laziness | vrijdag 20 juni 2025 @ 15:07 |
Klei, vieze handen en een beetje geduld. Voor iedereen die wil kleien met of zonder draaischijf. Wat is keramiek eigenlijk? Keramiek is klei die wordt gebakken in een oven, waardoor het hard en duurzaam wordt. Je begint met vormen, laat het goed drogen, bakt het (biscuitstook), glazuurt het, en bakt het nog een keer. Je kunt thuis werken en het elders laten stoken (veel ateliers bieden stookservice). Populaire handvormtechnieken: 🌀 Duimpotje: bol klei uithollen met je duimen 🌭 Worstjesmethode: opbouwen met uitgerolde slangetjes klei 📐 Plaattechniek: uitgerolde plakken klei gebruiken als bouwmateriaal 🧵 Texturen aanbrengen met stoffen, bladeren, stempels etc. Beginnen? Klei (bv. chamotteklei), simpel gereedschap, houten plank, vochtige doek, en een plek om te bakken. Geen perfecte plaatjes. Gewoon proberen, kneden, bouwen. Soms instortend, soms verrassend mooi. ![]() | |
maily | vrijdag 20 juni 2025 @ 15:12 |
Wat gaaf!!! ![]() ![]() | |
laziness | vrijdag 20 juni 2025 @ 15:23 |
Ik volg nu bijna twee jaar doorlopende lessen bij een dame met keramiek atelier en professionele verkoop. We gebruiken enkel de handvorm techniek. Er is wel een wals om plakken klei te creëren. Als afsluiting voor de zomer gaan we elk jaar raku stoken. Dit is een Japanse stook techniek. Normaal bak je de klei in een dichte oven binnen. Nu is het buiten in een ton. Voor raku stoken gebruik je grovere klei die iets meer tegen een stootje kan. Van tevoren wordt het in de reguliere stookoven biscuit gestookt. Dan ga je glazuren met speciale raku glazuren. Die geven effecten die je in de gewone oven niet krijgt. Dit vooraf is in de speciale stookton. ![]() Tijdens via het kijkgat ![]() Ton open nadat we het naar 1000gr hebben opgestookt in ongeveer drie kwartier. Dan gaat het in een ton met zaagsel. Die gaat dicht voor 20 minuten. ![]() Daarna ga je al het zaagsel er af poetsen met water. En dan heb je prachtige werkstukken. Kenmerkend voor raku is de craquelé structuur en de koperkleuren. Alles wat je niet glazuurt wordt zwart. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | |
marc0871 | vrijdag 20 juni 2025 @ 15:37 |
Ben ik nog mee op tv geweest. Mijn klas (enige opleiding in Nederland) werd gefilmd voor Van Gewest tot Gewest, eind jaren 80. Bekijk deze YouTube-video | |
Dotteke | vrijdag 20 juni 2025 @ 16:26 |
Wat leuk Laziness ![]() Welkom in Cre ![]() | |
Puzzie | dinsdag 1 juli 2025 @ 15:59 |
Tof! TVP | |
laziness | dinsdag 1 juli 2025 @ 17:03 |
Dit is biscuit gebakken en ga ik de komende tijd thuis glazuren.![]() En dit kunstwerk ben ik zo blij mee dat het al heel lang wacht op glazuur maar ben een beetje bang dat het misgaat. Te dun of te dik er op smeren en het pakt in de oven niet uit zoals je in gedachten had. Sommige glazuren smeren ook niet eens lekker en dan weet je al als je bezig bent dit wordt niks ![]() https://youtube.com/shorts/Slmq94azQ7c?si=taM4IDyvmZ1_T75Y Dus heb ik wat glazuur proefjes gemaakt van de kleuren die ik er voor wil gebruiken. Met soms twee glazuren over elkaar in verschillende aantal lagen en volgorde om te zien hoe dat uit pakt. ![]() |