Quoting Zander uit deeltje II:
Dit is het topic voor alle jazzliefhebbers op Fok. Discussies, tips en aanraders over alle albums, muzikanten, stijlen en genres die enige verwantschap met jazz hebben, van dixieland tot avantgarde en fusion, zijn hier van harte welkom. Veel plezier, en hou het gezellig
Deel II: Jazzfans - Live at the Fok!Forum volume II
Deel I: JAZZ! Ook weleens prettig luistergenot!
Dus hier maar weer verder... Enne, vergeef me dat ik de gelegenheid niet te baat heb genomen een betere topictitel te verzinnen - this one'll stick.
[Dit bericht is gewijzigd door Philosocles op 04-01-2004 02:47]
quote:Ik vind veel van Herbie's werk moeilijk in te komen - niet omdat het inherent moeilijk is, eerder het omgekeerde - te gelikt, te geprobeerd, te geproduceerd. Herbie heeft ooit eens in een interview gezegd dat-ie ooit eens tot zijn spijt moest vaststellen dat-ie geen 'echte' jazz-held was (zoals Miles of Coltrane), en dat-ie dat best een zware tegenvaller vond. Getuigt wel van zelfkennis. Ik hoor hem in ieder geval het liefst akoestisch, no-nonsense. Dan komt-ie voor mij het best tot zijn recht.
Op zaterdag 3 januari 2004 19:28 schreef Zander hier het volgende:
Ach, Herbie staat traditiegetrouw dit jaar vast ook wel weer op North Sea Jazz. Moet zeggen dat ik de afgelopen jaren wel een aantal goede optredens van hem gezien heb daar, al is het altijd even afwachten met wat voor bezetting + repertoire hij komt.
Voorbeeld wat ik laats zag: Samen met Wayne Shorter een compositie van Michiel Borstlap (Ned. pianist die daarvoor de Thelonious Monk Award kreeg). Hier een (te kort) stukje in RealAudio. Dat soort werk vind ik wel heel mooi. Wie weet ga ik Herbie & Wayne eens zien mocht die kans zich nog voordoen.
quote:Lijkt me een juiste keuze. En een plaatje van Dizzy er bij, zo hoort dat.
Op zondag 4 januari 2004 02:23 schreef Philosocles het volgende:Dus hier maar weer verder... Enne, vergeef me dat ik de gelegenheid niet te baat heb genomen een betere topictitel te verzinnen - this one'll stick.
Edit : plaatje van Dizzy is weer weg
[Dit bericht is gewijzigd door fripper op 04-01-2004 02:37]
quote:Oemf - die had ik net (met Eric Dolphy) weggehaald omdat het de layout verklootte
Op zondag 4 januari 2004 02:31 schreef fripper het volgende:
[..]
Lijkt me een juiste keuze. En een plaatje van Dizzy er bij, zo hoort dat.
quote:Ghehe, was ik al bang voor - hopelijk is u weer tevree.
Edit : plaatje van Dizzy is weer weg![]()
[Dit bericht is gewijzigd door Philosocles op 04-01-2004 02:50]
Dan zullen we Dizzy ook maar even herenigen met z'n grote vriend Charlie.
quote:Zelf vind ik sommige 'electrische' Herbie Hancock-albums ook wel goed te pruimen, vooral die Headhunters-platen. Maar een beetje gelikt is het inderdaad allemaal wel, en ik heb ook wel vrij recent plaatwerk van hem gehoord waar ik niet erg enthousiast over was. Sowieso kun je je afvragen of er pakweg de afgelopen twintig jaar nog veel 'echte' nieuwe jazzhelden zijn bijgekomen. Er gebeuren nog allerlei interessante dingen in jazz, maar echt veel mainstream-appeal hebben de meeste nieuwe artiesten niet, volgens mij.
Op zondag 4 januari 2004 02:26 schreef Philosocles het volgende:
Ik vind veel van Herbie's werk moeilijk in te komen - niet omdat het inherent moeilijk is, eerder het omgekeerde - te gelikt, te geprobeerd, te geproduceerd. Herbie heeft ooit eens in een interview gezegd dat-ie ooit eens tot zijn spijt moest vaststellen dat-ie geen 'echte' jazz-held was (zoals Miles of Coltrane), en dat-ie dat best een zware tegenvaller vond. Getuigt wel van zelfkennis.
quote:Ik heb ze volgens mij ook nog nooit samen gezien. Wayne Shorter heb ik een paar jaar geleden ook op NSJ gezien, toen speelde hij (voor zover ik het me herinner) behoorlijk abstracte muziek, waarna de zaal al snel voor de helft leegliep. Vond het zelf wel mooi, toen.
Wie weet ga ik Herbie & Wayne eens zien mocht die kans zich nog voordoen.
Ik blijf me bij Tony Williams altijd verbazen over hoe jong hij was toen hij op al die mooie Blue Note platen meespeelde. Hij was 18 ten tijde van PoD , en Dolphy's Out to Lunch. En toen had hij al een jaar in de band van Miles Davis gespeeld.
De eerste Nederlander (zelfs de eerste Europeaan) die een Monk Award won, was gitarist Jesse van Ruller in 1995 (niet voor een nummer maar voor het gitaarspel op zich). Toen volgde Michiel Borstlap dus in 1996, voor het nummer Memory of Enchantment (hier door Wayne & Herbie gespeeld). En onlangs trombonist Ilja Reijngoud voor No Substitute (waar de server vandaag wat moeite mee heeft..).
Nederlandse jazz schopt dus kennelijk best kont.
[Dit bericht is gewijzigd door Philosocles op 04-01-2004 14:36]
Op die plaat staat overigens wel een mooie uitvoering van Monk's Epistrophy .
quote:Bedankt voor de linkjes, ik ben nu dat BBC live-concert aan het beluisteren.
Op zondag 4 januari 2004 13:36 schreef fripper het volgende:
Op de website van Andrew Hill kun je trouwens een compleet solo concert van hem downloaden (mp3). Ook staat daar deze link naar een BBC opname van de Andrew Hill Big Band.
De afgelopen jaren heb ik toch wel aardig wat Nederlandse jazzers op het locale jazzpodium hier gezien. Ik moet zeggen dat vooral gitarist Anton Goudsmit en bassist Tony Overwater wel indruk hebben achtergelaten, evenals het Belgische trio Aka Moon. Jesse van Ruller en Michiel Borstlap heb ik ook meerdere keren zien spelen. Maar op cd heb ik eigenlijk ook nauwelijks Nederlandse jazz, behalve een lp van het Louis van Dijk-trio die ik van mijn pa eehm.. 'geleend' heb.
quote:Ik heb vandaag nog een mooie Eric Dolphy-set gekocht, "Eric Dolphy's 75th Birthday Celebration". Normaal gesproken heb ik het niet zo op verzamelaars, maar dit is wel een mooie: 3 cds voor een schappelijke prijs, met een overzicht van zijn werk tussen 1960 en 1964 ("26 classic Prestige, Riverside, Pablo ad Jazz Workshop Recordings"). Er staan ook nog een aantal tracks met Coltrane en Mingus op. Ik heb nog geen tijd gehad om alles te luisteren, maar tot nu toe ben ik er wel tevreden mee.
Op zondag 4 januari 2004 02:39 schreef Philosocles het volgende:
hier alsnog Dolphy (omdat ik hem immers nét begin te waarderen):
quote:Ernst Reijseger
Op maandag 5 januari 2004 01:56 schreef Mister_Slide het volgende:
Ben sinds kort trotse bezitter van 'Janna'. Een geweldige cd met ernst reijseger, mola sylla en sergine c.m. gueye. Het klinkt een beetje (boel) afrikaans. Het was een tijdje geleden ook op tv. Bij NPS jazz, dacht ik.
[Dit bericht is gewijzigd door Philosocles op 05-01-2004 22:23]
quote:hebben jullie destijds het 'Moondive'-project gezien, bij de VPRO?
Op maandag 5 januari 2004 22:06 schreef Philosocles het volgende:
Op maandag 5 januari 2004 01:56 schreef Mister_Slide het volgende:
Het klinkt een beetje (boel) afrikaans. Het was een tijdje geleden ook op tv. Bij NPS jazz, dacht ik
De oldskool-jazz ben ik nog lang niet genoeg in thuis
om intelligent over mee te kleppen..
weet alleen wel dat van de 1001 muziekstijlen die ik lekker vind om naar te luisteren,
dit er 1 is die ik al vanaf m'n 15e of zo meedraag
veel 'poppier' dan dat, maar oh wat een jazz in die nčt 20-jarige stem
van Amy Winehouse, al kennis mee gemaakt? Ben er al maanden verliefd op
uh oh ja er zitten zowel onder 'amy' als onder 'winehouse' aparte links..
[Dit bericht is gewijzigd door lovelight op 06-01-2004 06:23]
quote:Ziet Ernst Reijseger er zo uit?
Op maandag 5 januari 2004 22:06 schreef Philosocles het volgende:[..]
Ernst Reijseger
my only example.
![]()
[afbeelding][afbeelding]
Heb prachtige live-sets van hem gezien met Eric Vloeimans (trompet), Anton Goudsmit (gitaar) en Harmen Fraanje (piano). Hij gebruikt de cello, behalve als cello, ook als bas, gitaar en percussie. Check Eric Vloeiman's gig list als je hem een x in Vloeimans' trio wilt zien spelen. Vloeimans zelf is trouwens ook een genot om te horen.
quote:Laatst ook cd van Andrew Hill gekocht. Ook op de gok
Op zondag 4 januari 2004 08:54 schreef Zander het volgende:
Gisteren trouwens nog een mooie cd gekocht: "Point of Departure" van Andrew Hill. Ik kende het nog helemaal niet, beetje op de gok meegenomen omdat o.a. Tony Williams en Eric Dolphy meespelen, maar ik vind het een mooie cd met interessante composities.
Ben van de jaren '50 & '60 naar de jaren '20 t/m '40 gegaan en zit nu in de jaren 70 en 80. Het is een beetje een vreemde manier om de jazzgeschiedenis door te lopen maar ach.
En nog laaaaaang niet alles beluisterd ):
Iemand nog tips qua goeie fusionplaten ?
quote:Weather Report heeft veel mooie cd's gemaakt. Mysterious Traveler vind ik de beste.
Op vrijdag 9 januari 2004 22:13 schreef Beathoven het volgende:
Zit momenteel wat meer fusion te beluisteren waaronder Bitches Brew van Miles Davis en werk van Chick Corea & Return to Forever.Iemand nog tips qua goeie fusionplaten ?
De eerste 2 cd's van Mahavishnu Orchestra zijn ook klassiekers (Inner Mounting Flame en Birds of Fire )
Verder heeft Bill Bruford eind jaren 70 een paar hele mooie cd's gemaakt : One of a Kind en Feels good to me.
Wat ik ook leuk vind is Tribal Tech , de band van Scott Henderson en Gary Willis. Ik ken de cd's Thick en Rocket Science.
quote:"Red Clay" en "Straight Life" van Freddie Hubbard vind ik zelf ook wel erg aangenaam, als aanvulling op bovenstaande post. In het vorige topic staan ook nog wel wat fusion-tips.
Op vrijdag 9 januari 2004 22:13 schreef Beathoven het volgende:
Iemand nog tips qua goeie fusionplaten ?
"Lanquidity" van Sun Ra heb ik deze week nog aangeschaft, ook wel erg goede jazzrock, klinkt helemaal niet als zijn andere werk, maar wel erg goed.
quote:Volgens de AMG is hij in '86 overleden, dus het lijkt me sterk.
Op vrijdag 9 januari 2004 17:39 schreef Doff het volgende:
. Volgens mij stond hij laatst nog met Chick Corea op North Sea (kan dat?),
Ken verder zijn solo-werk ook niet, eigenlijk. Alleen maar zijn bijdrages aan diverse platen van andere artiesten (o.a. inderdaad een hoop Chick Corea-platen)
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |