Wetenschappers protesteerden 20 jaar geleden al dat er te weinig bewijs was op een anti-vet campagne te starten, maar tevergeefs. Willett en met hem vele anderen beweren ook dat aardappelen en andere koolhydraatrijke produkten juist de oorzaak zijn van overgewicht. De mens at van nature vlees, noten, groenten en fruit. Bijna geen koolhydraten dus. Teveel koolhydraten houden simpel gezegd de insulineprduktie hoog en dit in combinatie met weinig bewegen zorgt ervoor dat de koolhydraten niet worden verbrand maar meteen worden omgezet in vet.
Het komt er dus op neer dat je ruim mag eten: volkoren granen, olie, groenten en frui (omdat het vult, niet perse omdat ze zo anti-kanker werken). Spaarzaam zijn met: vet vlees, zuivel, aardappels, producten met suiker. Eet veel noten, bonen, kip, vis of ei. Cholesterol is niet iets om je zorgen te maken. Verder adviseert hij een vitaminetablet.
(Dit lijkt trouwens erg op Atkins..dan had-ie toch gelijk).
Ik geloof deze Willett meteen. Hij geeft zoveel goede argumenten. En het is weer een teken dat overheidsvoorlichting zo ontzettend de plan mis kan slaan. (Net zoals Joris Driepinter-melk is helemaal niet zo goed voor je en zeker geen 3 glazen per dag!).
Ik ben altijd al sceptisch geweest over wat het Voedingscentrum en de overheid adviseren, ik informeer mezelf altijd. Doen jullie dat ook of laten jullie je klakkeloos leiden door wat je ouders of overheid je vertellen over voeding?
patatje gaat halen met Joppiesaus
quote:Heheh patat=piepers=koolhydraten=slecht
Op zondag 20 juli 2003 17:50 schreef Zw0rld het volgende:
Hmmzzpatatje gaat halen met Joppiesaus
![]()
![]()
quote:Misschien omdat de leefomgeving ongezonder is geworden, luchtvervuiling, stressfactoren, ik noem maar wat.
Op zondag 20 juli 2003 17:52 schreef zmn het volgende:
Als de mens dit van origine at, waarom dan nog een vitamine-tablet erbij nemen
quote:Maar de frietsaus is zeer oke.
Op zondag 20 juli 2003 17:52 schreef Aventura het volgende:[..]
Heheh patat=piepers=koolhydraten=slecht
Artikel gelezen, staan erg veel bekende dingen in,
goed artikel wel!!
quote:Inderdaad, in het artikel is natuurlijk alles beter uiteengezet en onderbouwd dan wat ik hier heb neergezet. Iedereen zou het eens moeten lezen, erg interessant vind ik.
Op zondag 20 juli 2003 17:54 schreef yvonne het volgende:[..]
Maar de frietsaus is zeer oke.
Artikel gelezen, staan erg veel bekende dingen in,
goed artikel wel!!
quote:Hmmmm, back to stone-age dan maar
Op zondag 20 juli 2003 17:53 schreef shmoopy het volgende:[..]
Misschien omdat de leefomgeving ongezonder is geworden, luchtvervuiling, stressfactoren, ik noem maar wat.
Ik heb het namelijk helemaal niet zo op voedings-supplementen ik vind dat als je genoeg gevarieerd eet met af en toe wel wat koolhydraten dat je dan ook heel goed gezond kan eten en zelf ben ik het levende voorbeeld
quote:Grappig dat ze het hier nu juist over frietsaus hebben. 'Mayonaise' en 'frietsaus' zijn (zoals bekend?) 2 verschillende dingen. In frietsaus (die je in de snackbar krijgt enz.) zitten normaal gesproken veel meer koolhydraten dan in 'echte' mayonaise.
Op zondag 20 juli 2003 17:54 schreef yvonne het volgende:[..]
Maar de frietsaus is zeer oke.
Maar omdat ik melk heel lekker vind neem ik af en toe nog wel een glaasje, maar ik wist niet dat het zo slecht voor je was.
Maar voor de rest, ik eet gewoon waar ik zin in heb en ik laat me dus echt niet leiden door wie of wat dan ook (nouja, de portemonnee begint wel te brommen als ik weer eens lekker luxe wil doen)...
Maar vitaminetabletten? Dat is juist de grootste rommel (leest winstmaker) van deze tijd. Wat een ontzettende onzin is dat toch! Eet gewoon normaal en je hebt die troep niet nodig.
[Dit bericht is gewijzigd door 303 op 20-07-2003 18:07]
Er is ook eens een onderzoek geweest dat als conclusie had dat het eten van patat, pizza en kant en klaarmaaltijden helemaal niet ongezond is.
quote:Onderzoekje dit... onderzoekje dat... en voila, weer een goede reden om niet gezond te eten toch?
Op zondag 20 juli 2003 18:05 schreef shmoopy het volgende:
Er is ook eens een onderzoek geweest dat als conclusie had dat het eten van patat, pizza en kant en klaarmaaltijden helemaal niet ongezond is.
ps winst wordt veelal geboekt op voedings suplementen en de hele was lijst die erbij komt kijken. whala!!
Vet in vis en noten naar mijn idee eerder gezond dan slecht.
Vet als in frituur voedsel. Heel erg slecht voor de gezondheid.
Koolhydraten is precies hetzelfde verhaal. De suikers die in snoep en frisdrank zitten. Slecht. Maar met een goed meergranen ontbijt is echter niks mis mee.
quote:ieuw ik vind joppiesaus zo smerig
Op zondag 20 juli 2003 17:50 schreef Zw0rld het volgende:
Hmmzzpatatje gaat halen met Joppiesaus
![]()
![]()
en wie heeft die naam bedacht
quote:Een tijd geleden heeft ook in HP de Tijd een dergelijk artikel gestaan. Het heette geloof ik "Vet, goed voor u". De boodschap was dat je niet dik wordt van je hamburger, maar het broodje erom heen. (Ik heb zelfs een link gevonden waar het artikel te lezen valt: http://www.jem7bsb.com/atkins/waarom.htm)
Op zondag 20 juli 2003 17:48 schreef Aventura het volgende:Ik geloof deze Willett meteen. Hij geeft zoveel goede argumenten. En het is weer een teken dat overheidsvoorlichting zo ontzettend de plan mis kan slaan.
Ik had er nooit over nagedacht. 'Vet is slecht' is inderdaad een dogma dat ons door de staat met de paplepel ingegoten wordt. Hopelijk wint de wetenschap het van de politiek.
Ons drinken is tegenwoordig zo volgestampt met koolhydraten dat een hongerstaker die veel zoete drankjes plus de broodnodige vitaminen tot zich neemt het risico loopt om aan zwaarlijvigheid te overlijden.
quote:"Om de argumenten van politici en zakenlieden kracht bij te zetten, kreeg het Amerikaanse National Institute of Health (N.I.H.) honderden miljoenen dollars toegeschoven voor onderzoek dat vet in diskrediet moest brengen."
Op zondag 20 juli 2003 18:10 schreef 303 het volgende:Onderzoekje dit... onderzoekje dat... en voila, weer een goede reden om niet gezond te eten toch?
De renners eten zo veel mogelijk koolhydraten als het maar kan. Sterker nog, in de morgen vlak na de start van die speciale drankjes die megazoet zijn. Daarna schakelen ze langzaam over op plain water om de maag wat rust te gunnen.
In de avond borden vol met pasta worden er naar binnengewerkt. Vet levert te langzame energie.
quote:Net als het 'melk is slecht' verhaal dus. Daar loopt hier een topic over, lees maar eens hoe fanatiek mensen worden als 'men' aan hun oude vertrouwde melkje komt.
Op zondag 20 juli 2003 19:32 schreef Claudia_x het volgende:Ik had er nooit over nagedacht. 'Vet is slecht' is inderdaad een dogma dat ons door de staat met de paplepel ingegoten wordt. Hopelijk wint de wetenschap het van de politiek.
Overigens wat Viola Holt pas op tv, die er dus echt *mager* uitzag en ook zij beweerde via dit dieet/levensstijl zoveel kilo's verloren te zijn.
quote:Het melk-misverstand zit er zo diep in, ik was zelf vol ongeloof toen een vriendin van me, die geneeskunde(!) studeert, vertelde een pak melk per dag te drinken.
Op zondag 20 juli 2003 19:38 schreef Jarno het volgende:[..]
Net als het 'melk is slecht' verhaal dus. Daar loopt hier een topic over, lees maar eens hoe fanatiek mensen worden als 'men' aan hun oude vertrouwde melkje komt.
Overigens wat Viola Holt pas op tv, die er dus echt *mager* uitzag en ook zij beweerde via dit dieet/levensstijl zoveel kilo's verloren te zijn.
quote:Mensen met een 9-to-5 kantoorbaan hebben amper koolhydraten nodig, gok ik zo.
Op zondag 20 juli 2003 19:38 schreef Aventura het volgende:
Klopt, maar de meeste mensen zijn geen wielrenners en hebben die extra snelle energie die koolhydraatrijke voeding levert, niet nodig.
Dat wordt toch maar omgezet in vet.
quote:Inderdaad, juist die mensen zouden in plaats van boterhammen met kaas en de vertrouwde piepers met vette karbonade eens smiddags een salade of gebakken eieren en dan savonds volkorenpasta of zilvervliesrijst moeten eten. Zou al een hoop schelen, denk ik.
Op zondag 20 juli 2003 19:40 schreef Jarno het volgende:[..]
Mensen met een 9-to-5 kantoorbaan hebben amper koolhydraten nodig, gok ik zo.
quote:Nog maar een stukje citaat dan:
Op zondag 20 juli 2003 19:37 schreef Zw0rld het volgende:
De renners eten zo veel mogelijk koolhydraten als het maar kan. Sterker nog, in de morgen vlak na de start van die speciale drankjes die megazoet zijn. Daarna schakelen ze langzaam over op plain water om de maag wat rust te gunnen.
"Dus wie bang moet zijn voor een hongerklop, zoals Lance Armstrong voor de beklimming van de Mont Ventoux, kan beter pasta (vol met koolhydraten) eten dan een biefstuk (voornamelijk eiwitten en vet). De pasta is licht verteerbaar, dus Armstrong zit niet boerend op de fiets. Tijdens de beklimming jaagt hij er zoveel bloedsuiker doorheen, dat hij behoefte heeft aan een extra energiestoot; daarom neemt hij een sportdrankje.
Wie niet zoals Armstrong gigantisch veel energie verbrandt, heeft geen sportdrankje nodig. Toch zie je zelfs zonaanbidders op het Zandvoortse strand dit suikerwater drinken, terwijl hun lichaam juist suikervrij water moet hebben."
Ik weet dat het nogal wat leeswerk is, dat artikel, maar het is echt erg verhelderend.
Nu gaat bikken,.
quote:Sinds ik bijna geen koolhydraten meer eet spuit ik minder dan de helft insuline dan normaal en ik voel me veel beter.
Op zondag 20 juli 2003 19:40 schreef Jarno het volgende:[..]
Mensen met een 9-to-5 kantoorbaan hebben amper koolhydraten nodig, gok ik zo.
quote:Mag ik vragen hoe een gemiddelde dag er dan voor jou - voedselmatig - uitziet? En hoeveel koolhydraten krijg je nog ongeveer binnen?
Op zondag 17 augustus 2003 13:12 schreef pos het volgende:Sinds ik bijna geen koolhydraten meer eet spuit ik minder dan de helft insuline dan normaal en ik voel me veel beter.
quote:20 koolhydraten per dag ongeveer
Op zondag 17 augustus 2003 16:34 schreef Claudia_x het volgende:[..]
Mag ik vragen hoe een gemiddelde dag er dan voor jou - voedselmatig - uitziet? En hoeveel koolhydraten krijg je nog ongeveer binnen?
s'morgens kwark met bv diaran siroop of huttekase of roerei
s'middags sla met olie azijn, zaanse mayo (geen andere) en bv kaas en
salami of gerookte kip of salade met vis of omelet met kaas
(maar natuurlijk zonder brood) of eiersalade met kaas
s'avonds vlees/vis en groente sausje mag maar geen aardappelen
komt er eigenlijk op neer dat je kaas,vlees, vis en eieren mag en de meeste groente maar haast geen fruit
Als je nog wat wil weten mail je me maar
[Dit bericht is gewijzigd door pos op 17-08-2003 18:21]
quote:Ja idd goed voor de lijn en zeker voor m'n diabetes maar het is meer een manier van leven geworden.
Op zondag 17 augustus 2003 21:05 schreef rooierooie het volgende:
20 gram koolhydraten per dag, daar raakt je lichaam van in ketose (het gaat dan van een koolhydraatverbranding over in een vetverbranding). Volg je het Atkins-dieet, Pos?
quote:Als je een koolhydraatarm dieet volgt mag je dus geen brood ook niet volkoren en geen rijst, pasta, aardappels. De koolhydraten die je binnen krijgt zitten dus in kwark, hüttekäse, evt. slagroom en groente.
Op zondag 17 augustus 2003 22:34 schreef Morphs het volgende:
Hoe zit het met gewoon volkorenbrood (Tarvo)? Is dat dan ook een 'dikmaker'? Er zitten wel veel koolhydraten in, net als andere zetmeelproducten.
quote:Ik doe het zo een 2 maanden en het is goed vol te houden hoor.
Op zondag 17 augustus 2003 23:58 schreef rooierooie het volgende:
Ik ben al een tijdje veel over het Atkins-dieet aan het lezen en wil er volgende week (na m'n vakantie) mee gaan beginnen. Hoe lang volg jij het al, Pos? Kun je het goed volhouden? Ik ben niet zo'n zoetliefhebber, hou meer van hartig, dus wat dat betreft lijkt het me voor mij persoonlijk wel te doen. Maar het enige lastige lijkt me dat je geen brood meer mag eten en dat je ingewikkeld moet gaan doen met eten naar je werk meenemen en bij andere mensen te eten worden gevraagd enzo.
quote:Het lijkt niet op gewoon brood maar met roomboter en kaas of ham is het best lekker hoor
Op maandag 18 augustus 2003 11:50 schreef rooierooie het volgende:
Ja, ik ken al die sites, ik heb er veel op gelezen, ook op zo'n forum. Er zijn ook recepten voor broden die je ook al in de eerste twee weken mag eten zelfs. Maar zeg eens eerlijk, is dat Atkinsbrood nou ook echt te eten? Het klinkt zo vies, hihi...
quote:Dat geloof je toch zelf niet.
Op zondag 20 juli 2003 18:05 schreef shmoopy het volgende:
Ik ken voorbeelden zat van mensen (vnl ouderen) die keurig elke avond aardappelen/groenten/vlees eten, en 's middags hun bammetje netjes beleggen, niks geen fastfood of chippies.
Allemaal met flink wat geblubber, qua lichaam.Er is ook eens een onderzoek geweest dat als conclusie had dat het eten van patat, pizza en kant en klaarmaaltijden helemaal niet ongezond is.
quote:De sociale implicaties zijn inderdaad het vervelendst. Als je uit eten gaat, kun je de helft op je bord laten liggen. Eet je bij anderen, dan moet je ze instrueren wat te koken. Ga je kamperen, dan moet voor jou weer een uitzondering gemaakt worden. Je bent een dagje weg en iedereen eet wat op lokatie, maar er is niets voor jou. Je vader stopt even bij de benzinepomp om wat te snacken te halen, maar overal zit suiker in. Altijd maar weer doorvragen en verder kijken dan je neus lang is.
Op zondag 17 augustus 2003 23:58 schreef rooierooie het volgende:
Maar het enige lastige lijkt me dat je geen brood meer mag eten en dat je ingewikkeld moet gaan doen met eten naar je werk meenemen en bij andere mensen te eten worden gevraagd enzo.
De samenleving is gewoon ingesteld op suiker. In Amerika zie je een lowcarbcultuur op gang komen, waar bijvoorbeeld zelfs McDonalds op inspeelt. Hier moet je vaak naar een reformwinkel om wat behoorlijke producten te vinden.
Ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee hoe ik mijn lunch overdag zou moeten regelen, dus ik eet vaak niet tot ik weer thuis ben. (Nu moet ik zeggen dat dat toch al een gewoonte van me was, hoewel ik dan tussendoor nog eens een stuk fruit at of een broodje kocht op het station. Maar ik zit ook niet van 9 tot 5 op kantoor.) Andere nadelen: gevoel van verzadiging en aanvankelijk je energieniveau. Het wordt even echt afkicken.
quote:Ik volg niet het Atkins-dieet, maar het komt geloof ik wel op hetzelfde neer. Mijn doelstellingen zijn anders, dus ik meet het succes van m'n 'dieet' niet af aan m'n gewicht. Ook ik ben er nu zo'n 2 maanden mee bezig. En ja, de voordelen wegen op tegen de nadelen. Het vereist bijzonder veel tucht en discipline, maar dat is aan mij wel besteed. Ik voel me ontzettend goed. OK, het leven wordt een stukje minder vanzelfsprekend, maar dat is verstandelijk bezien enkel positief. En het scheelt me ook geld!
Op maandag 18 augustus 2003 22:12 schreef rooierooie het volgende:
Jij volgt dus ook het Atkins-dieet, Claudia? Hoe lang doe jij dat al? Wegen de voordelen voor jou op tegen deze nadelen?
Wat ik betreurenswaardig vind, is het uitblijven van erkenning van m'n huisarts. Die is nogal sceptisch, dus ik probeer haar te overtuigen middels mijn blakende gezondheid. Ik ben nu ook in de praktijk behoorlijk afgeknapt op de 'reguliere' wegen (overheid, huisarts, apotheek).
In welk opzicht voel jij je beter, Claudia?
Ik ben benieuwd of ik het ga volhouden, want tucht en discipline... Ik ben nu vaak al te lui om een simpele boterham te smeren voor naar m'n werk en straks moet ik helemáál ingewikkeld gaan lopen doen. De eerste week dat ik het ga doen valt nog in m'n vakantie, dan kan ik er hopelijk wat makkelijker in komen.
Ik dacht altijd dat eten volgens Atkins juist duurder zou zijn dan 'gewoon' eten, maar als je het zo bekijkt (dat je niet meer zomaar iets op een station kunt kopen, wat ik ook best vaak doe), daar zit wel wat in.
Ik eet geen aardappelen, witte pasta, witte rijst, koemelkprodukten, varkensvlees, gebak, snoep, chocola, ijs, frisdrank, citrusvruchten, druiven, kersen, witbrood, champignons, geraffineerde suiker, koffie (max. 2 kopjes per dag) en thee (zelfde als de koffie).
Het is even (heel vreselijk) wennen, vooral het broodbeleg is moeilijk en ook het water drinken word je beu, maar ik voel me er wel beter bij, en ik val dus ook af.
Op brood eet ik geitenkaas, kipfilet of runderrookvlees, of als ik in een gekke bui ben () pindakaas.
Met het idee dat we helemaal verkeerd eten voor ons lichaam ben ik het eens, ons lichaam is niet ingesteld op die constante verzadiging en overvloedige vet/suiker toevoer.
quote:Heb je het over mij?
Op dinsdag 19 augustus 2003 17:55 schreef zwijntje het volgende:
Dat koolhydraten potentiele dikmakers zijn en dat de meesten met heel wat minder toekunnen, dat wil ik wel geloven, maar om ze dan maar helemaal van je menu af te strepen, dat lijkt mij een geval van te ver doorslaan naar de andere kant.
Waarom niet gewoon wat minderen?
quote:Weet je ook nog de achterliggende reden hier achter? Lijkt me wel interessant om te weten. Wat ik wet van melk is hetvolgende. Om melk te kunnen verteren heb je 2 enzymen nodig (weet ff niet meer welke, moet ik opzoeken). Die enzymen maak je in de eerste paar maanden van je bestaan als baby aan. Dan neem je melk tot je als totaal voeding en om je immuumsysteem te laten groeien. Maar na een tijdje maakt je lichaam die enzymen niet meer aan en kan je melk niet meer verteren. Dat merk ik zelf ook. Als ik veel zuivel heb gegeten/gedronken, wordt ik gigantisch moe en heb ik gigantisch gevuld gevoel (van teveel te hebben gegeten). Als je ook kijkt naar de natuur zie je ook dat alleen jongen (babies) melk drinken. Als melk zo supergezond voor je zou zijn je leven lang, waarom zie je dat in de natuur dan niet?
Op zondag 20 juli 2003 19:40 schreef Aventura het volgende:[..]
Het melk-misverstand zit er zo diep in, ik was zelf vol ongeloof toen een vriendin van me, die geneeskunde(!) studeert, vertelde een pak melk per dag te drinken.
Elk lichaam is anders, ik zelf reageer heel sterk op koolhydraten. Ik ben daar wat mee gemindert en ben nu vanzelf aan het afvallen (ongeveer 1 kilo per week). Terwijl ik verder mijn levensstijl niet heb aangepast (sporten doe ik al vrij fanatiek). Wellicht dat anderen weer sterker op suiker of vetten reageren. En neem zo min mogelijk zuivel tot me.
[Dit bericht is gewijzigd door Quack op 19-08-2003 19:18]
quote:Nee, eigenlijk niet. Dacht je dat dan?
Op dinsdag 19 augustus 2003 19:00 schreef stuifzand het volgende:[..]
Heb je het over mij?
Ik doe een hypoglecemie dieet, geen afval dieet.
Ik word ziek van suiker...
Ik ben gewoon verbaasd en een beetje sceptisch, dus enlighten me
quote:Da's wel een wat vage redenering, in de natuur zie je ook niet dat tijgers een helm voor de veiligheid op doen als ze gaan jagen.
Op dinsdag 19 augustus 2003 19:16 schreef Quack het volgende:
Als je ook kijkt naar de natuur zie je ook dat alleen jongen (babies) melk drinken. Als melk zo supergezond voor je zou zijn je leven lang, waarom zie je dat in de natuur dan niet?
quote:Ik probeer een verband te leggen tussen het melk gebruik van mensen en dieren (de mens is ook een onderdeel van de natuur). Een van de weinige dingen die alle zoogdieren met elkaar gemeen hebben. Is dat netgeborenen melk als voeding krijgen van hun moeder omdat ze zelf nog geen vast voedsel tot zich kunnen nemen en bepaalde stoffen nodig hebben die in melk zitten om te kunnen groeien in die levensfase, mensen babies hebben dat ook. Maar alleen de mens blijft zijn hele leven melk drinken terwijl je dat bij andere zoogdieren niet ziet. Mijn vraag is simpel. Waarom? Heb je dat nodig? Of valt het weer in het stukje indoctrinatie over wat zogenaamd wel en niet goed voor je is.
Op dinsdag 19 augustus 2003 19:29 schreef Melluh het volgende:[..]
Da's wel een wat vage redenering, in de natuur zie je ook niet dat tijgers een helm voor de veiligheid op doen als ze gaan jagen.
Hoe denk je dat dat moet gebeuren dan, dat melk drinken? Het punt van opgroeien is onafhankelijk van je ouders kunnen leven, als je tot je 70e melk moet hebben dan heb je dus tot die tijd een moeder nodig (of een vriendin ofzo). Maar iig zorgt het voor een afhankelijkheid die juist vermeden dient te worden.
quote:mm ja, schijnbaar voelde ik me aangesproken
Op dinsdag 19 augustus 2003 19:17 schreef zwijntje het volgende:[..]
Nee, eigenlijk niet. Dacht je dat dan?
quote:Nou ja, de redenen worden hier al talrijk genoemd denk ik zo.
..., dus enlighten me
[Dit bericht is gewijzigd door stuifzand op 19-08-2003 19:41]
quote:Bij mij heeft het verschillende redenen. De belangrijkste is dat ik nu ipv 4x per dag nog maar 2x per dag insuline moet spuiten en de hoeveelheid van die 2 keer is ook een stuk minder als met "normaal" eten. Ik voel me er veel beter bij en val nog af ook.
Op dinsdag 19 augustus 2003 19:17 schreef zwijntje het volgende:Ik ben gewoon verbaasd en een beetje sceptisch, dus enlighten me
quote:Ik heb net als stuifzand hypoglykemie, en de (fysieke) klachten die ik naar aanleiding daarvan had zijn volledig verdwenen. Ik voel me fitter dan ooit, hoewel ik het lastig vind om met zulk moeilijk verteerbaar voedsel intensief te sporten. Zelfs geestelijk voel ik me stabieler. Ik heb het idee dat ik meer controle uitoefen op mijn lichaam en geest.
Op dinsdag 19 augustus 2003 09:50 schreef rooierooie het volgende:In welk opzicht voel jij je beter, Claudia?
quote:Ik heb juist gemerkt dat vrije tijd vreselijk is. Je gaat je obsessief bezig houden met je eten. Wellicht is dat een fase.
De eerste week dat ik het ga doen valt nog in m'n vakantie, dan kan ik er hopelijk wat makkelijker in komen.
quote:Ik weet niet hoe je voedselpatroon er nu uitziet, maar als je alle frisdrank en snoep laat staan, dan bespaar je heel wat centen. En zoals ik al zei: je kunt niet meer even snel iets kopen bij een te dure zaak.
Ik dacht altijd dat eten volgens Atkins juist duurder zou zijn dan 'gewoon' eten, maar als je het zo bekijkt (dat je niet meer zomaar iets op een station kunt kopen, wat ik ook best vaak doe), daar zit wel wat in.
quote:Wanneer je lichaam bijna geen koolhydraten meer binnenkrijgt schakel je over op vetverbranding (ik vergelijk het altijd met een dier in zijn winterslaap, die krijgt ook geen koolhydraten meer binnen en teert op zijn lichaamsvet). Je valt zo razendsnel af (ik ben zo 20 kg in 12 weken kwijtgeraakt) en je voelt je geweldig (vol energie).
Op dinsdag 19 augustus 2003 17:55 schreef zwijntje het volgende:
Dat koolhydraten potentiele dikmakers zijn en dat de meesten met heel wat minder toekunnen, dat wil ik wel geloven, maar om ze dan maar helemaal van je menu af te strepen, dat lijkt mij een geval van te ver doorslaan naar de andere kant.
Waarom niet gewoon wat minderen?
Edit: bij zo weinig koolhydraten (bij Atkins begin je met 20 gram per dag), heb je ook geen hongergevoel meer, je vergeet bijna dat je moet eten. Het is ongelooflijk makkelijk vol te houden, alleen even wennen.
quote:De redenatie lijkt me prima, en dat je afvalt geloof ik gelijk. Maar na die periode; hoe ga je dan verder? Minderen met koolhydraten, stoppen met het eten van koolhydraten, normaal voedingspatroon??? Anders het zit het er toch zo weer aan...
Op woensdag 20 augustus 2003 14:56 schreef MNeMoNiCS het volgende:[..]
Wanneer je lichaam bijna geen koolhydraten meer binnenkrijgt schakel je over op vetverbranding (ik vergelijk het altijd met een dier in zijn winterslaap, die krijgt ook geen koolhydraten meer binnen en teert op zijn lichaamsvet). Je valt zo razendsnel af (ik ben zo 20 kg in 12 weken kwijtgeraakt) en je voelt je geweldig (vol energie).
Edit: bij zo weinig koolhydraten (bij Atkins begin je met 20 gram per dag), heb je ook geen hongergevoel meer, je vergeet bijna dat je moet eten. Het is ongelooflijk makkelijk vol te houden, alleen even wennen.
quote:Sinds ik niet meer hoef af te vallen eet ik zo'n 200 gram kh per dag (waaronder 8 volkoren boterhammen). Ik eet nog steeds minder koolhydraten en slechte vermijd ik helemaal (pure suikers).
Op woensdag 20 augustus 2003 15:02 schreef Kroeltroel het volgende:[..]
De redenatie lijkt me prima, en dat je afvalt geloof ik gelijk. Maar na die periode; hoe ga je dan verder? Minderen met koolhydraten, stoppen met het eten van koolhydraten, normaal voedingspatroon??? Anders het zit het er toch zo weer aan...
Bovendien lijkt het me niet echt gezond om zoveel in een korte periode af te vallen, krijg je dan geen last van loshangend vel?
Er wordt gezegd dat snel afvallen slecht is, maar dat komt alleen maar omdat de overstap naar een normaal voedingspatroon zo groot is; val je langzaam af dan hoef je nog maar een beetje te veranderen om op gewicht te blijven. Bij het Atkins dieet ga je ook langzaam koolhydraten toevoegen tot je niet meer afvalt. Van dat loshangend vel heb ik gelukkig geen last (het vet zat mooi overal verdeeld).
quote:Okay, dus je valt er van af. mooi.
Op woensdag 20 augustus 2003 14:56 schreef MNeMoNiCS het volgende:[..]
Wanneer je lichaam bijna geen koolhydraten meer binnenkrijgt schakel je over op vetverbranding (ik vergelijk het altijd met een dier in zijn winterslaap, die krijgt ook geen koolhydraten meer binnen en teert op zijn lichaamsvet). Je valt zo razendsnel af (ik ben zo 20 kg in 12 weken kwijtgeraakt) en je voelt je geweldig (vol energie).
Edit: bij zo weinig koolhydraten (bij Atkins begin je met 20 gram per dag), heb je ook geen hongergevoel meer, je vergeet bijna dat je moet eten. Het is ongelooflijk makkelijk vol te houden, alleen even wennen.
quote:Ik voelde mij voordat ik low carb ging eten veel vermoeider, dat is nu echt helemaal weg. Van couch-potato naar iemand die op 6 uur opstaat om te gaan hardlopen, heerlijk! Met mijn huidige voedings- en bewegingspatroon ben ik volgens "je echte leeftijd" geen 25, maar 18 jaar
Op woensdag 20 augustus 2003 16:38 schreef zwijntje het volgende:[..]
Okay, dus je valt er van af. mooi.
Maar ik hoef niet af te vallen, dus als dat de enige reden is om geen koolhydraten te gebruiken dan pas ik. Dus ik ben nog steeds niet overtuigd.
Zijn er andere redenen waarom een persoon met een gezond BMI de koolhydraten zou moeten mijden?
En als ik op de oude manier was blijven eten dan had ik over een jaar of 20 gegarandeerd diabetes type 2. Blijkbaar is het dieet ook erg goed voor je bloeddruk, het cholesterol en de tri-glyceriden in je bloed.
quote:kun jij me nou eens vertellen wat je op een dag een eet? en wanneer.
Op woensdag 20 augustus 2003 17:22 schreef MNeMoNiCS het volgende:[..]
Ik voelde mij voordat ik low carb ging eten veel vermoeider, dat is nu echt helemaal weg. Van couch-potato naar iemand die op 6 uur opstaat om te gaan hardlopen, heerlijk! Met mijn huidige voedings- en bewegingspatroon ben ik volgens "je echte leeftijd" geen 25, maar 18 jaar
En als ik op de oude manier was blijven eten dan had ik over een jaar of 20 gegarandeerd diabetes type 2. Blijkbaar is het dieet ook erg goed voor je bloeddruk, het cholesterol en de tri-glyceriden in je bloed.
ik zoiu graag wat tips krijgen van mensen die koolhydraatarm/vrij eten
quote:Tegenwoordig eet ik 's ochtends en 's middags gewoon (volkoren) brood en 's avonds vlees en groente, voor echte low carb recepten kun je kijken op http://www.atkinsdieet.nl/, http://atkinsdieet.isgezond.nl/ en http://www.atkins.com
Op woensdag 20 augustus 2003 23:01 schreef nikky het volgende:[..]
kun jij me nou eens vertellen wat je op een dag een eet? en wanneer.
ik ben nu ook aan het opletten voor koolhydraten maar ja ik moet wel wat eten en het zit bijna overal in.ik zoiu graag wat tips krijgen van mensen die koolhydraatarm/vrij eten
Alleen moet je je wel realiseren dat dit niet zomaar een tijdelijk dieet is, maar een totale ommezwaai van je oude levenswijze..en dat hebben veel mensen nog niet echt door, en dan is t echt zonde van alle moeite...+ voedingssupllementen zijn een must.
En nog even dit: iedereen wordt maar dikker en dikker tegenwoordig, terwijl we veel minder vet eten...gek? Niet als je je realiseert dat we nu bijna een pond suiker per dag weg kunnen werken....en dat er enorm veel suikers in de lightproducten worden gebruikt...hopeloze zaak dus om af te vallen, maar lekker winstgevend voor de voedingsmiddelen/suikerindustrie...
quote:dank je wel voor de link.
Op woensdag 20 augustus 2003 23:16 schreef MNeMoNiCS het volgende:[..]
Tegenwoordig eet ik 's ochtends en 's middags gewoon (volkoren) brood en 's avonds vlees en groente, voor echte low carb recepten kun je kijken op http://www.atkinsdieet.nl/, http://atkinsdieet.isgezond.nl/ en http://www.atkins.com
-------------------------------------
edit- ik zit nu op die site te kijken maar word er moedeloos van.
als ik het goed heb kan ik maar 3 boterhammen per dag eten met wat beleg en meer mag ik dus bijna niet hebben.
ei mag je wel weer hebben... prima smorgens bijvoorbeeld als ontbijt maar waar eet ik het op? niks?
maar als ik nou smorgens brood zou eten als ontbijt.... wat moet ik dan eten in de middagpauze?
ik zie er wel overal leuk die koolhygraatgrammen staan maar dat betekend dat je dus zowat niks maar kan eten want het is er niet en waar zou ik het op moeten eten....
voorbeeldje
brood volkoren 1 stuk is al 6 gram.
op drie broterhammen kan ik echt niet de hele dag op teren. normaal eet ik altijd fruit tussen de middag maar ik zie dat dat ook verschrikkelijk fout is. wat rest?
[Dit bericht is gewijzigd door nikky op 21-08-2003 22:54]
quote:In het begin is het erg wennen die 20 gram (zelf zit ik nu op 100-200 gram kh). Wat ik in het begin at was 's ochtends een omelet, 's middags sla met mayo (zaanse), tomaat, kaas/ei, bieslook. 's avonds wat vlees met groente erbij gebakken, of groente in bouillon als soepje.
Op donderdag 21 augustus 2003 22:29 schreef nikky het volgende:[..]
Edit: en natuurlijk 2-3 liter water en in het begin een multivitamine pil omdat je dan nog erg beperkt eet.
[Dit bericht is gewijzigd door Dark_Neve op 22-08-2003 19:07]
quote:Waarom niet gewoon een gekookt eitje? Of roerei? Omelet met lente-ui en wat kaas (en bacon)? En waarom per se boterhammen? Je kunt 's ochtends "lichtgewicht" (oid) crackers eten van Wasa waar heel weinig koolhydraten in zitten.
Op donderdag 21 augustus 2003 22:29 schreef nikky het volgende:als ik het goed heb kan ik maar 3 boterhammen per dag eten met wat beleg en meer mag ik dus bijna niet hebben.
ei mag je wel weer hebben... prima smorgens bijvoorbeeld als ontbijt maar waar eet ik het op? niks?
quote:Het hangt van je dagritme af. Als je een kantoorbaan hebt, zou ik de boterhammen voor je lunchpauze bewaren. Kun je thuis iets maken, dan zou ik voor sla gaan met iets erin. Verzin maar wat. Tonijn? Pos gooit er geloof ik wat salami in.
maar als ik nou smorgens brood zou eten als ontbijt.... wat moet ik dan eten in de middagpauze?
quote:Het is inderdaad moeilijk om je nu nog voor te stellen dat je prima kunt eten zonder brood, pasta, aardappelen en rijst. Ze vormen zo'n "basis" voor je gevoel. Het is echter prima te doen.
ik zie er wel overal leuk die koolhygraatgrammen staan maar dat betekend dat je dus zowat niks maar kan eten want het is er niet en waar zou ik het op moeten eten....
quote:Is dat echt maar 6 gram? Dan ga ik meteen weer brood eten!
brood volkoren 1 stuk is al 6 gram.
quote:Nootjes.
wat rest?
quote:ik heb nu ook een mooie kalorientabel van mijn ma gekregen en daar staan ook de koolhydraten in kan ik ze mooi bijhouden.
Op vrijdag 22 augustus 2003 23:36 schreef Claudia_x het volgende:[..]
Waarom niet gewoon een gekookt eitje? Of roerei? Omelet met lente-ui en wat kaas (en bacon)? En waarom per se boterhammen? Je kunt 's ochtends "lichtgewicht" (oid) crackers eten van Wasa waar heel weinig koolhydraten in zitten.
[..]Het hangt van je dagritme af. Als je een kantoorbaan hebt, zou ik de boterhammen voor je lunchpauze bewaren. Kun je thuis iets maken, dan zou ik voor sla gaan met iets erin. Verzin maar wat. Tonijn? Pos gooit er geloof ik wat salami in.
[..]Het is inderdaad moeilijk om je nu nog voor te stellen dat je prima kunt eten zonder brood, pasta, aardappelen en rijst. Ze vormen zo'n "basis" voor je gevoel. Het is echter prima te doen.
[..]Is dat echt maar 6 gram? Dan ga ik meteen weer brood eten!
[..]Nootjes.
Ik eet ook veel soep: kippensoep, tomatensoep, mosterdsoep. Maak een pan en zet 'm in de koelkast. En als je van vis houdt, kun je daar ook eindeloos mee variëren.
ik ga maar wat proberen. ik ben alleen zo bang dat ik ook last ga krijgen van het jojo effeckt
quote:Volgens mij is brood 15 Koolhydr. Volkoren beschuit is 6
Op donderdag 21 augustus 2003 22:29 schreef nikky het volgende:brood volkoren 1 stuk is al 6 gram.
quote:Dat krijg je alleen als je van de ene op de andere dag overstapt naar je oude eetpatroon. Rustig weer je koolhydraten opbouwen tot je ziet dat je er niet meer kan hebben omdat je anders aankomt.
Op zaterdag 23 augustus 2003 01:58 schreef nikky het volgende:
ik ga maar wat proberen. ik ben alleen zo bang dat ik ook last ga krijgen van het jojo effeckt
Is dat echt maar 6 gram? Dan ga ik meteen weer brood eten!
----------------------------------------------------------------------------------------
Claudia_x heb je email gehad dus denk dat je het tabelletje hierboven
over de koolhydraten in brood nog niet gelezen had.
Dus er zit geen 6 gram in maar +/- 15. Jammer he?
quote:Geloof niet dat je erg veel van dit topic gelezen hebt. Dit is geen dieet topic.
Op zondag 24 augustus 2003 17:28 schreef Pietverdriet het volgende:
hype hype hype
altijd hetzelfde als het om eten gaat, dan weer geen eieren, dan weer geen vet.
Alles onzin
Je moet gewoon alles eten, gevarieerd en matig.
en als je niet teveel snackt en snoept word je ook niet dik.
quote:Geloof niet dat jij mijn posting begrijpt
Op zondag 24 augustus 2003 19:59 schreef pos het volgende:[..]
Geloof niet dat je erg veel van dit topic gelezen hebt. Dit is geen dieet topic.
quote:Ik had het mailtje inderdaad voor je reactie gestuurd, want ik mis brood zo ontzettend.
Op zondag 24 augustus 2003 16:55 schreef pos het volgende:
Claudia_x heb je email gehad dus denk dat je het tabelletje hierboven
over de koolhydraten in brood nog niet gelezen had.
Dus er zit geen 6 gram in maar +/- 15. Jammer he?
quote:Het zit hem ook in de mate, zowel van vet als van koolhydraten en suikers. Dat neemt niet weg dat er mensen zijn die suikers slechter kunnen verdragen dan anderen en dus méér moeten matigen.
Op zondag 24 augustus 2003 17:28 schreef Pietverdriet het volgende:Je moet gewoon alles eten, gevarieerd en matig.
Het 'vet is slecht'-dogma was/is een hype. De wetenschap kan en zal aantonen waarom we ondanks een afname in vetconsumptie dikker zijn dan ooit, en waardoor welvaartsziekten als diabetes de kop opsteken. Zo'n theorie van een meneer Atkins is slechts een aanzet hiertoe. Vooralsnog kun je als simpele doch kritische burger niet meer doen dan op je eigen ervaringen af te gaan.
quote:Het is niet alleen een gewichtskwestie, zoals je in de rest van deze thread kunt lezen.
en als je niet teveel snackt en snoept word je ook niet dik.
quote:Al het atkinsbrood gemaakt en de muffins?
Op zondag 24 augustus 2003 20:56 schreef Claudia_x het volgende:[..]
Ik had het mailtje inderdaad voor je reactie gestuurd, want ik mis brood zo ontzettend.
We houden het maar bij de wasa crackers...
quote:Nee, nog niet. Ik ben niet bepaald een keukenprinses en zit in een hectische periode. Komt ongetwijfeld nog wel.
Op zondag 24 augustus 2003 22:41 schreef pos het volgende:Al het atkinsbrood gemaakt en de muffins?
quote:Ja, ik zal incidenteel wel naar een boterham of een aardappel grijpen. Maar met zulk voedsel is het wel verleidelijk om méér te nemen. Het is dus zaak er geen gewoonte van te maken, want van die gewoontes ben ik juist afgeraakt.
Laatst het brood gegeten met roomboter en ham, best lekker hoor. En anders neem je toch s'middags (bv op je werk) 1 boterham met beleg en voor de rest salade. Het is maar 15 koolhydraten dus als je er de rest van de dag rekening mee houd kom je heus niet over de 30 heen.
quote:Ja ik mis het eigenlijk helemaal niet. Alleen maakt de geur als ik een bakkerij in loop me wel gek
Op zondag 24 augustus 2003 22:55 schreef Claudia_x het volgende:Ja, ik zal incidenteel wel naar een boterham of een aardappel grijpen. Maar met zulk voedsel is het wel verleidelijk om méér te nemen. Het is dus zaak er geen gewoonte van te maken, want van die gewoontes ben ik juist afgeraakt.
Dit is ook een laag koolhydraten-hoog vet "dieet"
Het gaat erom dat je de juiste verhouding hebt tussen koolhydraten, vetten en eiwitten. Dit gaat volgens de volgende methode.
Je gewicht in kilo's is ruwweg het aantal gram eiwit wat je per dag kan eten. Dan volg je de volgende formule 1:2,5-3,5:0,5-0.8
Eerste getal is aantal gr eiwitten, 2e getal is het aantal gr. vet en laatste getal is het aantal koolhydraten. Dus bij 65kg is het
65 : 160-230 : 30-55 (afgerond)
Dat wil dus zeggen dat je per dag ong 65gr eiwitten moet eten, ong 160-230gr vet en 30-55gr koolhydraten. En dan het liefst de beste vorm.
dus eiwitten uit (liefst biologische) eieren en vlees en noten. Vet uit roomboter, vlees, slagroom en noten (dus behalve de noten voornamelijk dierlijke, verzadigde vetten; GEEN geraffineerde plantaardige olieen, want deze zijn erg slecht voor je; behalve olijfolie) en de koolhydraten uit laag koolhydraat fruit zoals bessen en aardbeien evt, honing.
Onderbouwing, uitleg enz enz enz op www.newtreatments.org (klik op NL voor nederlandstalig)
Ik eet nu zo en weeg nu 63kg bij 1m79 bij 11% vet stabiel. Verder geen last van chronisch eczeem meer, betere concentratie, betere conditie en minder vaak ziek (als je veel koolhydraten eet schakel je tijdelijk je afweersysteem uit)
Mocht je dit op voorhand al afdoen als bullshit of weetikveel wat nog meer, tja, je hebt alleen jezelf ermee, ik zet het hier alleen neer voor diegene die het intereseert en het eens wil proberen.
nog meer info (betreffende sporten en voeding, engelstalig) op
http://homodiet.netfirms.com/otherssay/athletic_diet.htm
PS, wat eet ik op een doorsnee dag?
Ontbijt: stukjes tomaat gebakken in veel roomboter met wat geraspte kaas en twee gebakken eieren.
Lunch: Noten (macademia, pecan, walnoten enz) en ik eet per dag zo'n 2 crackers van wasa (wasa vezelrijk 4.7gr per stuk) op die crackers doe ik een enorme dikke laag boter (denk aan de verhoudingen) en daarboven wat roomkaas of plakken (runder)salami.
Diner: Vlees, eieren, salade, groenten, kaasfondue kan ook, pastagerecht zonder pasta, nasi zonder rijst (of een HEEEEL klein beetje) en natuurlijk zondig ik heel af en toe met patat enz;)
Roy.
Beetje jammer
quote:Het is raar maar je mist het na een tijdje echt niet meer. Alleen idd de geur in een bakkerij is heerlijk.
Op woensdag 10 september 2003 11:22 schreef DaBuzzzzz het volgende:
Het weinig koolhydraten eten lijkt me toch zo lastig, brood, rijst en pasta's zijn nou juist zo verotte lekker.....
Beetje jammer
quote:Precies!
Op zondag 24 augustus 2003 17:28 schreef Pietverdriet het volgende:
hype hype hype
altijd hetzelfde als het om eten gaat, dan weer geen eieren, dan weer geen vet.
Alles onzin
Je moet gewoon alles eten, gevarieerd en matig.
en als je niet teveel snackt en snoept word je ook niet dik.
quote:Leuk ga ik morgen even kopen dan.
Op maandag 15 september 2003 12:58 schreef Claudia_x het volgende:
Er staat overigens in een recente Elsevier een aardig geschreven stuk over meneer Atkins en zijn dieet.
quote:Vroeger aten ze alleen vlees en groente. Dus geen koolhydraten.
Op maandag 15 september 2003 13:39 schreef Dodec het volgende:[..]
Precies!
Zielig gedoe aldoor.
Hoe deden ze dat vroeger dan?
quote:
[
Vroeger aten ze alleen vlees en groente. Dus geen koolhydraten.
Het was pas veel later dat ze erachter kwamen dat er in bepaalde planten granen zaten waar je meel van kon maken en (een soort) brood kon bakken.
quote:Ik antwoord ff...
Op maandag 15 september 2003 15:04 schreef -Soene- het volgende:[..]
wat versta jij in godsnaam onder vroeger ? ??:X
de egyptenaren (toch al weer zo'n 3000 jaar geleden) kenden immers het brood al.
ca. 10.000 jaar geleden konden we al brood.
3000 jaar en dus ook 10.000 jaar is NIETS als je bedenkt dat wij al een paar miljoen jaar bestaan. In 10.000 jaar kan ons lichaam niet opeens evolueren naar een lichaam dat opeens geraffineerde koolhydraten, plantaardige olien, geraffineerde suikers enz; kan verteren.
Toegegeven, brood uit de oudheid was natuurlijk niet geraffineerd en witte suiker, snickers, pizza e.d. konden we toen ook niet. Ook het fruit was veel minder zoet dan tegenwoordig.
Ik hou het bij vlees, vette vis, noten, eieren, room, roomkaas, boter, groenten, low-carb fruit zoals aardbeien en bessen e.d. , en af en toe zondig ik met een patatje ofzo (moet kunnen)
Sinds ik zo eet voel ik mij bijzonder goed.
Gr
Roy
quote:Ik weet alleen niet of het de nieuwste Elsevier is! Kijk maar even naar de voorkant/inhoudsopgaven. Er staat voor ons trouwens niets nieuws in.
Op maandag 15 september 2003 14:33 schreef pos het volgende:Leuk ga ik morgen even kopen dan.
quote:Thnx ga het anders wel ff in de winkel vluchtig door kijken. Is het een positief artikel?
Op maandag 15 september 2003 16:15 schreef Claudia_x het volgende:[..]
Ik weet alleen niet of het de nieuwste Elsevier is! Kijk maar even naar de voorkant/inhoudsopgaven. Er staat voor ons trouwens niets nieuws in.
quote:Hoi Roy, ik voel me ook veel beter bij deze manier van leven (eten). Ik spoot altijd 4x per dag insuline en nu nog maar 1 soms 2x.
Op maandag 15 september 2003 16:11 schreef roy4eva het volgende:Ik antwoord ff...
(...)
Ik hou het bij vlees, vette vis, noten, eieren, room, roomkaas, boter, groenten, low-carb fruit zoals aardbeien en bessen e.d. , en af en toe zondig ik met een patatje ofzo (moet kunnen)Sinds ik zo eet voel ik mij bijzonder goed.
Gr
Roy
quote:Het laatste interview met Atkins staat er ook in. Het is inderdaad een positief artikel. Dat koolhydraten de boosdoener zijn ipv vet wordt door Simon Roozendeel plausibel geacht. Ook worden de juiste kanttekeningen geplaatst: wat doet het 'dieet' op langere termijn met je gezondheid? Daar moet onderzoek naar verricht worden.
Op maandag 15 september 2003 16:39 schreef pos het volgende:Thnx ga het anders wel ff in de winkel vluchtig door kijken. Is het een positief artikel?
Ik heb overigens sinds m'n verhuizing niet meer gekookt en ik begin sla, nootjes en crackers met kaas flink zat te worden. Ik moet er toch maar eens voor zorgen dat ik vaker mee uit eten genomen word.
quote:En zijn de enkelvoudig onverzadigde vetten nu beter dan de meervoudig onverzadigde?
Op dinsdag 16 september 2003 18:36 schreef Akkersloot het volgende:
Onverzadigde vetzuren moet je eten. Zelfs als koolhydraten vervetten ontstaan verzadigde vetzuren.
quote:ja. Onverzadigde vetten (zoals o.a. in olijfolie) zijn beter voor je dan die meervoudig overzadigde troep (zoals zonnebloemolie, maisolie, slaolie enz) uitgezonderd de omega-3 vetzuren in (vette) vis en lijnzaadolie. (en overigens ook in eieren van hennen die een goed leven hebben gehad; zoals biologische of biologisch-dynamische eieren) Die zijn wel erg goed.
Op dinsdag 16 september 2003 19:02 schreef MNeMoNiCS het volgende:[..]
En zijn de enkelvoudig onverzadigde vetten nu beter dan de meervoudig onverzadigde?
Verzadigde vetten kun je prima eten. Het is o.a. het voorkeursvoedsel van het hart (als je geen verzadigd vet eet dan maakt het lichaam verzadigd vet aan uit excessief proteine en koolhydraten, maar het is makkelijker om gewoon alvast de juiste "brandstof" te leveren aan het lichaam, dus verzadigd vet.
Ik zal hiervoor wel geflamed worden, ach...
[Dit bericht is gewijzigd door roy4eva op 16-09-2003 23:00]
quote:tja, op zich niet zo erg. (veganisten zijn wel erg ongezond bezig overigens, (behoudens het respect dat ze van mij krijgen mbt het leefmilieu en de gezondheid van dieren)
Op dinsdag 16 september 2003 19:11 schreef Tristessa het volgende:
Hmm. Opzich lijkt me dit wel wat maar het lijkt me niet echt een geschikt dieet als je vegetariër bent... (Ik ben dus een vegetariër.)
Tip. Eet geen soya, want dit is erg ongezond (moeilijk verteerbare eiwitten, verkeerde koolhydraten, enz)
http://www.newtreatments.org/Vegetarian%20Dangers/ga/390/Myths%20and%20Truths%20about%20Soy
Gr,
Roy
quote:Bedankt voor je informatie.
Op dinsdag 16 september 2003 19:20 schreef roy4eva het volgende:[..]
tja, op zich niet zo erg. (veganisten zijn wel erg ongezond bezig overigens, (behoudens het respect dat ze van mij krijgen mbt het leefmilieu en de gezondheid van dieren)
Als je geen vlees eet kun je bv nog wel eieren eten, roomkaas, roomboter, slagroom, (allemaal verzadigd vet) en natuurlijk noten, groenten en sommige fruitsoorten zoals aardbeien, grapefruit, citroen, bramen en bessen) Dat stukje vlees dat je niet eet wordt dan niet gemist door jouw lichaam ;-)Tip. Eet geen soya, want dit is erg ongezond (moeilijk verteerbare eiwitten, verkeerde koolhydraten, enz)
http://www.newtreatments.org/Vegetarian%20Dangers/ga/390/Myths%20and%20Truths%20about%20Soy
Gr,
Roy
quote:De meervoudig onverzadigde vetzuren (bijvoorbeeld linol- en linoleenzuur) die zijn het beste.
Op dinsdag 16 september 2003 19:02 schreef MNeMoNiCS het volgende:
En zijn de enkelvoudig onverzadigde vetten nu beter dan de meervoudig onverzadigde?
quote:In bepaalde vissen zitten juist erg gezonde vetzuren.
Op dinsdag 16 september 2003 19:11 schreef Tristessa het volgende:
Hmm. Opzich lijkt me dit wel wat maar het lijkt me niet echt een geschikt dieet als je vegetariër bent... (Ik ben dus een vegetariër.)
quote:Ik eet ook geen vis.
Op dinsdag 16 september 2003 19:43 schreef Akkersloot het volgende:[..]
In bepaalde vissen zitten juist erg gezonde vetzuren.
quote:ja, ik heb hetzelfde probleem. Ik woon ook nog thuis, maar laat mijn ouders vrij om te eten wat ze zelf willen natuurlijk. Eerst stonden ze er negatief tegenover, maar na een tijdje waren ze toch wel nieuwsgierig en zijn ze zelf ook iets bewuster aan het eten (minder aardappels en pasta bv)
Op dinsdag 16 september 2003 19:27 schreef Tristessa het volgende:[..]
Bedankt voor je informatie.
. Misschien als ik over een tijdje op mezelf woon dat ik dat eens ga proberen. Ik woon nu nog gewoon bij mijn ouders dus ik wil ze niet te veel met dat soort dingen opzadelen.
Gr
Roy
quote:Ik neem aan dan wel olijfolie, zonnebloemolie (margarine), noten, pinda's (zijn geen noten maar een peulvrucht, maar dat weet je wel). En de laatste eet je natuurlijk ook vanwege de eiwitten. Een mens heeft aan granen en peulvruchten genoeg voor zijn eiwitten.
Op dinsdag 16 september 2003 22:38 schreef Tristessa het volgende:
Ik eet ook geen vis.
Ik herkende ook alles in de verhalen. Ik wist al dat ik iets niet goed deed met eten, ik wist alleen niet wat. Ik merkte wel dat ik na het eten een dip kreeg, ik heb vaak hoofdpijn, vermoeidheid en koude handen en voeten. Ik baal soms ook omtzettend van mezelf omdat ik niet alles kan doen wat ik wil omdat mijn energie op is.
Toen ik laatst in Turkije op vakantie was voelde ik me echt super, maar toen ontbeet ik ook elke morgen met een omelet, en at ik 's avonds een groentepannetje of zo. Verder ook veel fruit. Toen ik daar ik de supermarkt een rolletje mentos had gekocht merkte ik meteen dat het slecht was. Ik kreeg hoofdpijn, duizeligheid... Ik vroeg me af of dat door de suikers of door de kleurstoffen kwam. Maar nu weet ik dat het dus de suikers waren.
Ik heb als kind ontzettend veel suikers gegeten. Daar heb ik nu echt spijt van, want ik weet nu wat het veroorzaakt heeft. Ik at soms hele zakken snoep achter elkaar op. En daar krijg je alleen maar honger van.
naja, als je ziet hoeveel olijfolie er in zuid-europa wordt gebruikt, geloof ik het graag
quote:Volgens mij ging het bij hem meer over de koolhydraten-vet combinatie of zo. Daar mag je 's ochtens wel koolhydraten en 's avonds niet of zo, omdat je suikerspeigel dan zo laag moet zijn dat je het vet niet opslaat geloof ik.
Op woensdag 17 september 2003 08:36 schreef gunhead het volgende:
hmmz, dit is toch ook al eens beweerd door ene Montignac? ctrl-f in dit topic levert niets op iig.naja, als je ziet hoeveel olijfolie er in zuid-europa wordt gebruikt, geloof ik het graag
quote:Ik doe het al anderhalf jaar, en ik eet gezonder dan menig mens om mij heen!
Op woensdag 17 september 2003 08:50 schreef Toeps het volgende:
Volgens mij ging het bij hem meer over de koolhydraten-vet combinatie of zo. Daar mag je 's ochtens wel koolhydraten en 's avonds niet of zo, omdat je suikerspeigel dan zo laag moet zijn dat je het vet niet opslaat geloof ik.
Ik weet er niet veel van, mijn moeder doet het, en ik geloof niet dat het erg gezond voor je is.
Uit verschillende testen bleek dat dit een gezond eetpatroon is, en ja, montignac beweert een aantal dingen die lijken op bijvoorbeeld Atkins, maar bij Atkins e.d. eet je dus bijna geen koolhydraten.
quote:Hoe komt het eigenlijk Roy dat je op deze manier bent gaan eten?, en hoelang doe je het al?
Op dinsdag 16 september 2003 23:02 schreef roy4eva het volgende:[..]
ja, ik heb hetzelfde probleem. Ik woon ook nog thuis, maar laat mijn ouders vrij om te eten wat ze zelf willen natuurlijk. Eerst stonden ze er negatief tegenover, maar na een tijdje waren ze toch wel nieuwsgierig en zijn ze zelf ook iets bewuster aan het eten (minder aardappels en pasta bv)
Gr
Roy
quote:tenzij je daarbuiten fanatiek sport...
Op zondag 20 juli 2003 19:40 schreef Jarno het volgende:[..]
Mensen met een 9-to-5 kantoorbaan hebben amper koolhydraten nodig, gok ik zo.
quote:Minder koolhydraten eten doe ik nu ongeveer een jaar. Ik heb last van een soort eczeem om m'n handen die maar niet weggaat (hele reguliere circuit doorgelopen en ook wat alternatieve behandelingen gehad)
Op woensdag 17 september 2003 17:24 schreef pos het volgende:[..]
Hoe komt het eigenlijk Roy dat je op deze manier bent gaan eten?, en hoelang doe je het al?
Groetjes,
Roy
quote:Roy ik let dus eigenlijk niet zo op het soort vet omdat ik er ook niet zoveel verstand van heb. Weet alleen dat olijfolie en vette vis goede vetten zijn.
Op woensdag 17 september 2003 19:20 schreef roy4eva het volgende:[..]
ik let niet op vet (behalve het soort vet natuurlijk
Groetjes,
Roy
quote:Olijfolie en vette vissen (respectievelijk Omega-9 en Omega-3 vetzuren) zijn idd goed voor je, alhoewel een teveel aan olijfolie ook niet goed is (met teveel bedoel ik dan een halve fles ofzo ;-))
Op donderdag 18 september 2003 21:14 schreef pos het volgende:[..]
Roy ik let dus eigenlijk niet zo op het soort vet omdat ik er ook niet zoveel verstand van heb. Weet alleen dat olijfolie en vette vis goede vetten zijn.
Maar wat voor vetten eet jij bv niet?, en mag slagroom en bv mascarpone wel? Die hebben nl maar 2 koolhydr. per 100 gram en je kunt er met cacao poeder (waar ook haast geen koolhdr. in zitten) lekkere toetjes mee maken.
Verder eet ik ook gewoon verzadigd vet, zowel dierlijk (boter, af en toe wat vlees, slagroom, roomkaas enz;) als plantaardig (kokosolie bv)
Wat voor soort vet ik weinig eet is omega-6 vetzuren, dat zit bijna overal al in en we krijgen hiervan veel te veel binnen (vooral margarine is berucht). Een teveel hiervan (en dat heb je al snel) is erg slecht voor de gezondheid, ondanks wat de hartstichting e.d. beweert (daarom geef ik geen cent meer aan ze) Het zorgt er bv voor dat je imuunsysteem wordt ondermijnd. Ik haal het een beetje uit af en toe wat (bio) mayo en noten.
Dat toetje van jou is prima, zorg er alleen wel voor dat er niet teveel suiker in de slagroom zit, dus geen "light" slagroom ofzo, want daar zit minder vet in maar wel meer koolhydraten.
Groetjes,
Roy
quote:Ik eet nooit suiker en let altijd op de koolhydraten. Ik ben diabeet, dus weet precies wat waarin zit
Op vrijdag 19 september 2003 10:05 schreef roy4eva het volgende:[..]
Dat toetje van jou is prima, zorg er alleen wel voor dat er niet teveel suiker in de slagroom zit, dus geen "light" slagroom ofzo, want daar zit minder vet in maar wel meer koolhydraten.Groetjes,
Roy
quote:Wat wil je hiermee zeggen??
Op vrijdag 19 september 2003 10:12 schreef th0r het volgende:
www.atkinsdieet.nlduh
quote:Inderdaad, margarine is niet zo best door de transvetzuren. Pas later toen ze achter waren dat transvetzuren slecht zijn, verlaagde ze het percentage aan transvetzuren in margarine. Bovendien is het smerig spul, dus ik eet het ook niet.
Op vrijdag 19 september 2003 10:05 schreef roy4eva het volgende:[..]
Wat voor soort vet ik weinig eet is omega-6 vetzuren, dat zit bijna overal al in en we krijgen hiervan veel te veel binnen (vooral margarine is berucht). Een teveel hiervan (en dat heb je al snel) is erg slecht voor de gezondheid, ondanks wat de hartstichting e.d. beweert (daarom geef ik geen cent meer aan ze) Het zorgt er bv voor dat je imuunsysteem wordt ondermijnd. Ik haal het een beetje uit af en toe wat (bio) mayo en noten.
Transvetzuren komen nog volop voor in allerlei bewerkte voedingsmiddelen waar vetten in worden verwerkt. Die eet ik ook niet. De voedingsmiddelenindustrie ziet haar verantwoordelijkheid blijkbaar niet in om mensen gezond te houden zo lang ze er maar aan verdienen .
Waar ik ook nog op wil wijzen is dat mensen (meervoudig) onverzadigde vetzuren verhitten, omdat ze denken dat het gezond is . Terwijl juist die vetzuren instabiel zijn en er zo een hoop ongewenste stoffen ontstaan, die de kans op kanker en hart-en vaatziekten verhogen.
De enige vetzuren die verhit mogen worden zijn verzadigde vetzuren, omdat ze stabiel zijn. Verzadigde vetzuren zijn stabiel, dat ze geen dubbele bindingen hebben die kunnen reageren.
quote:Kan je een voor me opschrijven wat voor vetten behalve margarine dan je beter niet kan eten? en welke je niet moet verhitten enzo.
Op vrijdag 19 september 2003 20:44 schreef Mexoryl het volgende:[..]
Inderdaad, margarine is niet zo best door de transvetzuren. Pas later toen ze achter waren dat transvetzuren slecht zijn, verlaagde ze het percentage aan transvetzuren in margarine. Bovendien is het smerig spul, dus ik eet het ook niet.
Transvetzuren komen nog volop voor in allerlei bewerkte voedingsmiddelen waar vetten in worden verwerkt. Die eet ik ook niet. De voedingsmiddelenindustrie ziet haar verantwoordelijkheid blijkbaar niet in om mensen gezond te houden zo lang ze er maar aan verdienen
.
Waar ik ook nog op wil wijzen is dat mensen (meervoudig) onverzadigde vetzuren verhitten, omdat ze denken dat het gezond is
. Terwijl juist die vetzuren instabiel zijn en er zo een hoop ongewenste stoffen ontstaan, die de kans op kanker en hart-en vaatziekten verhogen.
De enige vetzuren die verhit mogen worden zijn verzadigde vetzuren, omdat ze stabiel zijn. Verzadigde vetzuren zijn stabiel, dat ze geen dubbele bindingen hebben die kunnen reageren.
quote:Die trans vetzuren zijn volgens mij afbraak producten, dus gewoon vervuiling. Zoals je het nu schreef kan de lezer het gemakkelijk ver-ben het woord even kwijt met onverzadigde vetzuren.
Op vrijdag 19 september 2003 21:18 schreef pos het volgende:
Kan je een voor me opschrijven wat voor vetten behalve margarine dan je beter niet kan eten? en welke je niet moet verhitten enzo.
Als een mens totaal geen meervoudige vetzuren eet neemt het vetgehalte in het bloed toe. Daar zijn proeven mee gedaan in Wageningen. Proef personen aten totaal geen onverzadigde vetzuren (kregen voor de lunch een lunchpakketje mee) en hun bloedvetgehalte nam toe.
quote:Alle producten waar transvetzuren in zitten, meestal staat dat vermeld als gehard vet of gehydrogeneerd vet. Maar meestal zit dat soort voedsel ook vol koolhydraten, dus als het goed is vermijd je dit soort producten al. Transvetzuren komen ook in zuivelproducten voor, maar die blijken geen verhoogd risico te geven.
Op vrijdag 19 september 2003 21:18 schreef pos het volgende:[..]
Kan je een voor me opschrijven wat voor vetten behalve margarine dan je beter niet kan eten? en welke je niet moet verhitten enzo.
De vetten die je niet moet verhitten zijn vloeibaar op kamertemperatuur. Ik gebruik kokosolie om te verhitten, vanwege de vetzuursamenstelling. Het o.a. levert vetzuren met een middellange keten (MCT's), die snel worden verteerd en verbrand in het lichaam. Je kan ook andere verzadigde vetten gebruiken zoals boter, palmpitolie en ossewit.
Uiteraard moet je hier naast rekening houden met je omega-3 inname.
quote:Transvetzuren ontstaan o.a. bij het harden van vetten, d.w.z. van onverzadigde vetzuren verzadigde vetzuren maken. Het is geen afbraakproduct. In tegendeel de vetzuren worden stabieler, omdat ze hun dubbele bindingen (deels) kwijtraken.
Op vrijdag 19 september 2003 22:20 schreef Akkersloot het volgende:[..]
Die trans vetzuren zijn volgens mij afbraak producten, dus gewoon vervuiling. Zoals je het nu schreef kan de lezer het gemakkelijk ver-ben het woord even kwijt met onverzadigde vetzuren.
quote:Olijfolie is stabieler dan zonnebloemolie, dus geschikter. Maar het is nog steeds een grote bron van onverzadigde vetzuren. Bakken en frituren in olieën met veel onverzadigde vetzuren belast het antioxidantsysteem van het lichaam, wat als negatief wordt beschouwd.
Volgens mij kan je nog altijd veel beter bakken in zonnebloemolie of olijfolie. De onverzadigde vetzuren dus. Op te hoge temperatuur bakken en olie niet op tijd verversen (ontstaan van vrije vetzuren) moet natuurlijk altijd voorkomen worden.
quote:Bij de raffinage van deze olieën is hitte en oplosmiddel gebruikt. Bovendien bevatten ze relatief veel omega-6 vetzuren waar de gemiddelde mens al te veel van binnen krijgt.
Margarine met (meer)voudig onverzadigde vetzuren (zonnebloemolie, olijfolie, pindaolie) is gewoon gezond.
quote:Ik heb nooit beweerd dat een mens geen meervoudig onverzadigde vetzuren nodig heeft.
Als een mens totaal geen meervoudige vetzuren eet neemt het vetgehalte in het bloed toe. Daar zijn proeven mee gedaan in Wageningen. Proef personen aten totaal geen onverzadigde vetzuren (kregen voor de lunch een lunchpakketje mee) en hun bloedvetgehalte nam toe.
quote:Onverzadigde vetzuren kunnen ze verzadigd maken door er H2 gas door te blazen. Volgens mij ontstaan er dan gewoon verzadigde vetzuren en worden die geen "transvetzuren" genoemd. Margarine fabrikanten hebben liever onverzadigde vetzuren omdat die nu eenmaal gezonder zijn.
Op vrijdag 19 september 2003 23:58 schreef Mexoryl het volgende:
Transvetzuren ontstaan o.a. bij het harden van vetten, d.w.z. van onverzadigde vetzuren verzadigde vetzuren maken. Het is geen afbraakproduct. In tegendeel de vetzuren worden stabieler, omdat ze hun dubbele bindingen (deels) kwijtraken.
quote:Transvetzuren zijn nevenproducten van de reactie. Het doel is inderdaad dat er verzadigde vetzuren ontstaan, door H2 i.c.m. een katalysator met de onverzadigde vetzuren te laten reageren.
Op zaterdag 20 september 2003 06:30 schreef Akkersloot het volgende:[..]
Onverzadigde vetzuren kunnen ze verzadigd maken door er H2 gas door te blazen. Volgens mij ontstaan er dan gewoon verzadigde vetzuren en worden die geen "transvetzuren" genoemd. Margarine fabrikanten hebben liever onverzadigde vetzuren omdat die nu eenmaal gezonder zijn.
Dit zogeheten hydrogeneren wordt naar mijn weten gedaan, omdat het van relatief goedkope plantaardige olieën vast vet kan maken. Verzadigde vetzuren zijn stabieler, dus een houdbaarheidsdatum die verder vooruit ligt voor de fabrikant, dus economischer.
quote:Het is en blijft een "vette" leugen dat onverzadigde vetzuren gezond voor je zijn (ik heb het hier over de omega-6 vetzuren zoals deze zitten in alle plantaardige olien, behalve olijfolie (omega-9) en lijnzaadolie (omega-3) Een heel klein beetje is geen probleem, alleen het westerse dieet bevat echt extreem veel van deze troep. De verhoudingen tussen omega-3 en omega-6 raakt verstoord. (lees bv. deze nederlandstalige link voor wat uitleg http://www.scdiet.nl/forummsg.php?forumid=1985
Op zaterdag 20 september 2003 06:30 schreef Akkersloot het volgende:[..]
Onverzadigde vetzuren kunnen ze verzadigd maken door er H2 gas door te blazen. Volgens mij ontstaan er dan gewoon verzadigde vetzuren en worden die geen "transvetzuren" genoemd. Margarine fabrikanten hebben liever onverzadigde vetzuren omdat die nu eenmaal gezonder zijn.
Ik quote nog een stukje uit "wat artsen je niet vertellen" over omega-6:
"Omega-6 olien (mais, saffloer, zonnebloem, pina, soja, canolaolie enz)
moet men vermijden aangezien dit imuunsuppressoren zijn"
Margarine is dubbel slecht door de aanwezigheid van transvetzuren en dus de overdaad aan omega-6 vetzuren. En wat lees ik op de site van de hartstichting? "eet alleen onverzadigde vetzuren, vermijd verzadigd vet" tja, niet dus. Weet je, is het nooit iemand opgevallen dat de NL bevolking steeds dikker wordt? dat er steeds meer diabetespatienten bijkomen, allergieen, MS, hart- en vaatziekten, kanker enz. en toch eten we minder verzadigd vet dan vroeger. Kijk maar eens in de supermarkt, er zijn nu meer produkten waar op het etiket staat "light" of "minder vet" of "0% vet" maar wel vol koolhydraten en als er vetten in zitten dan zijn dit geraffineerde plantaardige vetten. Wij denken dat we steeds gezonder eten, maar het tegendeel is waar helaas. De economie gaat voor op de gezondheid van de burger :-(
Als verzadigd vet zo slecht zou zijn dan mag ik toch verwachten dat als ik er veel van eet dat ik mij op z'n minst toch slechter van zou moeten voelen? het tegendeel is waar. Mijn cholesterol-waardes? (incl LDL- HDL- en tryglyceriden)? redelijk normaal, maar mijn LDL is erg laag, net als mijn tryglyceriden (excessief koolhydraten laat het LDL maar vooral het tryglyceriden gehalte in het bloed stijgen)
Nog een stukje van www.newtreatments.org
" Een geheim over margarine:
Het wordt gemaakt door plantaardige (meervoudig onverzadigde) vetten eerst te filteren zodat alle mineralen eruit zijn. Vervolgens wordt het tot zeer hoge temperaturen te verhit, zodat alle vitaminen eruit zijn en de vetten gaan oxideren waardoor er veel vrije radicalen ontstaan als je ze eet.. Door deze vrije radicalen ontstaat de schade aan o.a. de aderen. Vervolgens wordt een nikkel-aluminium katalysator toegevoegd om te zorgen dat de margarine een smeerbare, dikke ''boter-achtige'' substantie krijgt.
Dat klinkt niet gezond en geloof me, dat is het ook echt niet.. "
Tenslotte nog een wetenschappelijk essay over het imuunsysteem en de effecten van verschillende olien op het imuunsysteem.
http://www.newtreatments.org/ga.php3?linkid=358
Groetjes,
Roy
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |