Kanaroe | maandag 28 juli 2025 @ 15:20 |
Mijn vijgenboom (brown turkey) is nogal royaal dit jaar! Dikke bruinpaarse vijgen in overvloed Meestal eet ik ze zo van de boom of vul ze met geitenkaas en omwikkel ze met een reepje spek Wat kan ik er nog meer mee doen? Bijvoorbeeld drogen, of op een andere manier bewaren? ![]() | |
fluitbekzeenaald2.0 | maandag 28 juli 2025 @ 15:34 |
https://www.leukerecepten.nl/10-x-recepten-met-vijgen/ Van alles kan je ermee. Als ze gedroogd zijn kun je er ook waterkefir van maken. | |
Morgane89 | maandag 28 juli 2025 @ 15:35 |
![]() | |
Kanaroe | maandag 28 juli 2025 @ 15:50 |
Waterkefir, interessant Kende het niet | |
Farenji | maandag 28 juli 2025 @ 15:51 |
Daar heb je vooral ook kefirkorrels voor nodig, die vijgen zijn alleen een smaakmaker, zonder vijgen lukt het ook wel. Ik zou er gewoon jam van maken. | |
fluitbekzeenaald2.0 | maandag 28 juli 2025 @ 15:53 |
Ja jam kun je ook maken zonder vijgen grapjas ![]() | |
fluitbekzeenaald2.0 | maandag 28 juli 2025 @ 15:54 |
Een heel fris koolzuurhoudend drankje krijg je dan. Het vereist wel wat oefening om het onder de knie te krijgen, en wat geduld want het moet fermenteren. Mogelijk kan het ook met verse vijgen, dat weet ik niet. | |
Farenji | maandag 28 juli 2025 @ 15:55 |
Ja grapjurk maar kefirkorrels zijn nou niet bepaald dingen die iedereen wel ergens in een kastje heeft liggen he. Suiker en wat citroensap wel. | |
Kanaroe | maandag 28 juli 2025 @ 15:58 |
Jam....tja ik ben niet zo'n zoetekauw Misschien een chutney ![]() | |
fluitbekzeenaald2.0 | maandag 28 juli 2025 @ 16:01 |
Gewoon kopen, online of bij je lokale hippiewinkel. TS woont niet op open zee neem ik aan, dus dat moet vast lukken. | |
Horzula | maandag 28 juli 2025 @ 16:51 |
In sterren snijden (vier sneden naar bijna helemaal beneden zodat ze openklappen. Mascarpone erin, spek/bacon (dun plakje) erop en in de oven. Weet niet hoe heet of hoe lang. Zelf even uitproberen (je hebt vijgen zat). | |
Kanaroe | maandag 28 juli 2025 @ 18:55 |
Oeh, met mascarpone, dat wordt machtig Dat deed ik al vaker, maar dan met geitenkaas Wel lekker, dankje | |
Kanaroe | maandag 28 juli 2025 @ 19:25 |
Ik onderhoud ook al 3 jaar een zuurdesemcultuur, knap hè ![]() Nee joh, ik zal wel aan kefirstarter kunnen komen schat ik zo in Nogmaals, interessant spul | |
Molo | maandag 28 juli 2025 @ 20:01 |
Zou ze in de vriezer mikken, altijd prima met kwark En vers, met manchego of parmezaanse kaas serveren. Of geitenkaas en drupje honing | |
Kanaroe | maandag 28 juli 2025 @ 20:34 |
Kijk, daar was ik ook al benieuwd naar; invriezen Ooit wel eens verse pruimen ingevroren, die waren na het invriezen lekkerder dan vers zelfs Wellicht ga ik dat doen, goed wassen en invriezen gewoon? | |
Lucky_Strike | maandag 28 juli 2025 @ 20:41 |
Ik heb hier toevallig afgelopen weekend over gelezen: https://www.vijg.nl/nieuws/verse-vijgen-invriezen/ | |
Kanaroe | maandag 28 juli 2025 @ 20:47 |
Leuk om te lezen, goeie site! Dankjewel, er komen nog zo veel vijgen aan, de boom hangt onderhand met zn takken op de grond ![]() | |
Lucky_Strike | maandag 28 juli 2025 @ 20:57 |
Ik heb er dit jaar enkele tientallen maar dit is pas de allereerste oogst van de boom die ineens enorm is gegroeid. De afgelopen 7 jaar deed de boom weinig. Het leek dan ook een prima idee vorig jaar om nog een boom te planten. Ik begin bang te worden voor de toekomst ![]() | |
Kanaroe | maandag 28 juli 2025 @ 22:14 |
Mijn vijg staat er nu zo'n 20 jaar, de eerste lekkere en smaakvolle dikke vijgen heb ik ongeveer sindseen jaar of 5 Met tientallen bomen kun jij alvast investeren in een goede droger of vriezer Of geitenkaasboerderij ![]() | |
Kanaroe | dinsdag 29 juli 2025 @ 09:13 |
Ik dacht dat je tientallen vijgenbomen had, maar je bedoelde natuurlijk tientallen vijgenvruchten, silly me ![]() ![]() | |
Lucky_Strike | dinsdag 29 juli 2025 @ 09:44 |
Zie nu pas je reactie maar inderdaad, gelukkig geen tientallen bomen ![]() | |
Kaatje1 | dinsdag 29 juli 2025 @ 10:14 |
https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1195492/vijgenchutney Lang te bewaren en ook lekker op kaas | |
Kanaroe | dinsdag 29 juli 2025 @ 10:48 |
Oh dankjewel, dat lijkt me lekker Behalve de speculaaskruiden dan Handig ook omdat het lang goed blijft ![]() | |
Chandler | dinsdag 29 juli 2025 @ 11:55 |
TVP voor tips, onze vijgenboom doet het ook als een malle dit jaar! ![]() | |
Lucky_Strike | dinsdag 29 juli 2025 @ 11:59 |
Bij gebakken brie kan je ook goed vijgen eten. Bijvoorbeeld dit recept: https://www.budgetbytes.com/easy-baked-brie/ | |
Kanaroe | dinsdag 29 juli 2025 @ 12:13 |
Heerlijk! Gesmolten kaas = altijd goed | |
Lucky_Strike | dinsdag 29 juli 2025 @ 12:37 |
Dat dacht ik ook! Ik zet dit ook op mijn boodschappenlijst ![]() | |
Molo | dinsdag 29 juli 2025 @ 18:08 |
Kijk, dit soort mensen stijgt 20 punten in score ![]() ![]() ![]() | |
Kaatje1 | dinsdag 29 juli 2025 @ 20:46 |
Ik had ooit bij een diner mango met roquefort. Het was onder de grill geweest en daarna bestrooid met oa stukjes walnoot. Maar ipv mango zijn vijgen ook vast heel erg lekker. Hooguit dat de vijgen net net stevig genoeg van smaak zijn en dat dat wegvalt tegen de roquefort. Maar dan zou je gorgonzola kunnen gebruiken. | |
Red_85 | maandag 4 augustus 2025 @ 10:01 |
Goed vijgenjaar blijkbaar, bij mn schoonouders ook. Ding hangt vol in de tuin. | |
Chandler | maandag 4 augustus 2025 @ 10:27 |
Absoluut, niet alleen vijgen... ook andere vrucht dragers doen het heel goed. Heb al heel wat kilo's japanse wijnbes mogen oogsten... en straks ook vijgen... appels... en noten... kan niet wachten! ![]() | |
Red_85 | maandag 4 augustus 2025 @ 11:16 |
Appels staan hier ook goed in de tuin. Niet normaal meer. | |
Chandler | maandag 4 augustus 2025 @ 12:26 |
Dat hebben we bij ons op onze volkstuinen overal, al die regen heeft veel goed gedaan voor het fruit!! ![]() | |
Kanaroe | maandag 4 augustus 2025 @ 19:43 |
Japanse wijnbes lijkt mij ook lekker, tvp voor die struik ![]() De hazelaar hangt ook vol hier evenals de appelboom trouwens | |
Jan_Onderwater | dinsdag 5 augustus 2025 @ 18:33 |
Vijgenjam van maken Koekjes mee vullen |