abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_17353357
quote:
Op woensdag 25 februari 2004 13:19 schreef Sai het volgende:
Je weet dat die twee films deel uitmaken van een trilogie, met tussen Glass en Silence nog Winter Light?
Ja, weet ik, Sai.
Maar omdat juist die film net iets minder werd besproken op sommige sites waar ik regelmatig eens een kijkje neem, heb ik besloten om met die andere 2 te beginnen.

Ik ben uiterst nauwkeurig met mijn "eerste indruk" van topregisseurs, het liefst orkestreer ik alles zo goed mogelijk.
Ik bedoel, het zou zonde zijn als de eerste film van Bergman me iets minder zou bevallen. Daarom Sasom i en Spegel en Tystnaden gehuurd. Nattvardsgasterna (eerste keer in het Zweeds voor mij, vergeef me de foutjes) komt volgende weke aan de beurt.
Daarna laat ik Bergman een tijdje met rust, kruip ik naar Kurosawa en ander werk denk ik, om Bergman later weer op te pikken.

Overigens klopt dat wel, van die ontwikkeling in de drie films. Zoiets heb ik gelezen althans.

Vanmiddag en vanavond ga ik de films van Bergman op mijn gemakje bekijken.
  woensdag 25 februari 2004 @ 15:19:04 #27
25301 Gorro
Reject False Icons
pi_17354783
quote:
Op woensdag 25 februari 2004 13:54 schreef Sanvean het volgende:

[..]

Maar omdat juist die film net iets minder werd besproken op sommige sites waar ik regelmatig eens een kijkje neem, heb ik besloten om met die andere 2 te beginnen.

Ik ben uiterst nauwkeurig met mijn "eerste indruk" van topregisseurs, het liefst orkestreer ik alles zo goed mogelijk.
Ik bedoel, het zou zonde zijn als de eerste film van Bergman me iets minder zou bevallen. Daarom Sasom i en Spegel en Tystnaden gehuurd. Nattvardsgasterna (eerste keer in het Zweeds voor mij, vergeef me de foutjes) komt volgende weke aan de beurt.
Ik vind Nattvardgasterna juist na Persona de beste film van Ingmar Bergman die ik gezien heb tot nu toe (met als kanttekening dat ik Det Sjunde Inseglet en Smultronstrället eigenlijk nog eens moet herzien om daar een goed oordeel over te kunnen geven, omdat mijn smaakt toen ik die voor het eerst zag nogal anders was).

[ Bericht 0% gewijzigd door Gorro op 25-02-2004 15:54:48 ]
pi_17355709
quote:
Op woensdag 25 februari 2004 15:19 schreef Gorro het volgende:
Ik vind Nattvardgasterna juist na Persona de beste film van Ingmar Bergman die ik gezien heb tot nu toe
Lijkt me ook een typisch kenmerk van een echte meester, dat iedereen een andere favoriet heeft/ kan hebben.
Kan ook alleen bij regisseurs wiens oeuvre over de breedte uitstekend is.

Zo deelt volgens mij niemand mijn mening dat Zerkalo het mooiste is dat ik gezien heb van Tarkovsky (let wel, Stalker nog niet gezien).
  donderdag 26 februari 2004 @ 11:43:58 #29
10785 Smots
The Angriest Dog In The World
pi_17370676
Ook al ben ik geen liefhebber van Bergman, toch wil ik je effe dik complimenteren met dit topic Gorro!
C'est fucking PUIK!
The dog who is so angry he cannot move. He cannot eat. He cannot sleep. He can just barely growl. ...Bound so tightly with tension and anger, he approaches the state of rigor mortis.
pi_17373314
Dit heb je weer ontzettend mooi gemaakt, Gorro!
Welke film zou je aanraden om kennis met hem te maken?
Een auto en een man en een rivier
Vanaf hier
Is alles wat het lijkt.
pi_17374048
Ik heb de afgelopen twee dagen kennis gemaakt met Sasom i en Spegel en Tystnaden (in die volgorde).
Niet twee van zijn allerbeste films schijnt, juist daarom uitgekozen (beste bewaar ik altijd).

Iedereen begint anders. Wil je gelijk een hele goede indruk en ben je niet helemaal overtuigd van Bergman's kwaliteiten? Dan kun je misschien beter met een van zijn allerbeste films beginnen (Det sjunde inseglet).
Heb je het idee dat je alles van hem wel zal waarderen (en dat je alle films van hem wel goed zult vinden), dan kun je met een iets mindere beginnen en langzaam de intensiteit opvoeren (zoals ik).

Ik zou i.i.g. niet beginnen met Persona (te moeilijk, wellicht), Fanny och Alexander (te lang, beter begin je toegankelijker) of Cries and Whispers (te zwaar, schijnt). Heb geen van deze films gezien, dus ik kan het net zo goed mis hebben...

Beginnen met die Silence-Trilogie (Sasom i en Spegel, Nattvardsgasterna (Winter Light) en Tystnaden) lijkt me zo gek nog niet...
pi_17374881
Toch denk ik dat Det Sjunde Inseglet en Jungfrukallan (The Virgin Spring) stukken toegankelijker zijn dan die trilogie (3 zware films hoor, erg zwaar).
  donderdag 26 februari 2004 @ 15:41:29 #33
25301 Gorro
Reject False Icons
pi_17375320
* Jungfrukällan (The Virgin Spring) (1960)



De film is gesitueerd in de 14e eeuw in Zweden en gebaseerd op een legende uit die tijd. Het sombere, krachtige verhaal vertelt van een boerenfamilie wiens dochter, een jonge maagd, op pad gaat om de kandelaars voor de mis te brengen naar de kerk. Wat ze echter niet weet is dat haar halfzuster een heidense vloek heeft uitgesproken. Onderweg ontmoet ze drie geitenhoeders. Op het eerste gezicht lijken zij het beste met haar voor te hebben, maar dat duurt niet lang...



Dit was de eerste film van Bergman die in Nederland uitgebracht werd, ondanks dat het tog al zijn dertiende film was.
Van deze film is 12 jaar later ook een remake verschenen, die onterecht bekender is dan dit origineel, namelijk Wes Craven's The Last House on the Left. Het verhaal is dan ook hetzelfde als in die film, maar deze film biedt veel meer diepte. Waar The Last House on the Left op de horror-tour gaat en op deze manier indruk probeert te maken, doet Jungfrukällan dat veel subtieler en veel indrukwekkender. Het zet je aan het denken.



Het eerste wat opvalt is wederom de schoonheid van de beelden, zwart-wit cinematografie op zijn best. Prachtige schaduwwerkingen, sterke contrasten en een mooie aankleding. Er zitten een aantal spannende momenten in de film met op het einde een prachtige reflectie op datgene wat er gebeurd is, sterk geacteerd door Max von Sydow. Ook de rest van de cast is top. Een van de toegankelijkste films die ik tot nu toe van hem gezien heb, derhalve een goede introductie in Bergman dunkt mij.



Speelduur 89 minuten

Academy Awards 1961
Winnaar Best Foreign Language Film
Nominatie Best Costume Design, Black-and-White

Golden Globes 1961
Winnaar Best Foreign-Language Foreign Film

Cannes Film Festival 1960
Winnaar Special Mention (Ingmar Bergman)

IMDb
pi_17377481
quote:
Op donderdag 26 februari 2004 15:17 schreef Fabulousbakerboy het volgende:
Toch denk ik dat Det Sjunde Inseglet en Jungfrukallan (The Virgin Spring) stukken toegankelijker zijn dan die trilogie (3 zware films hoor, erg zwaar).
Hmmm...ik hoor wel vaker dat Det sjunde inseglet helemaal niet zo heel zwaar is. Of althans niet in vergelijking met andere films van hem.

Die twee films die ik zag (Sasom i en Spegel, Tystnaden) vond ik zeker niet zwaarder dan wat ik zag van Dreyer en Ozu, trouwens. Bij Sasom i en Spegel had ik zelfs wat meer intensiteit en verstildheid verlangt. Tystnaden is een stukje zwaarder, inderdaad.

Sasom i en Spegel heeft een sterk, krachtig verhaal, ijzersterk acteerwerk van Harriet Andersson (Karin) en prachtige fotografie.
Je voelt de psychische desintegratie gewoon vorderen. Zoals ik al zei, vond de film net niet intens genoeg (merk hierbij op dat ik de laatste tijd vooral naar Ozu, Dreyer en Bresson heb gekeken; toch niet de minsten op gebied van verstild...)
Op het einde wordt de film mij te uitlegbaar, didactisch. Had het liever symbolischer gehad, allemaal. Bergman zelf ook, las ik later.

Hoe dan ook, prima binnenkomer. Zal niet tot mijn lievelingsfilms van hem gaan behoren, maar deze film biedt zeker een inkijk in wat ik allemaal nog tegen zal komen bij Ingmar Bergman (veel moois dus).

Tystnaden beviel me (nog) beter. Soberder, nog krachtiger, verstilder. Sublieme fotografie, puur op de eenzaamheid en vervreemding afgericht. Schitterende shots soms. Kan er weinig over vertellen verder, behalve dat het een diepe, krachtige film is over menselijke relaties, verstopte gevoelens en een gevoel van afstand tussen jou en het leven, andere personen en God.

Wat me wel opvalt na die eerste twee kennismakingen, is dat Bergman gewoon wat minder rigoureus en (soms) subtiel is dan b.v. Ozu, Bresson en Dreyer. Bergman is wel erg expressief. Moet ik aan wennen (hoewel het mij niet "emotieloos"/ verstild genoeg kan zijn, eerlijk gezegd). Bergman zou volgens critici/ kenners zelfs wat neigen naar sensatielust/ pathetiek (kwam dit tegen in een review over Dreyer's werk). Gelukkig denkt de grootste Bergman-fan op een site die ik regelmatig raadpleeg, er ook zo over.
Huilbuien, schreeuwbuien...ik moet er (weer) aan wennen, laat ik het zo zeggen.

Het is altijd wel prettig om films, regisseurs etc. te vergelijken, als dat kan. Liefhebbers van Bergman kunnen vooral bij Ordet (Dreyer) terecht. Denk dat die film nog het meest op deze films lijkt, van alle films ooit gezien.
Gertrud (Dreyer) ook natuurlijk, al moet je daarvoor wel lichtelijk masochistisch zijn ingesteld (wel HEEL erg rigoureus en verstild, maar niet per se erg mooi/ goed vond ik).

Snel meer werk zien van die man. Zal wel tot mijn favoriete regisseurs gaan behoren (Fellini, Tarkovsky, Bresson), schat ik zo in.

[ Bericht 0% gewijzigd door Sanvean op 26-02-2004 17:29:44 ]
  vrijdag 27 februari 2004 @ 11:08:11 #35
30408 California
Ondergewaardeerd mysterie.
pi_17389807
Ik heb ook nog nooit iets van Bergman gezien, en ik denk dat ik ga beginnen met Herfstsonate; die draait in het Filmmuseum op 7 en 17 maart.
Sowieso verwacht ik dat ik het een erg mooie film zal vinden, maar ik heb daar ook nog niet vaak een klassieker gezien waar ik niets aan vond, ik zit er gewoon heerlijk .
The short weekend begins with longing...
  zondag 14 maart 2004 @ 22:58:39 #36
25301 Gorro
Reject False Icons
pi_17719511
* Passion, En (The Passion of Anna) (1969)



Andreas (Max von Sydow), een man in gevecht met de recente mislukking van zijn huwelijk en zijn eigen emotionele isolatie, raakt bevriend met een getrouwd koppel ook in het midden van psychologisch verwarring. Daarbij ontmoet hij ook nog Anna (Liv Ullman), een vrouw in verdriet vanwege de recent dood van haar man en zoon. Zij lijkt ijvering in haar geloof en standvastig in haar zoektocht naar de waarheid, maar geleidelijk komen haar verborgen kanten naar voren. Andreas en Anna beginnen liefdesaffaire, maar hij is niet in staat om zijn gevoelens van diepe vernedering te overkomen en blijft afstandelijk.



En Passion is de derde film uit een "trilogie", verder bestaande uit Skammen en Vargtimmen. Alle drie de films spelen zich af op het eiland Fårö, een eilandje in de Oostzee. Vandaar dat deze wel de Fårö-trilogie genoemd wordt.
Het is overigens de eerste kleurenfilm van Bergman.



Ondanks dat dit een wat minder bekende film van Bergman is, is ook deze erg sterk. Natuurlijk is het acteerwerk weer dik in orde van de drie vaste hoofdrolspelers in de films van Bergman (Max von Sydow, Liv Ullman en Bibi Andersson). Ook de cinematografie is weer prachtig. Zo is er een scene die zich afspeelt in het huis van Andreas terwijl de ondergaande zon een rood licht door de ramen schijnt en de erg mooie eindscene. Het verhaal brengt weer gebruikelijke thema's aan de orde, zoals het al dan niet bestaan van God en problemen in relaties.



Speelduur 99 minuten

National Society of Film Critics Awards (1971)
Winnaar Best Director

IMDb

[ Bericht 0% gewijzigd door Gorro op 15-03-2004 13:26:21 ]
  dinsdag 23 maart 2004 @ 17:05:58 #37
25301 Gorro
Reject False Icons
pi_17916831
* Sommarnattens leende (Smiles of a Summer Night) (1955)



Het verhaal speelt zich af in een klein Zweeds stadje rond de eeuwwisselingen. Advocaat Frederik Egerman (Gunnar Björnstrand) heeft een jonge vrouw Anne (Ulla Jacobson) en een volwassen zoon, Henrik (Björn Bjelfvenstam) uit een eerder huwelijk. Zijn vrouw is nog steeds maagd, maar om tog aan zijn trekken te komen ontmoet hij zijn voormalige maitresse Desiree (Eva Dahlbeck) na haar theater optreden. Omdat hij op de weg daarnaartoe in een plas water is gevallen heeft hij zich omgekleed in een nachtkleding van graaf Carl Magnum (Jarl Kulle), de huidige vriend van Desiree. Dan komt de graaf binnen...



Het is één van de vroegere films van Ingmar Bergman, vlak voordat hij met Det sjunde inseglet definitief internationaal door zou breken. Ook deze film werd voor het eerst het internationale publiek te bereiken, met prijzen op Cannes Film Festival en nominaties bij de BAFTA's.
Woody Allen zou later deze film als basis gebruiken voor zijn eigen A Midsummer Night's Sex Comedy.
De film is vanaf mei verkrijgbaar als Criterion Collection DVD.



Bergman staat vooral bekend om zijn sterke drama's, maar hij hier bewijst hij ook met comedy overweg te kunnen. Hij heeft zich laten inspireren door de battle-of-the-sexes comedies uit Hollywood, maar voegt er ook wat van zijn kenmerken aan toe. De film ziet er erg mooi uit en het acteerwerk is dik in orde. Ook brengt de film nog een boodschap op ons over, op een manier waar de comedies van tegenwoordig nog iets van kunnen leren.



Speelduur 108min

BAFTA Awards 1957
Nominatie Best Film from any Source
Nominatie Best Foreign Actor (Gunnar Björnstrand)
Nominatie Best Foreign Actress (Eva Dahlbeck)

Cannes Film Festival 1956
Winnaar Best Poetic Humor

IMDb
Criterion Collection DVD
pi_17920994
Ik kan je topic over Tarkovsky niet meer vinden, link? (heb namelijk Stalker gehuurd)
'Paul McCartney krijgt een award van niemand minder dan Bono' - Beau van Erven Dorens.
http://www.last.fm/user/spacemangraig
  dinsdag 23 maart 2004 @ 20:08:38 #39
25301 Gorro
Reject False Icons
pi_17921059
quote:
Op dinsdag 23 maart 2004 20:06 schreef spacemangraig het volgende:
Ik kan je topic over Tarkovsky niet meer vinden, link? (heb namelijk Stalker gehuurd)
Via de link mijn signature kun je er ook komen, maar : Andrei Tarkovsky - De Visuele Poëet
pi_17921572
thx! ben erg benieuwd naar Stalker..
'Paul McCartney krijgt een award van niemand minder dan Bono' - Beau van Erven Dorens.
http://www.last.fm/user/spacemangraig
  woensdag 18 augustus 2004 @ 23:57:52 #41
25301 Gorro
Reject False Icons
pi_21387084
quote:
The Criterion Collection is currently working on two separate editions of the Ingmar Bergman masterpiece Fanny and Alexander. The theatrical edition ($29.95) presents the Academy Award-winning 188-minute version of the film in a two-disc set with audio commentary by film scholar Peter Cowie, a collection of introductions by Bergman to eleven of his films, and an assortment of trailers. The special-edition five-disc boxed set ($59.95) includes the complete contents of the theatrical edition as well as the five-hour director’s cut of the film, Bergman’s own feature-length documentary The Making of Fanny and Alexander, a new 40-minute video of exclusive interviews with cast and crew, and Ingmar Bergman Bids Farewell to Film—a one-hour filmed interview with the famed director. Look for both editions of Fanny and Alexander in November!
Hier kijk ik egt naar uit
pi_21394600
Wat bedoel je eigenlijk met 'menselijke filosoof'? Ik snap dat ie mens is, maar bedoel je emotioneel, of down-to-earth, of wat?

<enter signature>
  donderdag 19 augustus 2004 @ 12:29:18 #43
25301 Gorro
Reject False Icons
pi_21395585
quote:
Op donderdag 19 augustus 2004 11:51 schreef FremantleDockers het volgende:
Wat bedoel je eigenlijk met 'menselijke filosoof'? Ik snap dat ie mens is, maar bedoel je emotioneel, of down-to-earth, of wat?
Zijn films zijn over het algemeen emotionele beschouwingen van de verschillende facetten van de mens, zoals liefde, haat, identiteit, ouderdom, de zin van het leven etc. Hij filosofeert daarover door middel van z'n films. Ook komt de geloofkwestie regelmatig aan bod en die benadert hij ook vanuit een humanistische insteek; hij heeft er z'n sterke twijfels over.
Het was iemand die gefascineerd was door de mens en die deze fascinatie op een prachtige wijze op film wist vast te leggen.
  vrijdag 3 september 2004 @ 10:30:21 #44
25301 Gorro
Reject False Icons
pi_21722795
* Vargtimmen (Hour of the Wolf) (1968)



Een kunstschilder (Max von Sydow) en zijn vrouw (Liv Ullman) trekken zich terug naar een eiland om daar rust te zoeken, in de hoop dat zijn inspiratie terug zal komen. In plaats daarvan wordt hij steeds meer geteisterd door trauma's uit het verleden en vreemde verschijningen. Op een dag ontmoet zijn echtgenote een mysterieuze dame die haar vertelt waar ze het dagboek van haar man kan vinden, en ze raadt haar aan het door te lezen.



De film vormt samen met Skammen en En Passion een losse trilogie. Alle drie de film spelen zich af op het eiland Fårö, een eilandje in de Oostzee. Vandaar dat deze wel de Fårö-trilogie genoemd wordt.
Tijdens de openingscredits hoor je gerommel en stemmen. Na enige tijd blijkt dat het het geluid is van het klaarzetten van de opname-apparatuur. Op het moment dat er "actie" geroepen wordt, begint de film.



Bergman experimenteert op een vitale manier. Voor het eerst en laatst maakt hij een horror-film. Het resulteert in een macabere, vervremende sfeer die nergens echt eng wordt, maar wel indruk maakt. Het levert een aantal zeer sterke scenes op, niet in de laatste plaats door het camerawerk van Sven Nykvist. Hier en daar is de film wat onevenwichtig, maar het is erg boeiend om ook eens een andere kant van Bergman te zien.



#468 in de Greatest Films Top 1000 samengesteld door critici en regisseurs

IMDb
pi_21725307
quote:
Op woensdag 18 augustus 2004 23:57 schreef Gorro het volgende:

[..]

Hier kijk ik egt naar uit
Dus als ik het goed begrijp is dit de vijf uur durende versie:



... en dit de versie van drie uur:



... en zit deze ook in de box:



... en is de drie uur durende versie ook apart verkrijgbaar.
pi_21760648
quote:
Op vrijdag 27 februari 2004 11:08 schreef California het volgende:
Ik heb ook nog nooit iets van Bergman gezien, en ik denk dat ik ga beginnen met Herfstsonate; die draait in het Filmmuseum op 7 en 17 maart.
Sowieso verwacht ik dat ik het een erg mooie film zal vinden, maar ik heb daar ook nog niet vaak een klassieker gezien waar ik niets aan vond, ik zit er gewoon heerlijk .
ben je inmiddels geweest
  maandag 27 september 2004 @ 15:15:26 #47
25301 Gorro
Reject False Icons
pi_22236981
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 23:27 schreef Gorro het volgende:
* Det Sjunde Inseglet (The Seventh Seal) (1957)

[...]

Deze film is duidelijk toe aan een herziening.
Ik heb hem inmiddels herzien en het is meteen één van m'n favoriete films van hem geworden. De gesprekken tussen de Dood en Antonius Block zijn erg boeiend en mooi in beeld gebracht. De film is ook vitaal en zakt nooit in, op momenten spannend, grappig, tragisch, alles zit erin. Prachtig. *****
  maandag 27 september 2004 @ 15:17:44 #48
25301 Gorro
Reject False Icons
pi_22237024
Quote uit: Welke film heb je vandaag/pas gezien? part LI
quote:
Op maandag 27 september 2004 15:00 schreef Eluc het volgende:

[..]

Ik ben nu toch echt wel benieuwd naar deze film, al denk ik dat ik er nog niet egt klaar voor ben. Eerst maar eens Jungfrukällan en Persona kijken (heb ik hier liggen).
Ik zou Persona later kijken dan Det sjunde inseglet, want die is wel iets "lastiger" om te waarderen volgens mij. Det sjunde inseglet was één van de eerste foreign language films en ook één van de eerste arthouse films die ik zag, vandaar dat ik niet meteen op waarde kon schatten. In vergelijking met de rest van Bergman's werk is Det sjunde inseglet zelfs één van z'n eenvoudigste films in mijn ogen. Jungfrukällan is een uitstekende film om Bergman door te leren kennen. Heb je eigenlijk al wat van hem gezien?
pi_22237176
quote:
Op maandag 27 september 2004 15:17 schreef Gorro het volgende:
Quote uit: Welke film heb je vandaag/pas gezien? part LI
[..]

Ik zou Persona later kijken dan Det sjunde inseglet, want die is wel iets "lastiger" om te waarderen volgens mij. Det sjunde inseglet was één van de eerste foreign language films en ook één van de eerste arthouse films die ik zag, vandaar dat ik niet meteen op waarde kon schatten. In vergelijking met de rest van Bergman's werk is Det sjunde inseglet zelfs één van z'n eenvoudigste films in mijn ogen. Jungfrukällan is een uitstekende film om Bergman door te leren kennen. Heb je eigenlijk al wat van hem gezien?
Oke bedankt! Dan kijk ik Det Sjunde Inseglet wel eerst (na Jungfrukällan dan). En nee, ik heb nog nooit wat van m gezien, maar ben wel erg benieuwd. Toen ik in dit topic las dat Jungfrukällan een goede introductie was in Bergman's films, had ik me maar voorgenomen om die eerst te gaan kijken.
pi_22238343
Blij te horen dat je Det Sjunde Inseglet nog een kans gegeven hebt Gorro! En met resultaat aan je lovende woorden te zien.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')