Jan_Onderwater | zondag 13 april 2025 @ 13:10 |
In de Nederlandse media heb ik niets over gevonden, maar in de Britse en Duitse pers is het vol in de aandacht. Daarom hier mijn artikel:![]() Bij het "Döner-conflict" tussen Turkije en de EU draait het niet om de spies, maar om de erkenning van de Döner Kebab als een "gegarandeerd traditionele specialiteit" (g.t.S.) door de Europese Unie. Turkije heeft dit verzoek ingediend om de Döner als cultureel erfgoed te beschermen en uniforme standaarden voor de bereiding vast te stellen. Dit zou echter verstrekkende gevolgen hebben, vooral voor de Döner-productie in Nederland, Duitsland en andere EU-landen. Turkse richtlijnen voor Döner: • Vlees: Alleen rundvlees van dieren ouder dan 16 maanden mag worden gebruikt. Kalfsvlees en kalkoen, vaak gebruikt, zouden worden uitgesloten. Ook lamsvlees, populair in andere EU-landen, mag niet. • Ingrediënten en marinade: De marinade mag alleen bestaan uit yoghurt, uien, zout en zwarte, rode en witte paprika. Andere kruiden zijn verboden. • Bereiding: Traditionele methoden zoals snijden met lange messen (in plaats van elektrische messen) en langere bereidingstijden moeten worden gevolgd. • Naam: Alleen Döner die volgens deze richtlijnen wordt gemaakt, mag nog "Döner Kebab" worden genoemd. • Groenten en sauzen: Er zijn geen specifieke voorschriften opgenomen voor groenten en sauzen in een Dönertas. De focus ligt op het vlees, de marinade en de bereidingswijze. Het ontbreken van richtlijnen voor groenten en sauzen is opvallend, omdat deze in veel EU-landen een essentieel onderdeel vormen van het gerecht. Conflict met Duitsland: Duitsland heeft als enige bezwaar gemaakt tegen het Turkse verzoek omdat de voorgestelde richtlijnen niet overeenkomen met de gevestigde normen binnen de Duitse gastronomie. In Duitsland is diversiteit in bereiding een kenmerk van Döner, inclusief het gebruik van kalfs- en kalkoenvlees en unieke recepten. Als het beschermde status krijgt, zou 80–90% van de Duitse dönerzaken hun product niet langer "Döner" mogen noemen. Maar ook in Nederland zal het impact hebben, maar schijnt niemand dit te hebben meegekregen. Waarom wil Turkije dit doorvoeren? Turkije beschouwt Döner als onderdeel van haar cultureel erfgoed en wil het net als andere beschermde specialiteiten (bijvoorbeeld Serrano-ham of Napolitaanse pizza) laten erkennen door de EU. Het doel is om traditionele bereidingswijzen te behouden en Döner als een hoogwaardig product te positioneren. Gevolgen: Als het verzoek wordt goedgekeurd, kan dit aanzienlijke economische gevolgen hebben voor Duitse dönerzaken. Prijzen kunnen stijgen of er moeten alternatieve namen voor "Döner Kebab" worden gevonden. Bovendien zou de diversiteit in bereidingswijzen sterk worden beperkt. De Europese Commissie zal naar verwachting eind april 2025 een beslissing nemen over het verzoek. In Duitsland verdienen ongeveer 65.000 mensen hun brood met de verkoop en levering van Döner. De sector omvat 15.000 dönerzaken en 200 productielocaties voor dönervlees, met een jaarlijkse omzet van circa 2,5 miljard euro. Veel werknemers hebben waarschijnlijk een Turkse achtergrond. Ik heb geen specifieke cijfers gevonden over hoeveel mensen in Nederland hun geld verdienen met de verkoop van Döner en toeleveranciers. Maar volgens Vleesmagazine zijn het er in Europa meer dan 110.000. Naast Duitsland hebben geen andere EU-landen expliciet bezwaar gemaakt tegen het Turkse verzoek. Media richten zich voornamelijk op het Duitse verzet, gesteund door het ministerie van Landbouw en de dönerlobby. In landen zoals Frankrijk, Nederland en België is Döner ook populair met varianten zoals kapsalon in Nederland of versies met friet en kipnuggets in Frankrijk. | |
Jan_Onderwater | zondag 13 april 2025 @ 13:17 |
Hier op het dorp waar ik woon zit een Dönerzaak, al 25 jaar, ik kom er inmiddels 15 jaar regelmatig. De beste Döner eet je waarschijnlijk altijd bij de Buurtzaak, niet op plekken waar veel toeristen of eenmalige reizigers voorbij komen. | |
SebbeSwensje | zondag 13 april 2025 @ 13:22 |
Alles wat vroeger zwerversvoedsel was heeft inmiddels een cultstatus, kijk maar naar pasta carbonara. Mijn inziens heeft Turkije genoeg troeven in handen om dit gevecht te kunnen winnen. | |
Whiskers2009 | zondag 13 april 2025 @ 13:26 |
Zwarte & witte paprika? ![]() | |
Mikeytt | zondag 13 april 2025 @ 13:43 |
Vlees snijden met een lang mes i.p.v. een kort mes en het dan meteen 'cultureel erfgoed' noemen ![]() Verder zie ik geen probleem voor huidige donerzaken. Dan noemen ze het toch gewoon Turks vlees i.p.v. Döner ![]() | |
Mikeytt | zondag 13 april 2025 @ 13:47 |
Duitsland zou trouwens ook kunnen stellen dat de Döner kebab Duits is. Daar heeft Turkije weinig over te zeggen. | |
FlippingCoin | zondag 13 april 2025 @ 13:55 |
Maar is dit andersom ook zo, houden ze zich in Turkije dan ook aan wat in de EU is vastgesteld? | |
Mikeytt | zondag 13 april 2025 @ 13:57 |
Oh, lol. Nieuws van vorig jaar ![]() | |
golfer | zondag 13 april 2025 @ 14:29 |
Inderdaad. https://www.demorgen.be/s(...)atus-geven~bc8d2b4a/ | |
Jan_Onderwater | zondag 13 april 2025 @ 16:27 |
"De Europese Commissie zal naar verwachting eind april 2025 een beslissing nemen over het verzoek." | |
Whiskers2009 | zondag 13 april 2025 @ 16:29 |
Ben hier nog steeds benieuwd naar:
| |
Jan_Onderwater | zondag 13 april 2025 @ 16:40 |
![]() ![]() Ook als vlokken te krijgen ![]() Maar vermoed dat het een foute vertaling was van zwarte en witte peper. (zwarte peper en zwarte paprika is beide Karabiber in het Turks, Witte peper en witte paprika beyaz biber) | |
Whiskers2009 | zondag 13 april 2025 @ 16:44 |
Dank! ![]() | |
Jan_Onderwater | zondag 13 april 2025 @ 16:57 |
Alex uit Parijs op zoek naar de beste Döner In Berlijn met Andong Bekijk deze YouTube-video In Istanbul met Tatar Salim Bekijk deze YouTube-video | |
Karzai | zondag 13 april 2025 @ 17:05 |
beste doner heb ik wel in turkije gegeten, hier is het van bedenkelijke kwaliteit idd ![]() Bekijk deze YouTube-video [ Bericht 8% gewijzigd door Karzai op 13-04-2025 17:13:35 ] | |
Karzai | zondag 13 april 2025 @ 17:44 |
het is al een tijdje gaande zie ik in de media https://www.turkiyetoday.(...)b-controversy-32996/ | |
No239SquadronRAF | maandag 14 april 2025 @ 00:07 |
Döner was toch in Berlijn uitgevonden? Waar bemoeit Turkije zich mee? | |
TargaFlorio | zondag 20 april 2025 @ 12:12 |
In tegenstelling tot Duitsland heet dit in Nederland meestal kebab/shoarma en wordt de naam 'Döner' minder gebruikt, althans dat idee heb ik. Dat het rundvlees moet zijn en geen lamsvlees wist ik niet. | |
TargaFlorio | zondag 20 april 2025 @ 12:15 |
https://www.bbc.com/news/world-europe-24685617 | |
No239SquadronRAF | zondag 20 april 2025 @ 20:23 |
shoarma is iets anders.. | |
Watuntrik | woensdag 23 april 2025 @ 09:10 |
Op zich een goed idee om döner te krijgen wanneer je döner besteld geldt immers ook voor chocolade, melk en boter etc. Of je moet er al een noemer bijzetten zoals chocoladefantasie en sojamelk en of Braad/bakboter ook al mag die laatste niet officieel op de verpakking. Maar om dit op EU niveau door te duwen wordt wel lastig... Dat is de Duitser ook niet gelukt met de Frankfurter würstschen, in Duitsland is het beschermd recept en mag alleen gerookte worst van aangewezen makers uit regio Frankfurt als Frankfurter worden aangeboden. Maar hier en in andere Europese landen is het geen beschermde naam daar mag je elke knakworst Frankfurter noemen. Zelfde geldt voor de Wiener worst uit Oostenrijk wat eigenlijk een importeerde Frankfurter is maar dan gekookt i.p.v. gerookt en zo Wiener is geworden. Maar ook Wiener maakt geen reet uit je mag elke knakworst zo noemen. Neem onze Entrecote wat een lendenbiefstuk is, maar entrecote vertaald letterlijk als 'tussen de ribben' ![]() Maar goed dat wordt in de toekomst dan gewoon Broodje Dunner of Broodje D'r um en we kunnen door... [ Bericht 0% gewijzigd door Watuntrik op 23-04-2025 09:34:12 ] | |
derLudolf | zaterdag 26 april 2025 @ 21:10 |
Ik lees dan wel veel over het soort vlees en hoe het moet worden gesneden, maar het mag dus wel gewoon seperatorvlees zijn? | |
Hyperdude | zaterdag 26 april 2025 @ 21:33 |
Bekijk deze YouTube-video Met de hand snijden. ![]() | |
golfer | vrijdag 2 mei 2025 @ 12:27 |
En? Is die beslissing al genomen? | |
Jan_Onderwater | vrijdag 2 mei 2025 @ 15:17 |
* Jan_Onderwater geeft Golfer wat Baking Soda | |
golfer | vrijdag 2 mei 2025 @ 15:25 |
Waarom? En is dat jouw antwoord op een normale vraag? | |
Jan_Onderwater | vrijdag 2 mei 2025 @ 16:16 |
Zoals verwacht begint het te schuimen. | |
golfer | vrijdag 2 mei 2025 @ 16:29 |
Huh? Wat is er aan de hand met jou? |