abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  dinsdag 9 maart 2004 @ 13:06:57 #1
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_17595618
Sinds ik in Duitsland woon ben ik me eens gaan verdiepen in de Duitse keuken. En ik moet zeggen dat ik de gerechten die ik tot op heden zelf heb klaargemaakt en in restaurants heb gegeten erg lekker vind. Een van mijn favoriete recepten is Kohlrouladen (ook perfect om in te vriezen, ze smaken dan zelfs nog lekkerder!).

Kohlrouladen
- 1 groene kool/savooiekool

Vulling
- gehakt (200 a 300 gram)
- zout, peper en kruiden die je lekker vindt
- uitje
- paneermeel
- eventueel een eitje

Saus
- boter
- roux (zie ander topic)
- water
- wijn
- kruiden en smaakmakers naar eigen inzicht (uitje bijvoorbeeld en een beetje tomatenketchup)

Je kunt ook een pakje braadsaus nemen en dat toevoegen als je niet zo van het zelf saus maken bent.

Kook de bladeren van de kool gaar.
Maak ondertussen het gehakt aan. Je mag best een beetje uitschieten met de kruiden!
Laat de gekookte koolbladeren goed uitlekken.
Snij de grote dikke nerven eruit en maak maak 6 stapeltjes van de koolbladeren.
Leg op elke stapeltje een deel van de gehakt.
Rol de bladeren om het gehakt. Maak het geheel eventueel vast met keukengaren.
Pakketjes goed in elkaar drukken en het vocht eruit knijpen!!

Boter smelten in een braadpan. Kohlrouladen erin en goed bruin bakken.
Als de Rouladen bruin zijn kun je de saus aanmaken en de Roulladen daarin verder laten sudderen. Na een halfuurtje ofzo zijn ze wel gaar.

Lekker met pel- of braadkartoffeln.

[ Bericht 0% gewijzigd door Tinkepink op 09-03-2004 13:07:31 (tiepfoutje) ]
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  dinsdag 9 maart 2004 @ 13:16:08 #2
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_17595875
Erg fijn recept nummer 2: Pelkartoffeln. Smaakt altijd goed en is erg makkelijk! Ideaal als je wel zin hebt in aardappels, maar geen zin hebt om ze te schillen.

Kilotje aardappels (liefst biologisch) schoonborstelen (In Duitsland zijn ze meestal al schoon).
In een pan met een laagje water doen.
Ongeveer 25 minuten koken (soms is 20 minuten genoeg, soms heb je langer nodig, hangt van de groote af)
Aardappels afgieten en nog even uit laten stomen.
Met een mesje het velletje van de aardappels afhalen.

Ik maak meestal veel te veel, zodat ik van de overgebleven aardappels de volgende dag aardappelsalade of Braadkartoffeln kan maken.

Wie heeft er nog meer lekkere Duitse recepten?
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  dinsdag 9 maart 2004 @ 13:58:58 #3
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17596865
De duitse keuken is geweldig, een hele rijke, met heel veel traditie en eigen smaak. Een van de meest onterecht onderschatte keukens die er zijn.
Frankfurter groene saus.
6-8 personen,
10 hardgekookte eieren
azijn, olie, zout, suiker.
dille, peterselie, kervel, bernagie, esdragon, bevernel, lavas, zuuring citroenmelisse en spinazie.
(in de regio van frankfurt zijn er bosjes te koop van deze kruiden, de duitse namen zijn, Dill, Peterselie, kerbel, Borretsch, estragon, Pimpinelle, liebstockel, sauerampfer, zitronenmelisse, spinat)
je scheid de hardgekookte eieren, het geel haal je door een zeef en verroer je met azijn en olie, en breng je op smaak met wat zout en suiker.
het wit samen met de kruiden heel fijn hakken (blender) en de saus tot een joghurtachtige dikte mengen.
Heerlijke saus bij vlees en vis
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 9 maart 2004 @ 14:00:52 #4
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17596914
Waar woon je in Duitsland?
Heb zelf in Düsseldorf en Frankfurt gewoont.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 9 maart 2004 @ 14:50:16 #5
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_17598202
Ik woon in de omgeving van Wesel, maar mijn (schoon)familie woont in Bonn. Vooral mijn schoonmoeder is een ontuitputtelijke bron van traditionele duitse gerechten. Jammer genoeg wordt ze dement, dus ik moet snel zijn wil ik alle gerechten van haar leren.

Nog een recept: Sauerbraten.
Sauerbraten kan je op verschillende manieren klaarmaken. Ik geef nu een recept gebaseerd op Saurbraten Niederrheinische Art.

Voorbereiden
Een groot stuk vlees (paard of rund en met groot bedoel ik ook groot), in de categorie draadjesvlees, goed schoonmaken. Dat betekent dus vliezen verwijderen en goed afspoelen.
Vlees in een grote schaal doen. Een paar uitjes erbij (heel grof gesneden), laurierblaadje, schijfje citroen, een paar wortels, eventueel wat peperkorrels, verzin maar wat.
Azijn erbij (ik neem meestal balsamico, maar wijnazijn bijvoorbeeld is ook heel erg lekker) en water (3:1 ongeveer) tot het vlees onder staat.
Het vlees 3-5 dagen laten marineren in de koelkast. Wel elke dag draaien!

Na een dag of 3-5 (ik zelf denk altijd 'hoe langer hoe beter') de oven voorverwarmen.
Het vlees uit de marinade halen en aanbraden in een pan.
Als alles dichtgeschroeid is het vlees in een overnschaal leggen en marinade toevoegen (je hoeft niet alles te gebruiken). Eventueel nog een uitje erbij, een paar exrtra worteltjes appeltje in stukjes, rozijnen, wat speculaaskruiden, nog wat wijn.....
Vlees in de oven en halverwege omdraaien zodat beide kanten mooi bruin worden. Vlees uit de oven halen als het gaar is (na een uurtje ofzo).
Van het braadvocht en eventueel de rest van de marinade een lekkere saus maken.
Vlees weer in de ovenschaal doen, saus eroverheen en opdienen met bijvoorbeeld zuurkool en aardappelpuree.
Geen zorgen voor de dag van morgen.
pi_17599356
De Duitse keuken is inderdaad erg onderschat. Zitten veel heerlijke dingen tussen.
BEAR... FORCE... ONE! HOO HA!
  dinsdag 9 maart 2004 @ 16:07:19 #7
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17600260
quote:
Op dinsdag 9 maart 2004 14:50 schreef Tinkepink het volgende:
Ik woon in de omgeving van Wesel, maar mijn (schoon)familie woont in Bonn. Vooral mijn schoonmoeder is een ontuitputtelijke bron van traditionele duitse gerechten. Jammer genoeg wordt ze dement, dus ik moet snel zijn wil ik alle gerechten van haar leren.

Nog een recept: Sauerbraten.
Sauerbraten kan je op verschillende manieren klaarmaken. Ik geef nu een recept gebaseerd op Saurbraten Niederrheinische Art.

Voorbereiden
Een groot stuk vlees (paard of rund en met groot bedoel ik ook groot), in de categorie draadjesvlees, goed schoonmaken. Dat betekent dus vliezen verwijderen en goed afspoelen.
Vlees in een grote schaal doen. Een paar uitjes erbij (heel grof gesneden), laurierblaadje, schijfje citroen, een paar wortels, eventueel wat peperkorrels, verzin maar wat.
Azijn erbij (ik neem meestal balsamico, maar wijnazijn bijvoorbeeld is ook heel erg lekker) en water (3:1 ongeveer) tot het vlees onder staat.
Het vlees 3-5 dagen laten marineren in de koelkast. Wel elke dag draaien!

Na een dag of 3-5 (ik zelf denk altijd 'hoe langer hoe beter') de oven voorverwarmen.
Het vlees uit de marinade halen en aanbraden in een pan.
Als alles dichtgeschroeid is het vlees in een overnschaal leggen en marinade toevoegen (je hoeft niet alles te gebruiken). Eventueel nog een uitje erbij, een paar exrtra worteltjes appeltje in stukjes, rozijnen, wat speculaaskruiden, nog wat wijn.....
Vlees in de oven en halverwege omdraaien zodat beide kanten mooi bruin worden. Vlees uit de oven halen als het gaar is (na een uurtje ofzo).
Van het braadvocht en eventueel de rest van de marinade een lekkere saus maken.
Vlees weer in de ovenschaal doen, saus eroverheen en opdienen met bijvoorbeeld zuurkool en aardappelpuree.
Ik ken sauerbraten als gestooft in een pan met water en de marinade, niet als in de oven gebraden. Als je het in de oven maakt wordt het vlees snel droog en hard. Als je het aanbraad en dan stooft in de marinade, en in de marinade laat afkoelen (!) voor het weer op te warmen, dan blijft het vlees heel sappig.
Ik mis de rozijnen in de saus, en als kruiden kan je ook gewoon sauerbraten kruiden mengsel kopen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 9 maart 2004 @ 16:10:30 #8
14321 stuifzand
Dum dum dumtiedum...
pi_17600347
ik ben dol op de duitse keuken.
Mijn moeder is zelf Duitse (dus ik ook voor de helft) en ik heb mijn hele thuiswonende jaren mogen genieten van al dat heerlijke voedsel.

Favoriet: Spätzle!
en ook...
Süsse Krautnudeln
Krautkrapfen
  dinsdag 9 maart 2004 @ 16:16:38 #9
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17600524
quote:
Op dinsdag 9 maart 2004 16:10 schreef stuifzand het volgende:
ik ben dol op de duitse keuken.
Mijn moeder is zelf Duitse (dus ik ook voor de helft) en ik heb mijn hele thuiswonende jaren mogen genieten van al dat heerlijke voedsel.

Favoriet: Spätzle!
en ook...
Süsse Krautnudeln
Krautkrapfen
ga weer eens langs bij je moeder, en schrijf eens wat recepten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 9 maart 2004 @ 16:28:48 #10
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_17600843
quote:
Op dinsdag 9 maart 2004 16:07 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik ken sauerbraten als gestooft in een pan met water en de marinade, niet als in de oven gebraden. Als je het in de oven maakt wordt het vlees snel droog en hard. Als je het aanbraad en dan stooft in de marinade, en in de marinade laat afkoelen (!) voor het weer op te warmen, dan blijft het vlees heel sappig.
Ik mis de rozijnen in de saus, en als kruiden kan je ook gewoon sauerbraten kruiden mengsel kopen.
De rozijnen stonden erbij. En ik heb eigenlijk nooit problemen gehad dat het vlees hard en droog werd in de oven. Dat komt waarschijnlijk omdat ik het vlees heel regelmatig draai en besprenkel met marinade. Afkoelen in de marinade doe ik ook altijd. Ben nogal een luie kok, dus de saus wordt pas veel later gemaakt (en het vlees weer opnieuw opgewarmd, al is het koud ook heel lekker).

Wat betreft de pan: ja, dat gaat inderdaad zo in het originele recept. Zo heeft mijn schoonmoeder het me ook geleerd Ga het binnenkort weer eens op die manier maken....

En wat betreft het sauerbratenkruidenmengsel.... Waar kan je dat kopen? Ik heb het hier nog niet kunnen vinden (woon tegenover een kleine Edeka en ben meteen even gaan kijken )
Geen zorgen voor de dag van morgen.
pi_17601529
Je vergeet Frankfurter worsten.

Ingrediënten:
1 pak Frankfurters

Benodigdheden:
1 pan
Water

Vul een pan met water en laat het water koken
Maak het pakje Frankfurtes open en flikker de worsten in de pan
Na 5 tot 10 minuten zijn ze klaar.

Eet smakelijk

Ik ga die Pelkartoffeln van de week eens proberen... Maar mijn Oostenrijkse erdäpfel zijn niet schoon hoor
  dinsdag 9 maart 2004 @ 17:33:46 #12
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17602633
quote:
Op dinsdag 9 maart 2004 16:28 schreef Tinkepink het volgende:

[..]

De rozijnen stonden erbij.
snip
En wat betreft het sauerbratenkruidenmengsel.... Waar kan je dat kopen? Ik heb het hier nog niet kunnen vinden (woon tegenover een kleine Edeka en ben meteen even gaan kijken )
Oeps niet gezien
Die kruiden, euh,
Bij grotere supermarkten verkopen ze dat wel, zelf haal ik het bij real.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_17603084
Ow Spätzle

Hoe maak je dat nou?

*denkt terug aan vakantie in Duitsland *
pi_17603154
Sauerbraten zijn inderdaad lekker!

Kasslerbraten ook, net zoals de duitse frikandellen
  dinsdag 9 maart 2004 @ 18:00:40 #15
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17603232
Verse eierspätzle
2 eieren
375 gram meel
zout
eetlepel olie of boter
meel eieren en wat zout mengen, 1/8 tot 1/4 liter water toevoegen, (afhankelijk van hoe groot de eieren zijn) tot je een beslag krijgt dat bellen slaat,
half uur laten rusten,
neem een Spätzle plank, en met koud water bevochtigen, en een nat mes,
In een grote pan kokend water met het mes smalle reepjes van het deeg in de pan strijken.
als de Spätzle drijven met de schuimspaan uitnemen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_17603707
quote:
Op dinsdag 9 maart 2004 18:00 schreef Pietverdriet het volgende:
Verse eierspätzle
2 eieren
375 gram meel
zout
eetlepel olie of boter
meel eieren en wat zout mengen, 1/8 tot 1/4 liter water toevoegen, (afhankelijk van hoe groot de eieren zijn) tot je een beslag krijgt dat bellen slaat,
half uur laten rusten,
neem een Spätzle plank, en met koud water bevochtigen, en een nat mes,
In een grote pan kokend water met het mes smalle reepjes van het deeg in de pan strijken.
als de Spätzle drijven met de schuimspaan uitnemen.
Dankje, ziet niet te moeilijk uit.
\Maar.. waar haal ik die plank vandaan
  dinsdag 9 maart 2004 @ 18:37:55 #17
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17604120
quote:
Op dinsdag 9 maart 2004 18:22 schreef _Draven_ het volgende:

[..]

Dankje, ziet niet te moeilijk uit.
Maar.. waar haal ik die plank vandaan
www.ebay.de ?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 9 maart 2004 @ 19:58:20 #18
14321 stuifzand
Dum dum dumtiedum...
pi_17606012
quote:
Op dinsdag 9 maart 2004 18:22 schreef _Draven_ het volgende:

[..]

Dankje, ziet niet te moeilijk uit.
Maar.. waar haal ik die plank vandaan
Die heb ik dus wel eentje
Kun je in Duitsland in de betere huishoudzaak kopen. .Wel prijzig (iets van 15 euro).
pi_17606909
quote:
Op dinsdag 9 maart 2004 19:58 schreef stuifzand het volgende:

[..]

Die heb ik dus wel eentje
Kun je in Duitsland in de betere huishoudzaak kopen. .Wel prijzig (iets van 15 euro).
Hm maar eens zoeken vlak over de grens bij Kerkrade
pi_17607343
Afgelopen weekend stond er een gerecht uit Oost-Pruisen in de krant. Of je er lekker van wordt is vers twee

Königsberger Klopse



2 oude broodjes
600 gram kalfsvlees (gehakt)
250 gram buikstuk (van het varken)
2 tot 3 ansjovisjes
1 grote ui
2 eetlepels boter
2 tot 6 eetlepels kappertjes
2 eieren
2 eidooiers
3/4 liter bouillon
1/4 liter slagroom
citroenschil
zout
peper

De bereidingswijze (leider auf deutsch) of beknopt beschreven in het Engels. Er kan mee worden gevarieerd.

[ Bericht 4% gewijzigd door okee6 op 09-03-2004 21:03:33 ]
  dinsdag 9 maart 2004 @ 21:23:31 #21
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17608060
Königsberger Klopse zijn heerlijk
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_17612752
De duitse keuken is top. In mijn jaren in Twente heb ik vaak van deze keuken mogen genieten
  woensdag 10 maart 2004 @ 08:59:06 #23
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_17615946
De duitse keuken is geweldig, ik de mazzel op een 100 meter ofzo van de grens te wonen en als ik uit eten ga, altijd in Duitsland.

Ik kook ook veel na van de duitse tv koks, Johan Lafer en die man en vrouw die altijd samen in een of andere gezellige keuken staan te koken en overal wijn bij drinken.

Maar zal ik eens wat toegeven: niets lekkerder dan een pommes rot-weiss
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
pi_17616963
Ik heb in Duitsland (Clausthal) ooit een streekgerecht gegeten waarbij een Knollenknudel (spelling?) werd geserveerd. Dit was een vrij grote bal van deeg of aardappel ofzo. Ik vond het wel apart en lekker. Hoe maak je zoiets zelf? Lijkt me wel gaaf om een keer te doen.
Trust me, I know what I'm doing.
  woensdag 10 maart 2004 @ 11:19:28 #25
44377 Litman
Live a sunny life!
pi_17618087
Het lievelingsgerecht van Helmut Kohl, wat hij jan en allemaal voorzette(Gorbatsjov, Thatcher etc.) is "Pfälzer Saumagen". Ik heb het nog nooit gegeten, maar ik ben enorm benieuwd hoe het smaakt!

Hier een recept (voor heel veel personen tegelijkertijd )



4 große Magen (gereinigt beim Metzger besorgen),
6 kg gequellte Kartoffeln in kleinen Würfeln,
3 Stangen Lauch in dünnen Ringen,
250 g Zwiebeln in kleinen Würfeln,
2500 g magerer Schweinebauch in kleinen Würfeln,
2500 g mageres Schweinefleisch in kleinen Würfeln,
2500 g Bratwurstbrät,
12 Eier,
100 g Butter,
8 getrocknete Brötchen,
Fondor
Salz,
Pfeffer,
Majoran,
? Zehen Knoblauch


Zubereitung für 24 Erwachsene und 22 Kinder, Zubereitung und Garzeit bis 5 Stunden):

Saumagen gut wässern (über Nacht) und putzen



Butter in einem großen Topf zerlassen, darin die Zwiebeln und den Lauch leicht andünsten und ca. 15 Minuten schmoren lassen; Auskühlen lassen.
Schweinebauch, Schweinefleisch, Hack mit den Gewürzen, den eingeweichten Brötchen und den Eiern gut vermengen, dann das gedünstete Gemüse und die Kartoffeln untermischen.



Kräftig abschmecken, da die Gewürze beim Sieden etwas nachlassen. Die fertige Füllung in den Magen geben;



darauf achten, daß der Magen nicht zu stark gefüllt ist!

Den Magen an den Öffnungen mit einer Kordel zubinden in siedendem Salzwasser -bedeckt- ca. 3,5 Stunden garen.


Beachten!

Der Saumagen muß während der Garzeit immer schwimmen.
Das Wasser darf während des Garungsprozesses nicht kochen, damit der Magen nicht platzt.



Je nach Geschmack:
Magen herausnehmen, mit flüssiger Butter bestreichen und im Backofen goldgelb werden lassen. Darauf achten, daß der Magen nicht anbäckt.

Dazu gibt es kräftiges Sauerkraut, frisches Schwarzbrot und einen frischen Weißwein ,einen Rieslingschorle oder Winzersekt



ik zou niet weten waar je zo'n maag in nederland zou kunnen kopen
"the same sun that melts the wax, hardens the clay"
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')