Kabinet draait geldkraan dicht: geen voedselcontroles op heetste Koningsdag in jaren
Zie je zaterdag ergens op de markt een lekker visje liggen, of lonkt een overheerlijke tompouce naar je? Let dan goed op! De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet dit jaar voor het eerst geen inspecteurs in op Koningsdag. De reden? Een tekort aan geld vanuit het kabinet. „We moeten nog scherpere keuzes maken”, aldus de NVWA.![de-jaarlijkse-vrijmarkt-in-het-centrum-van-utrecht]()
Met temperaturen die lokaal kunnen oplopen tot 20 graden, belooft dit een van de warmere Koningsdagen te worden sinds de nationale feestdag op 26 of 27 april wordt gevierd. Die hoge temperaturen vergroten echter ook het risico op bedorven voedsel bij de vele eetkraampjes die op markten door het hele land staan.
Al vanaf ongeveer 15 graden neemt de kans op bacteriegroei exponentieel toe. Wie een taartje of tompouce eet dat urenlang in de zon heeft gelegen, loopt serieuze kans op een voedselvergiftiging.
Geen controles
Normaal gesproken gaan inspecteurs van de NVWA tijdens Koningsdag de straat op om te controleren of verkopers zich aan de regels houden. Ze kijken dan of het eten hygiënisch is bereid en of bederfelijke producten zoals salades, rauw vlees en vis voldoende gekoeld worden bewaard.
In steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht wordt daarnaast gecontroleerd of particuliere verkopers vlees, vis of zuivel aanbieden. Dat is in deze steden verboden, tenzij je een erkende horecaondernemer of beroepshandelaar bent.
Dit jaar blijven die controles echter achterwege. Het ministerie van Volksgezondheid heeft minder budget beschikbaar gesteld voor toezicht op voedselveiligheid. „Daarom moeten we nog meer dan in het verleden scherpe keuzes maken bij de inzet van onze capaciteit”, laat een NVWA-woordvoerder weten. „We richten ons op die risico’s die voor de samenleving het grootst zijn en waar we als toezichthouder het meeste effect kunnen hebben.”
Ook andere handhavers zullen de kraampjes waarschijnlijk niet controleren. Gemeenten kunnen weliswaar regels opstellen voor de verkoop van voedsel door particulieren, maar ze hebben niet de bevoegdheid om toezicht te houden op de voedselveiligheid.
Kip op 13 graden bewaard
Toch ziet de NVWA de afgelopen jaren een daling van het aantal overtredingen op Koningsdag. Dat komt vermoedelijk doordat vooral professionele bedrijven voedsel verkopen, en omdat grote steden de verkoop van bepaalde etenswaren door particulieren inmiddels verbieden.
Deze maatregelen lijken hun vruchten af te werpen: „Uit onze inspecties van de afgelopen jaren blijkt dat Koningsdag niet tot de grootste risico’s behoort”, aldus de NVWA.
Vorig jaar deelde de NVWA op Koningsdag 25 waarschuwingen uit en 1 boete. De meeste waarschuwingen gingen over het niet op de juiste temperatuur bewaren van bederfelijke waren. „Een verkoper bewaarde bijvoorbeeld kip op 13 graden, terwijl de temperatuur maximaal 7 graden mag zijn,” meldt de NVWA.
25 kilo vlees weggegooid
Toen voerden twintig inspecteurs landelijk zo’n tachtig controles uit. Op diverse locaties werd de verkoop van vooral salades en rauw vlees stilgelegd. Daarnaast werd intensiever gecontroleerd op de verkoop van tabak en vapes met smaakjes aan jongeren. Opvallend was dat vooral particulieren vaker een waarschuwing kregen.
In eerdere jaren kwamen ook regelmatig fouten aan het licht met betrekking tot allergeneninformatie, zoals over noten, pinda’s of ei, die bij gevoelige personen ernstige allergische reacties kunnen veroorzaken. In 2016 moest zelfs 25 kilo rauw vlees worden weggegooid omdat het niet koel genoeg was bewaard en daardoor onveilig was geworden.
https://www.ad.nl/binnenl(...)g-in-jaren~a9193dbd/
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !