FOK!forum / Culinesse à gogo / Koken met chatGPT
capuchon_jongenwoensdag 6 augustus 2025 @ 21:10
Ik ben een enorme leek in het bakken van vlees en het koken van andere dingen. Al begin ik het nu wel onder de knie te krijgen, mede dankzij AI, zoals ChatGPT. Zo vroeg ik bijvoorbeeld om een uitgebreid stappenplan om hamburgers te bakken.

ac3a3ea4505f5c45eda552eea76fc0cf.png

En het is me best gelukt. (toch bij de 2e keer) de eerst keer volgde ik de tips op van een collega, die waren mislukt. De hamburgers waren aangebrand. Volgens hem moest ik ze op een heel hoog vuur de 2 kanten laten aanbakken heel kort (beide kanten 1 minuutje) en daarna het vuur zakken. maar toch was het vlees aangebrand.
Filosoofertwoensdag 6 augustus 2025 @ 21:44
Ik gebruik het vaak om van verschillende producten de voedingswaarde te vergelijken. Zelfs als je voor het schap staat is het sneller om het via Cgpt te doen.
fluitbekzeenaald2.0woensdag 6 augustus 2025 @ 21:51
Recepten voor bijvoorbeeld limoncello met het gewenste alcohol- en suikergehalte zijn handig te verkrijgen. Wel altijd even nakijken, bij mij haalde hij een keer gewicht en volume door elkaar.
golferwoensdag 6 augustus 2025 @ 22:14
Nog even en AI kookt ook voor je.
Gelukkig vind ik zelf recepten opzoeken en koken een stuk leuker en hoe meer en vaker je dat zelf doet heb je geen kunstmatige intelligentie meer nodig.
Farenjiwoensdag 6 augustus 2025 @ 22:17
Die afhankelijkheid van ai begint zorgwekkende vormen aan te nemen. En als je het nodig hebt om een fucking hamburger te bakken... Kun je wel je eigen veters strikken, of heb je daar ook een ai stappenplan voor nodig?
capuchon_jongenwoensdag 6 augustus 2025 @ 22:54
quote:
1s.gif Op woensdag 6 augustus 2025 22:17 schreef Farenji het volgende:
Die afhankelijkheid van ai begint zorgwekkende vormen aan te nemen. En als je het nodig hebt om een fucking hamburger te bakken... Kun je wel je eigen veters strikken, of heb je daar ook een ai stappenplan voor nodig?
Het zonnetje in huis.:') arrogant ventje dat je bent.

Ik zie het als een groot kookboek.
FlippingCoinwoensdag 6 augustus 2025 @ 22:57
ik heb vandaag chat gpt gebruikt om een cake te bakken. :@


SPOILER
Voor een klassieke marmercake heb je de volgende ingrediënten nodig (voor een cake van ongeveer 25 cm):

Basisbeslag:
• 200 g boter (op kamertemperatuur)
• 200 g kristalsuiker
• 1 zakje vanillesuiker (of 1 tl vanille-extract)
• 4 eieren
• 200 g zelfrijzend bakmeel
• Snufje zout

Voor het marmer-effect:
• 2 à 3 el cacaopoeder (ongezoet)
• 1 à 2 el melk (om het cacaobeslag wat smeuïger te maken)



Optioneel:
• 1 el rum of amandelaroma in het beslag
• Poedersuiker of gesmolten chocolade voor decoratie

Wil je ook meteen het bakproces weten?

Mikeyttwoensdag 6 augustus 2025 @ 23:03
quote:
16s.gif Op woensdag 6 augustus 2025 22:57 schreef FlippingCoin het volgende:
ik heb vandaag chat gpt gebruikt om een cake te bakken. :@

SPOILER
Voor een klassieke marmercake heb je de volgende ingrediënten nodig (voor een cake van ongeveer 25 cm):

Basisbeslag:
• 200 g boter (op kamertemperatuur)
• 200 g kristalsuiker
• 1 zakje vanillesuiker (of 1 tl vanille-extract)
• 4 eieren
• 200 g zelfrijzend bakmeel
• Snufje zout

Voor het marmer-effect:
• 2 à 3 el cacaopoeder (ongezoet)
• 1 à 2 el melk (om het cacaobeslag wat smeuïger te maken)



Optioneel:
• 1 el rum of amandelaroma in het beslag
• Poedersuiker of gesmolten chocolade voor decoratie

Wil je ook meteen het bakproces weten?

Mooie verhouding van ingrediënten voor cake soep inderdaad.
FlippingCoinwoensdag 6 augustus 2025 @ 23:04
quote:
0s.gif Op woensdag 6 augustus 2025 23:03 schreef Mikeytt het volgende:

[..]
Mooie verhouding van ingrediënten voor cake soep inderdaad.
cake soep? ben je niet lekker ouwe schele geit.
qlteldonderdag 7 augustus 2025 @ 07:32
quote:
1s.gif Op woensdag 6 augustus 2025 22:17 schreef Farenji het volgende:
Kun je wel je eigen veters strikken, of heb je daar ook een ai stappenplan voor nodig?
Klassieke methode: Konijnenoortjes

Beginpositie: Houd één veter in elke hand.

Kruisen: Kruis de veters en haal één onder de andere door. Trek strak.

Maak lusjes: Vorm met beide veters een lus (de “konijnenoortjes”).

Knoop de lusjes: Kruis de lusjes, haal één onder de andere door.

Strak trekken: Trek beide lusjes aan om de strik vast te zetten.
Seven.donderdag 7 augustus 2025 @ 08:04
quote:
1s.gif Op woensdag 6 augustus 2025 21:44 schreef Filosoofert het volgende:
Ik gebruik het vaak om van verschillende producten de voedingswaarde te vergelijken. Zelfs als je voor het schap staat is het sneller om het via Cgpt te doen.
Hoe prompt je dat dan, upload je foto's?
Seven.donderdag 7 augustus 2025 @ 08:06
AI kan een prima leraar zijn. Leuk, TS! En fijn dat het je nu wel lukt.
Filosoofertdonderdag 7 augustus 2025 @ 08:26
quote:
7s.gif Op donderdag 7 augustus 2025 08:04 schreef Seven. het volgende:

[..]
Hoe prompt je dat dan, upload je foto's?
Zou kunnen, maar chatgpt kan het ook zelf opzoeken.


Ff voorbeeld:
quote:
Wat zijn de voedingswaarden van de verschillende merken kwark bij de AH
Hij zet alles in tabellen, maar die kopieert hij niet mee naar Fok! maar dan heb je een idee


SPOILER
Hieronder vind je een overzicht van de voedingswaarden per 100 g (en waar relevant per portie) voor verschillende soorten Albert Heijn-kwark:


---

Magere Kwark (standaard)

Per 100 g: ca. 52 kcal, 0 g vet, 4 g koolhydraten (waarvan suikers 4 g), 9 g eiwit, 0,08 g zout 

Per 150 g portie: ca. 78 kcal, 0 g vet, 6 g koolhydraten, 13,5 g eiwit, 0,15 g zout 


---

Biogarde Magere Kwark

Per 100 g: 47 kcal, 0,1 g vet, 3 g koolhydraten, 8,5 g eiwit 


---

AH Bio Magere Kwark

Per 150 g schaaltje: ca. 80 kcal, 0,2 g vet, 5,5 g koolhydraten, 14 g eiwit 


---

Volle Franse Kwark

Per 100 g: ca. 120 kcal, 8 g vet (waarvan verzadigd vet 5 g), 4 g koolhydraten, 8 g eiwit, ca. 80 mg zout 


---

Kwark-yoghurtvarianten

Magere kwark met magere yoghurt vanille (AH, 100 g): ca. 41 kcal, 0,2 g vet (verzadigd ca. 0,1 g), 3,4 g koolhydraten (suiker ca. 3 g), 6,4 g eiwit, 0,1 g zout, plus mineralen zoals calcium, B2 en B12 

AH Protein Kwark met Yoghurt Framboos (per 100 g): ca. 70 kcal, 0,4 g vet (verzadigd ca. 0,3 g), 13 g eiwit 

AH Magere Kwark Aardbei (per 100 g): ca. 44 kcal, 0 g vet, ca. 6 g eiwit 


---

Vergelijking in één oogopslag (per 100 g)

Product Calorieën Vet Koolhydraten Eiwit Bijzonderheden

Magere Kwark (standaard) ~52 kcal 0 g 4 g (suiker 4 g) 9 g Laag in vet en suiker
Biogarde Magere Kwark 47 kcal 0,1 g 3 g 8,5 g Licht ietsje dikker qua vet
Bio Magere Kwark ~53 kcal* ~0,13 g* ~3,7 g* ~9,3 g* Afgeleid van 150 g schaaltje
Volle Franse Kwark 120 kcal 8 g 4 g 8 g Rijker, vetter — minder geschikt als dagelijks
Kwark‑yoghurt vanille 41 kcal 0,2 g 3,4 g 6,4 g Gezoet met zoetstoffen, lagere calorieën
Protein Kwark met Yoghurt Framboos 70 kcal 0,4 g — 13 g Eiwitrijk — goed voor sporters
Magere Kwark Aardbei 44 kcal 0 g — 6 g Licht gezoet met smaakstof


*Gebaseerd op 1 schaaltje van 150 g (80 kcal → ca. 53 kcal per 100 g etc.).


---

Conclusie & aanbeveling

Magere kwark (standaard of Bio) is een uitstekende keuze: laag in vet, relatief weinig koolhydraten en veel eiwit per portie.

Protein Kwark met Yoghurt Framboos is bijzonder eiwitrijk — ideaal voor wie extra eiwit wil binnenkrijgen.

Volle Franse kwark is calorierijker en vetter en leent zich beter voor een uitzondering dan voor dagelijks gebruik.

Gezoete varianten (vanille, aardbei) kunnen qua calorieën lager zijn, maar let op zoetstoffen en minder eiwit.


Laat me weten als je specifieke voorkeur hebt of hulp wilt bij een keuze voor jouw voedingsdoelen!


junkiesietzedonderdag 7 augustus 2025 @ 08:30
ik had aan chatgpt een recept voor de slowcooker gevraagd, was niet te vreten.

Hoe de hell laat je hamburgers aanbranden :?
FlippingCoindonderdag 7 augustus 2025 @ 08:58
quote:
15s.gif Op donderdag 7 augustus 2025 08:30 schreef junkiesietze het volgende:
ik had aan chatgpt een recept voor de slowcooker gevraagd, was niet te vreten.

Hoe de hell laat je hamburgers aanbranden :?
SPOILER
Hamburgers aan laten branden kan op verschillende (onzorgvuldige) manieren. Hier zijn een paar “effectieve” methodes als je ze expres wil verknallen — of juist om te weten wat je níét moet doen:



🔥 Hoe laat je hamburgers aanbranden?
1. Te hoog vuur gebruiken
• Zet je pan of barbecue op de hoogste stand en gooi de burger er meteen op.
• Resultaat: buiten zwart, binnen rauw.
2. Geen vet gebruiken in de pan
• Zeker bij magere burgers: zonder olie of boter plakt het vlees vast en verbrandt het sneller.
3. Burger niet omdraaien
• Laat hem te lang aan één kant liggen. Als je ‘m “vergeet”, brandt hij vanzelf aan.
4. Afleiding zoeken
• Ga even een was ophangen, appjes beantwoorden of met je hond spelen. Verbrandgarantie.
5. Suikerhoudende marinades gebruiken
• Sauzen met suiker (zoals barbecuesaus) verbranden razendsnel bij hoge temperaturen.
6. Dunne burgers te lang bakken
• Een dunne burger hoeft vaak maar 2-3 minuten per kant. Langer = zwarte schijf.



🔥 Bonus: op de barbecue
• Deksel dicht, burger direct boven kolen leggen
• Geen indirecte hitte of zones gebruiken
• Rooster niet invetten

Kortom: als je een hamburger wil aanbranden, behandel hem als een biefstuk uit een horrorfilm.

Wil je eigenlijk weten hoe je het juist goed doet? Dan help ik je daar ook graag mee 😄

dimmakdonderdag 7 augustus 2025 @ 12:24
Ik gebruik Grok vooral om snel ingrediënten van Amerikaanse recepten om te zetten naar een X aantal personen met Nederlandse maatvoering en producten die hier beschikbaar zijn.

Als ik zelf free wheelen leg ik de stappen uit aan Grok en vraag ik of ik wat mis en hij verbeteringen heeft.

Soms vraag ik om ingrediënten te vervangen als iets mij niet aan staat en ik loop zelf vast.

Mega fijn, AI + koken. :)
Beathovendonderdag 7 augustus 2025 @ 12:26
Ik heb chatgpt niet echt nodig voor koken, maar je kunt bijvoorbeeld vragen hoe bepaalde restaurants de aardappelen bakken. Dan kom je al bij het ideale soort ras en de voorbereiding etc
D.donderdag 7 augustus 2025 @ 12:30
Misschien beter op de contactgrill :Y
Beathovendonderdag 7 augustus 2025 @ 12:37
Chatgpt is misschien een beetje grijs als het op psychologische zelfhelp en gebruikte datasets aankomt. Maar als feitjesmachine en veredelde wikipedia is het dikke prima.

Stukje Nederlandse aardappel en hutspot historie. Van pastinaak in hutspot tot aardappel.

Summary Timeline:
Period Key Development
Late 1500s Potatoes introduced; not used in hutspot yet
1600s Limited cultivation; mostly waxy varieties
1700s Wider use of potatoes, beginning of mashing era
Late 1700s–1800s Softer, starchy potatoes become common
1800s Hutspot transitions to mashed version
1900s Modern stamppot culture fully established

1700s... The Mashing era

Toen gingen we massaal aardappelen stampen :)
derLudolfdonderdag 7 augustus 2025 @ 12:48
quote:
1s.gif Op woensdag 6 augustus 2025 22:14 schreef golfer het volgende:
Nog even en AI kookt ook voor je.
Gelukkig vind ik zelf recepten opzoeken en koken een stuk leuker en hoe meer en vaker je dat zelf doet heb je geen kunstmatige intelligentie meer nodig.
Ik heb de deelnemers het regelmatig zien gebruiken. Soms ook "vind alternatief bij Jumbo voor Roemeens product X"
RobertoCarlosvrijdag 8 augustus 2025 @ 23:12
Ik gebruik het om wat te experimenteren met kruiden. Dus om een eerste idee te krijgen welke kruiden ik eens kan proberen bij een (combi van) groente(n).

Er is trouwens niks mis mee als iemand AI gebruikt om te koken. Al doende leer je daar toch van, want koken gaat nooit helemaal volgens een recept en al helemaal niet volgens AI
Beathovenvrijdag 8 augustus 2025 @ 23:23
quote:
2s.gif Op vrijdag 8 augustus 2025 23:12 schreef RobertoCarlos het volgende:
Ik gebruik het om wat te experimenteren met kruiden. Dus om een eerste idee te krijgen welke kruiden ik eens kan proberen bij een (combi van) groente(n).

Er is trouwens niks mis mee als iemand AI gebruikt om te koken. Al doende leer je daar toch van, want koken gaat nooit helemaal volgens een recept en al helemaal niet volgens AI
Het filtert alle bruikbare informatie uit vele sites met ruis. Dus voor dit soort dingen is het niet veel meer dan dat gewoon traditioneel via internet zoeken ook al goed deed.
slaveloosvrijdag 8 augustus 2025 @ 23:32
Soms gebruik ik chatGPT voor inspiratie, dan heb je wat dingen in huis en dan vraag je wat je er zoal mee zou kunnen doen. En dat ik het niet nodig heb voor het bakken van een stukkie vlees is toch geen maatstaf of een ander er iets aan heeft. Als het werkt, lekker koken met AI
-Springvrijdag 8 augustus 2025 @ 23:39
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 augustus 2025 23:32 schreef slaveloos het volgende:
Soms gebruik ik chatGPT voor inspiratie, dan heb je wat dingen in huis en dan vraag je wat je er zoal mee zou kunnen doen. En dat ik het niet nodig heb voor het bakken van een stukkie vlees is toch geen maatstaf of een ander er iets aan heeft. Als het werkt, lekker koken met AI
Dat.

Nu ik meer aan het sporten ben wil ik dat ie een dagmenu voor me maakt van de ingrediënten die ik in huis heb met de juiste macro's.
slaveloosvrijdag 8 augustus 2025 @ 23:41
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 augustus 2025 23:39 schreef -Spring het volgende:

[..]
Dat.

Nu ik meer aan het sporten ben wil ik dat ie een dagmenu voor me maakt van de ingrediënten die ik in huis heb met de juiste macro's.
Heel logisch toch. Vroeger moest je bladeren in een kookboek, later google en YouTube en nu AI. Als niemand je geleerd heeft te koken moet je t jezelf leren, en als je een bepaald dieet wilt kun je dat optimaal met AI maken.
RobertoCarloszaterdag 9 augustus 2025 @ 12:04
Waarbij je de info die je van Chatgpt krijgt wel ff moet checken, hij plukt ook maar wat van simpele dieten-goeroe sites en echt niet alle info klopt daar. Ik kijk dan toch altijd toch nog wel op bijv. voedingscentrum
No239SquadronRAFzaterdag 9 augustus 2025 @ 23:07
quote:
0s.gif Op donderdag 7 augustus 2025 12:24 schreef dimmak het volgende:
Ik gebruik Grok vooral om snel ingrediënten van Amerikaanse recepten om te zetten naar een X aantal personen met Nederlandse maatvoering en producten die hier beschikbaar zijn.

Als ik zelf free wheelen leg ik de stappen uit aan Grok en vraag ik of ik wat mis en hij verbeteringen heeft.

Soms vraag ik om ingrediënten te vervangen als iets mij niet aan staat en ik loop zelf vast.

Mega fijn, AI + koken. :)
Waarom gebruik je grok dan? zijn de recepten uit chatgpt niet racistisch genoeg?
dimmakzondag 10 augustus 2025 @ 07:52
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 augustus 2025 23:07 schreef No239SquadronRAF het volgende:

[..]
Waarom gebruik je grok dan? zijn de recepten uit chatgpt niet racistisch genoeg?
Omdat ik betere antwoorden krijg met Grok. :)
RobertoCarloszondag 10 augustus 2025 @ 10:47
quote:
1s.gif Op zondag 10 augustus 2025 07:52 schreef dimmak het volgende:

[..]
Omdat ik betere antwoorden krijg met Grok. :)
Blanke vla met negerzoenen :s) ;) :wtf:
Middelpuntzondag 10 augustus 2025 @ 14:45
Sinds chatgpt 5 werkt dit echt wel goed.
Hiervoor had ik het idee dat hij er vooral een leuke tekst van maakte maar dat de recepten niet echt logisch in elkaar zaten.
Gisteren ben ik naar de amazing Oriental waar ik allerlei fantastische ingrediënten heb gekocht voor een uitgebreide Aziatische bbq. Ik had wel op hoofdlijnen een idee wat ik ongeveer wilde maar meer ook niet.
Heb dus alle ingrediënten aan chatgpt gegeven en gevraagd om er recepten en een plan van te maken, inclusief tijdschema. Dit wekte echt verrassend goed.
Hij maakte zelfs een handige mise-en-place.