Getergde Kamer dreigt met motie van wantrouwen nadat Faber excuses weigert voor ‘lintjesgate’Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) biedt geen excuses aan voor haar weigering om te tekenen voor lintjes voor COA-vrijwilligers. Dat er gedreigd wordt met een motie van wantrouwen noemt PVV-leider Geert Wilders ‘krankzinnig’.
![minister-marjolein-faber-asiel-en-migratie-pvv]()
,,Ik ben geen stempelmachine. Als ik iets niet wil tekenen, teken ik niet”, stelde Faber, die in het wekelijkse Vragenuur opheldering moest komen geven. Dat andere kabinetsleden de onderscheidingen tóch mogelijk maken, vindt Faber geen probleem. ,,Daar verzet ik me niet tegen.” Faber zei ‘een signaal’ te willen afgeven: dat ‘de stroom’ migranten moet afnemen.
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker wilde excuses horen van Faber. ,,Lintjes gaan niet over je opvatting, maar om je inzet voor de samenleving. Volgens Bikker ‘banjert de minister daar dwars doorheen’. Zij noemt het ‘een schoffering’ dat Faber ‘elke reflectie’ weigert.
Daarin staat Bikker niet alleen. GroenLinks-PvdA-Kamerlid Jesse Klaver noemt het ‘beschamend’. ,,Dit gaat niet om de vraag wat je van migratie vindt, dit gaat om fatsoen.” Hij wil dinsdagavond nog een debat over deze kwestie.
Het CDA dreigt al met een motie van wantrouwen, laat fractieleider Henri Bontenbal weten. Hij wilde excuses van Faber en de toezegging dat ze voortaan wél meewerkt aan het uitreiken onderscheidingen. Faber deed geen van beiden. ,,Een motie van wantrouwen over een lintje, dat is krankzinnig”, vindt Wilders. Volgens de PVV-leider hield Faber ‘een helder verhaal’.
RiedelDe kritiek komt niet alleen uit de oppositie. Ook BBB-Kamerlid Marieke Wijen-Nass vindt dat onderscheidingen ‘geen politiek instrument’ mogen zijn. ,,Er komt hierdoor geen enkele asielzoeker minder”, zegt NSC-Kamerlid Diederik Boomsma. VVD-Kamerlid Thierry Aartsen vergelijkt ‘als ik niet wil tekenen, teken ik niet’ met een uitspraak van zijn 4-jarige dochter. ,,Laten we volwassener met elkaar omgaan.”
Faber bleef bij haar weigering. ,,De instroom moet gewoon naar beneden”, bleef zij herhalen. ,,Ik wil het nog wel honderd keer herhalen.”Ja21-leider Joost Eerdmans werd er wanhopig van: ,,Door het weigeren van lintjes, door die hele riedel, gaat de instroom toch helemaal niet naar beneden? Dat heeft er niks mee te maken.”
Faber ligt sinds zondag onder vuur. Toen werd bekend dat zij het uitreiken van lintjes aan vijf oud-vrijwilligers van asielopvangorganisatie COA blokkeert. Onder de voordracht voor zo’n koninklijke onderscheiding moet de minister een handtekening zetten, maar dat weigert Faber. Volgens de PVV-minister staat het werk van de vrijwilligers ‘haaks’ op haar beleid om migratie te ontmoedigen.
Daarop besloten premier Dick Schoof en minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark de voordrachten te ondertekenen, waardoor de vrijwilligers later deze maand toch hun lintje uitgereikt krijgen. Voor Faber is daarmee de kwestie afgedaan. ,,Het kabinet spreekt met één mond. Wat mij betreft is hiermee gewoon de kous af.”
CDA-leider Bontenbal vindt het onbegrijpelijk dat premier Schoof Faber niet terugfluit. Volgens hem is er geen sprake van eenheid van kabinetsbeleid. ,,Faber creëert met haar weigering voor haarzelf een uitzonderingspositie.”
Alleen haar eigen PVV en FvD schoten Faber te hulp. Volgens PVV-Kamerlid Marina Vondeling was het ‘een geweldig besluit’ van de minister.