FOK!forum / Nieuws & Achtergronden / Biefstuk en burgers worden weer duurder en stijgen naar reco
Dauthidonderdag 3 april 2025 @ 11:24
Biefstuk en burgers worden weer duurder en stijgen naar recordprijzen

Rundvlees, zoals biefstuk, hamburgers en rundergehakt, wordt dit jaar naar verwachting aanzienlijk duurder, verwacht marktbureau DCA Market Intelligence. Dit komt doordat het aanbod van runderen wereldwijd ‘uitzonderlijk schaars’ is, waardoor de rundveeprijzen het vorige recordniveau de afgelopen weken ‘ruimschoots’ hebben overschreden.

In Nederland ligt de prijs van slachtvee inmiddels bijna 9 procent boven het vorige record. Hiermee komt de prijs van runderen van de hoogste kwaliteit op 6,40 euro per kilo.

'Dit is een uitzonderlijk sterke stijging in korte tijd voor de doorgaans vrij stabiele rundvleesmarkt. Prijsstijgingen van meer dan 5 cent per kilo zijn zeldzaam, maar de afgelopen weken liepen de prijzen soms met wel 25 cent per week op', zegt Matthijs Bremer, voedingsdeskundige bij het onderzoeksbureau.

Wereldwijd
De schaarste aan runderen is een wereldwijd probleem. Volgens DCA Market Intelligence heeft droogte in de Verenigde Staten geleid tot de kleinste rundveestapel sinds 1952. Ook in buurlanden Canada en Mexico is het aanbod schaars. 'Ondertussen kampt Europa met een forse afname van het aantal vleesrunderen, met name uit Frankrijk.' Tijdens de kerstperiode zijn bijzonder veel runderen geslacht om aan de grote vraag te voldoen. Dit heeft de krappe markt verder onder druk gezet.

‘Schrikbarende’ prijsstijging voedsel stuwt inflatie
'De prijzen zijn schrikbarend snel gestegen, maar in de markt heerst het sentiment dat deze stijging nog maar het begin is. De aanvoer begint steeds meer te haperen', concludeert Bremer.

Nog maanden
Wanneer er een eind komt aan de prijsstijgingen is volgens hem niet te zeggen. 'Een ding is zeker, veel consumenten merken de komende maanden vermoedelijk wel het effect op de kassabon als zij een biefstuk of hamburger in de supermarkt scannen.'

https://www.bnr.nl/nieuws(...)n-naar-recordprijzen
Red_85donderdag 3 april 2025 @ 11:30
quote:
1s.gif Op donderdag 3 april 2025 11:24 schreef Dauthi het volgende:
Tijdens de kerstperiode zijn bijzonder veel runderen geslacht om aan de grote vraag te voldoen. Dit heeft de krappe markt verder onder druk gezet.

Dat is ieder jaar zo en nooit heeft dit geleid tot een prijsstijging dus. Immers was het altijd stabiel.

Dus waarom nu wel opeens? Derhalve een praatje om de prijs van rund op te drijven en zo weer meer te willen peuren uit de consument.
Digi2donderdag 3 april 2025 @ 11:48
Gelukkig zijn er tegenwoordig ruim vegetarische vleesvangers beschikbaar :Y)
Twiitchdonderdag 3 april 2025 @ 11:52
Ik gooi vanavond een extra biefstukje op de grill voordat het allemaal op is.
heywoodudonderdag 3 april 2025 @ 11:52
quote:
Tijdens de kerstperiode zijn bijzonder veel runderen geslacht om aan de grote vraag te voldoen. Dit heeft de krappe markt verder onder druk gezet.
Ja, dan zijn er nu dus minder inderdaad. Hadden we met kerst minder moeten schransen.
vainsteinsvainsteinsdonderdag 3 april 2025 @ 12:03
Jezus, ik steek een kaarsje op voor alle viriele Kamado-mannen.
Red_85donderdag 3 april 2025 @ 12:05
quote:
4s.gif Op donderdag 3 april 2025 12:03 schreef vainsteinsvainsteins het volgende:
Jezus, ik steek een kaarsje op voor alle viriele Kamado-mannen.
Wat is dat exact? De viriele Kamado-man?
vainsteinsvainsteinsdonderdag 3 april 2025 @ 12:06
quote:
0s.gif Op donderdag 3 april 2025 12:05 schreef Red_85 het volgende:

[..]
Wat is dat exact? De viriele Kamado-man?
De middelmatige kalende accountmanager die tot volle wasdom komt als hij zijn leren schort voor heeft en vlees staat te garen alsof hij hogere wiskunde bedrijft.
ootjekatootjedonderdag 3 april 2025 @ 12:09
quote:
14s.gif Op donderdag 3 april 2025 12:06 schreef vainsteinsvainsteins het volgende:

[..]
De middelmatige kalende accountmanager die tot volle wasdom komt als hij zijn leren schort voor heeft en vlees staat te garen alsof hij hogere wiskunde bedrijft.
Er is ook weinig mooiers dan een prachtige ossenhaas te bakken of te versnijden tot carpaccio 🤤
Daar hoef je trouwens geen man voor te zijn.
Dauthidonderdag 3 april 2025 @ 12:12
quote:
0s.gif Op donderdag 3 april 2025 11:30 schreef Red_85 het volgende:

[..]
Dat is ieder jaar zo en nooit heeft dit geleid tot een prijsstijging dus. Immers was het altijd stabiel.

Dus waarom nu wel opeens? Derhalve een praatje om de prijs van rund op te drijven en zo weer meer te willen peuren uit de consument.
Je zou kunnen beargumenteren dat het klimaatbeleid, boeren Europa uit, zijn vruchten begint af te werpen.
junkiesietzedonderdag 3 april 2025 @ 12:13
Ik ga verhuizen naar de grensstreek, hier in de randstad worden we zo teringhard in onze aars geneukt. :r :r :r
Red_85donderdag 3 april 2025 @ 12:13
quote:
14s.gif Op donderdag 3 april 2025 12:06 schreef vainsteinsvainsteins het volgende:

[..]
De middelmatige kalende accountmanager die tot volle wasdom komt als hij zijn leren schort voor heeft en vlees staat te garen alsof hij hogere wiskunde bedrijft.
Dat is wel heel specifiek.
Heb je ook een voorbeeld?
Daarbij: wat heeft het beroep van diegene daar exact mee van doen? Vlees grillen doet men voornamelijk als men vrij is lijkt mij, behalve een kok natuurlijk.
En wat is dat 'viriele' waar je over spreekt? Kan je dat uitleggen in combinatie met die vermeende accountmanager?

Zo veel vragen, zo weinig antwoorden..
vainsteinsvainsteinsdonderdag 3 april 2025 @ 12:15
quote:
0s.gif Op donderdag 3 april 2025 12:13 schreef Red_85 het volgende:

[..]
Dat is wel heel specifiek.
Heb je ook een voorbeeld?
Daarbij: wat heeft het beroep van diegene daar exact mee van doen? Vlees grillen doet men voornamelijk als men vrij is lijkt mij, behalve een kok natuurlijk.
En wat is dat 'viriele' waar je over spreekt? Kan je dat uitleggen in combinatie met die vermeende accountmanager?

Zo veel vragen, zo weinig antwoorden..
Het is ook normaal dat ik pas antwoorden geef nadat de vragen zijn gesteld en niet andersom. Als gezagsgetrouw burger (niet die uit de OP LOL!) zal ik het topic niet verder vervuilen. We kunnen het er altijd over hebben in een filosofisch café. :)
SebbeSwensjedonderdag 3 april 2025 @ 12:17
Geen enkel probleem mee.
Red_85donderdag 3 april 2025 @ 12:17
quote:
0s.gif Op donderdag 3 april 2025 12:09 schreef ootjekatootje het volgende:

[..]
Er is ook weinig mooiers dan een prachtige ossenhaas te bakken of te versnijden tot carpaccio 🤤
Ossenhaas vind ik dat wel een beetje overgewaardeerd hoor eerlijk gezegd. Geef mij maar een longhaas of staartstuk. Is persoonlijk natuurlijk.
quote:
Daar hoef je trouwens geen man voor te zijn.
Eensch.
MisterFoxdonderdag 3 april 2025 @ 12:17
quote:
0s.gif Op donderdag 3 april 2025 11:48 schreef Digi2 het volgende:
Gelukkig zijn er tegenwoordig ruim vegetarische vleesvangers beschikbaar :Y)
mooi verhaal, maar het is niet goed voor je om geen vlees te eten.
Red_85donderdag 3 april 2025 @ 12:19
quote:
0s.gif Op donderdag 3 april 2025 12:15 schreef vainsteinsvainsteins het volgende:

[..]
Het is ook normaal dat ik pas antwoorden geef nadat de vragen zijn gesteld en niet andersom. Als gezagsgetrouw burger (niet die uit de OP LOL!) zal ik het topic niet verder vervuilen. We kunnen het er altijd over hebben in een filosofisch café. :)
Welk filosofisch cafe kan ik je vinden dan? Want ik ben wel benieuwd.
We kunnen hier ook ergens een topic openen. Immers is fok! een dorpsplein en op een dorpsplein mag ook wel zo'n cafe staan.
Richestoragsdonderdag 3 april 2025 @ 12:26
Mij hebben ze er niet mee, ik koop toch altijd voor 250 euro biefstuk per maand.
Digi2donderdag 3 april 2025 @ 12:30
quote:
0s.gif Op donderdag 3 april 2025 12:17 schreef MisterFox het volgende:

[..]
mooi verhaal, maar het is niet goed voor je om geen vlees te eten.
Kan je aanvullen met bijv kaas en eieren ;)
Elandonderdag 3 april 2025 @ 12:34
We worden gewoon aan alle kanten genaaid.
Tijdens Covid en de oorlog in Oekraïne is een blauwprint gelegd waarin is gebleken dat consumenten toch wel prijsstijgingen slikken als zoete koek en hun koopgedrag nauwelijks aanpassen, werkgevers met loonstijgingen over de brug komen, waardoor het nu een kwestie is van pakken wat je pakken kan door het bedrijfsleven.
MisterFoxdonderdag 3 april 2025 @ 12:37
quote:
0s.gif Op donderdag 3 april 2025 12:30 schreef Digi2 het volgende:

[..]
Kan je aanvullen met bijv kaas en eieren ;)
Daar ga je geen 90 mee worden.
Papierversnipperaardonderdag 3 april 2025 @ 12:39
quote:
14s.gif Op donderdag 3 april 2025 12:06 schreef vainsteinsvainsteins het volgende:

[..]
De middelmatige kalende accountmanager die tot volle wasdom komt als hij zijn leren schort voor heeft en vlees staat te garen alsof hij hogere wiskunde bedrijft.
Is dat familie van de zondagochtend-visser? De vis-tv kijker?
Nieuwschierigdonderdag 3 april 2025 @ 12:45
quote:
0s.gif Op donderdag 3 april 2025 11:30 schreef Red_85 het volgende:

[..]
Dat is ieder jaar zo en nooit heeft dit geleid tot een prijsstijging dus. Immers was het altijd stabiel.

Dus waarom nu wel opeens? Derhalve een praatje om de prijs van rund op te drijven en zo weer meer te willen peuren uit de consument.
Zolang er genoeg is bepaalt de kostprijs de consumentenprijs.
Maar zodra er maar een klein tekort ontstaat gaat het produkt naar de hoogste bieder. En dat is het mechanisme dat de prijs opdrijft.
En ik weet niet hoeveel runderen er rondlopen maar dat in de VS de graanoogsten t.b.v. veevoer veel lager waren klopt zeker.
Harvest89donderdag 3 april 2025 @ 12:47
Nou in het ergste geval gaat dat meer kip worden.
Ik weiger varkensvlees te eten.
Nieuwschierigdonderdag 3 april 2025 @ 12:50
quote:
0s.gif Op donderdag 3 april 2025 12:47 schreef Harvest89 het volgende:
Nou in het ergste geval gaat dat meer kip worden.
Ik weiger varkensvlees te eten.
Het lijkt me dat kippen ook moeten eten. En duurder voer is duurdere kip.
Red_85donderdag 3 april 2025 @ 12:50
quote:
99s.gif Op donderdag 3 april 2025 12:45 schreef Nieuwschierig het volgende:

[..]
Zolang er genoeg is bepaalt de kostprijs de consumentenprijs.
Maar zodra er maar een klein tekort ontstaat gaat het produkt naar de hoogste bieder. En dat is het mechanisme dat de prijs opdrijft.
En ik weet niet hoeveel runderen er rondlopen maar dat in de VS de graanoogsten t.b.v. veevoer veel lager waren klopt zeker.
Wij eten geen vs-rund en zij geen eu-vlees. Dus dat hoeft ons dan ook niet te raken. Hierin zijn we zelfvoorzienend met hooguit een toevoeging van Zuid Amerikaans.
Nieuwschierigdonderdag 3 april 2025 @ 12:52
quote:
0s.gif Op donderdag 3 april 2025 12:50 schreef Red_85 het volgende:

[..]
Wij eten geen vs-rund en zij geen eu-vlees. Dus dat hoeft ons dan ook niet te raken. Hierin zijn we zelfvoorzienend met hooguit een toevoeging van Zuid Amerikaans.
Maar is het niet zo dat wanneer vlees in de VS of waar dan ook meer opbrengt dan in Europa het daarheen geëxporteerd wordt? Het komt tenslotte ook van Zuid-Amerika naar Europa.
Noberdonderdag 3 april 2025 @ 12:53
De veestapel nog verder verlagen voor nog hogere prijzen.
Ivo1985donderdag 3 april 2025 @ 12:55
quote:
99s.gif Op donderdag 3 april 2025 12:45 schreef Nieuwschierig het volgende:

[..]
Zolang er genoeg is bepaalt de kostprijs de consumentenprijs.
Maar zodra er maar een klein tekort ontstaat gaat het produkt naar de hoogste bieder. En dat is het mechanisme dat de prijs opdrijft.
En ik weet niet hoeveel runderen er rondlopen maar dat in de VS de graanoogsten t.b.v. veevoer veel lager waren klopt zeker.
Leuke theorie.

Als direct kopen voor de consument nauwelijks mogelijk is en er slechts een handjevol tussen handelaren is (industriële slachterijen en supermarkten), dan kan de prijs wel degelijk opgedreven worden door een spel van die tussen handelaren.

De afgelopen jaren is door dat samenspel het prijsverschil tussen een biefstuk uit de supermarkt en een biefstuk van de lokale slager al flink geslonken. Die lokale slager koopt zijn runderen en varkens rechtstreeks in bij veehouders in de regio en heeft nog veel lekkerder vlees dan de supermarkt voor hooguit een paar dubbeltjes meer per portie.
Nieuwschierigdonderdag 3 april 2025 @ 13:00
quote:
0s.gif Op donderdag 3 april 2025 12:55 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]
Leuke theorie.

Als direct kopen voor de consument nauwelijks mogelijk is en er slechts een handjevol tussen handelaren is (industriële slachterijen en supermarkten), dan kan de prijs wel degelijk opgedreven worden door een spel van die tussen handelaren.

De afgelopen jaren is door dat samenspel het prijsverschil tussen een biefstuk uit de supermarkt en een biefstuk van de lokale slager al flink geslonken. Die lokale slager koopt zijn runderen en varkens rechtstreeks in bij veehouders in de regio en heeft nog veel lekkerder vlees dan de supermarkt voor hooguit een paar dubbeltjes meer per portie.
Klopt, ik koop ook vaak lokaal vlees.
Maar de overgrote massa gaat toch echt via de supermarkten.
StateOfMinddonderdag 3 april 2025 @ 13:01
Dit lijkt mij een mooi klusje voor de Boer Burger Beweging :Y
Elandonderdag 3 april 2025 @ 14:12
quote:
11s.gif Op donderdag 3 april 2025 13:01 schreef StateOfMind het volgende:
Dit lijkt mij een mooi klusje voor de Boer Burger Beweging :Y
Ondergewaardeerde post.
Maar on een serieuze noot zullen die wel staan te juichen want die staan qua belangen meer voor de boerenkant van het spectrum dan de burgerkant de consument.
Gimmickdonderdag 3 april 2025 @ 14:33
quote:
0s.gif Op donderdag 3 april 2025 12:37 schreef MisterFox het volgende:

[..]
Daar ga je geen 90 mee worden.
(Gematigd) vlees eten kan binnen een gezond dieet, maar er zit een duidelijke negatieve correlatie tussen vleesconsumptie en gezondheid. Met andere woorden: hoe minder vlees je eet, hoe gezonder. Mocht je gezond 90 willen worden is dat iets om rekening mee te houden.
QAnonndonderdag 3 april 2025 @ 14:57
quote:
0s.gif Op donderdag 3 april 2025 11:48 schreef Digi2 het volgende:
Gelukkig zijn er tegenwoordig ruim vegetarische vleesvangers beschikbaar :Y)
Dat is toch gewoon fabrieksvoedsel?
William_Papadindonderdag 3 april 2025 @ 15:40
quote:
0s.gif Op donderdag 3 april 2025 14:57 schreef QAnonn het volgende:

[..]
Dat is toch gewoon fabrieksvoedsel?
Nou ja, het wordt zeker in een fabriek gemaakt, maar daar zitten met name een hoop e-nummers in waarvan nog niet duidelijk is wat deze op lange termijn met je gezondheid doen.
Kortom, alles met mate, of het nou vlees, vis, aardappels, groente, of vlees(vervanger) is.
Ozewiezewozewalladonderdag 3 april 2025 @ 15:52
quote:
0s.gif Op donderdag 3 april 2025 14:57 schreef QAnonn het volgende:

[..]
Dat is toch gewoon fabrieksvoedsel?
Ja, net zoals het meeste supermarktvlees. Als je gezond vlees wil ga je naar de vakslager, als je gezonder vleesvervangers wilt, zijn daar vast ook alternatieven voor.
ACT-Fdonderdag 3 april 2025 @ 16:07
Dit is wat je noemt een cash cow ):O
Aberkulliedonderdag 3 april 2025 @ 18:01
MAAR MEVROUW HEEFT HAAR KILOKNALLERS NU NU NU NODIG
Starhopperdonderdag 3 april 2025 @ 18:02
quote:
1s.gif Op donderdag 3 april 2025 18:01 schreef Aberkullie het volgende:
MAAR MEVROUW HEEFT HAAR KILOKNALLERS NU NU NU NODIG
Die heeft al genoeg kiloknallers op :') :')
Ivo1985donderdag 3 april 2025 @ 18:41
quote:
0s.gif Op donderdag 3 april 2025 15:52 schreef Ozewiezewozewalla het volgende:

[..]
Ja, net zoals het meeste supermarktvlees. Als je gezond vlees wil ga je naar de vakslager, als je gezonder vleesvervangers wilt, zijn daar vast ook alternatieven voor.
Er zijn genoeg gezonde vleesvrije maaltijden te bedenken. Die overbewerkte vegetarische burgers, worsten en kip-lookalikes zijn vooral overbewerkt. En dat schijnt niet zo heel gezond te zijn.
De producten zijn vooral bedoeld om de niet-creatieve mens van een makkelijk alternatief te voorzien wanneer er een keer vegetarisch gekookt wordt omdat het hip is of omdat er gasten mee-eten geen vlees willen. In plaats van het gewone stukje vlees bij de AVG een vegetarische burger of schnitzel. In plaats van een rookworst bij de stamppot, een Hema Ookworst erbij. En zo'n groente- of bonenburger voor op de BBQ.

Door gebruik te maken van bonen, zuivel, eieren, tofu etc kun je prima vegetarisch koken zonder die overbewerkte voorverpakte rommel uit de supermarkt.

[ Bericht 18% gewijzigd door Ivo1985 op 03-04-2025 22:34:22 ]
Mortaxxdonderdag 3 april 2025 @ 18:45
Gewoon de rest van de Amazone plat branden en daar sojaburgers verbouwen
Gimmickdonderdag 3 april 2025 @ 19:40
quote:
1s.gif Op donderdag 3 april 2025 18:45 schreef Mortaxx het volgende:
Gewoon de rest van de Amazone plat branden en daar sojaburgers verbouwen
Het Soja uit de Amazone wordt gebruikt voor veevoer en olie. Veel Amazone wordt ook gekapt om fysiek ruimte te maken voor runderen.

Soja voor vleesvervangers, tofu en sojadrink in Nederland komt van Europese soja. Dat kun je gewoon lezen op de verpakking.
fluitbekzeenaald2.0donderdag 3 april 2025 @ 20:27
Koken met vleesvervangers :')