......onduidelijk waar miljarden heengaan
Reusachtige schuldenberg: ’Toekomstige EU-begrotingen flink onder druk’
De Europese Rekenkamer maakt gehakt van het Europese coronaherstelfonds. De waakhond laat in een evaluatierapport geen spaan heel van het financieringsvehikel waar Brussel honderden miljarden euro’s voor heeft geleend.
De Europese Commissie van voorzitter Ursula von der Leyen kan zich niet vinden in de kritiek en spreekt over een ’verschil van interpretatie’.
quote:
De Europese Commissie van voorzitter Ursula von der Leyen kan zich niet vinden in de kritiek en spreekt over een ’verschil van interpretatie’.
Onder luid protest van Nederland heeft Brussel tijdens de pandemie een fonds van ruim 800 miljard euro opgericht om lidstaten te helpen bij economisch herstel. Het fonds is bijna volledig gefinancierd via gezamenlijke leningen. Om in aanmerking te komen voor de leningen en subsidies moesten lidstaten plannen en hervormingen aanleveren.
Nu het tijdelijke fonds ten einde loopt blikt de Europese Rekenkamer terug. De waakhond is niet mals voor Brussel en heeft een waslijst aan kritiekpunten opgesteld. Zo is er geen goed beeld van wie de uiteindelijke ontvangers zijn van het geld, is er overlapping met andere EU-fondsen en is het onduidelijk wat het subsidiefestijn allemaal precies heeft opgeleverd.
De Rekenkamer stelt verder dat lidstaten geld hebben ontvangen voor projecten zonder dat duidelijk is of ze ooit worden afgerond en wijst op de gebrekkige controles waar landen zelf voor verantwoordelijk zijn.
Schuldenberg
Hoe de reusachtige schuldenberg wordt terugbetaald is nog altijd onduidelijk. EU-landen weigeren tot nu toe in te stemmen met Brusselse voorstellen voor nieuwe eigen inkomsten of EU-belastingen. Bovendien heeft de Europese Commissie zich verslikt in de gestegen rentevoet.
„Samen met de terugbetalingen zal dit de toekomstige EU-begrotingen flink onder druk zetten”, waarschuwt de in Luxemburg gevestigde instelling. Mocht er ooit een nieuw leenavontuur komen, dan vindt de Rekenkamer dat Brussel voortaan vooraf een plan moet maken voor de aflossing.
’Ongekende investeringen en hervormingen’
De Europese Commissie kan zich niet vinden in veel kritiekpunten en rept over een ’verschil van interpretatie’. „We moeten trots zijn op wat Europa al heeft bereikt met het fonds. Het heeft een ongekend aantal investeringen en hervormingen mogelijk gemaakt, waar miljoenen burgers en bedrijven van hebben geprofiteerd”, meent Eurocommissaris Valdis Dombrovskis.
Brussel werkt momenteel aan het optuigen van een nieuwe gezamenlijke lening van 150 miljard euro voor defensie-investeringen. Dit geld zal worden uitgeleend aan lidstaten die zelf niet goedkoop kunnen lenen. EU-lidstaten zijn al weken in discussie over de randvoorwaarden.
https://www.telegraaf.nl/(...)r-miljarden-heengaan800 miljard en geen zicht op waar het gebleven is.
Dus wat zijn de plannen...........
Nog eens 800 miljard voor wapens kopen en dat gaat natuurlijk wel goed