quote:
Buurtbewoners Haga Lyceum voelen zich onveilig, worden bedreigd en bespuwd door leerlingen
Jippie 15-07-2025 11:12 print
Een aantal omwonenden van het Cornelis Haga Lyceum in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer ervaren veel hinder van scholieren en voelen zich onveilig. Volgens een buurtbewoner, die namens meerdere bewoners en ondernemers sprak bij de stadsdeelcommissie West, is de situatie de laatste tijd verslechterd.
Hoewel de rechter in 2024 oordeelde dat de Nederlandse Staat ten onrechte een negatief beeld schetste over de Islamitische school. Hebben veel buurtbewoners daar een andere mening over. In februari 2019 bracht de AIVD een rapport uit over de achtergrond van personen verbonden aan de school, inclusief hun banden met de terroristische groep Kaukasus Emiraat. Het rapport vermeldde ook dat de leiders de helft van het lesprogramma wilden besteden aan salafistisch geloof.
Sommige media noemden de school daarna een "haatschool" of een plek waar leerlingen worden beïnvloed door radicale islam. Daarnaast riep de toenmalige minister-president tijdens het wekelijkse vragenuurtje ouders op hun kinderen niet in te schrijven bij de school.
Volgens de inspreker namens buurtbewoners van het Haga lyceum worden meldingen over de problemen bij de school en gemeente "niet serieus genomen". Het lyceum vestigde zich enkele jaren geleden tijdelijk in een pand aan de Reinaert de Vosstraat. Het aantal leerlingen groeide van 150 naar 500, terwijl de omgeving nooit is aangepast. Zo ontbreekt er bijvoorbeeld een schoolplein.
De spreker noemde als voorbeelden van de problemen onder andere bedreigingen, provocaties en tegen ramen en deuren aan trappen. Daarnaast gaat het om te hard rijden met fatbikes, spugen, nare opmerkingen maken, rommel achterlaten en het afsteken van vuurwerk. “We voelen ons eigenlijk niet meer veilig.” Handhaving komt soms wel langs, zei hij, maar meestal pas later op de dag, terwijl de problemen vooral tussen twaalf en twee uur plaatsvinden.
Stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki benadrukte dat het hier om tijdelijke huisvesting gaat. Het aantal leerlingen is gestegen tot 500, terwijl de school volgens haar "niet de buitenruimte heeft om goed te kunnen functioneren".
Tijdens de pauze op school worden extra politie en straatcoaches ingezet, aldus Ulichki. Meldingen worden volgens haar ‘direct opgevolgd’. Ook wordt er jongerenwerk aangeboden op school. Ze wil zich richten op structurele oplossingen, zoals het inzetten van conciërges en toezichthouders. Volgens Ulichki moet de schoolleiding hierin een grotere rol gaan vervullen. Toch kan ‘totale veiligheid’ volgens haar niet worden gegarandeerd.
‘Schoolplein in plaats van plantsoen’
De Stichting Thuismakers Collectief, die het Wachterliedpaviljoen en de wijkboerderij Wachterlied beheert en daar ook te maken heeft met overlast, stelt voor het plantsoentje naast het gebouw om te vormen tot een schoolplein. “Wij denken dat een schoolplein een deel van de oplossing kan zijn”, zei Silvester de Ruig van de stichting. Volgens hem gaat het vooral om leerlingen uit de onderbouw.
Parkeerplaatsen opheffen
Ester Fabriek, dagelijks bestuurder, is niet enthousiast over het idee om de nieuwe buurttuin te betegelen voor een schoolplein. Die tuin is samen met de buurt aangelegd en er is een ton in geïnvesteerd, legt Fabriek uit. “Het doet me echt pijn om die te gaan betegelen omdat mensen zich niet gedragen.” Wel erkent Fabriek de noodzaak van een schoolplein en beloofde ze te onderzoeken of er misschien parkeerplaatsen opgeheven kunnen worden om ruimte te maken.
Buurtbewoners Haga Lyceum voelen zich onveilig, worden bedreigd en bespuwd door leerlingenhttps://www.telegraaf.nl/(...)holden/76917536.html (voor de mensen die premium kunnen lezen)
Dit kan je buurtbewoners toch niet aan doen deze bak ellende. Niet normaal en behoorlijk verrot dat er extra politie en straatcoaches ingezet moeten worden en dat zelfs hiermee de intimidatie en overlast niet onder controle te krijgen is.