abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  maandag 28 april 2025 @ 14:08:15 #1
34614 jogy
Hersenflatulent
pi_217486436
Omdat er in de supermarkt tegenwoordig steeds minder suikerhoudende frisdranken zijn en ik de nepsuiker smaak ranzig vindt ben ik begonnen met het maken van eigen frisdrank en ben redelijk geschokt hoe makkelijk het is :@.

Ik heb dit recept gebruikt: https://toriavey.com/the-old-fashioned-way-homemade-ginger-beer/ en doe dat in 2 frisdrankflessen van een liter en gooi het in een donker kastje. Elke dag een paar keer ontluchten en weer rustig mixen en weer terugzetten. Na 2/3 dagen in de koelkast en je hebt best erg lekkere gember frisdrank.

Nu zou ik ook een soortgelijk willen doen met bijvoorbeeld druiven of sinasappels of ander fruit want gember frisdrank is lekker hoor maar als ik sinas frisrank kan maken zou het helemaal kek zijn.

Iemand advies?
Iedereen is de hoofdrolspeler van zijn eigen komedie.
Vrijheid
pi_217486897
Ik heb hier vroeger veel mee geexperimenteerd. Je kan alles met suiker als basis gebruiken dus ook gewoon limonade op basis van siroop. Maar pas op dat er niet te veel conserveermiddel in zit want dat kan de fermentatie in de weg zitten. Ik heb zelf vaak een "ginger bug" ipv bakkers/biergist gebruikt. Dat vind ik zelf lekkerder, met bakkersgist gaat je drank wel wat brodig smaken en met brouwersgist kan het best alcoholisch worden.

Een ginger bug is beetje vergelijkbaar met een zuurdesemstarter, je moet eerst de van nature aanwezige gist die op gemberwortel zit opkweken met suiker, dat duurt een dag of 5. Zie bijv https://anithemaakt.nl/re(...)gemberstarter-maken/ voor instructies. Je hebt wel goede verse biologische gemberwortel nodig anders werkt het niet goed. Het vocht van de ginger bug kun je als starter gebruiken om alles met suiker te fermenteren. Eerst laten fermenteren in een niet afgesloten pot (wel met een deksel erop), dagelijks even roeren, als het begint te bruisen, dan bottelen in plastic fles voor de tweede fermentatie, en als de fles keihard is geworden de koelkast in. Hele proces kan wel paar weken duren, veel langer dan met gewoon gist.
  maandag 28 april 2025 @ 15:12:27 #3
34614 jogy
Hersenflatulent
pi_217486968
@Farenji Dank! Ik was idd al benieuwd wat het verschil nou was maar dat dus. Geen gist buiten wat gember in zich heeft. En die ginger bug kan je dan gebruiken om verschillende fruitige frisdrankjes te maken? Ik las ook her en der dat je zo'n ginger bug met wat onderhoud goed zou kunnen blijven gebruiken voor langere tijd dus dat is wel fijn.

Ik moet overigens wel zeggen dat het frisdrankje wat ik nu heb met een paar gram gist totaal niet gisterig/brodig smaakt maar wil zeker wel een beetje in die ginger bug duiken omdat je er veel meer mee kan.
Iedereen is de hoofdrolspeler van zijn eigen komedie.
Vrijheid
pi_217486990
Leuk, ik ben ook toevallig vorige week begonnen met dit soort experimenten: een ginger bug en een magnolia limonade.

De blaadjes van de magnolia in onze tuin met wat maple syrup ingekookt, en daarna met gember, appel, sinaasappel in een grote open weckpot weggezet. Na 2 dagen gezeefd en overgedaan in flessen in de hoop dat de fermentatie tot bruisende limo zou leiden of zelfs een vleugje alcohol.

Het is 2 liter heel frisse - maar helaas wel amper koolzuurhoudende- limonade geworden. Er zat een duidelijk melkzuur hintje aan, en het smaakt heerlijk verfrissend. Super easy om te maken, dus dat ga ik direct nog een keer doen!

De ginger bug is ook niet heel bruisend (af en toe zie je een belletje) maar ruikt wel funky, misschien kan ik daarmee nog wat extra pit aan de volgende batch magnolia limonade toevoegen.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_217487059
quote:
14s.gif Op maandag 28 april 2025 15:12 schreef jogy het volgende:
@:Farenji Dank! Ik was idd al benieuwd wat het verschil nou was maar dat dus. Geen gist buiten wat gember in zich heeft. En die ginger bug kan je dan gebruiken om verschillende fruitige frisdrankjes te maken? Ik las ook her en der dat je zo'n ginger bug met wat onderhoud goed zou kunnen blijven gebruiken voor langere tijd dus dat is wel fijn.

Ik moet overigens wel zeggen dat het frisdrankje wat ik nu heb met een paar gram gist totaal niet gisterig/brodig smaakt maar wil zeker wel een beetje in die ginger bug duiken omdat je er veel meer mee kan.
Gist is gist, broodgist is ook niet kieskeurig, als er maar suiker in zit, maar de smaak en het alcoholpercentage verschilt wel per type gist. Er zijn qua starter veel meer mogelijkheden, bijv verse wei (restproduct van kaas) bevat ook veel gist, en heel veel fruit heeft zelf ook genoeg natuurlijke gist (zoals bijv druiven voor wijn). Ik heb ook wel gehoord van mensen die brood bakten met een ginger bug.

En dan heb je ook nog dingen als waterkefir-korrels, dat is een "scoby", een Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. Die kun je niet "vanuit nul" opkweken, je zal er een paar van iemand moeten krijgen en dan gaan ze zich vanzelf vermenigvuldigen als je ze "voedt". Net als een "kombucha zwam" waar je zoete thee mee fermenteert, maar dat vind ik zelf vrij ranzig.
pi_217487126
quote:
0s.gif Op maandag 28 april 2025 15:16 schreef Gripper het volgende:
De ginger bug is ook niet heel bruisend (af en toe zie je een belletje) maar ruikt wel funky, misschien kan ik daarmee nog wat extra pit aan de volgende batch magnolia limonade toevoegen.
Een ginger bug moet na een aantal dagen wel goed gaan bruisen en bubbelen, zeker als je roert, anders is er iets mis.
pi_217487280
God was in Christ, reconciling the world unto himself, not imputing their trespasses unto them;
  Spellchecker maandag 28 april 2025 @ 16:29:39 #8
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_217487449
quote:
0s.gif Op maandag 28 april 2025 15:39 schreef Farenji het volgende:

[..]
Een ginger bug moet na een aantal dagen wel goed gaan bruisen en bubbelen, zeker als je roert, anders is er iets mis.
heb niet echt super vers-vers gember gebruikt, en de gemberstukken liggen op onze fruitschaal ook gewoon tegen ander fruit aan. Moet er echt bruis / prik in de bug zitten als je het sap proeft?
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_217487495
Had verwacht dat dit een @Mikeytt topic was toen ik de TT zag.
pindazakje
pi_217487531
quote:
0s.gif Op maandag 28 april 2025 16:32 schreef Gripper het volgende:

[..]
heb niet echt super vers-vers gember gebruikt, en de gemberstukken liggen op onze fruitschaal ook gewoon tegen ander fruit aan. Moet er echt bruis / prik in de bug zitten als je het sap proeft?
Ik heb het nooit geproefd, en ik denk ook niet dat het echt gaat "prikken" als je het niet onder druk zet, maar je moet het wel horen bruisen als je beetje schudt of roert.
  Moderator / Redactie Sport maandag 28 april 2025 @ 17:16:23 #12
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_217487863
Voor Ginger Ale gebruik ik het recept van Yvette van Boven.
https://www.vpro.nl/progr(...)oney-ginger-ale.html :)

Bekijk deze YouTube-video
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
pi_217488120
quote:
89s.gif Op maandag 28 april 2025 14:08 schreef jogy het volgende:
Omdat er in de supermarkt tegenwoordig steeds minder suikerhoudende frisdranken zijn en ik de nepsuiker smaak ranzig vindt ben ik begonnen met het maken van eigen frisdrank en ben redelijk geschokt hoe makkelijk het is :@.

Ik heb dit recept gebruikt: https://toriavey.com/the-old-fashioned-way-homemade-ginger-beer/ en doe dat in 2 frisdrankflessen van een liter en gooi het in een donker kastje. Elke dag een paar keer ontluchten en weer rustig mixen en weer terugzetten. Na 2/3 dagen in de koelkast en je hebt best erg lekkere gember frisdrank.

Nu zou ik ook een soortgelijk willen doen met bijvoorbeeld druiven of sinasappels of ander fruit want gember frisdrank is lekker hoor maar als ik sinas frisrank kan maken zou het helemaal kek zijn.

Iemand advies?
Ik heb het ook wel eens gemaakt met verse gember, maar dan met champagnegist ipv broodgist. Champagnegist geeft een erg neutrale smaak en kan beter tegen hogere alcohol percentages.

De fermentatie nam ongeveer een week in beslag in een gistvat (hydrometer gaf amper nog verandering aan), daarna 2de fermentatie in de fles voor 2 weken. Dus allemaal wat korter dan wat je normaal met bierbrouwen doet.

Ik vond het resultaat in het begin niet zo om naar huis te schrijven. Geen idee of ik te veel gember of te veel suiker had gebruikt. Maar ik had een aantal flessen bewaard en na 3 a 4 maanden (!) was het best lekker. Ik geloof dat mijn gemberbier uiteindelijk iets van 4.5% alcohol bevatte. Als je geen bierbrouw spullen in huis hebt, zou ik afraden om het zo lang te bewaren buiten de koelkast :D

Ik had nooit van die "ginger bug" gehoort, maar het klinkt een beetje als de "scoby" bij kombucha. Als ik ooit weer een lading verse gember op de farmersmarket tegenkom, dan ga ik het nog eens proberen.

Advies voor andere dranken: zorg dat je al je equipment goed schoonmaakt. Kijk of je op natuuirlijke gisten (bv met druiven) wilt vertrouwen of dat je bij een brouwwinkel binnen loopt en naar een neutraal gist vraagt.

[ Bericht 0% gewijzigd door devzero op 28-04-2025 18:41:42 ]
pi_217488393
Oew interessant topic!
Gember ber is erg lekker! :Y Ik heb reviews gezien van allerlei verschillende merken waarbij Schweppes enzo bedroevend slecht uit de test kwamen.
Zelf maken klinkt veel beter! ^O^
  maandag 28 april 2025 @ 18:59:36 #15
34614 jogy
Hersenflatulent
pi_217488545
@devzero ik heb nog wel ergens een goedkoop bierbrouw setje maar ga nu voor een (nagenoeg) alcohol vrije frisdrank. Tijdje geleden stond ik wel op het punt om een semi prosumer bierbrouw setje aan te schaffen maar de interesse is alweer weggeëbd voorlopig.
Iedereen is de hoofdrolspeler van zijn eigen komedie.
Vrijheid
  maandag 28 april 2025 @ 19:00:48 #16
34614 jogy
Hersenflatulent
pi_217488553
quote:
0s.gif Op maandag 28 april 2025 17:16 schreef borisz het volgende:
Voor Ginger Ale gebruik ik het recept van Yvette van Boven.
https://www.vpro.nl/progr(...)oney-ginger-ale.html :)

Bekijk deze YouTube-video
Die lijkt idd erg op die van mij, alleen die ik er dan geen honing in, maar verder redelijk hetzelfde. :).
Iedereen is de hoofdrolspeler van zijn eigen komedie.
Vrijheid
pi_217488582
quote:
14s.gif Op maandag 28 april 2025 18:59 schreef jogy het volgende:
@:devzero ik heb nog wel ergens een goedkoop bierbrouw setje maar ga nu voor een (nagenoeg) alcohol vrije frisdrank. Tijdje geleden stond ik wel op het punt om een semi prosumer bierbrouw setje aan te schaffen maar de interesse is alweer weggeëbd voorlopig.
Dan inderdaad minder suiker gebruiken, korter laten fermenteren en bijna direct de flesjes in de koelkast. Dan heb je een beetje fermentatie voor de CO2, maar niet zoveel alcohol.
  maandag 28 april 2025 @ 20:30:52 #18
34614 jogy
Hersenflatulent
pi_217489325
quote:
14s.gif Op maandag 28 april 2025 19:07 schreef devzero het volgende:

[..]
Dan inderdaad minder suiker gebruiken, korter laten fermenteren en bijna direct de flesjes in de koelkast. Dan heb je een beetje fermentatie voor de CO2, maar niet zoveel alcohol.
Jup, twee dagen lekker in de eerste en enige fermentatie en die fles sist als een malle bij het openen :9. Maar nu nog andere smaken en dan ben ik helemaal blij.
Iedereen is de hoofdrolspeler van zijn eigen komedie.
Vrijheid
pi_217489345
quote:
14s.gif Op maandag 28 april 2025 20:30 schreef jogy het volgende:

[..]
Jup, twee dagen lekker in de eerste en enige fermentatie en die fles sist als een malle bij het openen :9. Maar nu nog andere smaken en dan ben ik helemaal blij.
Je zult zelf even moeten experimenteren met hoeveel suiker je toevoegt: te weinig suiker en de fermentatie komt niet goed op gang, maar te veel suiker en je hebt een mierzoet drankje
pi_217489942
Ik zou vanwege het alcoholgehalte voorzichtig zijn met broodgist en brouwersgist. Daarmee maak je echt bier en dat kan best wel wat alcohol bevatten (op zich prima, maar dan noemen we het geen frisdrank meer). Als je het alleen bij een gingerbug houdt, blijft het alcoholpercentage veel lager.

Persoonlijk vind ik zelfgemaakte siroop met bruiswater eigenlijk ook al heel lekker. Een goed pittige gembersiroop, of een vruchtensiroop met wat kruiden erdoor.

Juni-juli bloeit er weer volop vlierbesbloesem in de gemeenteperkjes en daar trek je heerlijke siroop van. Een klein schepje citroenzuur (toko) erdoor, om hem wat frisser te maken, en je hebt een siroop die met bruiswater fantastische frisdrank maakt. In het engels heet het elderflower.
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')