Met de compilatie Artificial Intelligence bracht het label Warp de ietwat pretentieus genaamde 'intellent techno' op gang, ook wel 'new electronica', 'electronic listening music' of 'IDM' genoemd. Er waren twee soorten stromingen toendertijd. Was een groep als The Orb geworteld in de house- en rave-cultuur, Aphex Twin en Autechre gingen uit van techno. Samplecollages kwamen daarbij niet van pas: de muziek draait om het verregaand experimenteren met vooral analoge synthesizers. Intelligent techno wijst zo naar muziek met avant-gardistische neigingen. Ook al zou die ambitie telkens anders worden ingevuld en werd de term intelligent techno later ingeruild voor 'isolationism', 'illbient' of 'clicks & cuts', het experimenteren met elektronica blijft een constante.
WARP
Warp is een belangrijk label voor de totstandkoming van de IDM, al vanaf 1989 weerklonk de experimenteerzucht en de liefde voor noise van cabaret Voltaires Richard H. Kirk op de eerste Warp-releases. Naast andere gropen als LFO en Nightmares on Wax verklankte hij als Sweet Exorcist de prille Warp-filosofie.
Veel meer dan toevallige vondsten van acid house gingen Warp-artiesten samplers en synthesizers misbruiken. Sweet exorcist maakte bijvoorbeeld muziek met testtonen die een sampler meekrijgt om de apparatuur te testen, terwijl LFO (Low Frequency Oscillation) basklanken tot in het extreme ging vervormen. Op een gegeven moment was er tussen de artiesten zelfs een gezonde concurrentie om met de extreemste basklank op de proppen te kunnen komen, iets wat 'bleep n bass' genoemd werd.
Bass slaat daarbij op de haast wetenschappelijke basexperimenten, terwijl bleep verwijst naar de fragiele elektronische geluidjes en klanktexturen die de muziek kleur geven.
Met electro-breakbeats bouwde Warp voort op de Detroit techno, maar door de felle aanpak en de strakke technobeat paste het label evenzeer in de ontluikende Britse hardcore scene.
Aphex Twin
Aphex Twin ook bekend als Polygon WIndow, The Dic Man, Bleu Calx, AFX, Caustic Window of Soit PP rekende rond 1990 af met clichematige elektronische effecten, met doorzichtige computergrafieken, met de futuristische technothematiek. Geen overvloed aan informatie meer, wel een sober, rudimentair en archaisch geluid.
Slechts datgene dat echt tot de verbeelding spreekt, wordt overgehouden. Aphex Twin begon als dj in een technoclub waar hij opviel door zo nu en dan in plaats van vinylplaat ook schuurpapier op de draaitafel plaatste. Voordat hij het pronkstuk van Warp werd kreeg hij vanuit Gent een platencontract aangeboden door R&S. Aphex Twin is slechts geinteresseerd in klank, en die verwerkt hij zowel in op techno-gebaseerde muziek als in pure ambient.
Zijn eerste 12-inches (o.a. Surfing on Shine Waves-1992) illustreren zijn harde kant. Conventionele danstracks wordne dan op hoogst onconventionele manier verdraaid en gesaboteerd. De ritmepatronen zijn ongewoon complex, ruw en agressief en met zwaar vervormde klanken die je doorgaans niet op danceplaten aantreft.
Aphex Twins meer zuivere ambient-kant was voor het eerst te horen op Selected Ambient Works 1985-1992, een selectie tracks die hij maakte vanaf zijn veertiende, en later ophet 2,5 uur durende Selected Ambient Works deel 2. Dan klink hij warm en melancholisch, al staat dat bij hem niet synoniem voor gemoedsvriendelijk en rustgevend. Met beangstigende en vervreemdende ambient verstoort Aphex Twin de innerlijke rust.
Soms is zijn muziek ambient verwant aan die van Brian Eno, dna weer leunt hij aan bij de minimale muziek van Philip Glass.
Ook op zijn latere releases blijft Aphex Twin zijn uitgangspunten verder uitwerken. Ritmisch mag hij dan aansluiten bij de modes van de tijd, Aphex Twin verbaast keer op keer en laat de concurrentie ver achter zich.
Intelligent Techno
Nadat Aphex Twin kwam, zag en overwon bleek hij niet alleen in zijn aanpak te staan. Steeds meer technoartiesten gingen over tot een dergelijke 'intellectuele' aanpak. De strakke structuren waarbinnen techno meestal werd gemaakt, werden als een last ervaren, de muziek werd abstracter en tegendraadser, en elektronica het middel tot experiment.
Maar door vaak met oudere analoge apparatuur te werken, klink de muziek toch warm en emotievol. Rond 1993 was het legioen makers van abstracte techno in GB sterk aangedikt: B12, Black Dog (later Plaid), Krik Degiogio, Autechre, Mike Paradinas, Luke Vibert, Tom middleton, Scanner, Bedouin Ascent, Andrew Weatherall, en later ook Matthew Herbert, Locus, Boards of Canada en Mike Dred. Op het Eurpoese vasteland spande Duitsland de kroon met Mouse on Mars, Air Liquide en Funkstorung. Uit Oostenrijk kwam Patrick Pulsinger en uit Japan kwam Bisk en uit Canada kwam Richie Hawtin (Plastikman).
Intelligent techno wil het experiment in ere herstellen, vanuit eenzelfde drang als de allereerste techno uit Detroit.
Hij wil onontgonnen terreinen in de elektronische uziek ontdekken en vanuit een experimentele kijk op klank en ritme de muziek een meerwaarde geven, en daarbij zijn meerdere pistes mogelijk. Terwijl sommige artiesten duidelijk uitgaan van techno, evolueren anderen steeds meer naar een complexe vorm van geluidsarchitectuur. Een beat kan dan nog wel aanwezig zijn, maar is eerder een vage herinnering aan de dansvloer, een echo van wat de technobeat ooit was. Dat is bijvoorbeeld zo op Plastikmans Consumed 1998: de ritmes suggereren eerder een beat dan er een te zijn, en vormen slechts een onderdeel van dreigende en donkere klankgolven die traag en subtiel over elkaar schuiven.
Op Clichlisuite 1997 maakt Autechre van de ritmes juist weer volwaardige muzikale partijen: minicomposities voor (elektronische) percussie. De muziek is tegendraads en grillig, maar tegelijk ook subtiel en evenwichtig. Een heel andere invulling komt van Scanner: hij ziet in techno een middel om aan telefoonvoyeurisme te doen: conversaties plukt hij uit de ether en plaatst ze in zijn eigen muzikale wereld, waardoor een vervreemdingseffect ontstaat.
En waar sommige technoartiesten in bittere ernst grenzen willen verleggen, weet het Keulse duo Mouse on Mars avant garde aantrekkelijk en licht verteerbaar te maken. Ook al is zijn muziek even complex, behoorlijk druk en ritmisch vol stijlbreuken, een plaat als Autoditacker valt op door speelse in lichtvoetige deuntjes.Mouse on Mars gebruikt machines als speelgoed en bespeelt ze met kinderlijke naieve charme. Zelfrelativering met een glimlach.
Experimentele Ambient - Etnische ambient - Isolationism en Illbient
Terwijl veel ambient artiesten weggleden in te verwaarlozen achtergrond muziek of vage new age-symboliek, wilden anderen het sublimerende geluidsdesign creatief en experimenteel houden. Een mogelijkheid is dan zich te richten op etnische muziek, zoals David Toop/Max Eastley, Tuur, Lights IN A Fat City, Jeff Greinke en Jorge Reyes
Op Burried Dreams 1994 werken David Toop en instrumentenbouwer Max Eastley zowel met hightech als met lowtech instrumenten, zowel met akoestische als met elektronische apparatuur. Met oude analoge apparten, samplers, wersterse instumenten, uitheemse percussie, zelfgemaakte geluidsinstallaties (gevoed door de weersomstandigheden of elektromagnetica) en met talloze digitale reisverslagen bouwden ze een weelderig en indringend klankspectrum. Bij andere ambient artiesten moeten rustgevende klanken zelfs volledig wijken voor de meest vervreemdende, verontrustende, beklemmende en beangstigende klankspinsels. Daarvoor bedacht Kevin Martin (journalist en het brein achter acts als God, Ice, Techno Animal en de Experimental Audio Research) de term 'isolationism': obscure en desolate muziek.
'Isolationism is 'reele' muziek die zich afzet tegen het creeren van utopisch dromen over een buitenaardse werkelijkheid.
Soortgelijke uitgangspunten treffen we aan in NY. Daar kreeg de zogenaamde 'illbient' vorm:ambient met de illness van een grootstad. Met duistere en dreigende soundscapes verstoren DJ Spooky, We, Byzar, Olive, Sub Dub en Bill Laswell de innerlijke rust.
Maar omdat een stad een smeltkroes van culturen is, wordt 'illbient' gekenmerkt door een eclectische houding, met ambient, techno, dub, triphop of drum n bass.
Wat vinden de luisteraars van deze muziekstroming inspirendende artiesten? Pleur hier ook je mening neer over nieuwe releases....
Toepasselijke links op het forum:
Autechre
Autechre - Gantz graf
Aphex Twin
IDM/Electronica
Muziek in de richting van FSOL
Dromerige ambientmuziek
[Dit bericht is gewijzigd door HAL9000S op 03-06-2003 16:53]
[Dit bericht is gewijzigd door mrcool op 03-06-2003 18:45]
quote:nee, dit topic is er geen voor velen. Op den duur zal hier wel een select groepje muziekliefhebbers op reageren.
Op dinsdag 3 juni 2003 18:39 schreef mrcool het volgende:
Wat een mooi topic zeg, ben je zeker wel lang mee bezig geweet met al die text?En dan ook zo overzichtelijk! Knap werk hoor, ik denk dat je er zo ongeveer 2 uur mee bezig bent geweest. Alleen jammer dat er zo weinig mensen in reageren, totaal geen respect!
quote:Mooi gesproken!
Op dinsdag 3 juni 2003 18:46 schreef HAL9000S het volgende:[..]
nee, dit topic is er geen voor velen. Op den duur zal hier wel een select groepje muziekliefhebbers op reageren.
quote:In dat andere topic vond ik de nadruk vooral op de artiesten liggen. Nu hebben we een topic met meteen een stukje uitleg over de muziekstromingen en vertakkingen binnen IDM zelf. zelf.....en ik kwam er pas achter nadat ik het topic geopend had
Op dinsdag 3 juni 2003 19:44 schreef Weakling het volgende:
Mooi stukkie tekst ... goed bezig geweest ... slechts 1 vraagje: waarom niet in het ook door jezelf genoemde IDM topic? Nu hebben we er twee ... en dan raak ik in de war
[Dit bericht is gewijzigd door HAL9000S op 03-06-2003 20:43]
Ik denk dat we het een beetje in het straatje van Lustmord en dergelijken moeten zoeken...
Wie oh wie?
Er zijn echt maar een paar artiesten die de 'scene' vooruittrekkenheb ik het idee (bijvoorbeeld Autechre en Phoenecia) en voor de rest is het voor een genre waar vernieuwing en innovatie op de eerste plaats zou moeten staan niet al te best. Begrijp me niet verkeerd: ik kan zeer goed luisteren naar IDM, maar het is voor mij toch Autechre, Autechre en nog eens Autechre die met hun geniaal en kunstig in elkaar gezette muziek het zweet in mijn bilnaad laten lopen.
Overigens heb ik laatst een beetje geinformeerd over de software die ze gebruiken (het heet Max/MSP en mensen als Christian Vogel, Phoenecia en Jamie Lidell maken er ook gebruik van) en dat is ontzettend interessant. Het schijnt een soort modulair softwaresysteem zijn waarin je zoals visuele animaties kunt maken en ook kunt freaken met audio wat met normale synthesizers niet mogelijk is.
quote:Maar goed, op het gebied van elektronische muziek in de brede zin van het woord is er zeer veel te ontdekken, zoals bijvoorbeeld de releases van het Amerikaanse (Miami) Merck-label die rauwe elektronische, instrumentale hiphop uitbrengt en hier en daar ook wat Schematic-achtige dingetjes. Schematic is trouwens ook een ontzettend interessant label uit de VS, die goeie releases heeft met soms ietwat stugge a-ritmische elektronische pap (bijvboorbeeld Otto Von Schirach). Voor Autechreliefhebbers is Skam wel interessant waar Gescom spul op uitbrengt (hoewel Gescom iedereen van de Skam crew kan zijn). Ook Boards Of Canada brengt dingen uit op Skam.
Max/MSP is a sound design tool that lets you experiment with techniques that other hardware and software have declared to be off-limits. Rather than accept the standard parameter ranges chosen for you by a synthesizer manufacturer or audio editing program, you can try any value and change it in any way you see fit.http://www.cycling74.com/products/maxmsp.html
Boards Of Canada is weer een heel ander verhaal, hun in 1998 gereleased debuutalbum Music Has The Right To Children (tenminste officieel gezien dan, ze hebben daarvoor ook al spul uitgebracht) was echt wonderbaarlijk. Maar Geogaddi uit 2002 is ook een voortborduursel, volgens sommigen zelfs een truukje. Het is wel steengoed, maar het heeft toch iets niét.
Kort en goed gezegd komt de "geschiedenis" van IDM hierop neer:
-In de 80'er jaren legde illustere namen als Derrick May, Kevin Saunderson, Juan Atkins etc. de basis met hun Detroit techno trax.
-Eind 80'er jaren verspreidde techno zich over de hele wereld, ook wat betreft producenten.
-Begin '90 stokte de productie van de oorspronkelijke namen uit Detroit en ontstond een situatie die nu grotendeels onveranderd is. Pakweg 50% of meer van de technoproducties is heel bot gezegd "functionele" muziek zeg maar DJ Tools (NB op zich niets mis mee). Met name een "Jeff Mills - Waveform transmissions volume 1" is op dat vlak baanbrekend geweest.
Op zich stonden er wel nieuwe namen op, denk aan een Carl Craig, Underground Resistance, Richie Hawtin en dergelijke maar daadwerkelijke vernieuwing zoals bij het ontstaan van techno bleef uit.
Die nieuwe impuls kwam wel met het album Artificial Intelligence volume 1 op Warp, waarop bleek dat een aantal artiesten "techno" wel een duidelijk andere richting opstuurden. Deze richting richtte zich niet specifiek op dansbare muziek en ging wat betreft gebruik van electronische apparatuur en dergelijke veel verder dan techno. De meeste invloed op deze stroming, nu IDM of "advanced electronix" genoemd heeft Autechre gehad als het om de "abstracte" kant ging en Black Dog (nu Plaid) als het toch een wat meer "menselijk" gevoel had.
NB Dat is mijn visie op het geheel....
Wat betreft releases zou ik de volgende nog aan willen bevelen:
"Various Artists - Ischemic folks" op Schematic
Dit is een verzamelaar die zou kunnen zien als de Amerikaanse versie van "Artificial Intelligence volume 1" maar dan van een paar jaar later.
Typisch eigenlijk dat Europa en met name de UK leidend is geweest voor het genre "IDM/advanced electronics".
Op DUB Records (gelieerd aan Clone, zie www.clone.nl) zijn soortgelijke verzamelaars te vinden als "Men with Boxes" of "Nummer drie" met Europese en ook Nederlandse inbreng. Op K7! is ook een sterke verzamelaar te vinden "Mas Confusion" met een bonte verzameling artiesten grotendeels gelieerd aan 't MAS (Musik aus Strom) label opgericht door Funkstorung.
"Consumed" is wel overigens...
brian eno word ook aangehaald en dat vind ik ok, eno is een held van mij. heeft vele fantastische platen op zijn naam staan. toevallig weer eens apollo op de draaitafel gehad vandaag (mooie steelguitar op de b-side) en het viel me op hoeveel overeenkomsten ik hoorde met het werk van speedy j. met name van g-spot. speedy j dus, die wilde ik ook even noemen in deze topic. ook hij maakt erg veel gebruik van max/msp. en doet daar hele toffe dingen mee. zijn laatste plaat (loudboxer) is misschien wat vierkanter maar toch nog steeds een geweldig stuk geluidsdesign.
en boards of canada??? dat heeft me nou nog nooit kunnen bekoren. misschien heb ik de verkeerde plaat gehoord maar ik vond het een beetje te simpeltjes allemaal.
quote:tja zo zie je maar weer dat ergens een label opplakken toch niet zo goed is. de beste voorbeelden van een genre blijken juist ook vaak weer af te wijken van wat als stijl door het leven zou moeten gaan.
Op woensdag 4 juni 2003 13:33 schreef Circuitbreaker het volgende:
Richie Hawtin zit met releases als "Consumed" en de "Concept" series toch meer in de richting van (minimal !) techno en niet IDM. Referenties liggen toch duidelijk bij labels als Basic Channel & Chain Reaction."Consumed" is wel
overigens...
quote:Hun rerelease van 'Twoism' is inderdaad wat karig, maar je moet maar eens Music Has The Right To Children beluisteren, want daar zijn ontzettend interessante muzikale ideëen te horen. Het is natuurlijk maar de vraag of de sfeer je aanspreekt: de wiebelende, afgestorven melodieen, de intermezzo's, de in-en-in jaren zeventig stemsamples moeten je natuurlijk wel raken. BoC is ook niet echt IDM, het valt overal een beetje buiten heb ik het idee.
Op woensdag 4 juni 2003 13:35 schreef rheingold het volgende:en boards of canada??? dat heeft me nou nog nooit kunnen bekoren. misschien heb ik de verkeerde plaat gehoord maar ik vond het een beetje te simpeltjes allemaal.
quote:ik ken alleen muziek van geogaddi maar dat heeft me niet blijvend kunnen boeien en ben dus nooit tot aanschaf overgegaan. ik zal music has the right to children eens beluisteren.
Op woensdag 4 juni 2003 13:42 schreef zodiakk het volgende:[..]
Hun rerelease van 'Twoism' is inderdaad wat karig, maar je moet maar eens Music Has The Right To Children beluisteren, want daar zijn ontzettend interessante muzikale ideëen te horen. Het is natuurlijk maar de vraag of de sfeer je aanspreekt: de wiebelende, afgestorven melodieen, de intermezzo's, de in-en-in jaren zeventig stemsamples moeten je natuurlijk wel raken. BoC is ook niet echt IDM, het valt overal een beetje buiten heb ik het idee.
Natuurlijk is het ook zo dat het heel sterk van je eigen muzieksmaak in de IDM afhangt of je er nog genoeg vooruitgang in ziet. Ikzelf ben i.t.t. Zodiakk de laatste tijd helemaal niet meer gecharmeerd van Autechre.
Vind juist dat Autechre de laatste jaren erg gemakzuchtig zijn geworden. Geogaddi van BOC vind ik daarentegen een enorm goede plaat waarin veel progressie t.o.v. de vorige zit. Dus iedereen beleeft de scene anders denk ik.
Dat is ook het mooie van IDM, ik zou ook graag de naam gewijzigd zien van Intelligent naar Individual Dance Music. Iedereen bouwt zijn heel eigen sfeertje en wereldje bij het luisteren naar deze muziek.
Ik kan er in ieder geval maar moeilijk met anderen naar luisteren. Onlangs heb ik met veel pijn en moeite iemand anders laten meeluisteren, omdat ie nou wel eens wilde weten wat voor cd's ik had.
Maar ik doe dat liever niet. Het is mijn muziek en niet die van iemand anders. De buitenwereld wordt afgesloten zodra ik naar IDM ga luisteren. Nogal egoistische muziek dus.
In ieder geval denk ik dat er nog volop leuk nieuw materiaal uitkomt in de IDM hoek. Het is misschien niet altijd even vernieuwend, maar ik zie nog wel vooruitgang.
Enne: na een jaar of 10 a 15 gaat de rek er op een gegeven moment natuurlijk een beetje uit, maar dat maakt voor mij de nieuwe releases niet minder interessant.
Gewoon goed om je heen blijven kijken, niet bij je vaste kringetje artiesten blijven hangen en af en toe een beetje risico durven te nemen bij een plaat, dan kom je nog genoeg moois tegen.
quote:Die "Autechre aftreksels" zijn dan meestal in de stijl van hun "Amber" album en niet zozeer in de stijl van "Confield". Schijnbaar zijn een heleboel producers (net als gewone luisteraars zoals mijzelf) sindsdien afgehaakt.
Op woensdag 4 juni 2003 12:14 schreef zodiakk het volgende:
Sommige dingen zijn wel goed, maar eigenlijk is het gewoon een aftreksel van de muziek van Autechre (dit is wel heel cynisch gesteld dat geef ik toe).Maar goed, op het gebied van elektronische muziek in de brede zin van het woord is er zeer veel te ontdekken, zoals bijvoorbeeld de releases van het Amerikaanse (Miami) Merck-label die rauwe elektronische, instrumentale hiphop uitbrengt en hier en daar ook wat Schematic-achtige dingetjes. Schematic is trouwens ook een ontzettend interessant label uit de VS, die goeie releases heeft met soms ietwat stugge a-ritmische elektronische pap (bijvboorbeeld Otto Von Schirach).
Overigens wat betreft downtempo/hiphop advanced electronix was "Push Button Objects" op labels als Chocolate Industries en Schematic een voorloper. Merck is ook pas met de latere releases echt de kant van "severely electronified hiphop".
Typisch is trouwens wel dat er ook een beweging terug richting house/techno gaande lijkt. Als je naar het Russische "SCSI-9" luistert (o.a. releases op Force Inc.) dan hoor je dat er op een laptop geproduceerd wordt en er geen 808/909 aan te pas komen wordt maar allerlei software instrumenten, dus zuiver technisch gezien gelieerd aan "advanced electronix". Echter de muziek die eruit komt klinkt als "tech-house" soms zwenkend naar minimal, soms ook met disco invloeden (zelfs iets voor Metro Area fans !).
quote:Vaste tekst die ik te horen krijg als ik iets op heb staan: "Wanneer begint de muziek nou?" ... Ja hallo, we kunnen niet allemaal fan zijn van Frans Bauer, hoewel ie ook geweldige IDM maakt, maar dan staan de letters ergens anders voor ...
Op woensdag 4 juni 2003 14:09 schreef rheingold het volgende:
dat van dat egoistische dat heb ik ook een beetje. zeker als je je gaat specialiseren in specifieke stijlen die in het geheel niet aansluiten bij wat je dagelijks in de media over uitgestort krijgt. dan ben je naar een geweldige plaat aan het luisteren en worden mensen in je huis helemaal nerveus of vallen gesprekken stil. grappig eigenlijk. maar zet eens iets van wagner aan tijdens een feestje en iedereen zal ook snel zijn jas gaan pakken.
quote:ow ja, zoiets staat ook ergens online
Overigens heb ik laatst een beetje geinformeerd over de software die ze gebruiken (het heet Max/MSP en mensen als Christian Vogel, Phoenecia en Jamie Lidell maken er ook gebruik van) en dat is ontzettend interessant. Het schijnt een soort modulair softwaresysteem zijn waarin je zoals visuele animaties kunt maken en ook kunt freaken met audio wat met normale synthesizers niet mogelijk is.
Kun je plaatjes mee importeren of tekenen. Van deze plaatjes worden dan een serie bliepjes gemaakt die je vervolgens met een spectrum analyser weer kunt bekijken. Op zich een heel leuk systeem, ik denk dat ik maar eens een logootje ga ontwerpen en die ga verstoppen in m'n muziek (geheim copyright)
Wat ik in dit genre de meest opvallende artiesten vindt, zijn Pole, Kit Clayton (ook bekend van andere IDM-vormen), bus en deadbeat. Deze hebben allen albums uitgebracht bij www.scape-music.de --> ~Scape .
Ook is er een wat meer uptempo vorm van dit genre waartoe personen als Jan Jelinek (ook ~Scape), The Modernist, Akufen toe behoren, dit zou op een progressieve dansavond nog gebruikt kunnen worden om feestende zielen mee los te krijgen. De eerder genoemde meer experimentele vorm is mijns inziens meer geschikt als luistervoer.
Al is Pole wel in Amsterdam geweest voor een optreden, jammer dat dat op maandag was. Ik had dat graag meegemaakt gezien het progressieve en experimentele karakter van Pole en de twee andere artiesten die op die avond optraden.
Mensen die luistertips hebben op dit gebied: ik hou me aanbevolen .
quote:
Op woensdag 4 juni 2003 12:14 schreef zodiakk het volgende:
. Toen ik er nog niet zo lang naar luisterde vond ik het wel interessant, maar hoe meer dingen ik ging luisteren hoe meer het mij ging frustreren dat de makers van het spul zulke eender klinkende dingen maakten.
quote:Laatst liet ik eens voor de gein de clip van 'Gantz Graf' zien aan een aantal collega's van me:
Op woensdag 4 juni 2003 14:09 schreef rheingold het volgende:
dan ben je naar een geweldige plaat aan het luisteren en worden mensen in je huis helemaal nerveus of vallen gesprekken stil. grappig eigenlijk.
Heel baanbrekend en vernieuwend is het allemaal trouwens ook weer niet. Veel invloeden uit de wave en no wave en industrielhoek....beetje Coil hier en Eno daar...
quote:[offtopic]
Op vrijdag 6 juni 2003 19:28 schreef Aschkael het volgende:
ach IDM...ben niet een diehard IDM'er. Heb alles van Autechre en denk dat zij ook het beste zijn wat het genre te bieden heeft. Weet nog goed dat ik ik ze voor het eerst hoorde, was gelijk raak...in korte tijd alles van ze gekocht. Hoogtepunt in hun oeuvre blijft voor mij Confield, wat een heerlijke bak herrie, en wat een vreemde sfeer weten die gasten op te roepen.Heel baanbrekend en vernieuwend is het allemaal trouwens ook weer niet. Veel invloeden uit de wave en no wave en industrielhoek....beetje Coil hier en Eno daar...
quote:Als het meer techno ipv IDM mag zijn dan zou je het Berlijnse "Sender" label eens moeten proberen. Zwaar dubby zijn sommige releases op "DIN Records" zoals "Dynamo - Aufenthalt" of de CD "Aussen vor".
Op vrijdag 6 juni 2003 13:01 schreef Detroit het volgende:
Mensen die luistertips hebben op dit gebied: ik hou me aanbevolen.
Wat vind jij trouwens van minimal techno als Basic Channel/Chain Reaction ?
quote:Daar heb ik het meeste wel van ja. Ook de EP's van Maurizio met een Berlijnse dubby feel hebben mij kunnen aanspreken. Het is echter moeilijk om soortgelijk materiaal te vinden als je nog niet weet waar je het moet zoeken.
Op dinsdag 10 juni 2003 12:26 schreef Circuitbreaker het volgende:[..]
Als het meer techno ipv IDM mag zijn dan zou je het Berlijnse "Sender" label eens moeten proberen. Zwaar dubby zijn sommige releases op "DIN Records" zoals "Dynamo - Aufenthalt" of de CD "Aussen vor".
Wat vind jij trouwens van minimal techno als Basic Channel/Chain Reaction ?
Dan neem ik aan dat jij producers als rhythm&sound ook kan waarderen?
Iets wat erg in dit straatje thuishoort is trouwens DOWNLOAD, een project van de man behind skinny puppy en met effector een cd gemaakt die erg in de buurt komt van wat autechre doet
quote:Weet je zeker dat je Drukqs hebt gehoord van Aphex Twin? En 26 remixes for cash? Want die twee platen bevatten maar zeer sporadisch de door jou verfoeide opgefokte DnB tempowisselingen ... ja een enkel nummer heeft dat wel, maar het overgrote deel is toch vrij "normaal" aphex materiaal (vinnik dan he)
Op dinsdag 10 juni 2003 17:46 schreef kamagurka het volgende:
... Hoewel aphex twin me erg kan bekoren met zijn vroegere werk, vind ik het al minstens 2 platen zwaar irritant wat hij doet evenals het werk van pitchshifter of venetian snares en verwanten... van die iiritant opgefokte DnB tempowisselingen die nergens op slaan ...
Overigens: wat betreft Venetian Snares is het de eerste keer wel ff wennen inderdaad om door die Drill and Bass heen te komen, maar goed, heet dan ook niet voor niks Drill and Bass. In ieder geval heb ik weleens van een aantal artiesten vernomen dat ze zelf de term IDM ook verfoeien ...
[Dit bericht is gewijzigd door Weakling op 10-06-2003 19:12]
Meer van dit soort prachtige muziek ?
(heb Spaces van Fluxion ook, maar die viel eigenlijk erg tegen)
quote:Ik weet absoluut niet in welk hokje VS te plaatsen, maar het gehakketak komt hetzelfde over als aphex twin op zijn beroerst.. erg vermoeiend en predikaat dance heeft hier niets mee te doen!
Op dinsdag 10 juni 2003 19:09 schreef Weakling het volgende:Overigens: wat betreft Venetian Snares is het de eerste keer wel ff wennen inderdaad om door die Drill and Bass heen te komen, maar goed, heet dan ook niet voor niks Drill and Bass. In ieder geval heb ik weleens van een aantal artiesten vernomen dat ze zelf de term IDM ook verfoeien ...
quote:De laatste release van Rhythm & Sound, "Aerial/Aground" vond ik iets teveel naar reggae neigen. Voor de rest heb ik een paar 12"es en CD's van ze liggen. Achter "Rhythm & Sound" zitten trouwens dezelfde mensen als Maurizio of de Basic Channel releases.
Op dinsdag 10 juni 2003 17:35 schreef Detroit het volgende:[..]
Daar heb ik het meeste wel van ja. Ook de EP's van Maurizio met een Berlijnse dubby feel hebben mij kunnen aanspreken. Het is echter moeilijk om soortgelijk materiaal te vinden als je nog niet weet waar je het moet zoeken.
Dan neem ik aan dat jij producers als rhythm&sound ook kan waarderen?
D. Diggler's "Sounds fiction" is ook typisch Duitse minimal/dubby-techno. Sommige tracks van Monolake zitten soms ergens tussen dub-tech ("Ionized" !!!) en een beetje electronix in.
Als het wat vager mag zijn dan is Thomas Fehlmann's CD "Visions of blah" op Kompakt wellicht ook interessant. Deze CD is niet in een hokje te plaatsen hoewel invloeden uit stromingen als Techno, Minimal, Dub en ook wel wat glitch/click's & cuts te horen zijn.
Als het roer meer naar (ambient/)electronix moet dan zou ik meer naar producers als Arovane of Phonem kijken.
quote:Die CD heb ik nou net weer niet op Chain Reaction. Heb je "Matrix - Various films" al eens geprobeerd ?
Op dinsdag 10 juni 2003 19:11 schreef Aschkael het volgende:
Chain Reaction...ja! Ben zwaar onder de indruk van Vladislav Delay's Multila album. Huone is zo'n fantastsich nummer...Meer van dit soort prachtige muziek ?
(heb Spaces van Fluxion ook, maar die viel eigenlijk erg tegen)
Gezien het aanbod bij sommige winkels (o.a. Clone) had ik het idee dat de 12"es op Chain Reaction herperst worden, daar zit ook veel lekkers tussen
quote:Doe mij maar een lekkere portie minimale dubtechno
Op woensdag 11 juni 2003 09:46 schreef Circuitbreaker het volgende:[..]
Die CD heb ik nou net weer niet op Chain Reaction. Heb je "Matrix - Various films" al eens geprobeerd ?
Gezien het aanbod bij sommige winkels (o.a. Clone) had ik het idee dat de 12"es op Chain Reaction herperst worden, daar zit ook veel lekkers tussen
quote:Mij is het in ieder geval wel gelukt om er na een tijdje muziek in te horen
Op woensdag 11 juni 2003 00:28 schreef Yorrit het volgende:
ik vind dingen als Venetian Snares ook een beetje te ver gaan. ik hou van hard, maar zijn breaks zijn zo verknipt dat het bijna random beats worden. een klein stukje is nog leuk. hele nummers daarmee vol kan ik niet naar luisteren. probeer wel te wennen..
Heb met Venetian Snares eigenlijk hetzelfde traject doorgemaakt als in het begin met Aphex Twin:
- eerste keer luisteren: "wat is dit voor een chaotische herrie?"
- tweede keer luisteren: "hmm, het is chaos, maar wel interessant"
- derde keer luisteren: "hey, ik begin patronen te herkennen"
- vierde keer luisteren: "aha, dus op die manier moet ik er naar luisteren"
- vijfde keer luisteren: "yum, heerlijke muziek"
Zoiets, IDM en aanverwante muziekstijlen vind ik echt muziek waarbij de aanhouder wint. Oftewel: niet meteen na de eerste keer afhaken, maar proberen de opbouw en dergelijke te doorgronden. Als we een boek lezen of een film kijken doen we immers meestal niet anders.
Persoonlijk vind ik dus inmiddels Venetian Snares niet meer verknipt en random dan Aphex Twin, Autechre of wie dan ook in dit genre.
quote:ja, ik ga het proberen
Op woensdag 11 juni 2003 11:56 schreef Weakling het volgende:[..]
Mij is het in ieder geval wel gelukt om er na een tijdje muziek in te horen
Maar ik kan me levendig voorstellen dat er veel meer mensen zullen zijn die absoluut niet kunnen wennen aan Venetian Snares en consorten.
Heb met Venetian Snares eigenlijk hetzelfde traject doorgemaakt als in het begin met Aphex Twin:
- eerste keer luisteren: "wat is dit voor een chaotische herrie?"
- tweede keer luisteren: "hmm, het is chaos, maar wel interessant"
- derde keer luisteren: "hey, ik begin patronen te herkennen"
- vierde keer luisteren: "aha, dus op die manier moet ik er naar luisteren"
- vijfde keer luisteren: "yum, heerlijke muziek"Zoiets, IDM en aanverwante muziekstijlen vind ik echt muziek waarbij de aanhouder wint. Oftewel: niet meteen na de eerste keer afhaken, maar proberen de opbouw en dergelijke te doorgronden. Als we een boek lezen of een film kijken doen we immers meestal niet anders.
Persoonlijk vind ik dus inmiddels Venetian Snares niet meer verknipt en random dan Aphex Twin, Autechre of wie dan ook in dit genre.
quote:Dat heb je met vrijwel alle muziek die complex is compadre
Op woensdag 11 juni 2003 11:56 schreef Weakling het volgende:Persoonlijk vind ik dus inmiddels Venetian Snares niet meer verknipt en random dan Aphex Twin, Autechre of wie dan ook in dit genre.
quote:Nee natuurlijk wil moeilijk niet meteen zeggen dat het goed is, maar ook zeker niet dat het bagger of saai is. Zelfde geldt voor supereenvoudige muziek, kan ook goed of bagger zijn, daar is niet 1 lijn in te trekken. Daarbij kan je mening in de loop van de tijd ook veranderen, genoeg plaatjes die ik eerst geweldig vond en nu niks meer en omgekeerd.
Op woensdag 11 juni 2003 14:50 schreef kamagurka het volgende:[..]
Dat heb je met vrijwel alle muziek die complex is compadre
Ik heb vroeger ook veel naar symphonische metal en vreemde experimentele rock geluisterd... vanzelf komen na x keer luisteren patronen naar voren en klinkt de muziek coherenter dan voorheen.. Maar dat wil imo nog niet zeggen dat het ook gelijk goede muziek is![]()
Moeilijk is absoluut niet hetzelfde als goed of interessant, vaker gelijk aan bagger en saai![]()
Autechre is overigens erg makkelijk te vatten. Ik raad nogmaals aan DOWNLOAD, keigoede compositie en het pakt vrijwel meteen!!
Iedereen gaat anders met muziek om tijdens het luisteren. Dat blijkt ook weer uit het voorbeeld wat je zelf aanhaalt, jij vond Autechre makkelijk te vatten, ik heb daar naar verhouding meer moeite voor moeten doen dan bijvoorbeeld Venetian Snares. Dus iedereen beleeft het anders.
Ik ben ook zeker geen pleitbezorger van de boodschap dat alle IDM goed is en als je het niet de eerste keer pakt dat je dan eindeloos moet blijven proberen het wel goed te gaan vinden. Er zit een hoop muziek tussen die mij niet aanspreekt, maar misschien anderen wel.
Het enige wat ik maar wilde aangeven was dat ik het jammer vind als mensen zomaar allerlei muziek aan de kant schuiven, nadat ze het 1x gehoord hebben, omdat ze het te moeilijk vinden. Das geen veroordeling van die mensen, maar slechts een persoonlijk gevoel.
quote:God, dat is nou een makkelijke naam om op te zoeken op internet. Je hebt meteen wat je zoekt.
Op dinsdag 10 juni 2003 17:46 schreef kamagurka het volgende:
Iets wat erg in dit straatje thuishoort is trouwens DOWNLOAD, een project van de man behind skinny puppy en met effector een cd gemaakt die erg in de buurt komt van wat autechre doet
quote:ik heb het idee dat Venetian Snares veel meer wat aanklooit in vergelijking met Aphex of Autechre, tis allemaal distortions en veel random geklooi in vergelijking met Autechre die echte composities brengen...
Op woensdag 11 juni 2003 14:50 schreef kamagurka het volgende:[..]
Dat heb je met vrijwel alle muziek die complex is compadre
Ik heb vroeger ook veel naar symphonische metal en vreemde experimentele rock geluisterd... vanzelf komen na x keer luisteren patronen naar voren en klinkt de muziek coherenter dan voorheen.. Maar dat wil imo nog niet zeggen dat het ook gelijk goede muziek is![]()
Moeilijk is absoluut niet hetzelfde als goed of interessant, vaker gelijk aan bagger en saai![]()
Autechre is overigens erg makkelijk te vatten. Ik raad nogmaals aan DOWNLOAD, keigoede compositie en het pakt vrijwel meteen!!
Iemand op de hoogte van het werk van Chris Clarke ?
quote:Mag ik vragen wat je van hem gehoord hebt? Want ook Venetian Snares heeft redelijk uiteenlopende muziek gemaakt en daar zitten absoluut een hoop trax tussen die goed te volgen zijn en echt niet ontzettend random geklooi. Dan vinnik Autechre soms nog meer random klooien (zeker op de laatste 2 full cds), maar goed, dat is langzamerhand wel bekend dat ik dat vind.
Op vrijdag 13 juni 2003 15:03 schreef MurW het volgende:[..]
ik heb het idee dat Venetian Snares veel meer wat aanklooit in vergelijking met Aphex of Autechre, tis allemaal distortions en veel random geklooi in vergelijking met Autechre die echte composities brengen...
quote:Als je Chris Clark bedoelt ... ja die ken ik zekers wel! De Clarence Park CD kan zich wat mij betreft moeiteloos meten met het betere werk van een Aphex Twin. Chris Clark is soms zelf nog wat avontuurlijker op die cd. Maar aan de andere kant: de cd Ceramics is the Bomb vinnik tot nu toe niet zo super ...
Op vrijdag 13 juni 2003 20:06 schreef Aschkael het volgende:
Richard Devine vind ik alleraardigst. Lipswitch is een fijne plaat, net iets te weinig afwisseling om het echt een topper te maken, maar fijn nontheless.Iemand op de hoogte van het werk van Chris Clarke ?
Billious Paths, het nieuwe album van µ-ziq. En dan vooral track 2 "Meinheld" (beetje squarepusher-achtig, alleen met nog meer FX en filters) en track 1 "Johnny Maastricht" (ja zo heet ie echt )
quote:whehehe... goed vanuit anti-piraterij bedacht toch?
Op vrijdag 13 juni 2003 14:34 schreef zodiakk het volgende:[..]
God, dat is nou een makkelijke naam om op te zoeken op internet. Je hebt meteen wat je zoekt.
Smoking enemy (instrumental) van cleen, downloadtip van kama vandaag! 10 minuten IDM ecstase
Ik zie hier in het topic ook al wat Dark Ambient dingen voorbij vliegen,.. en de term Glitchcore ook al zien vallen...
Volgens mij kan je IDM beter als een soort overkoepelende naam gebruiken voor een hele hoop sub genres want de meeste "experimentele muziek" valt hier toch wel onder..
Denk dan aan Noise, Dark Ambient, GlitchCore, Speedcore, Clicks n Beats, Click n Cuts, clickcore, Power, Dark Ambient, Technoïd, etc etc etc
quote:Ik vind One Word Extinguisher echt ontzettend goed, ik heb de LP gister pas kunnen aanschaffen vanwege geldgebrek en omdat ik het gewoon vergeten was dat ik mezelf voorgenomen had om het album te kopen. Ik heb hem nog niet echt grondig kunnen luisteren, maar tot nu toe vind ik Busy Signal echt geweldig. Ik vind sowieso die elektronische hiphop-varianten waarin vaak geen vocals zijn te horen, maar waar geconcentreerd wordt op de structuur van de beats, echt interessant. Zoals eerder genoemd kan ik de wat latere releases van Merck ook aanraden (zoals bijvoorbeeld Morris Nightingale en Deceptikon).
Op zaterdag 14 juni 2003 18:19 schreef Born_2B_Scorned het volgende:En wat vinden jullie trouwens van de nieuwe Prefuse?
Weer wat om over te praten hier :-)
Hoe dan ook, ik moet Prefuse nog een paar keer beluisteren maar tot nu toe vind ik het een erg goed album die de luisteraar in een hoog tempo verschillende sferen, geluiden en beats voorschotelt.
quote:Zoek eens op Beefcake, End, Squaremeter (m²), Somatic Responses, Vromb (
Op zaterdag 14 juni 2003 19:15 schreef Born_2B_Scorned het volgende:
Das het leuke aan IDM, veel mensen met een open muzieksmaak bemoeien zich ermee, zodat veel muziekstijlen (zo ongeveer alle) in de mengeling worden genoemen. Zoals gabber! Dus, heb je naast doormouse, hellfish, producer, vsnares misschien nog wat tips?
Dat nummer van cleen is inderdaad best relaxed trouwens, luke vibert-achtig
Och en nog wel veel meer,..
Kom naar Project:Warfare :-) kan je leuk nieuwe ontdekkingen doen; Zowal de harde kant als de softe kant....;)
quote:jaaa dat nummer is een gouwe oude!
Op zaterdag 14 juni 2003 19:46 schreef Born_2B_Scorned het volgende:
Ik heb net wat van Imminent Starvation gedownload, waaronder Tentack One...
gruwelijk zeg...
weet je misschien niet een compilatie cd van dat soort artiesten of misschien kun je een paar (vooral dancefloor) nummers noemen?
Maar Tentack One (><) lang geleden dat ik zoiets vetst heb gehoord
Compilatie cd's,.. bijna alle labels hebben er wel een paar;
Hands, Ant-Zen, Hymen, Plichtkauf,..
helaas zijn die cd's heel moeilijk in nederland te krijgen.. sommige wat meer industrieel georienteerde shops hebben ze misschien wel.
De nieuwe van Ant-zen is heel erg super heet "Daruma!"
Als je tentack one vet vind.. moet je echt de 28ste komen :-)
Alleen maar die stijl... en ook nog wel wat harder..
quote:Ik loop ook altijd achter..
Op zaterdag 14 juni 2003 19:52 schreef Cenobytes het volgende:[..]
jaaa dat nummer is een gouwe oude!
quote:Hehehe, sorry :-)
Op zaterdag 14 juni 2003 20:21 schreef Born_2B_Scorned het volgende:[..]
Ik loop ook altijd achter..
quote:
Op zaterdag 14 juni 2003 19:46 schreef Born_2B_Scorned het volgende:
Ik heb net wat van Imminent Starvation gedownload, waaronder Tentack One...
gruwelijk zeg...
weet je misschien niet een compilatie cd van dat soort artiesten of misschien kun je een paar (vooral dancefloor) nummers noemen? En wat is projectWarfare?
Maar Tentack One (><) lang geleden dat ik zoiets vetst heb gehoord
quote:Ik geef morgen men oordeel, moet nu naar een festival
Op zaterdag 14 juni 2003 18:19 schreef Born_2B_Scorned het volgende:
Mijn IDM tip van vandaag is M83 : Run Into Flowers en die van gisteren was Burger Ink - Elvism. Ik ben jouw aanrader aan het downloaden kama, maar dat duurt nog wel ff.
En wat vinden jullie trouwens van de nieuwe Prefuse?
Weer wat om over te praten hier :-)
[Dit bericht is gewijzigd door Born_2B_Scorned op 15-06-2003 15:22]
quote:Dat M83 is wel ok, niet helemaal mijn smaak, maar interessant
Op zondag 15 juni 2003 15:15 schreef Born_2B_Scorned het volgende:
Een leuk vraagje trouwens zodat alle IDMers lekker kunnen socializen op fok, welke 'IDM artiesten' hebben jullie allemaal ns op zien treden?
Ik heb alleen aphex twin wel ns live gezien (bijna 10 jaar terug).. Autechre schijnt live erg tegen te vallen heb ik van vrienden gehoord.
quote:Nog nooit iemand ... vind het ook wel heel erg jammer dat NL door de "grote namen" in het IDM genre (zo noem ik het maar even gemakshalve) genegeerd lijkt te worden of dat de zaaleigenaren ze niet programmeren.
Op zondag 15 juni 2003 15:15 schreef Born_2B_Scorned het volgende:
Een leuk vraagje trouwens zodat alle IDMers lekker kunnen socializen op fok, welke 'IDM artiesten' hebben jullie allemaal ns op zien treden?
Terwijl in de ons omringende landen (belgie voorop) dit soort optredens schering en inslag lijken te zijn komt hier zelden iemand langs.
quote:sad but true
Op maandag 16 juni 2003 18:53 schreef Weakling het volgende:[..]
Nog nooit iemand ... vind het ook wel heel erg jammer dat NL door de "grote namen" in het IDM genre (zo noem ik het maar even gemakshalve) genegeerd lijkt te worden of dat de zaaleigenaren ze niet programmeren.
Terwijl in de ons omringende landen (belgie voorop) dit soort optredens schering en inslag lijken te zijn komt hier zelden iemand langs.
quote:define EBM
Op maandag 16 juni 2003 18:20 schreef Cenobytes het volgende:
Aphex twin op lowlands :-)
ennuh ,.. define IDM...
quote:Was een dj-set van Richard D. James als onderdeel van het Rephlex Disco Assault System dus 'optreden' lijkt me een groot woord
Op maandag 16 juni 2003 18:20 schreef Cenobytes het volgende:
Aphex twin op lowlands :-)
Qua noise/darkambient/ambient/industrial heb ik ongelofelijk veel gezien. Als je het meer over echt die Warp-IDM (sorry voor die term) hebt dan heb ik o.a. gezien: funckarma, Jamie Lidell, Locust, endorphins, s.u.b.c.o.d.e., sarcasm, scorn, xingu hill, substanz-t, squaremeter, m2, somatic responses, xabec, venetian snares, panacea..oh ja en Gescom, Bola..
Wat ik echt nog wil zien qua IDM:
- een echt Aphex Twin optreden
- Boards of Canada (ok...das ambient)
- Plaid
- FSoL
Hmm... Als Aphex Twin etc ook onder Dance geschaard worden, dan klopt die sig niet meer...
Ik zou wel nog eens Aphex Twin en Squarepusher willen zien optreden, maar zoals gezegd zit dat er hier niet al te hard in vrees ik..
'One Word Extinguisher' van Prefuse 73 is trouwens voor mij tot nu toe wel het album van het jaar! Prachtige plaat op het randje tussen hiphop en electronica!
quote:een flinke lap tekst, maar erg goed stukje
Op dinsdag 3 juni 2003 15:42 schreef HAL9000S het volgende:
Omdat hier alleen nog maar een handjevol topics over was, nu dan dit topic over deze verwonderlijke muzieksoort, wat het precies is en wat de meest invloedrijke platen ervan zijn.Met de compilatie Artificial Intelligence bracht het label Warp de ietwat pretentieus genaamde 'intellent techno' op gang, ook wel 'new electronica', 'electronic listening music' of 'IDM' genoemd. Er waren twee soorten stromingen toendertijd. Was een groep als The Orb geworteld in de house- en rave-cultuur, Aphex Twin en Autechre gingen uit van techno. Samplecollages kwamen daarbij niet van pas: de muziek draait om het verregaand experimenteren met vooral analoge synthesizers. Intelligent techno wijst zo naar muziek met avant-gardistische neigingen. Ook al zou die ambitie telkens anders worden ingevuld en werd de term intelligent techno later ingeruild voor 'isolationism', 'illbient' of 'clicks & cuts', het experimenteren met elektronica blijft een constante.
WARP
Warp is een belangrijk label voor de totstandkoming van de IDM, al vanaf 1989 weerklonk de experimenteerzucht en de liefde voor noise van cabaret Voltaires Richard H. Kirk op de eerste Warp-releases. Naast andere gropen als LFO en Nightmares on Wax verklankte hij als Sweet Exorcist de prille Warp-filosofie.
Veel meer dan toevallige vondsten van acid house gingen Warp-artiesten samplers en synthesizers misbruiken. Sweet exorcist maakte bijvoorbeeld muziek met testtonen die een sampler meekrijgt om de apparatuur te testen, terwijl LFO (Low Frequency Oscillation) basklanken tot in het extreme ging vervormen. Op een gegeven moment was er tussen de artiesten zelfs een gezonde concurrentie om met de extreemste basklank op de proppen te kunnen komen, iets wat 'bleep n bass' genoemd werd.
Bass slaat daarbij op de haast wetenschappelijke basexperimenten, terwijl bleep verwijst naar de fragiele elektronische geluidjes en klanktexturen die de muziek kleur geven.
Met electro-breakbeats bouwde Warp voort op de Detroit techno, maar door de felle aanpak en de strakke technobeat paste het label evenzeer in de ontluikende Britse hardcore scene.Aphex Twin
Aphex Twin ook bekend als Polygon WIndow, The Dic Man, Bleu Calx, AFX, Caustic Window of Soit PP rekende rond 1990 af met clichematige elektronische effecten, met doorzichtige computergrafieken, met de futuristische technothematiek. Geen overvloed aan informatie meer, wel een sober, rudimentair en archaisch geluid.
Slechts datgene dat echt tot de verbeelding spreekt, wordt overgehouden. Aphex Twin begon als dj in een technoclub waar hij opviel door zo nu en dan in plaats van vinylplaat ook schuurpapier op de draaitafel plaatste. Voordat hij het pronkstuk van Warp werd kreeg hij vanuit Gent een platencontract aangeboden door R&S. Aphex Twin is slechts geinteresseerd in klank, en die verwerkt hij zowel in op techno-gebaseerde muziek als in pure ambient.Zijn eerste 12-inches (o.a. Surfing on Shine Waves-1992) illustreren zijn harde kant. Conventionele danstracks wordne dan op hoogst onconventionele manier verdraaid en gesaboteerd. De ritmepatronen zijn ongewoon complex, ruw en agressief en met zwaar vervormde klanken die je doorgaans niet op danceplaten aantreft.
Aphex Twins meer zuivere ambient-kant was voor het eerst te horen op Selected Ambient Works 1985-1992, een selectie tracks die hij maakte vanaf zijn veertiende, en later ophet 2,5 uur durende Selected Ambient Works deel 2. Dan klink hij warm en melancholisch, al staat dat bij hem niet synoniem voor gemoedsvriendelijk en rustgevend. Met beangstigende en vervreemdende ambient verstoort Aphex Twin de innerlijke rust.
Soms is zijn muziek ambient verwant aan die van Brian Eno, dna weer leunt hij aan bij de minimale muziek van Philip Glass.
Ook op zijn latere releases blijft Aphex Twin zijn uitgangspunten verder uitwerken. Ritmisch mag hij dan aansluiten bij de modes van de tijd, Aphex Twin verbaast keer op keer en laat de concurrentie ver achter zich.Intelligent Techno
Nadat Aphex Twin kwam, zag en overwon bleek hij niet alleen in zijn aanpak te staan. Steeds meer technoartiesten gingen over tot een dergelijke 'intellectuele' aanpak. De strakke structuren waarbinnen techno meestal werd gemaakt, werden als een last ervaren, de muziek werd abstracter en tegendraadser, en elektronica het middel tot experiment.
Maar door vaak met oudere analoge apparatuur te werken, klink de muziek toch warm en emotievol. Rond 1993 was het legioen makers van abstracte techno in GB sterk aangedikt: B12, Black Dog (later Plaid), Krik Degiogio, Autechre, Mike Paradinas, Luke Vibert, Tom middleton, Scanner, Bedouin Ascent, Andrew Weatherall, en later ook Matthew Herbert, Locus, Boards of Canada en Mike Dred. Op het Eurpoese vasteland spande Duitsland de kroon met Mouse on Mars, Air Liquide en Funkstorung. Uit Oostenrijk kwam Patrick Pulsinger en uit Japan kwam Bisk en uit Canada kwam Richie Hawtin (Plastikman).
Intelligent techno wil het experiment in ere herstellen, vanuit eenzelfde drang als de allereerste techno uit Detroit.
Hij wil onontgonnen terreinen in de elektronische uziek ontdekken en vanuit een experimentele kijk op klank en ritme de muziek een meerwaarde geven, en daarbij zijn meerdere pistes mogelijk. Terwijl sommige artiesten duidelijk uitgaan van techno, evolueren anderen steeds meer naar een complexe vorm van geluidsarchitectuur. Een beat kan dan nog wel aanwezig zijn, maar is eerder een vage herinnering aan de dansvloer, een echo van wat de technobeat ooit was. Dat is bijvoorbeeld zo op Plastikmans Consumed 1998: de ritmes suggereren eerder een beat dan er een te zijn, en vormen slechts een onderdeel van dreigende en donkere klankgolven die traag en subtiel over elkaar schuiven.
Op Clichlisuite 1997 maakt Autechre van de ritmes juist weer volwaardige muzikale partijen: minicomposities voor (elektronische) percussie. De muziek is tegendraads en grillig, maar tegelijk ook subtiel en evenwichtig. Een heel andere invulling komt van Scanner: hij ziet in techno een middel om aan telefoonvoyeurisme te doen: conversaties plukt hij uit de ether en plaatst ze in zijn eigen muzikale wereld, waardoor een vervreemdingseffect ontstaat.
En waar sommige technoartiesten in bittere ernst grenzen willen verleggen, weet het Keulse duo Mouse on Mars avant garde aantrekkelijk en licht verteerbaar te maken. Ook al is zijn muziek even complex, behoorlijk druk en ritmisch vol stijlbreuken, een plaat als Autoditacker valt op door speelse in lichtvoetige deuntjes.Mouse on Mars gebruikt machines als speelgoed en bespeelt ze met kinderlijke naieve charme. Zelfrelativering met een glimlach.Experimentele Ambient - Etnische ambient - Isolationism en Illbient
Terwijl veel ambient artiesten weggleden in te verwaarlozen achtergrond muziek of vage new age-symboliek, wilden anderen het sublimerende geluidsdesign creatief en experimenteel houden. Een mogelijkheid is dan zich te richten op etnische muziek, zoals David Toop/Max Eastley, Tuur, Lights IN A Fat City, Jeff Greinke en Jorge Reyes
Op Burried Dreams 1994 werken David Toop en instrumentenbouwer Max Eastley zowel met hightech als met lowtech instrumenten, zowel met akoestische als met elektronische apparatuur. Met oude analoge apparten, samplers, wersterse instumenten, uitheemse percussie, zelfgemaakte geluidsinstallaties (gevoed door de weersomstandigheden of elektromagnetica) en met talloze digitale reisverslagen bouwden ze een weelderig en indringend klankspectrum. Bij andere ambient artiesten moeten rustgevende klanken zelfs volledig wijken voor de meest vervreemdende, verontrustende, beklemmende en beangstigende klankspinsels. Daarvoor bedacht Kevin Martin (journalist en het brein achter acts als God, Ice, Techno Animal en de Experimental Audio Research) de term 'isolationism': obscure en desolate muziek.
'Isolationism is 'reele' muziek die zich afzet tegen het creeren van utopisch dromen over een buitenaardse werkelijkheid.
Soortgelijke uitgangspunten treffen we aan in NY. Daar kreeg de zogenaamde 'illbient' vorm:ambient met de illness van een grootstad. Met duistere en dreigende soundscapes verstoren DJ Spooky, We, Byzar, Olive, Sub Dub en Bill Laswell de innerlijke rust.
Maar omdat een stad een smeltkroes van culturen is, wordt 'illbient' gekenmerkt door een eclectische houding, met ambient, techno, dub, triphop of drum n bass.Wat vinden de luisteraars van deze muziekstroming inspirendende artiesten? Pleur hier ook je mening neer over nieuwe releases....
Toepasselijke links op het forum:
Autechre
Autechre - Gantz graf
Aphex Twin
IDM/Electronica
Muziek in de richting van FSOL
Dromerige ambientmuziek
quote:Ik vind die oude 12" op Schematic, ben de titel ff kwijt, de beste. Ondanks de af en toe erg hectisch knarsende muur van geluid, weet hij ook nog wat gevoeliger/diepere geluiden te integreren.
Op vrijdag 13 juni 2003 18:47 schreef zodiakk het volgende:
Wat vinden jullie van Richard Devine?
"Lipswitch" is wel erg minimaal en "Aleamapper" overtuigt niet volledig.
quote:knip die quote eens even weg joh..
Op dinsdag 17 juni 2003 01:26 schreef Perforatie het volgende:[..]
een flinke lap tekst, maar erg goed stukje
knap gemaakt hoor!
quote:tjah... tjah...
Op dinsdag 17 juni 2003 17:29 schreef MurW het volgende:
Ik heb weer eens een 'idm'-achtig muziekje gemaakt...
het staat hier
Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden...
De meeste geluiden die ik heb gebruikt heb ik opgenomen in Korea vorig jaar. Alleen de beats in dit geval niet die zijn elektronisch...
quote:Wel leuk, maar niet bijzonder. Het zijn een beetje de standaard IDM-effecten over een 2 of 3-tal samples. Het ritme war erin zit is erg goed, maar wordt te weinig gebruikt om het echt nog interessant te houden. Wel heel leuk dat die oosterse sfeer er goed in terug komt.
Op woensdag 18 juni 2003 23:10 schreef MurW het volgende:
niemand?
[Dit bericht is gewijzigd door MurW op 20-06-2003 11:55]
quote:hmz nee sorry. Ik denk niet in vakjes, hou naast IDM nog van gigantisch veel andere soorten muziek en heb zelf ook experimentele (minimale darkambient) muziek gemaakt. Daarnaast heb ik een hele tijd rondgebracht op mp3.com en de bijbehorende forums en daar heb ik dus ook heel veel tracks van artiesten geluisterd en 'gereviewed'. En tijdens het luisteren had ik ook m'n man naast me die meeluisterde, hij reviewed ook veel muziek op electronicmusicworld.com en is 'genremanager' van IDM op electronicscene.com, en maakt zelf ook electronische muziek, en hij dacht hetzelfde over je track als ik. Dus als ik ondertussen nog niet genoeg verschillende dingen heb gehoord dan weet ik het niet meer!
Op vrijdag 20 juni 2003 09:49 schreef MurW het volgende:
(misschien past het niet helemaal in het IDM-vakje wat jullie kennen???en is daardoor de context een btje weg?)
Sorry dat ik het zeg, maar kwalitatief gezien is je muziek nog niet geweldig. Het zou qua opbouw, structuur en ook mastering een stuk beter kunnen. En daar is niets mis mee, we kunnen niet allemaal beginnen op niveau Aphex Twin. Gewoon steeds voor jezelf de lat een beetje hoger leggen en steeds nieuwe dingen proberen. Maar wat je nu nog maakt zou ik zeker niet op cd zetten, dan zou ik nog even wachten tot je niveau iets hoger ligt. Gebaseerd op de ene track die ik van je gehoord heb dan he?
quote:gechecked..tis inderdaad ruis en kraak maar wat ik mis in het nummer is een spanningsboog. Ik weet niet of je begrijpt wat ik bedoel maar het gaat nergens heen...
Op vrijdag 20 juni 2003 09:49 schreef MurW het volgende:
(voor btje meer ruis & kraak check vooral uhmmmm.mp3)
Heb even snel die andere nummers geluisterd en daar ben ik op zich meer van inder de indruk dan van uhmmmm.mp3
Ik hou wel van dat etnische en ook wel een beetje organische wat in je muziek zit, komt vooral natuurlijk door die field-recordings die erin zitten. Alleen klinkt het allemaal een beetje lo-fi..kan door de mp3 compressie komen natuurlijk..
edit: Ginseng and the little birds.mp3 is WEL heel erg goed!
quote:*nod* Heb er 1 van 20, ben zelf 23. Hoezo?
Op vrijdag 20 juni 2003 18:53 schreef Born_2B_Scorned het volgende:Trouwens, TearSong, heb je niet een jonger zusje ofzo rond de 20 (als je zelf ouder bent tenminste) ;-)
we raken trouwens wel een beetje offtopic ...
[Dit bericht is gewijzigd door Born_2B_Scorned op 20-06-2003 20:34]
quote:(verder offtopic)
Op vrijdag 20 juni 2003 20:28 schreef Born_2B_Scorned het volgende:
Nou tis nogal moeilijk om vrouwen met dezelfde (muzikale) interesses te vinden, dusseh .. nudge nudge wink wink
Ik ben zelf 23 dus ik vind jou iets te oud maar je zusje kan nog welwe raken trouwens wel een beetje offtopic ...
quote:Vrouwen met muzikale interesse.....
Op vrijdag 20 juni 2003 20:28 schreef Born_2B_Scorned het volgende:
Nou tis nogal moeilijk om vrouwen met dezelfde (muzikale) interesses te vinden, dusseh .. nudge nudge wink wink
Ik ben zelf 23 dus ik vind jou iets te oud maar je zusje kan nog welwe raken trouwens wel een beetje offtopic ...
quote:HEY!
Op zaterdag 21 juni 2003 17:16 schreef kamagurka het volgende:[..]
Vrouwen met muzikale interesse.....
![]()
![]()
overigens is mijn zusje precies het tegenovergestelde van mij en houdt ze van Destiny's Child etc...dus of iemand daarmee geholpen is
quote:Mwoah, als ze ook een beetje bootylicious is heb ik daar geen problemen mee..
Op zondag 22 juni 2003 09:55 schreef TearSong het volgende:[..]
HEY!
overigens is mijn zusje precies het tegenovergestelde van mij en houdt ze van Destiny's Child etc...dus of iemand daarmee geholpen is
ps: tip vd dag: Jonas Bering - Marine; Various Artists - 8 (Autechre rmx)
quote:Mwahaha
Op zondag 22 juni 2003 14:04 schreef Born_2B_Scorned het volgende:Mwoah, als ze ook een beetje bootylicious is heb ik daar geen problemen mee..
Tip v/d dag: üNN - Electronic music [Mikrolux-2002]
quote:Is dat Jonas Bering van het Kompakt label ? Daar heb ik een CD van die nogal richting Basic Channel/Chain reaction gaat (en gelukkig niet naar typisch Frans overbodig gepiel).
Op zondag 22 juni 2003 14:04 schreef Born_2B_Scorned het volgende:[..]
ps: tip vd dag: Jonas Bering - Marine; Various Artists - 8 (Autechre rmx)
Wat betreft die release op Fat Cat "Various Artists - 8" ga ik voor de Pole remix. De basdrum is in die mix dusdanig vervormd dat je 'm nauwelijks uit de dubby bassline haalt
Prettige luister-electronica met een hoog Plaid gehalte.
quote:Erg prettige CD, hij heeft trouwens nog veel meer releases en remixen op zijn naam. Hij weet bij remixen ook altijd de essentiele stukken uit een track te halen, bizar.
Op dinsdag 24 juni 2003 14:25 schreef -Dalai- het volgende:
Tip v/d dag: John tejada - Daydreams in cold weather [Plug research-2002]Prettige luister-electronica met een hoog Plaid gehalte.
Ik vind hem typisch zo'n voorbeeld van iemand die lak heeft aan genres; hij maakt Detroit-stijl techno, gooit er IDM invloeden doorheen (inderdaad Plaid stijl), jazz, disco en doet ook wel eens een D&B remix of plaat.
http://www.smokecella.com/hear.html
De linker mp3's zijn van hem, zeer waardig om een keer te beluisteren.
Prachtig album, fris en heerlijk licht geproduceerd. Moderne ideeen worden verbonden met old-school Detroit/Intelligent techno invloeden. Een ode aan 10 jaar IDM.
quote:Vergeet niet je versterker op maximum te zetten als je bij track 4, Polyphilo #2 aankomt.
Op vrijdag 27 juni 2003 11:09 schreef -Dalai- het volgende:
Tip v/d dag: Tim tetlow - Beauty walks a razor's edge [Planet mu-2001]Prachtig album, fris en heerlijk licht geproduceerd. Moderne ideeen worden verbonden met old-school Detroit/Intelligent techno invloeden. Een ode aan 10 jaar IDM.
quote:jaaaa, een fantastisch album dat!! Innoverende sounds met retro samengesmolten tot een geniaal geheel
Op vrijdag 27 juni 2003 11:09 schreef -Dalai- het volgende:
Tip v/d dag: Tim tetlow - Beauty walks a razor's edge [Planet mu-2001]Prachtig album, fris en heerlijk licht geproduceerd. Moderne ideeen worden verbonden met old-school Detroit/Intelligent techno invloeden. Een ode aan 10 jaar IDM.
* Plastikman - contain aan het luisteren is
quote:"Frenchman Jonas Bering's minimal productions are primarily dub-influenced, which aligns him with Berlin-based camps like Chain Reaction and Basic Channel more than Cologne's Kompakt, a label he frequently records for that leans toward icy tech-house more than anything else."
Op maandag 23 juni 2003 14:55 schreef Circuitbreaker het volgende:[..]
Is dat Jonas Bering van het Kompakt label ? Daar heb ik een CD van die nogal richting Basic Channel/Chain reaction gaat (en gelukkig niet naar typisch Frans overbodig gepiel).
Wat betreft die release op Fat Cat "Various Artists - 8" ga ik voor de Pole remix. De basdrum is in die mix dusdanig vervormd dat je 'm nauwelijks uit de dubby bassline haalt
quote:Mwoa, ik vond die oude autechre wel stuk beter. Aan de ene kant wel goed die stijl-switch, maar toch weer ff wennen!
Op vrijdag 27 juni 2003 22:27 schreef Born_2B_Scorned het volgende:[..]
Ik probeer die pole mix te downloaden maar dat gaat nogal moeilijk, dan nog, die autechre remix is *shudder* dansbaar en hij staat ook nog ns op een vette acid junkies mix cd, dus ik vrees dat pole het onderspit gaat delven.
Kan zijn dat heleboel anderen hier de wat meer recente nummers niet zien als stijlswitch, maar eerder als nieuw nummer, had ik toevallig gister een hele discussie over. Ik ben het daar dus totaal niet mee eens!
Zijn er eigenlijk anderen die echt duidelijk verschil in stijl merken?
quote:pff echt triest dat zon irritante brEezahbOy ons kunstzinnig en intellectueel superieur topique komt verpest. Maar hij heeft wel gelijk!
Op vrijdag 27 juni 2003 22:51 schreef KreKkeR het volgende:
Beste nummer blijft btw gewoon Ovuca - Kissa. Stuk beter dan Autechre!
quote:Beter dan Autechre ? op de brandstapel....kleingelovige!
Op vrijdag 27 juni 2003 22:51 schreef KreKkeR het volgende:
Beste nummer blijft btw gewoon Ovuca - Kissa. Stuk beter dan Autechre!
*adds Ovuca to wishlist*
quote:Er zitten best aardige dingen tussen bij Ovuca, maar Kissa is niets meer dan een kinderdeuntje met distortion er overheen.
Op vrijdag 27 juni 2003 22:51 schreef KreKkeR het volgende:
Beste nummer blijft btw gewoon Ovuca - Kissa. Stuk beter dan Autechre!
*Two thumbs down*
quote:Dat maakt een nummer nog niet automatisch slecht lijkt me .. liever een eenvoudig gemaakt effectief nummer dan een nodeloos complex nummer wat zijn doel totaal voorbij schiet.
Op vrijdag 4 juli 2003 16:43 schreef -Dalai- het volgende:[..]
Er zitten best aardige dingen tussen bij Ovuca, maar Kissa is niets meer dan een kinderdeuntje met distortion er overheen.
*Two thumbs down*
quote:Ik zal het voor deze keer door de vingers zien.
Op vrijdag 4 juli 2003 17:33 schreef Born_2B_Scorned het volgende:
Ik vind lactavent en wasted sunday van ovuca echt briljant, simpel maar doeltreffend, Rave versmolten met cultuur. En toen ik kissa voor het eerst hoorde was ik meteen verkocht, dus ik ben het niet met je eens dalai..
quote:Hoe weet jij nou wat voor doel sommige muzikanten voor ogen hebben?
Op vrijdag 4 juli 2003 16:52 schreef Weakling het volgende:[..]
Dat maakt een nummer nog niet automatisch slecht lijkt me .. liever een eenvoudig gemaakt effectief nummer dan een nodeloos complex nummer wat zijn doel totaal voorbij schiet.
quote:phew!
Op vrijdag 4 juli 2003 17:50 schreef -Dalai- het volgende:[..]
Ik zal het voor deze keer door de vingers zien.
quote:Graag zou ik deze reflectie op jezelf van toepassing zien voor wat betreft je eigen beweringen ...
Op vrijdag 4 juli 2003 17:53 schreef zodiakk het volgende:[..]
Hoe weet jij nou wat voor doel sommige muzikanten voor ogen hebben?
quote:Nee hoor, geen vijandigheid wat mij betreft, Zodiakk is ongetwijfeld een toffe fokker, ben het alleen niet eens met zijn bewering ... mag toch wel? ... druk me misschien niet altijd even correct uit, maar da's nooit puur persoonlijk bedoelt.
Op vrijdag 4 juli 2003 18:36 schreef Born_2B_Scorned het volgende:
Wat een vijandigheid ineens onder de idm nerds :|
quote:Waar zie je mij zeggen dat ik weet wat muzikanten willen met hun muziek? Autechre zegt vaak genoeg dat ze zelf ook niet snappen wat anderen mensen in hun muziek zien (om maar een voorbeeld te noemen). Het enige wat ik doe is onder woorden proberen te brengen wat mij aantrekt in de muziek, ik weet niet wat de bedoeling is van de muzikanten en ik zou de vraag ook niet aan je stellen als ik het antwoord al wist, of wel soms? Dus bij deze: Hoe weet jij wat voor doelen sommige muzikanten voor ogen hebben?
Op vrijdag 4 juli 2003 18:31 schreef Weakling het volgende:[..]
Graag zou ik deze reflectie op jezelf van toepassing zien voor wat betreft je eigen beweringen ...
Als ik toch probeer te gissen wat hun doelen zijn, dan denk ik dat zoiets verbonden is met de ervaring van de luisteraar zelf. Raakt het je op een bepaalde manier? Dan zal die muziek vast als doel hebben gehad om je op die manier te raken. Raakt het iemand anders op een andere manier? Dan zal het vast het doel geweest zijn van die muziek om die ander op een andere manier te raken. Kortom: Er is volgens mij geen Groot Plan, maar dat weet ik natuurlijk niet zeker.
quote:Om antwoord op je vraag te geven: dat weet ik ook niet en pretendeer ik ook niet. Wat ik met mijn gebrekkige communicatiekwaliteiten alleen maar wilde aangeven was het volgende:
Hoe weet jij wat voor doelen sommige muzikanten voor ogen hebben?
Naar mijn idee wordt door nogal wat mensen snel een hoge kwaliteit toegekend aan muziek als deze "moeilijk" klinkt, of uit heel veel verschillende opelkaar gestapelde lagen bestaat, of op een haast wiskundige manier tot stand is gekomen of iets dergelijks.
Dit vind ik een enorme belediging voor alle andere muziek. Een op het eerste oor "eenvoudig" liedje kan net zo goed zijn. Dus in dit geval een liedje afdoen als slecht op basis van het feit dat het een kinderdeuntje met distortion is vind ik geen terechte argumenten.
Sterker nog: ik vind dat je muziek nooit op basis van feiten goed of slecht mag noemen. Het is immer en altijd een persoonlijke mening. Een algemene afspraak van goede of slechte muziek bestaat naar mijn idee niet.
quote:Als iemand nou houdt van muziek met veel lagen en zijn vreugde juist haalt uit de veelheid van lagen, dan is het argument van 'kinderdeuntje met distortion' compleet terecht. Dat jij deze opvatting over muziek niet deelt geeft jou niet het recht om dan maar te zeggen dat ze per definitie onterecht zijn. Zoals je zelf zegt: een algemene afspraak bestaat inderdaad niet. Maar je moet in eerste instantie uiteenzettingen of waardeoordelen over muziek al lezen met het besef van de persoonsgebondenheid ervan.
Op vrijdag 4 juli 2003 21:14 schreef Weakling het volgende:[..]
Om antwoord op je vraag te geven: dat weet ik ook niet en pretendeer ik ook niet. Wat ik met mijn gebrekkige communicatiekwaliteiten alleen maar wilde aangeven was het volgende:
Naar mijn idee wordt door nogal wat mensen snel een hoge kwaliteit toegekend aan muziek als deze "moeilijk" klinkt, of uit heel veel verschillende opelkaar gestapelde lagen bestaat, of op een haast wiskundige manier tot stand is gekomen of iets dergelijks.
Dit vind ik een enorme belediging voor alle andere muziek. Een op het eerste oor "eenvoudig" liedje kan net zo goed zijn. Dus in dit geval een liedje afdoen als slecht op basis van het feit dat het een kinderdeuntje met distortion is vind ik geen terechte argumenten.
Sterker nog: ik vind dat je muziek nooit op basis van feiten goed of slecht mag noemen. Het is immer en altijd een persoonlijke mening. Een algemene afspraak van goede of slechte muziek bestaat naar mijn idee niet.
(zie de reactie op mn eerste mp3tje eerder in deze draad die ook werd afgedaan als 'Wel leuk, maar niet bijzonder. Het zijn een beetje de standaard IDM-effecten over een 2 of 3-tal samples. ' )
ik denk dat mensen gewoon niet teveel moeten lullen over deze muziek,
wat ik wel denk dat een grote groep juist van de muziek geniet omdat ze er een eigen verhaal om heen kunne maken en natuurlijk een hoop 'names' mee kunnen 'droppen'...
quote:Okay ... vanuit die invalshoek bekeken ben ik het volkomen met je eens
Op vrijdag 4 juli 2003 21:22 schreef zodiakk het volgende:[..]
Als iemand nou houdt van muziek met veel lagen en zijn vreugde juist haalt uit de veelheid van lagen, dan is het argument van 'kinderdeuntje met distortion' compleet terecht. Dat jij deze opvatting over muziek niet deelt geeft jou niet het recht om dan maar te zeggen dat ze per definitie onterecht zijn. Zoals je zelf zegt: een algemene afspraak bestaat inderdaad niet. Maar je moet in eerste instantie uiteenzettingen of waardeoordelen over muziek al lezen met het besef van de persoonsgebondenheid ervan.
Overigens: ik ben het wat betreft Ovuca's Kissa wel met de definitie eens hoor ... maar dat was mijn discussiepunt ook niet ...
En ik raad aan de Black Lung remix van Come to Daddy te downloaden!
[Dit bericht is gewijzigd door Born_2B_Scorned op 06-07-2003 16:36]
quote:nou ik heb ze ook al lang hoor
Op zondag 6 juli 2003 15:18 schreef Weakling het volgende:
(kende ze toevallig al)
quote:Ik kende ze al toen ik nog in mijn moeders baarmoeder vertoefde
Op zondag 6 juli 2003 15:25 schreef Born_2B_Scorned het volgende:[..]
nou ik heb ze ook al lang hoor
quote:ik heb ze lekker langer dan jij lekker puh ...
Op zondag 6 juli 2003 15:25 schreef Born_2B_Scorned het volgende:[..]
nou ik heb ze ook al lang hoor
Intelligent Dance Music, Stupid Music Listener ...
[Dit bericht is gewijzigd door Weakling op 06-07-2003 15:35]
Aaron Funk (Venetian Snares) en Rachael Kozak (Hecate) hebben een CD uitgebracht onder de naam Nymphomatriarch. Het bijzondere aan deze CD is dat elk geluid op de CD gemaakt is van de geluiden die Aaron en Racheal samen maakten tijdens de sex die ze hadden.
Dat klinkt ranziger dan het uiteindelijke resultaat klinkt overigens. Op een enkele kreun of giechel na klinkt het bijna als een normale Venetian Snares CD. Maar de manier waarop ie tot stand is gekomen is toch wel vrij apart te noemen ...
quote:bedankt voor de clip links...
Op zondag 6 juli 2003 15:14 schreef Born_2B_Scorned het volgende:
Misschien dat dit mensen interesseert:
http://student-kmt.hku.nl/~bas4/sinksnowangel.mov
http://perso.wanadoo.fr/weirdnet/wtm/visual/candace/find_candace.wmv
2 Venetian Snares clips.En ik raad aan de Black Lung remix van Come to Daddy te downloaden!
quote:Wat trouwens fantastisch combineert, is de achtergrondmuziek van hecate's website (www.zhark.org) en Aphex Twin's track "73-yips" (On ep). Probeer maar eens.
Op zondag 6 juli 2003 15:45 schreef Weakling het volgende:
Anyweg ... weer ff wat serieuzer ... hoewel ... nog meer nieuws van het Venetian Snares front:Aaron Funk (Venetian Snares) en Rachael Kozak (Hecate) hebben een CD uitgebracht onder de naam Nymphomatriarch. Het bijzondere aan deze CD is dat elk geluid op de CD gemaakt is van de geluiden die Aaron en Racheal samen maakten tijdens de sex die ze hadden.
Dat klinkt ranziger dan het uiteindelijke resultaat klinkt overigens. Op een enkele kreun of giechel na klinkt het bijna als een normale Venetian Snares CD. Maar de manier waarop ie tot stand is gekomen is toch wel vrij apart te noemen ...
quote:ai, dan heb je zeker ook het interview van venetian snares met beau voor rtl boulevard gemist?
Op zondag 6 juli 2003 20:07 schreef MurW het volgende:[..]
bedankt voor de clip links...
ik kende ze nog niet...(ik heb dan ook geen tv, dus ook geen rtl4 of sbs6)
quote:
Op zondag 6 juli 2003 15:45 schreef Weakling het volgende:Het bijzondere aan deze CD is dat elk geluid op de CD gemaakt is van de geluiden die Aaron en Racheal samen maakten tijdens de sex die ze hadden.
quote:Dat is ook electro...maar waarom haal je dat aan? Ik heb vandaag een cd'tje van Cannibal Corpse gehaald, maar dat is toch meer death metal.
Op maandag 7 juli 2003 15:48 schreef HAL9000S het volgende:
, da's idd toch wel zeer apart te noemen. Vandaag een cd'tje van Arpanet gehaald maar dat gaat toch meer richting elektro.
quote:Ohhhhh!!! Dus IDM staat voor Intelligent Death Metal!!! Altijd al verkeerd begrepen ... damn ...
Op maandag 7 juli 2003 16:07 schreef -Dalai- het volgende:[..]
Dat is ook electro...maar waarom haal je dat aan? Ik heb vandaag een cd'tje van Cannibal Corpse gehaald, maar dat is toch meer death metal.
en heel toevallig heb ik gister en vandaag een nieuw trekje gemaakt met samples van Slayer's Raining blood...
tis vrij hard en duister dus intelligente en vrolijke vol levenslust ambient en intelligentdraalmuziekliefhebbers blijf weg...
hier staat ie...voor de commentaartjes
quote:Omdat ik het op zoek ben naar het punt waar IDM, electro en techno elkaar overlappen, maar na de aanschaf van desbetreffend cd'tje de conclusie trok dat het meer richting electro gaat. Niet dat het me iets boeit want electro vind ik ook
Op maandag 7 juli 2003 16:07 schreef -Dalai- het volgende:[..]
Dat is ook electro...maar waarom haal je dat aan?
quote:Waarom niet gewoon via www.warprecords.com bestellen??? Daar is ie nog gewoon op dit moment verkrijgbaar
Op maandag 7 juli 2003 17:36 schreef HAL9000S het volgende:[..]
... en ik moest iets halen om mijn teleurstelling te compenseren want Tim tetlow - Beauty walks a razor's edge is niet meer verkrijgbaar
dus vandaarrrrrrrr......
quote:ja, daar ga ik zeker heen...woon er een kwartiertje vandaan
Op dinsdag 8 juli 2003 16:02 schreef Born_2B_Scorned het volgende:
Trouwens, allen, volgende week:
http://www.vierdaagse.com/feesten/valkhofaffaire.html
Prefuse, Jamie Lidell, Dabrye (deze 3 op 1 dag), DJ Sneak, Detroit Grand Pubahs en nog een boel. En het is gratis.
quote:
Op dinsdag 8 juli 2003 16:02 schreef Born_2B_Scorned het volgende:
Trouwens, allen, volgende week:
http://www.vierdaagse.com/feesten/valkhofaffaire.html
Prefuse, Jamie Lidell, Dabrye (deze 3 op 1 dag), DJ Sneak, Detroit Grand Pubahs en nog een boel. En het is gratis.
Is dat overdag??
quote:Nee, waarschijnlijk 's avonds, maar ik zal voor de zekerheid nog eens navraag plegen.
Op dinsdag 8 juli 2003 16:52 schreef -Dalai- het volgende:[..]
Is dat overdag??
quote:hmm, het staat niet op de site...het is in een park toch? dan zou je verwachten dat het overdag is (?)
Op dinsdag 8 juli 2003 17:54 schreef HAL9000S het volgende:Nee, waarschijnlijk 's avonds, maar ik zal voor de zekerheid nog eens navraag plegen.
quote:hehe, de zomerfeesten gaan dag en nacht door in nmgn, een maat van me werkt daar en krijgt dat soort info meestal wel door. En anders vraag ik het na bij m'n cdwinkel.
Op dinsdag 8 juli 2003 18:13 schreef -Dalai- het volgende:[..]
hmm, het staat niet op de site...het is in een park toch? dan zou je verwachten dat het overdag is (?)
quote:Please do
Op dinsdag 8 juli 2003 18:25 schreef HAL9000S het volgende:hehe, de zomerfeesten gaan dag en nacht door in nmgn, een maat van me werkt daar en krijgt dat soort info meestal wel door. En anders vraag ik het na bij m'n cdwinkel.
10 eurootjes.
Ik ga in ieder geval, .
quote:*drool*
Op woensdag 9 juli 2003 12:32 schreef zodiakk het volgende:
Op 15 augustus in Waterfront Rotterdam is er een Clone Label Night. Met o.a. Adult., Detroit In Effect, Cosmic Force, Funckarma, Phako, EOG (<- zijn ep's op Dub Recordings zijn niets minder dan geweldig), Serge, Dexter, etc.10 eurootjes.
Ik ga in ieder geval,.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf nooit zo diep in de ontwikkeling van de verschillende labels en stromingen heb geroerd. Ik kan me gewoon heel goed herinneren dat anarchistische substromingen in de jeugd hun toevlucht zochten in bepaalde stijlen, maar welke in mijn ogen de echte inteliigente grondleggers van de dance genoemd mogen worden. Wat er gebeurde op underground parties, kraakfeestjes, dance gatherings, acid en later techno feesten...was het gene wat er voor zorgde dat er een snellle ontwikkeling was in verschillende stromingen.
Iedereen die zo'n analoog drumcomputertje kon bemachtigen kon gaan experimenteren met stijlen. Maar wat het belangrijkste was...is dat het idealisme of het anarchistische van de jeugd (meer dan nu), zijn uiting vond in muziek. Er zat vaak een veel diepere laag in, een bezinningslaag...wat boekdelen sprak over wat je bezig hielt. Stromingen vandaag zijn veel oppervlakkiger...."blijer" geworden.
Laat ik nog eventjes wat namen noemen om de discussie wakker te houden. Zo zijn er nog genoeg andere labels die de moeite waard zijn om te bespreken zoals Yellow Label (Fr), Ninja Tune...maar ook interessante substromingen sinds de periode die jullie hebben besproken zoals Chemical Beats, Drum & Bass, Jungle, Eclectic, Ambient. Zelfs de softere Trip Hop stijlen die de kop op staken waren belangrijke statements in de muziek en dance wereld...en herinneren jullie je nog de easy tune avonden op van die Arty-farty inteelt club/dance avonden?
Als we over intelligente dance spreken, zou ik het dus niet zuiver op IBM willen houden. Sure....the invloeden die af en toe tot de meest schilderachtige en surrealistische soundscapes leidden, waren ook dezelfde soundscapes die al heel snel uitgemolken en herhaald leken te zijn. Er zijn diverse artiesten geweest die in de begin jaren negentig tot halverwege de jaren negentig dance echt tot een eigen volwassendom brachten, een evolutie naar hun eigen sub-stromingen brachten. Nu lijken die sub-stromingen af en toe steeds minder zuiver gehanteerd. Het valt me steeds vaker op waar wij vroeger spraken over techno het in deze tijd een hele andere lading gaat dekken. Wat vroeger techno werd genoemd, is nu de voedingsbodem geworden en inspiratiebron voor hele andere stromingen.
Namen die in mijn ogen niet vergeten mogen worden; Orbital, Human Beings, Josh Wink, Eboman, Speedy J, Leftfield (Leftism), Prodigy (in hun jongste dagen), Quazar, Acid junkies, The Future Sound of London, etc. More contemporary artists include in mijn ogen: Amon Tobin (Ninja Tune), Underworld, Ritchie Hawtin (Plastikman), etc.
Boards of Canada was volgens mijn vrienden ook hetgene wat kon voortborduren op de basis die was gelegd door artiesten als The Orb, Orbital. Ik moet zeggen dat ik liever naar de latere edities van Air luister of de nieuwe Royskopp dan het ingedutte zootje wat ze op die plaat Twoism in elkaar gelijmd hebben. Soms denk ik welleens dat ik maar beter weer aan de drugs kan gaan om het spul te waarderen, maar het kan mij echt niet meer boeien.
Een stroming die ik nog welleens met jullie zou willen uitkauwen is Electro. En dan denk ik hedendaags aan Felix the House Cat, Miss Kittin, Ladytron etc. In mijn ogen is er een nieuwe generatie aan het ontwikkelen van relatief jonge artiesten (maar ook oude lullen) die invloeden vanuit de 80-er jaren eindelijk op een eigen manier interpreteren naar 2003: We veranderen langzaam weer in een avangardistische/verveelde/'recessie getroffen' generatie.
Jongens...je kan wel zien dat dit mijn eerste geposte berichtje is zeker>>>>>zo fucking lang.
Laterz,
Katz.
quote:Wat een onzin om Boards of Canada in het verlengde van The Orb en Orbital te plaatsen. Twoism is overigens niet echt een voor de hand liggend BOC album om mee te beginnen. Lees liever eens het BOC-topic door en beluister de albums die er echt toe doen.
Op woensdag 9 juli 2003 14:05 schreef katzie het volgende:Boards of Canada was volgens mijn vrienden ook hetgene wat kon voortborduren op de basis die was gelegd door artiesten als The Orb, Orbital. Ik moet zeggen dat ik liever naar de latere edities van Air luister of de nieuwe Royskopp dan het ingedutte zootje wat ze op die plaat Twoism in elkaar gelijmd hebben. Soms denk ik welleens dat ik maar beter weer aan de drugs kan gaan om het spul te waarderen, maar het kan mij echt niet meer boeien.
quote:Het is natuurlijk niet Electro wat je bedoelt, maar Electroclash. Electro wordt tegenwoordig gemaakt door artiesten als Anthony rother (Psi49net), I-F en Dopplereffekt. Overigens weinig vernieuwend, want luister bijvoorbeeld eens naar een plaat als Clear van Cybotron (Juan atkins-1983!) en je hoort meteen waar het allemaal vandaan komt. Electroclash is best een schattige synthpop stroming, maar weinig relevant voor dit topic.
Een stroming die ik nog welleens met jullie zou willen uitkauwen is Electro. En dan denk ik hedendaags aan Felix the House Cat, Miss Kittin, Ladytron etc. In mijn ogen is er een nieuwe generatie aan het ontwikkelen van relatief jonge artiesten (maar ook oude lullen) die invloeden vanuit de 80-er jaren eindelijk op een eigen manier interpreteren naar 2003: We veranderen langzaam weer in een avangardistische/verveelde/'recessie getroffen' generatie.
quote:is die elektro niet al een tijdje uitgekauwd?
Op woensdag 9 juli 2003 14:05 schreef katzie het volgende:
Een stroming die ik nog welleens met jullie zou willen uitkauwen is Electro. En dan denk ik hedendaags aan Felix the House Cat, Miss Kittin, Ladytron etc. In mijn ogen is er een nieuwe generatie aan het ontwikkelen van relatief jonge artiesten (maar ook oude lullen) die invloeden vanuit de 80-er jaren eindelijk op een eigen manier interpreteren naar 2003: We veranderen langzaam weer in een avangardistische/verveelde/'recessie getroffen' generatie.
Verder denk ik niet dat we in dit topic de discussie breder moeten gaan trekken. IDM staat nu eenmaal voor Intelligent Dance Music en daaraan is een bepaald soort muziek gekoppeld. Als je intelligente dance letterlijk op gaat vatten dan kun je er wel meer bij gaan trekken, maar dat is in dit geval niet de bedoeling naar mijn mening. Helaas is er geen term die de muziekstroming die hier bedoelt wordt beter afdekt ... brain dance, nee dat is het ook niet ...
btw niemand die naar mn laatste breakcore/drill-trekje heeft geluisterd?
Zijn er zowiezo mensen geintereseerd in eigen idm-produkties waarbij ik opmerk dat de begrippen eigen en andere artiesten juist in dit genre erg overlappen vanwege het feit dat deze muzieksoort juist door mensen thuis gemaakt word en makkelijk via internet word verspreid...
quote:Welkom op het Forum, en in het IDM topic
Op woensdag 9 juli 2003 14:05 schreef katzie het volgende:
Jongens...je kan wel zien dat dit mijn eerste geposte berichtje is zeker>>>>>zo fucking lang.
quote:Open er je eerste topic over zou ik zeggen, ik werd er laatst ook al op afgetikt omdat ik in mijn eigen topic electro aanhaalde
Een stroming die ik nog welleens met jullie zou willen uitkauwen is Electro.
In de tweede helft van de jaren 90 stonden steeds meer artiesten op die zich verzetten tegen de tot een bijna cliche uitgegroeide 'intelligent techno' en nieuwe wegen wilden bewandelen.
De essentie van techno blijft echter het uitgangspunt, maar die wordt op een strikt minimalistische manier benaderd. Niet dat Juan Atkins weer tevoorschijn wordt gehaald, maar de versies van Robert Hood en Plastikman zijn wel mogelijke uitgangspunten.
Abstracte geluidsarchitectuur is telkens het resultaat. Vooral Duitsland is vanaf het midden van de jaren 90 de draaischijf voor deze nieuwe golf van minimalistische techno, met Pole, Thomas Brinkmann, Wolfgang Voight, Thomas Kohner en Marcus Schmickler. Daarnaast valt Finland in het oog, met Pan Sonic (origineel Panasonic, maar je snapt wel waarom dat niet doorging ) en Vladislav Delay. Kit Clayton en Matmos opereren vanuit de VS en Cristian Vogel vanuit Groot Brittannie.
Als verzamelnaam voor deze nieuwe garde experimentele muzikanten werd/wordt de term 'clicks & cuts' in de mond genomen. Die naam komt van de gelijknamige compilatie die het Duitse platenlabel Mille Plateaux in 2000 uitbracht. In een poging om de uiteenlopende benaderingswijzen in een term samen te vatten, gaf Mille Plateaux een impressie van de muziek: tikkende en afgebroken klanken.
Clicks staat eigenlijk - net als noise - voor nietmuzikale geluiden, geluiden die aantonen dat iets niet naar behoren functioneert en die onregelmatig, onvoorspelbaar, ongeordend en oncontroleerbaar zijn. Cuts wijst op de ingreep van de artiest: hij die de clicks in een context plaatst, reageert op het toevalseffect en de klanken structureert.
Clicks & Cuts is daarom geen genreterm maar, net zoals isolationism of illbient, eerder een aanduiding voor een muzikale richting. Voor artiesten van dat slag is klank het enige criterium en uit welke bron die komt doet er uiteindelijk niet toe.
Men kan werken met zelfontworpen of gespecialiseerde muzieksoftware {zoals Oval of recente album van Autechre) , experimenteren met zelf geassembleerde analoge synthesizers, draaitafels misbruiken (zoals Thomas Brickmann die er 2 armen aan bevestigd ) of de grenzen van de sampler verleggen.
Clicks & Cuts ook wel bekend als glitch of gewoonweg electronica klinkt dus als misbruikte apparatuur en kapotte machines met hortende, vervormde geluidsgolven vol geknars en gekraak.
Maar die krijgen een betekenis door de context waarin ze worden geplaatst. Waar normaal een basdrum of hihat zou komen, hoor je deze keer een click; samen vormen ze electro of technoritmes: geen felle beats maar wel een stimulerende impuls. Bij dit soort experimentele muziek is het immers om de subtiele en sobere details te doen, om een ogenschijnlijke leegheid die zich ontpopt tot iets groots. Vederlichte en heldere elektronische zinderingen geven de muziek sfeer en emotionaliteit
quote:Erg agressieve, abstracte stijl heb je waar ik o.a. autechre en aphex twin subtiel in herken. De structuur is complex genoeg om lekker ontoegankelijk te klinken
Op woensdag 9 juli 2003 15:30 schreef MurW het volgende:btw niemand die naar mn laatste breakcore/drill-trekje heeft geluisterd?
Luister dit eens, gemaakt door een kennis van me. De mp3's in het linkerrijtje: TheSmokeCella
http://www.smokecella.com/hear.html
quote:ik mis nog Jantje Jelinek waar ik zelf erg over te spreken ben...
Op woensdag 9 juli 2003 16:00 schreef HAL9000S het volgende:
Minimalistische techno en clicks & cuts, een missend element in mijn openingspost....verhaal...
quote:eerste Boards of Canada release: Catalog 3 [1987]
Op woensdag 9 juli 2003 15:28 schreef Weakling het volgende:
Ik zie wel een verband tussen The Orb / Orbital en Boards Of Canada. In mijn ogen heeft BOC als vertrekpunt veel te danken aan The Orb en Orbital. Gelukkig zijn BOC geen copycats gebleken, maar hebben ze er een compleet eigen stijl van weten te maken. Maar goed: iedere band laat zich wel in meer of mindere mate beinvloeden door andere bands.
Gelukkig zijn Orb en Orbital geen copycats gebleken, maar hebben ze er een compleet eigen stijl van weten te maken.
quote:Ik vind vooral zijn Loop finding jazz records erg goed...maar wat beschouw je als groot publiek
Op woensdag 9 juli 2003 16:38 schreef MurW het volgende:[..]
ik mis nog Jantje Jelinek waar ik zelf erg over te spreken ben...
het concert in Frascati eerder dit jaar van hem was geinig behalve dat er nix gebeurde op het podium behalve dattie lekker achter zn laptopje zat te jammen...hehe ik voorspel de nwe lounge van 2006 in zijn muziek en denk zelfs dat het grote publiek zijn muziek gaat waarderen...of niet?
quote:tenx voor het luisteren
Op woensdag 9 juli 2003 16:13 schreef HAL9000S het volgende:[..]
Erg agressieve, abstracte stijl heb je waar ik o.a. autechre en aphex twin subtiel in herken. De structuur is complex genoeg om lekker ontoegankelijk te klinken [afbeelding]. Ja, het nummer is zeker geslaagd
Luister dit eens, gemaakt door een kennis van me. De mp3's in het linkerrijtje: TheSmokeCella
http://www.smokecella.com/hear.html
quote:Oeps ... I stand corrected ...
Op woensdag 9 juli 2003 16:39 schreef -Dalai- het volgende:[..]
eerste Boards of Canada release: Catalog 3 [1987]
eerste Orb release: Adventures beyond the ultraworld [1991]
eerste Orbital release: CD/LP/MC [1991]Gelukkig zijn Orb en Orbital geen copycats gebleken, maar hebben ze er een compleet eigen stijl van weten te maken.
quote:Geen probleem, als je nog meer online hebt staan hoor ik het wel.
Op woensdag 9 juli 2003 16:48 schreef MurW het volgende:[..]
tenx voor het luisteren
ik heb de trex van smokecella op mn hd staan moet ze nog op mn gemak beluisteren...
quote:nou het jonge publiek wat nu naar de heavier technoos luisterd enzo zal tog wat relaxtere muziek willen gaan luisteren als ze wat ouwer worden ik denk dat een gedeelte zich zal kunen richten op deze muziek (mits ze er natuurlijk mee in aanraking kunne komen...is er niet een reclamespotje op mtv met een trek van de laatste pole?)
Op woensdag 9 juli 2003 16:47 schreef HAL9000S het volgende:[..]
Ik vind vooral zijn Loop finding jazz records erg goed...maar wat beschouw je als groot publiek
Ik verw8 iig niet dat Jelinek binnenkort bij TMF de nieuwe superclip is
Luisteren je btw ook naar Markus Popp??
quote:Juist, mits ze er in aanraking mee kunnen komen, en als het uberhaubt toegankelijk genoeg voor ze is, iets wat ik ten zeerste betwijfel...voor een klein gedeelte zal het weggelegd zijn idd, maar echt groot zal het denk ik (gelukkig) nooit worden.
Op woensdag 9 juli 2003 16:51 schreef MurW het volgende:[..]
nou het jonge publiek wat nu naar de heavier technoos luisterd enzo zal tog wat relaxtere muziek willen gaan luisteren als ze wat ouwer worden ik denk dat een gedeelte zich zal kunen richten op deze muziek (mits ze er natuurlijk mee in aanraking kunne komen...
quote:Geen idee, kijk geen MTV. Luister z'n cd Diskont maar eens.
is er niet een reclamespotje op mtv met een trek van de laatste pole?)
quote:Als je expliciet een combinatie van IDM, Electro & Techno zoekt, dan maak je het jezelf (en ons) wel erg moeilijk.
Op maandag 7 juli 2003 17:36 schreef HAL9000S het volgende:[..]
Omdat ik het op zoek ben naar het punt waar IDM, electro en techno elkaar overlappen, maar na de aanschaf van desbetreffend cd'tje de conclusie trok dat het meer richting electro gaat. Niet dat het me iets boeit want electro vind ik ook
en ik moest iets halen om mijn teleurstelling te compenseren want Tim tetlow - Beauty walks a razor's edge is niet meer verkrijgbaar
dus vandaarrrrrrrr......
De enige plaat die ik kan verzinnen is "Simulant - Pressure point" van de "Beta Bodega Coalition & Mass Transit Agency - Miami internal affairs (The investigation)" 12", wat een behoorlijk harde combinatie is van IDM/Electro/Techno.
Op deze 12", catalog nummer 5 van het Mass Transit label staat ook nog een track van Otto von Schirach (fijnzinnig chaotische IDM). Scape One met de Okeechobee EP op datzelfde Mass Transit Records label is meer Electro met soms wat IDM neigingen.
Als het gaat om de combinatie van IDM en Techno dan zou ik aan o.a. CiM en Norken denken, vrij lieve IDM/Techno, de laatste maakt trouwens ook IDM met clicks en cuts invloeden onder de naam Metametics.
De combinatie IDM/Electro is terug te vinden in trax van o.a. Phoenecia en dan met name de oude track "Odd job" in the "Rhythm box" versie op Schematic. Een soort Ectomorph meets Autechre, er zijn ook de nodige remixes va deze track o.a. van Autechre en Ectomorph & DJ Godfather.
Lackluster is wellicht ook een naam om eens te checken. Meestal maakt deze Fin, vrij lieve IDM (op o.a. DeFocus) maar de 7" en 12" op Merck zijn andere koek met steviger werk waar electro/house/techno invloeden in naar voren komen.
quote:Op zich niets mis mee met deze vrij "pure" electro beter in ieder geval dan electroc(l)ash of electroca$h.
Op woensdag 9 juli 2003 14:52 schreef -Dalai- het volgende:[..]
Electro wordt tegenwoordig gemaakt door artiesten als Anthony rother (Psi49net), I-F en Dopplereffekt. Overigens weinig vernieuwend, want luister bijvoorbeeld eens naar een plaat als Clear van Cybotron (Juan atkins-1983!) en je hoort meteen waar het allemaal vandaan komt.
Relevanter voor dit topic lijkt me de electro van o.a. Silicon Scally/Carl A Finlow of bijvoorbeeld Ultradyne. De B-kant van de laatste Ectomorph is trouwens ook wel vermeldenswaardig.
quote:Haha....dan hebben jullie deze zeker nog niet gezien: Personal Discourse van Venetian Snares (WAARSCHUWING: SCHOKKENDE VIDEO!!! (geen grapje)) Als ie té is en hij moet er af: geen probleem
Op zondag 6 juli 2003 15:14 schreef Born_2B_Scorned het volgende:
Misschien dat dit mensen interesseert:
http://student-kmt.hku.nl/~bas4/sinksnowangel.mov
http://perso.wanadoo.fr/weirdnet/wtm/visual/candace/find_candace.wmv
2 Venetian Snares clips.En ik raad aan de Black Lung remix van Come to Daddy te downloaden!
VSnares is overigens geen IDM
[Dit bericht is gewijzigd door resurreXXion op 09-07-2003 17:52]
quote:Niet expliciet, maar het overlappingsgebied van levert vaak erg interessante muziek op
Op woensdag 9 juli 2003 17:04 schreef Circuitbreaker het volgende:[..]
Als je expliciet een combinatie van IDM, Electro & Techno zoekt, dan maak je het jezelf (en ons) wel erg moeilijk.
quote:Probeer anders ook eens wat Legowelt; een plaat als "Tracks from the tube" [Stilleben-2002] hangt ook ergens tussen IDM, Techno en Electro in.
Op woensdag 9 juli 2003 18:21 schreef HAL9000S het volgende:[..]
Niet expliciet, maar het overlappingsgebied van levert vaak erg interessante muziek op
ik zal binnenkort eens wat van die namen uitchecken, ben benieuwd....
quote:Er is zeker niks mis met Electro hoor, ik vind het alleen een beetje sneu dat iedereen steeds roept dat het zo vernieuwend is.
Op woensdag 9 juli 2003 17:09 schreef Circuitbreaker het volgende:[..]
Op zich niets mis mee met deze vrij "pure" electro beter in ieder geval dan electroc(l)ash of electroca$h.
Relevanter voor dit topic lijkt me de electro van o.a. Silicon Scally/Carl A Finlow of bijvoorbeeld Ultradyne. De B-kant van de laatste Ectomorph is trouwens ook wel vermeldenswaardig.
quote:Dit vind ik eigenlijk wel het meest grappige bij Gantz Graf (Autechre), er -zit- wel een structuur in, maar het duurt even voordat je hem door heb =) geweldig..
Op woensdag 9 juli 2003 16:13 schreef HAL9000S het volgende:[..]
Erg agressieve, abstracte stijl heb je waar ik o.a. autechre en aphex twin subtiel in herken. De structuur is complex genoeg om lekker ontoegankelijk te klinken [afbeelding]. Ja, het nummer is zeker geslaagd
quote:http://www.love2party.nl/article/article.asp?art_id=1949
Op maandag 7 juli 2003 17:36 schreef HAL9000S het volgende:[..]
Omdat ik het op zoek ben naar het punt waar IDM, electro en techno elkaar overlappen,
Qebo's 'Flopper' is je op het lijf geschreven. Het heeft van alles een beetje.
quote:20:30 De Kathedraal
Op dinsdag 8 juli 2003 18:35 schreef HAL9000S het volgende:
Net ff gebeld, en het is echt 's avonds. Dit weekend gaat die maat van me achter het tijdschema aan, maar volgens hem wordt het toch een beetje improviseren....maar goed, je hoort verder nog wel hoe het precies zit.
Valkhof Affaire website: http://www.xs4all.nl/~benv/
quote:Kijk, dat is nuttige info
Op donderdag 10 juli 2003 16:06 schreef Born_2B_Scorned het volgende:[..]
Schema
quote:De recensie prikkelt me, ik dan ook ben erg benieuwd. Ga vanavond eens wat cd'tjes bestellen
Op donderdag 10 juli 2003 16:04 schreef zodiakk het volgende:[..]
http://www.love2party.nl/article/article.asp?art_id=1949
Qebo's 'Flopper' is je op het lijf geschreven. Het heeft van alles een beetje.
quote:Wellus.
Op woensdag 9 juli 2003 17:46 schreef resurreXXion het volgende:[..]
VSnares is overigens geen IDM
quote:Als het label vibrant music is heeft t dan ook iets te maken met vibrant forms I/II van fluxion? (aanraders)
Op donderdag 10 juli 2003 16:04 schreef zodiakk het volgende:[..]
http://www.love2party.nl/article/article.asp?art_id=1949
Qebo's 'Flopper' is je op het lijf geschreven. Het heeft van alles een beetje.
quote:Fluxion brengt inderdaad dingen uit op Vibrant Music.
Op donderdag 10 juli 2003 16:34 schreef Born_2B_Scorned het volgende:[..]
Als het label vibrant music is heeft t dan ook iets te maken met vibrant forms I/II van fluxion? (aanraders)
quote:Het vervoer is het probleem..
Op donderdag 10 juli 2003 16:15 schreef HAL9000S het volgende:Kijk, dat is nuttige info
Ik neem aan dat er nog meer liefhebbers naar dit gratis 'festival' gaan??
quote:Omdat? Vanuit waar moet je komen??
Op donderdag 10 juli 2003 18:20 schreef -Dalai- het volgende:[..]
Het vervoer is het probleem..
quote:Utrecht, vooral terug is het probleem (23:38 laatste trein vanaf Nijmegen).
Op donderdag 10 juli 2003 18:24 schreef HAL9000S het volgende:Omdat? Vanuit waar moet je komen??
quote:Er is wel een speciale vervoersregeling i.v.m. de zomerfeester, had je daar al rekening mee gehouden? Ik woon in Cuijk, 15 min van Nijmegen vandaan, en bij ons rijden ze de hele nacht door
Op donderdag 10 juli 2003 18:53 schreef -Dalai- het volgende:[..]
Utrecht, vooral terug is het probleem (23:38 laatste trein vanaf Nijmegen).
quote:Nietus...is breakcore dus <> IDM
Op donderdag 10 juli 2003 16:27 schreef Born_2B_Scorned het volgende:[..]
Wellus.
quote:Volgens http://www.electronicscene.com/genreview.cfm?g=110 niet
Op donderdag 10 juli 2003 16:30 schreef HAL9000S het volgende:
Volgens http://www.discogs.com/release/27021 wel iig.
quote:Ik vind lang niet alles van hem Breakcore hoor. 'Making Orange Things' wel, maar bv 'Winter In The Belly Of A Snake' weer totaal niet...
Op donderdag 10 juli 2003 19:31 schreef resurreXXion het volgende:[..]
Volgens http://www.electronicscene.com/genreview.cfm?g=110 niet
quote:Nee OK, maar daar noem je er dan ook een (alhoewel, check In Quod of Cashew maar eens). Dolls dolls, Greg hates car culture and Find Candace vinnik toch echt geen IDM maar eerder breakcore, van die typische zwaar gefilterde, gehakte (en soms versnelde) drill 'n bass.
Op donderdag 10 juli 2003 19:42 schreef Crikey2 het volgende:[..]
Ik vind lang niet alles van hem Breakcore hoor. 'Making Orange Things' wel, maar bv 'Winter In The Belly Of A Snake' weer totaal niet...
quote:Het probleem is dat veel "IDM"-artiesten dus ook gebruik maken van deze technieken... Sjek lysergic van aphex twin maar ns..
Op donderdag 10 juli 2003 19:49 schreef resurreXXion het volgende:van die typische zwaar gefilterde, gehakte (en soms versnelde) drill 'n bass.
quote:is er eigenlijk wel een probleem? zijn genretypes niet eigenlijk gewoon problemen en overbodig...?
Op vrijdag 11 juli 2003 01:13 schreef kamagurka het volgende:[..]
Het probleem is dat veel "IDM"-artiesten dus ook gebruik maken van deze technieken... Sjek lysergic van aphex twin maar ns..
quote:Ja, maar ik reageerde dan ook op muggenzifters die er blijkbaar wél problemen mee hebben.
Op vrijdag 11 juli 2003 17:50 schreef MurW het volgende:[..]
is er eigenlijk wel een probleem? zijn genretypes niet eigenlijk gewoon problemen en overbodig...?
Persoonlijk vind ik de hele term nogal belachelijk, intelligent dance music... suggereert dat je er een dikke pil van Mulisch bij zit te lezen met een gestopt pijpje en een glaasje cognac
quote:Helaas, het wordt wel Prefuse, maar dan in de Melkweg woensdagavond.
Op donderdag 10 juli 2003 18:55 schreef HAL9000S het volgende:Er is wel een speciale vervoersregeling i.v.m. de zomerfeester, had je daar al rekening mee gehouden? Ik woon in Cuijk, 15 min van Nijmegen vandaan, en bij ons rijden ze de hele nacht door
quote:LOL Ik zie het al voor me...
Op vrijdag 11 juli 2003 17:55 schreef kamagurka het volgende:[..]
Persoonlijk vind ik de hele term nogal belachelijk, intelligent dance music... suggereert dat je er een dikke pil van Mulisch bij zit te lezen met een gestopt pijpje en een glaasje cognac
[Dit bericht is gewijzigd door HAL9000S op 12-07-2003 06:07]
quote:Heb je hun nieuwe album al gehoord?? Een erg toegankelijke, warme mix van electronica, jazz, hiphop en een vleugje soul, zonder het experimentele aspect uit het oog te verliezen. Niet voor iedere IDM liefhebber, maar ik begin langzaam verliefd te worden op One word extinguisher. T'is weer eens wat anders, en daar gaat het toch om in deze innoverende muziekstroming.
Op vrijdag 11 juli 2003 18:29 schreef -Dalai- het volgende:[..]
Helaas, het wordt wel Prefuse, maar dan in de Melkweg woensdagavond.
quote:Ik zit hem toevallig net te luisteren.
Op vrijdag 11 juli 2003 18:38 schreef HAL9000S het volgende:[..]
Heb je hun nieuwe album al gehoord?? Een erg toegankelijke, warme mix van electronica, jazz, hiphop en een vleugje soul, zonder het experimentele aspect uit het oog te verliezen. Niet voor iedere IDM liefhebber, maar ik begin langzaam verliefd te worden op One word extinguisher. T'is weer eens wat anders, en daar gaat het toch om in deze innoverende muziekstroming.
quote:helemaal niet toevallig man
Op zaterdag 12 juli 2003 13:16 schreef -Dalai- het volgende:[..]
Ik zit hem toevallig net te luisteren.
quote:Ik zit hem toevallig net wéér te luisteren.
Op zaterdag 12 juli 2003 16:17 schreef Born_2B_Scorned het volgende:helemaal niet toevallig man
quote:Lysergic van Aphex Twin?? Die bestaat helemaal niet. En zo ja, op welke release?
Op vrijdag 11 juli 2003 01:13 schreef kamagurka het volgende:[..]
Het probleem is dat veel "IDM"-artiesten dus ook gebruik maken van deze technieken... Sjek lysergic van aphex twin maar ns..
quote:Weet ik veel
Op zaterdag 12 juli 2003 19:05 schreef resurreXXion het volgende:[..]
Lysergic van Aphex Twin?? Die bestaat helemaal niet. En zo ja, op welke release?
Maar waarom vind ik dan tientallen treffers als ik beide termen op google intyp?
Sjek deze winamp lijst maar, hij staat er toch echt tussen hoor!
lijst
Ik heb hem dus ook van kazaa..
quote:Ik kan em niet vinden via allmusic.com en al die links zijn van pagina's waar het woord lysergic wordt gebruikt om AT te beschrijven of van winamp playlists...
Op zaterdag 12 juli 2003 19:22 schreef kamagurka het volgende:[..]
Weet ik veel
Maar waarom vind ik dan tientallen treffers als ik beide termen op google intyp?
Sjek deze winamp lijst maar, hij staat er toch echt tussen hoor!
lijst
Ik heb hem dus ook van kazaa..
quote:53. Aphex Twin - Lysergic (8:10)
Op zaterdag 12 juli 2003 19:29 schreef Born_2B_Scorned het volgende:[..]
Ik kan em niet vinden via allmusic.com en al die links zijn van pagina's waar het woord lysergic wordt gebruikt om AT te beschrijven of van winamp playlists...
In deze lijst dus nummer 53 Ja, als ik hem op meerdere winamp lijstjes tegenkom, wat moet ik er dan van denken? Een uitgelekt DAT bestand van AT privat collection? Maar misschien is het foutief vermeld, dat kan. Neemt mijn punt niet weg dat VS zeker onder deze muziekstroming is te scharen..
quote:Nee, géén live-track want ik heb hem dus
Op zondag 13 juli 2003 02:13 schreef resurreXXion het volgende:
Hoogstens misschien een live track of zo. In ieder geval niet van een album of EP van hem.
quote:Uhm, live sets worden ook opgenomen weet je? En soms worden tracks daarbij apart vermeld, zie bijvoorbeeld Random Bullities van Aphex Twin op Roskilde '97, als ik me niet vergis. Hehe, ik wil die track wel eens horen nu, je hebt me nieuwsgierig gemaakt. Ruil je 'm voor mijn Random Bullities dan?
Op zondag 13 juli 2003 15:19 schreef kamagurka het volgende:[..]
Nee, géén live-track want ik heb hem dus
Niet alles wat onofficieel verschijnt is automatisch nep of niet van de artiest. Zeker AT, hij heeft onlangs nog beweerd zijn laptop met DAT-bestanden in het vliegtuig te hebben laten liggenMisschien is het wel een uitgelekt bestand, weet jij veel?
Zoals de track klinkt zou ie best van de man kunnen zijn, maar evengoed niet. Zijn werk is nogal wisselend zoals je wellicht weet.
quote:Als het live is, is het wel direct van zijn synths afgetapt, want er is niets van publiek of ruis te horen. Klinkt gewoon als een strakke studio-opname. Ik zet hem wel op soulseek. Als je daar vervolgens zelf even inlogt kan je hem vinden onder mijn files, pseudoniem robit (als ik ook ben ingelogd, maar dat moeten we dan even afspreken)
Op zondag 13 juli 2003 18:26 schreef resurreXXion het volgende:[..]
Uhm, live sets worden ook opgenomen weet je? En soms worden tracks daarbij apart vermeld, zie bijvoorbeeld Random Bullities van Aphex Twin op Roskilde '97, als ik me niet vergis. Hehe, ik wil die track wel eens horen nu, je hebt me nieuwsgierig gemaakt. Ruil je 'm voor mijn Random Bullities dan?
![]()
Scion Arrange and process basic channel tracks:
"Over the course of an hour, Scion arranges the timeless Basic Channel catalog into a multi-layered mix that reaches staggering heights of intensity. Scion, a duo comprised of Chain Reaction recording artists Rene Lowe (Vainqueur) and Peter Kuschnereit (Substance), mixes the tracks with Ableton's live audio software. With this software, they are able to layer and manipulate the tracks in ways impossible with only turntables. Even those of you who know these tracks inside out will marvel at what Scion does here. In many instances, the duo makes these decade-old tracks sound new. Once the mix begins to gain steam ten minutes in, when Scion works Quadrant's "Infinition" into the mix followed by "Octaedre" and "Octagon," it becomes very apparent ? yes, these guys want to make these tracks sound new again, but they're not going to forsake the essence of what makes Basic Channel one of the most recognizable catalogs of techno ever. For the next 30 minutes or so, the mix moves briskly through the more maddening and aggressive Basic Channel tracks, including the album's dizzying climax, Cyrus' "Enforcement." Scion certainly deserves credit for reviving these classics with the latest software capabilities. No one will argue otherwise. Plus, the duo sequences the catalog brilliantly, mixing in a new track every two or three minutes. Much of what makes this mix so powerful, though, are the tracks themselves. Even without the audio software, the Basic Channel catalog sounds startlingly innovative, and not just for the early '90s, when they were originally released, but also for 2002, when Tresor and Scion decided to revive them in the grandest possible fashion. ? Jason Birchmeier"
Various Artists - Fire This Time 2CD
Dubbel cd met op cd1 samples en een verteller die over de eerste gorloorlog en de aanloop daarna vertelt, dit alles over de muziek heen die op cd2 alleen staat. Muziek van o.a. Aphex Twin, Bola, Higer Intelligence Agency, Pan Sonic. Werkelijk ongelofelijk.
-"My copy of the second disc I'm sure will soon gain many scratches and fingerprints, the symptoms (at least in my CD collection), of a successful and frequently played album. The first CD is equally as successful, although its function is entirely different. However, I'm not exactly sure whom Wakefield's audience will be. Considering American culture, and how what is visually visceral is king, it is hard to imagine having a spoken word CD having a very broad audience. Wakefield probably realizes this, and so the narration gives way to well-edited samples of disturbing, ironic, and dumbfounding statements from politicians. These include Madeline Albright's infamous response to the question of whether the deaths of thousands of children is worth continuing the sanctions, "I think this is a very hard choice, but the price...we think the price is worth it," and George H. W. Bush declaring, "This will not be...another Vietnam. ... We will not permit our troops to have their hands tied behind their backs. And I pledge to you there will not be any murky ending."
-"The real excitement comes, almost inevitably, when one of only a handful of official remixes of electronica pioneer Aphex Twin drops. ?Come To Daddy? (or ?Say Hello To Allah? on disc one) finds itself cut with military precision into the backing track for George W Bush pressing the nuclear button ? nasty, brooding and bristling with fascist brutality. Black Lung, responsible for the modifications, even coax the screams of a ten-foot alien from the original and magnify them to chilling levels; it could almost be the pained shrieks of slaughtered and maimed innocent Iraqi civilians."
http://www.firethistime.org/extremedeformities.htm
Download ze, koop ze, steel ze, als je ze maar krijgt.
[Dit bericht is gewijzigd door Born_2B_Scorned op 14-07-2003 17:12]
entree is gratis, want het is buiten ergens. meer info heb ik zo snel niet.
quote:Kijk een stukje terug in dit topic
Op maandag 14 juli 2003 22:04 schreef skoop het volgende:
entree is gratis, want het is buiten ergens. meer info heb ik zo snel niet.
quote:de topic begint ook zo lang te worden
Op dinsdag 15 juli 2003 05:09 schreef HAL9000S het volgende:[..]
Kijk een stukje terug in dit topic
quote:Ik @ planet-mu.com:
Op maandag 14 juli 2003 17:00 schreef Born_2B_Scorned het volgende:
Various Artists - Fire This Time 2CD
Dubbel cd met op cd1 samples en een verteller die over de eerste gorloorlog en de aanloop daarna vertelt, dit alles over de muziek heen die op cd2 alleen staat. Muziek van o.a. Aphex Twin, Bola, Higer Intelligence Agency, Pan Sonic. Werkelijk ongelofelijk.
-"My copy of the second disc I'm sure will soon gain many scratches and fingerprints, the symptoms (at least in my CD collection), of a successful and frequently played album. The first CD is equally as successful, although its function is entirely different. However, I'm not exactly sure whom Wakefield's audience will be. Considering American culture, and how what is visually visceral is king, it is hard to imagine having a spoken word CD having a very broad audience. Wakefield probably realizes this, and so the narration gives way to well-edited samples of disturbing, ironic, and dumbfounding statements from politicians. These include Madeline Albright's infamous response to the question of whether the deaths of thousands of children is worth continuing the sanctions, "I think this is a very hard choice, but the price...we think the price is worth it," and George H. W. Bush declaring, "This will not be...another Vietnam. ... We will not permit our troops to have their hands tied behind their backs. And I pledge to you there will not be any murky ending."
-"The real excitement comes, almost inevitably, when one of only a handful of official remixes of electronica pioneer Aphex Twin drops. ?Come To Daddy? (or ?Say Hello To Allah? on disc one) finds itself cut with military precision into the backing track for George W Bush pressing the nuclear button ? nasty, brooding and bristling with fascist brutality. Black Lung, responsible for the modifications, even coax the screams of a ten-foot alien from the original and magnify them to chilling levels; it could almost be the pained shrieks of slaughtered and maimed innocent Iraqi civilians."
http://www.firethistime.org/extremedeformities.htmDownload ze, koop ze, steel ze, als je ze maar krijgt.
quote:hij is ook wel erg goed
Op dinsdag 15 juli 2003 22:38 schreef HAL9000S het volgende:
Je bent die cd wel bruut aan het promoten hier
quote:hier kan je gewoon niet omheen. hij roelt.
Op dinsdag 15 juli 2003 22:41 schreef TearSong het volgende:[..]
hij is ook wel erg goed
quote:Viel tegen :/
Op woensdag 16 juli 2003 22:32 schreef JanDenSmeerpoets het volgende:
morrrrrrrrrrgeennnn preeefuuuuuseeee\o/
quote:Jammer. Op wat voor manier slecht? Slecht geluid, of waren ze teveel aan het pielen, te stoned, waren ze hun eigen nummers vergeten, teveel onbekend werk? vertel vertel!
Op vrijdag 18 juli 2003 15:55 schreef Born_2B_Scorned het volgende:[..]
Viel tegen :/
quote:gewoon...
Op vrijdag 18 juli 2003 16:42 schreef Weakling het volgende:[..]
Jammer. Op wat voor manier slecht? Slecht geluid, of waren ze teveel aan het pielen, te stoned, waren ze hun eigen nummers vergeten, teveel onbekend werk? vertel vertel!
quote:Ja, ik heb de bellenblazer gezien wtf was dat
Op vrijdag 18 juli 2003 17:42 schreef JanDenSmeerpoets het volgende:
yep agreed...maar t was niet slecht ofzo
heb je de bellenblazers nog gezien born?
quote:nee niks van mee gekregen..
Op vrijdag 18 juli 2003 17:42 schreef JanDenSmeerpoets het volgende:
yep agreed...maar t was niet slecht ofzo
heb je de bellenblazers nog gezien born?
quote:Stupid!
Ik vond Prefuse wel goed, maar mischien kwan het wel doordat ik Jamie daarvoor gemist heb
quote:Ja hoor, dus jij bent gewoon gegaan
Op vrijdag 18 juli 2003 15:55 schreef Born_2B_Scorned het volgende:[..]
Viel tegen :/
Ik vroeg je of je ging en je zegt "nee". Lekker hoor, weet je hoe graag ik mee wilde gaan.
quote:I know, I know...
Op vrijdag 18 juli 2003 21:54 schreef Born_2B_Scorned het volgende:[..]
Stupid!
quote:Toch wel, anders kom je al snel bij the matrix.
Op maandag 21 juli 2003 21:44 schreef Born_2B_Scorned het volgende:
Aanbeveling: Pete Namlook & Klaus Schulze - The Evolution of the Dark side of the Moog
Het klinkt als de soundtrack voor een mooie sci-fi detective a la Bladerunner, Neuromancer.
Trouwens, iemand die wat films weet in dat genre, ik neem tenminste aan dat bladerunner niet de enige kwaliteitsfilm is daarin.
City of the lost children is wel ok (La Cité des enfants perdus), maar zelfde kwaliteit.. hmm.
quote:Geen film maar wel een hele coole mini- serie: wild palms, volgens mij ook geschreven door William Gibson. Paar jaar geleden hadden ze hem op BBC uitgezonden, maar de video zal nog wel ergens te koop zijn.
Trouwens, iemand die wat films weet in dat genre, ik neem tenminste aan dat bladerunner niet de enige kwaliteitsfilm is daarin.
Planet-mu: "This thing has every technique and methodology of practically every electronica artist that ive heard before this, prefuse, akufen, venetian snares, autechre, hellfish and combines it with the soul of all the great entertainers elvis presley micheal jackson, i think the grateful dead or ACDC or something, metallica and god knows wtf more. It has every imaginable style of electronica on it, and it ends with the baddest Bad mix possible. And i just found out i only have CD 1, and cd2 contains cutups of more melodic pieces. Absolutely essential and unique. Get this now "
Ninjatune:"Get this and everything else by john oswald and be amazed like never before. When listening to his cd plunderphonics, it was like remembering that time when I was 1 and I sucked the teat of that beautiful woman from across the street because id allready sucked my mother dry, which never really happened but which still comes short to describe this artist on plunderphonics. Everything method prefuse, venetian snares, autechre, akufen has ever used is on this together with artists like michael jackson, elvis presley, metallica, dolly parton and the righteous brothers that donate their soul to this record."
quote:Ik zal wel weer overkomen als een ouwe zeur, maar ik heb John Oswalds Plunderphonics beluisterd en was er niet echt kapot van ... sorry ... persoonlijk vind ik in de plunderphonic stijl Negativland en Cassetteboy nog steeds stukken beter, hoewel deze twee meer op de stem dan op de muziek gericht zijn ...
Op donderdag 24 juli 2003 17:20 schreef Born_2B_Scorned het volgende: ... Dringendere zaken: John Oswald en o.a. zijn 2cd plunderphonics. 10x beter dan alles wat hier tot nu toe is genoemd ...
quote:Nee inderdaad, Cassetteboy is veel beter ...
Op donderdag 24 juli 2003 22:20 schreef Born_2B_Scorned het volgende:
Cassetteboy kan hier zeker niet aan tippen.
quote:Ehmm ... Plunderphonics CD1 geluisterd ... ik kon er echt het briljante niet aan horen, vind het verre van complex en al helemaal niet punk ...
Op vrijdag 25 juli 2003 15:50 schreef Born_2B_Scorned het volgende:
je zult wel gewoon de verkeerde cd hebben gedownload ofzo, cassetteboy is alleen een beetje grappen en grollen, paar samples alleen achter elkaar gezet en af en toe int linkse kanaal en af en toe int rechtse, Plunderphonics is 100x complexer. punk!
ARE YOU READY TO TESTIFY!
Cassetteboy is inderdaad voor een groot deel humoristisch bedoeld, maar het slechts "achter elkaar zetten van samples" noemen vind ik nogal een erg simplistische voorstelling van wat er op The Parker Tapes gedaan is ...
Persoonlijk vind ik The Parker Tapes vele malen complexer en briljanter in elkaar steken dan wat ik van meneer Oswald gehoord heb ... ik denk dat we dat verschil van inzicht zullen blijven houden ...
quote:de cd is ook niet punk, ik weet niet eens wat dat is, JIJ bent een punk!
Op vrijdag 25 juli 2003 18:17 schreef Weakling het volgende:[..]
Ehmm ... Plunderphonics CD1 geluisterd ... ik kon er echt het briljante niet aan horen, vind het verre van complex en al helemaal niet punk ...
Cassetteboy is inderdaad voor een groot deel humoristisch bedoeld, maar het slechts "achter elkaar zetten van samples" noemen vind ik nogal een erg simplistische voorstelling van wat er op The Parker Tapes gedaan is ...
Persoonlijk vind ik The Parker Tapes vele malen complexer en briljanter in elkaar steken dan wat ik van meneer Oswald gehoord heb ... ik denk dat we dat verschil van inzicht zullen blijven houden ...
quote:Prefuse 73 heb ik afgelopen vrijdag live gezien in Nighttown en dat was roff
Op dinsdag 17 juni 2003 01:25 schreef Kid_RisK het volgende:'One Word Extinguisher' van Prefuse 73 is trouwens voor mij tot nu toe wel het album van het jaar! Prachtige plaat op het randje tussen hiphop en electronica!
quote:Oeh wauw! Eindelijk mijn identiteitscrisis opgelost, ik ben dus een punk! Woehoe! Eindelijk kan ik mijn leven verder zorgeloos gaan voortzetten! Dank je voor dit verhelderende inzicht! Mijn leven heeft weer zin! Jippie!
Op vrijdag 25 juli 2003 18:31 schreef Born_2B_Scorned het volgende:[..]
de cd is ook niet punk, ik weet niet eens wat dat is, JIJ bent een punk!
quote:stommerd
Op vrijdag 25 juli 2003 19:33 schreef Weakling het volgende:[..]
Oeh wauw! Eindelijk mijn identiteitscrisis opgelost, ik ben dus een punk! Woehoe! Eindelijk kan ik mijn leven verder zorgeloos gaan voortzetten! Dank je voor dit verhelderende inzicht! Mijn leven heeft weer zin! Jippie!
quote:Ah da's nou lief van je poppedop! Stommerd vinnik een erg leuk koosnaampje. Noem jij me voortaan stommerd, dan noem ik je poppedop, he poppedop! Lekker ding. Ik voel hier iets moois opbloeien
Op vrijdag 25 juli 2003 20:39 schreef Born_2B_Scorned het volgende:[..]
stommerd
Stelling: artiestnamen in de IDM zeggen weinig, een label des te meer.
Wat ik bedoel is: er zijn zoveel namen in de IDM wereld die 1 of 2 plaatjes uitbrengen en dan weer van de radar verdwijnen of onder een andere naam iets uitbrengen, dat het haast ondoenlijk is om bij te houden welke artiesten goed zijn en welke niet.
Uiteraard heb je wel een paar grote bekende namen, maar voor de rest ga ik voornamelijk af op labelnamen zoals Skam, Rephlex, Warp, Planet Mu, K7 enzo. Meestal kan ik releases van die labels blind kopen en vind ik ze in 99% van de gevallen ook goed.
Probleem daarvan is dat je vaak in hetzelfde cirkeltje blijft rondrennen en niet altijd meer notitie neemt van goede releases die toevallig op een heel klein (of soms groot) ander label uitgebracht worden.
Herkennen jullie je hierin? En hoe voorkomen jullie dat? Het vastgepint zitten op een paar labels heb ik eigenlijk alleen maar bij IDM (laat ik het maar ff onder die noemer gooien).
quote:Nee gelukkig niet, ik heb hier meer liggen van kleine onbekende labels (waarer echt ontzettend veel van zijn) dan van de grotere bekendere labels. Ook veel dingen die mensen in eigen beheer uitbrengen of via mp3.com uitgebracht hebben. Hoe ik dat voorkom? Ben begonnen met dat hele mp3.com gebeuren en ken veel mensen die zelf een labeltje hebben of die je dan muziek toesturen..dus ja...dan krijg je dat he?
Op zaterdag 26 juli 2003 00:34 schreef Weakling het volgende:
Herkennen jullie je hierin?
quote:Die godmodule was wel cool, hebben ze ook wat meer uptempo?
Op zaterdag 26 juli 2003 15:54 schreef kamagurka het volgende:
Hee elitaire sukkels!!! Luistert een naar Xorcist; Spider (8 legged mix). Erg lekkah!!
quote:Neen, tis allemaal nogal midtempo. Zit nu naar Empirion - Narcotic Influence te luisteren, is wel sneller maar te 'catchy' misschien voor de echte IDM-er
Op zaterdag 26 juli 2003 16:18 schreef Born_2B_Scorned het volgende:[..]
Die godmodule was wel cool, hebben ze ook wat meer uptempo?
quote:nee, nee; catchy is niet per defenitie slecht hoor.Luister bijvoorbeeld maar eens naar Mouse on Mars, erg lichte en speelse muziek!!
Op zaterdag 26 juli 2003 17:29 schreef kamagurka het volgende:[..]
Neen, tis allemaal nogal midtempo. Zit nu naar Empirion - Narcotic Influence te luisteren, is wel sneller maar te 'catchy' misschien voor de echte IDM-er
quote:
Op zaterdag 26 juli 2003 17:53 schreef HAL9000S het volgende:
Ik heb net trouwens Scion Arrange and process basic channel tracks binnengekregen..iemand bekend mee??
quote:*uche*
Op dinsdag 15 juli 2003 05:09 schreef HAL9000S het volgende:[..]
Kijk een stukje terug in dit topic
Er is trouwens een Outtakes album/ep ofzo van Prefuse 73 - One Word extinguisher met daarop een boel wat niet op dat album is gekomen ofzo. Maar ja, wie heeft nou nu Prefuse nodig als er John Oswald is, 'waarschijnlijk' een inspiratiebron voor prefuse aan track 18 op plunderphonics te horen.
[Dit bericht is gewijzigd door Born_2B_Scorned op 26-07-2003 18:59]
quote:Hoort the young gods ook nog onder IDM eigenlijk? Die hebben ook zwaar relaxte platen uitgebracht!
Op zaterdag 26 juli 2003 17:35 schreef HAL9000S het volgende:[..]
nee, nee; catchy is niet per defenitie slecht hoor.Luister bijvoorbeeld maar eens naar Mouse on Mars, erg lichte en speelse muziek!!
quote:Dat zijn die Belgen of niet?? Ik zou hun stijl als experimentele industrial omschrijven, ik vind vooral T.V. sky en Only heaven goed.
Op zaterdag 26 juli 2003 20:38 schreef kamagurka het volgende:[..]
Hoort the young gods ook nog onder IDM eigenlijk? Die hebben ook zwaar relaxte platen uitgebracht!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |