abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 13 mei 2004 @ 11:44:13 #4
17137 Sander
Nerds do it rarely
pi_19095628
Waar is mijn harde schijf ruimte?

Situatie: Je hebt Windows, en je hebt een schijf van laten we zeggen, 40 GB. Alle bestanden bijelkaar opgeteld zijn 20 GB, en toch zegt Windows dat de schijf nog maar 10 GB vrij heeft. Waar is al die data heen?

Plaats 1: Pagefile
Oftewel, virtueel geheugen. Dit bestand, dat verborgen staat op de C schijf, neemt 1 tot anderhalf keer je geheugen in beslag. In mijn geval is dat dus alweer 960MB. Ook andere verborgen bestanden kunnen veel ruimte in beslag nemen. Je kan ze te voorschijnen op deze manier:

Verborgen bestanden weergeven, Nederlands:
Deze Computer -> Extra -> Mapopties -> Weergave -> Klik "Verborgen bestanden en mappen weergeven" aan.
Deze Computer -> Extra -> Mapopties -> Weergave -> "Beveiligde besturingssysteembestanden verbergen (aanbevolen)" uitvinken.

Verborgen bestanden weergeven, Engels:
My Computer -> Tools -> Folder Options -> View -> Klik "Show hidden files and folders" aan.
My Computer -> Tools -> Folder Options -> View -> "Hide protected operating system files" uitvinken.

Alle verborgen bestanden die nu tevoorschijn komen kunnen ook veel ruimte innemen. Je kan ze niet deleten, tenzij je WEET WAT JE DOET, maar het verklaard iig een hoop. Het pagefile is over het algemeen iets waar je mee moet "leren leven", maar je kan het kleiner maken. Dit kan de prestaties van je PC behoorlijk negatief indrukken, maar als je je HD ruimte nodig hebt, dan is dit wel een oplossing.

PageFile kleiner maken of weghalen, Nederlands:
Rechtermuisknop op Deze Computer -> Eigenschappen -> tabblad Geavanceerd -> Prestaties -> Virtueel Geheugen -> Wijzigen
PageFile kleiner maken of weghalen, Engels:
Rechtermuisknop op My Computer -> Properties -> tabblad Advanced -> Performance options -> Virtual Memory -> Change

Hier kan je de instellingen van je pagefile wijzigen. Doe dit alleen als je weet wat je doet. En dan niet van "Ik verander mijn pagefile", maar weet wat je DOET, en hoe het WERKT. Weet je dit niet, doe dan niets!

Plaats 2: De prullenbak
Standaard neemt de Windows prullenbak 10% van je schijf in beslag (maximaal). In mijn voorbeeld zou dat dus 4 GB zijn. Gooi dat ding dus leeg! Ga naar je bureablad, klik met de rechtermuisknop op de Prullenbak en klik op "Prullenbak leegmaken". In het Engels is dat "Empty Recyclebin".

Plaats 3: De Norton Protected Recyclebin

Norton Systemworks 2003 en 2004 (en oudere versies vast ook) hebben een zogenaamde "Protected Recyclebin". Bestanden die je weggooit, worden door dit systeem alsnog bewaard op je harde schijf. En dat neemt nóg meer ruimte in. Je kan deze bestanden "Purgen" (weggooien) door wederom met de rechtermuisknop op de prullenbak te gaan staan en dit keer op "Empty Norton Protected Files". Kies vervolgens voor Purge All en je hebt er weer flink wat ruimte bij.

Plaats 4: Windows Systeemherstel
Windows Me, XP en andere aanverwanten hebben een zogenaamde "Systeemherstel" functie. Deze functie maakt op geregelde momenten backups van je bestanden zodat je, als er iets mis is met je PC, terug kan gaan naar de oude instellingen. Dit is een erg handige functie, maar neemt wel veel ruimte in beslag. Wil je hier vanaf? Doe dan het volgende:

Windows XP en andere NT-based. (2000 heeft dit niet)
Deze Computer -> Eigenschappen -> Systeem Herstel -> Vinkje bij "Systeemherstel uitschakelen".

Windows Me
- Rechtermuisknop op "Deze Computer"
- Eigenschappen
- Tabblad Prestaties
- Button Bestandssysteem
- Tabblad Probleemoplossing
- vinkje plaatsen bij optie "De optie Systeem herstellen uitschakelen"
- Rebooten

Plaats 5: Temporary Internet Files en andere Temp directories
Windows slaat een heleboel bestanden, plaatjes en filmpjes tijdelijk op, zodat je ze niet opnieuw hoeft te downloaden of uit te pakken. Jammer genoeg is "tijdelijk" nogal een rekbaar begrip en raken deze mappen voller en voller. De volgende directories bevatten tijdelijke bestanden, en kun je veilig leegmaken:

Type de volgende dingen in bij Start -> Uitvoeren of Start -> Run, en je komt automatisch in de goede directory terecht!
  • %WinDir%\Temp
  • %Temp%
  • %tmp%
  • %USERPROFILE%\Local Settings\Temporary Internet Files




    Als het goed is, is je PC nu een stuk leger dan voorheen!

    [ Bericht 0% gewijzigd door Sander op 17-10-2005 22:10:17 ]
  • abonnement Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')