We hebben in elk geval geen onafhankelijke rechtspraak.quote:
Het zit dieper dan dat, zo is er de zelfstandig wetgeving van de uitvoerende macht (artikel 89gw) van de grondwet, de nodige formele instemming van de uitvoerende macht bij het tot stand komen van wetten (artikel 81gw), de raad van state (bestuursrechter en bovendien adviesorgaan voor parlemente en regering - gedeeltelijk opgelost na het procola arrest).quote:Op donderdag 15 mei 2025 19:03 schreef SebbeSwensje het volgende:
[..]
We hebben in elk geval geen onafhankelijke rechtspraak.
quote:Op donderdag 15 mei 2025 19:03 schreef SebbeSwensje het volgende:
[..]
We hebben in elk geval geen onafhankelijke rechtspraak.
Heb vorige mijn jas opgehaald bij de kleermaker.quote:
quote:
De Trias Politica was een 18e eeuws concept dat ervan uitging dat de uitvoerende macht kon regeren terwijl de wetgevende macht op eigen houtje wetten maakt, en dus dat er niet via wetgeving werd bestuurd. Het ging er ook vanuit dat de wet duidelijk was en rechters die gewoon bijna mechanisch konden toepassen op het individuele geval.quote:Op donderdag 15 mei 2025 19:18 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Het zit dieper dan dat, zo is er de zelfstandig wetgeving van de uitvoerende macht (artikel 89gw) van de grondwet, de nodige formele instemming van de uitvoerende macht bij het tot stand komen van wetten (artikel 81gw), de raad van state (bestuursrechter en bovendien adviesorgaan voor parlemente en regering - gedeeltelijk opgelost na het procola arrest).
Dat is toch gewoon algemeen bekend? Heel veel landen hebben overigens geen stricte trias politica.quote:
Het is wel belangrijk in ogenschouw te houden dat deze ideëen voortkwamen uit de prenationalistische periode toen er nog veel met latijn gewerkt werd, waardoor er veel vastere definities van woorden waren en het mechanistische dus ook eerder van toepassing was. Het is juist de verandering naar moderne talen waardoor we te maken kregen met semantische veranderingen in woordbetekenis wat het oeverloos herinterpreteren van wetten mogelijk maakt.quote:Op donderdag 15 mei 2025 21:28 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
De Trias Politica was een 18e eeuws concept dat ervan uitging dat de uitvoerende macht kon regeren terwijl de wetgevende macht op eigen houtje wetten maakt, en dus dat er niet via wetgeving werd bestuurd. Het ging er ook vanuit dat de wet duidelijk was en rechters die gewoon bijna mechanisch konden toepassen op het individuele geval.
Ik denk eerder dat het te maken heeft met het geloof in het rationalisme van die tijd, het zien van het recht en zijn taal als een exact gestructureerde Franse tuin, alsof rechtspleging een wiskundige formule is of een eenvoudig syllogisme.quote:Op donderdag 15 mei 2025 23:19 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Het is wel belangrijk in ogenschouw te houden dat deze ideëen voortkwamen uit de prenationalistische periode toen er nog veel met latijn gewerkt werd, waardoor er veel vastere definities van woorden waren en het mechanistische dus ook eerder van toepassing was. Het is juist de verandering naar moderne talen waardoor we te maken kregen met semantische veranderingen in woordbetekenis wat het oeverloos herinterpreteren van wetten mogelijk maakt.
Dat zou ook kunnen, het is wel interessant dat Montaigne een eeuw eerder deze problemen wel degelijk al herkende. Wellicht omdat de late middeleeuwen juist erg legalistisch waren, zie o.a. de serie boeken over de late middeleeuwen van Frances en Joseph Gies hierover.quote:Op vrijdag 16 mei 2025 08:13 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik denk eerder dat het te maken heeft met het geloof in het rationalisme van die tijd, het zien van het recht en zijn taal als een exact gestructureerde Franse tuin, alsof rechtspleging een wiskundige formule is of een eenvoudig syllogisme.
Zo bleek het niet te werken, dat wisten de Romeinen ook al maar mensen denken wel vaker dat hun tijdperk net die ene is waarin alles verandert. Wetten moeten altijd geinterpreteerd worden, maar na 100 jaar wetten interpreteren vormt zich een bouwwerk van interpretaties dat zelfstandig naast de wet bestaat ipv dat het binnen de kaders van de wet blijft. Dat is omdat rechters zich teveel beslissingsmacht toeeigenen, gewoon omdat het kan omdat er niemand is om ze terug te fluiten. Ze denken dat hun deskundigheid in het toepassen en dus interpreteren van de wet, de enige deskundigheid die ze hebben, ze een soort algemene bron van wijsheid geeft waaruit ze kunnen putten om de democratisch verkozen wetgever te corrigeren en overrulen.
Met Latijn is het natuurlijk wel veel makkelijker om je in te beelden dat je dingen zo exact kunt uitdrukken dat er geen ruimte voor interpretatie is dan met een levende taal waarin je aldoor misverstanden en dubbelzinnigheid tegenkomt. Het was een erg legalistische tijd inderdaad, de Nederlandse opstand bijvoorbeeld, was ook een al juridische heen en weerschrijverij tussen de gevechtshandelingen door.quote:Op vrijdag 16 mei 2025 14:33 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Dat zou ook kunnen, het is wel interessant dat Montaigne een eeuw eerder deze problemen wel degelijk al herkende. Wellicht omdat de late middeleeuwen juist erg legalistisch waren, zie o.a. de serie boeken over de late middeleeuwen van Frances en Joseph Gies hierover.
Uiteraard, maar Montesquieu was bij uitstek iemand die de periode ervoor, inclusief de late middeleeuwen, grondig onderzocht en zo op zijn conclusies uitkwam.quote:Op vrijdag 16 mei 2025 15:40 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Met Latijn is het natuurlijk wel veel makkelijker om je in te beelden dat je dingen zo exact kunt uitdrukken dat er geen ruimte voor interpretatie is dan met een levende taal waarin je aldoor misverstanden en dubbelzinnigheid tegenkomt. Het was een erg legalistische tijd inderdaad, de Nederlandse opstand bijvoorbeeld, was ook een al juridische heen en weerschrijverij tussen de gevechtshandelingen door.
Maar Montesquieu's "de l'Esprit des Lois" is van 250 jaar na de late Middeleeuwen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |