https://www.nu.nl/economi(...)sische-dreiging.htmlDe Europese Unie wil de komende jaren kunnen beschikken over een groter budget. Met dat geld hoopt Brussel de verschillende uitdagingen van deze tijd aan te kunnen, op het gebied van bijvoorbeeld defensie en versterking van de Europese economie.
Een meerderheid van het Europees Parlement stemde woensdag in met een mogelijke verhoging van het budget voor de periode 2028 tot en met 2034. Ook de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, heeft eerder al laten weten een groter budget te willen.
Dat geld moet naar onder meer defensie gaan. De veiligheid van Europa staat onder druk door aan de ene kant de Russische dreiging en aan de andere kant de Amerikanen die vraagtekens plaatsen bij de veiligheidsgaranties die ze Europa in het verleden gaven.
Ook wil Brussel meer geld pompen in de eigen economie om zo de concurrentie aan te kunnen met China en de Verenigde Staten, de andere economische machtsblokken. Daarnaast wil de EU graag dat essentiële goederen, zoals microchips, vaker op het eigen continent worden gemaakt.
Verder wil Brussel meer geld voor klimaatmaatregelen en het aflossen van schulden. Zo had de EU eind 2023 een schuld van bijna 460 miljard euro. Naar verwachting gaat 20 procent van het toekomstige budget op aan het afbetalen van leningen.
Dat het Parlement en de Commissie meer geld willen, betekent niet dat ze dat ook krijgen. Diverse lidstaten, waaronder Nederland, zien dat niet zitten. Het kabinet-Schoof heeft eerder al gezegd juist minder te willen betalen.
Op dit moment draagt elke lidstaat 1 procent van zijn bruto binnenlands product af aan de Europese Unie. Hierdoor heeft de EU voor de huidige budgetperiode (2021-2027) in totaal 1,2 biljoen euro tot haar beschikking.
Als het aan het Europees Parlement ligt gaat dat dus omhoog, al is onduidelijk met hoeveel. Het stelt alleen dat er een "verantwoorde en rechtvaardige" verhoging moet komen.
Daarbij kijkt Brussel niet alleen naar hogere afdrachten van lidstaten: het wil ook kijken naar mogelijkheden om zelf geld op te halen. Zo heeft de EU nu al inkomsten uit bijvoorbeeld importheffingen op producten van buiten Europa en heffingen op niet-gerecycled plastic. Mogelijk komen daar meer eigen inkomsten bij, al is niet gespecificeerd waar die vandaan moeten komen.
Het vaststellen van het nieuwe budget kan nog wel even duren. De stemming van woensdag was slechts een van de vele stappen die moeten worden gezet.
Zo komt de Europese Commissie in juli met een eerste voorstel, waarna het Europees Parlement in het najaar met zijn visie hierop komt. Ook de lidstaten zullen zich nadrukkelijk mengen in de gesprekken. Omdat het budget pas geldt voor de periode vanaf 2028, hebben de onderhandelende partijen nog even de tijd.
Bij het opstellen van de nieuwe begroting kijkt de Europese Commissie ook naar de mogelijkheid om gezamenlijke leningen aan te gaan. Ook hier is het Nederlandse kabinet geen voorstander van. Het vreest voor extra kosten als andere landen niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen.
Ts
Tuurlijk de noorden mogen de portemonnee open gaan trekken.
Geweldige toch
Even de belasting gaan verhogen.
Die maar van 21-30% weet je wat maakt er 50% .
Even door het zuurbijten toch?
Oja binnen kort een kunstgebit nodig .
Wie wil doneren kwa ¤¤¤ .