Goeie tip.quote:Op maandag 12 mei 2025 12:17 schreef mvdejong het volgende:
Ik hoop dat ze dat bij mij niet verplicht gaan doen, want naast de kosten voor een inductie-kookplaat heb ik dan voor meer dan 2k EUR aan aluminium pannen (vooral Calphalon en Woll) die dan waardeloos zijn geworden.
Ben je ook klaar mee. Ik krijg 4 kookpannen 'gratis' en een hapjespan. Fluitketel moet ik zelf verzorgen (en de rest).quote:Op maandag 12 mei 2025 12:17 schreef mvdejong het volgende:
Ik hoop dat ze dat bij mij niet verplicht gaan doen, want naast de kosten voor een inductie-kookplaat heb ik dan voor meer dan 2k EUR aan aluminium pannen (vooral Calphalon en Woll) die dan waardeloos zijn geworden.
Keramische kookplaten zijn wat kritischer met pannen omdat deze goed vlak moeten zijn. Ze verwarmen door contact met de pan dus met oude pannen die op gas gebruikt zijn, kan het zijn dat de pannen al wat krom zijn. Maar dat hoeft niet. Kwestie van testen. En zoals Irritatie100 al zegt: keramische kookplaat blijft langer warm, ook niet handig als je katten of vrij vliegende vogels hebt.quote:Op maandag 12 mei 2025 12:40 schreef gepromoveerT het volgende:
[..]
Ben je ook klaar mee. Ik krijg 4 kookpannen 'gratis' en een hapjespan. Fluitketel moet ik zelf verzorgen (en de rest).
Ik heb ook vernomen dat er keramische kookplaten in de handel zijn. Zelf heb ik daar niet naar gekeken (zie nou al door de bomen het bos niet), maar wellicht is dat bij jouw een oplossing voor het probleem. Geen idee of dat wat is.
Bij 60 centimeter inductiekookplaten zal je vaak op 2 kookgroepen uitkomen, bij 90cm op 3.quote:Op maandag 12 mei 2025 12:07 schreef gepromoveerT het volgende:
Hallo,
Ik ga verplicht van het gas af en zal via inductie gaan koken. Dus, u raadt het al, wil ik een inductiekookplaat kopen, maar welke?
De afmeting moet max. 62 cm. breed zijn en de nis, oftewel de 'diepte' moet max. 60 cm. zijn; dus 62x 60 cm.
Tevens dient deze geschikt te zijn voor 3 x 25A, 3 fasen en voorzien van een perilex stekker.
Een vierpitter is voldoende.
Tevens graag een schuifregelaar** voor de warmte, uiteraard per pit. Het schijnt dat ook een boosterfunctie tot de mogelijkheden behoort.
En ben ik nog iets vergeten???
Budget is pak hem beet ¤ 800,=.
ik heb inmiddels begrepen dat er een prijsrange is van tussen de 200 en 3.500 Euro.
Wie kan mij van advies voorzien?
Resumerend:
-62x 60 cm. max. vierpitter
-3 x 25A, 3 fasen
-perilex stekker
-boosterfunctie
-max. pakweg ¤ 800,=
**ik beschik ook over een airfryer en ik blijf de knopjes voor tijd en temperatuur maar aanklikken. Handiger lijkt mij een schuifregelaar.
Voor de geïnteresseerden:
Van het gas af is nogal een ingreep. De hele straat en straten in de omgeving waren/zijn opgebroken. De huisaansluitingen gaven ook gedonder en tijdens de eindfase zal de aannemer 10 dagen in je huis aanwezig moeten zijn om de stoppenkast te vernieuwen, de gasleidingen te verwijderen, de perilex-aansluiting in de keuken te verzorgen, de cv-installatie te vervangen voor een stadswarmte apparaat en iets met de radiatoren en thermostaat te doen.
Gedurende deze tijd zal je één of twee dagen geheel geen elektra hebben en ben ik verplicht om een "warmte-contract" bij Eneco af te sluiten. Ben ik allemaal mooi klaar mee.
En voor de liefhebber:
Ik heb daarna een Atag 4 pitter inbouwgaskookplaat van roestvrij staal met heuse ontstekingsbougies (230V.) over, die in de jaren 80 800 gulden kostte. Moet iets opgeknapt worden. Voor een zacht prijsje over te nemen.
N.B. Eén keer per 3 maanden met chroomreiniger schoonmaken en dat ding bling-blinkt, waarna het vuil er met een doekje zo vanaf te schuiven is. Izz handig.
Thanks, Denk dat ik daar ook heel erg blij mee zal zijnquote:Op maandag 12 mei 2025 13:03 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Bij 60 centimeter inductiekookplaten zal je vaak op 2 kookgroepen uitkomen, bij 90cm op 3.
Dan gebruik je 2 van de 3 fasen in totaal (dus 7,4kW maximaal).
Daar zijn mogelijk wel uitzonderingen op maar ik denk niet dat die extra fase veel toevoegt, tenzij je altijd op volle boost alles wil laten overkoken
Ik denk dat je heel blij gaat worden van de Siemens EX675HXC1E en die is wel te vinden binnen je budget, als je wat online rond shopt.
Deze kookplaat heeft ook halve standen, wat veel nauwkeuriger werkt (net het verschil tussen pruttelen of overkoken).
Ja, helaas is het gat niet het probleem, maar de afstand tussen een richel in de muur en het aanrecht. Die afstand is krek 62 cm.quote:Op maandag 12 mei 2025 15:13 schreef Wantie het volgende:
Ik heb zelf een 60 cm gastoestel vervangen door een 80 cm inductie kookplaat.
Die past in hetzelfde gat, maar door de extra breedte passen de koekenpannen er beter op dan een 60 cm kookplaat.
Okee, maar mijn ervaring met elektrisch, al 30 jaar geleden of zo is: pannetje melk op "vuur". Melk gaat koken, je blaast tegen het overkoken en zet de elektra uit. Blijft heet, pannetje kookt over.quote:Op maandag 12 mei 2025 14:41 schreef Marsenal het volgende:
Als je eenmaal gewend bent aan inductie wil je nooit meer anders, voor het dagelijkse huis tuin en keuken-koken.
Inductie reageert ongeveer zoals koken op gas.quote:Op maandag 12 mei 2025 16:46 schreef gepromoveerT het volgende:
[..]
Okee, maar mijn ervaring met elektrisch, al 30 jaar geleden of zo is: pannetje melk op "vuur". Melk gaat koken, je blaast tegen het overkoken en zet de elektra uit. Blijft heet, pannetje kookt over.
Is dat met inductie anders? Kan je het pannetje laten staan?
Precies wat onze Prins al zegt, het koken stopt onmiddellijk als je de inductiekookplaat uitzet.quote:Op maandag 12 mei 2025 16:46 schreef gepromoveerT het volgende:
[..]
Okee, maar mijn ervaring met elektrisch, al 30 jaar geleden of zo is: pannetje melk op "vuur". Melk gaat koken, je blaast tegen het overkoken en zet de elektra uit. Blijft heet, pannetje kookt over.
Is dat met inductie anders? Kan je het pannetje laten staan?
En zelfs dat krijg je er vrij makkelijk af allemaal. Ik maak elke avond de kookplaat schoon met speciale spray en dan is het weer als nieuw.quote:Op maandag 12 mei 2025 17:22 schreef Wantie het volgende:
[..]
Precies wat onze Prins al zegt, het koken stopt onmiddellijk als je de inductiekookplaat uitzet.
Bij overkoken van melk haal je dan even een vochtige doek erover en klaar.
Dat is weer een voordeel ten opzichte van gas: geen hoekjes etc bij het schoonmaken, en er bakt niets aan op de plaat.
Dat gebeurt alleen als je de plaat of onderkant van de pan niet goed schoon houdt, waardoor door de hitte van de pan zelf etensresten aankoeken op de plaat.
Okee, thanks, en nu maar gaan zoeken, waar ik een teringhekel aan heb. Zal dus waarschijnlijk de Siemens van Prince worden.quote:Op maandag 12 mei 2025 17:22 schreef Wantie het volgende:
[..]
Precies wat onze Prins al zegt, het koken stopt onmiddellijk als je de inductiekookplaat uitzet.
Bij overkoken van melk haal je dan even een vochtige doek erover en klaar.
Dat is weer een voordeel ten opzichte van gas: geen hoekjes etc bij het schoonmaken, en er bakt niets aan op de plaat.
Dat gebeurt alleen als je de plaat of onderkant van de pan niet goed schoon houdt, waardoor door de hitte van de pan zelf etensresten aankoeken op de plaat.
Mag het ook mijn ouderwetse fluitketel zijn die ik wegflikker, die inmiddels helemaal geblakerd is vanwege het droogkoken; hetgeen wel weer goed is tegen ketelsteen.quote:Op maandag 12 mei 2025 17:33 schreef Marsenal het volgende:
En inductie is heul snel. Probeer maar eens een pannetje water te koken. Dan flikker je meteen de waterkoker in de kliko, je leeft nu in de toekomst.
Eigenlijk voor water koken is dat heel fijn maar voor bakken kan je beter eerst de pan rustig opwarmen. Het nadeel is dat de inductie uit een kleine cirkel van cirkel 10 cm doorsnede komt. De koekenpan heeft tijd nodig om de warmte goed door te geven tot aan de randen. Als je te snel doet dan smelt de boter aan de binnenkant maar niet aan de buitenkant.quote:Op maandag 12 mei 2025 17:33 schreef Marsenal het volgende:
En inductie is heul snel. Probeer maar eens een pannetje water te koken. Dan flikker je meteen de waterkoker in de kliko, je leeft nu in de toekomst.
Kijk even goed naar dit soort functies en de toegevoegde waarde. Mijn oven heeft de functie om op afstand te bedienen maar moet altijd van te voren worden aangezet op de oven en vervalt na 24 uur. Eigenlijk heeft het weinig nut en gebruik ik het nooit. Bij het koken moet je er toch vaak bij zijn.quote:Op maandag 12 mei 2025 20:03 schreef gepromoveerT het volgende:
[..]
Mag het ook mijn ouderwetse fluitketel zijn die ik wegflikker, die inmiddels helemaal geblakerd is vanwege het droogkoken; hetgeen wel weer goed is tegen ketelsteen.
Het klinkt allemaal heel geweldig en na aansluiting krijg je natuurlijk stroomstoornissen door heel het land, net zoals in die pauperlanden, omdat we zo nodig te gauw van het gas afmoeten. Zit ik straks met m'n prima inductieplaat
En wat ik het meest verbazingwekkend vind, dat HomeConnect: met de app voor Android en iOS heeft u altijd en overal controle over uw kookplaat.
Hahaha, waar is dat nou weer goed voor; om je vriendin te pesten? Maar dan zit jij met een verpieterde maaltijd. Trouwens, moet ik eerst een vriendin zien te vinden. Wellicht een goede openingszin voor in het café: "ik heb een Siemens inductiekookplaat". Wat zal het antwoord zijn? "Jammer, dan kan je niet aan het gas gaan hangen" of zoiets![]()
10 cm lijkt mij erg stug.quote:Op maandag 12 mei 2025 20:09 schreef Brembo het volgende:
[..]
Eigenlijk voor water koken is dat heel fijn maar voor bakken kan je beter eerst de pan rustig opwarmen. Het nadeel is dat de inductie uit een kleine cirkel van cirkel 10 cm doorsnede komt. De koekenpan heeft tijd nodig om de warmte goed door te geven tot aan de randen. Als je te snel doet dan smelt de boter aan de binnenkant maar niet aan de buitenkant.
[..]
Kijk even goed naar dit soort functies en de toegevoegde waarde. Mijn oven heeft de functie om op afstand te bedienen maar moet altijd van te voren worden aangezet op de oven en vervalt na 24 uur. Eigenlijk heeft het weinig nut en gebruik ik het nooit. Bij het koken moet je er toch vaak bij zijn.
Klopt hoor, die zijn best fors maar de energie wordt wel vooral in het midden afgegeven.quote:Op maandag 12 mei 2025 20:28 schreef Wantie het volgende:
[..]
10 cm lijkt mij erg stug.
In de meeste gevallen is de inductie zone even groot als de diameter van je pan.
Bij het uitzoeken van een plaat een van de punten om op te letten.
Een koekenpan kun je het beste wat langzamer opwarmen, omdat die anders krom kan trekken.
Dat is bij inductie een no go.
Hoorde vandaag dat die extra fase ervoor zorgt dat je de 4 pitten op volle hitte kan zetten, wat met twee fasen niet kan. Morgen komt de aannemer langs en dan zal ik het hem eens vragen.quote:Op maandag 12 mei 2025 13:03 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Bij 60 centimeter inductiekookplaten zal je vaak op 2 kookgroepen uitkomen, bij 90cm op 3.
Dan gebruik je 2 van de 3 fasen in totaal (dus 7,4kW maximaal).
Daar zijn mogelijk wel uitzonderingen op maar ik denk niet dat die extra fase veel toevoegt, tenzij je altijd op volle boost alles wil laten overkoken
Ik denk dat je heel blij gaat worden van de Siemens EX675HXC1E en die is wel te vinden binnen je budget, als je wat online rond shopt.
Deze kookplaat heeft ook halve standen, wat veel nauwkeuriger werkt (net het verschil tussen pruttelen of overkoken).
Hoe vaak kook je 4 pannen water tegelijkertijd.quote:Op dinsdag 13 mei 2025 16:10 schreef gepromoveerT het volgende:
[..]
Hoorde vandaag dat die extra fase ervoor zorgt dat je de 4 pitten op volle hitte kan zetten, wat met twee fasen niet kan. Morgen komt de aannemer langs en dan zal ik het hem eens vragen.
Voorlopig is het dus exit met die Siemens. Als je gebruik kan maken van 3 fasen, dan wil ik ook 3 fasen, vooral omdat ik het nieuw aanschaf. Helaas peanutbutter of zoiets.
Hoorde van wie?quote:
60cm en 3-fasen? Succes met zoeken.quote:dat die extra fase ervoor zorgt dat je de 4 pitten op volle hitte kan zetten, wat met twee fasen niet kan. Morgen komt de aannemer langs en dan zal ik het hem eens vragen.
Je hebt nu een beetje een probleem in je hoofd gecreëerd dat er niet is.quote:Voorlopig is het dus exit met die Siemens. Als je gebruik kan maken van 3 fasen, dan wil ik ook 3 fasen, vooral omdat ik het nieuw aanschaf. Helaas peanutbutter of zoiets.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |