quote:Het is alleen schadelijk als je er direct mee in contact komt. Tis dus niet de bedoeling om in de magnetron te kruipen
Op zondag 23 februari 2003 20:09 schreef ilona-scuderia het volgende:
Ik hoorde een keer dat deze straling schadelijk kan zijn,maar in welke mate?
Gaat die straling in het voedsel zitten bij te lang verwarmen en hoeveel straling komt er vrij en ga zo maar door
Misschien weet iemand het en schrik ik me helemaal te pletter...
quote:Als je je kop in de magnetron houdt en um aanzet ontploft je hoofd omdat je hersenen dan gaan koken...
Op zondag 23 februari 2003 20:09 schreef ilona-scuderia het volgende:
Ik hoorde een keer dat deze straling schadelijk kan zijn,maar in welke mate?
Gaat die straling in het voedsel zitten bij te lang verwarmen en hoeveel straling komt er vrij en ga zo maar door
Misschien weet iemand het en schrik ik me helemaal te pletter...
quote:Wou ik dat toch net gaan doen zeg, maar volgens mij is deze straling veel schadelijker dan de meesten denken...
Op zondag 23 februari 2003 20:16 schreef xep het volgende:[..]
Het is alleen schadelijk als je er direct mee in contact komt. Tis dus niet de bedoeling om in de magnetron te kruipen
quote:dat is zon geringe hoeveelheid dat het toegesaan is
Op zondag 23 februari 2003 20:19 schreef hallo_mensen het volgende:
er blijft straling in het eten zitten maar hoeveel weet ik ook niet
quote:Ja zoiets hoorde ik ook, maar nu alleen nog de vraag; hoeveel?
Op zondag 23 februari 2003 20:19 schreef hallo_mensen het volgende:
er blijft straling in het eten zitten maar hoeveel weet ik ook niet
quote:Het zijn doodgewone hoogfrequent radiogolven, alleen veel sterker. Golven met dergelijk hoge frequenties worden we continu aan blootgesteld.
Op zondag 23 februari 2003 20:19 schreef hallo_mensen het volgende:
er blijft straling in het eten zitten maar hoeveel weet ik ook niet
Er wordt in de magnetron hoogfrequente straling opgewekt waardoor de moleculen in voedsel in beweging komen en door de molecuul wrijving ontstaat warmte. Hierdoor wordt het voedsel verwarmd.
Kortom geen enkel gevaar m.b.t. magnetron straling wat betreft het eten van voedsel bereid in de magnetron.
De straling zelf echter is wel gevaarlijk op het moment dat de magnetron aan staat. Daarom zit er ook dik glas voor en beschermende materialen aan de binnenkant die tot doel hebben zoveel mogelijk straling binnen in de magnetron te houden. Met als prettig bijeffect dat het voedsel nog eerder gereed is door de weerkaatsende straling binnen de magnetron.
quote:Duidelijk, alleen mijn magnetron heeft geen dik glas maar een plastic raampje maar dat zal wel geen kwaad kunnen toch?
Op zondag 23 februari 2003 20:23 schreef Smasr het volgende:
Ik ben geen expert maar het werkt ongeveer als volgt:Er wordt in de magnetron hoogfrequente straling opgewekt waardoor de moleculen in voedsel in beweging komen en door de molecuul wrijving ontstaat warmte. Hierdoor wordt het voedsel verwarmd.
Kortom geen enkel gevaar m.b.t. magnetron straling wat betreft het eten van voedsel bereid in de magnetron.
De straling zelf echter is wel gevaarlijk op het moment dat de magnetron aan staat. Daarom zit er ook dik glas voor en beschermende materialen aan de binnenkant die tot doel hebben zoveel mogelijk straling binnen in de magnetron te houden. Met als prettig bijeffect dat het voedsel nog eerder gereed is door de weerkaatsende straling binnen de magnetron.
http://home.howstuffworks.com/microwave.htm
De straling wordt geabosorbeerd door water, vetten en suikers, waardoor deze harder gaan trillen en warmer worden. De straling blijft nog in je voer zitten als warmte, geen probleem dus want dat was juist de bedoeling.
quote:Kijk nog eens goed naar (door) dat raampje? Als het goed is (en anders zou ik toch eens overwegen een ander exemplaar aan te schaffen) zie je een ijzeren plaat met allemaal gaatjes. De gaatjes hebben een bepaalde diameter (ca. 1 millimeter). Deze diameter is kleiner dan de amplitude van de straling. De straling kan dus niet naar buiten komen, want het wordt geabsorbeerd door het metaal.
Op zondag 23 februari 2003 20:28 schreef ilona-scuderia het volgende:[..]
Duidelijk, alleen mijn magnetron heeft geen dik glas maar een plastic raampje maar dat zal wel geen kwaad kunnen toch?
code:||||||||||
_ ||||||||||
/ \ ||Metaal||
/ \ ||X|||||||
\ /
RADIO \ /
GOLF \ /
\ / ||||||||||
\_/ ||Metaal||
||||||||||
||||||||||
quote:Ongeveer 100 ...
Op zondag 23 februari 2003 20:20 schreef ilona-scuderia het volgende:[..]
Ja zoiets hoorde ik ook, maar nu alleen nog de vraag; hoeveel?
Het EM-veld van het voedsel wordt gemuteerd, bovendien maakt het heel wat uit of het voedsel magnetisch materiaal bevat (ijzer).
v.b. appelstroop
Ik kan mij voorstellen dat het bijwerkingen heeft in het magnetische veld van het lichaam.
quote:Welk EM veld van het voedsel? het enige wat je doet is, als ik dat stuk van de purperenwolf goed begrijp, ervoor zorgen dat je een aantal molekulen gewoon heen en weer laat gaan, wat betekent wordt dat het warmer wordt.
Op woensdag 26 februari 2003 17:18 schreef M.ALTA het volgende:
Ik ben er nog niet uit.Het EM-veld van het voedsel wordt gemuteerd, bovendien maakt het heel wat uit of het voedsel magnetisch materiaal bevat (ijzer).
v.b. appelstroop
Ik kan mij voorstellen dat het bijwerkingen heeft in het magnetische veld van het lichaam.
quote:Waarom mag je geen metalen bestek in de magnetron doen ?
Op woensdag 26 februari 2003 19:15 schreef paladin het volgende:[..]
Welk EM veld van het voedsel? het enige wat je doet is, als ik dat stuk van de purperenwolf goed begrijp, ervoor zorgen dat je een aantal molekulen gewoon heen en weer laat gaan, wat betekent wordt dat het warmer wordt.
quote:Magnetronstraling is een electromagnetische straling, een trilling dus net als licht.
Op zondag 23 februari 2003 20:19 schreef hallo_mensen het volgende:
er blijft straling in het eten zitten maar hoeveel weet ik ook niet
Er blijft GEEN, en ik herhaal GEEN straling achter in het eten.
Microgolven zijn niet sterk genoeg om te ioniseren zoals bijv. gamma-straling (overigens in aard gelijk aan microgolven, alleen veel energetischer).
Als je in direct contact komt met magnetronstraling, bijvoorbeeld omdat je een avonturier bent die de beveiliging gesaboteerd heeft om te kijken wat er gebeurt, dan kan je zeer behoorlijke brandwonden oplopen.
Maar nogmaals: magnetronstraling is NIET blijvend.
quote:Het bio-energetisch veld van het voedsel; wordt dat niet aangetast door de magnetron ?
Op woensdag 26 februari 2003 20:25 schreef NT-T.BartMan het volgende:[..]
Magnetronstraling is een electromagnetische straling, een trilling dus net als licht.
Er blijft GEEN, en ik herhaal GEEN straling achter in het eten.
Microgolven zijn niet sterk genoeg om te ioniseren zoals bijv. gamma-straling (overigens in aard gelijk aan microgolven, alleen veel energetischer).
Als je in direct contact komt met magnetronstraling, bijvoorbeeld omdat je een avonturier bent die de beveiliging gesaboteerd heeft om te kijken wat er gebeurt, dan kan je zeer behoorlijke brandwonden oplopen.
Maar nogmaals: magnetronstraling is NIET blijvend.
quote:bio-energetisch veld?
Op woensdag 26 februari 2003 20:44 schreef M.ALTA het volgende:[..]
Het bio-energetisch veld van het voedsel; wordt dat niet aangetast door de magnetron ?
quote:http://www.bio.uva.nl/onderwijs/propcd/Les/MICROBIO/SYLBUS/BIOCHEM.HTM
Op woensdag 26 februari 2003 20:51 schreef Rembooo het volgende:[..]
bio-energetisch veld?
Blijf jij nou maar lekker in TRU posten
quote:wat wil je hiermee? Deze pagina gaat over de verschillende vormen van verbranding en dergelijken. Gewone biochemie, niks bijzonders.
Op woensdag 26 februari 2003 20:57 schreef M.ALTA het volgende:[..]
http://www.bio.uva.nl/onderwijs/propcd/Les/MICROBIO/SYLBUS/BIOCHEM.HTM
quote:Inderdaad...
Op donderdag 27 februari 2003 01:09 schreef Malach het volgende:[..]
wat wil je hiermee? Deze pagina gaat over de verschillende vormen van verbranding en dergelijken. Gewone biochemie, niks bijzonders.
quote:Je bedoeld de citroenzuurcyclus enzo? Dat is namelijk waar het linkje naar wijst. Ik denk inderdaad dat de citroenzuurcyclus en wel meer enzymatische reacties niet meer werken in cellen die in de magnetron zijn gehouden. Puur omdat enzymen en eiwitten (enzymen zijn eiwitten, maargoed) in een irreversibele folding state terecht komen na verhitting boven gemiddeld 60 graden celsius. Maar dit gebeurd toch ook bij verhitting door bakken/braden/koken/grillen enzetera?
Op woensdag 26 februari 2003 20:57 schreef M.ALTA het volgende:[..]
http://www.bio.uva.nl/onderwijs/propcd/Les/MICROBIO/SYLBUS/BIOCHEM.HTM
Sterker zelfs: Het doel (naast verwarmen dan) van bakken/braden/koken/grillen ís het veranderen van de eiwitten. Voorbeeld? -> een ei. Ik denk dat de meeste mensen er wel over eens zijn dat een gebakken ei lekkerder is dan een rauw ei.
quote:Ook micro-organismen sterven direct/grotendeels in de magentron en de moleculaire samenstelling van het voedsel na koken is een andere als die na bereiding in de magentron.
Op donderdag 27 februari 2003 09:19 schreef Mobious het volgende:[..]
Je bedoeld de citroenzuurcyclus enzo? Dat is namelijk waar het linkje naar wijst. Ik denk inderdaad dat de citroenzuurcyclus en wel meer enzymatische reacties niet meer werken in cellen die in de magnetron zijn gehouden. Puur omdat enzymen en eiwitten (enzymen zijn eiwitten, maargoed) in een irreversibele folding state terecht komen na verhitting boven gemiddeld 60 graden celsius. Maar dit gebeurd toch ook bij verhitting door bakken/braden/koken/grillen enzetera?
Deze feiten hebben direct consequenties voor de ontwikkeling van goed-aardige micro-organismen die de spijsvertering be-invloeden.
De gevolg-keten is veel drastischer dan men idd op het eerste gezicht zou bedenken.
quote:Dat is idd ook een ander bij-effect.
Sterker zelfs: Het doel (naast verwarmen dan) van bakken/braden/koken/grillen ís het veranderen van de eiwitten. Voorbeeld? -> een ei. Ik denk dat de meeste mensen er wel over eens zijn dat een gebakken ei lekkerder is dan een rauw ei.
quote:Laat ik het sterker stellen. Ík kook/bak/braad/grill/microwave mijn eten om het van structuur te laten veranderen. voorbeeld?
Op donderdag 27 februari 2003 12:25 schreef M.ALTA het volgende:
[..]Dat is idd ook een ander bij-effect.
Kortom, ik verhit mijn eten om het van structuur te laten veranderen. Bijkomend voordeel is dat het tegelijkertijd warm wordt en dat warm eten soms lekkerder is dan koud (warm etenswaar heeft meer smaak).
quote:Dat micro-organismen sterven in de magnetron mag ik hopen, dat is ook mede de reden waarom ik mijn kip goed doorbak. Dat de moleculaire samenstelling veranderd klopt ook, dat doet elke verhittingstechniek. Dat het een andere moleculaire samenstelling heeft na magnetronbereiding dan na koken is logisch. Als alle verhittingstechnieken eenzelfde moleculaire samenstelling tot resultaat zouden hebben, zou je niet meer het verschil proeven of zien tussen een gebakken, gekookte of gegrillde vis.
Ook micro-organismen sterven direct/grotendeels in de magentron en de moleculaire samenstelling van het voedsel na koken is een andere als die na bereiding in de magentron.
quote:Je doet het overkomen alsof het een slecht iets is... alsof magnetron bereiding slechter zou zijn dan een willekeurige andere? In dat geval zou je niks meer kunnen doen. Niks meer eten, niet meer sporten, zelfs niet meer nadenken (levert bijv. stress op nl.) want "ALLES wat je doet heeft direct consequenties voor de ontwikkeling van goed-aardige micro-organismen die de spijsvertering be-invloeden. De gevolg-keten is veel drastischer dan men idd op het eerste gezicht zou bedenken."
Deze feiten hebben direct consequenties voor de ontwikkeling van goed-aardige micro-organismen die de spijsvertering be-invloeden.De gevolg-keten is veel drastischer dan men idd op het eerste gezicht zou bedenken.
quote:Bij de magnetron hier kun je dus terwijl hij nog ":aanstaat" (dwz. ligt staat nog aan en hij maakt nog z'n geluid) hem openmaken, is dat dan wel schadelijk..?
Op zondag 23 februari 2003 20:16 schreef xep het volgende:[..]
Het is alleen schadelijk als je er direct mee in contact komt. Tis dus niet de bedoeling om in de magnetron te kruipen
a) Het voedsel (m.n. de eiwitten) verandert van moleculaire structuur.
b) De aanmaak van vrouwelijke hormonen neemt sneller toe na het innemen van dit soort voedsel dan bij niet magnetron-voedsel.
Een bij-effect hierdoor is een relatief hogere vochtopname bij de consument.
Zijn er biologen/voedingsdeskundigen die dit (met een onderbouwing) kunnen bevestigen ?
quote:
Op dinsdag 6 mei 2003 17:18 schreef M.ALTA het volgende:b) De aanmaak van vrouwelijke hormonen neemt sneller toe na het innemen van dit soort voedsel dan bij niet magnetron-voedsel...
quote:zeker bij de kapster gehoord tijdens het zetten van een coupe soleil
Op zondag 23 februari 2003 20:19 schreef hallo_mensen het volgende:
er blijft straling in het eten zitten maar hoeveel weet ik ook niet
quote:a) klopt, zoals al eerder vermeld: Eiwitten die verhit worden veranderen van moleculaire samenstelling. De folding wordt anders (de wijze waarop het eiwit is gevormd, de structuur). Dit gebeurt ook bij alle andere vormen van verhitting.
Op dinsdag 6 mei 2003 17:18 schreef M.ALTA het volgende:
Ik heb gelezen/vernomen dat bij het consumeren van voedsel, gekookt in de magnetron het volgende effect optreedt/zou optreden:a) Het voedsel (m.n. de eiwitten) verandert van moleculaire structuur.
b) De aanmaak van vrouwelijke hormonen neemt sneller toe na het innemen van dit soort voedsel dan bij niet magnetron-voedsel.
Een bij-effect hierdoor is een relatief hogere vochtopname bij de consument.Zijn er biologen/voedingsdeskundigen die dit (met een onderbouwing) kunnen bevestigen ?
b) Weet ik niet. Als het mogelijk is, zou ik niet zo 1 2 3 weten via welk mechanisme. Het is namelijk vrij specifiek. Bij-effecten zie je natuurlijk wel meer bij sommige soorten verhitting. Langdurig bakken, levert kanker-verwekkende stoffen op bijvoorbeeld, maar dit is vrij algemeen (in de zin van niet-specifiek).
quote:O, zijn die gaatjes daar voor? Ik vond ze altijd zo irritant, want ik kan niet zien wanneer mijn water kookt...
Op maandag 24 februari 2003 11:13 schreef Mobious het volgende:[..]
Kijk nog eens goed naar (door) dat raampje? Als het goed is (en anders zou ik toch eens overwegen een ander exemplaar aan te schaffen) zie je een ijzeren plaat met allemaal gaatjes. De gaatjes hebben een bepaalde diameter (ca. 1 millimeter). Deze diameter is kleiner dan de amplitude van de straling. De straling kan dus niet naar buiten komen, want het wordt geabsorbeerd door het metaal.
code:||||||||||
_ ||||||||||
/ \ ||Metaal||
/ \ ||X|||||||
\ /
RADIO \ /
GOLF \ /
\ / ||||||||||
\_/ ||Metaal||
||||||||||
||||||||||
Maarre, mijn gaatjes zijn groter dan een mm hoor...
quote:Dan heb je nu een reden om bang te worden
Op woensdag 7 mei 2003 13:39 schreef ramses het volgende:[..]
O, zijn die gaatjes daar voor? Ik vond ze altijd zo irritant, want ik kan niet zien wanneer mijn water kookt...
Maarre, mijn gaatjes zijn groter dan een mm hoor...
Gevonden in mijn speurtocht over schadelijkheid, een artikeltje over het onschadelijk maken van schadelijke eiwitten door de magnetron:
quote:Meer gevonden in de angst om de magnetron. Gevonden op de site van http://www.kanker-actueel.n. (Persoonlijk vind ik deze site terdege een gevaar voor de gezondheidszorg, omdat er behoorlijk wat onwaarheden op neer zijn gezet. Gevaar in de zin van Silvia Millecamp (spelling?)) Mijn commentaar in bold.
Het koken van eiwitrijk voedsel (o.a. vlees) geeft aanleiding tot de vorming van heterocyclische aromatische aminen. Deze stoffen hebben mutagene en carcinogene eigenschappen. Men kan de werkzaamheid van deze heterocyclische aminen verminderen door voorafgaande aan de consumptie het eiwitrijke voedsel bloot te stellen aan verhitting in de magnetron.
http://www.orthos.nl/media/perio/DOK81art.htm
quote:
7 - Waarom is eten koken en opwarmen in de magnetron schadelijk?Sinds de tweede wereldoorlog zijn de gevaren van microgolven voor biologische systemen, onze organen enx. Bekend. Hierover bestaat literatuur. Er zijn verwoestende uitwerkingen gevonden zoals beschadigde celmembranen en chromosomen (erfeljikheidsdragers) en gestoorde celdeling en anaërobe ademhaling (ademen zonder zuurstof) enz. Deze gevaren gelden ook voor de magnetron.
Klopt, als je de magnetron zou kunnen laten werken met het deurtje open en er voor blijft staan.Iedere magnetron geeft microgolven af aan zijn omgeving in de vorm van strooistraling.
Dat doet een tv ook, en een oven en een brommer etc. etc. maar zoals ook de strooistraling in deze apparaten is de strooistraling van een magnetron niet schadelijkIn tegenstelling tot de gebruikelijke verhitting van voedsel op vuur, waarbij de warmte van buiten naar binnen wordt geleid, gebeurt de verhitting van voedsel bij de magnetron van binnen uit. Wanneer het voedsel dat met de magnetron is verhit, microscopisch wordt bekeken, wordt een ravage waargenomen alsof er een ontploffing heeft plaatsgevonden. Cellen zijn sterk gezwollen of uit elkaar gescheurd. Dit in tegenstelling tot voedselbereiding op de ouderwetse manier via geleidelijke verhitting.
O ja, ouderwets is beter. Een magnetron verhit voornamelijk de water-moleculen. Hierdoor exploderen de cellen inderdaad doordat ze gaan koken van binnen. Maar zijn ge-explodeerde cellen dan slechter om te eten?
Daarbij zijn de cellen meestal nog intact. Wanneer melk in een magnetron wordt verhit, blijkt de zuurgraad te zijn veranderd,
Gelukkig komt het niet in je maag terecht met een pH van minder dan 2
in de vetten worden meer transvetzuren gevormd, vitaminen gaan verloren, er ontstaat veel meer neerslag dan bij normaal koken enz.
Neerslag? in de vorm van geblust kalk ofzo? dit begreep ik niet zo. Verder kan je spul met vitamines voor het behoud daarvan beter koken dan bakken, magnetronnen, grillen o.i.d. dat is inderdaad al aangetoond, maar om daarom de magnetron te demoniseren?Wanneer een ei in de magnetron wordt verwarmd, dan scheurt het uit elkaar, het ontploft soms zelfs. Bij normaal koken gebeurt dit nauwelijks.
Jaaa, die andere argumenten vond ik niet zo, maar nu ben ik overtuigd *zucht*. Natuurlijk ontploft een ei in de magnetron, en een tomaat, en een plastic zakje met water... Dat komt door de techniek: Als ik vijf seconden mijn hand in kokend water stop, heb ik brandwonden. In een werkende magnetron nauwelijk. Nu zeg ik toch ook niet dat koken veel slechter is?
Conclusie: gebruik geen magnetron.
eerst maar eens geldige argumenten
[Dit bericht is gewijzigd door Mobious op 07-05-2003 14:12]
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |