SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Het wonder zelf kan dus een product zijn geweest van hoe men met gebrekkige natuurkunde in die tijd de wereld zag.
Dan is er nog een verhaal over dat de hostie vloog en meerdere malen terugvloog naar de locatie.
Het verhaal van de hostie die boven het vuur vliegt en terugkeert naar het huis zou heel goed een latere religieuze en politieke toevoeging kunnen zijn om de impact van het wonder te versterken. Dit soort verfraaiing komt veel voor in middeleeuwse wonderverhalen en dient meerdere doelen:
1. Religieuze versterking
De oorspronkelijke gebeurtenis (hostie die de brand overleeft) was misschien niet "wonderbaarlijk" genoeg voor een wijdverspreide pelgrimstocht.
Door een bovennatuurlijke beweging toe te voegen (de hostie die "vliegt") leek het onmiskenbaar goddelijk, wat het geloof in het wonder versterkte.
De vliegende hostie doet denken aan andere middeleeuwse eucharistische wonderen en sluit aan bij veelvoorkomende religieuze thema's uit die tijd.
2. Politieke en sociale empowerment
De status van Amsterdam vergroten: het wonder onderscheidde Amsterdam van andere steden en maakte het tot een bedevaartsoord. Dit bracht rijkdom, invloed en legitimiteit.
Het verminderen van de kerkelijke controle van Utrecht: Amsterdam viel destijds nog onder het bisdom van Utrecht, en een onafhankelijk religieus wonder zou kunnen helpen de invloed van Utrecht weg te halen.
Afstemmen op de Bourgondische politiek: De Bourgondiėrs, die later Amsterdam inpalmden, waren voorstander van centralisatie van de macht en het beperken van de autonomie van door de kerk bestuurde steden als Utrecht. Een wonder dat Amsterdam religieuze bekendheid gaf, had nuttig kunnen zijn in dit grotere politieke spel.
Ik heb het vermoeden dat het Mirakel van Amsterdam misschien wel dé oerknal voor Amsterdam is geweest als machtscentrum.
Het leidde tot
- Verwijdering van het woonhuis waar het wonder plaatsvond en steeds verder in omvang groeiende bedevaartskerken.
- gegarandeerde instroom van Pelgrims als vroege soort toeristen. Een enorme boost voor de commercie. Handelsstad nummer 1.
- verbetering van infra ivm de pelgrims. De heiligeweg werd aangelegd en de heiligepoort gebouwd.
- Afscheiding van het bisdom van Utrecht. Amsterdam werd autonoom. Hoewel de bisschop van Utrecht een belangrijk figuur bleef, verminderde de toenemende economische en religieuze betekenis van Amsterdam de afhankelijkheid van Utrecht.
- Bourgondische invloed: Tegen het einde van de 14e en het begin van de 15e eeuw consolideerden de Bourgondiėrs hun macht in de Lage Landen, waardoor de invloed van Utrecht verder afnam. Amsterdam sloot zich aan bij de Bourgondiėrs, wat hielp om meer onafhankelijkheid te krijgen.
- overgang van pelgrims tot modern toerisme
De hostie is in de 16e eeuw met de overgang naar het protestantisme mogelijk vernietigd of ergens nog in veiligheid gebracht. Maar van dat laatste is geen aanwijzing.
[ Bericht 3% gewijzigd door Beathoven op 12-03-2025 14:57:33 ]
Het verhaal, een stukje ingekort:quote:
Als iets heel heilig was, dan kon het vliegen, volgens de Rooms Katholieke redeneerkunde.quote:Wat was het Mirakel?
Het Mirakel hield in dat een stervende man de eucharistie ontving, het uitbraakte en de hostie intact bleef ondanks dat deze in het vuur werd gegooid. Dit werd geļnterpreteerd als een goddelijk teken en Amsterdam werd een bedevaartsoort.
Wetenschappelijke verklaringen oa:
Psychologische en sociale factoren
In de 14e eeuw was het religieuze geloof sterk en interpreteerden mensen ongebruikelijke gebeurtenissen vaak als goddelijke tekenen.
Gezien de turbulente tijden (pest, politieke instabiliteit) waren mensen misschien meer geneigd om wonderbaarlijke interpretaties te accepteren.
Het verhaal zou in de loop van de tijd overdreven of veranderd kunnen zijn om de betekenis ervan te vergroten.
Het wonder zelf kan dus een product zijn geweest van hoe men met gebrekkige natuurkunde in die tijd de wereld zag.
Dan is er nog een verhaal over dat de hostie vloog en meerdere malen terugvloog naar de locatie.
[i]Het verhaal van de hostie die boven het vuur vliegt en terugkeert naar het huis zou heel goed een latere religieuze en politieke toevoeging kunnen zijn om de impact van het wonder te versterken. Dit soort verfraaiing komt veel voor in middeleeuwse wonderverhalen en dient meerdere doelen:
Religieuze versterking
De oorspronkelijke gebeurtenis (hostie die de brand overleeft) was misschien niet "wonderbaarlijk" genoeg voor een wijdverspreide pelgrimstocht.
Door een bovennatuurlijke beweging toe te voegen (de hostie die "vliegt") leek het onmiskenbaar goddelijk, wat het geloof in het wonder versterkte.
De vliegende hostie doet denken aan andere middeleeuwse eucharistische wonderen en sluit aan bij veelvoorkomende religieuze thema's uit die tijd.
Ik knip het even tot hier. De rest is ook interessant, maar dwaalt mogelijk wat af.quote:Op woensdag 12 maart 2025 16:43 schreef yessie234 het volgende:
[..]
Als iets heel heilig was, dan kon het vliegen, volgens de Rooms Katholieke redeneerkunde.
Veel heiligen konden ook vliegen, dat was niet alleen voor hosti's. Er is zelfs een snackbar cq coffeeshop geweest die de Vliegende Tosti heette, zo lang worden die verhalen verteld.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Jammer dat Amsterdam er niet meer mee doet, omdat het uiteindelijk het startschot geworden is van de onafhankelijkheid en het toerisme en we zonder dat Mirakel misschien wel Utrecht als hoofdstad hadden gehad. Ergens dus eigenlijk een gebeurtenis die de stad z'n internationale waarde (de westerse wereld was katholiek) en bezieling heeft bezorgt.
He, is het niet meer? Nou ja, bij mijn verhaal ben ik vergeten te vertellen dat wij ergens eind jaren tachtig liepen.quote:Op woensdag 12 maart 2025 19:52 schreef Beathoven het volgende:
Jammer dat Amsterdam er niet meer mee doet,
Vanuit Haarlem waren ze altijd fanatiek met wandelen. Maar dan loop je op een ander punt Amsterdam binnen, dan de oude pelgrimsroute vanuit Utrecht.quote:Op woensdag 12 maart 2025 17:50 schreef 215 het volgende:
Nog wel lopend naar Adam gegaan om het mirakel te vieren. Ruim vijftig km was dat. Dan in een kerk zitten kleumen en midden in de nacht nog een rondje (processie) over de wallen.
Een maatje deed dat vroeger met zijn vader en zijn pa was toen net overleden vandaar dat ik mee ging. Kennelijk is het heel lang in zwang geweest om met groepen uit dorpen tot ver in de omtrek lopend naar Amsterdam te gaan om het mirakel te vieren. Er waren toen wel meer wandelaars maar ik verwacht dat wij van het verste kwamen die dag.
quote:Op woensdag 12 maart 2025 19:52 schreef Beathoven het volgende:
[..]
Ik knip het even tot hier. De rest is ook interessant, maar dwaalt mogelijk wat af.
Ik las het het van het deel dat het toeschrijven van kunnen vliegen 'destijds' inderdaad wel een soort dingetje was binnen het katholieke geloof. Met de wetenschappelijke verklaring voorafgaand is het mirakel eigenlijk wel volledig geduid.
Ik vind het aan de andere kant wel jammer dat er niet veel meer over is van alles rondom het Mirakel. Alleen een lamp, een gevelplakaat en de processie nog. De heiligestede, de heilige poort en de hosti zijn weg.
Oh ja, je kunt de oorspronkelijke pelgrimsroute van Haarlem naar Amsterdam nog volgen in wat er over is van de heilige weg.Dat was dan een goede marketing zet. Al binnen twee weken had het stadsbestuur besloten dat het wonder waar was.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Jammer dat Amsterdam er niet meer mee doet, omdat het uiteindelijk het startschot geworden is van de onafhankelijkheid en het toerisme en we zonder dat Mirakel misschien wel Utrecht als hoofdstad hadden gehad. Ergens dus eigenlijk een gebeurtenis die de stad z'n internationale waarde (de westerse wereld was katholiek) en bezieling heeft bezorgt.
Probeer nu nog maar eens met zo'n verhaal te komen.
Ja, de processies door de straten op kleine schaal zijn er nog. Ik bedoelde dat de stad Amsterdam deze geschiedenis best wat meer mag etaleren. Jammer dat die Amsterdam Dungeon er nu zit waar de heiligestede was. Dat was in omvang trouwens een joekel van een kapel. Klaar ook wel voor de hele Europese bedevaart.quote:Op woensdag 12 maart 2025 20:36 schreef 215 het volgende:
[..]
He, is het niet meer? Nou ja, bij mijn verhaal ben ik vergeten te vertellen dat wij ergens eind jaren tachtig liepen.
Midden in de nacht een processie over de wallen was wel een beetje vreemd, twee groepen mensen die eigenlijk ver buiten elkaars belevingswereld verkeren. Toch gaf dat ook wel weer een jolige sfeer.
De manier waarop Amsterdam bezieling kreeg en onafhankelijk werd werkt nu alleen nog in Noord Korea.quote:Op woensdag 12 maart 2025 21:39 schreef yessie234 het volgende:
[..]
Dat was dan een goede marketing zet. Al binnen twee weken had het stadsbestuur besloten dat het wonder waar was.
Probeer nu nog maar eens met zo'n verhaal te komen.
De mirakelgeschiedenis stond vroeger in elke reisgids, die hield het het Mirakel verhaal ook voor mensen die in Amsterdam wonen en werken levend, maar die reisgidsen worden niet meer geschreven, gedrukt, gekocht en gelezen.quote:Op donderdag 13 maart 2025 00:18 schreef Beathoven het volgende:
[..]
Ja, de processies door de straten op kleine schaal zijn er nog. Ik bedoelde dat de stad Amsterdam deze geschiedenis best wat meer mag etaleren. Jammer dat die Amsterdam Dungeon er nu zit waar de heiligestede was. Dat was in omvang trouwens een joekel van een kapel. Klaar ook wel voor de hele Europese bedevaart.
[..]
De manier waarop Amsterdam bezieling kreeg en onafhankelijk werd werkt nu alleen nog in Noord Korea.![]()
Nou ja, dat. Een stadstour met verhaal erbij of op zn minst een app.quote:Op donderdag 13 maart 2025 12:39 schreef yessie234 het volgende:
[..]
De mirakelgeschiedenis stond vroeger in elke reisgids, die hield het het Mirakel verhaal ook voor mensen die in Amsterdam wonen en werken levend, maar die reisgidsen worden niet meer geschreven, gedrukt, gekocht en gelezen.
Maar als er geen materieel object is om te bezoeken, behalve dan de Dungeon, dan kan Stichting Amsterdam Promotie er ook niet zoveel meer mee. Het is dan een verhaal dat mensen zichzelf moeten vormen in hun hoofd, afhankelijk wat ze erover gelezen hebben. Er valt zo weinig aan te etaleren. Hooguit een app-wandeling langs plaatsen verbonden met de bijna 650 jaar lange geschiedenis van het verhaal.
650 jaar, welke verhalen kan je erbij vertellen?quote:Op donderdag 13 maart 2025 12:49 schreef Beathoven het volgende:
[..]
Nou ja, dat. Een stadstour met verhaal erbij of op zn minst een app.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |