.
Vlees in een grote schaal doen. Een paar uitjes erbij (heel grof gesneden), laurierblaadje, schijfje citroen, een paar wortels, eventueel wat peperkorrels, verzin maar wat.
Azijn erbij (ik neem meestal balsamico, maar wijnazijn bijvoorbeeld is ook heel erg lekker) en water (3:1 ongeveer) tot het vlees onder staat.
Het vlees 3-5 dagen laten marineren in de koelkast. Wel elke dag draaien!

Na een dag of 3-5 (ik zelf denk altijd 'hoe langer hoe beter') de oven voorverwarmen.
Het vlees uit de marinade halen en aanbraden in een pan.
Als alles dichtgeschroeid is het vlees in een overnschaal leggen en marinade toevoegen (je hoeft niet alles te gebruiken). Eventueel nog een uitje erbij, een paar exrtra worteltjes appeltje in stukjes, rozijnen, wat speculaaskruiden, nog wat wijn.....
Vlees in de oven en halverwege omdraaien zodat beide kanten mooi bruin worden. Vlees uit de oven halen als het gaar is (na een uurtje ofzo).
Van het braadvocht en eventueel de rest van de marinade een lekkere saus maken.
Vlees weer in de ovenschaal doen, saus eroverheen en opdienen met bijvoorbeeld zuurkool en aardappelpuree.
Kaensterledinsdag 9 maart 2004 @ 15:34
De Duitse keuken is inderdaad erg onderschat. Zitten veel heerlijke dingen tussen.
Pietverdrietdinsdag 9 maart 2004 @ 16:07
quote:
Op dinsdag 9 maart 2004 14:50 schreef Tinkepink het volgende:
Ik woon in de omgeving van Wesel, maar mijn (schoon)familie woont in Bonn. Vooral mijn schoonmoeder is een ontuitputtelijke bron van traditionele duitse gerechten. Jammer genoeg wordt ze dement, dus ik moet snel zijn wil ik alle gerechten van haar leren.

Nog een recept: Sauerbraten.
Sauerbraten kan je op verschillende manieren klaarmaken. Ik geef nu een recept gebaseerd op Saurbraten Niederrheinische Art.

Voorbereiden
Een groot stuk vlees (paard of rund en met groot bedoel ik ook groot), in de categorie draadjesvlees, goed schoonmaken. Dat betekent dus vliezen verwijderen en goed afspoelen.
Vlees in een grote schaal doen. Een paar uitjes erbij (heel grof gesneden), laurierblaadje, schijfje citroen, een paar wortels, eventueel wat peperkorrels, verzin maar wat.
Azijn erbij (ik neem meestal balsamico, maar wijnazijn bijvoorbeeld is ook heel erg lekker) en water (3:1 ongeveer) tot het vlees onder staat.
Het vlees 3-5 dagen laten marineren in de koelkast. Wel elke dag draaien!

Na een dag of 3-5 (ik zelf denk altijd 'hoe langer hoe beter') de oven voorverwarmen.
Het vlees uit de marinade halen en aanbraden in een pan.
Als alles dichtgeschroeid is het vlees in een overnschaal leggen en marinade toevoegen (je hoeft niet alles te gebruiken). Eventueel nog een uitje erbij, een paar exrtra worteltjes appeltje in stukjes, rozijnen, wat speculaaskruiden, nog wat wijn.....
Vlees in de oven en halverwege omdraaien zodat beide kanten mooi bruin worden. Vlees uit de oven halen als het gaar is (na een uurtje ofzo).
Van het braadvocht en eventueel de rest van de marinade een lekkere saus maken.
Vlees weer in de ovenschaal doen, saus eroverheen en opdienen met bijvoorbeeld zuurkool en aardappelpuree.
Ik ken sauerbraten als gestooft in een pan met water en de marinade, niet als in de oven gebraden. Als je het in de oven maakt wordt het vlees snel droog en hard. Als je het aanbraad en dan stooft in de marinade, en in de marinade laat afkoelen (!) voor het weer op te warmen, dan blijft het vlees heel sappig.
Ik mis de rozijnen in de saus, en als kruiden kan je ook gewoon sauerbraten kruiden mengsel kopen.
stuifzanddinsdag 9 maart 2004 @ 16:10
ik ben dol op de duitse keuken.
Mijn moeder is zelf Duitse (dus ik ook voor de helft) en ik heb mijn hele thuiswonende jaren mogen genieten van al dat heerlijke voedsel.

Favoriet: Spätzle!
en ook...
Süsse Krautnudeln
Krautkrapfen
Pietverdrietdinsdag 9 maart 2004 @ 16:16
quote:
Op dinsdag 9 maart 2004 16:10 schreef stuifzand het volgende:
ik ben dol op de duitse keuken.
Mijn moeder is zelf Duitse (dus ik ook voor de helft) en ik heb mijn hele thuiswonende jaren mogen genieten van al dat heerlijke voedsel.

Favoriet: Spätzle!
en ook...
Süsse Krautnudeln
Krautkrapfen
ga weer eens langs bij je moeder, en schrijf eens wat recepten
Tinkepinkdinsdag 9 maart 2004 @ 16:28
quote:
Op dinsdag 9 maart 2004 16:07 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik ken sauerbraten als gestooft in een pan met water en de marinade, niet als in de oven gebraden. Als je het in de oven maakt wordt het vlees snel droog en hard. Als je het aanbraad en dan stooft in de marinade, en in de marinade laat afkoelen (!) voor het weer op te warmen, dan blijft het vlees heel sappig.
Ik mis de rozijnen in de saus, en als kruiden kan je ook gewoon sauerbraten kruiden mengsel kopen.
De rozijnen stonden erbij. En ik heb eigenlijk nooit problemen gehad dat het vlees hard en droog werd in de oven. Dat komt waarschijnlijk omdat ik het vlees heel regelmatig draai en besprenkel met marinade. Afkoelen in de marinade doe ik ook altijd. Ben nogal een luie kok, dus de saus wordt pas veel later gemaakt (en het vlees weer opnieuw opgewarmd, al is het koud ook heel lekker).

Wat betreft de pan: ja, dat gaat inderdaad zo in het originele recept. Zo heeft mijn schoonmoeder het me ook geleerd Ga het binnenkort weer eens op die manier maken....

En wat betreft het sauerbratenkruidenmengsel.... Waar kan je dat kopen? Ik heb het hier nog niet kunnen vinden (woon tegenover een kleine Edeka en ben meteen even gaan kijken )
ChrisJXdinsdag 9 maart 2004 @ 16:53
Je vergeet Frankfurter worsten.

Ingrediënten:
1 pak Frankfurters

Benodigdheden:
1 pan
Water

Vul een pan met water en laat het water koken
Maak het pakje Frankfurtes open en flikker de worsten in de pan
Na 5 tot 10 minuten zijn ze klaar.

Eet smakelijk

Ik ga die Pelkartoffeln van de week eens proberen... Maar mijn Oostenrijkse erdäpfel zijn niet schoon hoor
Pietverdrietdinsdag 9 maart 2004 @ 17:33
quote:
Op dinsdag 9 maart 2004 16:28 schreef Tinkepink het volgende:

[..]

De rozijnen stonden erbij.
snip
En wat betreft het sauerbratenkruidenmengsel.... Waar kan je dat kopen? Ik heb het hier nog niet kunnen vinden (woon tegenover een kleine Edeka en ben meteen even gaan kijken )
Oeps niet gezien
Die kruiden, euh,
Bij grotere supermarkten verkopen ze dat wel, zelf haal ik het bij real.
_Draven_dinsdag 9 maart 2004 @ 17:54
Ow Spätzle

Hoe maak je dat nou?

*denkt terug aan vakantie in Duitsland *
KiwiTjuHhdinsdag 9 maart 2004 @ 17:57
Sauerbraten zijn inderdaad lekker!

Kasslerbraten ook, net zoals de duitse frikandellen
Pietverdrietdinsdag 9 maart 2004 @ 18:00
Verse eierspätzle
2 eieren
375 gram meel
zout
eetlepel olie of boter
meel eieren en wat zout mengen, 1/8 tot 1/4 liter water toevoegen, (afhankelijk van hoe groot de eieren zijn) tot je een beslag krijgt dat bellen slaat,
half uur laten rusten,
neem een Spätzle plank, en met koud water bevochtigen, en een nat mes,
In een grote pan kokend water met het mes smalle reepjes van het deeg in de pan strijken.
als de Spätzle drijven met de schuimspaan uitnemen.
_Draven_dinsdag 9 maart 2004 @ 18:22
quote:
Op dinsdag 9 maart 2004 18:00 schreef Pietverdriet het volgende:
Verse eierspätzle
2 eieren
375 gram meel
zout
eetlepel olie of boter
meel eieren en wat zout mengen, 1/8 tot 1/4 liter water toevoegen, (afhankelijk van hoe groot de eieren zijn) tot je een beslag krijgt dat bellen slaat,
half uur laten rusten,
neem een Spätzle plank, en met koud water bevochtigen, en een nat mes,
In een grote pan kokend water met het mes smalle reepjes van het deeg in de pan strijken.
als de Spätzle drijven met de schuimspaan uitnemen.
Dankje, ziet niet te moeilijk uit.
\Maar.. waar haal ik die plank vandaan
Pietverdrietdinsdag 9 maart 2004 @ 18:37
quote:
Op dinsdag 9 maart 2004 18:22 schreef _Draven_ het volgende:

[..]

Dankje, ziet niet te moeilijk uit.
Maar.. waar haal ik die plank vandaan
www.ebay.de ?
stuifzanddinsdag 9 maart 2004 @ 19:58
quote:
Op dinsdag 9 maart 2004 18:22 schreef _Draven_ het volgende:

[..]

Dankje, ziet niet te moeilijk uit.
Maar.. waar haal ik die plank vandaan
Die heb ik dus wel eentje
Kun je in Duitsland in de betere huishoudzaak kopen. .Wel prijzig (iets van 15 euro).
_Draven_dinsdag 9 maart 2004 @ 20:32
quote:
Op dinsdag 9 maart 2004 19:58 schreef stuifzand het volgende:

[..]

Die heb ik dus wel eentje
Kun je in Duitsland in de betere huishoudzaak kopen. .Wel prijzig (iets van 15 euro).
Hm maar eens zoeken vlak over de grens bij Kerkrade
okee6dinsdag 9 maart 2004 @ 20:52
Afgelopen weekend stond er een gerecht uit Oost-Pruisen in de krant. Of je er lekker van wordt is vers twee

Königsberger Klopse



2 oude broodjes
600 gram kalfsvlees (gehakt)
250 gram buikstuk (van het varken)
2 tot 3 ansjovisjes
1 grote ui
2 eetlepels boter
2 tot 6 eetlepels kappertjes
2 eieren
2 eidooiers
3/4 liter bouillon
1/4 liter slagroom
citroenschil
zout
peper

De bereidingswijze (leider auf deutsch) of beknopt beschreven in het Engels. Er kan mee worden gevarieerd.

[ Bericht 4% gewijzigd door okee6 op 09-03-2004 21:03:33 ]
Pietverdrietdinsdag 9 maart 2004 @ 21:23
Königsberger Klopse zijn heerlijk
Den_Haagwoensdag 10 maart 2004 @ 00:09
De duitse keuken is top. In mijn jaren in Twente heb ik vaak van deze keuken mogen genieten
Klonkwoensdag 10 maart 2004 @ 08:59
De duitse keuken is geweldig, ik de mazzel op een 100 meter ofzo van de grens te wonen en als ik uit eten ga, altijd in Duitsland.

Ik kook ook veel na van de duitse tv koks, Johan Lafer en die man en vrouw die altijd samen in een of andere gezellige keuken staan te koken en overal wijn bij drinken.

Maar zal ik eens wat toegeven: niets lekkerder dan een pommes rot-weiss
Unihoc_ACEwoensdag 10 maart 2004 @ 10:14
Ik heb in Duitsland (Clausthal) ooit een streekgerecht gegeten waarbij een Knollenknudel (spelling?) werd geserveerd. Dit was een vrij grote bal van deeg of aardappel ofzo. Ik vond het wel apart en lekker. Hoe maak je zoiets zelf? Lijkt me wel gaaf om een keer te doen.
Litmanwoensdag 10 maart 2004 @ 11:19
Het lievelingsgerecht van Helmut Kohl, wat hij jan en allemaal voorzette(Gorbatsjov, Thatcher etc.) is "Pfälzer Saumagen". Ik heb het nog nooit gegeten, maar ik ben enorm benieuwd hoe het smaakt!

Hier een recept (voor heel veel personen tegelijkertijd )



4 große Magen (gereinigt beim Metzger besorgen),
6 kg gequellte Kartoffeln in kleinen Würfeln,
3 Stangen Lauch in dünnen Ringen,
250 g Zwiebeln in kleinen Würfeln,
2500 g magerer Schweinebauch in kleinen Würfeln,
2500 g mageres Schweinefleisch in kleinen Würfeln,
2500 g Bratwurstbrät,
12 Eier,
100 g Butter,
8 getrocknete Brötchen,
Fondor
Salz,
Pfeffer,
Majoran,
? Zehen Knoblauch


Zubereitung für 24 Erwachsene und 22 Kinder, Zubereitung und Garzeit bis 5 Stunden):

Saumagen gut wässern (über Nacht) und putzen



Butter in einem großen Topf zerlassen, darin die Zwiebeln und den Lauch leicht andünsten und ca. 15 Minuten schmoren lassen; Auskühlen lassen.
Schweinebauch, Schweinefleisch, Hack mit den Gewürzen, den eingeweichten Brötchen und den Eiern gut vermengen, dann das gedünstete Gemüse und die Kartoffeln untermischen.



Kräftig abschmecken, da die Gewürze beim Sieden etwas nachlassen. Die fertige Füllung in den Magen geben;



darauf achten, daß der Magen nicht zu stark gefüllt ist!

Den Magen an den Öffnungen mit einer Kordel zubinden in siedendem Salzwasser -bedeckt- ca. 3,5 Stunden garen.


Beachten!

Der Saumagen muß während der Garzeit immer schwimmen.
Das Wasser darf während des Garungsprozesses nicht kochen, damit der Magen nicht platzt.



Je nach Geschmack:
Magen herausnehmen, mit flüssiger Butter bestreichen und im Backofen goldgelb werden lassen. Darauf achten, daß der Magen nicht anbäckt.

Dazu gibt es kräftiges Sauerkraut, frisches Schwarzbrot und einen frischen Weißwein ,einen Rieslingschorle oder Winzersekt



ik zou niet weten waar je zo'n maag in nederland zou kunnen kopen
Infinite_nightmarewoensdag 10 maart 2004 @ 11:25
je ozu het kunne proberen bij de slager, als die het niet heeft zijn de meesten wel bereid om er een of meerdere voor je te bestellen

over de duitse keuken weet ik nog niet zo veel, maar ik wil heel graag in duitsland stage lopen, dus dan kom ik er vast genoeg over te weten
SHEwoensdag 10 maart 2004 @ 11:38
schitterend topic; iemand ook een tip voor schwyzer-keuken? Heb een zwitserse vriend en zou hem graag eens verassen met een home-cooked meal
Pietverdrietwoensdag 10 maart 2004 @ 12:42
quote:
Op woensdag 10 maart 2004 10:14 schreef Unihoc_ACE het volgende:
Ik heb in Duitsland (Clausthal) ooit een streekgerecht gegeten waarbij een Knollenknudel (spelling?) werd geserveerd. Dit was een vrij grote bal van deeg of aardappel ofzo. Ik vond het wel apart en lekker. Hoe maak je zoiets zelf? Lijkt me wel gaaf om een keer te doen.
Bedoel je Kartoffelknödel?
http://www.google.com/sea(...)l&btnG=Google+Search
Litmanwoensdag 10 maart 2004 @ 13:48
quote:
Op woensdag 10 maart 2004 11:38 schreef SHE het volgende:
schitterend topic; iemand ook een tip voor schwyzer-keuken? Heb een zwitserse vriend en zou hem graag eens verassen met een home-cooked meal
Onderstaand recept heb ik vaak gegeten tijdens een low-budget wintersport

ÄLPLER MAGRONEN MIT APFELMUS
4 Kartoffeln

250 g kleine Nudeln

200 g rezenter Käse

2 Zwiebeln

100 ml Sahne

Salz, Pfeffer

2 Esslöffel Butter Die Kartoffeln schälen und in mittelgrosse Stücke schneiden. Im Salzwasser gar kochen. Gleichzeitig auch die Nudeln al dente kochen. Alles warmstellen.
Die Zwiebeln in Streifen schneiden und in Butter goldbraun rösten. Den Käse reiben.

Die Kartoffeln, die Nudeln, die gerösteten Zwiebeln und den Käse lagenweise in eine Auflaufform geben und die Sahne darüber giessen.
Mit Salz und Pfeffer würzen. Dann bei 200 Grad im Backofen 10 Minuten überbacken.

Dazu wird Apfelmus serviert.

Megumiwoensdag 10 maart 2004 @ 14:01
Lekkere recepten. Maar is het niet erg vet allemaal? Of valt dat wel mee?
Pietverdrietwoensdag 10 maart 2004 @ 14:03
quote:
Op woensdag 10 maart 2004 14:01 schreef Megumi het volgende:
Lekkere recepten. Maar is het niet erg vet allemaal? Of valt dat wel mee?
Definieer "erg vet"
Megumiwoensdag 10 maart 2004 @ 14:03
quote:
Op woensdag 10 maart 2004 14:03 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Definieer "erg vet"
Boter enz.
Pietverdrietwoensdag 10 maart 2004 @ 14:13
quote:
Op woensdag 10 maart 2004 14:03 schreef Megumi het volgende:

[..]

Boter enz.
Dus als ik ergens boter door doe, is het gerecht gelijk erg vet?
Vind je dat niet een beetje truttige paniek?
Mensen hebben vetten nodig, alleen al voor de vitaminen die je hieruit haalt.
geen vetten eten is vreselijk ongezond
Unihoc_ACEwoensdag 10 maart 2004 @ 15:06
quote:
Op woensdag 10 maart 2004 13:48 schreef Litman het volgende:

[..]

Onderstaand recept heb ik vaak gegeten tijdens een low-budget wintersport

ÄLPLER MAGRONEN MIT APFELMUS
Ik heb dit wel eens gemaakt met fonduekaas in plaats van geraspte kaas en slagroom. En daarna ging het niet in de oven, maar als mengsel in de pan op tafel. Wel wat onsubtieler dan bovenstaand recept dus. Maar het smaakte wel ok, hoewel alles wat warm is en vult smaakt na een dag bergwandelen natuurlijk.
Kaensterlewoensdag 10 maart 2004 @ 15:54
quote:
Op dinsdag 9 maart 2004 16:10 schreef stuifzand het volgende:
ik ben dol op de duitse keuken.
Mijn moeder is zelf Duitse (dus ik ook voor de helft) en ik heb mijn hele thuiswonende jaren mogen genieten van al dat heerlijke voedsel.

Favoriet: Spätzle!
Spätzle
Kaensterlewoensdag 10 maart 2004 @ 16:01
quote:
Op dinsdag 9 maart 2004 18:00 schreef Pietverdriet het volgende:
Verse eierspätzle
2 eieren
375 gram meel
zout
eetlepel olie of boter
meel eieren en wat zout mengen, 1/8 tot 1/4 liter water toevoegen, (afhankelijk van hoe groot de eieren zijn) tot je een beslag krijgt dat bellen slaat,
half uur laten rusten,
neem een Spätzle plank, en met koud water bevochtigen, en een nat mes,
In een grote pan kokend water met het mes smalle reepjes van het deeg in de pan strijken.
als de Spätzle drijven met de schuimspaan uitnemen.
Wat moet je met die plank doen dan

Spätzle
Benodigdheden:

bloem 300 g
eieren 3
zout 1/2 tl
water 1/8 l
Doe alle ingrediënten in een beslagkom en mix het mengsel met deeghaken, eerst langzaam totdat de bloem niet meer stuift, daarna op hoge snelheid. Ga hiermee door tot er een mooi beslag is ontstaan waarin luchtbellen te zien zijn. Zet een grote pan met water met wat zout op en breng het water aan de kook. Breng het natte deeg over op een natte plank en snij kleine reepjes of stukjes af en laat dit meteen in het kokende water vallen. Je kunt ook een megaknoflookpers gebruiken, maar ja die heeft niet iedereen. Neem kleine hoeveelheden, anders wordt het een grote plakzooi. De spätzle zijn gaar als ze boven komt drijven. Haal het met een schuimspaan uit het water. Spoel het af met koud water en warm het op vlak voor het opdienen. Het opwarmen kan in de magnetron of even in de hete boter.
Pietverdrietwoensdag 10 maart 2004 @ 16:51
quote:
Alkohol und Sonnenschein
Ficken und auf Drogen sein
Ich bleibe meinem Motto treu:
Geil, pervers und arbeitsscheu!
LOL en dat op de wijs van "Happy days are here again" ?
Megumiwoensdag 10 maart 2004 @ 17:25
quote:
Op woensdag 10 maart 2004 14:13 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dus als ik ergens boter door doe, is het gerecht gelijk erg vet?
Vind je dat niet een beetje truttige paniek?
Mensen hebben vetten nodig, alleen al voor de vitaminen die je hieruit haalt.
geen vetten eten is vreselijk ongezond
Gewoon een vraagje moet toch kunnen. Ik wil niet te dik worden. Verder zien de recepten er lekker uit. En echt antwoord geven doe je niet.
Pietverdrietwoensdag 10 maart 2004 @ 17:27
quote:
Op woensdag 10 maart 2004 17:25 schreef Megumi het volgende:

[..]

Gewoon een vraagje moet toch kunnen. Ik wil niet te dik worden. Verder zien de recepten er lekker uit. En echt antwoord geven doe je niet.
Vet eten maakt niet dik, veel eten maakt dik. Oh, en om antwoord te geven op je vraag, Denen halen 45% van de Calorien uit vet, Nederlanders rond de 40% van de calorien uit vet en Duitsers 30% van hun calorien uit vet, echter, duitsers hebben 4 keer zovaak overgewicht als Nederlanders of Denen.
Dit ligt niet aan de vetten die gegeten worden, maar eerder aan de hoeveelheden die er gegeten worden.
Amerikanen eten het minst vet, maar zijn het dikst.

[ Bericht 35% gewijzigd door Pietverdriet op 10-03-2004 17:33:20 ]
Tinkepinkwoensdag 10 maart 2004 @ 18:15
quote:
Op woensdag 10 maart 2004 08:59 schreef Klonk het volgende:
Ik kook ook veel na van de duitse tv koks, Johan Lafer en die man en vrouw die altijd samen in een of andere gezellige keuken staan te koken en overal wijn bij drinken.
Welk net en hoe laat? Mijn Duits is nog niet zo heel erg geweldig (al spreek ik het aardig) en er is geen betere manier om een taal te leren dan aan de hand van kookprogramma's! (zo heb ik mijn engels geupgraded met Ready Steady Cook.)
Tinkepinkwoensdag 10 maart 2004 @ 18:20
quote:
Op woensdag 10 maart 2004 17:25 schreef Megumi het volgende:

[..]

Gewoon een vraagje moet toch kunnen. Ik wil niet te dik worden. Verder zien de recepten er lekker uit. En echt antwoord geven doe je niet.
Valt wel mee hoor, hoe vet het is. Ik woon nu een jaar in Duitsland en heb geen last gehad van plotselinge gewichtstoename. Gewoon niet elke dag met grote hoeveelheden boter en room in de weer en dan valt het allemaal best wel mee.

En inderdaad, vet heb je nodig. Volgens de meest recente onderzoeken val je niet af maar kom je aan als je te weinig vetten binnen krijgt.....

Maar nu weer ontopic. Ik ga even hard nadenken over welk recept lekker is en makkelijk te beschrijven.
Keroppivrijdag 12 maart 2004 @ 16:43
Bij duitse kennissen van mijn ouders maakte de vrouw altijd voor mijn broertje en mij een nagerecht van allerlei soorten rood fruit, opgediend met vanille-saus. Gruwelijk lekker, voor mijn broertje en mij al een reden om ons op het bezoek te verheugen.

nou was in mijn jonge jaren mijn duits niet 'je van het' dus de precieze naam weet ik niet meer maar het klonk als "Rote Grutzen"
ChrisJXvrijdag 12 maart 2004 @ 17:42
quote:
Op dinsdag 9 maart 2004 13:16 schreef Tinkepink het volgende:
Erg fijn recept nummer 2: Pelkartoffeln. Smaakt altijd goed en is erg makkelijk! Ideaal als je wel zin hebt in aardappels, maar geen zin hebt om ze te schillen.
Ik ga ze nu proberen!
ChrisJXvrijdag 12 maart 2004 @ 17:47
quote:
Op dinsdag 9 maart 2004 18:00 schreef Pietverdriet het volgende:
Verse eierspätzle
2 eieren
375 gram meel
zout
eetlepel olie of boter
meel eieren en wat zout mengen, 1/8 tot 1/4 liter water toevoegen, (afhankelijk van hoe groot de eieren zijn) tot je een beslag krijgt dat bellen slaat,
half uur laten rusten,
neem een Spätzle plank, en met koud water bevochtigen, en een nat mes,
In een grote pan kokend water met het mes smalle reepjes van het deeg in de pan strijken.
als de Spätzle drijven met de schuimspaan uitnemen.
Zijn dit frittaten? Die smaken zelf gemaakt namelijk lekkerder dan uit de winkel
Een gewone snijplank moet ook functioneren, lees ik net. Maar kun je het ook handmatig mengen? Heb geen apparaten hier. En als het geen frittaten (voor in de soep) is, wat dan? En voor hoeveel personen is het recept?

[ Bericht 7% gewijzigd door ChrisJX op 12-03-2004 18:12:50 ]
Tinkepinkvrijdag 12 maart 2004 @ 18:06
quote:
Op vrijdag 12 maart 2004 16:43 schreef Keroppi het volgende:
Bij duitse kennissen van mijn ouders maakte de vrouw altijd voor mijn broertje en mij een nagerecht van allerlei soorten rood fruit, opgediend met vanille-saus. Gruwelijk lekker, voor mijn broertje en mij al een reden om ons op het bezoek te verheugen.

nou was in mijn jonge jaren mijn duits niet 'je van het' dus de precieze naam weet ik niet meer maar het klonk als "Rote Grutzen"
Volgens mij spel je het als Rote Grütze, dus je zat er niet zo ver vandaan! Dat gemengde rode fruit kan je hier trouwens in elke supermarkt in verschillende uitvoeringen kopen: ingevroren, in blik, in pot..
Ik gebruik het vaak als basis voor een kwarktaart.
Pietverdrietvrijdag 12 maart 2004 @ 19:02
quote:
Op vrijdag 12 maart 2004 17:47 schreef ChrisJX het volgende:

[..]

Zijn dit frittaten? Die smaken zelf gemaakt namelijk lekkerder dan uit de winkel
Een gewone snijplank moet ook functioneren, lees ik net. Maar kun je het ook handmatig mengen? Heb geen apparaten hier. En als het geen frittaten (voor in de soep) is, wat dan? En voor hoeveel personen is het recept?
geen idee wat frittaten zijn.
maar spatzle kan je met een houten lepel mengen, of met de hand.
ChrisJXvrijdag 12 maart 2004 @ 19:19
quote:
Op vrijdag 12 maart 2004 19:02 schreef Pietverdriet het volgende:
geen idee wat frittaten zijn.
maar spatzle kan je met een houten lepel mengen, of met de hand.
In de soep:
Pietverdrietvrijdag 12 maart 2004 @ 19:56
quote:
Op vrijdag 12 maart 2004 19:19 schreef ChrisJX het volgende:

[..]

In de soep: [afbeelding]
Nog nooit gezien, gegeten of van gehoord.
Pietverdrietvrijdag 12 maart 2004 @ 19:58
Oh, ben er al achter, is Oostenrijks, niet duits
:-)
Tinkepinkwoensdag 17 maart 2004 @ 13:35
Heeft er iemand trouwens nog receptwensen? Ik heb mijn Duitse kookboeken maar weer eens uit de kast gehaald en er staan best leuke recepten in. Kan alleen niet kiezen welke ik in dit topic zal zetten. Verzoekjes?
Pietverdrietwoensdag 17 maart 2004 @ 13:37
Ik heb een verzoekje, welke Duitse kookboeken gebruik je het meest?
Megumiwoensdag 17 maart 2004 @ 13:37
Niet in het bijzonder. Weet weinig van de duitse keuken. Doe eens wild.
La_Guirivrijdag 19 maart 2004 @ 23:37
Mijn Oma is Duitse en van haar ken ik de al eerder genoemde Rote Grütze met vanille saus.

Verder is de Duitse boterkoek superlekker, niet zo zwaar en de Frankfurter Kranz
Pietverdrietzaterdag 20 maart 2004 @ 12:33
Wat is een Frankfurter Kranz?
Ahhh
http://www.lecker-backen.de/torten/frankfurterkranz.html

Jummie

[ Bericht 75% gewijzigd door Pietverdriet op 20-03-2004 13:08:38 ]
DzjieDubzaterdag 20 maart 2004 @ 19:33
Ow mama - wat een lekker topic. Heb ook - lang geleden - een half jaar in Duitsland stage gelopen (München) dus dat was elke dag feest.
Altijd lekker: Verse (Duitse) Leberkäse* met Kartoffelsalat en een glas donker Witbier daarbij. Of ganzeborst met spruitjes, aardappelpuree en een lekker sausje daarover...

* Niet te vergelijken met die zielige plakjes, droge, taaie, saaie leverkaas die je in Nederland kan kopen
Tinkepinkzondag 21 maart 2004 @ 19:14
Voor Pietverdriet: ik kijk morgen even naar de titels van de kookboeken. Ik onthou dat soort dingen eigenlijk nooit.

Nog even een snel receptje voor de restjes van de pelkartoffeln uit een van de eerste posts:
Kartoffelsalat

Aardappelen pellen en in blokjes snijden
Zure augurken in stukjes snijden
Een paar uitjes snijden
Potje schinkenworst in stukjes hakken (de worstjes dus, niet het potje dus)
Soms doe ik er nog wat zilveruitjes en/of een appeltje bij.
Door elkaar mengen.
Miraclewip en of zelfgemaakte mayo met wat yoghurt erdoorheen. Niet teveel!!!!
Wat zout, peper, Dusseldorfer senf (heet), curry (heel klein beetje), eventueel wat bieslook en peterselie erdoor.
Afdekken en een nachtje laten staan zodat de smaken goed mengen. Inderdaad erg lekker bij gebakken Leberkäse, maar ook goed te eten met bijvoorbeeld gegrilde Nürnbergerworstjes (ik zelf vind die van de Aldi wel lekker), een lekkere braadworst of met (mijn favoriet) Kasseler.
Pietverdrietzondag 21 maart 2004 @ 19:42
Nürnbergerworstjes van de aldi zijn heerlijk ook op de barbeknoei
ChrisJXzondag 21 maart 2004 @ 22:44
quote:
Op zaterdag 20 maart 2004 19:33 schreef DzjieDub het volgende:
Ow mama - wat een lekker topic. Heb ook - lang geleden - een half jaar in Duitsland stage gelopen (München) dus dat was elke dag feest.
Altijd lekker: Verse (Duitse) Leberkäse* met Kartoffelsalat en een glas donker Witbier daarbij. Of ganzeborst met spruitjes, aardappelpuree en een lekker sausje daarover...

* Niet te vergelijken met die zielige plakjes, droge, taaie, saaie leverkaas die je in Nederland kan kopen
Leberkäse is niet te vreten...
Pietverdrietzondag 21 maart 2004 @ 23:02
quote:
Op zondag 21 maart 2004 22:44 schreef ChrisJX het volgende:

[..]

Leberkäse is niet te vreten...
Niet mee eens is.
Tinkepinkdinsdag 23 maart 2004 @ 11:17
Nog voor PV:
een selectie uit de Duitse kookboeken en kookboeken met Duitse recepten die ik gebruik:
Grundkochbuch (mijn favoriet, is echt een geweldig kookboek met productbeschrijvingen, alle technieken die je maar kunt gebruiken in de keuken met goede uitleg en geweldige recepten. Het boek is dan ook heel dik en groot en erg vaak gebruikt)
Rheinländische kuche
Die neue große Schule-desserts
Spar-Rezepte unter 10 Mark
Culinaria Duitsland

Ik heb er nog wel meer en die gaan bijvoorbeeld over fondue of de italiaanse keuken of staan vol met Aldi-recepten etc.
Pietverdrietdinsdag 23 maart 2004 @ 12:02
Culinaria Duitsland heb ik ook, mooie Köneman uitgave.
Tinkepinkdinsdag 23 maart 2004 @ 13:53
Ja, geweldig boek he? Het leest lekker weg en ik vind het leuk om de achtergronden van een recept een beetje te kennen.
DaFanvrijdag 14 mei 2004 @ 14:32
En hoe maak ik echt een originele CordonBleu?

Welke kaas, welke ham, waar haal ik zulke grote schitzels vandaan? Welke saus is aan te raden?

Bij voorbaat dank
Lees dit pas weer na het weekend, maar wil het wel graag een keer maken.
DaFanvrijdag 14 mei 2004 @ 14:34
Omg dit is wel een hele erge topickick zeg

Ik had de link ergens anders vandaan en had niet meer naar de laatste reactie gekeken

Maarja toch een toptopic dus hoop dat er nog iemand reageert
Tinkepinkvrijdag 14 mei 2004 @ 15:45
Is Cordon Bleu Duits? Ik dacht dat het Frans was!

Ik kan je trouwens niet helpen, maar volgens mij kan je het beste achterham gebruiken (liefst uit Duitsland natuurlijk ; ) Qua kaas zou ik iets nemen dat snel smelt, Emmentaler of Jong Belegen Goudse bijvoorbeeld.

En ik vind het helemaal niet erg dat je een topickick hebt gedaan hoor. Zat er zelf ook al aan te denken om het topic weer eens een keertje een schopje te geven.
DaFanvrijdag 14 mei 2004 @ 17:33
Ochja dan is het Frans, maar in Duitsland zijn ze toch het lekkerst (en het grootst, niet geheel onbelangrijk )
Martijn_77dinsdag 18 januari 2005 @ 22:06
Ik ben op zoek naar Kinnenbak spek voor in een Duits gerecht weet iemand waar ik dit hier in Nederland kan kopen?
misteriksdinsdag 18 januari 2005 @ 22:25
-rara-
misteriksdinsdag 18 januari 2005 @ 22:26
Ik vind de duitse keuken niet te vreten

Pietverdrietdinsdag 18 januari 2005 @ 22:49
quote:
Op dinsdag 18 januari 2005 22:06 schreef Martijn_77 het volgende:
Ik ben op zoek naar Kinnenbak spek voor in een Duits gerecht weet iemand waar ik dit hier in Nederland kan kopen?
Goeie slager zou je het moeten kunnen leveren, kinnebakspek wordt door slagers vaak gebruikt bij het maken van worst, zoek dus een slager die zelf vleeswaren maakt.
Kaalheidinsdag 18 januari 2005 @ 22:57
quote:
Op dinsdag 9 maart 2004 13:06 schreef Tinkepink het volgende:
Sinds ik in Duitsland woon ben ik me eens gaan verdiepen in de Duitse keuken. En ik moet zeggen dat ik de gerechten die ik tot op heden zelf heb klaargemaakt en in restaurants heb gegeten erg lekker vind. Een van mijn favoriete recepten is Kohlrouladen (ook perfect om in te vriezen, ze smaken dan zelfs nog lekkerder!).

Kohlrouladen
- 1 groene kool/savooiekool

Vulling
- gehakt (200 a 300 gram)
- zout, peper en kruiden die je lekker vindt
- uitje
- paneermeel
- eventueel een eitje

Saus
- boter
- roux (zie ander topic)
- water
- wijn
- kruiden en smaakmakers naar eigen inzicht (uitje bijvoorbeeld en een beetje tomatenketchup)

Je kunt ook een pakje braadsaus nemen en dat toevoegen als je niet zo van het zelf saus maken bent.

Kook de bladeren van de kool gaar.
Maak ondertussen het gehakt aan. Je mag best een beetje uitschieten met de kruiden!
Laat de gekookte koolbladeren goed uitlekken.
Snij de grote dikke nerven eruit en maak maak 6 stapeltjes van de koolbladeren.
Leg op elke stapeltje een deel van de gehakt.
Rol de bladeren om het gehakt. Maak het geheel eventueel vast met keukengaren.
Pakketjes goed in elkaar drukken en het vocht eruit knijpen!!

Boter smelten in een braadpan. Kohlrouladen erin en goed bruin bakken.
Als de Rouladen bruin zijn kun je de saus aanmaken en de Roulladen daarin verder laten sudderen. Na een halfuurtje ofzo zijn ze wel gaar.

Lekker met pel- of braadkartoffeln.
Ik doe het een beetje hetzelfde, alleen flikker ik een helft van de gekookte groene kool in een ovenschaal, gooi er het gehakt gemengd met wat gekookte rijst en eventueel paprika of tomaat eroverheen, daar de rest van de groene kool weer over en een laag zure room erover heen. Even onder de grill.....
Kaalheidinsdag 18 januari 2005 @ 23:05
Reifkuchen met appelmoes. Altijd een topper:

-Rauwe aardappels raspen
-Flink wat eieren erdoor mikken, peper en zout erbij
-Kleine (pannen)koekjes van de meuk maken en in een pan met flink wat (zonnebloem)olie gooien
-Eruit halen en eten met appelmoes
Martijn_77zaterdag 22 januari 2005 @ 12:08
quote:
Op dinsdag 18 januari 2005 22:49 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Goeie slager zou je het moeten kunnen leveren, kinnebakspek wordt door slagers vaak gebruikt bij het maken van worst, zoek dus een slager die zelf vleeswaren maakt.
Mmm, die weet ik hier wel te vinden.
Pietverdrietzaterdag 22 januari 2005 @ 12:14
quote:
Op dinsdag 18 januari 2005 23:05 schreef Kaalhei het volgende:
Reifkuchen met appelmoes. Altijd een topper:

-Rauwe aardappels raspen
-Flink wat eieren erdoor mikken, peper en zout erbij
-Kleine (pannen)koekjes van de meuk maken en in een pan met flink wat (zonnebloem)olie gooien
-Eruit halen en eten met appelmoes
12 grote aardappels
3 uien
8 EL Meel
2 Eieren
Zout, peper, olie om in te bakken.
Het is een optie om er bieslook en peterselie door te doen.
Tinkepinkzaterdag 22 januari 2005 @ 13:00
Reibekuchen zijn ook erg lekker met zalm of Rübenkraut.
Pietverdrietzaterdag 22 januari 2005 @ 14:31
quote:
Op zaterdag 22 januari 2005 13:00 schreef Tinkepink het volgende:
Reibekuchen zijn ook erg lekker met zalm of Rübenkraut.
Rübenkraut is toch appelstroop zonder appels, niet?, alleen ingedikt beetwortelsap, goldhatseflats of zoiets..
Joenezaterdag 22 januari 2005 @ 17:06
Kartoffelsalat! Jammie! Veeeeeeeeeeeel beter dan hier in NL
Pietverdrietzondag 23 januari 2005 @ 18:38
Vanavond


Schweinekrustenbraten met gorgonzolasaus, met Röstie en spruiten.
Chocoladepudding na.

Voor diegene die niet weten wat een Krustenbraten is, je neemt de Ham, achtepoot van een varken, en snijd daar een flink stuk uit, met zwoerd.
Die ontbeen je, en pekel je een nachtje, met zout en kruiden.
Vervolgens snij je de zwoerd ruitvormig in, en zet je het geheel in de oven.
Joenezondag 23 januari 2005 @ 19:40
EHM JAMMIE Schweinebraten! Grmbl damn lekkur!!!!!!!
poudamanzondag 23 januari 2005 @ 20:32
Fritattensuppe is niet Zwitsers maar een Schwaebische Spezialitate genoemd:
Flaedlesuppe. Is gewoon een lekkere boullion met daarin in dunne repen gesneden pannekoeken

Verders kan ik aanraden:
Zwiebelrostbraten
Schupfnudeln
Kaesspaetzle
Eisbein
Bauerbratwuerst
Maultaschen
Saure Kutteln
Leberspaetze
Leberle
Dinnete
Om maar een aantal fijne gerechten uit Schwaben te noemen!
Pietverdrietzondag 23 januari 2005 @ 21:07
Hij was verdomt lekker.
Joenezondag 23 januari 2005 @ 22:05
Piet, Hakze?? (heet dat zo?) is ooooooooooook JUMMIE!
Pietverdrietzondag 23 januari 2005 @ 22:09
Ja, Hakze heet dat, ik vind het wel lekker, gegriilled, met zuurkool, verse worst, Kassler rib, krabbetjes, leberkäse..
Elsasser Schlachtplatte...
Martijn_77zondag 23 januari 2005 @ 22:28
quote:
Op zondag 23 januari 2005 18:38 schreef Pietverdriet het volgende:
Vanavond
[afbeelding]

Schweinekrustenbraten met gorgonzolasaus, met Röstie en spruiten.
Chocoladepudding na.

Voor diegene die niet weten wat een Krustenbraten is, je neemt de Ham, achtepoot van een varken, en snijd daar een flink stuk uit, met zwoerd.
Die ontbeen je, en pekel je een nachtje, met zout en kruiden.
Vervolgens snij je de zwoerd ruitvormig in, en zet je het geheel in de oven.
Heb je hier het precieze recept van Piet?

Klinkt wel erg lekker!!
MrX1982maandag 24 januari 2005 @ 00:48
Het water loopt in mijn mond als ik dit allemaal lees.

Altijd als ik in Duitsland ben verheug ik me op het eten. Lekkere Schnitzel
MarkDeMagiërwoensdag 26 januari 2005 @ 10:38
heel raar, maar ik ga toch echt voor de braadworst. Culinair? Nee! lekker? JA!!!
Martijn_77woensdag 26 januari 2005 @ 20:16
quote:
Op maandag 24 januari 2005 00:48 schreef MrX1982 het volgende:
Het water loopt in mijn mond als ik dit allemaal lees.

Altijd als ik in Duitsland ben verheug ik me op het eten. Lekkere Schnitzel
Wat eet je eigenlijk in Duitsland bij een Schnitzel behalve zuurkool en friet?
MrX1982woensdag 26 januari 2005 @ 20:45
quote:
Op woensdag 26 januari 2005 20:16 schreef Martijn_77 het volgende:
Wat eet je eigenlijk in Duitsland bij een Schnitzel behalve zuurkool en friet?
Zuurkool heb ik eigenlijk nog nooit bij een Schnietzel gegeten voor zover ik me kan herinneren.

Maar meestal zit er gemüsse(groenten) en een salatteller(salade) bij.

Als ik naar Duitsland ga eten we nooit in een restaurant aan de autobahn maar gaan meestal de weg af en eten in een restaurant in een dorpje. Veel beter en lekkerder