Ga naar http://www.wsc.org.au voor meer informatie en de laatste ontwikkelingen.
Nederland doet ook mee met de Nuna II. Vorige keer in 2001 heeft het Nederlandse team gewonnen en ook dit jaar maken ze weer een goede kans daar er vele dingen verbeterd zijn. Aan het eind van de eerste dag liggen ze al 50 km voor op het team wat op de tweede plek rijdt. Er wordt verwacht dat de Nuna II het record wat in 2001 werd gezet (iets van 32 uur meen ik) dit jaar wordt gebroken.
Voor meer info over team Alpha-Centauri (het Nederlandse team), kun je kijken op http://www.alpha-centauri.nl/ (de website vind ik alleen niet echt 'af', zo zou ik wel veel meer willen weten over het voertuig zelf, maar als je op 'car' klikt staat er 'under construction'). Ik las wel dat de Nuna II een topsnelheid heeft van 170 km/u. Niet gek
Ik hoop dat ze dit jaar weer winnen!
Voor foto's van de WSC kun je hier kijken:
http://www.wsc.org.au/photographs.htm
http://www.wsc.org.au/photographs1.htm
http://www.wsc.org.au/photographs2.htm
Dit is de Nuna II:
[Dit bericht is gewijzigd door JeroenH op 20-10-2003 22:31]
quote:Wat ik begrepen heb is dat nederland voor op ligt betreft zonnen energie. En dat nederland er ook serieus mee bezich is. Ik hoop dat we dit jaar weer kunnen winnen
Op maandag 20 oktober 2003 12:22 schreef JeroenH het volgende:
De World Solar Challenge 2003 is gisteren gestart. Dit is een race van ongeveer 3000km door het binnenland van Australië voor voertuigen op zonne-energie.Ga naar http://www.wsc.org.au voor meer informatie en de laatste ontwikkelingen.
Nederland doet ook mee met de Nuna II. Vorige keer in 2001 heeft het Nederlandse team gewonnen
en ook dit jaar maken ze weer een goede kans daar er vele dingen verbeterd zijn. Aan het eind van de eerste dag liggen ze al 50 km voor op het team wat op de tweede plek rijdt. Er wordt verwacht dat de Nuna II het record wat in 2001 werd gezet (iets van 32 uur meen ik) dit jaar wordt gebroken.
Voor meer info over team Alpha-Centauri (het Nederlandse team), kun je kijken op http://www.alpha-centauri.nl/ (de website vind ik alleen niet echt 'af', zo zou ik wel veel meer willen weten over het voertuig zelf, maar als je op 'car' klikt staat er 'under construction'). Ik las wel dat de Nuna II een topsnelheid heeft van 170 km/u. Niet gek
Ik hoop dat ze dit jaar weer winnen!
quote:Helaas niet
Op maandag 20 oktober 2003 12:25 schreef ook_gek het volgende:
Wat ik begrepen heb is dat nederland voor op ligt betreft zonnen energie. En dat nederland er ook serieus mee bezich is.
quote:Zowel in 2001 als in 2003 wordt het Nederlandse team begeleidt door Wubbo Ockels.
Ik hoop dat we dit jaar weer kunnen winnenDie griet kietelaar
Werkt er ook aan mee toch. of was dat in 2001
quote:Nederland heeft altijd voor uit gelopen betreft zonnen energie. Dat was het dan. En helaas word er geen geld meer beschrikbaar meer gesteld nee. Gelukkig hebben wij het nog op ons dak kunnen leggen vlak voor dat alles stop gezet zou worden.
Op maandag 20 oktober 2003 12:30 schreef JeroenH het volgende:[..]
Helaas niet
Met de maatregelen die ons fantastisch kabinet genomen heeft is Nederland ineens een derderangs land geworden als het gaat om de ontwikkeling en toepassing van zonne-energie. Alle subsidies zijn stopgezet en waarschijnlijk moeten de zonnecel fabrieken in Nederland mensen ontslaan of zelfs sluiten (terwijl ze lekker gemaakt zijn met het vooruitzicht op veel verkoop door de gunstige subsidies).
Dus, nee, Nederland loopt als land totaal niet voorop met zonne-energie, eeder ergens achteraan vlakbij Afghanistan en Bangladesh.
[..]Zowel in 2001 als in 2003 wordt het Nederlandse team begeleidt door Wubbo Ockels.
quote:Nee, dat is erg jammer. En toch ga ik er niet voor op GroenLinks stemmen. Ik hoop maar dat de partijen die wat beter in mijn straatje passen inzien dat het niet verstandig is wat ze doen....
Op maandag 20 oktober 2003 12:40 schreef ook_gek het volgende:
Nederland heeft altijd voor uit gelopen betreft zonnen energie. Dat was het dan. En helaas word er geen geld meer beschrikbaar meer gesteld nee. [/[quote]Op maandag 20 oktober 2003 12:40 schreef ook_gek het volgende:
Nederland heeft altijd voor uit gelopen betreft zonnen energie. Dat was het dan. En helaas word er geen geld meer beschrikbaar meer gesteld nee.
quote:Dat is mooi. Hoeveel Wp ligt er op je dak? 600 Wp?
Gelukkig hebben wij het nog op ons dak kunnen leggen vlak voor dat alles stop gezet zou worden.
quote:Ik heb werkelijk geen idee. Zal het eens vragen. We hebben 1 lange rij van kleine panelen en 2 grote panelen
Op maandag 20 oktober 2003 14:19 schreef JeroenH het volgende:[..]
Nee, dat is erg jammer. En toch ga ik er niet voor op GroenLinks stemmen. Ik hoop maar dat de partijen die wat beter in mijn straatje passen inzien dat het niet verstandig is wat ze doen....
[..]Dat is mooi. Hoeveel Wp ligt er op je dak? 600 Wp?
quote:Ja inderdaad, hoewel het natuurlijk om de eindstreep gaat. Ik hoop dat ook daar weer de Nederlandse vlag wappert.
Op maandag 20 oktober 2003 14:28 schreef Blik het volgende:
de eerste etappe hebben we in ieder geval al gewonnen
Ik probeer met Google de specs van de Nuna II te zoeken (oppervlakte en vermogen van de zonnepanelen en het vermogen van de motor en zo), maar ik kan er niets over vinden. Vreemd. Heeft er iemand een linkje?
Echt geweldig.
Ik heb trouwens ook wat meer info over de auto gevonden:
http://www.nuonsolarteam.com/car.php?content=car2003
Het motorvermogen staat er nog steeds niet bij, alleen dat de motor 97% efficiënt is (wat trouwens niet abnormaal hoog is voor een electromotor). De site geeft wél het oppervlak en de efficiëntie van de zonne-panelen:
9 m2 en 24,5+% efficiënt
Daarmee is in te schatten hoeveel duurvermogen er beschikbaar is. De zonne-instraling zal daar ongeveer 800 W/m2 zijn. Echter, dit geldt alleen als de zonnecellen dan haaks op de instralingsrichting staan, en dat staan ze niet want het voertuig is min of meer plat. Laten we dus gokken: 600 W/m2.
600 * 0,245 * 9 = 1323 W
Dit is iets minder dan 2pk (die vrijwel geheel door de motor in beweging wordt omgezet). Heel netjes dat ze daarmee een maximumsnelheid van 170 km/u halen. Mijn auto heeft daar het grootste deel van zijn 90pk's wel voor nodig
Verder hebben ze ook nog Li-ion accu's aan boord met een energie-inhoud van 5 kWh, hiermee zouden ze dus nog bijna 4 uur kunnen doorrijden als er totaal geen zonne-instraling zou zijn.
http://www.wsc.org.au/pdf/Finish_line_in_sight_for_worlds_fastest_solar_cars.pdf
quote:In NT geldt ook geen maximum snelheid.
Op dinsdag 21 oktober 2003 10:51 schreef Mad_Scientist het volgende:
Nuna II breekt het afstandsrecord: 830 km op een dag. Dat is meer dan 100 km/h gemiddeld (ze rijden dacht ik van 9.00-17.00) en dat terwijl ze twee banden hebben verwisseld.http://www.nu.nl/news.jsp?n=221726&c=10
Om 13:30 waren ze 150 km ten noorden van Coober Pedy.
Morgen om 16:00 zouden ze al binnen kunnen zijn.
Dat is 9:00 of 9:30 CET geloof ik.
De race is gestopt voor vandaag en de Nuna II ligt nog steeds aan kop met een voorsprong van 46 minuten (81 km) op de nummer 2.
http://www.wsc.org.au/pdf/Solar_world_record_set_to_tumble.pdf
Het record gaat wel sneuvelen denk ik.
Maar ja, als die studenten hun studie hebben afgerond, gaan ze wel naar het buitenland.
quote:Jaaaaa! Ik las het ook net!
Op woensdag 22 oktober 2003 09:39 schreef gepparidoga het volgende:
Ze hebben gewonnen!
http://www.wsc.org.au/pdf/Dutch_break_world_solar_record.pdf
En een nieuw record. Nederlanders die een sportprestatie leveren, daar kunnen de 'voetballers' (bewust tussen aanhalingstekens) nog wat van leren!
quote:Ik noem dit nog meer een wetenschapsprestatie. Goed, het besturen van dat ding in de verzengende hitte is een prestatie op zich, maar hij is toch maar ontworpen en gebouwd in Delft.
Op woensdag 22 oktober 2003 10:02 schreef JeroenH het volgende:[..]
Jaaaaa! Ik las het ook net!
http://www.wsc.org.au/pdf/Dutch_break_world_solar_record.pdf
En een nieuw record. Nederlanders die een sportprestatie leveren, daar kunnen de 'voetballers' (bewust tussen aanhalingstekens) nog wat van leren!
quote:Ik dacht dat het een samenwerkingsverband was tussen de TU Delft en de Erasmusuniversiteit.
Op woensdag 22 oktober 2003 11:59 schreef heijx het volgende:
Ik noem dit nog meer een wetenschapsprestatie.
[/quote[Het is een combinatie van wetenschap en sport zou ik zeggen.
[quote]
Goed, het besturen van dat ding in de verzengende hitte is een prestatie op zich, maar hij is toch maar ontworpen en gebouwd in Delft.
Erasmus leverde de juridische bijdrage, zo te lezen hier
Aërodynamica is belangrijk, maar voldoende power helpt altijd, daarom zijn de zonnecellen steeds in ontwikkeling.
Auto
* Zonnecellen. Zonder efficiënte en lichte cellen begin je niets
* Wielen + ophanging. Een groot deel van de verliezen treedt op in dit gedeelte van het voertuig.
* Gewicht + stevigheid. Een lichter voertuig gebruikt minder energie af kan harder met eenzelfde hoeveeheid energie.
* Accu's. Goede, lichte accu's geven je een voorsprong, zeker bij wat minder zonne-instraling.
* Electronica. Lichte en efficiënte laad-/ontlaadelectronica houden het energieverlies binnen de perken.
* Strategie. Er wordt goed nagedacht over hoe hard er gereden wordt, hierbij wordt ook het weerbericht, de glooiing van het terrein etc. meegenomen.
* En zo zijn er waarschijnlijk nog 1001 dingen waar ik niets van weet die allemaal in orde moeten zin voordat je ook maar een kans maakt om te winnen.
Ik ben het met je eens als je zegt dat de aerodynamiek van een voertuig goed moet zijn om kans te maken om te winnen, maar zonder diepgaand onderzoek naar bovenstaande punten kom je er echt niet.
jah en ESA heeft ook meegewerkt maar de meeste werk is toch gedaan door Lucht- en Ruimtevaarttechniek op de Technische Universiteit Delft. (waar ik bij hoor;)) dus voor hun: B'vo!
quote:Absoluut waar. Ik kan het niet goed terugvinden, maar volgens mij hadden de nummers 2 en 3 flink grotere budgetten dan team Alpha Centauri.
Op woensdag 22 oktober 2003 19:53 schreef Dr_Crouton het volgende:
Jaaa, fantastisch!Vooral het verslaan van een gevestigde naam op technologische onderwijs als de MIT is geweldig voor zo'n klein landje.
quote:Ik hoop het met je, maar ik zie het niet gebeuren... terwijl het zo belangrijk is.
Ik hoop dat de regering nu inziet dat er goed geïnvesteerd moet worden in de kennisonderwijs.
quote:Ja, vooral omdat ik de lidwoorden 'de' en 'het' vaak verkeerd gebruik.
Op woensdag 22 oktober 2003 20:25 schreef JeroenH het volgende:[..]
Ik hoop het met je, maar ik zie het niet gebeuren... terwijl het zo belangrijk is.
Het kennisonderwijs.
Weet iemand trouwens wat er met de Nuna II gebeurt? Als hij (zij?) tentoongesteld wordt en het is niet al te ver weg wil ik 'm wel eens zien. Volgens mij is dat ding groter dan je denkt.
quote:Ik denk dat hij 5 meter bij 1,80 is. Audi A8 formaat dus.
Op donderdag 23 oktober 2003 11:50 schreef JeroenH het volgende:Weet iemand trouwens wat er met de Nuna II gebeurt? Als hij (zij?) tentoongesteld wordt en het is niet al te ver weg wil ik 'm wel eens zien. Volgens mij is dat ding groter dan je denkt.
quote:misschien komt ie bij ons op de faculteit
Op donderdag 23 oktober 2003 11:50 schreef JeroenH het volgende:
Iemand gisteravond op SBS6 dat korte programma gezien over de WSC? Geweldig hoe uitgelaten die gasten waren. Die zijn terecht erg blij met zichzelf denk ik.Weet iemand trouwens wat er met de Nuna II gebeurt? Als hij (zij?) tentoongesteld wordt en het is niet al te ver weg wil ik 'm wel eens zien. Volgens mij is dat ding groter dan je denkt.
In NL zullen waarschijnlijk een paar scholen bezocht worden, misschien ook in de rest van Europa. Als je de Nuna II een keer wil zien moet je over een paar weken maar eens contact opnemen met een van de teamleden. Nuna I is dan waarschijnlijk ook wel in de buurt.
Teamsite: www.nuonsolarteam.com
Race site: http://www.phaethon2004.org/
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |