FOK!forum / Lifestyle / Espresso troubles...
Horzuladinsdag 12 augustus 2025 @ 14:57
Ben op twee katten aan het passen in de Jordaan.

Ze hebben hier een gasfornuis met twee hele mooie espresso-keteltjes en ik maak graag espresso hier, maarrrrr....

....iedere keer raakt een kwart van het witte gasfornuis bedekt met smaad en hoon espresso-kleurige spatjes.

Die espresso is heerlijk, maar wat doe ik hier verkeerd aan? Of is het onvermijdelijk?

Zet ik het gaspitje (kleinste gaspitje met verdeler) te hoog?

Ben bekend met het systeem van het gasfornuis en hoe het rommeliger kookt dan andere vormen van fornuis.

Maar ik vraag me dus af hoe dit beter kan.
Farenjidinsdag 12 augustus 2025 @ 15:01
Laat je het dekseltje omhoog staan ofzo?
Evangeliondinsdag 12 augustus 2025 @ 15:10
No stresso
Horzuladinsdag 12 augustus 2025 @ 15:11
quote:
1s.gif Op dinsdag 12 augustus 2025 15:01 schreef Farenji het volgende:
Laat je het dekseltje omhoog staan ofzo?
Nee.

Het pruttelt door het dichte dekseltje.
Bargehassusdinsdag 12 augustus 2025 @ 15:13
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 augustus 2025 15:11 schreef Horzula het volgende:

[..]
Nee.

Het pruttelt door het dichte dekseltje.
Dat is knap.
Heb jaren ervaring met zo'n ding, ook op een gasfornuis, maar dit is mij nog nooit gelukt. Maar ik neem aan dat je bedoelt dat het niet goed afsluit?
Farenjidinsdag 12 augustus 2025 @ 15:24
Het is mij ook nog nooit gebeurd dat het spettert, behalve als ik het dekseltje omhoog doe. Doe je er te veel water in misschien?
Hyaenidaedinsdag 12 augustus 2025 @ 15:33
Maar wat is het probleem dan? Laat die spatjes gewoon spatjes zijn als ze dat graag doen.
Horzuladinsdag 12 augustus 2025 @ 16:18
quote:
1s.gif Op dinsdag 12 augustus 2025 15:24 schreef Farenji het volgende:
Het is mij ook nog nooit gebeurd dat het spettert, behalve als ik het dekseltje omhoog doe. Doe je er te veel water in misschien?
Dat laatste zou kunnen.
Phoenix78dinsdag 12 augustus 2025 @ 22:42
Is dit met een moka pot (Bialetti of soortgelijk?)

1. Vul het waterreservoir met kokend / zo heet mogelijk water tot het ventiel
2. Mandje met koffie erin (niet aanstampen, maar op een hard ondergrond tikken en glad strijken. )
3. bovenkant erop schroeven
4. Zet het op een kleine pit en zet deze laag tot medium. Laat het deksel open. (a watched pot is a good pot)
5. De koffie moet er na een paar minuten langzaam uit komen stromen. Je wilt de temperatuur zo laag mogelijk houden terwijl er wel genoeg druk wordt geproduceerd om de koffie gelijkmatig te laten stromen.
6. Zo gauw de pot begint te sputteren, doe het deksel dicht en haal deze direct van het vuur.
7. Inschenken en genieten.
Horzulawoensdag 13 augustus 2025 @ 15:29
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 augustus 2025 22:42 schreef Phoenix78 het volgende:
Is dit met een moka pot (Bialetti of soortgelijk?)

1. Vul het waterreservoir met kokend / zo heet mogelijk water tot het ventiel
2. Mandje met koffie erin (niet aanstampen, maar op een hard ondergrond tikken en glad strijken. )
3. bovenkant erop schroeven
4. Zet het op een kleine pit en zet deze laag tot medium. Laat het deksel open. (a watched pot is a good pot)
5. De koffie moet er na een paar minuten langzaam uit komen stromen. Je wilt de temperatuur zo laag mogelijk houden terwijl er wel genoeg druk wordt geproduceerd om de koffie gelijkmatig te laten stromen.
6. Zo gauw de pot begint te sputteren, doe het deksel dicht en haal deze direct van het vuur.
7. Inschenken en genieten.
Ja, precies.

Minder water in het potje hielp ook al.