tong80 | dinsdag 3 juni 2025 @ 17:01 |
Treinreizigers kunnen vrijdag 6 juni hun borst natmaken. In het hele land rijden mogelijk geen treinen doordat een groot deel van de conducteurs en machinisten het werk neerlegt in Midden-Nederland. Hoewel vakbonden FNV en VVMC hun officiële aankondiging nog de deur uit moeten doen - dat gebeurt woensdag - geeft NS nu al een winstwaarschuwing. ‘Een staking in Midden-Nederland raakt het hart van onze treinoperatie. Een groot deel van de treinen rijdt door de provincie Utrecht. Ook wordt vanuit Utrecht het landelijke treinverkeer aangestuurd. Daardoor heeft een staking in Midden-Nederland landelijke impact.’ De staking is het gevolg van het klappen van de cao-onderhandelingen op 8 mei vorige maand. De bonden eisen dat de 17.000 medewerkers worden gecompenseerd voor de hoge inflatie van afgelopen jaren. FNV eist 7 procent erbij, grootste spoorvakbond VVMC 8 procent. NS wil voorlopig niet verdergaan dan 2,75 procent meer op jaarbasis. Ultimatum Dinsdagmiddag 17.00 uur verloopt het ultimatum dat FNV Spoor aan de NS-directie had gesteld, maandagmiddag 16.00 uur passeerde het ultimatum van VVMC. „Dat betekent dat we gedwongen zijn om te gaan staken”, zegt FNV-bestuurder Henri Janssen. Collega Wim Eilert (VVMC) baalt. „We doen dit niet graag, voor de reiziger is dit niet leuk. NS laat ons echter geen andere keuze.” Welk deel van de dag gestaakt gaat, maken de bonden later bekend. Woensdag gaat de officiële brief naar NS de deur eruit, zeggen FNV Spoor en VVMC. Een staking moet namelijk uiterlijk 38 uur van tevoren worden aangekondigd. https://www.ad.nl/binnenl(...)or-staking~aaafbbf6/ Onder Wilders zou dit nooit zijn gebeurd. ![]() ![]() | |
HowardRoark | dinsdag 3 juni 2025 @ 17:04 |
Had men bij de NS vorig jaar ook al niet een flinke loonsverhoging gekregen? | |
Caland | dinsdag 3 juni 2025 @ 17:07 |
Jammer dat men vooralsnog niet gaat staken op die enige kantoordag in de week die ik heb. ![]() Dat was ProRail. | |
augurk2025 | dinsdag 3 juni 2025 @ 17:13 |
Sowieso met het ov rijzen ![]() | |
Elan | dinsdag 3 juni 2025 @ 17:15 |
We zitten in een oneindige cirkel van "Wij gaan staken voor hogere lonen" met als reactie van de megabedrijven "Oke, we gooien het loon omhoog (en een paar maanden later de prijzen) | |
Starhopper | dinsdag 3 juni 2025 @ 17:16 |
"Rijzen" ![]() | |
HowardRoark | dinsdag 3 juni 2025 @ 17:17 |
Nee, dat was ook NS: In 2024 dus 6,6% loonsverhoging vanwege de inflatie, en nu wil men dus in 2025 nog een keer een loonsverhoging vanwege dezelfde redenen, maar dan van 7% a 8%. Dat is toch wel een beetje raar. | |
Hiddendoe | dinsdag 3 juni 2025 @ 17:17 |
Lekker toch. Extra lang weekend. | |
Hiddendoe | dinsdag 3 juni 2025 @ 17:18 |
Ga jei ook gouw trug naar sgool. ![]() ![]() | |
Moonversion | dinsdag 3 juni 2025 @ 17:20 |
Mijn cake reist ![]() | |
Moonversion | dinsdag 3 juni 2025 @ 17:21 |
Rupsje nooitgenoeg ![]() | |
Flitsbezorger | dinsdag 3 juni 2025 @ 17:23 |
Wat is rijzen? Rijzen is het proces waarin het volume van een deeg toeneemt. Deze toename komt doordat gistcellen de suikers in het deeg omzetten in alcohol en kooldioxidegas waardoor kleine belletjes in het deeg ontstaan. Waar kooldioxidebelletjes in het deeg zitten kan zich geen deeg bevinden, dus de kooldioxidebelletjes duwen het deeg omhoog (en opzij) waardoor het volume van het deeg steeds maar toeneemt. Rijzen wordt ook wel kortweg rijs genoemd. Dat het deeg kan rijzen komt niet alleen omdat de gistcel kooldioxidegas produceert maar, en dit is essentieel, ook omdat dit gas niet aan het deeg ontsnapt. Het zijn de gluten in het deeg die een vrijwel gesloten netwerk van lange moleculen maken die zorgen dat de "belletjes" in het deeg opgesloten blijven (en daar niet uit ontsnappen). Hoe goed een deeg in staat is die belletjes in het deeg te houden is afhankelijk van het gashoudendvermogen van het deeg. En dat is weer afhankelijk van het meel of bloem dat gebruikt wordt. Het ene meel is hierin beter toe in staat dan het andere. Dat heeft te maken met de kwaliteit van de glutenvormende eiwitten. Die kwaliteit wordt voornamelijk bepaald door het klimaat waar de tarwe verbouwd is. Het gashoudendvermogen van een deeg is één van de kwaliteitskenmerken van een bloem of meelsoort. Die verschillen zijn soms groot en laat zich direct vertalen in het volume van het te bakken brood (compact of juist luchtig). Het gashoudendvermogen kan je vergroten door het gebruik van broodverbetermiddelen, waarbij het ascorbinezuur in de broodverbeteraar een dominante rol speelt. Een bakker stopt doorgaans geen suiker in het deeg. Dit suiker ontstaat doordat enzymen, die van nature in het meel zitten, het zetmeel in de bloem of meel, en dan specifiek nog het beschadigde zetmeel, omzetten in suikers (merk op de s achter suikers, dus niet (tafel)suiker). Tijdens het rijzen wordt dus het beschadigd zetmeel verbruikt. Meel en bloem bestaan voor zo'n 75% uit zetmeel. Circa acht procent van het gewicht van het meel bestaat uit beschadigd zetmeel, maar waarden van 6-12% komen ook voor. De "voorraad is dus beperkt" en op=op. Feitelijk maakt de gistcel ethanol, een specifieke vorm van alcohol en is het type wat in alcoholische dranken zit. De gistcel maakt niet alleen alcohol en kooldioxide maar ook subtiele geur- een smaakstoffen. Hoe langer de gist zijn werk kan doen hoe smaakvoller je brood zal worden. Voor de begripsvorming, gluten kan je vergelijken als miljoenen minuscuul lange dunne elastiekjes die onderling aan elkaar verkleefd zijn. | |
PzKpfw | dinsdag 3 juni 2025 @ 17:27 |
Niet dat dat enig verschil zou maken. | |
Nobu | dinsdag 3 juni 2025 @ 17:28 |
Oh nee, nu kunnen de vaderlandse ambtenaren op hun vrije dag niet naar het kantoor waar ze toch al nooit komen. | |
Metalfrost | dinsdag 3 juni 2025 @ 17:36 |
Pinkpop zal wel in zwaar weer komen. | |
spectrumanalyser | dinsdag 3 juni 2025 @ 18:58 |
Kleine suggestie; Doe de staking tijdens de NAVO-top. Gewoon, omdat het kan. |