abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_16641151
Wat is je favo soep?

Ik vind verse groentesoep wel erg lekker, maak het ook altijd zelf en zonder zakje of pakje.
Wel met een zakje voorgesneden grove soepgroentes, voor het gemak en per halve liter water een rundvleesbouillonblokje.
De ballen die ik draai worden voorzien van oa een scheutje ketjap. Er gaat ook een scheut ketjap in de soep zelf, dat is eigenlijk mijn groentesoepgeheim en smaakt zo heerlijk!

Ik heb nog een vegetarisch soepreceptje:
Tomaten Preisoep
Voor 4-6 personen


Ingrediėnten:
2 Grote preien; deze in ringen snijden en wassen.
5,7 dl tomatensap
Scheutje ketjap
Theelepel sambal
Flinke snuf natuurzout
Snuf knoflookpoeder
4 verse tomaten ontvellen en in parten snijden.
Zout en peper

Bereiding:
1 De prei in ongeveer 3 dl water, 15 minuten laten koken.
2 De prei in het kookvocht pureren samen met de tomaten.
3Puree terug doen in de pan en er 2,8 dl water bijdoen.
4Tomatensap; ketjap; natuurzout; sambal en de knoflookpoeder toevoegen.
5 De soep zachtjes tot het kookpunt verhitten en op smaak brengen met zout en peper.
6De soep nog 4 minuten laten koken.

edit: de bouillon

[Dit bericht is gewijzigd door melonovy op 27-01-2004 22:56]

Het voelt goed hč?
A je to!
  dinsdag 27 januari 2004 @ 22:31:37 #2
81627 TheActraiseR
It's all just temporary
pi_16641352
Ik lust eigenlijk bijna alle soepen wel.

Maar erwtensoep blijft in deze tijd van t jaar favoriet bij mij

"Dit was de eerste dag van de rest van m'n leven"
Wii code : 7612-9726-5535-7543 , stuur aub berichtje als je me toevoegd.
pi_16641362
Tomatensoep
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
  dinsdag 27 januari 2004 @ 22:32:57 #4
82867 -MYRA-
To be or not to be.
pi_16641405
champignonsoep natuurlijk ...
live your life too the max.
pi_16641406
Kippesoep vind ik uitzonderlijk lekker, ik kan dat altijd eten, keelpijn, buikpijn, als ik me niet goed voel... Het is altijd te eten voor mij

[Dit bericht is gewijzigd door yup op 27-01-2004 22:33]

pi_16641415
Tomantensoep
pi_16641434
Waarom open je nou deze topic, nu heb ik honger
  dinsdag 27 januari 2004 @ 22:34:54 #8
39741 dJ-Zcore
Groenvoorziening.
pi_16641473
Snert!
Wie zijn eigen tuintje wiedt, ziet 't onkruid van een ander niet.
pi_16641532
quote:
Op dinsdag 27 januari 2004 22:32 schreef -MYRA- het volgende:
champignonsoep natuurlijk ...
pi_16641540
groentesoep/fotosoep/tomatensoep
pi_16641654
Prei-brie soep.

Heel gemakkelijk.

Boter in de pan, uitje erbij, bouillonblokje (groente) aardappels en de prei. Water erop en pruttelen maar, denk je dat alles overgaar is? Dan met staafmixer alles soort van pureren.
Serveren met een groot stuk brie in the middle!

Ow peper en zout naar smaak toevoegen...

Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_16641686
* method21 cuppasoept op t moment ......
“You know, a long time ago being crazy meant something. Nowadays everybody's crazy.”
“I'm not your executioner. I'm not your devil and I'm not your God. I'm Charles Manson.”
  dinsdag 27 januari 2004 @ 22:41:11 #13
40067 Demon-X
"What duck?"
pi_16641700
romige tomatensoep of gewone tomaten soep, kippensoep is ook best te eten maar de groentesoep die m'n ma maakt is ook om je vingers bij af te likken
If you want to see a picture of the future, imagine a boot stamping on a human face...forever.
pi_16641712
Uiensoep , en dan wel de echte, dus een lekker met een stokbroodje met kaas gegrattineerd
It's not a beer belly, it's a fuel tank for a sex machine!
pi_16642058
TANTE SOEP!!
Heerlijke groente soep..alleen mn tante kan het zo lekker maken..(alhoewle de soep van mn oma en papa ook lekker zijn)
  Redactie Frontpage / Spellchecker dinsdag 27 januari 2004 @ 22:53:59 #16
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_16642161
Psst, het is bouillon

Ik ben niet zo'n erge soepliefhebber, maar de tomatensoep van mijn nichtje is echt om te smullen Iets met gehakt en Turkse vermicelli en zure room geloof ik. Moet toch het recept eens vragen

Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_16698767
Ik ben de laatste tijd dol op mosterdsoep. En een aanrader is de javaanse pindasoep met kip van de AH. Ja kom nou, ik heb echt geen tijd om zélf soep te maken.
I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
pi_16698811
Oma soep, gronte soep met heel veel vlees erin.
Gezellig in de kroeg zitten + communiceren met pre-teens, is best oke.
pi_16698871
Tomatensoep
Groente soep is ook nog wel te doen
The house that produces the most spice will control dune.
There are no set territories and no rules of engagement.
  vrijdag 30 januari 2004 @ 20:56:23 #20
11803 Vivi
Computer off. Life on.
pi_16725194
Wisten jullie dat in kippensoep (verse dan he) een soort natuurlijke antibiotica zit? Daarom maken mensen dat vaak voor iemand die ziek is

Mijn favo soepje is trouwens zelfgemaakte groentesoep, lekker met zo'n grote schenkel en dan heel lang laten trekken

Ik adem in en kalmeer. Ik adem uit en glimlach.
  vrijdag 30 januari 2004 @ 21:10:50 #21
70795 GiSH
waiting for sun
pi_16725521
Tomatensoep!!! kan wel eens rondlopen dat ik spontaan trek krijg in tomatensoep, en dan zal en moet ik tomatensoep nuttigen voor die trek weg is.
Made love to an Angel, but her wings are in the way
pi_16725839
Soep maak je NIET met een bouillonblokje! Je moet een schenkel kopen (of een soepkip, indien kippensoep) en die vier uur laten trekken. een ossenstaart kan ook, maar dat is meestal erg vet.
geniet nooit met mate
pi_16727215
Erwtensoep zelf maken heb ik al redelijk onder de knie. Ga binnenkort eens proberen om een bruine bonen soep zelf te maken.
En kwam in een kookboekje nog meer lekkere recepten tegen!
  vrijdag 30 januari 2004 @ 22:54:44 #24
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16727920
Tomatensoep.
Neem een dikke kilo of anders 2 (kilo, niet stuks) overrijpe tomaten (zomers is dat makkelijker) liefst pomodoro of vleestomaten.
een flinke schep glace (zie Het centrale hoe maak je iets langzaam klaar topic )
wat zout, peper, groene kruiden
bosje peterselie
creme fraiche
Snij een kruisje in de tomaten.
Doe de tomaten in een grote schaal (rvs is beste) en overgiet ze met kokend water. wacht tot water is afgekoelt en pel de tomaten. als je goede tomaten hebt vormen de pectine een soort gelei achtige klontjes aan de plekken waar je gesneden had.
De gepelde tomaten fijnknijpen in een pan, gewoon ff knijpen, hup, net zo makkelijk. (in de winter kan je net zo goed tomaten uit blik nemen, is toch niet aan rijpe tomaten te komen.)
die breng je op een matig vuur aan de kook, en je voegt de glace en de kruiden toe, laten koken op een laag vuur
haal het door een tomatenzeef heen, aan de kook brengen
soep moet dan al gebonden zijn van zichzelf anders wat aardappel fijnwrijven en erdoor doen.
Op smaak brengen met peper en zout, in borden doen met een lepel creme fraiche erin, overstrooien met wat verse gehakte perselie.

[Dit bericht is gewijzigd door Pietverdriet op 30-01-2004 22:58]

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16727971
Verse (italiaanse) tomatensoep zo is soep bedoeld.
Forēa!
  vrijdag 30 januari 2004 @ 22:56:58 #26
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16727984
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 21:26 schreef gimme.shelter het volgende:
Soep maak je NIET met een bouillonblokje! Je moet een schenkel kopen (of een soepkip, indien kippensoep) en die vier uur laten trekken. een ossenstaart kan ook, maar dat is meestal erg vet.
helemaal mee eens, als je de boullion die je trekt regelmatig afschuimt dan kan je ook het vet er af halen, dat drijft toch boven.
zie ook Het centrale hoe maak je iets langzaam klaar topic om te kijken hoe je het perfect doet, een boullion trekken en hoe je er een fond van kan maken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 30 januari 2004 @ 23:00:44 #27
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16728097
quote:
Op donderdag 29 januari 2004 21:49 schreef Claudia_x het volgende:
Ik ben de laatste tijd dol op mosterdsoep. En een aanrader is de javaanse pindasoep met kip van de AH. Ja kom nou, ik heb echt geen tijd om zélf soep te maken.
soep maakt zichzelf, en trekt lekker terwijl je voor de buis of fok hangt.
kan je tijdens het koken al je spullen in een pan doen, water erbij, en je hoeft 4-6 uur NIETS te doen.
Geen tijd hebben om soep te maken....
die 5 minuten....
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 30 januari 2004 @ 23:13:51 #28
70795 GiSH
waiting for sun
pi_16728401
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 23:00 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

soep maakt zichzelf, en trekt lekker terwijl je voor de buis of fok hangt.
kan je tijdens het koken al je spullen in een pan doen, water erbij, en je hoeft 4-6 uur NIETS te doen.
Geen tijd hebben om soep te maken....
die 5 minuten....


je hebt helemaal gelijk... maar de gas meter (in mijn geval stroommeter) draait wel gewoon door hoor....denk dat ik dan maar op mijn werk soep ga trekken...
Made love to an Angel, but her wings are in the way
  zaterdag 31 januari 2004 @ 10:45:07 #29
3878 Vork
Manisch creatief
pi_16735644
een goeie ambachtelijke roomsoep, aspergesoep, prei-cremesoep, chinese tomatensoep, mosterdsoep, paprikasoep en linzensoep kan soms ook erg lekker zijn.

Uiteraard alles vegetarisch verantwoord (duso ok niet met runderboullion als het even kan).

  zaterdag 31 januari 2004 @ 13:26:45 #30
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16738635
quote:
Op zaterdag 31 januari 2004 10:45 schreef Vork het volgende:

Uiteraard alles vegetarisch verantwoord (duso ok niet met runderboullion als het even kan).


Kende ooit een meisje, een echt brechtje, die trok haar vegetarische boulion van tofu.....
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 31 januari 2004 @ 13:29:40 #31
70795 GiSH
waiting for sun
pi_16738730
Pinda soep komt dat nu uit suriname of indonesiė?
Made love to an Angel, but her wings are in the way
  zaterdag 31 januari 2004 @ 13:47:00 #32
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16739169
quote:
Op zaterdag 31 januari 2004 13:29 schreef GiSH het volgende:
Pinda soep komt dat nu uit suriname of indonesiė?
gek genoeg heb ik het van een australier kennen geleerd
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 31 januari 2004 @ 13:50:18 #33
70795 GiSH
waiting for sun
pi_16739274
quote:
Op zaterdag 31 januari 2004 13:47 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

gek genoeg heb ik het van een australier kennen geleerd


ben wel eens wezen eten in den haag bij magido daar kon je kiezen van de wereldkaart surinaamse pinda soep, en sinds kort bij de appie heijn javaanse pinda soep en nu kom jij er ook nog eens bij.... uit australiė nu weet ik het helemaal niet meer...
Made love to an Angel, but her wings are in the way
  zaterdag 31 januari 2004 @ 13:54:06 #34
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16739367
quote:
Op zaterdag 31 januari 2004 13:50 schreef GiSH het volgende:

[..]

ben wel eens wezen eten in den haag bij magido daar kon je kiezen van de wereldkaart surinaamse pinda soep, en sinds kort bij de appie heijn javaanse pinda soep en nu kom jij er ook nog eens bij.... uit australiė nu weet ik het helemaal niet meer...


Surinaamse keuken is gebaseerd op de Creoolse, Indiase, Javaanse en chinese keuken, Lijkt me dat het dan eerder uit Indonesie komt en meegenomen is naar Suriname toen de mensen daar heentrokken, niet?
Australiers zijn ook import, dus hebben het denk ik ook ergens afgekeken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 31 januari 2004 @ 13:54:27 #35
61661 Ang3l
The Right Kinda Wrong
pi_16739377
Tomatencrčmesoep en dan wel die van de Super uit blik.
Stom he Maar die smaakt naar pizza
L'Amour menaēant:
Qui que tu sois, voici ton maītre. Il l'est, le fūt ou le doit źtre.
  zaterdag 31 januari 2004 @ 13:55:09 #36
70795 GiSH
waiting for sun
pi_16739392
quote:
Op zaterdag 31 januari 2004 13:54 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Surinaamse keuken is gebaseerd op de Creoolse, Indiase, Javaanse en chinese keuken, Lijkt me dat het dan eerder uit Indonesie komt en meegenomen is naar Suriname toen de mensen daar heentrokken, niet?
Australiers zijn ook import, dus hebben het denk ik ook ergens afgekeken.


dan blijft er maar weinig over.. heb je ook een recept??
Made love to an Angel, but her wings are in the way
  zaterdag 31 januari 2004 @ 13:57:48 #37
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16739467
quote:
Op zaterdag 31 januari 2004 13:55 schreef GiSH het volgende:

[..]

dan blijft er maar weinig over.. heb je ook een recept??


nee,
wel gegeten, nooit gemaakt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 31 januari 2004 @ 14:00:34 #38
70795 GiSH
waiting for sun
pi_16739539
niet helemaal echt

Creoolse pindasoep
Ingrediėnten
1 grote fijngehakte ui
2 eetlepels olie
1 eetlepel bloem
zout
1/2 theelepel selderijzout
1/3 pot pindakaas
1/2 liter melk
1/2 liter tomatensap
1 in stukjes gesneden tomaat
1 eetlepel fijngehakte pinda's, ongezouten

(4 pers.)

Bereiding
- Fruit de ui in de olie tot ze glazig is. Roer de bloem erdoor, met het zout naar smaak en het selderijzout. Voeg de pindakaas toe. Giet onder goed roeren beetje bij beetje de melk erbij. Laat de soep 10 minuten zachtjes koken.
- Doe er het tomatensap bij en laat de soep een paar minuten doorkoken. De soep zonodig op smaak maken met wat pindakaas en/of een beetje bruine suiker.
- De soep bestrooien met de gesneden tomaat en fijngehakte pinda's, of die er apart bij geven. Ook lekker met stokbrood.

Made love to an Angel, but her wings are in the way
  zaterdag 31 januari 2004 @ 14:01:29 #39
67128 capibar
Ondertitels zijn overschat.
pi_16739564
uiensoep
tomatensoep
kippensoep
  zaterdag 31 januari 2004 @ 14:06:40 #40
3542 Gia
User under construction
pi_16739679
Ik heb van de week Japanse soep met Hakusai gemaakt.

Bron: Lekker en Licht
auteur: Francine Vermeiren

Ingrediėnten:
-175 gram Hakusai (=Chinese kool)
-100 gram Taugé
-50 gram vermicelli
-scheutje olie
-1 knoflookteentje
-scheutje sojasaus (ik gebruik Ketjap Manis)
-gewenste hoeveelheid groente-bouillon. (ik neem rundvleesbouillon)
-een snufje poedersuiker
-1 eetlepel verse koriander (ik neem wat gemalen uit een potje)
-een beetje cayennepeper.

Bereiding:

Doe olie in de soeppan en fruit hierin het fijngehakte teentje knoflook.
Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
Snijd ondertussen de kool fijn en voeg deze toe aan de bouillon.
Laat ongeveer 2 minuten koken.
Voeg de vermicelli, de ketjap, de poedersuiker en de taugé toe aan de soep.
Meng goed en laat warm worden.
Voeg voor het opdienen nog koriander en cayennepeper toe.

Verrassend smakelijk soepje, zelfs de kinderen waren er dol op.
Van de rest van de Chinese kool, heb ik een koolsalade gemaakt met champignons, maļs, ham- en kaasblokjes. Dressing erover en klaar is Gia.

Stokbrood met kruidenboter erbij en we hebben weer heerlijk gegeten.

pi_16741708
Broccolisoep, gebonden lente-uitjessoep, en verse tomatensoep.

Dit graag met geraspte kaas erover geserveerd...

  zaterdag 31 januari 2004 @ 16:33:24 #42
3542 Gia
User under construction
pi_16743398
quote:
Op zaterdag 31 januari 2004 15:26 schreef Ceska het volgende:
gebonden lente-uitjessoep
Klinkt lekker, ga ik zeker eens proberen.
pi_16743769
Vier uur geweest! Iedereen nog scherp, ondanks het ontrouw zijn aan cup-a-soup?
En dat is mijn mening
pi_16745685
Ik vind soep eigenlijk altijd lekker!
Bovendien maak ik zelf heel vaak soep. Als ik bloemkool heb gekookt bewaar ik het kooknat voor bleomkoolsoep, van een restje chili maak ik bruine bonensoep, kliekje bami wordt vegetarische variant op SotoAjam (met veel pindakaas/saté), in de winter regelmatig een grote pan snert.
Ik vries kleine porties in, heb ik altijd mijn zelfgemaakte Cupasoupje.
"Bloemen zijn rood jongeman... "
Zo. Dan witte gullie dč ōk wir.
  zaterdag 31 januari 2004 @ 19:05:20 #45
11803 Vivi
Computer off. Life on.
pi_16747057
Soep is het perfecte troostvoedsel

Of het perfecte dieetvoedsel

Ik adem in en kalmeer. Ik adem uit en glimlach.
  zaterdag 31 januari 2004 @ 20:42:49 #46
35446 NT-T.BartMan
voorgoed vertrokken
pi_16749566
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 22:54 schreef Pietverdriet het volgende:
Tomatensoep.
[heel verhaal]
Ik heb me ooit eens laten vertellen dat de tomaten van te voren gebakken zouden moeten worden, of enige tijd de oven in moeten voordat je ze in soep verwerkt. De smaak zou hierdoor beter worden.

Kan je hier iets over zeggen?

  zaterdag 31 januari 2004 @ 21:06:04 #47
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16750204
quote:
Op zaterdag 31 januari 2004 20:42 schreef NT-T.BartMan het volgende:

[..]

Ik heb me ooit eens laten vertellen dat de tomaten van te voren gebakken zouden moeten worden, of enige tijd de oven in moeten voordat je ze in soep verwerkt. De smaak zou hierdoor beter worden.

Kan je hier iets over zeggen?


Als ik geen zin heb ze te schillen met kokend water, dan neem ik een ovenplaat en leg ze daarop, dan neem ik mijn gasbrander en brand er het velletje af, dat gaat prima en geeft een iets rokerige smaak aan de soep.
Gasbrander is zon soldeerlamp, waar zo een campinggaz flesje in gaat.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16752419
Wortelsoep
Uitensoep
Gourgettesoep
Wie niet weg is, is gezien
  zaterdag 31 januari 2004 @ 22:37:46 #49
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16752909
Top uiensoep, heel makkelijk, kost wel wat tijd.
Je snijd een grote hoeveelheid uien aan ringen.
Je doet boter, olie of spekvet (niervet is nog lekkerder) in een grote soeppan en op een laag vuur, je doet de uiringen erin en laat deze op een laag vuur langzaam goudbruin worden. Dit MOET langzaam gaan!!
Als de uien goudbruin en moddergaar zijn dan doe je er runderboullion bij (http://forum.fok.nl/showtopic.php/474716/1/25)
Serveren met soldaatjes.
Heerlijk
(soldaatjes, snij (oud) witbrood aan reepjes soort grote frieten zeg maar, met olijfolie overgieten en op een ovenschaal in de oven roosteren tot hard en knapperig , in een gesloten bus makkelijk 2 weken houdbaar)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16753204
"Soep op het vuur is als een goede vriend, extra lekkere soep is als een nieuwe familie."
Aldus Ischa Meijer.

En graag recepten hier, ik maak nl eigenlijk alleen maar kippensoep, vooral als er kindjes ziek zijn hier.

Die pinda-soep ga ik zeker proberen!

Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  zaterdag 31 januari 2004 @ 23:18:16 #51
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16754830
Soep van gerookte kip
Neem een gerookte kip, prei, wortel, ui, knofteentje, een pakje safraan, peperkorrels, banda foelie blaadje, wat groene kruiden, blaadje laurier en wat kummel
Water bijvulen en boullion van trekken.
Na een uur of 4 trekken en afschuimen de boullion door een zeef halen en het vlees van de kip halen.
Je maakt een roux, half boter, half bloem, en laat de bloem garen, maar op een laag vuur doorgaren tot de roux bruin is, dan de boullion erbij.
Deze binden met de roux, en dan room bijvoegen, en het vlees er in. Scheutje Pearl Bridge Mushroom soy erbij en klaar.
Een heerlijke creme soep die naar kip en rook smaakt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16755107
Wie maakt er nog soep helemaal zelf? Dus zonder hulp van Maggiblokjes, Bouillionblokjes, zakjes of potjes basisvloeistof. Maar gewoon zelf botten pinceren, opzetten met een mirepoix lekker een paar uurtjes laten trekken en dan een scheutje droge sherry (als smaakversterker). En de runderbouillion klaren met een clarifique voor een mooie heldere consommé.

Het klinkt moeilijk zo'n clarifique maar het is heel erg simpel. Is mager gehakt, eiwit en wat ui/prei etc. in de bouillion en dan langzaam aan de kook laten komen en steeds afschuimen. Dan krijg je een mooie heldere bouillion. Wel alles héél fijn snijden en geen deksel op de pan.

pi_16760124
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 22:56 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

helemaal mee eens, als je de boullion die je trekt regelmatig afschuimt dan kan je ook het vet er af halen, dat drijft toch boven.
zie ook Het centrale hoe maak je iets langzaam klaar topic om te kijken hoe je het perfect doet, een boullion trekken en hoe je er een fond van kan maken.


Ik gebruik eigenlijk wel vaak bouillonblokjes zonder die vermaldije smaakversterkers, maar das ook geen optie voor de echte kok?
  zondag 1 februari 2004 @ 10:23:17 #54
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16767394
quote:
Op zondag 1 februari 2004 00:36 schreef fokje het volgende:

[..]

Ik gebruik eigenlijk wel vaak bouillonblokjes zonder die vermaldije smaakversterkers, maar das ook geen optie voor de echte kok?


Als er ergens gerotzooit word, dan in de horeca. Maar ik vind het niet lekker. Bovendien als je vals wilt spelen, moet je eerst weten hoe het eigenlijk hoort.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16767507
Piet, ik kijk met veel interesse naar al je tips enzo. Nu heb ik een vraag. Ik zie dat je bij alle bouillions die je noemt dat je geen zout gebruik, voor mij ideaal omdat ik zoutarm moet eten (hoge bloeddruk).
Nu wilde ik weten of ik buiten runderbouillion en die rook cremesoep ook andere soorten bouillions en daarna soepen kan maken die weinig tot geen zout bevatten?
Als anderen hier een ook een antwoord op weten graag!

ALvast bedankt!

"No hay mal que por bien no venga" Geen ongeluk zo groot, of er is altijd nog wel een geluk bij
  zondag 1 februari 2004 @ 10:43:15 #56
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16767701
quote:
Op zondag 1 februari 2004 10:31 schreef Mariposa het volgende:
Piet, ik kijk met veel interesse naar al je tips enzo. Nu heb ik een vraag. Ik zie dat je bij alle bouillions die je noemt dat je geen zout gebruik, voor mij ideaal omdat ik zoutarm moet eten (hoge bloeddruk).
Nu wilde ik weten of ik buiten runderbouillion en die rook cremesoep ook andere soorten bouillions en daarna soepen kan maken die weinig tot geen zout bevatten?
Als anderen hier een ook een antwoord op weten graag!

ALvast bedankt!


Tuurlijk
Boulions maken is eigenlijk heel makkelijk.
Vlees, botten, groente en kruiden.
Als je langer zoutarm of zoutloos eet zal je merken dat je het niet meer mist, het is een gewenning die je af kan bouwen.
Mag je geen zout of geen natrium?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 1 februari 2004 @ 11:08:48 #57
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16768171
Soep van Eend en Paddestoelen
Neem een grote eend, 2 1/2 - 3 kilo barbarie.Snij de filets er af voor een lekkere canard a l orange, en de lever voor een foi grasse de canard
Je neemt het karkas met de vleugels en de poten, een bouquet garnie (prei, wortel, sellerie, peterselie, laurier) en wat kruiden (foelie, peper) en trek in een uur of 4 er een stevige boulion van. regelmatig afschuimen en ontvetten.
Laat intussen gedroogde paddestoelen wellen (gemengde, trompet de mort, moerieljes, eekhoorntjesbrood, etc etc)
Zeef de boullion, doe het vlees er weer in, en voeg de gewelde paddestoelen toe.
Aan de kook brengen en even goed doorlaten koken.
Binden met wat pijlwortel, (of maizena) tot licht gebonden.
Voeg wat soepgroente toe. monteer af met sherry of Sake.

Zoals al opgemerkt voeg ik nooit zout toe aan mijn recepten. Dat klopt, ik kook met heel weinig zout. Is een tik die ik vroeger in de keuken oppikte en dat heeft de volgende reden.
1) Zout kan er altijd bij, maar nooit uit.
2) Stel je krijgt een paar gasten waarvan iemand op zoutloos dieet staat, en die vragen of je wat voor hun hebt. Als je dan zout hebt in je boullions, basissauzen, aardappels, dan is de hele tafel weg, en als het geen probleem is en je kan een perfecte maaltijd, die niet afwijkt van het menu ook zoutloos maken, dan heb je een heel tevreden tafel. Dat de bediening de fooi kasseert, is een van de feiten van het leven, maar er is meer.
3) Als je in staat bent je soepen, sauzen, etc etc al goed op smaak te krijgen zonder zout, dan worden deze bijzonder smaakvol als er dan alsnog een snuf zout ingaat.
4) zout staat op tafel
5) gros van de mensen strooit al zout zonder te proeven.

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16770744
quote:
Op zondag 1 februari 2004 10:43 schreef Pietverdriet het volgende:
Tuurlijk
Boulions maken is eigenlijk heel makkelijk.
Vlees, botten, groente en kruiden.
Als je langer zoutarm of zoutloos eet zal je merken dat je het niet meer mist, het is een gewenning die je af kan bouwen.
Mag je geen zout of geen natrium?
Ik sta op een matig tot beperkt natriumarmdieet, maw ik mag tussen de 1200 en 1600 mg natrium per dag. Nu moet ik ff denken, ik geloof dat dat op 3 tot 4 gram zout per dag komt.

Ik heb er al vrij goed mee leren leven, al 'zondig' ik ook nog weleens met uit eten gaan en thuis dingen klaar maken. Heb daarbij het idee dat het wat beter met de bloeddruk gaat en dus dat ik wat meer kan hebben.

Ik heb zelf al een keer met zoutarm soep maken geėxperimenteerd, maar dat was falikant mislukt. Had uiensoep gemaakt, maar dat smaakte voor geen meter en het bedierf ook heel snel na 2 dagen ofzo, terwijl daarvoor als ik 'gewone' uiensoep maakte het bijna een week wel goed bleef.

Maar goed, ik begin maar weer met experimenteren! Mis soep eten zo erg.

"No hay mal que por bien no venga" Geen ongeluk zo groot, of er is altijd nog wel een geluk bij
  zondag 1 februari 2004 @ 12:49:41 #59
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16770964
quote:
Op zondag 1 februari 2004 12:41 schreef Mariposa het volgende:

[..]

Ik sta op een matig tot beperkt natriumarmdieet, maw ik mag tussen de 1200 en 1600 mg natrium per dag. Nu moet ik ff denken, ik geloof dat dat op 3 tot 4 gram zout per dag komt.

Ik heb er al vrij goed mee leren leven, al 'zondig' ik ook nog weleens met uit eten gaan en thuis dingen klaar maken. Heb daarbij het idee dat het wat beter met de bloeddruk gaat en dus dat ik wat meer kan hebben.

Ik heb zelf al een keer met zoutarm soep maken geėxperimenteerd, maar dat was falikant mislukt. Had uiensoep gemaakt, maar dat smaakte voor geen meter en het bedierf ook heel snel na 2 dagen ofzo, terwijl daarvoor als ik 'gewone' uiensoep maakte het bijna een week wel goed bleef.

Maar goed, ik begin maar weer met experimenteren! Mis soep eten zo erg.


maak eens uiensoep volgens mijn recept, en als ie te flauw is, kook dan een fijngestampt ansjovis filetje door de pan mee, daar zit wel wat zout in, maar niet heel veel, maar verder werkt de ansjovis als smaakversterker.
een flinke scheut cognac wil ook werken als smaakversterker.
En tegen dat bederf, wat dacht je van invriezen? Portiegewijs?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16771052
Soepen en sauzen bederven sowieso heel snel, ik bewaar dat nooit langer dan 2 dagen in de koelkast.
  zondag 1 februari 2004 @ 13:27:35 #61
35446 NT-T.BartMan
voorgoed vertrokken
pi_16772272
quote:
Op zaterdag 31 januari 2004 21:06 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Als ik geen zin heb ze te schillen met kokend water, dan neem ik een ovenplaat en leg ze daarop, dan neem ik mijn gasbrander en brand er het velletje af, dat gaat prima en geeft een iets rokerige smaak aan de soep.
Gasbrander is zon soldeerlamp, waar zo een campinggaz flesje in gaat.


hmmm... De pyromaan in mij komt bovenborrelen!
Koken met een soldeerbrander...
  zondag 1 februari 2004 @ 13:33:22 #62
35446 NT-T.BartMan
voorgoed vertrokken
pi_16772509
quote:
Op zondag 1 februari 2004 11:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[...]
4) zout staat op tafel
5) gros van de mensen strooit al zout zonder te proeven.
Ik kook over het algemeen met weinig zout, en zet met opzet de zoutpot niet op tafel.
De mensen die onder punt 5) vallen hebben niet mijn waardering, ze zullen moeten vragen om een zoutpotje en ik sta er op dat ze eerst even proeven.

Sommige van mijn familieleden kan je, bij wijze van spreken, een bord warm zeewater voorzetten en glashard volhouden dat het om een pittige bouillon gaat...

  zondag 1 februari 2004 @ 13:41:40 #63
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16772824
quote:
Op zondag 1 februari 2004 13:27 schreef NT-T.BartMan het volgende:

[..]

hmmm... De pyromaan in mij komt bovenborrelen!
Koken met een soldeerbrander...


In de prof keuken een zodanige hit, dat men inmiddels loeidure gasbranders voor de keuken kan kopen (onzin met een verlengsnoer)
Ideaal voor een creme brulee van een caramelkorst te voorzien, ff een gratine te maken.
Het werkt beter als een salamander, want je kan het veel beter sturen, en het gaat lekker snel.
Je koopt zon ding voor weinig in een bouwmarkt, maar neem wel een toebehoor set, zulke opzetstukken voor verfafbranden en voor een kleine vlam, Ideaal, en heel leuk om mee te experimenteren.
Ik gebruikte ze vroegen in de keuken ook tegen wespen. Grote vlam en hup, vliegt nog verkoolt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 1 februari 2004 @ 13:50:18 #64
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16773074
Ben trouwens de eendeboullion aan het maken op het moment.
Voor de Vet-o-foben, het staat nu een uurtje op, en ik heb er al ongeveer een kwart liter vet vanaf geschep. Prachtig eendevet, ideaal ook om in te bakken.

[Dit bericht is gewijzigd door Pietverdriet op 01-02-2004 14:14]

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16775017
Camembertsoep, de allerlekkerste soep die ik ooit gegeten heb!
En zo simpel klaar te maken...
Sex is not the answer. Sex is the question. 'Yes' is the answer.
Nu ook op foto verkrijgbaar
pi_16775355
quote:
Op zondag 1 februari 2004 13:41 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

In de prof keuken een zodanige hit, dat men inmiddels loeidure gasbranders voor de keuken kan kopen (onzin met een verlengsnoer)
Ideaal voor een creme brulee van een caramelkorst te voorzien, ff een gratine te maken.
Het werkt beter als een salamander, want je kan het veel beter sturen, en het gaat lekker snel.
Je koopt zon ding voor weinig in een bouwmarkt, maar neem wel een toebehoor set, zulke opzetstukken voor verfafbranden en voor een kleine vlam, Ideaal, en heel leuk om mee te experimenteren.
Ik gebruikte ze vroegen in de keuken ook tegen wespen. Grote vlam en hup, vliegt nog verkoolt.


In de britse hotelkeuken waar ik mezelf een tijdje heb opgehouden gebruikten we ze ook als aansteker voor de kachels (fornuizen). Er stond daar een grote ouwe bakkers oven die nooit uitging, (diende 's winters ook als verwarming). Effe kleppie open, brandertje bij de vlam en de kachels aansteken.

Nog een leuk garneeridee met de gasbrander. Gecarameliseerde Melba toast.
Witte boterham (licht) roosteren.
Korstjes er rondom af.
De plak in tweeėn snijden, zodat je twee hele dunne sneetjes hebt.
Diagonaal in twee driehoeken snijden
De zachte (voormalige binnekant) door de poedersuiker halen.
Met de gasbrande de suiker carameliseren.
Gebruik deze om desserts te garneren.

pi_16775747
quote:
Op zondag 1 februari 2004 14:36 schreef Keios het volgende:
Camembertsoep, de allerlekkerste soep die ik ooit gegeten heb!
En zo simpel klaar te maken...
Hoe maak je die klaar dan?
pi_16846234
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 23:00 schreef Pietverdriet het volgende:

soep maakt zichzelf, en trekt lekker terwijl je voor de buis of fok hangt.
kan je tijdens het koken al je spullen in een pan doen, water erbij, en je hoeft 4-6 uur NIETS te doen.
Geen tijd hebben om soep te maken....
die 5 minuten....


Dat gaat alleen op als je uberhaupt 4-6 uur lang thuis kunt blijven om de boel enigszins in de gaten te houden. Als je het aandurft om je soep "alleen" te laten (wat ik sowieso niet kan, omdat ik in een studentikoze opzet woon), dan móet je dus om een bepaalde tijd terug zijn.

Wie heeft die tijd in hemelsnaam? En dat voor een voorgerecht!

I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
  dinsdag 3 februari 2004 @ 14:19:07 #69
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16847422
quote:
Op dinsdag 3 februari 2004 13:36 schreef Claudia_x het volgende:

[..]

Dat gaat alleen op als je uberhaupt 4-6 uur lang thuis kunt blijven om de boel enigszins in de gaten te houden. Als je het aandurft om je soep "alleen" te laten (wat ik sowieso niet kan, omdat ik in een studentikoze opzet woon), dan móet je dus om een bepaalde tijd terug zijn.

Wie heeft die tijd in hemelsnaam? En dat voor een voorgerecht!


Ik ben savonds gewoon thuis, en dan staat er regelmatig een pannetje te trekken met stoofpeertjes of soep, of stoofvlees.
Terwijl ik zit te surfen, te werken of aan het kanaalzwemmen ben.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 3 februari 2004 @ 15:11:25 #70
3878 Vork
Manisch creatief
pi_16849047
quote:
Op zaterdag 31 januari 2004 13:26 schreef Pietverdriet het volgende:
Kende ooit een meisje, een echt brechtje, die trok haar vegetarische boulion van tofu.....

Hoe is dat nou in hemelsnaam mogelijk? Er zit al amper smaak aan tofu..
  dinsdag 3 februari 2004 @ 15:13:33 #71
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16849116
quote:
Op dinsdag 3 februari 2004 15:11 schreef Vork het volgende:

[..]

Hoe is dat nou in hemelsnaam mogelijk? Er zit al amper smaak aan tofu..


Zeg maar helemaal geen smaak.
Maar goed, in haar visie was een vleesvervanger een vleesvervanger.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 3 februari 2004 @ 15:15:28 #72
3878 Vork
Manisch creatief
pi_16849181
quote:
Op dinsdag 3 februari 2004 15:13 schreef Pietverdriet het volgende:
Zeg maar helemaal geen smaak.
Maar goed, in haar visie was een vleesvervanger een vleesvervanger.
Dan heeft ze het toch niet helemaal goed begrepen...
  dinsdag 3 februari 2004 @ 15:21:59 #73
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16849416
quote:
Op dinsdag 3 februari 2004 15:15 schreef Vork het volgende:

[..]

Dan heeft ze het toch niet helemaal goed begrepen...


een echt brechtje dus, je kent het wel, beetje punk, dr martins, zwarte kleren, heel erg betrokken bij de dieren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16851000
Ben dus nu van Piet een zelfgemaakte en getrokken kippenboullion aan het maken.

Staat pas een uurtje te trekken, maar die geur...

En dames!!! Loopt hier nu een man rond met pretoogjes, en die blijft maar zeggen: Wat ruikt het lekker...hmmm...nou, echt lekker....

Liefde van de man gaat dus ook door de maag!

Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_16854107
De allerlekkerste soep vind ik Pompoensoep uit Haļti, maar het recept heb ik even niet bij de hand.

Is in ieder geval op basis van kippenbouillon en met madame jeanette peper enzo.. Mjammie!

  dinsdag 3 februari 2004 @ 17:31:24 #76
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16854233
quote:
Op dinsdag 3 februari 2004 17:27 schreef Sorbootje het volgende:
De allerlekkerste soep vind ik Pompoensoep uit Haļti, maar het recept heb ik even niet bij de hand.

Is in ieder geval op basis van kippenbouillon en met madame jeanette peper enzo.. Mjammie!


Heb nooit gesnapt wat er lekker is aan pompoen
De soep smaakt altijd naar kerrie, pepers, whatever
En pompoen zelf, dan heb ik lekkerdere aardappels met meer smaak.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16854508
In de Misset Horeca van Januari staat een advertentie van Honig professional. Pakjes kant-en-klaar soep voor de professionel keuken, het poeder is oplosbaar in kokend water en je hebt in de tijd nodig om het water te koken + 3 minuten soep.

Dit is nu een ernstige zaak. Dat je als kok moderne hulpmiddelen als Aspic-gelei in korrelvorm gebruikt kan ik inkomen. Maar kant-en-klare soep of ook basis bouillion moet je gewoon zelfmaken. Net als aardappelpuree.

  dinsdag 3 februari 2004 @ 17:49:47 #78
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16854835
quote:
Op dinsdag 3 februari 2004 17:39 schreef Fixers het volgende:
In de Misset Horeca van Januari staat een advertentie van Honig professional. Pakjes kant-en-klaar soep voor de professionel keuken, het poeder is oplosbaar in kokend water en je hebt in de tijd nodig om het water te koken + 3 minuten soep.

Dit is nu een ernstige zaak. Dat je als kok moderne hulpmiddelen als Aspic-gelei in korrelvorm gebruikt kan ik inkomen. Maar kant-en-klare soep of ook basis bouillion moet je gewoon zelfmaken. Net als aardappelpuree.


had dit al eens gepost, maar de jongens en meisjes weten niet meer hoe je soep maakt, dat leren ze namelijk niet op vakopleiding,
Mijn chef vond, toen ik in de keuken werkte, het nodig dat ik mijn papieren ging halen, SVH, hij betaalde
Toen ik daar kwam begon men met soep maken. beginnen met Poeier en water.
Ik maakte bezwaar, zo maak je geen boullion. Ik maak op mijn werk boullion zoals het hoort, en als je mensen wat leert, hoor je het goed te doen.
De docent zei dat we dat wel zo deden, want het ging om geld verdienen....
Ik heb mijn spullen gepakt, Fuck You gezegt en ben gegaan. Op de zaak aangekomen vroeg mijn chef verbaasd wat ik daar deed, heb hem het verhaal uitgelegt.

Hij was laaiend, is in de auto gestapt en heeft ze in niet mis te verstane taal de waarheid gezegt, heeft op hoge toon zijn lesgeld terug gevordert en gekregen.
Zelden iemand zo pissig gezien.
Wij maakten alles zelf, nooit blikken (muv tomaten), nooit halffabrikaten.

Het zal best zijn dat ze het later in hun opleiding leren, maar ik had mijn buik vol.
Een tijd later kwam er eens een dame de keuken in en zei dat ze erg lekker gegeten had, ik bedankte haar. Ze had echter een vraag, welk merk ik gebruikte. Ik snapte haar niet en vroeg, wat bedoelt u? Ze vertelde dat ze mijn soep van gerookte kip zo lekker vond, en dat ze graag wou weten welk merk dat was. Haar man zei dat de soep in restaurants altijd uit blik kwam, maar zulke soep had ze nog nooit gegeten, zo lekker, of dat een horeca groothandels merk was.
Ik vertelde dat we die zelf maakten, en liet de boullion zien die ik aan het trekken was.
Ze geloofde me niet.
Ik zei haar dat ze alle kastjes los mocht trekken, maar een blik muv tomaten zou ze niet vinden.
Geloven deed ze me nog steeds niet.

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 3 februari 2004 @ 18:27:32 #79
3542 Gia
User under construction
pi_16855770
quote:
Op dinsdag 3 februari 2004 17:49 schreef Pietverdriet het volgende:
Je hebt helemaal gelijk. Er gaat niets boven zelfgemaakte soep. Heb het ook weleens gedaan, met schenkel en been.

Maar ben nu wat dat betreft wat makkelijker uitgevallen. Dus 2 blokjes bouillon per liter water, voldoet nu ook wel voor mijn basis.

Mijn moeder maakte overigens vroeger elke zaterdag zelf soep voor de zondag. Van het soepvlees en de restjes aardappels maakte ze dan 's maandags weer kroketjes voor bij de boterham.

pi_16862383
Lekkere ideeen staan hier!
Ik ga binnenkort de pindasoep en een bruinebonensoep uit proberen!
Het voelt goed hč?
A je to!
pi_16864046
quote:
Op dinsdag 3 februari 2004 18:27 schreef Gia het volgende:

[..]

Je hebt helemaal gelijk. Er gaat niets boven zelfgemaakte soep. Heb het ook weleens gedaan, met schenkel en been.

Maar ben nu wat dat betreft wat makkelijker uitgevallen. Dus 2 blokjes bouillon per liter water, voldoet nu ook wel voor mijn basis.

Mijn moeder maakte overigens vroeger elke zaterdag zelf soep voor de zondag. Van het soepvlees en de restjes aardappels maakte ze dan 's maandags weer kroketjes voor bij de boterham.


Even wat tips voor de echte soepliefhebber:
Vraag je slager om runderschenkel. Als er enig vlees aan zit snijd je dat eraf en bewaar je. De botten zelf in een hete oven tot ze wat kleur hebben (pinceren), er hoeft geen olie/boter ofzo bij. Als het bot een lichtbruine kleur heeft kan het samen met het vlees en de groente de pan in om bouillion te trekken.

Haalt het smaakniveau van je soepje het onverhoopt niet bij de door MSG vergeven varianten van Unilever en Heinz? Een scheutje droge sherry doet wonderen. Om mijn kookdocent te citeren: "Scheutje Sherry dabei!" inderdaad, het was een duitser

  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 3 februari 2004 @ 23:23:35 #82
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_16865459
quote:
Op dinsdag 3 februari 2004 17:39 schreef Fixers het volgende:
In de Misset Horeca van Januari staat een advertentie van Honig professional. Pakjes kant-en-klaar soep voor de professionel keuken, het poeder is oplosbaar in kokend water en je hebt in de tijd nodig om het water te koken + 3 minuten soep.

Dit is nu een ernstige zaak. Dat je als kok moderne hulpmiddelen als Aspic-gelei in korrelvorm gebruikt kan ik inkomen. Maar kant-en-klare soep of ook basis bouillion moet je gewoon zelfmaken. Net als aardappelpuree.


Cup-a-Soup-Pro zeg maar .

Het erge is dat die zooi nog gebruikt wordt ook. Ik gun iedereen in principe zijn inkomsten, alleen wordt het natuurlijk wel wat beroerd als er iemand na weet-ik-hoeveel jaar opleiding een stevige som geld vraagt voor het oplossen van een zakkie poeier in kokend water .

Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_16866343
Ik begrijp dat het het beste is wanneer je bouillion zelf trekt van vleesrestanten/botten en dergelijke. Maar ja, ik ben een vegetariėr en zelf bouillion trekken van vlees en zo wil ik dus niet. Zijn er manieren waarop je toch zelf bouillion kunt trekken zonder je dat daar vlees/vis voor gebruikt? Of moeten vegetariėrs het dan maar bij de groente- en tuinkruidenbouillionblokjes houden?
pi_16866614
quote:
Op dinsdag 3 februari 2004 23:51 schreef Tristessa het volgende:
Ik begrijp dat het het beste is wanneer je bouillion zelf trekt van vleesrestanten/botten en dergelijke. Maar ja, ik ben een vegetariėr en zelf bouillion trekken van vlees en zo wil ik dus niet. Zijn er manieren waarop je toch zelf bouillion kunt trekken zonder je dat daar vlees/vis voor gebruikt? Of moeten vegetariėrs het dan maar bij de groente- en tuinkruidenbouillionblokjes houden?
gewoon alleen van groente trekken lijkt mij. Zal altijd nog beter zijn dan (vegetarische) bouillonblokjes.
pi_16866743
quote:
Op dinsdag 3 februari 2004 23:59 schreef fokje het volgende:

[..]

gewoon alleen van groente trekken lijkt mij. Zal altijd nog beter zijn dan (vegetarische) bouillonblokjes.


Hmm ja. Daar heb je opzich wel gelijk in. Maar alleen een bouillon getrokken van groente lijkt me een beetje flauw van smaak. Dus dan zul je het toch nog moeten kruiden en dergelijke.
pi_16866858
quote:
Op woensdag 4 februari 2004 00:03 schreef Tristessa het volgende:
Hmm ja. Daar heb je opzich wel gelijk in. Maar alleen een bouillon getrokken van groente lijkt me een beetje flauw van smaak. Dus dan zul je het toch nog moeten kruiden en dergelijke.
Vraag het aan Piet!!

grote vraag het Piet hoe maak ik t klaar topic

Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_16866911
quote:
Op woensdag 4 februari 2004 00:06 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Vraag het aan Piet!!

grote vraag het Piet hoe maak ik t klaar topic


Goed idee! .
  woensdag 4 februari 2004 @ 00:11:04 #88
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16867020
Vegetarische Boullion is eigenlijk een contradictie in termen.
Boullion is vleesextract, of visextract, met kruiden en groenten.

als je het zonder vlees wilt doen zal je aangewezen zijn op een groente en kruidennat. Je kan gefermenteerde plantaardige eiwitten gebruiken, marmite, (echte) soyasaus, maar het blijft nep.

You cannot beat the real thing!!!

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16867028
Toevallig vanavond tomatensoep gegeten.

Maar daar was geen schenkel aan te pas gekomen, dus het was niet echt krachtig. Moeten die dingen echt vier uur trekken?

De miljoen gehaktballetjes waren jammer genoeg niet zout genoeg.
De groente en tomaat waren wel erg lekker

Met pasta erdoorheen vind ik ook altijd erg geslaagd.

The effect of a Pan Galactic Gargle Blaster is like having your brains smashed out by a slice of lemon wrapped around a large gold brick.
Damn it feels good to be a hamster.
pi_16867096
quote:
Op woensdag 4 februari 2004 00:07 schreef Tristessa het volgende:
Goed idee! .
Ja, Piet antwoord voor het gemak maar even hier....
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_16867121
quote:
Op woensdag 4 februari 2004 00:11 schreef Pietverdriet het volgende:
Vegetarische Boullion is eigenlijk een contradictie in termen.
Boullion is vleesextract, of visextract, met kruiden en groenten.

als je het zonder vlees wilt doen zal je aangewezen zijn op een groente en kruidennat. Je kan gefermenteerde plantaardige eiwitten gebruiken, marmite, (echte) soyasaus, maar het blijft nep.

You cannot beat the real thing!!!


Hmm. Dus jij zegt nu dat de boullionblokjes die als vegetarisch bestempeld worden eigenlijk niet vegetarisch zijn? Vaak staat er toch wel op die pakjes dat ze geschikt zijn voor vegetariėrs. .
pi_16867144
quote:
Op woensdag 4 februari 2004 00:13 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Ja, Piet antwoord voor het gemak maar even hier....


. Ok nu ben ik in de war.
.
  woensdag 4 februari 2004 @ 00:23:47 #93
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16867347
quote:
Op woensdag 4 februari 2004 00:14 schreef Tristessa het volgende:

[..]

Hmm. Dus jij zegt nu dat de boullionblokjes die als vegetarisch bestempeld worden eigenlijk niet vegetarisch zijn? Vaak staat er toch wel op die pakjes dat ze geschikt zijn voor vegetariėrs. .


Oh die blokjes, daar weet ik niets van, das nep, hoofdzakelijk zout enzo, ook Runderboullionblokjes zijn IMHO nep en hebben niets met echt eten te maken.
Eten komt van planten en dieren, niet uit de chemische fabriek.
Ik vind dat mensen de verkeerde kant op gaan met hoe ze tegen eten aankijken, ze hebben geen idee meer wat het is.
Eten is voor veel mensen een pakje uit de supermarkt.
Als ik op het wad loop en wat kokkels er uit vis, en deze opeet, rauw of meeneem om te koken, dan kijken veel mensen al ongelofelijk vies, het komt niet uit een pakje...
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16867478
quote:
Op woensdag 4 februari 2004 00:23 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Oh die blokjes, daar weet ik niets van, das nep, hoofdzakelijk zout enzo, ook Runderboullionblokjes zijn IMHO nep en hebben niets met echt eten te maken.
Eten komt van planten en dieren, niet uit de chemische fabriek.
Ik vind dat mensen de verkeerde kant op gaan met hoe ze tegen eten aankijken, ze hebben geen idee meer wat het is.
Eten is voor veel mensen een pakje uit de supermarkt.
Als ik op het wad loop en wat kokkels er uit vis, en deze opeet, rauw of meeneem om te koken, dan kijken veel mensen al ongelofelijk vies, het komt niet uit een pakje...


Ik weet dat die boullionblokjes nep zijn. Maar als je vegetariėr bent moet je soms andere hulpmiddelen gebruiken. Desalniettemin vind ik het idee om dan gewoon groente en kruidennat te gebruiken wel een beter idee dan de blokjes natuurlijk.

En wat betreft je verhaal over het koken met pakjes en dergelijke ben ik het wel met je eens hoor. .

  woensdag 4 februari 2004 @ 00:34:34 #95
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16867596
quote:
Op woensdag 4 februari 2004 00:29 schreef Tristessa het volgende:

[..]

Ik weet dat die boullionblokjes nep zijn. Maar als je vegetariėr bent moet je soms andere hulpmiddelen gebruiken. Desalniettemin vind ik het idee om dan gewoon groente en kruidennat te gebruiken wel een beter idee dan de blokjes natuurlijk.

En wat betreft je verhaal over het koken met pakjes en dergelijke ben ik het wel met je eens hoor. .


Culinair gezien begrijp ik vegetariers niet.
Had vanavond vrienden te eten die geen vlees eten uit de bioindustrie, dus had ik een volledige (wilde) vis en schaaldieren gebaseerde paella gemaakt,
kijk dat begrijp ik.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16872247
quote:
Op dinsdag 3 februari 2004 17:31 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Heb nooit gesnapt wat er lekker is aan pompoen
De soep smaakt altijd naar kerrie, pepers, whatever
En pompoen zelf, dan heb ik lekkerdere aardappels met meer smaak.


Dan doe je het gewoon niet goed.
  woensdag 4 februari 2004 @ 09:46:19 #97
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16872325
quote:
Op woensdag 4 februari 2004 09:42 schreef Sorbootje het volgende:

[..]

Dan doe je het gewoon niet goed.


Dat verhaal hoor ik al jaaaaaaren, van al die pompoensop fans, HUN pompoensoep is daar heel anders in, DIE is zo lekker, maar als je hem dan eet, proef je alleen maar (goedkoop) kerrie poeder....
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 4 februari 2004 @ 09:56:08 #98
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_16872524
quote:
Op woensdag 4 februari 2004 00:34 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Culinair gezien begrijp ik vegetariers niet.


Het is een compleet ander specialisme. Je moet van een kok die gespecialiseerd is in de franse keuken ook niet verwachten dat hij alles over pasta weet bijvoorbeeld. De vegetarische keuken werkt met hele andere producten en smaken dan de "vleeskeuken". Niet beter, niet slechter, gewoon anders. Maar dat is weer een hele andere discussie, het gaat hier over soep

Tristessa: als je dan toch met vegobouillon aan de slag gaat dan kan ik je de Vetara groentebouillon aanraden. Die koop je bij de bio-winkel. Is erg lekker en niet zo overdreven zout. Een pot is vrij duur (¤3.50) maar je kunt daarna navulzakjes kopen die goedkoper zijn. De groentebouillons uit de supermarkt vind ik niet erg geweldig.

Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
pi_16873554
quote:
Op woensdag 4 februari 2004 09:46 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dat verhaal hoor ik al jaaaaaaren, van al die pompoensop fans, HUN pompoensoep is daar heel anders in, DIE is zo lekker, maar als je hem dan eet, proef je alleen maar (goedkoop) kerrie poeder....


Goedkoop kerriepoeder, da“s de eerste fout al...

Maar goed je kunt het ook gewoon niet lekker vinden.. Dan houdt het op, ik erger me alleen een heel klein beetje aan de manier waarop je dat kenbaar maakt.

  woensdag 4 februari 2004 @ 10:56:16 #100
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16873766
quote:
Op woensdag 4 februari 2004 10:47 schreef Sorbootje het volgende:

[..]

Goedkoop kerriepoeder, da“s de eerste fout al...

Maar goed je kunt het ook gewoon niet lekker vinden.. Dan houdt het op, ik erger me alleen een heel klein beetje aan de manier waarop je dat kenbaar maakt.


Ik zei dat ik het niet snapte, ik proef namelijk nooit wat aan pompoen. Ik snap niet dan mensen (en het is altijd pompoensoep waar men fanatiek over wordt) ook niet dat ze zo lyries zijn over pompoensoep als je alleen maar Kerrie proeft.
Kijk, je had ook een recept kunnen posten, dan was het wat anders geweest.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')