FOK!forum / Culinesse à gogo / Döner, het conflict met Turkije, de EU en Duitsland.
Jan_Onderwaterzondag 13 april 2025 @ 13:10
In de Nederlandse media heb ik niets over gevonden, maar in de Britse en Duitse pers is het vol in de aandacht. Daarom hier mijn artikel:

doner-kebab.jpg

Bij het "Döner-conflict" tussen Turkije en de EU draait het niet om de spies, maar om de erkenning van de Döner Kebab als een "gegarandeerd traditionele specialiteit" (g.t.S.) door de Europese Unie. Turkije heeft dit verzoek ingediend om de Döner als cultureel erfgoed te beschermen en uniforme standaarden voor de bereiding vast te stellen. Dit zou echter verstrekkende gevolgen hebben, vooral voor de Döner-productie in Nederland, Duitsland en andere EU-landen.
Turkse richtlijnen voor Döner:
• Vlees: Alleen rundvlees van dieren ouder dan 16 maanden mag worden gebruikt. Kalfsvlees en kalkoen, vaak gebruikt, zouden worden uitgesloten. Ook lamsvlees, populair in andere EU-landen, mag niet.
• Ingrediënten en marinade: De marinade mag alleen bestaan uit yoghurt, uien, zout en zwarte, rode en witte paprika. Andere kruiden zijn verboden.
• Bereiding: Traditionele methoden zoals snijden met lange messen (in plaats van elektrische messen) en langere bereidingstijden moeten worden gevolgd.
• Naam: Alleen Döner die volgens deze richtlijnen wordt gemaakt, mag nog "Döner Kebab" worden genoemd.
• Groenten en sauzen: Er zijn geen specifieke voorschriften opgenomen voor groenten en sauzen in een Dönertas. De focus ligt op het vlees, de marinade en de bereidingswijze. Het ontbreken van richtlijnen voor groenten en sauzen is opvallend, omdat deze in veel EU-landen een essentieel onderdeel vormen van het gerecht.
Conflict met Duitsland:
Duitsland heeft als enige bezwaar gemaakt tegen het Turkse verzoek omdat de voorgestelde richtlijnen niet overeenkomen met de gevestigde normen binnen de Duitse gastronomie. In Duitsland is diversiteit in bereiding een kenmerk van Döner, inclusief het gebruik van kalfs- en kalkoenvlees en unieke recepten. Als het beschermde status krijgt, zou 80–90% van de Duitse dönerzaken hun product niet langer "Döner" mogen noemen. Maar ook in Nederland zal het impact hebben, maar schijnt niemand dit te hebben meegekregen.

Waarom wil Turkije dit doorvoeren?
Turkije beschouwt Döner als onderdeel van haar cultureel erfgoed en wil het net als andere beschermde specialiteiten (bijvoorbeeld Serrano-ham of Napolitaanse pizza) laten erkennen door de EU. Het doel is om traditionele bereidingswijzen te behouden en Döner als een hoogwaardig product te positioneren.

Gevolgen:
Als het verzoek wordt goedgekeurd, kan dit aanzienlijke economische gevolgen hebben voor Duitse dönerzaken. Prijzen kunnen stijgen of er moeten alternatieve namen voor "Döner Kebab" worden gevonden. Bovendien zou de diversiteit in bereidingswijzen sterk worden beperkt. De Europese Commissie zal naar verwachting eind april 2025 een beslissing nemen over het verzoek.
In Duitsland verdienen ongeveer 65.000 mensen hun brood met de verkoop en levering van Döner. De sector omvat 15.000 dönerzaken en 200 productielocaties voor dönervlees, met een jaarlijkse omzet van circa 2,5 miljard euro. Veel werknemers hebben waarschijnlijk een Turkse achtergrond.

Ik heb geen specifieke cijfers gevonden over hoeveel mensen in Nederland hun geld verdienen met de verkoop van Döner en toeleveranciers. Maar volgens Vleesmagazine zijn het er in Europa meer dan 110.000.

Naast Duitsland hebben geen andere EU-landen expliciet bezwaar gemaakt tegen het Turkse verzoek. Media richten zich voornamelijk op het Duitse verzet, gesteund door het ministerie van Landbouw en de dönerlobby. In landen zoals Frankrijk, Nederland en België is Döner ook populair met varianten zoals kapsalon in Nederland of versies met friet en kipnuggets in Frankrijk.
Jan_Onderwaterzondag 13 april 2025 @ 13:17
Hier op het dorp waar ik woon zit een Dönerzaak, al 25 jaar, ik kom er inmiddels 15 jaar regelmatig. De beste Döner eet je waarschijnlijk altijd bij de Buurtzaak, niet op plekken waar veel toeristen of eenmalige reizigers voorbij komen.
SebbeSwensjezondag 13 april 2025 @ 13:22
Alles wat vroeger zwerversvoedsel was heeft inmiddels een cultstatus, kijk maar naar pasta carbonara. Mijn inziens heeft Turkije genoeg troeven in handen om dit gevecht te kunnen winnen.
Whiskers2009zondag 13 april 2025 @ 13:26
Zwarte & witte paprika? :?
Mikeyttzondag 13 april 2025 @ 13:43
Vlees snijden met een lang mes i.p.v. een kort mes en het dan meteen 'cultureel erfgoed' noemen :')

Verder zie ik geen probleem voor huidige donerzaken. Dan noemen ze het toch gewoon Turks vlees i.p.v. Döner :') Of ze bereiden het volgens traditionele methode.
Mikeyttzondag 13 april 2025 @ 13:47
Duitsland zou trouwens ook kunnen stellen dat de Döner kebab Duits is. Daar heeft Turkije weinig over te zeggen.
FlippingCoinzondag 13 april 2025 @ 13:55
Maar is dit andersom ook zo, houden ze zich in Turkije dan ook aan wat in de EU is vastgesteld?
Mikeyttzondag 13 april 2025 @ 13:57
Oh, lol. Nieuws van vorig jaar _O-
golferzondag 13 april 2025 @ 14:29
quote:
0s.gif Op zondag 13 april 2025 13:57 schreef Mikeytt het volgende:
Oh, lol. Nieuws van vorig jaar _O-
Inderdaad.
https://www.demorgen.be/s(...)atus-geven~bc8d2b4a/
Jan_Onderwaterzondag 13 april 2025 @ 16:27
quote:
"De Europese Commissie zal naar verwachting eind april 2025 een beslissing nemen over het verzoek."
Whiskers2009zondag 13 april 2025 @ 16:29
quote:
0s.gif Op zondag 13 april 2025 16:27 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
"De Europese Commissie zal naar verwachting eind april 2025 een beslissing nemen over het verzoek."
Ben hier nog steeds benieuwd naar:
quote:
1s.gif Op zondag 13 april 2025 13:26 schreef Whiskers2009 het volgende:
Zwarte & witte paprika? :?
Jan_Onderwaterzondag 13 april 2025 @ 16:40
quote:
1s.gif Op zondag 13 april 2025 16:29 schreef Whiskers2009 het volgende:

[..]
Ben hier nog steeds benieuwd naar:
[..]

227586-00-GPIE.webp?ts=1744497867
Spitzpaprika-1200x9999-c.png

Ook als vlokken te krijgen

oz-natur-resimler-isot.webp

Maar vermoed dat het een foute vertaling was van zwarte en witte peper. (zwarte peper en zwarte paprika is beide Karabiber in het Turks, Witte peper en witte paprika beyaz biber)
Whiskers2009zondag 13 april 2025 @ 16:44
quote:
0s.gif Op zondag 13 april 2025 16:40 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Ook als vlokken te krijgen

[ afbeelding ]

Maar vermoed dat het een foute vertaling was van zwarte en witte peper. (zwarte peper en zwarte paprika is beide Karabiber in het Turks, Witte peper en witte paprika beyaz biber)
Dank! ^O^
Jan_Onderwaterzondag 13 april 2025 @ 16:57
Alex uit Parijs op zoek naar de beste Döner

In Berlijn met Andong

Bekijk deze YouTube-video

In Istanbul met Tatar Salim

Bekijk deze YouTube-video
Karzaizondag 13 april 2025 @ 17:05
beste doner heb ik wel in turkije gegeten, hier is het van bedenkelijke kwaliteit idd :{ daarom steun ik het verzoek van de turken
Bekijk deze YouTube-video

[ Bericht 8% gewijzigd door Karzai op 13-04-2025 17:13:35 ]
Karzaizondag 13 april 2025 @ 17:44
het is al een tijdje gaande zie ik in de media
https://www.turkiyetoday.(...)b-controversy-32996/
No239SquadronRAFmaandag 14 april 2025 @ 00:07
Döner was toch in Berlijn uitgevonden? Waar bemoeit Turkije zich mee?
TargaFloriozondag 20 april 2025 @ 12:12
In tegenstelling tot Duitsland heet dit in Nederland meestal kebab/shoarma en wordt de naam 'Döner' minder gebruikt, althans dat idee heb ik.

Dat het rundvlees moet zijn en geen lamsvlees wist ik niet.
TargaFloriozondag 20 april 2025 @ 12:15
quote:
0s.gif Op maandag 14 april 2025 00:07 schreef No239SquadronRAF het volgende:
Döner was toch in Berlijn uitgevonden? Waar bemoeit Turkije zich mee?
quote:
The Turkish immigrant credited with inventing the doner kebab has died in Berlin aged 80.

Kadir Nurman set up a stall in West Berlin in 1972, selling grilled meat and salad inside a flat bread.

He had noticed the fast pace of city life and thought busy Berliners might like a meal they could carry with them.

While there are other possible "doner inventors," Mr Nurman's contribution was recognised by the Association of Turkish Doner Manufacturers in 2011.
https://www.bbc.com/news/world-europe-24685617
No239SquadronRAFzondag 20 april 2025 @ 20:23
quote:
0s.gif Op zondag 20 april 2025 12:12 schreef TargaFlorio het volgende:
In tegenstelling tot Duitsland heet dit in Nederland meestal kebab/shoarma en wordt de naam 'Döner' minder gebruikt, althans dat idee heb ik.

Dat het rundvlees moet zijn en geen lamsvlees wist ik niet.
shoarma is iets anders..
Watuntrikwoensdag 23 april 2025 @ 09:10
Op zich een goed idee om döner te krijgen wanneer je döner besteld geldt immers ook voor chocolade, melk en boter etc. Of je moet er al een noemer bijzetten zoals chocoladefantasie en sojamelk en of Braad/bakboter ook al mag die laatste niet officieel op de verpakking.

Maar om dit op EU niveau door te duwen wordt wel lastig... Dat is de Duitser ook niet gelukt met de Frankfurter würstschen, in Duitsland is het beschermd recept en mag alleen gerookte worst van aangewezen makers uit regio Frankfurt als Frankfurter worden aangeboden. Maar hier en in andere Europese landen is het geen beschermde naam daar mag je elke knakworst Frankfurter noemen. Zelfde geldt voor de Wiener worst uit Oostenrijk wat eigenlijk een importeerde Frankfurter is maar dan gekookt i.p.v. gerookt en zo Wiener is geworden. Maar ook Wiener maakt geen reet uit je mag elke knakworst zo noemen.

Neem onze Entrecote wat een lendenbiefstuk is, maar entrecote vertaald letterlijk als 'tussen de ribben' :'). Dat moet dan toch van een gehandicapte koe zijn die de lende tussen de ribben heeft zitten. Entrecote klinkt gewoon lekker Frans en veel deftiger en tussen de ribben zit het lekkerste stukje bief. Zo mag je de boel foppen en dat stuk vlees dan ook duurder verkopen, doet slager Coté Boef al sinds heugenis. Wil je in Frankrijk een entrecote zoals wij dit kennen moet je een faux filet bestellen anders krijg je een ribeye. Bacon is eigenlijk spek uit de rug van het varkentje net boven de ribben minder vet iets meer vlees. Dat spek van de Nederlandse varkens gaat allemaal op de export naar de UK en wordt daar bereid als Bacon. De bacon hier in de schappen vind kun je op de buik schrijven en is gewoon Buikspek met bacon smaakje. Enzo kunnen we de dag vol schrijven....

Maar goed dat wordt in de toekomst dan gewoon Broodje Dunner of Broodje D'r um en we kunnen door...

[ Bericht 0% gewijzigd door Watuntrik op 23-04-2025 09:34:12 ]
derLudolfzaterdag 26 april 2025 @ 21:10
Ik lees dan wel veel over het soort vlees en hoe het moet worden gesneden, maar het mag dus wel gewoon seperatorvlees zijn?
Hyperdudezaterdag 26 april 2025 @ 21:33
Bekijk deze YouTube-video

Met de hand snijden. :')
golfervrijdag 2 mei 2025 @ 12:27
quote:
0s.gif Op zondag 13 april 2025 16:27 schreef Jan_Onderwater het volgende:

"De Europese Commissie zal naar verwachting eind april 2025 een beslissing nemen over het verzoek."
En? Is die beslissing al genomen?
Jan_Onderwatervrijdag 2 mei 2025 @ 15:17
quote:
5s.gif Op vrijdag 2 mei 2025 12:27 schreef golfer het volgende:

[..]
En? Is die beslissing al genomen?
* Jan_Onderwater geeft Golfer wat Baking Soda
golfervrijdag 2 mei 2025 @ 15:25
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 mei 2025 15:17 schreef Jan_Onderwater het volgende:

* Jan_Onderwater geeft Golfer wat Baking Soda
Waarom? En is dat jouw antwoord op een normale vraag?
Jan_Onderwatervrijdag 2 mei 2025 @ 16:16
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 mei 2025 15:25 schreef golfer het volgende:

[..]
Waarom? En is dat jouw antwoord op een normale vraag?
Zoals verwacht begint het te schuimen.
golfervrijdag 2 mei 2025 @ 16:29
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 mei 2025 16:16 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Zoals verwacht begint het te schuimen.
Huh? Wat is er aan de hand met jou?