Die 80-85°C voor het pootje zit 'm in het knookje

die moet ook minimaal 70°C zijn. Omdat Salmonella etc. dood is vanaf 70°C. Daaronder wordt het risico op nachtje dun poepen wanneer je op een botje sabbelt die niet warm genoeg is geweest, voor oudjes of zwakkeren onder ons zou dit fataal kunnen zijn. Dus is het vlees rond het knookje 85° dan is et knookje zeker 70°...
Dus meet je met de thermometer kip met knook, dan moet daar waar de knook in zit de juiste temperatuur hebben. Dat houd verder wel een beetje op bij kip bij het pootje waar het maar 2 van heeft.
Het borstje heeft geen knook, het borstbeen verdeeld de filet in 2 delen en daaronder zitten de ribben en dan is er holte wanneer het hele kip betreft.
Heb je een gefileerd pootje, een Kippendij Filet zonder knook, dan spreekt voor zich wanneer het knookje er niet is? .... 70° meer dan genoeg. Hoewel een kippendij filet maar een dun stukje vlees is, valt daar niet veel te meten met een een kernthermometer. Is ook wat vettiger vlees en wanneer je dit in een hete pan bakt tot het vetrandje knapperig is 5 minuten, dan ben je wel klaar...
Wat betreft oven, ook daar kun je kerntemperatuur meten, oven open, meten oven dicht indien niet goed en door. Ook zijn er kernthermometer speciaal voor ovens met hittebestendige voeler/kapel en plaats je de meter buiten de oven. Wat met een draaiend spit niet zal werken, grijp dan terug op oven open/dicht methode.
Verder blijf bij de < -/+ ¤13 supermarkt plofkippen weg, daar kun je niets mee aanvangen blijft droog wat je ook doet...
Wil je kip, ga naar een goede poelier en vraag naar een Land Kip (die komen doorgaans uit Frankrijk). Daar betaal je iets meer voor +/- ¤17 maar dan heb je ook wat, dat je bijna niet kunt verknallen met iets te heet bereiden bv.
![large.jpeg]()
Waar ligt dit aan? Aan de tijd en het voer dat de kip krijgt om slachtrijp te worden, plofkip is paar weken zo dik als maar wat en een opgefokte bodybuilder zonder vet in de spiermassa, dus droog... De Land Kip krijgt wat meer tijd en beter voer en zoekt ook natuurlijk voer op het land, wormen, planten etc. Die maken wat meer vetweefsel aan in de spieren en dat maakt ze smaakvoller en minder droog.
Koop en maak 1 keer kip van kwaliteit goed en je gaat nooit meer terug naar de supermarkt kip... Volgens mij bescheiden mening is AH kip etc. niet te pruimen... Geld weggooien... Is daarnaast ook beter voor de kip in kwestie die troep niet te kopen...