quote:
Het kabinet moet mogelijk ¤7,3 mrd Nederlands belastinggeld steken in Tennet Duitsland. Minister Eelco Heinen van Financiën dient dit bedrag bij te storten als investeerders onvoldoende interesse hebben om aandelen te kopen in de Duitse tak. Tennet probeert al een tijd van het Duitse deel af te komen.
De beslissing om zo’n groot bedrag opzij te zetten voor Tennet Duitsland is beladen. Het kabinet heeft het Duitse deel van de netbeheerder juist in de verkoop gezet omdat er bijzonder weinig animo is in de Tweede Kamer om Nederlands belastinggeld uit te geven aan Duitse elektriciteitskabels.
De miljardenreservering voor staatsbedrijf Tennet is onderdeel van de voorjaarsnota, waarover de vier coalitiepartijen in de nacht van dinsdag op woensdag een akkoord hebben bereikt. De onderhandelaars hebben er niets over naar buiten gebracht, maar het bedrag staat genoemd in een Kamerbrief die donderdag is verstuurd.
Staatsgarantie
Daarin staat ook dat Tennet voor ¤52 mrd aan obligaties mag afgeven met volledige staatsgarantie. Dit maakt dat Tennet de komende jaren geld kan aantrekken tegen de beste voorwaarden, omdat Nederland bij alle grote bureaus een AAA-rating heeft. Die garantstelling komt boven op een eerdere lening van ¤44 mrd die het kabinet verstrekte aan het Nederlandse staatsbedrijf. Tennet laat weten ‘heel content’ te zijn met deze oplossing. ‘Het geeft rust en duidelijkheid. We kunnen nu weer een tijd vooruit.’
De miljardenhonger van Tennet bezorgde het kabinet de afgelopen maanden steeds meer buikpijn. Het Duitse deel van Tennet, in 2010 aangekocht voor minder dan ¤1 mrd in de hoop op synergievoordelen, dreigt een molensteen te worden voor het bedrijf en daarmee voor de Nederlandse overheid. Want in Duitsland moet net als in Nederland het stroomnetwerk fors worden uitgebreid. Dat is een wettelijke verplichting.
In totaal moet Tennet de komende tien jaar maar liefst ¤200 mrd investeren in uitbreiding van de netten. Zo’n 60% daarvan gaat naar Duitsland en 40% naar Nederland. De netbeheerder kan dat grotendeels doen met geld dat op de obligatiemarkt wordt geleend, maar zo’n obligatieplaatsing kan alleen succesvol verlopen als ook het eigen vermogen wordt aangevuld.
Verkoop Duitsland
Lang is geprobeerd het Duitse deel te verkopen aan de Duitse overheid, maar die zag ervan af wegens geldgebrek. Nu probeert Tennet een minderheidsbelang in Tennet Duitsland te verkopen aan private investeerders. Zowel een onderhandse verkoop als een gedeeltelijke beursgang behoort tot de opties. Het kabinet wil voor het zomerreces de knoop doorhakken. Eerst klonken er nog geluiden dat bij de presentatie van de voorjaarsnota al een keuze zou worden gemaakt.
Ministers Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) en Heinen schrijven nu dat er een achtervang van de Nederlandse overheid nodig is om potentiële investeerders gerust te stellen. De reservering van ¤7,3 mrd ‘moet worden gezien als een last resort maatregel, die enkel zal worden gebruikt in het onverwachte geval dat de deelname van private investeerders onvoldoende is’, aldus de brief.
Investeerders zouden graag zien dat de Duitse overheid ook bijspringt met kapitaal of garanties via de staatsinvesteringsbank KfW. Maar het is ‘nog onduidelijk’ of KfW gaat deelnemen, schrijven de ministers. Probleem is dat in Duitsland pas net een akkoord is bereikt over een nieuwe coalitie.
https://fd.nl/politiek/15(...)&itm_source=articles"Het onverwachte geval dat private investeerders geen interesse hebben", nee - als er een staatsgarantie ligt, dan zullen de private investeerders wel in de rij staan. Gelukkig verzacht het de problemen voor de Duitsers, hier huizen we wel een halfjaartje later in (als er al een huis is).
[ Bericht 3% gewijzigd door nostra op 18-04-2025 17:45:15 ]
Government is not the solution to our problem, government is the problem.
High tariffs inevitably lead to trade wars... Markets shrink & collapse; businesses & industries shut down; and millions of people lose their jobs.
~Ronald Reagan