quote:
Deskundigen slaan alarm: AirPods en andere oordopjes zorgen niet alleen voor gehoorschade
Op de fiets, tijdens het werk of in de supermarkt; overal dragen mensen oordopjes of hoofdtelefoons. Deskundigen maken zich zorgen over de gevolgen. Meer dan de helft van de Nederlandse jongeren tussen de 12 en 19 jaar loopt risico op gehoorschade, blijkt uit onderzoek van de Gezondheidsraad. En dat is niet het enige probleem.
Gehoorschade is een serieus probleem, stelt de Gezondheidsraad. Dit komt onder meer door het gebruik van in-ear dopjes in de sportschool of blootstelling aan harde muziek tijdens het uitgaan.
Ook bij de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde zien ze soms jonge patiënten met beginnende gehoorschade door het gebruik van een headset tijdens het gamen. „Gehoorschade is afhankelijk van het aantal decibellen en de duur van blootstelling daaraan”, verklaart de woordvoerder, tevens KNO-arts. „Om verkeerslawaai te overstemmen, zetten mensen het volume van hun koptelefoons vaak zo hard dat het al binnen een half uur schade kan veroorzaken.”
Bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht leven eveneens zorgen over gehoorschade via oortjes en hoofdtelefoons. Daarom loopt er nu een onderzoek naar de effectiviteit van gehoorpreventie en naar de schade die kan optreden door harde geluiden.
Rotterdamse kinderen
Bij het Erasmus MC is dit onderdeel van Generation R Next, een onderzoek naar de groei en ontwikkeling van 10.000 Rotterdamse kinderen. Via gehooronderzoek en data die worden verzameld via een speciale app meten onderzoekers hoe lang en op welk volume kinderen naar muziek luisteren via oortjes of hoofdtelefoons. De resultaten worden later dit jaar verwacht.
Dyon Scheijen van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Fysica kijkt reikhalzend uit naar de resultaten. Wel is hij van mening dat er meer onderzoek nodig is naar oortjes en hoofdtelefoons. „Niet alleen met de focus op het al dan niet optreden van gehoorschade, maar ook op het juiste gebruik. En op andere klachten, zoals tinnitus en overgevoeligheid voor specifieke geluiden als gevolg van te lang en frequent geluid.”
Meer patiënten met oorsuizen
Het afgelopen decennium rapporteerden huisartsen een toenemend aantal patiënten met tinnitus, ook wel oorsuizen, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut Nivel. Het is vaak lastig te achterhalen wat de precieze boosdoener van de gehoorschade is, omdat het een geleidelijk proces betreft. Ook is het moeilijk zicht te krijgen op de ernst en omvang van gehoorschade in Nederland, omdat er weinig onderzoek naar is gedaan.
Naast het feit dat oordopjes gehoorschade kunnen veroorzaken, kan langdurig gebruik ervan ook leiden tot ophoping van zweet en vocht in de oren. Daardoor worden ze vatbaarder voor bacteriële en schimmelinfecties. Bovendien kan het de productie van oorsmeer verhogen. Wanneer oorsmeer zich ophoopt, kan dit gehoorproblemen veroorzaken, samen met andere symptomen zoals pijn, duizeligheid, oorsuizen en jeuk.
De KNO-arts geeft als tip om hoofdtelefoons en oordopjes te gebruiken die goed afsluiten voor omgevingsgeluid, zodat het volume niet omhoog hoeft. ,,Schakel ook een decibeldrempel in op je apparaat en neem regelmatig geluidspauzes.”
Bron:
https://www.ad.nl/gezond/(...)hoorschade~a26dd5e3/De jaarlijkse waarschuwing voor oordopjes, die wel nodig is naar mijn mening.
Het aantal gevallen van tinnitus en hyperacusis groeit hard. Het te harde volume lijkt mij te fixen met wettelijke grenzen.
Nu was er ook pas in het nieuws dat noise cancelling mogelijk zorgt voor hyperacusis door het gebrek aan geluid... dat is denk ik moeilijker op te lossen via wetgeving.
Mijn blog over o.a. leven met OCD (dwang) | <a href="https://mdj-stek.nl" target="_blank" rel="nofollow norererer noopener" >https://mdj-stek.nl</a>