TV-documentaire 'Bram Vermeulen: Ik ben niet echt dood moet je weten'Uitzending: zondag 4 september, 22.10-23.05 uur, Nederland 3 en daarna hier online in RealVideoOp 4 september 2005 was het precies één jaar geleden dat Bram Vermeulen plotseling overleed. RVU-regisseur Peter Swart, die een persoonlijke vriend was van Bram, werkte de afgelopen tijd aan een portret van -met name- de muzikant Bram Vermeulen.
Hij laat mensen aan het woord die nauw met Bram samenwerkten, onder wie zijn partner Shireen Strooker, gitarist Jan de Hont, de Vlaamse schrijver/dichter Geert van Istendael, Ernst Jansz (Doe Maar), Paul de Munnik, criticus Henk van Gelder, zijn (stief)kinderen, volleybal-collega's, managers en vrienden...
Aan de hand van een aantal thema's uit Brams leven schetst de documentaire in het bijzonder de ups en downs van het muzikantenbestaan van de eigenzinnige, charismatische en inspirerende Bram Vermeulen.
Bram Vermeulen was ongekend veelzijdig en productief. Op jonge leeftijd was hij een toonaangevende volleybal-international. Die carrière gaf hij op om met Freek de Jonge Neerlands Hoop te vormen. Hij werd beroemd als de muzikale helft van dit baanbrekende cabaretduo.
Na de pijnlijke scheiding van Freek begon hij voor zichzelf, eerst met zijn eigen band De Toekomst en vervolgens als liedtekstschrijver, zanger, acteur, schrijver, schilder en televisiemaker. In België bereikte Bram Vermeulen de status van een ster. In Nederland groeide de belangstelling en waardering voor zijn werk met de jaren.
In 1995 won hij met Een doodgewone jongen de Annie M. G. Schmidtprijs voor het beste kleinkunstlied. Hij kreeg ook enkele Edisons, onder meer voor de albums Doe het niet alleen en Bram Vermeulen.
Vooral in Vlaanderen had hij veel succes met nummers als Testament, De Steen, Eén Goede Reden en Boven Op De Berg. Het melancholische Rode Wijn is wel bestempeld als de hymne van de gescheiden man. Terwijl hij na deze radiohit in België altijd voor volle zalen optrad, liet de doorbraak in Nederland lang op zich wachten. Na Neerlands Hoop en zijn popjaren met de Toekomst leverde Bram decennialang een gevecht met zijn verleden en de publieke belangstelling in Nederland.
De laatste jaren leek het tij te keren, maar door zijn onverwachte overlijden kon hij die zolang gewenste erkenning niet meer meemaken. De documentaire laat zien wat de Belgen al veel langer doorhadden. Bram Vermeulen maakte prachtige muziek met poëtische teksten en grote zeggingskracht.
De RVU had een lange werkrelatie met Bram Vermeulen. Hij maakte televisieprogramma's over o.a. de Eerste Wereldoorlog (1000 Bommen en Granaten) en wetenschap (Vermeulen Weet Het Beter). In 2003 en 2004 maakte hij samen met Shireen Strooker twee programma's: Daar Ben Ik Weer over reïncarnatie, en In Den Beginne over het ontstaan van de mensheid op aarde.
Regie: Peter Swart. Redactie en research: Marina Alings en Maaike Stumpel.