Deel 1
De rijkste partij van Nederland
De SP en het geld
Bron: Vrij Nederland 7 februari 2004 p.32-36
Volksvertegenwoordigers voor de SP dragen het grootste deel van hun bezoldiging af. Dat levert de partij een hoop geld op, maar de laatste tijd ook een hoop gedoe. De SP, opgericht uit protest tegen zakkenvullerij, wordt nu zelf geconfronteerd met `zakkenvullers:
Door Rudie Kagie
Plat wordt hij gebeld door vrienden en bekenden die menen dat hij zich zit te verkneukelen om het gedoe rond Ali Lastpak. Die verdomt het om tweederde van zijn inkomsten als kamerlid in de SP-kas te storten. De SP heeft haar reputatie voor een deel aan die af drachtregeling te danken, maar met lokale volksvertegenwoordigers kwam de partij er al eerder over in botsing. 'Eerlijk gezegd gun ik het Jan Marijnissen dat hij met dit probleem wordt opgezadeld. Begrijpt hij eindelijk eens hoe dat voelt; zegt voorzitter Peter van Ovost van de SP-afdelingen in Emmen .
In april vorig jaar beschouwde hij het als een persoonlijke afgang toen het niet lukte om de tweekoppige raadsfractie te weerhouden van een dramatische overstap naar Burgerbelangen Gemeente Emmen. De opzienbarende tournure van het duo had met geld te maken. Bij het invullen van het belastingformulier concludeerden de heren dat het toch wel erg zonde was om de vergoeding voor het raadswerk van € 1250,- plus het vaste onkostendouceurtje van € 140,- maandelijks op de centrale bankrekening van de partij te storten. Als employees van een sociale werkplaats had den ze het niet breed, dus die aanvulling op hun inkomen staken ze maar al te graag in eigen zak. Afdelingsvoorzitter Van Ovost werd door zowel de districtsleiding als hot landelijk SP-bestuur bekritiseerd omdat hij het zo ver had laten komen. De strekking van knorrig e-mailverkeer tussen Emmen, Groningen, Rotterdam en Oss was dat als de kandidaten beter zouden zijn voorbereid op hun functie en met meer zorg waren gekozen, het sociaal radicale geluid nog steeds zou klinken in de plaatselijke arena.
Maar misschien was de afdeling Emmen ook wel het slachtoffer geworden van haar eigen succes. Regels die je een klein clubje getrouwen nog op kunt leggen, zijn moeilijker te handhaven naarmate de club groter wordt. Na de voorlaatste raadsverkiezingen in 1998 was het in Emmen ook al misgegaan. De SP triomfeerde met vier zetels, maar werd gehalveerd toen twee dissidente raadsleden kort na hun beëdiging openlijk, maar vergeefs naar een wethouderspost hengelden. Dat was tegen de afspraak -de SP zou geen zitting nemen in bet college. Moe van alle heisa die daar over ontstond, wendde net dwarse tweetal zijn SP-zetels aan om verder te gaan met een eigen splinter: Socialisten '98. Bij de verkiezingen van 2002 keerde de gekortwiekte SP met twee man terug in de raad, maar nadat afdelingsvoorzitter annex fractieleider Geert Zondag naar Gelderland verhuisde, doemde binnen het jaar alweer een probleem op. De tweede op de lijst, Gerrit Mans, zag zich gebombardeerd tot leider van de fractie en bekreunde zich over bet vele werk dat op hem afkwam.
Opkomen voor de belangen van het volk is niet te combineren met particuliere verrijking
Hij kreeg gezel schap van nieuwkomer Broer Dokter, maar toen Mans zijn transfer naar Burgerbelangen aankondigde, had Dokter geen zin om de kar alleen te trekken. Ook hij vertrok naar Burgerbelangen en sindsdien zit de SP niet meer in de gemeenteraad van Emmen. 'Als zes jaar geleden dat gedonder niet was begonnen, hadden we daar nu misschien met acht man gezeten', piekert afdelingsvoorzitter Van Ovost hardop. `Op landelijk niveau heeft de partij zich verdubbeld, dus waarom had dat in Emmen niet gekund? Geld haalt net slechtste in de mens naar boven.'
Er waren betere kandidaten denkbaar geweest dan Mans en Dokter, maar die laatsten zaten nu eenmaal ruim in hun tijd en ze popelden om er tegenaan te gaan. Toen het erop aankwam, bleek dat hun handtekening onder de verklaring waarin ze instemden met de afdracht van hun raadsvergoeding juridisch van generlei waarde was. Van Ovost zal de gedroste tandem niet meer groeten op straat, maar hij moest erkennen dat Mans op zijn minst een punt had met zijn bezwaren tegen het spartaanse declaratiebeleid.
De gemeentelijke onkostenvergoeding voor SP-raadsleden gaat linea recta naar de partij, die ambtshalve gedane uitgaven vervolgens op basis van bonnetjes vergoedt. Daar gaat soms weken overheen. De armlastige Mans woont in Roswinkel, op zestien kilometer afstand van het gemeentehuis van Emmen. De benzine moest hij uit eigen zak voorschieten. Op het partijcongres in met vorig jaar diende Van Ovost een motie in om raadsleden voortaan een vast maandbedrag toe te kennen dat na aftrek van gemaakte kosten zou worden gerestitueerd. Zijn voorstel werd afgehamerd. Een maand later stelde Van Ovost de kwestie opnieuw aan de orde op de besloten partijraad in Amersfoort. De discussie verliep onaangenaam. De voorzitter van kieskring Emmen, een ooit bloeiende afdeling waar ze er volgens de partijleiding een zootje van hadden gemaakt, werd dringend verzocht zijn toon te matigen. Wat dacht hij wel niet?
Waarom zou voor fractiewerk wel worden betaald en voor folderen niet?
De afspraken waar elke gekozene zich aan te houden heeft, staan sinds 1974 duidelijk op papier. Opkomen voor de belangen van het volk is niet te combineren met particuliere verrijking. Punt uit. Wie aan politieke activiteiten een kleinigheid hoopt over te houden, is bij de SP aan bet verkeerde adres. Er zijn genoeg andere partijen die baantjesjagers van harte verwelkomen.
Een SP lid laat zich Ieiden door nobele principes. ledereen zet zich in naar vermogen, dus waarom zou voor uren die in het fractiewerk gaan zitten wel worden betaald en voor bet minstens zo tijdrovende rondbrengen van folders met? De uitverkorene die de SP in democratische organen mag vertegenwoordigen, meet plechtig beloven de vergoeding voor betoonde inspanning grotendeels (voor Tweede-Kamerleden) of in zijn geheel (voor Ieden van gemeenteraad en Provinciale Staten) aan de penningmeester over te maken.
'Weetik, weet ik', zegt Gerrit Mans. 'Maar het ging allemaal zo razendsnel. Op net laatste moment werden mij door de toenmalige fractievoorzitter twee formulieren in de hand gedrukt die ik snel even moest tekenen. Met de afdracht heb ik ingestemd. Op bet formulier voor de onkostenvergoeding vulde ik mijn eigen bankrekeningnummer in, maar dat werd doorgestreept en vervangen door het nummer van de partij.
Geleidelijk kreeg ik het idee dat .wat wij aan geld voor de partij opbrachten belangrijker was dan ons functioneren als raadslid. Dat begon me steeds meer dwars te zitten. De SP stuurde me een uitnodiging voor een bijeenkomst in de Jaarbeurs in Utrecht over de vakbond en de WAO. Na mijn aanmelding kreeg ik een brief waarin stond dat bij afwezigheid zonder voorafgaand bericht een boete van vijftig euro zou worden opgelegd. Mijn reiskosten naar Utrecht werden niet vergoed. Met andere woorden: Ik rende me rót voor die partij en daar moest ik nog geld op toeleggen ook. Op een gegeven moment was de maat vol:
De afdrachtregeling die zo wezenlijk is voor de SP en waar de partij groot mee is geworden, ligt ook elders onder vuur. In Heerenveen werd vorige week een SP-raadslid geschorst die tijdens vergaderingen nooit een mond open had gedaan en bovendien het presentatiegeld bovendien niet wilde afstaan aan de partij. Eveneens vorige week gaf de SP in Gelderland het statenlid Hans de Boer de bons. Ook hij wil niet meedoen aan de afdrachtregeling. Eerder stapte in Leeuwarden een raadslid uit de SP omdat de partij haar broodnodige abonnement op de Leeuwarder Courant niet wilde betalen. Een collega uit Tiel ging er financieel op vooruit door onmiddellijk na zijn installatie een transfer te maken naar de lijst van GroenLinks. In Zoetermeer blies een SP-raadslid roemloos de aftocht na de beschuldiging dat hij duizend gulden smeergeld had geïncasseerd voor zijn bemoeienis bij bet lospeuteren van een vergunning voor de bouw van een geitenhok. Waaruit eens te meer blijkt dat politiek mensenwerk is. De verlokking om het inkomensplaatje wat op te poetsen, blijkt in de praktijk soms weerbarstiger dan verheven idealen.
- wordt vervolgd -
quote:Leren ze in jouw ICT-opleiding niet copypasten?
Op zondag 8 februari 2004 23:35 schreef DrWolffenstein het volgende:
Heb je geen Word documentje ervan. Is wat makkelijker uit te printen.
quote:Toch handiger als iemand anders het doet.
Op zondag 8 februari 2004 23:36 schreef RichardQuest het volgende:[..]
Leren ze in jouw ICT-opleiding niet copypasten?
quote:Kan sneller met een scanner en een OCR programma.
Op zondag 8 februari 2004 23:38 schreef Aaahikwordgek het volgende:
Sjun, heb je dat allemaal overgetypt?
Amusant verhaal. Ik ben wel benieuwd wat jij nu precies met de SP hebt?
quote:Vinnik ook
Op zondag 8 februari 2004 23:37 schreef DrWolffenstein het volgende:[..]
Toch handiger als iemand anders het doet.
quote:
Op zondag 8 februari 2004 23:37 schreef DrWolffenstein het volgende:[..]
Toch handiger als iemand anders het doet.
quote:Ik ben nog bezig met overkloppen en plaats intussen gedeelten voor de liefhebbers. Zijn die gedeelten klaar dan zal ik gaan reageren op de geplaatste teksten. De bedoeling van deze draad is in ieder geval om via de constatering dat de suggestieve VN-kop de lading niet dekt te komen tot een beoordeling van door de SP opgelegde gedragsregels op hun merites. Dat betekent dus ook voor werking, bijwerking en controle. Tegelijkertijd kan een blik van buiten de SP zelf ook een stof tot nadenken bieden, gesteld dat ze daar open voor staan...
Op zondag 8 februari 2004 23:35 schreef DrWolffenstein het volgende:
Heb je geen Word documentje ervan. Is wat makkelijker uit te printen.
quote:
Op zondag 8 februari 2004 23:45 schreef sjun het volgende:[..]
Ik ben nog bezig met overkloppen en plaats intussen gedeelten voor de liefhebbers. Zijn die gedeelten klaar dan zal ik gaan reageren op de geplaatste teksten. De bedoeling van deze draad is in ieder geval om via de constatering dat de suggestieve VN-kop de lading niet dekt te komen tot een beoordeling van door de SP opgelegde gedragsregels op hun merites. Dat betekent dus ook voor werking, bijwerking en controle. Tegelijkertijd kan een blik van buiten de SP zelf ook een stof tot nadenken bieden, gesteld dat ze daar open voor staan...
Ik denk echter, gezien de inhoud van de tekst, dat je daar niet al te veel op moet hopen.
tip: koop een scanner met een OCR programma
Deze post is tevens een terugvind-postje
[Dit bericht is gewijzigd door Kaalhei op 08-02-2004 23:57]
quote:Nee, ik heb een scanner gebruikt met helaas en bar slechte OCR en dat betekent nogal wat correctiewerk. Daarmee ben ik dus nu bezig.
Op zondag 8 februari 2004 23:38 schreef Aaahikwordgek het volgende:
Sjun, heb je dat allemaal overgetypt?
Amusant verhaal. Ik ben wel benieuwd wat jij nu precies met de SP hebt?
Ik heb niets met de SP. Ik kan er slechts moeilijk bij dat mensen kritiekloos een leider volgen. Verder hoor je me nog wel eens de kritische beoordeling promoten. Door middel van deze draad krijgen SP-ers die meer in hun mars hebben dan het reproduceren van kretologie de uitgelezen kans om met kritisch weerwoord te komen op basis van argumenten.
Doen zij dit niet dan vrees ik dan mijn wat dik aangezette stukken over deze partij in het subforum POL meer waarheid bevatten dan ik wens. In dat geval bieden teksten als deze voldoende wils om ter repliek te gebruiken voor ieder die evenals ik de kretologie gebezigd door Jan Marijnissen en zijn rebellenclub wat moe wordt en besluit eens terug te gaan wijzen.
Mis trouwens de reactie van de SP in dit artikel, was niet onaardig geweest als deze hier ook op hadden kunnen reageren..
quote:Je valt nu door de mand dat je het hele artikel niet gelezen hebt. Zometeen plaats ik een tweede gedeelte waarin zeer duidelijk reacties van de SP vermeld staan. Niet voor niets zette ik dan ook een vraagteken bij de draadtitel. Wat geduld betonen voordat je een etiketje doet uitgaan maakt je een betere ambassadeur van de partij, gesteld dat het partijkader graag genuanceerd en evenwichtig over wil komen.
Op maandag 9 februari 2004 00:43 schreef Siertuin het volgende:
Een zoveelste SP bash topic, leuk..Mis trouwens de reactie van de SP in dit artikel, was niet onaardig geweest als deze hier ook op hadden kunnen reageren..
quote:Kritiekloos, hoe verzin je het?
Op zondag 8 februari 2004 23:57 schreef sjun het volgende:[..]
Nee, ik heb een scanner gebruikt met helaas en bar slechte OCR en dat betekent nogal wat correctiewerk. Daarmee ben ik dus nu bezig.
Ik heb niets met de SP. Ik kan er slechts moeilijk bij dat mensen kritiekloos een leider volgen. Verder hoor je me nog wel eens de kritische beoordeling promoten. Door middel van deze draad krijgen SP-ers die meer in hun mars hebben dan het reproduceren van kretologie de uitgelezen kans om met kritisch weerwoord te komen op basis van argumenten.
Doen zij dit niet dan vrees ik dan mijn wat dik aangezette stukken over deze partij in het subforum POL meer waarheid bevatten dan ik wens. In dat geval bieden teksten als deze voldoende wils om ter repliek te gebruiken voor ieder die evenals ik de kretologie gebezigd door Jan Marijnissen en zijn rebellenclub wat moe wordt en besluit eens terug te gaan wijzen.
Kritiekloos uiteraard.
quote:Sjun heeft het over de cultuur in de SP zelf. De partij(top) maakt zich schuldig aan ongekende zelfverrijking. Wie er wat van zegt word verwijderd. Dat een een paar dissidente SP'ers vragen stellen tijdens een partijbijeenkomst zegt vrij weinig tot niets.
Op maandag 9 februari 2004 00:52 schreef Ype het volgende:[..]
Kritiekloos, hoe verzin je het?
Tijdens de laatste partijbijeenkomst waar ook meneer Marijnissen bijwas, werden nogal wat kritische vragen gesteld door de SP-leden zelf. Ik weet niet waar je het vandaan hebt eigenlijk.
Echter als de SP'ers zelf nu eens minder de leider napapagaaien en zelf op hun eigen socialistische visie en argumentatie het ongelijk van de andersdenken aan kunnen tonen, zou dat intelligenter staan.
quote:
Op maandag 9 februari 2004 00:55 schreef Ype het volgende:
Nu we dat fabeltje dus even de wereld uit geholpen hebben kan deze ongetwijfeld weer op slotKritiekloos uiteraard.
quote:Mwoa, ik ben per definitie niet op alle punten met de SP eens. Met die instelling ga ik in ieder geval ook naar zo'n bijeenkomst heen. Ik schijn daarin niet de enige te zijn.
Op maandag 9 februari 2004 00:56 schreef DrWolffenstein het volgende:[..]
Sjun heeft het over de cultuur in de SP zelf. De partij(top) maakt zich schuldig aan ongekende zelfverrijking. Wie er wat van zegt word verwijderd. Dat een een paar dissidente SP'ers vragen stellen tijdens een partijbijeenkomst zegt vrij weinig tot niets.
Echter als de SP'ers zelf nu eens minder de leider napapagaaien en zelf op hun eigen socialistische visie en argumentatie het ongelijk van de andersdenken aan kunnen tonen, zou dat intelligenter staan.
quote:Wij snappen elkaar
Op maandag 9 februari 2004 00:58 schreef sjun het volgende:[..]
Roepen om een slotje, is dat de transparante cultuur die de SP uitdraagt? Wat niet bevalt moet maar worden gesloten, wie niet bevalt moet maar worden buitengesloten...
quote:Hoeveel kritische vragen werden er eens niet over de standaard anonieme centen maar over de actieve SP-politici gesteld? Hoeveel kritische vragen kregen de beleidsvoorstellen van Jan Marijnissen? Vragen over centen raken namelijk niet aan de leidinggevende en stellen diens macht niet in twijfel. Vaak worden deze slechts gesteld om het zelf, het eigen ego van de vragsteller te presenteren aan de omgeving van toehoorders... Als een verslag immers teveel onduidelijkheden over laat wordt de begroting afgekeurd en heeft het bestuur de eerste informele motie van wantrouwen te pakken. Binnen de SP is dat ondenkbaar.
Op maandag 9 februari 2004 00:52 schreef Ype het volgende:[..]
Kritiekloos, hoe verzin je het?
Tijdens de laatste partijbijeenkomst waar ook meneer Marijnissen bijwas, werden nogal wat kritische vragen gesteld door de SP-leden zelf. Ik weet niet waar je het vandaan hebt eigenlijk.
Ik vraag daarom maar even door om aan een wat beter beeld te komen...
quote:Begrijp ik hieruit dat SP en democratie niet samengaan?
Op maandag 9 februari 2004 01:00 schreef Ype het volgende:[..]
Wij snappen elkaar
quote:Centen zijn volgens de SP-ideologie natuurlijk al minder belangrijk als volgens jouw ideologie. Tevens denk ik dat je wel gelijkt hebt dat er veel SP-leden weinig idee hebben van wat er met het geld gebeurt.
Op maandag 9 februari 2004 01:03 schreef sjun het volgende:[..]
Hoeveel kritische vragen werden er eens niet over de standaard anonieme centen maar over de actieve SP-politici gesteld? Hoeveel kritische vragen kregen de beleidsvoorstellen van Jan Marijnissen? Vragen over centen raken namelijk niet aan de leidinggevende en stellen diens macht niet in twijfel. Vaak worden deze slechts gesteld om het zelf, het eigen ego van de vragsteller te presenteren aan de omgeving van toehoorders... Als een verslag immers teveel onduidelijkheden over laat wordt de begroting afgekeurd en heeft het bestuur de eerste informele motie van wantrouwen te pakken. Binnen de SP is dat ondenkbaar.
Ik vraag daarom maar even door om aan een wat beter beeld te komen...
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |