(ik heb nix beters te doen )
quote:
Op zaterdag 1 november 2003 13:26 schreef sourcy het volgende:
Flikker op!
quote:Solliciteer eens ergens.
Op zaterdag 1 november 2003 13:26 schreef beta-1986 het volgende:
(ik heb nix beters te doen)
quote:huilie
Op zaterdag 1 november 2003 13:27 schreef beta-1986 het volgende:[..]
[Dit bericht is gewijzigd door DarkElf op 01-11-2003 13:28]
quote:werk doordeweeks
Op zaterdag 1 november 2003 13:27 schreef FlyingFox het volgende:[..]
Solliciteer eens ergens.
quote:hij is ook nog maar 2 dagen lid... dan krijg je die drang
Op zaterdag 1 november 2003 13:27 schreef VelvetAcidChrist het volgende:
Damn je hebt de smaak te pakken met topics openen he?
quote:zoek een bijbaan.
Op zaterdag 1 november 2003 13:27 schreef beta-1986 het volgende:[..]
werk doordeweeks
quote:Die heb ik genoeg
Op zaterdag 1 november 2003 13:28 schreef FlyingFox het volgende:
Neem dan een hobby, kneus.
quote:ja, zoals onzinnige topics openen
Op zaterdag 1 november 2003 13:30 schreef beta-1986 het volgende:[..]
Die heb ik genoeg
quote:Dat hadden we al door ja.
Op zaterdag 1 november 2003 13:26 schreef beta-1986 het volgende:
binnen 5 minuten moet dit topic vol zitten, snelll posten(ik heb nix beters te doen
)
quote:Die haalt 't einde van het weekend niet meer als-ie zo doorgaat.
Op zaterdag 1 november 2003 13:31 schreef gamecube_master het volgende:[..]
ja, zoals onzinnige topics openen
quote:nee, denk ik ook niet
Op zaterdag 1 november 2003 13:32 schreef FlyingFox het volgende:[..]
Die haalt 't einde van het weekend niet meer als-ie zo doorgaat.
quote:ok ik zal me proberen in te houden
Op zaterdag 1 november 2003 13:32 schreef FlyingFox het volgende:[..]
Die haalt 't einde van het weekend niet meer als-ie zo doorgaat.
quote:hij is nog niet eens op de tweede pagina, tenzij ik nu een 2de pagina open
Op zaterdag 1 november 2003 13:34 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
8 minuten later...
quote:nee dan moettie nu nog 2 posts
Op zaterdag 1 november 2003 13:38 schreef gamecube_master het volgende:[..]
hij is nog niet eens op de tweede pagina, tenzij ik nu een 2de pagina open
tis een n00b die in 2 dagen tijd 105 keer gepost heeft..
quote:jep, dan moet je wel een n00b zijn
Op zaterdag 1 november 2003 13:40 schreef LeeHarveyOswald het volgende:[..]
nee dan moettie nu nog 2 posts
tis een n00b die in 2 dagen tijd 105 keer gepost heeft..
quote:je haalt de woorden uit me mond
Op zaterdag 1 november 2003 13:42 schreef ecc-O het volgende:
Stinkuser! jij zuigt
quote:daar heb je de dealer ook weer
Op zaterdag 1 november 2003 13:42 schreef ecc-O het volgende:
Stinkuser! jij zuigt
[Dit bericht is gewijzigd door beta-1986 op 01-11-2003 13:45]
quote:aan het wachten.....
Op zaterdag 1 november 2003 13:45 schreef NewOrder het volgende:
tijd voor een slotje!
quote:Quote
Op zaterdag 1 november 2003 13:31 schreef 001 het volgende:
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
vol
quote:en welk topic is dat? en in hoeveel minuten?
Op zaterdag 1 november 2003 13:49 schreef Ole het volgende:
haal je lekker toch niet.. snelste topic staat al op mijn naam
quote:en dat noem jij dan het snelste topic ooit?
Op zaterdag 1 november 2003 13:26 schreef beta-1986 het volgende:
binnen 5 minuten moet dit topic vol zitten, snelll posten
quote:
Op zaterdag 1 november 2003 14:07 schreef ecc-O het volgende:
kitten ze dit topic als es dicht of wat
quote:k denk dat slotje enige oplossing is...
Op zaterdag 1 november 2003 14:07 schreef ecc-O het volgende:
kitten ze dit topic als es dicht of wat
--------------------------------------------------------------------------------
De faam van de Belgische friet is geen recent verschijnsel maar al ruim een eeuw oud. Zo moest de Nederlandse dichter en gastronoom J.W.F. Weremeus Buning (1891-1958) niet lang nadenken, toen hij in 'Buitenlandse gerechten voor fijnproevers' aan het hoofdstuk over België begon:
De geheimen van de "fritten"
Snijd de geschilde en gewassen aardappels aan staafjes van de vereiste maat en omvang, en zet deze niet te kort in koud water, dat zij melkachtig maken. Ververs het water tot het helder blijft, haal ze er daarna uit, laat ze uitlekken, en droog ze zeer zorgvuldig. Dit zeer zorgvuldige afdrogen met een doek is noodzakelijk en het eerste geheim van de fritterij.
Laat ze nu bij niet te grote hoeveelheden in de tamelijk hete frituur glijden, en schep ze eruit als ze mooi lichtgoudgeel zijn geworden. Laat ze uitlekken terwijl ge een tweede partijtje bewerkt, en ga zo voort. Laat ze enige tijd zo staan!
Laat nu het vuur onder de frituur feller branden, tot de lichtblauwe damp eraf slaat en doe de fritten er nogmaals in, korte tijd, tot ze nog goudachtiger zijn, en brosser. Deze tweede bewerking is het tweede geheim van de fritten. Doet ge het anders, dan blijven ze slap.
Laat nogmaals uitlekken, zout terdege, en serveer. Dit recept is afkomstig van de beste Antwerpse frittenkraam.
N.B. Zeg uw groenteboer dat ge aardappels wilt om fritten te maken. De ene aardappel is daar geschikter voor dan de andere.
Fritten, frieten of frites?
Friet is het enige Nederlandse woord dat heel courant op drie manieren wordt geschreven. Waarom schikt dit woord zich niet naar een uniforme spelling, zoals elk ander fatsoenlijk woord en overigens ook alle onfatsoenlijke? Er is geen uitgebreid sociolinguïstisch onderzoek nodig om op deze vraag een antwoord te verzinnen - een beetje gezond verstand en elementaire speurzin kunnen volstaan. Uiteraard is de frietbakkende wereld als eerste normgevend. Een vluchtig statistisch onderzoek in Brussel, Antwerpen, Gent, Leuven en Oostende, waarbij 92 frietoorden op de spelling werden getoetst, leverde volgende resultaten op:
degelijke restaurants
(Michelin of Millau) alledaagse restaurants
& kantines frietkoten & frituren
Frites
Frieten
Fritten
Andere
Geen 9 %
-
-
17 %
74 % 37 %
26 %
16 %
11 %
10 % 19 %
6 %
63 %
12 %
-
Zoals gewoonlijk spreken de cijfers boekdelen. In de betere restaurants van België wordt over fritten of frieten nooit gerept. Men geeft er de voorkeur aan bloemrijker benamingen als pommes frites , pommes allumettes , pommes paille en zelfs pommes pont-neuf . De overgrote meerderheid echter blijkt helemaal geen frieten te bakken, of maakt dit althans niet kenbaar.
Doorsnee restaurants en kantines neigen vooral naar de frites -spelling, hoewel ook frieten en fritten dikwijls voorkomen. In de frietkotwereld daarentegen domineert fritten overtuigend, naast frites , frieten en varianten als pomfrit , pom-frits , pomme-frit , frittes , fritjes en zo meer.
Er blijkt dus weinig willekeur in het spel te zijn - het ligt er alleen aan in welk deel van het frietbakkend milieu men terechtkomt. De schrijfwijze op zich blijkt een bedoeling te hebben, ze draagt een gevoelswaarde. Wie frites schrijft geeft daarmee te kennen geen imbeciel te zijn en een woordje te kunnen meepraten op culinair vlak. Deze spelling heeft een voornaam en internationaal cachet. Alsof wie ze gebruikt eigenlijk een beetje onwennig staat tegenover bedoelde voedingswaar, en er alleen bij toeval of per ongeluk mee in aanraking komt. Daarom geven de meeste Belgische restaurants, van zodra ze menen het niveau van het mosselhuis te zijn ontstegen, er de voorkeur aan. Opvallend is verder dat in veel gevallen het begrip gewoon achterwege gelaten wordt. Men vindt het blijkbaar evident dat bij bepaalde gerechten frieten geserveerd worden. Of ook de klant er zo over denkt is minder zeker. Vaak zal hij met enige ongerustheid in zijn stem van de garçon de bevestiging verlangen, dat het gerecht van zijn keus wel degelijk met een portie friet vergezeld gaat. In restaurants die in hun standing geloven wordt op die vraag steevast met enige wrevel gereageerd. Men neemt aan dat hij ook kroketten, gebakken aardappelen of pommes dauphine wel voor lief zal nemen, en poogt hem in één moeite de suggestie aan te brengen, dat hij zich met zijn vraag laat identificeren als een culinair abruti, die in het etablissement eigenlijk niet thuis hoort.
In Nederland heeft de spelling frites veruit de ruimste spreiding. Met standing heeft dit ogenschijnlijk niets te maken, want ook op het niveau van de meest platvloerse snack-bar lezen we frites . Maar wat is standing in Nederland, behalve een groot raadsel? Nederlanders zijn er zeer op gesteld, maar willen tegelijk afkerig zijn van elk elitair gedoe. Als standing goed is, is het goed voor iedereen. Zo hebben ze het begrip gedemocratiseerd, met als gevolg dat het noodzakelijke onderscheidingsvermogen lelijk afgebrokkeld raakte. Het werd een louter verbale aangelegenheid, een kwestie van toon en allure. De Nederlander is dan ook het gedroomde slachtoffer voor allerlei vormen van misleiding. Fruit uit blik wordt vers genoemd, de gewoonste tafelwijn wordt een Médoc. Ook in de hoogste culinaire regionen van Nederland zal de aandachtige gastronoom sporen van de firma Nep & Namaak ontwaren.
Heel anders dan frites is fritten, een spelling die in Nederland onbekend is, maar in de Vlaamse frietkotwereld nog vrijwel algemeen. Fritten oogt degelijk en ongerept. De verdubbeling van de t lijkt te suggereren dat de frieten dikker en smakelijker zijn, en de porties veel aanzienlijker. Ook het lettertype verdient aandacht: bijna altijd gaat het om een smalle en forse, strak vertikale letter, de typische fritkotletter. Dat bijna alle frietkotbazen haar gebruiken is een blijk van gezond verstand, gemeenschapszin, bescheidenheid en intuïtieve zakengeest. Spelling en lettertype zijn versmolten en geven een onontkoombaar authentiek cachet. De verbruiker stelt met genoegen vast dat in het frietmilieu nog stabiliteit en traditie blijven bestaan en put daar troost uit, zeker als de fritten ook eetbaar blijken.
FRITTEN
Benodigdheden:
2 dikke aardappelen per persoon,
frituur,
kruiden.
Materiaal:
1 mes en 1 emmer,
1 fritketel,
1 oude zuivere handdoek,
1 schotel.
Kookwijze:
de aardappelen wassen, schillen en spoelen,
de frituur verwarmen,
de aardappelen afdrogen, in stokjes snijden,
de gesneden aardappelen afdrogen,
de hitte van de frituur controleren, door middel van een stukje vers brood
a) het brood moet suisen en krakelen,
b) het moet een lichtbruine kleur krijgen,
de aardappelstokjes in de hete frituur werpen,
Opgelet: hoeveelheid van voedingswaren, hoeveelheid van frituur, grootte van frituur,
een eerste maal 7 tot 8 minuten laten bakken tot de fritten licht blond worden (de hitte van het vet zal reeds sinds 3 tot 4 minuten verminderd geweest zijn),
laten uitdruipen, de frituur terug hevig verwarmen en er voor de tweede maal de fritten in bakken, dit moet snel gebeuren (2 tot 3 minuten) om lekker "krokante" fritten te bekomen,
laten uitdruipen, op een papieren servet plaatsen (om het overtollig vet op te slorpen), warm opdienen - kruiden.
Frieten, de derde schrijfwijze, is de meest recente. In oudere drukken van Van Dale's woordenboek komt ze nog niet voor. Sinds de jaren zestig heeft ze echter flink veld gewonnen, het eerst in Nederland, waar ze ontstond. Van Dale citeert er Carmiggelt bij: Papa bakte de beste frieten in Amsterdam. Helemaal overbodig is deze schrijfwijze niet - ze houdt zowat het midden tussen fritten en frites. Niettemin weet men in België goed, dat dit niet de reden is waarom ze werd uitgevonden. De neiging om met ie te spellen doet zich immers nog in andere gevallen voor. Belgische begrippen als Manneke Pis en Lambik wil de Nederlander liever als Manneken Pies en Lambiek geschreven zien. Waarom? Menig Belg zal zich dit met enige ergernis afvragen. De verklaring is nochtans eenvoudig: de Nederlanders zijn het verschil tussen ie en i nagenoeg kwijtgespeeld. Het rijmwoordenboek van Jaap Bakker geeft een goed beeld van het hedendaagse Hollandse oor: Racine rijmt er op James Dean, frontispice op theesevies en Satie op Debussy.
Maar hoe verschijnt de friet in de literatuur? De meeste schrijvers verkiezen frites , behalve Gerard Reve, die friet of patatfriet schrijft, en ook wel eens Petiet Frat. Louis Paul Boon spelt gewoon fritten, maar Tom Lanoye schrijft heel onwennig patates frites , alsof hij vroeger nooit in een frituur gewerkt heeft en zijn vader geen beenhouwer was. In de Vlaamse letteren blijven
frietvermeldingen overigens schaars. Iemand als Elsschot bijvoorbeeld heeft het woord nooit uit zijn pen laten vloeien, hij keek wel uit.
Volledigheidshalve moet op deze plaats nog de term patat vermeld worden, die benoorden België steeds algemener wordt, telkens als men frieten bedoelt. De Nederlanders hebben deze ontsierende benaming afgeleid van het deftige patates frites , waarvan ze de verkeerde helft lieten wegvallen. Het woord patat duidt immers in alle fatsoenlijke talen nog steeds de grondstof aan, waar frieten van gemaakt worden, nooit de friet zelf. Patat klinkt een beetje dampig en wak. Men zou het eerder met water associëren dan met vet. Echt Hollands! De weinig culinaire bijklank van patat is overigens opzettelijk - ze doen het erom. Peter Van Straaten vertelt bijvoorbeeld, in het eerste deel van 'Agnes': Opeens was alles leuk. Toen ze het park uitliepen stelde Agnes voor ergens vieze, vette patat te gaan eten. Ze keurden twee friteskramen af omdat ze het akelige vermoeden hadden dat de patat er niet vies en vet genoeg was. Bij de enige juiste gelegenheid aten ze ieder een zakje patat, Agnes met mayonaise en Daniël met satésaus, twee frikadellen met ketchup en twee ongelooflijk vieze kroketten.
Bekijken we nu de terminologie voor het frietkot zelf. Men kent in België diverse benamingen, die elkaar volkomen overlappen. In Wallonië gebruikt men afwisselend friture, baraque à frites en friterie , maar ook fritkot is alom gebruikelijk en dus wel een Belgicisme bij uitstek en par excellence. De Vlamingen hebben frituur, frietkraam, frietkar en frietkot. Tweemaal vier termen dus, aan weerszijden van de taalgrens, en in Brussel zijn ze alle acht goed. Op het frietvlak heersen in België volstrekte harmonie en taalpariteit.
Sinds kort heeft men in Nederland de term frietkot uit België overgenomen. Hij dook er voor het eerst op in een frietreportage van de Belgische dichter Nic van Bruggen, als commentaar bij foto's van Raoul Vandenboom in een 'Avenue' van 1974: Trouwens, je hoeft zo'n frietkot ook niet té laag te schatten, het is méér dan zomaar een eettent, het is een welbewust feest voor elk zintuig, met historie en traditie. Of Nederlanders ook het meervoud frietkoten zullen accepteren, is een andere zaak, want dat klinkt bijzonder apocrief. Voor alle duidelijkheid: kot gaat als slot, niet als pot. Studentenkoten, boerenkoten .
Signaleren we tot slot nog het figuurlijke gebruik van frituur . In het Internationaal Cultureel Centrum te Antwerpen zei de suppoost: 'De frituur gaat dicht om vier uur'.
Patatten in het Vlaams
Patat (mep)
Patat zijn (stomdronken)
Patatneus (dik & gezwollen)
Een mens is geen patat (hij wil wel eens iets)
Patattenzak (te wijd en vormeloos kledingstuk)
Patatten in de sokken hebben (gaten)
Patattenbloed hebben (bleek en ziekelijk zijn)
Zijn patatjes afgieten (pissen)
Ga patatten planten (loop heen)
In de patatten zitten (in de puree)
Zich in de patatten laten zetten (laten foppen)
Tussen de soep en de patatten (even tussendoor)
Een patatje meesteken (duit in 't zakje doen)
Patatten met zure gezichten krijgen (onvriendelijk onthaal)
Meer kunnen dan patatten eten (handig of verstandig zijn)
Mijn oren zijn geen gebakken patatten (ik ben niet doof)
Eruit zien als een afgegoten patat (waterig, katerig)
Niet het zout op uw patatten verdienen (klein inkomen)
Hij zou de patatten van zijn gat laten schieten (een sul)
We geven er nog een goeie patat op (feestelijk einde)
(Bron: Nederland en Vlaanderen vanuit een dubbel perspectief - Brno)
[Naar over Fritten] [Naar hoofdpagina] [Back]
quote:ga ff zoeken.. dacht een minuutje of 17..
Op zaterdag 1 november 2003 13:51 schreef gamecube_master het volgende:[..]
en welk topic is dat? en in hoeveel minuten?
quote:
Op zaterdag 1 november 2003 14:11 schreef Thieske het volgende:
Over frieten
--------------------------------------------------------------------------------
De faam van de Belgische friet is geen recent verschijnsel maar al ruim een eeuw oud. Zo moest de Nederlandse dichter en gastronoom J.W.F. Weremeus Buning (1891-1958) niet lang nadenken, toen hij in 'Buitenlandse gerechten voor fijnproevers' aan het hoofdstuk over België begon:De geheimen van de "fritten"
Snijd de geschilde en gewassen aardappels aan staafjes van de vereiste maat en omvang, en zet deze niet te kort in koud water, dat zij melkachtig maken. Ververs het water tot het helder blijft, haal ze er daarna uit, laat ze uitlekken, en droog ze zeer zorgvuldig. Dit zeer zorgvuldige afdrogen met een doek is noodzakelijk en het eerste geheim van de fritterij.
Laat ze nu bij niet te grote hoeveelheden in de tamelijk hete frituur glijden, en schep ze eruit als ze mooi lichtgoudgeel zijn geworden. Laat ze uitlekken terwijl ge een tweede partijtje bewerkt, en ga zo voort. Laat ze enige tijd zo staan!
Laat nu het vuur onder de frituur feller branden, tot de lichtblauwe damp eraf slaat en doe de fritten er nogmaals in, korte tijd, tot ze nog goudachtiger zijn, en brosser. Deze tweede bewerking is het tweede geheim van de fritten. Doet ge het anders, dan blijven ze slap.
Laat nogmaals uitlekken, zout terdege, en serveer. Dit recept is afkomstig van de beste Antwerpse frittenkraam.
N.B. Zeg uw groenteboer dat ge aardappels wilt om fritten te maken. De ene aardappel is daar geschikter voor dan de andere.
Fritten, frieten of frites?
Friet is het enige Nederlandse woord dat heel courant op drie manieren wordt geschreven. Waarom schikt dit woord zich niet naar een uniforme spelling, zoals elk ander fatsoenlijk woord en overigens ook alle onfatsoenlijke? Er is geen uitgebreid sociolinguïstisch onderzoek nodig om op deze vraag een antwoord te verzinnen - een beetje gezond verstand en elementaire speurzin kunnen volstaan. Uiteraard is de frietbakkende wereld als eerste normgevend. Een vluchtig statistisch onderzoek in Brussel, Antwerpen, Gent, Leuven en Oostende, waarbij 92 frietoorden op de spelling werden getoetst, leverde volgende resultaten op:
degelijke restaurants
(Michelin of Millau) alledaagse restaurants
& kantines frietkoten & frituren
FritesFrieten
Fritten
Andere
Geen 9 %
-
-
17 %
74 % 37 %
26 %
16 %
11 %
10 % 19 %
6 %
63 %
12 %
-
Zoals gewoonlijk spreken de cijfers boekdelen. In de betere restaurants van België wordt over fritten of frieten nooit gerept. Men geeft er de voorkeur aan bloemrijker benamingen als pommes frites , pommes allumettes , pommes paille en zelfs pommes pont-neuf . De overgrote meerderheid echter blijkt helemaal geen frieten te bakken, of maakt dit althans niet kenbaar.
Doorsnee restaurants en kantines neigen vooral naar de frites -spelling, hoewel ook frieten en fritten dikwijls voorkomen. In de frietkotwereld daarentegen domineert fritten overtuigend, naast frites , frieten en varianten als pomfrit , pom-frits , pomme-frit , frittes , fritjes en zo meer.Er blijkt dus weinig willekeur in het spel te zijn - het ligt er alleen aan in welk deel van het frietbakkend milieu men terechtkomt. De schrijfwijze op zich blijkt een bedoeling te hebben, ze draagt een gevoelswaarde. Wie frites schrijft geeft daarmee te kennen geen imbeciel te zijn en een woordje te kunnen meepraten op culinair vlak. Deze spelling heeft een voornaam en internationaal cachet. Alsof wie ze gebruikt eigenlijk een beetje onwennig staat tegenover bedoelde voedingswaar, en er alleen bij toeval of per ongeluk mee in aanraking komt. Daarom geven de meeste Belgische restaurants, van zodra ze menen het niveau van het mosselhuis te zijn ontstegen, er de voorkeur aan. Opvallend is verder dat in veel gevallen het begrip gewoon achterwege gelaten wordt. Men vindt het blijkbaar evident dat bij bepaalde gerechten frieten geserveerd worden. Of ook de klant er zo over denkt is minder zeker. Vaak zal hij met enige ongerustheid in zijn stem van de garçon de bevestiging verlangen, dat het gerecht van zijn keus wel degelijk met een portie friet vergezeld gaat. In restaurants die in hun standing geloven wordt op die vraag steevast met enige wrevel gereageerd. Men neemt aan dat hij ook kroketten, gebakken aardappelen of pommes dauphine wel voor lief zal nemen, en poogt hem in één moeite de suggestie aan te brengen, dat hij zich met zijn vraag laat identificeren als een culinair abruti, die in het etablissement eigenlijk niet thuis hoort.
In Nederland heeft de spelling frites veruit de ruimste spreiding. Met standing heeft dit ogenschijnlijk niets te maken, want ook op het niveau van de meest platvloerse snack-bar lezen we frites . Maar wat is standing in Nederland, behalve een groot raadsel? Nederlanders zijn er zeer op gesteld, maar willen tegelijk afkerig zijn van elk elitair gedoe. Als standing goed is, is het goed voor iedereen. Zo hebben ze het begrip gedemocratiseerd, met als gevolg dat het noodzakelijke onderscheidingsvermogen lelijk afgebrokkeld raakte. Het werd een louter verbale aangelegenheid, een kwestie van toon en allure. De Nederlander is dan ook het gedroomde slachtoffer voor allerlei vormen van misleiding. Fruit uit blik wordt vers genoemd, de gewoonste tafelwijn wordt een Médoc. Ook in de hoogste culinaire regionen van Nederland zal de aandachtige gastronoom sporen van de firma Nep & Namaak ontwaren.
Heel anders dan frites is fritten, een spelling die in Nederland onbekend is, maar in de Vlaamse frietkotwereld nog vrijwel algemeen. Fritten oogt degelijk en ongerept. De verdubbeling van de t lijkt te suggereren dat de frieten dikker en smakelijker zijn, en de porties veel aanzienlijker. Ook het lettertype verdient aandacht: bijna altijd gaat het om een smalle en forse, strak vertikale letter, de typische fritkotletter. Dat bijna alle frietkotbazen haar gebruiken is een blijk van gezond verstand, gemeenschapszin, bescheidenheid en intuïtieve zakengeest. Spelling en lettertype zijn versmolten en geven een onontkoombaar authentiek cachet. De verbruiker stelt met genoegen vast dat in het frietmilieu nog stabiliteit en traditie blijven bestaan en put daar troost uit, zeker als de fritten ook eetbaar blijken.
FRITTEN
Benodigdheden:
2 dikke aardappelen per persoon,
frituur,
kruiden.
Materiaal:
1 mes en 1 emmer,
1 fritketel,
1 oude zuivere handdoek,
1 schotel.
Kookwijze:
de aardappelen wassen, schillen en spoelen,
de frituur verwarmen,
de aardappelen afdrogen, in stokjes snijden,
de gesneden aardappelen afdrogen,
de hitte van de frituur controleren, door middel van een stukje vers brood
a) het brood moet suisen en krakelen,
b) het moet een lichtbruine kleur krijgen,
de aardappelstokjes in de hete frituur werpen,
Opgelet: hoeveelheid van voedingswaren, hoeveelheid van frituur, grootte van frituur,
een eerste maal 7 tot 8 minuten laten bakken tot de fritten licht blond worden (de hitte van het vet zal reeds sinds 3 tot 4 minuten verminderd geweest zijn),
laten uitdruipen, de frituur terug hevig verwarmen en er voor de tweede maal de fritten in bakken, dit moet snel gebeuren (2 tot 3 minuten) om lekker "krokante" fritten te bekomen,
laten uitdruipen, op een papieren servet plaatsen (om het overtollig vet op te slorpen), warm opdienen - kruiden.
Frieten, de derde schrijfwijze, is de meest recente. In oudere drukken van Van Dale's woordenboek komt ze nog niet voor. Sinds de jaren zestig heeft ze echter flink veld gewonnen, het eerst in Nederland, waar ze ontstond. Van Dale citeert er Carmiggelt bij: Papa bakte de beste frieten in Amsterdam. Helemaal overbodig is deze schrijfwijze niet - ze houdt zowat het midden tussen fritten en frites. Niettemin weet men in België goed, dat dit niet de reden is waarom ze werd uitgevonden. De neiging om met ie te spellen doet zich immers nog in andere gevallen voor. Belgische begrippen als Manneke Pis en Lambik wil de Nederlander liever als Manneken Pies en Lambiek geschreven zien. Waarom? Menig Belg zal zich dit met enige ergernis afvragen. De verklaring is nochtans eenvoudig: de Nederlanders zijn het verschil tussen ie en i nagenoeg kwijtgespeeld. Het rijmwoordenboek van Jaap Bakker geeft een goed beeld van het hedendaagse Hollandse oor: Racine rijmt er op James Dean, frontispice op theesevies en Satie op Debussy.Maar hoe verschijnt de friet in de literatuur? De meeste schrijvers verkiezen frites , behalve Gerard Reve, die friet of patatfriet schrijft, en ook wel eens Petiet Frat. Louis Paul Boon spelt gewoon fritten, maar Tom Lanoye schrijft heel onwennig patates frites , alsof hij vroeger nooit in een frituur gewerkt heeft en zijn vader geen beenhouwer was. In de Vlaamse letteren blijven
frietvermeldingen overigens schaars. Iemand als Elsschot bijvoorbeeld heeft het woord nooit uit zijn pen laten vloeien, hij keek wel uit.
Volledigheidshalve moet op deze plaats nog de term patat vermeld worden, die benoorden België steeds algemener wordt, telkens als men frieten bedoelt. De Nederlanders hebben deze ontsierende benaming afgeleid van het deftige patates frites , waarvan ze de verkeerde helft lieten wegvallen. Het woord patat duidt immers in alle fatsoenlijke talen nog steeds de grondstof aan, waar frieten van gemaakt worden, nooit de friet zelf. Patat klinkt een beetje dampig en wak. Men zou het eerder met water associëren dan met vet. Echt Hollands! De weinig culinaire bijklank van patat is overigens opzettelijk - ze doen het erom. Peter Van Straaten vertelt bijvoorbeeld, in het eerste deel van 'Agnes': Opeens was alles leuk. Toen ze het park uitliepen stelde Agnes voor ergens vieze, vette patat te gaan eten. Ze keurden twee friteskramen af omdat ze het akelige vermoeden hadden dat de patat er niet vies en vet genoeg was. Bij de enige juiste gelegenheid aten ze ieder een zakje patat, Agnes met mayonaise en Daniël met satésaus, twee frikadellen met ketchup en twee ongelooflijk vieze kroketten.
Bekijken we nu de terminologie voor het frietkot zelf. Men kent in België diverse benamingen, die elkaar volkomen overlappen. In Wallonië gebruikt men afwisselend friture, baraque à frites en friterie , maar ook fritkot is alom gebruikelijk en dus wel een Belgicisme bij uitstek en par excellence. De Vlamingen hebben frituur, frietkraam, frietkar en frietkot. Tweemaal vier termen dus, aan weerszijden van de taalgrens, en in Brussel zijn ze alle acht goed. Op het frietvlak heersen in België volstrekte harmonie en taalpariteit.
Sinds kort heeft men in Nederland de term frietkot uit België overgenomen. Hij dook er voor het eerst op in een frietreportage van de Belgische dichter Nic van Bruggen, als commentaar bij foto's van Raoul Vandenboom in een 'Avenue' van 1974: Trouwens, je hoeft zo'n frietkot ook niet té laag te schatten, het is méér dan zomaar een eettent, het is een welbewust feest voor elk zintuig, met historie en traditie. Of Nederlanders ook het meervoud frietkoten zullen accepteren, is een andere zaak, want dat klinkt bijzonder apocrief. Voor alle duidelijkheid: kot gaat als slot, niet als pot. Studentenkoten, boerenkoten .
Signaleren we tot slot nog het figuurlijke gebruik van frituur . In het Internationaal Cultureel Centrum te Antwerpen zei de suppoost: 'De frituur gaat dicht om vier uur'.
Patatten in het Vlaams
Patat (mep)
Patat zijn (stomdronken)
Patatneus (dik & gezwollen)
Een mens is geen patat (hij wil wel eens iets)
Patattenzak (te wijd en vormeloos kledingstuk)
Patatten in de sokken hebben (gaten)
Patattenbloed hebben (bleek en ziekelijk zijn)
Zijn patatjes afgieten (pissen)
Ga patatten planten (loop heen)
In de patatten zitten (in de puree)
Zich in de patatten laten zetten (laten foppen)
Tussen de soep en de patatten (even tussendoor)
Een patatje meesteken (duit in 't zakje doen)
Patatten met zure gezichten krijgen (onvriendelijk onthaal)
Meer kunnen dan patatten eten (handig of verstandig zijn)
Mijn oren zijn geen gebakken patatten (ik ben niet doof)
Eruit zien als een afgegoten patat (waterig, katerig)
Niet het zout op uw patatten verdienen (klein inkomen)
Hij zou de patatten van zijn gat laten schieten (een sul)
We geven er nog een goeie patat op (feestelijk einde)
(Bron: Nederland en Vlaanderen vanuit een dubbel perspectief - Brno)[Naar over Fritten] [Naar hoofdpagina] [Back]
quote:Dubbelquote
Op zaterdag 1 november 2003 14:11 schreef Thieske het volgende:
Over frieten
--------------------------------------------------------------------------------
De faam van de Belgische friet is geen recent verschijnsel maar al ruim een eeuw oud. Zo moest de Nederlandse dichter en gastronoom J.W.F. Weremeus Buning (1891-1958) niet lang nadenken, toen hij in 'Buitenlandse gerechten voor fijnproevers' aan het hoofdstuk over België begon:De geheimen van de "fritten"
Snijd de geschilde en gewassen aardappels aan staafjes van de vereiste maat en omvang, en zet deze niet te kort in koud water, dat zij melkachtig maken. Ververs het water tot het helder blijft, haal ze er daarna uit, laat ze uitlekken, en droog ze zeer zorgvuldig. Dit zeer zorgvuldige afdrogen met een doek is noodzakelijk en het eerste geheim van de fritterij.
Laat ze nu bij niet te grote hoeveelheden in de tamelijk hete frituur glijden, en schep ze eruit als ze mooi lichtgoudgeel zijn geworden. Laat ze uitlekken terwijl ge een tweede partijtje bewerkt, en ga zo voort. Laat ze enige tijd zo staan!
Laat nu het vuur onder de frituur feller branden, tot de lichtblauwe damp eraf slaat en doe de fritten er nogmaals in, korte tijd, tot ze nog goudachtiger zijn, en brosser. Deze tweede bewerking is het tweede geheim van de fritten. Doet ge het anders, dan blijven ze slap.
Laat nogmaals uitlekken, zout terdege, en serveer. Dit recept is afkomstig van de beste Antwerpse frittenkraam.
N.B. Zeg uw groenteboer dat ge aardappels wilt om fritten te maken. De ene aardappel is daar geschikter voor dan de andere.
Fritten, frieten of frites?
Friet is het enige Nederlandse woord dat heel courant op drie manieren wordt geschreven. Waarom schikt dit woord zich niet naar een uniforme spelling, zoals elk ander fatsoenlijk woord en overigens ook alle onfatsoenlijke? Er is geen uitgebreid sociolinguïstisch onderzoek nodig om op deze vraag een antwoord te verzinnen - een beetje gezond verstand en elementaire speurzin kunnen volstaan. Uiteraard is de frietbakkende wereld als eerste normgevend. Een vluchtig statistisch onderzoek in Brussel, Antwerpen, Gent, Leuven en Oostende, waarbij 92 frietoorden op de spelling werden getoetst, leverde volgende resultaten op:
degelijke restaurants
(Michelin of Millau) alledaagse restaurants
& kantines frietkoten & frituren
FritesFrieten
Fritten
Andere
Geen 9 %
-
-
17 %
74 % 37 %
26 %
16 %
11 %
10 % 19 %
6 %
63 %
12 %
-
Zoals gewoonlijk spreken de cijfers boekdelen. In de betere restaurants van België wordt over fritten of frieten nooit gerept. Men geeft er de voorkeur aan bloemrijker benamingen als pommes frites , pommes allumettes , pommes paille en zelfs pommes pont-neuf . De overgrote meerderheid echter blijkt helemaal geen frieten te bakken, of maakt dit althans niet kenbaar.
Doorsnee restaurants en kantines neigen vooral naar de frites -spelling, hoewel ook frieten en fritten dikwijls voorkomen. In de frietkotwereld daarentegen domineert fritten overtuigend, naast frites , frieten en varianten als pomfrit , pom-frits , pomme-frit , frittes , fritjes en zo meer.Er blijkt dus weinig willekeur in het spel te zijn - het ligt er alleen aan in welk deel van het frietbakkend milieu men terechtkomt. De schrijfwijze op zich blijkt een bedoeling te hebben, ze draagt een gevoelswaarde. Wie frites schrijft geeft daarmee te kennen geen imbeciel te zijn en een woordje te kunnen meepraten op culinair vlak. Deze spelling heeft een voornaam en internationaal cachet. Alsof wie ze gebruikt eigenlijk een beetje onwennig staat tegenover bedoelde voedingswaar, en er alleen bij toeval of per ongeluk mee in aanraking komt. Daarom geven de meeste Belgische restaurants, van zodra ze menen het niveau van het mosselhuis te zijn ontstegen, er de voorkeur aan. Opvallend is verder dat in veel gevallen het begrip gewoon achterwege gelaten wordt. Men vindt het blijkbaar evident dat bij bepaalde gerechten frieten geserveerd worden. Of ook de klant er zo over denkt is minder zeker. Vaak zal hij met enige ongerustheid in zijn stem van de garçon de bevestiging verlangen, dat het gerecht van zijn keus wel degelijk met een portie friet vergezeld gaat. In restaurants die in hun standing geloven wordt op die vraag steevast met enige wrevel gereageerd. Men neemt aan dat hij ook kroketten, gebakken aardappelen of pommes dauphine wel voor lief zal nemen, en poogt hem in één moeite de suggestie aan te brengen, dat hij zich met zijn vraag laat identificeren als een culinair abruti, die in het etablissement eigenlijk niet thuis hoort.
In Nederland heeft de spelling frites veruit de ruimste spreiding. Met standing heeft dit ogenschijnlijk niets te maken, want ook op het niveau van de meest platvloerse snack-bar lezen we frites . Maar wat is standing in Nederland, behalve een groot raadsel? Nederlanders zijn er zeer op gesteld, maar willen tegelijk afkerig zijn van elk elitair gedoe. Als standing goed is, is het goed voor iedereen. Zo hebben ze het begrip gedemocratiseerd, met als gevolg dat het noodzakelijke onderscheidingsvermogen lelijk afgebrokkeld raakte. Het werd een louter verbale aangelegenheid, een kwestie van toon en allure. De Nederlander is dan ook het gedroomde slachtoffer voor allerlei vormen van misleiding. Fruit uit blik wordt vers genoemd, de gewoonste tafelwijn wordt een Médoc. Ook in de hoogste culinaire regionen van Nederland zal de aandachtige gastronoom sporen van de firma Nep & Namaak ontwaren.
Heel anders dan frites is fritten, een spelling die in Nederland onbekend is, maar in de Vlaamse frietkotwereld nog vrijwel algemeen. Fritten oogt degelijk en ongerept. De verdubbeling van de t lijkt te suggereren dat de frieten dikker en smakelijker zijn, en de porties veel aanzienlijker. Ook het lettertype verdient aandacht: bijna altijd gaat het om een smalle en forse, strak vertikale letter, de typische fritkotletter. Dat bijna alle frietkotbazen haar gebruiken is een blijk van gezond verstand, gemeenschapszin, bescheidenheid en intuïtieve zakengeest. Spelling en lettertype zijn versmolten en geven een onontkoombaar authentiek cachet. De verbruiker stelt met genoegen vast dat in het frietmilieu nog stabiliteit en traditie blijven bestaan en put daar troost uit, zeker als de fritten ook eetbaar blijken.
FRITTEN
Benodigdheden:
2 dikke aardappelen per persoon,
frituur,
kruiden.
Materiaal:
1 mes en 1 emmer,
1 fritketel,
1 oude zuivere handdoek,
1 schotel.
Kookwijze:
de aardappelen wassen, schillen en spoelen,
de frituur verwarmen,
de aardappelen afdrogen, in stokjes snijden,
de gesneden aardappelen afdrogen,
de hitte van de frituur controleren, door middel van een stukje vers brood
a) het brood moet suisen en krakelen,
b) het moet een lichtbruine kleur krijgen,
de aardappelstokjes in de hete frituur werpen,
Opgelet: hoeveelheid van voedingswaren, hoeveelheid van frituur, grootte van frituur,
een eerste maal 7 tot 8 minuten laten bakken tot de fritten licht blond worden (de hitte van het vet zal reeds sinds 3 tot 4 minuten verminderd geweest zijn),
laten uitdruipen, de frituur terug hevig verwarmen en er voor de tweede maal de fritten in bakken, dit moet snel gebeuren (2 tot 3 minuten) om lekker "krokante" fritten te bekomen,
laten uitdruipen, op een papieren servet plaatsen (om het overtollig vet op te slorpen), warm opdienen - kruiden.
Frieten, de derde schrijfwijze, is de meest recente. In oudere drukken van Van Dale's woordenboek komt ze nog niet voor. Sinds de jaren zestig heeft ze echter flink veld gewonnen, het eerst in Nederland, waar ze ontstond. Van Dale citeert er Carmiggelt bij: Papa bakte de beste frieten in Amsterdam. Helemaal overbodig is deze schrijfwijze niet - ze houdt zowat het midden tussen fritten en frites. Niettemin weet men in België goed, dat dit niet de reden is waarom ze werd uitgevonden. De neiging om met ie te spellen doet zich immers nog in andere gevallen voor. Belgische begrippen als Manneke Pis en Lambik wil de Nederlander liever als Manneken Pies en Lambiek geschreven zien. Waarom? Menig Belg zal zich dit met enige ergernis afvragen. De verklaring is nochtans eenvoudig: de Nederlanders zijn het verschil tussen ie en i nagenoeg kwijtgespeeld. Het rijmwoordenboek van Jaap Bakker geeft een goed beeld van het hedendaagse Hollandse oor: Racine rijmt er op James Dean, frontispice op theesevies en Satie op Debussy.Maar hoe verschijnt de friet in de literatuur? De meeste schrijvers verkiezen frites , behalve Gerard Reve, die friet of patatfriet schrijft, en ook wel eens Petiet Frat. Louis Paul Boon spelt gewoon fritten, maar Tom Lanoye schrijft heel onwennig patates frites , alsof hij vroeger nooit in een frituur gewerkt heeft en zijn vader geen beenhouwer was. In de Vlaamse letteren blijven
frietvermeldingen overigens schaars. Iemand als Elsschot bijvoorbeeld heeft het woord nooit uit zijn pen laten vloeien, hij keek wel uit.
Volledigheidshalve moet op deze plaats nog de term patat vermeld worden, die benoorden België steeds algemener wordt, telkens als men frieten bedoelt. De Nederlanders hebben deze ontsierende benaming afgeleid van het deftige patates frites , waarvan ze de verkeerde helft lieten wegvallen. Het woord patat duidt immers in alle fatsoenlijke talen nog steeds de grondstof aan, waar frieten van gemaakt worden, nooit de friet zelf. Patat klinkt een beetje dampig en wak. Men zou het eerder met water associëren dan met vet. Echt Hollands! De weinig culinaire bijklank van patat is overigens opzettelijk - ze doen het erom. Peter Van Straaten vertelt bijvoorbeeld, in het eerste deel van 'Agnes': Opeens was alles leuk. Toen ze het park uitliepen stelde Agnes voor ergens vieze, vette patat te gaan eten. Ze keurden twee friteskramen af omdat ze het akelige vermoeden hadden dat de patat er niet vies en vet genoeg was. Bij de enige juiste gelegenheid aten ze ieder een zakje patat, Agnes met mayonaise en Daniël met satésaus, twee frikadellen met ketchup en twee ongelooflijk vieze kroketten.
Bekijken we nu de terminologie voor het frietkot zelf. Men kent in België diverse benamingen, die elkaar volkomen overlappen. In Wallonië gebruikt men afwisselend friture, baraque à frites en friterie , maar ook fritkot is alom gebruikelijk en dus wel een Belgicisme bij uitstek en par excellence. De Vlamingen hebben frituur, frietkraam, frietkar en frietkot. Tweemaal vier termen dus, aan weerszijden van de taalgrens, en in Brussel zijn ze alle acht goed. Op het frietvlak heersen in België volstrekte harmonie en taalpariteit.
Sinds kort heeft men in Nederland de term frietkot uit België overgenomen. Hij dook er voor het eerst op in een frietreportage van de Belgische dichter Nic van Bruggen, als commentaar bij foto's van Raoul Vandenboom in een 'Avenue' van 1974: Trouwens, je hoeft zo'n frietkot ook niet té laag te schatten, het is méér dan zomaar een eettent, het is een welbewust feest voor elk zintuig, met historie en traditie. Of Nederlanders ook het meervoud frietkoten zullen accepteren, is een andere zaak, want dat klinkt bijzonder apocrief. Voor alle duidelijkheid: kot gaat als slot, niet als pot. Studentenkoten, boerenkoten .
Signaleren we tot slot nog het figuurlijke gebruik van frituur . In het Internationaal Cultureel Centrum te Antwerpen zei de suppoost: 'De frituur gaat dicht om vier uur'.
Patatten in het Vlaams
Patat (mep)
Patat zijn (stomdronken)
Patatneus (dik & gezwollen)
Een mens is geen patat (hij wil wel eens iets)
Patattenzak (te wijd en vormeloos kledingstuk)
Patatten in de sokken hebben (gaten)
Patattenbloed hebben (bleek en ziekelijk zijn)
Zijn patatjes afgieten (pissen)
Ga patatten planten (loop heen)
In de patatten zitten (in de puree)
Zich in de patatten laten zetten (laten foppen)
Tussen de soep en de patatten (even tussendoor)
Een patatje meesteken (duit in 't zakje doen)
Patatten met zure gezichten krijgen (onvriendelijk onthaal)
Meer kunnen dan patatten eten (handig of verstandig zijn)
Mijn oren zijn geen gebakken patatten (ik ben niet doof)
Eruit zien als een afgegoten patat (waterig, katerig)
Niet het zout op uw patatten verdienen (klein inkomen)
Hij zou de patatten van zijn gat laten schieten (een sul)
We geven er nog een goeie patat op (feestelijk einde)
(Bron: Nederland en Vlaanderen vanuit een dubbel perspectief - Brno)[Naar over Fritten] [Naar hoofdpagina] [Back]
quote:spam
Op zaterdag 1 november 2003 14:15 schreef Alcatraz het volgende:
Hehe, droog man: http://www.nutteloos.com/
quote:Nee, want het is niet mijn site. Het haakt in op vorige posts en is dus on-topic en als spam staat het wel op een hele bedroevende plek..
Op zaterdag 1 november 2003 14:16 schreef Tiemie het volgende:[..]
spam
Het feit dat de 150 meest populaire bekende Nederlanders van dit moment een notering op Sterrenbeurs krijgen betekent dat je als onbekende Nederlander aandelen in je favoriete sterren kunt kopen en daarmee een beetje kunt meeprofiteren van de successen van die BN'ers. Want succes levert punten op. En met die punten kun je mooie producten kopen. Dat klinkt simpel. En dat is het ook. Zeker nadat je de speluitleg hebt gelezen.
SPELUITLEG
Aanmelden
Spelen
Aandelen kopen
Aandelen verkopen
Handelen
Toekenning van punten
Bonuspunten
Minpunten
Geen punten
Nieuws over de sterren
Punten verzilveren
SPELREGELS
Aanmelden en afmelden
Aanmelden
Afmelden
Opnieuw aanmelden
Aandelen kopen en verkopen
Hoeveelheid
Commissie
Prijsverschil aandelen
Handelen
Openingstijden
Gedragsregels
Portefeuille
Game over
Toekenning van punten
De Beurscommissie
Royering
Richtlijnen puntenverdeling
Strafbank
Nieuwe ster
Bijzondere bepalingen
Overlijden ster
Aanmelden
Op Sterrenbeurs kan iedereen meedoen! Het enige dat je hoeft te doen is je als speler te laten registreren. Dat gaat als volgt. Sms de woorden STER ON naar nummer 4888 (0,25 euro per bericht). Je ontvangt dan één sms-je (0,25 euro per ontvangen bericht) met daarin een unieke code. Deze persoonsgebonden registratiecode is belangrijk, want die heb je nodig om jouw aanmelding definitief te maken! En dat doe je hier op de site. Klik op registreren, vul je naam, je emailadres en een wachtwoord in (zie privacyregeling) en je staat officieel geregistreerd als speler!
Als officiële deelnemer word je vanaf nu elke week automatisch op de hoogte gehouden van jouw positie in het spel door middel van één sms-je (0,70 euro per ontvangen bericht).
Aanmelden voor Sterrenbeurs kan ook door middel van een briefkaart. Stuur een briefkaart naar Postbus 190, 1430 AD Aalsmeer o.v.v. Sterrenbeurs. Deze briefkaart moet de volgende gegevens bevatten:
- Je voornaam + achternaam
- Je email adres
Als wij jouw briefkaart hebben ontvangen zorgen wij ervoor dat jij je unieke registratiecode zo snel mogelijk per email krijgt toegezonden. Zie voor de volgende handelingen: Hoe meld ik mij aan voor deelname aan het spel op de beurs. Voor vragen kun je contact opnemen met 0297-357055.
top
Aandelen kopen
Sterrenbeurs is een spel. En zoals gebruikelijk gaat het ook in dit spel niet alleen om de lol, maar ook om de knikkers, oftewel: punten. Punten kun je als speler in eerste instantie verdienen door slim te handelen in aandelen van bekende Nederlanders. Maar hoe doe je dat, aandelen kopen en verkopen?
Zodra je je aanmeldt voor Sterrenbeurs, ontvang je een startkapitaal van 10.000 punten. Met deze punten kun je aandelen kopen. Maar let op: het startkapitaal is een voorschot. Dat betekent dat de punten die je verdient als winst gelden nadat je de grens van 10.000 punten bent gepasseerd punten waarmee producten in de shop kunnen worden aangeschaft!
Het basispakket van 10.000 punten kan worden belegd in elke ster die op de lijst van 150 meest populaire bekende Nederlanders staat genoteerd. Welke BN'ers dat zijn en hoeveel punten hun aandeel waard is, kun je zien op de pagina aandelen: een alfabetische lijst van alle sterren die aan de Sterrenbeurs zijn genoteerd. Die koersen kun je trouwens ook terugvinden op de persoonlijke pagina van iedere bekende Nederlander.
Op de alfabetische lijst staat niet alleen de huidige koers achter de naam van elke ster (dus: hoeveel punten een aandeel van een BN'er kost), maar is ook een button met het woord KOPEN? te vinden. Klik je hierop, dan kom je op een pagina waar je kunt aangeven hoeveel aandelen je van die ster wilt kopen.
Klik je nu op de button KOPEN, dan geef je definitief opdracht tot de aankoop. In een nieuw venster wordt deze aankoop bevestigd. De kosten van deze aankoop - een bepaald aantal punten - worden automatisch van je puntentotaal afgeschreven.
top
Aandelen verkopen
Op de pagina mijn aandelen - jouw persoonlijke pagina - kun je op elk moment van de dag bekijken wat de status van jouw aandelenpakket is en hoeveel punten je tot nu toe hebt verdiend. En natuurlijk kun je hier nieuwe aandelen kopen en andere weer verkopen! Achter de naam van elke ster staan niet alleen de vorige en de huidige koers (dus: hoeveel punten een aandeel van een BN'er kost), maar is ook een button met het woord VERKOPEN? te vinden. Klik je hierop, dan kom je op een pagina waar je kunt aangeven hoeveel aandelen je van die ster wilt verkopen. Klik je nu op de button VERKOPEN?, dan geef je definitief opdracht tot de verkoop. In een nieuw venster wordt deze verkoop bevestigd. De kosten van deze verkoop - een bepaald aantal punten - worden automatisch van je puntentotaal afgeschreven.
top
Spelen
Als speler op Sterrenbeurs kun je in eerste instantie punten verdienen door slim te handelen. Maar door toekenning van zogenaamde bonuspunten kun je nóg meer punten in de wacht slepen!
top
Handelen
De koers van het aandeel van een bekende Nederlander wordt bepaald door een simpel marktmechanisme van vraag en aanbod. Is een ster hot - bijvoorbeeld een acteur die wordt gecast voor de hoofdrol in een nieuwe Nederlandse film - dan is de kans groot dat hij daarvoor bonuspunten krijgt toegekend. Daardoor zal de vraag naar zijn aandeel stijgen en wordt het dus meer punten waard. Kortom: de aankoop van een aandeel van die acteur gaat meer punten kosten en had je al aandelen van de ster in kwestie in je bezit, dan leveren ze bij verkoop nu meer punten op dan je er een paar weken geleden voor hebt 'betaald'. En dat betekent winst. Misschien zelfs veel winst.
Bijvoorbeeld: je hebt 100 aandelen gekocht tegen een koers van 60 punten per aandeel. Binnen een aantal weken stijgt die koers tot 100 punten per aandeel. Met een pakket van 100 aandelen levert die koersstijging van 40 punten bij verkoop een winst van 4.000 punten op. En met die punten kun je 2 dingen doen: óf je koopt er nieuwe aandelen van (zie aandelen kopen), óf je koopt leuke producten, bijzondere gadgets en eenmalige aanbiedingen in de shop van Sterrenbeurs (zie punten verzilveren).
top
Toekenning van de bonus- en de minpunten
Elke week opnieuw bepaalt de beurscommissie welke sterren geen punten, bonus- of juist minpunten krijgen toebedeeld. Deze commissie staat onder leiding van celebrity journaliste Wilma Nanninga. In het wekelijkse programma Sterrenbeurs, elke dinsdagavond van 20.30 tot 21.30 uur bij SBS6, maakt zij het oordeel van de beurscommissie bekend. Maar of een ster deze week geen punten, bonuspunten óf minpunten heeft gekregen kun je natuurlijk ook altijd hier op de site zien onder beurscommissie!
top
Bonuspunten
In eerste instantie kun je op Sterrenbeurs punten verdienen door slim te handelen. Maar elke week worden ook bonuspunten toegekend! Dat werkt als volgt. Als speler heb je aandelen van één of meerdere bekende Nederlanders die regelmatig in het nieuws verschijnen. Die nieuwsberichten zijn van invloed op hun huidige populariteit - zeg maar: het korte kortetermijneffect dat van invloed is op de koers van hun aandeel - maar kunnen ook consequenties hebben voor hun carrière. Het langetermijneffect dus. En daar gaat het om bij de toekenning van de bonuspunten: elke week wordt bekeken wiens carrière een positieve impuls heeft gekregen.
Oftewel: welke BN'ers zijn positief in het nieuws geweest? Dát zijn de sterren die BONUSPUNTEN (variërend van +1 tot +10) krijgen toegekend! En voor de duidelijkheid: deze bonuspunten worden NIET in de koers van het aandeel van de bekende Nederlander in kwestie verwerkt. Alleen de bezitters van het aandeel winnen maximaal 10 punten per aandeel van de ster. Die punten worden automatisch bij hun puntentotaal opgeteld.
Een voorbeeld. Stel, je hebt een paar weken geleden 1.000 aandelen Marco Borsato gekocht. Vervolgens wordt bij Shownieuws bekendgemaakt dat alle concerten van Marco Borsato in De Kuip uitverkocht zijn en dat daarom twee extra concerten worden gepland. Dat nieuws betekent natuurlijk dat Marco's carrière niet te stuiten is. In zo'n geval is het goed denkbaar dat de aandelen Marco Borsato het maximum van 10 bonuspunten krijgen toegekend. Dus heb jij die 1000 aandelen van Marco, dan krijg je 1.000 maal 10 = 10.000 extra punten!
top
Minpunten
Sterrenbeurs is een spel. En dat betekent dat je punten kan winnen én verliezen. In eerste instantie kun je punten verliezen door aandelen onverstandig aan te kopen of op een ongunstig moment weer te verkopen. Maar elke week worden ook minpunten toegekend! Elke week wordt bekeken welke sterren een negatieve impuls in hun carrière te verduren hebben gekregen. Dát zijn de sterren die MINPUNTEN (variërend van -1 tot -5) krijgen toegekend. Deze minpunten worden NIET in de koers van het aandeel van de bekende Nederlander in kwestie verwerkt. Alleen de bezitters van het aandeel verliezen maximaal 5 punten per aandeel van de ster. Die punten worden automatisch van hun puntentotaal afgetrokken.
Dus stel, je hebt een paar weken geleden die 1.000 aandelen Marco Borsato gekocht. Nu wordt bij Shownieuws echter bekendgemaakt dat van de 5 geplande concerten in de Kuip 1 moet worden afgelast wegens te weinig belangstelling. In dit geval is Marco kennelijk niet zo populair meer. En dat is geen goede ontwikkeling voor zijn carrière. Krijgt het aandeel Marco Borsato hierdoor het maximum van 5 minpunten toegekend, dan verlies je dus 1.000 x 5 = 5.000 punten
top
Geen punten
Het is ook mogelijk dat een aandeel géén punten krijgt toegekend. In dat geval is in de afgelopen week niets bijzonders over de BN'er in kwestie te melden geweest.
top
Nieuws over de sterren
De essentie van het spel is dus de juiste aandelen op het juiste moment te kopen en ze vooral ook weer op het juiste moment te verkopen. En dat is een kwestie van geluk en het nieuws over de sterren scherp in de gaten houden!
Want kennis is macht. Júist bij Sterrenbeurs. Daarom zijn media als de Telegraaf, ochtendkrant Spits, deze website, Noordzee FM en tal van sms-diensten onmisbaar. Daarnaast besteedt SBS Shownieuws in een vaste rubriek aandacht aan de grootste stijgers en dalers op de beurs en zendt SBS6 vanaf dinsdag 16 september elke week van 20.30 tot 21.30 uur het programma Sterrenbeurs uit.
top
Punten verzilveren
Of je nu punten hebt verdiend door slim te handelen, doordat jouw BN'ers bonuspunten toegekend hebben gekregen of door een combinatie van die 2, al die verdiende punten kun je cashen in de on line shop van Sterrenbeurs. In deze shop zijn speciaal voor Sterrenbeurs-spelers geselecteerde producten, bijzondere gadgets en eenmalige aanbiedingen te 'koop' tegen inlevering van een bepaald aantal punten. Sommige producten kunnen volledig met Sterrenbeurs-punten worden betaald, voor andere items geldt dat in ruil voor een bepaald aantal punten een kortingsbon voor het product wordt gegeven
Wil je een product kopen, dan klik je op de button KOPEN. De kosten van het product uitgedrukt in punten worden automatisch van je puntentotaal afgeschreven. Op je persoonlijke pagina kun je zien hoeveel punten je nu nog over hebt waarmee je óf nieuwe aandelen óf meer producten uit de shop kunt kopen.
top
Dat is Sterrenbeurs, zo wordt het spel gespeeld. En omdat het een spel is, vloeit uit bovenstaande spelregels automatisch een aantal regels voort dat geldt voor iedere individuele speler op de Sterrenbeurs. Hieronder worden die regels kort uitgelegd.
Aanmelden
Om als speler op Sterrenbeurs te kunnen worden geregistreerd moeten enkele persoonlijke gegevens worden verstrekt. Voorwaarde voor registratie is dat deze informatie juist, accuraat en volledig is.
Aanmelden voor Sterrenbeurs kan ook door middel van een briefkaart. Stuur een briefkaart naar Postbus 190, 1430 AD Aalsmeer o.v.v. Sterrenbeurs. Deze briefkaart moet de volgende gegevens bevatten:
- Je voornaam + achternaam
- Je email adres
Als wij jouw briefkaart hebben ontvangen zorgen wij ervoor dat jij je unieke registratiecode zo snel mogelijk per email krijgt toegezonden. Zie voor de volgende handelingen: Hoe meld ik mij aan voor deelname aan het spel op de beurs. Voor vragen kun je contact opnemen met 0297-357055.
top
Afmelden
Een deelnemer die zich wil afmelden voor Sterrenbeurs stuurt een sms met de woorden STER OFF naar 4888 (0,25 euro per verzonden bericht). Hij ontvangt dan een bericht waarin zijn afmelding wordt bevestigd (0,25 euro per ontvangen bericht).
top
Opnieuw aanmelden
Het is mogelijk zich opnieuw aan te melden voor Sterrenbeurs (bijvoorbeeld na tegenvallende beursresultaten). In dat geval moet de speler zich eerst via sms afmelden, want per deelnemer kan maar met één aandelenportefeuille worden gehandeld. Vervolgens meldt hij zich opnieuw aan door de woorden STER ON naar 4888 (0,25 euro per verzonden bericht) te sturen.
top
Hoeveelheid
Er wordt geen maximum of minimum gesteld aan het aantal aandelen dat een deelnemer per transactie mag aanschaffen. Wel is het aantal transacties per dag gelimiteerd tot 20 per dag. Het maximum aantal aandelen dat een speler kan kopen is over het algemeen afhankelijk van de hoeveelheid punten die hij in zijn bezit heeft.
top
Commissie
De deelnemer betaalt géén commissie over de aandelen die hij koopt of verkoopt. Hou er wel rekening mee dat er altijd een klein verschil zit tussen de koop en verkoopprijs van een aandeel. Dit komt doordat je de aandelen koopt van een soort bank en die hanteert altijd een net iets goedkopere aankoopprijs dan verkoopprijs (vergelijkbaar met het kopen en verkopen van vreemde valuta bij een bank). Koop dus alleen aandelen als je een koersstijging verwacht, want weer verkopen zonder een koersstijging kan je dus een klein puntenverlies opleveren. Opmerking: Onder 'huidige koers' in het aandelenoverzicht wordt meest recente gebruikte koers verstaan. Dit kan dus zowel een bij een aankoop als bij een verkoop gehanteerde prijs zijn.
top
Prijsverschil aandelen
Zowel de aankoopprijs als de verkoopprijs van aandelen kan fluctueren. Het is dus mogelijk dat een deel van de aandelen die een deelnemer (ver)koopt een andere waarde heeft dan de koers waarvoor hij tot de (ver)koop overging. Dit is het gevolg van het feit dat de koers wordt beïnvloed door de vraag naar een aandeel; is er veel vraag naar een aandeel, dan stijgt de koerswaarde. En gebeurt dit nu net op het moment dat een speler aandelen koopt of verkoopt, dan kan een prijsverschil ontstaan.
Bijvoorbeeld: een speler koopt 30 aandelen van een bepaalde artiest. Het zou nu kunnen gebeuren dat hij 20 aandelen tegen een koers van 7,50 punten krijgt en 10 tegen een koers van 8,00 punten.
top
Openingstijden
De Sterrenbeurs is elke dag van 07:00 tot 01:00 uur geopend. Van 01:00 tot 07:00 uur is het dus niet mogelijk te handelen in aandelen van sterren. Verder gaat de beurs dinsdagavond om 23:00 uur dicht en om 09:00 uur woensdagochtend weer open in verband met de puntenverdeling door de Beurscommissie. Transacties die ten tijde van de sluiting van de beurs nog niet zijn voltooid, worden niet verwerkt.
top
Gedragsregels
Deelnemers van Sterrenbeurs die het koersverloop van de beurs opzettelijk verstoren of stilleggen, worden uitgesloten van deelname aan het spel. Ook spelers die - op welke wijze dan ook - vals spelen of het spel manipuleren, wordt toegang tot deze site ontzegd.
Het is niet toegestaan samenwerkingsverbanden (kartels, communities et cetera) aan te gaan die het natuurlijke koersverloop kunnen verstoren.
Het is niet toegestaan het koersverloop te beïnvloeden door onjuiste berichten over beursgenoteerde sterren te verspreiden.
Deelnemers die op zodanige wijze handelen dat overige deelnemers daar hinder van ondervinden, kunnen worden uitgesloten van deelname.
top
Portefeuille
Deelnemers kunnen slechts met één aandelenportefeuille deelnemen aan Sterrenbeurs. Het is niet toegestaan de koers te beïnvloeden door gebruik van meerdere portefeuilles. Het is niet mogelijk aandelen rechtstreeks te ruilen met-, te kopen van- of te verkopen aan andere portefeuillehouders.
top
Game over
Het spel is voor een speler ten einde wanneer het beursspel wordt stopgezet (en dus niet wanneer hij geen punten meer heeft om nieuwe aandelen te kopen!). Het Sterrenbeursspel loopt minimaal tot de laatste uitzending van het televisieprogramma Sterrenbeurs. De Beurscommissie kan echter besluiten het spel langer door te laten gaan. De exacte einddatum zal via deze website worden bekendgemaakt. Verdiende punten moeten vóór die einddatum worden verzilverd; daarna komen de punten te vervallen.
top
De Beurscommissie
De Sterrenbeurscommissie bestaat uit een anoniem gezelschap van experts uit verschillende vakgebieden met Wilma Nanninga als woordvoerster. Dit gezelschap kent de sterren wekelijks bonuspunten, minpunten of géén punten toe aan de hand van showbizzberichten die in de week vóór de uitzending van Sterrenbeurs de revue hebben gepasseerd in de media. Deze door de experts toegekende punten worden elke week gedeeltelijk in het televisieprogramma Sterrenbeurs bekendgemaakt en bovendien hier op de site gepubliceerd.
top
Royering
Experts uit de Beurscommissie mogen zichzelf geen bonus- of minpunten geven. Mochten de beurscommissieleden zich niet houden aan hun zwijgplicht en / of voorkennis over de puntenverdeling openbaar maken, dan worden zij uit de commissie verwijderd.
top
Richtlijnen puntenverdeling
Elke week kennen de experts bonuspunten en minpunten toe aan sterren die beursgenoteerd zijn. De bonuspunten variëren van +1 tot +10, de minpunten van -1 tot -5. Hierbij geldt dat de maximale punten alleen in bijzondere omstandigheden worden toegekend.
Bij de toekenning van de punten wordt één allesbepalend criterium gehanteerd, namelijk welk effect een nieuwsbericht op de carrière van de desbetreffende ster zal hebben. Bovendien worden berichten waaruit het feitelijke succes van de ster spreekt zwaarder beloond dan ontwikkelingen die nog effect moeten sorteren (bijvoorbeeld: zanger brengt nieuwe single uit: matige beloning; zanger staat 4 avonden in een uitverkocht Ahoy': hoge beloning).
top
Strafbank
De Sterrenbeurscommissie kan besluiten een ster op de zogenaamde strafbank te plaatsen en de ster uiteindelijk van de Sterrenbeurs te verwijderen. In dat geval krijgt iedere aandeelhouder het aantal aandelen dat hij van die ster in zijn bezit heeft maal de laatst genoteerde koers in punten uitgekeerd.
top
Nieuwe ster
De Beurscommissie kan besluiten een nieuwe ster aan de lijst van beursgenoteerde BN'ers toe te voegen. Zij beslist dan ook met welke openingskoers dat aandeel op de Sterrenbeurs komt.
top
Overlijden ster
Komt een beursgenoteerde ster te overlijden, dan wordt deze onmiddellijk van de lijst gehaald. Aandeelhouders wordt aangeraden de aandelen van deze ster niet te verkopen; deze deelnemers krijgen de koers die het aandeel van de betreffende ster 24 uur vóór de bekendmaking van zijn overlijden had in punten uitgekeerd.
top
Nutteloze informatie
Uw orthopedisch chirurg heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen en daarmee de stabiliteit van de knie te verbeteren. In deze folder vindt u informatie over de functie van de voorste kruisband en de mogelijk- heden van behandeling bij beschadiging ervan. U krijgt informatie over de voorbereiding op de operatie, de operatie zelf en de nabehandeling.
Inleiding
Het kniegewricht betaat uit twee botdelen, het scheenbeen en het dijbeen. (Zie voor de bouw van de knie hier boven).De uiteinden daarvan zijn bedekt met een laagje kraakbeen, zodat de knie soepel beweegt. Deze kraakbeenlaag is elastisch en kan schokken en stoten opvangen. Aan de binnen- en de buitenkant van de knie zit een meniscus. De voorste kruisband ligt midden in het kniegewricht en voorkomt dat het onderbeen tijdens lopen en draaibewegingen naar voren schiet.
De band kan scheuren bij sporten of een ongeluk. Dit wordt vaak ervaren als een knap, waarbij men door de knie kan gaan. De diagnose wordt gesteld door de aard van de klachten, het lichamelijk onderzoek, röntgenfoto's en eventueel een kijkoperatie van de knie. De klachten van een gescheurde kruisband - door de knie zakken of een instabiel gevoel - worden meestal behandeld met fysiotherapie.
Wanneer dit onvoldoende resultaat heeft, kan de arts voorstellen een nieuwe kruisband te plaatsen. Een voorste kruisbandreconstructie kan ook plaatsvinden in combinatie met een meniscushechting. Dit gebeurt als de eigen voorste kruisband niet meer goed werkt. Om de meniscus goed te laten genezen en om nieuwe meniscusscheuren te voorkomen wordt dan een nieuwe kruisband geplaatst.
Het ondergaan van een voorste kruisbandreconstructie is geen kleinigheid. Het is een operatie die zeker in de eerste maand veel van u zal vragen in de zin van fysiotherapie en het lopen met krukken. Voor een goed resultaat is het nauwkeurig volgen van het revalidatieprogramma belangrijk. Goede samenwerking tussen patiënt, orthopedisch chirurg en fysiotherapie is hiervoor noodzakelijk.
Voordelen van de operatie
Na de operatie en de revalidatie zal de knie steviger aanvoelen en is het doorzakken met draaibewegingen bij circa negentig procent van de patinten geheel verdwenen. De nieuwe kruisband is echter altijd zwakker dan de oorspronkelijke. Een nieuw letsel is dus wel degelijk mogelijk en u moet zelf uiteindelijk beslissen of u het risico van een nieuwe beschadiging neemt. De kans op een nieuw letsel is over het algemeen groter bij contactsporten zoals voetbal en hockey.
Welke verdoving wordt toegepast?
De operatie vindt plaats onder algehele narcose of plaatselijke verdoving. Plaatselijke verdoving kan worden gecombineerd met een slaapmiddel, waardoor u weinig of niets van de operatie merkt. Bij de opname kunt u uw keuze met de anesthesist bespreken.
De operatie
Voor het vervangen van de voorste kruisband wordt het middelste deel van de knieschijfpees (met een stukje bot aan beide zijden) gebruikt, of een deel van de hamstringpezen aan de binnenkant van de knie. De ingreep in het gewricht wordt gecontroleerd met een kijk-operatie. De nieuwe kruisband wordt op de oorspronkelijke plaats van de voorste kruisband vastgezet. De operatie duurt gemiddeld twee tot drie uur. Na de operatie is er een litteken aan de voorzijde van de knie.
Nabehandeling
De eerste dagen na de operatie wordt met behulp van fysio-therapie geprobeerd de knie weer tot ongeveer negentig graden te buigen en voldoende te kunnen strekken. Tegen pijn en zwelling kunnen medicijnen worden gegeven, maar een kruisband-operatie is over het algemeen niet erg pijnlijk. Als de buiging, de pijn en de zwelling onder controle zijn leert u lopen met twee krukken. Daarna kunt u het ziekenhuis verlaten. De opnameduur variëert van vijf tot tien dagen.
De eerste weken staan in het teken van pijn- en zwellingvermindering. De fysiotherapeut zal u hiervoor behandelen. Het is de bedoeling dat u na vier weken weer kunt lopen zonder krukken en kunt fietsen en autorijden. Na de operatie duurt het ongeveer zes weken voordat de pees vastgegroeid is in het bot. Daarnaast wordt de getransplanteerde pees omgezet in levend peesweefsel wat uiteindelijk een blijvende stevigheid geeft. Dit proces duurt ongeveer zes maanden. Een vast revalidatieschema is nodig om te voorkomen dat de pees te vroeg wordt overbelast. Bij licht lichamelijk werk kunt u waarschijnlijk na zes weken weer gaan werken. Bij zwaarder werk kan dit tien tot twaalf weken duren.
Het duurt zes tot acht maanden voordat de kruisband weer volledig kan worden belast en contactsporten weer verantwoord zijn. Deze beslissing zult u samen met de orthopedisch chirurg en de fysiotherapeut nemen. Voor elke patiënt is de situatie verschillend. Indien de knie goed reageert, niet gezwollen of pijnlijk is, kan in het algemeen na acht weken worden gestart met hardlopen op vlak terrein. Na twaalf weken kan de fysiotherapeut beginnen met stabiliserende oefeningen zoals draaibewegingen.
Complicaties
Sommige patiënten hebben last van een doof gevoel naast het litteken. Dit kan nog langere tijd opspelen. Daarnaast kan het litteken bij knielen gevoelig zijn. Soms ontstaat tijdens de revalidatiefase pijn in de knieschijfpees door relatieve overbelasting. Dit is met fysiotherapie en belastingsvermindering over het algemeen goed te verhelpen. Af en toe wordt de knie stijf en kan niet goed gebogen of gestrekt worden. Soms moet er met een kijkoperatie littekenweefsel worden verwijderd. Een nieuwe kruisbandoperatie is een operatie waarbij ook algemene complicaties kunnen ontstaan, zoals wondinfectie en trombose, maar de ervaring leert dat de kans hierop erg klein is. In de volgende gevallen dient u met de behandelend arts contact op te nemen:
-Als de wond gaat lekken.
-Als de hele knie dik of rood wordt en meer pijn gaat doen.
Bron: voorlichtingsfolder
Nog meer nutteloze informatie
Travel Agents & Tour Operators || Hotels & Resorts Directory
India Tours
Advertise Here
Discussion Board
Travel Guide
India Travel
Indian States
Indian Cities
Zones of India
North India Tour
» Taj Mahal India
» Indian Wildlife
» Adventure India
Click Here
You Can Advertise Here
Travel Kit
Travel Agents
Hotels
Calculators
Currency
Distance
Cities Weather
Timetable
Railway Timetable
Airlines Timetable
Tourist Info
Discussion Board
You Can Advertise Here
IndiaMART Network
IndiaMART Home
Gifts & Handicraft
Apparel & Textile
Finance & Investment
HealthCare
India News Online
On-line Shopping
Auto Junction
Indian City Tours
East India Tours
¤ Golden Triangle India
¤ Neptune Travco Pvt. Ltd.
¤ Pilgrimage India
North India Tours
¤ India Tour Online
¤ NCS Travels and Tours
¤ Highland Travels
South India Tours
¤ Honeymoon Special
¤ Eastwind Holidays India
¤ Window to World, Kerala
Beach Tours
¤ Top Travel & Tours
¤ ASIA International Travel
¤ South India Tour
More..
Search
Travel
IndiaMART
Advanced Search
India Guide
Excavations
Art & Craft
Beaches
Caves
Churches
Cities
Climate
Costumes
Cuisine
Dances
Fairs
Festivals
Forts
Gardens
Gurdwaras
Hill Stations
Lakes
Languages
Monuments
Mosques
Museums
Music
Pilgrimage
Rivers
Religion
Safari
Skiing
Temples
Transport
Travelogue
Trekking
Tribes
Waterfalls
Water Sports
Wildlife
India Travel > States > Indian Cities
CITIES OF INDIA
« Looking for Kerala Backwater Tours?? Click Here!! »
North India
RAJASTHAN
Alwar
Ajmer
Banswara
Barmer
Bharatpur
Bundi
Bikaner
Chittorgarh
Churu
Dholpur
Dausa
Dundlod
Dungarpur
Jalore
Jaipur
Jhalawar
Jaisalmer
Jaisamand
Jhunjhunu
Jodhpur
Karauli
Kumbhalgarh
Kota
Khetri
Merta
Mount Abu
Mandore
Nagaur
Nathdwara
Nawalgarh
Pushkar
Ramgarh
Rajsamand
Ranakpur
Ranthambore
Samode
Sawai Madhopur
Shekhawati
Sikar
Siliserh
Tonk
Udaipur
UTTARANCHAL
Almora
Badrinath
Bageshwar
Binsar
Chamoli
Champawat
Chaukori
Chopta
Dakpathar
Dehradun
Dhanaulti
Gangotri
Gaumukh
Haridwar
Kausani
Kaushambi
Kedarnath
Khirsu
Lansdowne
Mussoorie
Mukteshwar
Nainital
Pithoragarh
Ranikhet
Rishikesh
Sitlakhet
Uttarkashi
Yamunotri
UTTAR PRADESH
Agora
Agra
Aligarh
Allahabad
Ayodhya
Baldeo
Barsana
Barua Sagar
Bateshwar
Chila
Chitrakoot
Deogarh
Gangotri
Gaumukh
Gaurikund
Ghaziabad
Gokul
Govardhan
Harsil Jaunpur
Jhansi
Kalinjar
Kalpi
Kankhal
Kanpur
Kushinagar
Lucknow
Mahavan
Mahoba
Mathura
Meerut
Nandgaon
Noida
Piprawaha
Sarnath
Sravasti
Varanasi
Vrindavan
JAMMU & KASHMIR
Drass
Gulmarg
Jammu
Kargil
Padum / Padam
Pugthail / Phugtal
Pahalgam
Rangdum
Rupshu Sani
Sankoo
Sonamarg
Srinagar
Stongdey Monastry
Zangla
Zanskar
Zongkhul
HIMACHAL PRADESH
Barog
Bharmaur
Bilaspur
Chail
Chamba
Dalhousie
Dharamsala
Hamirpur
Joginder Nagar
Kandaghat
Kangra
Kasauli
Khajjiar
Kinnaur
Kufri Kullu
Lahaul & Spiti
Losar
Manali
Mandi
McleodGanj
Nahan
Narkanda
Palampur
Parwanoo
Rewalsar
Shimla
Sipur
Sirmour
Solan
Una
DELHI
HARYANA
Ambala
Bhiwani
Chandigarh
Faridabad
Gurgaon
Hissar
Kaithal
Karnal Kurukshetra
Mahendragarh
Narnaul
Panchkula
Rohtak
Panipat
Pinjore
Sirsa
PUNJAB
Chandigarh
Amritsar
Anandpur Sahib
Jalandhar Ludhiana
Patiala
West and Central India
GUJARAT
Ahmedabad
Anand
Bhavnagar
Bhuj
Champaner
Chhota Udepur
Dwarka
Dabhoi
Danta
Dharampur
Dhoraji
Gandhidham
Gondal
Gandhinagar
Halvad
Idar Junagarh
Jamnagar
Kachchh
Lakhpat
Morbi
Mandvi
Patan
Palanpur
Porbandar
Palitana
Rajkot
Siddhpur
Surat
Vadodara
Vansada
Wadhvan
Wankaner
MAHARASHTRA
Akola Nanded
Amravati Nasik
Aurangabad Pune
Buldhana Ratnagiri
Chandrapur Sholapur
Jalgaon Sangli
Jalna Satara
Kolhapur Thane
Mumbai Vasai
Nagpur Yavatmal
GOA
MADHYA PRADESH
Gwalior
Khajuraho
Mandu
Pachmarhi
Sanchi
Bhimbetka
Omkareshwar
Bhedaghat
Videsha
Bhopal
Indore
Jabalpur
Ujjain
Bhojpur
Maheshwar
Orchha
South India
ANDHRA PRADESH
Adilabad
Adoni
Anantapur
Chittoor
Cuddapah
Eluru
Guntur
Hyderabad
Kakinada
Karimnagar
Khammam
Kurnool
Machilipatnam Mahaboobnagar
Nalgonda
Nellore
Nizamabad
Ongole
Rajahmundry
Srikakulam
Tirupati
Vijayawada
Visakhapatnam
Vizianagaram
Warangal
KARNATAKA
Agumbe
Aihole
Annigeri
Badami
Bangalore
Belgaum
Belur
Bidar
Bijapur
Chikmaglur
Chitradurga
Coorg
Gulbarga Halebid
Hampi
Hassan
Hospet
Karwar
Kudremukh
Madikeri
Mangalore
Mysore
Pattadakkal
Raichur
Shimoga
KERALA
Alappuzha
Ernakulam
Idukki
Kannur
Kasargod
Kochi
Kollam
Kottayam Kozhikode
Malappuram
Palakkad
Pathanamthitta
Thekkady
Thiruvananthapuram
Thrissur
Wayanad
TAMIL NADU
Chennai
Chidambaram
Coimbatore
Coonoor
Courtallam
Cuddalore
Dharmapuri
Dindigul
Erode
Kanchipuram
Kanyakumari
Kumbakonam
Ketti
Kodaikanal
Kotagiri
Madurai
Mahabalipuram
Nagappattinam
Nagercoil
Nagore
Namakkal
Nanguneri Nilgiri Hills
Palani
Poompuhar
Pudukkotai
Rajapalayam
Ramanthapuram
Rameshwaram
Salem
Sivakasi
Srirangam
Thanjavur
Tiruchirappalli (Trichy)
Tirunelveli
Tiruttani
Tuticorin
Udhagamandalam (Ooty)
Velangani
Vellore
Yercaud
LAKSHADWEEP ISLANDS
Bangaram
East India
ANDAMAN ISLANDS
Diglipur
Kalighat
Mayabunder Nicobar
Port Blair
Rangat
ASSAM
Akashiganga
Dhuburi
Dibrugarh
Digboi
Dispur
Golaghat
Guwahati
Haflong
Jorhat Maibong
Majuli
Mayang
Panbari
Sibsagar
Silchar
Tezpur
Umrongso/ Umrangshu
ARUNACHAL PRADESH
Akashiganga
Along
Bhalukpong
Bhimasknagar
Bomdila
Itanagar Malinithan
Parasuramkonda/ Parashuramkonda
Pasighat
Tawang
Zero/ Ziro
BIHAR
Bodh Gaya
Bokaro
Chota Nagpur
Deoghar
Dhanbad
Gaya
Hazaribagh
Jamshedpur
Kesariya
Macluskieganj
Muzaffarpur
Nalanda
Patna
Pawapuri
Rajgir
Ranchi
Sasaram
Sonepur
Vaishali
MEGHALAYA
Garo Hills
Ialong
Iawmusiang
Jaintia Hills Khasi Hills
Shillong
Waikhyrwi
MANIPUR
Imphal
MIZORAM
Aizawl
NAGALAND
Kohima
ORISSA
Angul
Balangir
Balasore
Berhampur
Bhawanipatna
Bhubaneshwar
Chandipur
Cuttack
Jajpur
Jeypore
Joranda
Kapilas
Keonjhar Konark
Khurda
Nuapada
Paradeep
Phulbani
Puri
Ratnagiri-Lalitagiri-Udaygiri
Rayagada
Rourkela
Sambalpur
Subarnapur
Talcher
Tikarapada
SIKKIM
Gangtok
Ghezing
Jorethgang & Legship
Mangan Namchi
Pelling
Yoksum or Yoksom
TRIPURA
Agarthala
WEST BENGAL
Calcutta
Darjeeling
Kalimpong
Mirik Rungli Rungliot
Siliguri
Malda
Vishnupur
Indian Travel Portal
India Travel North India South India India Holidays India Tourism B2B Marketplace Gifts Shopping
Taj Mahal, Agra
Goa Tourism
Kerala Tourism
Rajasthan Tourism
Delhi Tourism
Palace on Wheels Himalayas
Khajuraho
Jaipur - Udaipur
Leh - Ladakh
Shimla - Manali
Jim Corbett - Tigers Kerala Backwaters
Kerala Ayurveda
Andaman Islands
Bangalore - Mysore
Hyderabad - Tirupati
Chennai - Tamilnadu Adventure Travel
Beach Vacation
Yoga Meditation
Heritage India
Indian Festivals
India Temples India Vacation
Taj Mahal
Kerala Tourism
Rajasthan Travel
Golden Triangle India
Pilgrimage India Indian Manufacturers
Indian Exporters
Trade Leads
B2B Auction
Indian Tenders
Trade Shows Anniversary Gifts
Jewellery Boxes
Diwali
Wedding Gifts
Birthday Gifts
Bhai Dooj
India Hotels Travel Package India Tours Travel Agents India Map Business Directory India Gifts
B2B Market: Handicraft | Apparel | Plastic | Chemical | Leather | Finance | Health | News | Auto | Ayurveda | Agro | Pharma | Jute | Exim
B2B Guide: Apparel Catalogs | Business Catalog Development | Indian Suppliers | Hand Tool Manufacturers | Stone Fireplaces | Votive Candle Holders
Travel Guide: Aurangabad | Kedarnath | Mumbai | India Hotels Reservation | Goa Tourism | South India Beaches
Resources: B2B Catalogs | Travel Network | Gifts | Shopping Ideas -> Diwali Gifts | Divali Festival | Dipawali
Our Affiliate Network | Disclaimer | Acknowledgements | Privacy Policy | Advertise Here | Feedback
Copyright © IndiaMART InterMESH Limited
Publicatielijst
Ronald Rousseau. X + X = 2X: ook voor stochastische veranderlijken (X+X=2X: for stochastic variables too!). Wiskunde & Onderwijs, 28 (2002), 343-346.
Roger Maertens en Ronald Rousseau. Een nieuwe benaderde formule voor de omtrek van een ellips (A new approximate formula for the perimeter of an ellipse). Wiskunde & Onderwijs, 26, 2000, 249-258.[An English translation is available]
Jan Bogaert en Ronald Rousseau. Omtrek en oppervlakte van pixelfiguren (Perimeter and area of pixel figures). Wiskunde & Onderwijs, 25(98), 1999, 220-228.
Ronald Rousseau. Venn, Carroll, Karnaugh en Edwards. Wiskunde & Onderwijs, 24(95), 1998, 233-241.
Ronald Rousseau en Sandra Rousseau. De nieuwe voetbalregels, ecologie, economie en het dilemma van de gevangenen. (The new soccer rules, ecology, economics and the prisonners' dilemma.) Wiskunde & Onderwijs, 22(85), 1996, 64-68.
Hugo Tassignon and R. Rousseau. Computer aided learning of Fourier transforms using MathCAD. Proceedings SEFI-95 (Marie Demlová, ed.), 1996, 193-198.
Ronald Rousseau en André Vanhoutte. Algemene begrippen over het numeriek benaderen van functies. (General notions on numeric approximations of functions.) Wiskunde en Onderwijs, 20, 1994, 313-320
Ronald Rousseau. Transformaties in het complexe vlak. (Transformations in the complex plane.) Wiskunde en Onderwijs, 1993, 397-406
Ronald Rousseau. Het Sinterklaasgetal . (The 'Sinterklaas' number.) Euclides, 69(4), 1993, 110.
Ronald Rousseau. De tweede zittijd: hoe resultaten beoordelen. (Resit: how to judge results?) Wiskunde en Onderwijs, 19, 1993, 420-421
Ronald Rousseau. De Gini-index en de Lorenzkromme. (The Gini index and the Lorenz curve.) Wiskunde en Onderwijs, 18, 1992, 453-479.
Ronald Rousseau. Homogene differentievergelijkingen. (Homogeneous difference equations.) Wiskunde en Onderwijs, 18, 1992, 189-198.
Ronald Rousseau. Groepen: enkele constructies (Groups: constructions). Wiskunde en Onderwijs, 17, 1991, 221-228.
Ronald Rousseau. Discrete wiskunde ? (Discrete mathematics?) In: Discrete Wiskunde (red. R. Rousseau), 1990, KIHWV, 58.
Ronald Rousseau. Pascal, Catalan en de Ridders van de Ronde Tafel. (Pascal, Catalan and the Knights of the Round Table.) In: Discrete Wiskunde (red. R. Rousseau), 1990, KIHWV, 61-78.
R. Rousseau (red.) Discrete Wiskunde. Katholieke Industriële Hogeschool West-Vlaanderen, mei 1990.
Ronald Rousseau. 22/7 > p. Wiskunde en Onderwijs, 14, 1988, 72.
Ronald Rousseau. De inclusie als prototype van de partiële orderelatie. (The inclusion as a prototype for a general partial order relation.) Wiskunde en Onderwijs, 14, 1988, 214-215.
Ronald Rousseau. Rotaties: het standpunt van een ingenieur en van een wiskundige. (Rotations: an engineering and a mathematical point of view.) Wiskunde en Onderwijs, 14, 1988, 327-331.
Ronald Rousseau. Rekenmachines in het middelbaar onderwijs: al spelend leren! (Pocket calculators in high school: learning while playing!) Texas Instruments School, 4, 1987, 16.
R. Rousseau. Een vleugje bibliometrie: de equivalentie tussen de wetten van Bradford en Leimkuhler. (Some bibliometrics: the equivalence between the laws of Bradford and Leimkuhler). Wiskunde en Onderwijs, 13, 1987, 71-78.
R. Rousseau. A classroom note on the norm of a matrix. Mathematics and Computer Education, 20, 1986, 94-96.
S. Desmet and R. Rousseau. The area of the hexagon of centroids. The Mathematical Gazette, 1986, 134-135.
R. Rousseau. Topology: an elementary example. International Journal of Mathematical Education in Science and Technology, 15, 1984, 63-66.
R. Rousseau. Partiële orderelaties. (Partial order relations.) Wiskunde en Onderwijs, 10, 1984, 346-350.
R. Rousseau. De simplexmethode: principe, ontstaan en recente ontwikkelingen. (The simplex method: principle, origin, and recent developments.) Wiskunde en Onderwijs, 10, 1984, 417-428.
R. Rousseau. Een visuele voorstelling van enkele formules uit de goniometrie. (A visual representation of some goniometric formulae.) Wiskunde en Onderwijs, 7, 1981, 550-552.
R. Rousseau. Vierentwintigen. (The 24 game.) Wiskunde en Onderwijs, 7, 1981, 593-594.
Luc De Coninck en R. Rousseau. Impliceert afleidbaarheid in een punt, continuïteit in een omgeving? (Does differentiability in a point implies continuity in a neighbourhood?) Wiskunde en Onderwijs, 6, 1980, 321-327.
R. Rousseau. Topologische groepen en von Neumann algebras. (Topological groups and von Neumann algebras.) Liber Amicorum dr G. Bosteels en M. Lamberechts. 1979, 337-349.
R. Rousseau. Een vergelijkende studie van enkele mogelijke definities van het begrip limiet van een functie. (A comparative study of some alternative definitions for the notion 'limit of a function'.) Wiskunde en Onderwijs, 5, 1979, 35-41.
R. Rousseau. De formule van Taylor en het berekenen van afgeleiden. (Taylor's formula and the calculation of derivatives) Wiskunde en Onderwijs, 4, 1978, 65-66.
* * *
R. Rousseau. Toepasbare analyse. Cursus KIHWV, meerdere edities. (Applicable analysis: course notes.)
W. Ponjaert, R. Rousseau, R. Saelens. Lineaire algebra. Cursus KIHWV, meerdere edities. (Linear algebra: course notes.)
R. Rousseau en A. Vanhoutte. Numerieke wiskunde. Cursus KIHWV, meerdere edities. (Numerical mathematics: course notes.)
Boek- en CD-besprekingen
Toegepaste algebra: algebraïsche structuren en logica, door R. Cools, J. Vandewalle en A. Bultheel. Wiskunde & Onderwijs, 25(97), 1999, p.333.
Bespreking van een cd-rom: The uniform polyhedra. Wiskunde & Onderwijs, 1997, 23, 379-380
Wiskunde tussen Renaissance en Barok. Aspecten van wiskundebeoefening te Antwerpen 1550-1620, door Ad Meskens. Wiskunde & Onderwijs, 21, 1995, 359-360.
Explorations in calculus with a computer algebra system, by D.B. Small & J.M. Hosack. Wiskunde & Onderwijs, 17, 1991, p. 504.
quote:Patty?
Op zaterdag 1 november 2003 15:42 schreef sourcy het volgende:
Jee, wat het gaat snel hier.
quote:deze komt bij lange na niet in de buurt bij de mijne
Op zaterdag 1 november 2003 15:43 schreef Fliepke het volgende:
dit topic is veel trager dan het snelste topic ooit.
quote:Zonet zat je nog te zeiken dat je niet wist waar het vandaan kwam dat je kloon werd genoemd.
Op zaterdag 1 november 2003 15:50 schreef sourcy het volgende:[..]
"Het heeft onze wijze koning behaagd", sprak de tovenaar rustig, en het werd ademloos stil op het marktplein. "Het heeft zijne majesteit in zijn wijsheid behaagd, dat ik u alles, maar dan ook alles zal verschaffen wat uw hart begeert. Gratis. Voor niks. In de toekomst hoeft u niet meer te werken." Er steeg gemompel op. Gratis? Nooit meer werken? Dat klonk te mooi om waar te kunnen zijn.
Benauwd ingeklemd tussen de mensen stond Joch. Een ventje van een jaar of acht met stekelig haar en een iets te ernstig gezicht. Jochem heette hij eigenlijk, maar iedereen noemde hem Joch. Hij woonde zo lang als hij zich kon herinneren bij zijn oma in een klein maar gezellig huisje aan de rand van het bos. "Joch" had zijn oma vanochtend tegen hem gezegd, "Joch, je bent nu groot geworden. Ga jij vandaag alleen naar de stad om brood te kopen bij de bakker. Ik kan het niet meer. Ik word te oud."
"Gratis krijgt u van mij het allerheerlijkste supra-foed, werkelijk magic. En de meest fantastische dromen in multi-dimensionale super-colour." De mensen keken elkaar aan. Die woorden kenden ze niet. Maar het klonk goed. Het zou vast mooi zijn.
Opnieuw maakte de tovenaar een vloeiende beweging met zijn slanke hand en kleurige wolken stegen op, begeleid door het al een beetje vertrouwde gezellige getinkel.
Joch zocht de bakker. De bakkerij was gesloten "wegens festiviteiten", zoals er met hanepoten op de lei voor de winkelruit stond. Maar Joch moest brood hebben. Zijn oma had hem gestuurd.
"Alles gratis en voor niks. Nooit meer hoeft u te werken", herhaalde de rustige, vriendelijke stem van de tovenaar. "Waarom zou u werken? Waar is dat voor nodig? Ik tover alles voor u in opdracht van de koning." En nadat er opnieuw kleurige wolken en gerinkel opgestegen waren, vervolgde hij: "Er is één voorwaarde, maar ach, dat is een voorwaarde van niks. Het mag geen naam hebben. Die voorwaarde is - het is bijna te belachelijk om dit een voorwaarde te noemen - de voorwaarde is dat u van nu af aan nooit meer ongelukkig bent."
De bewoners van het stadje keken elkaar vrolijk verbaasd aan. Hoe zou je ongelukkig kunnen zijn, als je zomaar voor niks het heerlijkste eten en de kleurigste dromen kreeg. "Van nu af aan zijn we dus allemaal gelukkig. Geen zorgelijke vragen dus." Even, bijna onmerkbaar, verstrakte de blik van de tovenaar. "En kijk ook niet onder dit podium", voegde hij er zo luchtig mogelijk aan toe.
Onder het podium? Waarom zouden ze onder het podium kijken. De mensen haalden hun schouders op.
Eindelijk had Joch de bakker gevonden. Deze stond vrolijk opgewonden - zijn wangen waren glimmend rood - met zijn buurman te praten. "Bakker", zei Joch. Maar die reageerde niet. Joch trok hem aan zijn schort. "Heeft u een brood voor mijn oma", vroeg hij zo flink mogelijk. De bakker keek hem aan en bulderde van het lachen. "Nee Joch, ik bak geen brood meer. Nooit meer. We krijgen voortaan - hoe heet het ook alweer? - supra-foed van hem." De bakker wees op de tovenaar. "Hoe heet hij" vroeg Joch, "en waarom mogen we niet onder het podium kijken?" "Hé, kleine wijsneus", lachte de bakker, "ga jij maar bij de tovenaar zoveel supra-foed halen als je nodig hebt. Het is gratis! Zeg dat maar aan je oma."
Bij het podium stond een hele rij. Joch sloot achteraan aan. Iedereen kreeg net zoveel zoet geurende, chocolade-bruin glanzende broodjes als hij hebben wou. Ongevraagd kreeg iedereen er een zakje kleurige droompilletjes bij. "Gratis" zei de tovenaar nadrukkelijk, als hij het zakje overhandigde.
Net buiten de stadspoort zat een bedelaar. "Heb je een korst brood voor me, Joch" vroeg hij. Deze antwoordde: "Ik heb supra-foed en droompilletjes en je mag nooit meer ongelukkig zijn en niet onder het podium kijken. En wat zal oma zeggen?"
De bedelaar keek Joch onderzoekend en een beetje schichtig aan.
Tot Jochs opluchting was oma niet echt boos. "We zullen het ermee moeten doen", zuchtte ze. "En die droompilletjes zal ik weggooien. Daar hebben we hier niks aan. Daarvoor is het hier veel te mooi, zo vlak bij het bos."
* * *
Jaren gingen voorbij. Niemand werkte er meer in de stad. De bakker niet, de molenaar niet en de groenteboer ook niet meer. Supra-foed was er nu in allerlei smaken. En er waren nu allemaal handige machientjes en apparaten - gratis - die alle werk uit handen namen. Iedereen zat op een terrasje, praatte over koetjes en kalfjes en groette de tovenaar vriendelijk. Want die had toch maar voor alles gezorgd. Ach, het was best gezellig; een beetje saai misschien. Maar dan kon je een droompilletje nemen.
Ongelukkig zijn was ouderwets. Dat kwam niet meer voor. Behalve dan bij de bedelaar. Soms had hij tranen in zijn ogen. Hij wist niet hoe dat kwam. Het ging vanzelf. Het supra-foed smaakte hem niet. Het was hem te zoet en soms had het een bittere nasmaak. Laatst had hij op iets vreemds gebeten, iets wat hij niet thuis kon brengen. Iets wat naargeestig kraakte tussen zijn kiezen.
Het leek trouwens wel of de bomen er de laatste tijd wat magerder bijstonden, alsof de bladeren minder uitbundig groen waren en of er minder mussen en spreeuwen waren. Of zou hij zich dit allemaal verbeelden?
Vaak zat de bedelaar met een droeve glans voor zich uit te staren, als Joch een praatje met hem kwam maken. "Ga niet de stad in", zei Joch bezorgd, "er wordt over je gepraat. Ze zeggen dat je net doet alsof je ongelukkig bent, terwijl dat niet meer kan. Want alles is gratis."
Oma, die vroeger toch zo goed gehumeurd was, mopperde steeds vaker. Dat het nieuwerwetse supra-foed toch geen brood was, zoals je dat vroeger had. Dat het vast niet goed was voor je tanden en dat je er slungelig en slap van werd.
Via-via had oma een zak meel weten te bemachtigen en bakte zelf zo nu en dan een brood. Joch sprokkelde hout in het bos. Inderdaad leek het er wel op of de bramen zuurder waren als vroeger en alsof er bijna geen vogels meer waren.
"Wat is dat voor een rare snuiter, die zogenaamde tovenaar", zei oma op een keer knorrig tegen Joch. "Waarom zegt hij zijn naam niet en waarom deelt hij brood uit dat geen brood is. En waarom horen we nooit meer iets van die suffe koning van ons?" Ze keek Joch scherp aan: "Als jij een kerel bent, ga je die gladjakker eens vragen hoe hij heet."
* * *
Toen Joch voorbij de bosjes liep, waar de bedelaar meestal zat, sprong deze op hem af. "Joch, de mussen, de spreeuwen, ze komen weer! Ik heb het gedroomd. Ik weet het zeker. We moeten het aan de koning gaan zeggen. Waar is die? Ik weet de naam van de tovenaar. De vogels vertelden het me. In mijn droom. Vannacht is het volle maan. Ik ga de vogels zoeken!" Joch keek de bedelaar vragend aan. Was deze wel goed snik? Vrolijk was hij nu in ieder geval. Vrolijker dan hij hem ooit gezien had.
's Nachts liepen de bedelaar en Joch door de stille straatjes van de stad. De maan scheen helder. De karakteristieke gevels van de oude huizen waren bekleed met een levenloos laagje blinkend gladde kunststeen. De tovenaar had het gratis gegeven aan wie maar wilde.
Bij het podium hoorden Joch en de bedelaar een onbekend getik en geritsel. Overdag hadden ze dit nog nooit gehoord, zeker door het eeuwige gerinkel en getinkel. De tovenaar zat op het podium achter zijn bureau te werken. Zijn fluwelen pak was nog even mooi als vroeger en zijn kraag nog even smetteloos wit. Maar hij had wallen onder zijn ogen gekregen. "Ik verwachtte jullie", sprak hij vermoeid, toen hij Joch en de bedelaar de trap op zag komen.
"Ik weet hoe je heet", krijste de bedelaar en hij danste rond het bureau. "Alles draai je om. Alle kraak en smaak haal je weg." "Je kan mijn secretaris worden", probeerde de tovenaar nog flauwtjes. Maar de bedelaar hoorde het niet, omdat er een reusachtig geruis opsteeg, alsof er duizenden, honderdduizenden vleugels klapwiekten. De planken van het podium kraakten.
Met grote ogen keek Joch nu eens naar de tovenaar, die steeds bleker werd en dan weer naar de bedelaar, die steeds woester rondsprong.
"Hoe heet u eigenlijk", vroeg Joch verlegen. De tovenaar werd zo mogelijk nog witter. "Ik weet hoe je heet, alles draai je om", gilde de bedelaar in zijn plaats. "STOP" schreeuwde de tovenaar. "Je kan alles krijgen wat je hebben wil. Alles. Maar niks is natuurlijk goed genoeg. Het fijnste eten, de slimste machientjes, de meeste vrije tijd, de heerlijkste dromen. Nog is het niet genoeg. Nooit is het genoeg."
Het geruis van ontelbare vleugels zwol aan. Getsjilp, gekwetter, gepiep, gekras, gekrijs van duizenden en duizenden vogels. Planken sprongen los. "Sitarg heet je", riep de bedelaar. "Alles keerde je om. 'Gratis' zei je. Maar het omgekeerde is waar. Niks is gratis. Nooit was de prijs zo hoog."
De tovenaar werd nu werkelijk lijk- en lijkbleek. Hij sliste, zijn tong flapperde, of waren het twee tongen? Zijn ogen zwollen op. Hij hapte naar adem om ... Toen was hij weg, een klein grijs rookwolkje achterlatend.
Op hetzelfde moment brak het podium aan stukken en steeg een machtige, een enorme vlucht spreeuwen en mussen en allerlei andere vogels op. Even verduisterden zij de maan. Toen vlogen ze weg in alle richtingen.
Joch bevrijdde de koning uit zijn kot onder het podium. "Bedankt" mompelde deze. "Wat wil je, mijn halve koninkrijk of trouwen met de prinses. Als er nog eens zo'n gladgejaste tovenaar aan de paleispoort komt, laat ik bij voorbaat zijn kop eraf hakken. Want dit is ook niks."
Joch luisterde al niet meer, maar keek met verbazing rond. Overal zag hij werkbanken, beroete ovens en vet gereedschap, vuile manden en smerige lappen. Her en der lagen nog brokken supra-foed en vertrapte droompilletjes. Hier hadden de vogels dus gesloofd en geslaafd in de bakkerij en de fabrieken van de tovenaar.
De bedelaar sprong rond tussen de puinhopen tot hij bij een enorme berg vogellijken kwam. "Hier, hier, kijk, ik wist het: de dode vogels werden door het supra-foed gemalen."
* * *
Toen de burgers van het stadje wakker werden, merkten ze dat er geen supra-foed meer te krijgen was. De molenaar maalde snel een paar zakken graan tot meel en de bakker kneedde deeg en bakte brood. "Het begon te vervelen, dat gehang op die terrasjes", zei hij telkens weer tegen zijn klanten. Joch kreeg - voor deze ene keer - een gratis brood voor zijn oma. En de bedelaar? Die was nu eens vrolijk en dan weer droevig. Zoals het ging.
* * *
quote:Misschien dat ie net de 5 uur haald
Op zaterdag 1 november 2003 13:26 schreef beta-1986 het volgende:
binnen 5 minuten moet dit topic vol zitten, snelll posten(ik heb nix beters te doen
)
quote:Is die N in je naam ook een typfout?
Op zaterdag 1 november 2003 16:07 schreef Renard het volgende:[..]
Misschien dat ie net de 5 uur haald
quote:Wandelclub de Slak
Op zaterdag 1 november 2003 19:06 schreef Biancavia het volgende:
[afbeelding]
quote:dat soort aanduidingen zijn crap.
Op zaterdag 1 november 2003 19:07 schreef GotenSSJ het volgende:
pagina 4
quote:Nee dit is Gerrit, de slak van Spongebob.
Op zaterdag 1 november 2003 19:08 schreef Alcatraz het volgende:[..]
quote:je meent het ?
Op zaterdag 1 november 2003 19:29 schreef snowwie het volgende:
helaas hij is niet vol
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |