https://www.accountancyva(...)r-vermogen-in-box-3/quote:PVV tegen nieuw belastingvoorstel voor vermogen in box 3
De PVV wil niet verder met het huidige wetsvoorstel voor een nieuwe belasting op inkomen uit sparen en beleggen in box 3. De partij noemt het belasten van ongerealiseerde winsten, zoals koersstijgingen van aandelen, “oneerlijk” en pleit voor een vermogenswinstbelasting waarbij alleen gerealiseerde winsten worden belast.
Verbijstering
De afwijzing van het voorstel door de grootste regeringspartij kwam onverwacht en leidde tot verbijstering in de Tweede Kamer. D66-Kamerlid Hans Vijlbrief sprak van “chaos en amateurisme in de coalitie” en weigerde verder deel te nemen aan het debat. GroenLinks-PvdA noemde het “schokkend” dat een wetsvoorstel waar jarenlang aan is gewerkt, door de PVV terzijde wordt geschoven. Coalitiepartners VVD en NSC reageerden gematigder, maar wezen erop dat de partij van Geert Wilders nog geen concreet alternatief heeft gepresenteerd.
Vertraging
Als de wens van de PVV zou worden uitgevoerd zorgt dat vrijwel zeker voor verdere vertraging bij de hervorming van box 3. De regering wil per 2028 overgaan op een belastingstelsel gebaseerd op werkelijke rendementen, maar elk jaar uitstel kost de schatkist naar schatting 2 miljard euro. Staatssecretaris Van Oostenbruggen (Fiscaliteit, NSC) waarschuwde bovendien dat een vermogenswinstbelasting in de eerste jaren voor een flinke terugval in belastinginkomsten zou zorgen.
Ondanks de oppositie van de PVV blijft Van Oostenbruggen vooralsnog vasthouden aan het bestaande voorstel. Binnen de coalitie zullen verdere gesprekken volgen, maar de kans is groot dat de discussie over box 3 nog wel even zal voortduren.
Dat is eenmalig.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 13:58 schreef Idisrom het volgende:
Dan wordt het extra afrekenen met de erfbelasting. Eerst nog winstbelasting over de vermogenswinsten en dan nog de erfbelasting zelf.
Virtueel verlies blijft verrekenbaar met de toekomst, hoor. En volgens mij hoeft nooit tussentijds afgerekend te worden over waardestijging van onroerend goed, dus dan ook niet over je eigen woning.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 14:04 schreef capricia het volgende:
[..]
Dat is eenmalig.
Fictieve winstbelasting zou echter jaarlijks zijn. En als je virtueel verlies maakt, legt de staat niet bij.
Er zijn ook gesprekken om je woning naar box 3 te zetten. Kun je lekker over je fictieve overwaarde belasting gaan betalen. Totaal onzinnig.
Daar kun je je nog wel eens lelijk in vergissen.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 15:10 schreef AudiTT het volgende:
Sinds wanneer zijn Henk en Ingrid vermogend
Terecht, het is van de zotte om op basis van een fictieve beurswaarde af te rekenen.quote:De partij noemt het belasten van ongerealiseerde winsten, zoals koersstijgingen van aandelen
Er wordt met het vaststellen van de vrh ook geen rekening gehouden met inflatie, alhoewel die zeer fors is. Als je 7% rendement maakt op je vermogen dan ben je dat in de praktijk ruim kwijt aan inflatie. Eigenlijk is je reële vermogensgroei gewoon nul. Al jaren. Toch moet je dan die vrh betalenquote:Op vrijdag 21 maart 2025 14:11 schreef Idisrom het volgende:
[..]
Virtueel verlies blijft verrekenbaar met de toekomst, hoor. En volgens mij hoeft nooit tussentijds afgerekend te worden over waardestijging van onroerend goed, dus dan ook niet over je eigen woning.
Het grootste nadeel van dit nieuwe BOX-3 vind ik de inflatie. Ik merk dat het geen prioriteit meer heeft om dat te beperken, en dat houdt in dat je 36% belasting betaalt over ongebreidelde inflaties. Zo worden dus de Eurobonds gefinancierd.
Het is een makkelijke manier om de middenklasse uit te kleden terwijl de elite 0% inkomensbelasting, 0% vermogensbelasting en 0% erfbelasting betaalt in Monaco.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 15:46 schreef LXIV het volgende:
[..]
Er wordt met het vaststellen van de vrh ook geen rekening gehouden met inflatie, alhoewel die zeer fors is. Als je 7% rendement maakt op je vermogen dan ben je dat in de praktijk ruim kwijt aan inflatie. Eigenlijk is je reële vermogensgroei gewoon nul. Al jaren. Toch moet je dan die vrh betalen
Vreemde kijk op zaken. Als je 7% rendement maakt op vermogen doe je het waarschijnlijk al beter dan degenen onder je. Als jouw vermogensgroei dus 0 is, is die van degenen onder je negatief. Dat is toch wat je wil? Meer hebben dan de ander?quote:Op vrijdag 21 maart 2025 15:46 schreef LXIV het volgende:
[..]
Er wordt met het vaststellen van de vrh ook geen rekening gehouden met inflatie, alhoewel die zeer fors is. Als je 7% rendement maakt op je vermogen dan ben je dat in de praktijk ruim kwijt aan inflatie. Eigenlijk is je reële vermogensgroei gewoon nul. Al jaren. Toch moet je dan die vrh betalen
Nee. Het punt is dat je praktisch gezien geen reel rendement maakt. En wel belast wordt.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 18:14 schreef SebbeSwensje het volgende:
[..]
Vreemde kijk op zaken. Als je 7% rendement maakt op vermogen doe je het waarschijnlijk al beter dan degenen onder je. Als jouw vermogensgroei dus 0 is, is die van degenen onder je negatief. Dat is toch wat je wil? Meer hebben dan de ander?
Het idee lijkt me dat we allemaal wat meer koopkracht krijgen, in plaats van minder koopkracht verlies dan de ander als iets positiefs proberen te zijn. Ik denk dat de PVV hier de juiste keuze gemaakt heeft.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 18:14 schreef SebbeSwensje het volgende:
[..]
Vreemde kijk op zaken. Als je 7% rendement maakt op vermogen doe je het waarschijnlijk al beter dan degenen onder je. Als jouw vermogensgroei dus 0 is, is die van degenen onder je negatief. Dat is toch wat je wil? Meer hebben dan de ander?
Je hebt toch meer centjes? De belasting die wordt betaald wordt door de inflatie ook minder waard, je bent dus eigenlijk spekkoper.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 18:20 schreef LXIV het volgende:
[..]
Nee. Het punt is dat je praktisch gezien geen reel rendement maakt. En wel belast wordt.
Die drang naar ongebreidelde consumptiegroei heb ik sowieso nooit begrepen.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 18:21 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Het idee lijkt me dat we allemaal wat meer koopkracht krijgen, in plaats van minder koopkracht verlies dan de ander als iets positiefs proberen te zijn. Ik denk dat de PVV hier de juiste keuze gemaakt heeft.
Door de inflatie heb je getalsmatig meer maar heeft het tegelijkertijd minder waarde. Juist door een toename aan koopkracht kun je milieuvriendelijkere producten betaalbaar maken.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 18:25 schreef SebbeSwensje het volgende:
[..]
Je hebt toch meer centjes? De belasting die wordt betaald wordt door de inflatie ook minder waard, je bent dus eigenlijk spekkoper.
[..]
Die drang naar ongebreidelde consumptiegroei heb ik sowieso nooit begrepen.
En zo zijn er dus heel veel meer mensen die getalsmatig evenveel houden of verhoudingsgewijs minder meer en over die mensen hebben we het niet. Het gaat om die zielige mensen die gewoon prima kunnen leven, maar zo zielig zijn, omdat ze niet nóg meer kunnen pakken.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 18:28 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Door de inflatie heb je getalsmatig meer maar heeft het tegelijkertijd minder waarde. Juist door een toename aan koopkracht kun je milieuvriendelijkere producten betaalbaar maken.
Het gaat om een veel bredere groep.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 18:31 schreef SebbeSwensje het volgende:
[..]
En zo zijn er dus heel veel meer mensen die getalsmatig evenveel houden of verhoudingsgewijs minder meer en over die mensen hebben we het niet. Het gaat om die zielige mensen die gewoon prima kunnen leven, maar zo zielig zijn, omdat ze niet nóg meer kunnen pakken.
Ja, op 18 december is dat gepubliceerd.quote:Op vrijdag 21 maart 2025 18:34 schreef SnertMetChoco het volgende:
Had de RvS laatst niet ook al negatief geadviseerd over die aanwasbelasting?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |