Voor mijn zoon was er hier in mijn woonplaats maar 1 alternatief: de Vrije School met antroposofisch onderwijs. Niet dat ik nou zo antroposofisch ben, maar anders was er hier niets beschikbaar.
Toen bleek een paar weken geleden dat de bovenbouw van deze Vrije School op de wip stond. De ouders die het draaiende hielden, stopten ermee. Dus zou er geen bovenbouw meer zijn.
Daar waren buiten mijzelf, meer ouders niet blij mee en zij willen nu proberen de Vrije School toch open te houden. Maar proberen biedt geen zekerheid....
Ik had contact met de ouders van een klasgenoot van mijn zoon, die ook naar de Vrije School zou gaan en van hen hoorde ik dat hier een initiatief ligt om een Iederwijs School te gaan beginnen. Daar sta ik volledig achter.
In het begin was ik huiverig hiervoor. Je moet je kind volledig loslaten en hem volledig vertrouwen om hem dit onderwijs te laten volgen en bovendien is het een initiatief, ook hier heb ik geen zekerheid over.
Hoe denken jullie over deze onderwijsvorm en hoe hebben jullie een keus gemaakt voor een school NA de basisschool?
Voor mij was de keus vrij makkelijk omdat ik twee oudere zussen had en ik min of meer hun lijn heb gevolgd. Dat wil zeggen eerst rustig aan op de mavo, toen de havo en toen een hbo-opleiding en ik moet zeggen, dat is een zeer prettige manier om te ontdekken wie je bent en wat je wilt in je leven.
Iederwijs
Iederwijs is een school
waar je kan leren wat jij belangrijk vindt
en waar je kennis maakt met elkaar.
Iederwijs is een omgeving waar kinderen tot hun recht komen.
Waar ze leren, spelen en leven
Omdat iedereen zijn eigen tijd, manier en kleur kan kiezen.
Omdat kinderen gezien en gehoord worden.
Omdat vertrouwd wordt op hun vermogen.
Omdat ze mogen stralen.
Omdat ze zich veilig en verbonden voelen.
Omdat ze mogen zijn zoals ze zijn.
quote:Ik heb zelf op 4 verschillende soorten onderwijs gezeten:
Op donderdag 12 juni 2003 20:09 schreef Wilgje het volgende:
Voor mijn zoon was er hier in mijn woonplaats maar 1 alternatief: de Vrije School met antroposofisch onderwijs. Niet dat ik nou zo antroposofisch ben, maar anders was er hier niets beschikbaar.
Toen bleek een paar weken geleden dat de bovenbouw van deze Vrije School op de wip stond. De ouders die het draaiende hielden, stopten ermee. Dus zou er geen bovenbouw meer zijn.
Daar waren buiten mijzelf, meer ouders niet blij mee en zij willen nu proberen de Vrije School toch open te houden. Maar proberen biedt geen zekerheid....
Ik en mijn zusjes hebben helemaal absoluut geen goede ervaringen met de Rudolf Steinerschool. Ik vind het leuk dat ik redelijk kan zingen en schilderen, maar ik kon daarintegen pas op mijn twaalfde lezen! Ik kon wel goed leren, maar zo veel leerlingen worden verwaarloosd op zo'n school! Toen het bijna uit de hand liep, hebben me ouders mij op een LOM-school ingeschreven. Dit moest echter op eigen initiatief, want op de Vrije School vonden ze mijn zo'n lief kind.
Ik denk dat kinderen die van het reguliere onderwijs afkomen, en daarna doorstromen naar de bovenbouw van de Vrije School veel moeite hebben met integreren. De band tussen leerlingen die de onderbouw al hebben gedaan is heel sterk! De 'vreemde' vrije school gewoontes (zoals eurytmie, spreuken aan het begin van de ochtend, koor, tuinbouw, toneel en bijbelse bijeenkomsten) worden door hun niet gewaardeerd.
Ik ben nu heel gelukkig op het Mendelcollege, met leerlingen van alle niveaus en achtergronden. Op mijn school kan ik me net zop goed ontwikkelen als op de Vrije School. Ik denk dat jouw zoon meer bereikt met een gewoon VMBO, HAVO of VWO diploma, dan dat halfslachtige gedoe op een Vrije School!
Het lijkt mij verstandig is om naar wat meer scholen rond te kijken, er zijn namelijk ook zat middelbare scholen waar je genoeg expressie vakken krijgt.
Mijn moeder was groot voorstander van de Vrije School! Zij wil je wel preciezer uitleggen waarom het geen verstandige keuze is...
Dankjewel alvast!
Hij hoeft zich niet elke dag door het verkeer heen te worstelen (ook een pre! ) en kan twee jaartjes in de brugklas gaan ontdekken wat hij kan en wil.
De tweede keuze was een reformatorisch college 15 km verderop. Daar ik daar zelf onderwijs heb 'genoten', wil ik hem behoeden voor die marteling.
Ik weet eerlijk gezegd niet of een vrije school goed aansluit op het HBO of de Universiteit, maar laten we wel wezen, dat doet het traditionele onderwijs ook niet altijd even goed.
Moeilijke keuze dus Wilgje.
Kortom: het hangt enorm af van het kind en van de school. Een bovenbouw die wordt gedragen door de ouders klinkt mij niet goed in de oren, ik denk dat ik daar zelf niet voor zou kiezen
Iederwijs ken ik niet, maar als ik op die site lees lijken me een beetje dezelfde dingen gelden als bij de Vrije School: kijk naar het kind, kijk naar de school en het gevoel dat je erbij hebt. Hoe zit het met de wettelijke verplichtingen waaraan scholen moeten voldoen, want dat vind ik daar niet echt terug. Hoe zit het met diploma's, hoe lang bestaat het al, ken je kinderen of ouders die er ervaring mee hebben? Etc. Ik vind het allemaal best riskant klinken, nog vager minder gedefinieerd dan de Vrije School.
quote:Dan heb jij ontzettend geluk gehad! De oud-klasgenoten van mijn zussen hebben wel de dertiende klas in Amsterdam gedaan, hun havo of vwo gehaald en trekken het helemaal niet op het HBO/WO. Volgens mij sluit alleen een artistieke/sociale vervolgopleiding aan op de Vrije School (tenminste bij de R. Steinerschool in Haarlem). Mijn oud-klasgenoten zitten nu in de twaalfde en volgend jaar gaan er een heleboel MBO doen (beetje zonde na 6 jaar middelbare school!).
Op donderdag 12 juni 2003 21:44 schreef phileine het volgende:
nog even over de opmerking van Grobbekuiken: Ik heb zelf geen enkele moeite gehad met aansluiting op het WO, en heb dat ook nooit gehoord van schoolgenoten. Ik heb gewoon een VWO diploma gehaald met schoolonderzoeken en een centraal schriftelijk en kon daarmee zonder problemen doorstuderen. Het slagingspercentage van de Vrije School in Den Haag was in mijn tijd 90% (wel hele hoge toelatingseisen voor de examenklas). Ik kan me voorstellen dat op de wat "wereldvreemdere" scholen het wat moeilijker is om in een ander systeem te vallen, maar de Vrije School doet erg haar best om te zorgen voor een goede aansluiting op vervolgstudies. Da's al jarenlang een van hun speerpunten, en daar hoort dus een gewoon diploma bij.
Begrijp me niet verkeerd, ik heb een fantastische tijd op die school gehad en vrienden voor het leven gemaakt, maar als ik daar iets langer had gezeten, was er helemaal niks van me terecht gekomen. En dat geldt voor een heel wat klasgenoten met mij.
[Dit bericht is gewijzigd door Jummy op 12-06-2003 23:33]
Nadeel is dat het wellicht té idealistisch is...
Ik heb een mooi stukje gevonden, geschreven door iemand die zelf lesgeeft op Iederwijs. Het gaat over het reguliere onderwijs, hij beschrijft de manier waarop les wordt gegeven op een satirische wijze. Hij neemt als voorbeeld het looponderwijs voor kinderen van 1 jaar.
Kinderen leren zelf lopen toch? Hebben daar geen lesplan voor nodig....
In september gaat de school van start, dat is de bedoeling tenminste als zij een geschikte lokatie kunnen vinden. De rest is allemaal voor elkaar.
Nu hoop ik dat zij iets kunnen vinden wat op de fiets goed bereikbaar is voor een 12 jarige.
quote:ik denk dat je kind "geschikt" moet zijn voor zo'n school...als hij een karakter heeft waarbij hij de kantjes eraf loopt dan zijn alle soorten niet-regulier onderwijs een risico.
Op donderdag 12 juni 2003 20:15 schreef Wilgje het volgende:
Dit komt van de site: http://www.iederwijs.nl/algemeen/index.html
IederwijsIederwijs is een school
waar je kan leren wat jij belangrijk vindt
en waar je kennis maakt met elkaar.Iederwijs is een omgeving waar kinderen tot hun recht komen.
Waar ze leren, spelen en leven
Omdat iedereen zijn eigen tijd, manier en kleur kan kiezen.
Omdat kinderen gezien en gehoord worden.
Omdat vertrouwd wordt op hun vermogen.
Omdat ze mogen stralen.
Omdat ze zich veilig en verbonden voelen.
Omdat ze mogen zijn zoals ze zijn.
Bij bovenstaand stukje krijg ik persoonlijk een heel zweverig gevoel, en zou mijn kind niet op zo'n school doen....maar dat is mijn persoonlijke mening.
Maar even over het kiezen: je kiest alleen voor een opleiding, die aansluit bij jouw manier van leren. Dus ofwel praktisch (VBO) of theoretisch (de rest), waarbij je dat laatse weer verdeeld naar de mate waarin een kind kan leren.
Pas na een jaar of 3 (MAVO) of zelfs meer, hoef je te kiezen. Ik zie daar geen probleem in. En zelfs dan hoef je alleen maar een vevolgopleiding te kiezen, geen beroep.
quote:Dat zeker. Ik heb echt nooit problemen gehad op een gewone basis- en middelbare school.
ik denk dat je kind "geschikt" moet zijn voor zo'n school...
In de Iederwijs methode staat centraal dat een kind zelf de wereld mag ontdekken, leren wat het leuk vindt, met als achterliggende gedachte dat dan het hele scala aan cognitieve vaardigheden aan bod zal komen.
Nu moeten de scholen voldoen aan de reguliere eindexamen-eisen en worden de leerlingen, naar ik aanneem, daar op voorbereid.
Als ik nu even mijn eigen zoon als voorbeeld neem, zal hij uit zichzelf zeer weinig aandacht besteden aan spelling en grammatica Nederlands. Het boeit hem niet, maar ik vind het belangrijk. Enige dwang op dit vlak vind ik nuttig en nodig.
Een jong kind kijkt met andere ogen naar de wereld, heeft andere prioriteiten en voorkeuren dan hij/zij als volwassene zal hebben.
Maak je een kind volgens de Iederwijs methode juist niet op een te jonge leeftijd verantwoordelijk voor eigen keuzes?
Vanavond ben ik naar een ouderbijeenkomst van de Vrije School geweest en mijn gevoel voor Iederwijs wordt steeds sterker. Zelfs op de Vrije School, waarvan IK dacht dat de mensen elkaar zouden respecteren, naar elkaar zouden willen luisteren, en zeker als zij als gezamelijk doel hebben het voortbestaan van de school, wilde men hun ego niet laten varen. Ze konden zich niet SAMEN inzetten voor het doel. En dat is wat men met Iederwijs wel doet. Daar luistert de leerkracht naar het kind en zetten zij zich samen in voor het doel dat het kind zich heeft gesteld.
quote:Pubers kan ik weinig over zeggen.
Op zaterdag 14 juni 2003 00:19 schreef phileine het volgende:
Veel kinderen zijn nou eenmaal gewoon liever lui dan moe, of doen liever iets leuks dan iets moeilijks.
Maar mijn ervaring is dat als je stof aanbiedt op het juiste niveau, dat kinderen erg leergierig zijn. Die wíllen leren. Dat is juist het leuke!
Echter, in het reguliere onderwijs wordt hen geleerd in het gareel te lopen. Dáár ligt eigenlijk de nadruk op. Boekje 3 moet écht uit zijn aan het eind van het jaar, anders kun je volgend jaar niet verder. Sommige kinderen trekken dat niet.
Andere kinderen vervelen zich het leplazarus, want die hebben al lang door hoe eea in elkaar zit, maar moeten tóch die klassikale instuctie volgen.
In beide gevallen is demotivatie een logisch gevolg.
Maar heus, ik heb nog niet één kind aan het begin van groep drie meegemaakt, die niet heel graag wilde leren lezen (als 'ie het al niet kon).
Wat ik me wel afvraag bij Iederwijs: worden er ook eisen gesteld? Bv zoals eerder genoemd grammaticale regels. Of leren kinderen ook omgaan met dingen moeten? Immers, in de maatschappij worden ze daar wel mee geconfronteerd. En school zal ze daar toch ook op moeten voorbereiden.
Ik ben er overigens hard over aan het denken 21 juni naar een open dag te gaan (kwam ik ergens tegen op een website). Lijkt me heel interessant.
Ben ook benieuwd wat voor 'slag' mensen daar nu naar toe gaat. Hoop dat ze niet te zweverig zijn.
Is mijn eigen vooroordeel.
quote:Klopt Moonah! Maar wat ik niet snap is de les methode die tegenwoordig gehanteerd wordt. Toen ik naar de lagere school ging, was het credo: werken op eigen tempo, voor sommige vakken zoals rekenen, eerste helft jaren zeventig. Leerlingen die vlot waren, hadden in groep zeven al de boekjes van groep acht doorgewerkt. Nu zit mijn zoon op dezelfde lagere school en hij heeft zich qua rekenen de pleuris verveeld.
Op zaterdag 14 juni 2003 00:44 schreef Moonah het volgende:[..]
Pubers kan ik weinig over zeggen.
Maar mijn ervaring is dat als je stof aanbiedt op het juiste niveau, dat kinderen erg leergierig zijn. Die wíllen leren. Dat is juist het leuke!
Echter, in het reguliere onderwijs wordt hen geleerd in het gareel te lopen. Dáár ligt eigenlijk de nadruk op. Boekje 3 moet écht uit zijn aan het eind van het jaar, anders kun je volgend jaar niet verder. Sommige kinderen trekken dat niet.
Andere kinderen vervelen zich het leplazarus, want die hebben al lang door hoe eea in elkaar zit, maar moeten tóch die klassikale instuctie volgen.
In beide gevallen is demotivatie een logisch gevolg.
Maar nu meer on-topic. In Noord-Nederland worden Vrije School-kindertjes op MAVO ingeschaald, en daar wordt wat talent weggegooid, gevolg is vervolgens dat ze eerst bijgespijkerd moeten worden in de stof om op hun echte niveau te komen.
Er worden echt wel eisen gesteld op Iederwijs. Een kind dat iets wil leren gaat een contract aan met de leerkracht. Of die leerkracht nou een volwassene is of een medeleerling. Zij kunnen bijvoorbeeld samen afspreken dat ze iedere dinsdag en vrijdag om 11 uur een uur aan het onderwerp besteden, van 10 tot 11. De leerling verplicht zich om op die tijd aanwezig te zijn op de plaats waar de lessen zijn afgesproken en het opgegeven huiswerk te maken en de leerkracht verplicht zich de lesstof aan te bieden.
Ook de omgangsvormen zijn erg belangrijk op school. Respect voor elkaar staat hoog in het vaandel. Kinderen zijn verantwoordelijk voor de ruimte en de materialen. Ze moeten dus zelf opruimen wat ze gebruikt hebben en niets van een ander kapot maken.
Het is echt niet zo dat het een vrijgevochten zooitje is.
Stel je hebt een kind dat lyrisch is van tekenen, dan is het goed dat hij zich daar op richt, terwijl het zwak is in rekenen, waar het zich dus in principe op zou moeten richten.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |