DjVero | dinsdag 8 april 2025 @ 09:25 |
Vanochtend op de radio: discussie over het geven van fooi. Doe jij dat? En zo ja, waar? Enkel in restaurants of ook voor andere diensten? En hoeveel geef jij dan? Waarom wel / niet? Ik geef enkel fooi in restaurants, omdat dat er zo van huis uit in zit. Meestal rond ik af; als de rekening bijvoorbeeld ¤86,25 is, dan is het mooi om af te ronden naar ¤90. Ik geef altijd fooi, ongeacht de kwaliteit van de service, tenzij het héél belabberd is geweest, maar dat heb ik nog maar één enkele keer meegemaakt. Dat was bij een Grieks restaurant in Wageningen, waar we fijn 2,5 uur konden wachten op een bordje gyros... Mijn oom uit Amerika paste ooit eens Amerikaanse fooi toe toen ze in Nederland waren, dus iets van 20% op een rekening van ¤500, of zo. Het restaurant wist niet wat ze overkwam: "are you sure?" vroeg ze nog ![]() ![]() Voor alle andere diensten geef ik geen fooi. Gek eigenlijk. | |
heywoodu | dinsdag 8 april 2025 @ 09:38 |
In restaurants meestal wel, tenzij er echt iets niet goed was. En dan vaak afgerond naar een vijftal, maar wel zo dat het niet van 94,30 naar 95 gaat ofzo, dan wordt het vaak het volgende vijftal ![]() | |
Pizzakoppo | dinsdag 8 april 2025 @ 09:39 |
In restaurant eigenlijk altijd 10% tenzij het echt ondermaats was. Bezorging nooit. | |
nattermann | dinsdag 8 april 2025 @ 09:40 |
Alleen in restaurant/horeca. Verder nooit. | |
Evangelion | dinsdag 8 april 2025 @ 09:45 |
Bekijk deze YouTube-video | |
Cupfighter | dinsdag 8 april 2025 @ 10:50 |
Geen, alles is al te duur Overigens in restaurants wel maar daar kom ik zelden [ Bericht 53% gewijzigd door Cupfighter op 08-04-2025 11:22:09 ] | |
Caland | dinsdag 8 april 2025 @ 10:56 |
Horeca (en dan vooral terras of restaurant) probeer ik altijd wel 10% aan te houden tot een max van een euro of 50 als je bijvoorbeeld met een flinke groep bent. | |
Discombobulate | dinsdag 8 april 2025 @ 11:20 |
Alleen als het eten echt heel goed was, meestal rond ik het dan af tot een tiental. En eigenlijk alleen bij diners. Ik tip nooit als ik ga lunchen o.i.d. | |
uitkeringsgenieter | dinsdag 8 april 2025 @ 12:03 |
Met fooien hou je alleen maar in de hand dat werkgevers hun werknemers slecht betalen. Niet doen dus. | |
tong80 | dinsdag 8 april 2025 @ 12:12 |
Ik weet niet of het fooi is, maar als het kon aan eind van het jaar de krantenbezorger. Verder zag ik toen ik in het ziekenhuis lag een patiënt een verpleegster briefjes van 100 toeschuiven. ![]() | |
DjVero | dinsdag 8 april 2025 @ 14:44 |
Oh ja, kreeg ik vroeger ook, maar dan voor de foldertjes. Tientjes kreeg je soms van mensen. | |
Helenattenek | dinsdag 8 april 2025 @ 21:36 |
Het eten wat op mn bord blijft liggen schuif ik naar binkie als fooi | |
SuperNeger | woensdag 9 april 2025 @ 08:24 |
Alleen in horeca maar ik vind het echt onzin zeker wanneer alles in Nederland al zo duur is. | |
fespo | woensdag 9 april 2025 @ 10:07 |
feestje geven in de horeca / restaurant en als de service bovengemiddeld goed is. kleine / gezellige restaurants met bovengemiddeld goede service. elke andere service waar de service bovengemiddeld goed is. eenmanszaken. niet standaard trouwens, gewoon als ik er zin in heb / het niet vergeet. [ Bericht 8% gewijzigd door fespo op 09-04-2025 10:21:16 ] | |
Grotetijd | woensdag 9 april 2025 @ 12:06 |
Bezorgers krijgen hier over het algemeen 10% Fooi afhankelijk van snelheid en vriendelijkheid. Als ze door de regen moeten wil ik daar 20% van maken. Tijdje terug wilde ik iemand fooi geven in een restaurant toen was het "nee, dat gaat toch allemaal naar de baas" ![]() | |
CarbonC | woensdag 9 april 2025 @ 12:58 |
10%?? We zijn hier niet in de V.S. of een ander ontwikkelingsland waar mensen fooi nodig hebben om überhaupt in leven te kunnen blijven. | |
CarbonC | woensdag 9 april 2025 @ 12:59 |
Als het goed is rond ik het af, 3-5% of zo. Zodra ik iets zie als een vooraf ingevulde fooi of andere Amerikaanse onzin: 0,00. | |
QWARQTAARTJE | woensdag 9 april 2025 @ 13:13 |
Ook wel raar dat restaurant medewerkers dat in stand laten houden of er moet veel fooien gegeven worden. | |
Qarrad | woensdag 9 april 2025 @ 13:15 |
In de horeca 10% en voor bezorgers contant aan de deur, want van Thuisbezorgd krijgen ze het niet (vertelden een paar van die jongens me ooit). | |
QWARQTAARTJE | woensdag 9 april 2025 @ 13:32 |
Ah goeie tip wist ik niet. | |
Caland | woensdag 9 april 2025 @ 13:44 |
Wel als ze voor thuisbezorgd zelf fietsen/rijden, vaak niet als ze van het restaurant zijn. | |
Qarrad | woensdag 9 april 2025 @ 13:47 |
Ik hoor het dus andersom... | |
Caland | woensdag 9 april 2025 @ 13:49 |
Oh, ik heb het ook wel eens gevraagd omdat ik zelden cash in huis heb en toen zei die gozer dat hij het wel kreeg als 'zelfstandige' (maar het alsnog liever cash had) | |
Qarrad | woensdag 9 april 2025 @ 13:53 |
Oh, geen peil op te trekken dus... Nou ja, bij cash weet je zeker in elk geval dat het bij zo'n joch terecht komt denk ik dan maar. | |
xzaz | woensdag 9 april 2025 @ 14:41 |
Nooit | |
uitkeringsgenieter | woensdag 9 april 2025 @ 14:47 |
![]() Ik heb je in jouw food reviews werkelijk nog nooit fooi zien geven aan de bezorgers. ![]() | |
Solispolar | woensdag 9 april 2025 @ 14:50 |
Ik geef nooit fooi. Vind het een waardeloos concept. Waarom geven we (ontzettend selectief) 1 deel v.d. beroepsbevolking (extra) geld voor diensten en al die andere diensten niet? We geven iemand die ons de koffie brengt fooi maar de tuinman die zich 1,5 week loopt uit te sloven niet. Mij ontbreekt de logica. En als het antwoord is: omdat een deel van hun loon uit fooi bestaat dan zit het probleem wat mij betreft in dat systeem ![]() | |
D. | woensdag 9 april 2025 @ 14:50 |
Enkel in een restaurant. Als ik tevreden ben rond ik het af naar boven, als ik meer dan tevreden ben ietsje meer. Gisteren toevallig zo'n 10% gegeven ![]() | |
Pizzakoppo | woensdag 9 april 2025 @ 14:56 |
Meen je? Ik doe het gewoon als ik me heb vermaakt. Wat maakt het uit of je 44 of 50 euro betaald als je uit eten gaat. | |
SebbeSwensje | woensdag 9 april 2025 @ 14:57 |
Soms een euro'tje aan de bezorger van mijn combinatiegerecht en pekingsoep, maar soms ook niet. Heb ook zelden cash thuis. | |
Irritatie100 | woensdag 9 april 2025 @ 17:11 |
Alleen in de horeca. Als ik met vrienden ben ronden we het altijd af op een bedrag dat makkelijk deelbaar is door het aantal mensen waarmee we zijn. Dus 28,50 euro als we met z'n drieën zijn wordt 30 euro, maar als we met z'n vieren zijn wordt het 32 euro. Ook op een manier dat het niet al te lullig is. 29,70 met z'n drieën wordt 33 en geen 30. Als ik met mijn vriendin ben meestal afronden op een vijftal en dan ook niet op een al te lullige manier. | |
ChildoftheStars | woensdag 9 april 2025 @ 17:13 |
Ik geef fooi in restaurants en die enkele keer dat ik een taxi neem Meestal rond ik het af naar boven. Hangt een beetje van het bedrag af (ik bedoel een fooi van vijftig cent is me te zuinig). | |
SoS87 | woensdag 9 april 2025 @ 18:26 |
Ik rond altijd naar beneden af, staan ze toch ff raar te kijken als je zegt dat je nog een paar euro van ze tegoed hebt. | |
hilliebillie | woensdag 9 april 2025 @ 19:09 |
Ik geef fooi in een restaurant bij diner en lunch. Meestal 5à10% afhankelijk van wat het bedrag is. Maar als het bijvoorbeeld 39 euro is maak ik er ook gerust 43 of 44 euro van. Hoeft van mij niet perse op een 0 of een 5 te eindigen. Maar wil ook niet te skeer zijn met de fooi, maar wil ook niet overdrijven. Alhoewel als ik zo lees dat ik best ruim ben in fooi. M Bezorgers geef ik eigenlijk geen fooi. Sowieso omdat ik amper contanten in huis heb en vooraf doe ik het niet want als het te lang duurt dan vind ik het ook geen fooi waard eigenlijk. | |
phpmystyle | woensdag 9 april 2025 @ 19:19 |
In NL eigenlijk nooit. IN buitenland wel eens, zoals bij Uber, of de bediening. Beetje afhankelijk van de mores daar. | |
phpmystyle | woensdag 9 april 2025 @ 19:21 |
Ik bestel eigenlijk nooit eten zoals piza of andere zooi met thuisbezorgd. Maar als je dat toch doet, hoeveel fooi hoor je dan te geven? | |
Boca_Raton | woensdag 9 april 2025 @ 19:37 |
Ik rond in de zenuwen maar wat af naar boven. Erg dom. | |
ChildoftheStars | woensdag 9 april 2025 @ 19:42 |
Ik deel die zenuwen met jou ![]() | |
TLC | woensdag 9 april 2025 @ 20:11 |
Reservoir Dogs ![]() | |
Boca_Raton | woensdag 9 april 2025 @ 20:19 |
Vervelend hé. | |
ChildoftheStars | woensdag 9 april 2025 @ 20:22 |
Ja...niet of te weinig is lullig, teveel is awkward Maar ja... gelukkig heb ik amper de situatie waarin ik fooien moet geven | |
Qarrad | woensdag 9 april 2025 @ 21:21 |
Ik had ooit ergens in een (verder goede) Turkse zaak de situatie dat het meisje van de bediening bijna geen Nederlands sprak en iets van "hoenderdentachtiengennevaiftieg" zei. Ik een paar keer vragen het te herhalen, zij steeds erger stotteren. Ik verstond dus uiteindelijk ¤180,50 (wat niet raar was gezien met hoeveel we waren) en zei "Doe maar tweehonderd." Meisje helemaal blozen, meer stotteren en blij en zo. Bleek dat de originele rekening ¤118,50 was en niet ¤180,50. Toen werd het extra gênant natuurlijk ![]() Hoop dronken collega's aan het koeren, die vonden het uiteindelijk hilarisch om zoveel fooi te geven en lieten het zo omdat dat kind bijna aan het janken was al van pure opgelatenheid toen ze doorhad wat er gebeurd was. Beste Turk hier, ga er nog vaak eten en dan vraag ik eerst het bedrag te zien ![]() | |
Nober | woensdag 9 april 2025 @ 21:24 |
De werkgever zorgt voor het loon niet de klant. | |
C.L.Werner | woensdag 9 april 2025 @ 21:45 |
Ik geef geen fooi a niffo zij moeten mij betalen niffolas | |
Marsenal | woensdag 9 april 2025 @ 21:47 |
Tuasen de 5 en 15 procent ofzo, voornamelijk horeca. Als de service heel goed is, dan wil ik heus vrijgevig zijn, als de bediening heel knap of flirterig is ben ik daar ook gevoelig voor. | |
C.L.Werner | woensdag 9 april 2025 @ 21:50 |
Lekker man, 34,50 afronden naar 35 euro. Gulle niffo, gegarandeerd batsen vanavond | |
phpmystyle | donderdag 10 april 2025 @ 09:01 |
Haha genant. Ik vind het wel eens in het buitenland lastig als ik een normale dienst heb afgenomen en dat ik het bedrag kom afrekenen, de -->barista<-- het bedrag intikt en dan zo'n mini tablet achtig schermpje omdraait waarop staat ----------TIP-------------- 1. 5% 2. 12,5% 3. 20% 4. NO TIP ![]() THANKS FOR TIP --------------------------------- | |
potjecreme | zondag 13 april 2025 @ 12:07 |
Als ik fooi geef dan is het meestal in de horeca. Ik geef alleen fooi als de service een tandje extra is. Doen ze gewoon hun werk dan niet. | |
Flitsbezorger | zondag 13 april 2025 @ 16:08 |
Ik rond het bedrag af op de tiental. Wordt het 32, maak ik er 40 euro van. Wordt het 48, maak ik er 50 euro van. Bezorgers op de fiets krijgen het beschikbare kleingeld wat ik voorhanden heb. Kan een euro zijn, kan 3 euro zijn, heel random. Ik hou eigenlijk nooit een vast bedrag of percentage aan, lastig te peilen. |