Aangezien iedereen hier wel zo'n beetje
http://www.vi.nl/ bezoekt, zal Dhr. Derksen zich vast en zeker niet te beroerd voelen om eens een column op dit forum terug te lezen. Ik kom nog wel een keer naar je toe hoor, Johan! Dit is alleen maar reclame!
![]()
quote:
'Alleen Ajax heeft toekomst'
7/3/2004 23:20
Internationaal gezien stelt de Holland Casino Eredivisie niet veel voor. De Engelse clubs ontvangen het meeste geld uit televisierechten, kunnen daardoor de hoogste salarissen betalen en beschikken dan ook over de beste spelers. De combinatie van Engelse wilskracht en continentale techniek staat garant voor aantrekkelijk voetbal. Ook de competities in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje zijn kwalitatief beter en sterker dan onze vaderlandse eredivisie.
Nederland mag wedijveren met Portugal, Turkije en België, maar heeft in ieder geval meer te bieden dan Schotland, Oostenrijk, Zwitserland, Zweden, Denemarken, Finland en Noorwegen. Met een gezonde dosis cynisme en zelfspot typeren we onze competitie regelmatig als de Mickey Mouse League. Dat geldt voor de kleine clubs, maar Ajax, PSV, Feyenoord, SC Heerenveen, AZ, FC Twente en Roda JC doen we daarmee tekort. Het vreemde is dat we in Nederland voortdurend klagen over het niveau van het voetbal, maar het publiek bezoekt massaal de wedstrijden.
De topclubs Ajax, PSV en Feyenoord spelen altijd in volle stadions, maar ook de thuiswedstrijden van FC Groningen, SC Heerenveen, FC Utrecht, NEC, NAC Breda en Roda JC zijn meestal uitverkocht. De emotionele binding is erg groot. En het sprookje dat het publiek vooral op een regioteam afkomt is nu wel gelogenstraft, want vaak spelen er meer buitenlanders dan autochtonen in het geliefde clubshirt. Zelfs het vertoonde spel is van ondergeschikt belang. De supportersharten tikken zó snel dat alleen het resultaat telt. Zodra een ploeg verliest, begint het gezeur over laf en behoudend voetbal en moet een trainer verantwoording afleggen. Winst is bepalend en door de spanning hebben de meeste toeschouwers geen oog voor kwaliteit.
Bijna iedere voetballiefhebber heeft wel een voorkeur voor Ajax, PSV of Feyenoord. Zelfs veel fans van andere clubs hebben als tweede liefde een lid van de Top Drie geadopteerd. Ik ken dat gevoel helemaal niet. De drie topclubs zijn me even lief en dat is absoluut geen doordacht diplomatiek standpunt. Als kwajongen was ik NEC supporter en dat blijf je dan voor het leven. Voor de rest kijk ik volkomen objectief tegen de clubs aan. Zo heb ik veel waardering voor FC Twente. Die ploeg verloor onverdiend bij PSV en Ajax, maar trainer René Vandereycken levert een geweldige prestatie in Enschede en krijgt daarvoor niet de waardering die hij verdient.
Alleen moet hij zich niet ergeren aan de persconferenties van AZ-collega Co Adriaanse. Die laat zijn elftal zowel uit als thuis heel brutaal voetballen. Dat kost hem regelmatig punten, maar het levert wel altijd aantrekkelijke wedstrijden op. De meeste coaches braken tijdens de traditionele persconferentie na afloop wat clichés uit. Daarom moeten we Adriaanse koesteren, want hij komt wél wekelijks met een aardig en ander verhaal.
Roda JC en NAC Breda spelen de laatste weken goede wedstrijden, maar het leukste voetbal van Nederland is te zien in het Abe Lenstra Stadion. Het Scandinavische All Star team van Foppe, Riemer en Annie steelt de show met wervelend spel. En er is geen SC Heerenveen supporter die klaagt over de aanwezigheid van te veel buitenlanders.
Het gaat goed met de vaderlandse subtoppers. Ik maak me echter wel ernstig zorgen over de topclubs PSV en Feyenoord. De Rotterdammers wonnen vorige week zondag weliswaar van Willem II, maar de huidige selectie zal volgend jaar opnieuw niet meestrijden voor een hoofdprijs. De Egyptenaar Hossam Ghaly speelde in Tilburg met het charisma en de trots van een international, hij heeft recht op wat krediet. De van Excelsior teruggehaalde Patrick Mtiliga bleef op de been, maar maakt Feyenoord niet sterker. Hij is slechts een tijdelijk noodverband en daar heeft de club er al zoveel van.
Feyenoord probeert nu opnieuw Pascal Bosschaart van FC Utrecht over te nemen, maar deze degelijke linkspoot moet niet heilig verklaard worden. Bosschaart komt uit Rotterdam-Zuid, woont zelfs in de schaduw van De Kuip, maar is slechts een meevoetballende speler en zeker geen dragende persoonlijkheid. De prijs kwaliteitverhouding moet in evenwicht zijn of Feyenoord moet nog een jaar wachten, waardoor Bosschaart transfervrij naar huis kan. Hij is zeer bruikbaar voor Feyenoord, want goede linksbacks zijn schaars, maar ik heb de indruk dat zijn kwaliteiten ietwat overschat worden. Verder zal de Rotterdamse club op zoek moeten naar een centrale verdediger, want Peter van den Berg is te licht.
Als de technische staf maar niet de fout maakt Patrick Zwaanswijk of Alje Schut van FC Utrecht te contracteren. Dat zijn typische clubspelers die handelingssnelheid tekortkomen voor de top en dergelijke miskopen kan Feyenoord zich niet meer permitteren.
Intussen zijn de PSV-supporters niet te benijden. Zij hebben tegen Roda JC kunnen zien hoe hun ploeg oogt zonder de smaakmakers Mark van Bommel en Arjen Robben. Dankzij deze spelers, plus Mateja Kezman, behoort PSV tot de vaderlandse top. Door de verkoop van Robben kan voorzitter Harry van Raaij zijn club met een gerust geweten verlaten, omdat hij PSV niet in de rode cijfers achterlaat. Maar hij zadelt Guus Hiddink wel met een groot probleem op.
Het maakt nogal verschil of Robben op de linkervleugel speelt of Theo Lucius. En Ji-Sung Park, Johann Vogel en John de Jong mogen de veters van Van Bommel niet eens vastmaken. Robben is vertrokken en het vertrek van Kezman en Van Bommel is slechts een kwestie van tijd. Over een jaar wandelen ze transfervrij het Philips Stadion uit en dan staan de clubs in de rij. Technisch directeur Hiddink blijft dan achter met wat eenheidsworsten en spelers die hun beste tijd hebben gehad. Er zullen nog heel wat creatieve deals moeten worden afgesloten, in samenwerking met Chelsea, om van PSV weer een club te maken die internationaal gezien serieus genomen wordt. En Hiddink zal zich nu toch ook realiseren dat de ontwikkelingen in Eindhoven ten koste gaan van zijn status. Hij blijft met de nodige flair een coach acteren die alles onder controle heeft, maar PSV is onder zijn leiding aan een belabberd slecht seizoen bezig.
Ajax presteert de laatste weken ook teleurstellend, maar het perspectief van de Amsterdammers is een stuk rooskleuriger. De jeugdige talenten zijn nog niet opgewassen tegen de fysieke kracht van tegenstanders en de mentale druk van beladen wedstrijden in Heerenveen en Utrecht. Bij PSV zitten de meeste spelers aan hun plafond of ze zijn al over hun hoogtepunt heen. De Ajax-beloften mogen nog fouten maken, zijn doen ervaring op in een race naar volwassenheid.
Het falende PSV laat Ajax onbedreigd kampioen worden, maar veel belangrijker is dat de Ajacieden zich ontwikkelen en het kan bijna niet anders dan dat Maarten Stekelenburg, Johnny Heitinga, Nigel de Jong, Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder de komende jaren het hart van het Nederlands elftal gaan vormen. Zodra je Zlatan Ibrahimovic, Steven Pienaar, Maxwell, een fitte John O'Brien en regisseur Tomás Galásek aan deze talenten toevoegt, staat er plotseling een elftal dat in staat moet worden geacht een Europese hoofdprijs te winnen.
Johan Derksen
(Als je me wel beloofd dat je het zuurstokniveau van VI for Kids wat opkrikt, zodat ik 'm niet voor de gewone
uitverkochte VI aan zie!)