FOK!forum / Culinesse ā gogo / Cadeautips voor een kok
Meulenbroekwoensdag 26 februari 2025 @ 14:00
Voor een goede vriend van me ben ik op zoek naar een leuk (maar vooral uniek) cadeau. Hij heeft net zoals ik, affiniteit met koken/bakken. We houden ervan om in het weekend gezellig samen te koken voor onze vriendengroep. Hij heeft al veel professionele attributen voor in keuken. Daarin iets unieks vinden is niet echt meer mogelijk volgens mij. Zelf zit ik te denken aan een kookboek met unieke gerechten van een hoge kwaliteit. Ik kan tot op heden nog geen geschikt kookboek gevonden en ben benieuwd naar jullie input.

Ik hoor het graag.
herverwijderdwoensdag 26 februari 2025 @ 14:06
Een Larousse kookboek een optie? Helemaal mooi is de Larousse gastronomique, als je die kunt vinden.
Geen idee wat voor soort gerechten jullie verder koken he, misschien past het totaal niet.
Meulenbroekwoensdag 26 februari 2025 @ 14:49
quote:
0s.gif Op woensdag 26 februari 2025 14:06 schreef herverwijderd het volgende:
Een Larousse kookboek een optie? Helemaal mooi is de Larousse gastronomique, als je die kunt vinden.
Geen idee wat voor soort gerechten jullie verder koken he, misschien past het totaal niet.
Dankjewel voor de tip, ik kan online weinig vinden over het soort gerechten dat hier in staat. Weet jij toevallig waaraan ik moet denken?
herverwijderdwoensdag 26 februari 2025 @ 15:07
quote:
0s.gif Op woensdag 26 februari 2025 14:49 schreef Meulenbroek het volgende:

[..]
Dankjewel voor de tip, ik kan online weinig vinden over het soort gerechten dat hier in staat. Weet jij toevallig waaraan ik moet denken?
de klassiek Franse keuken.
golferwoensdag 26 februari 2025 @ 15:59
Dat is ook sterk... pas geleden was er soortgelijk topic.
Misschien kan je daar wat ideeën opdoen?
CUL / Kadotips voor (aankomend) kok
Mikeyttwoensdag 26 februari 2025 @ 16:17
Tip: Koop zeker geen kookgerei

Een mooi kazensetje, kruidenpakketje of een olie collectie zal die meer waarderen.
Mikeyttwoensdag 26 februari 2025 @ 16:21
Qua kookboek zou ik zeker 'Alinea' aanraden van Grant Achatz
https://www.bol.com/nl/nl/p/alinea/1001004006137211/

Zet je helemaal buiten je comfort zone, op een goede manier.
Hyaenidaewoensdag 26 februari 2025 @ 16:32
Gewoon geld geven? Zodat hij zelf kan kopen wat hij wil. Dat heb ik altijd het liefste.
Weltschmerzwoensdag 26 februari 2025 @ 17:43
550x824.jpg
In het Engels moet ie goedkoper te krijgen zijn.
Jan_Onderwaterwoensdag 26 februari 2025 @ 23:16
quote:
0s.gif Op woensdag 26 februari 2025 14:00 schreef Meulenbroek het volgende:
Voor een goede vriend van me ben ik op zoek naar een leuk (maar vooral uniek) cadeau. Hij heeft net zoals ik, affiniteit met koken/bakken. We houden ervan om in het weekend gezellig samen te koken voor onze vriendengroep. Hij heeft al veel professionele attributen voor in keuken. Daarin iets unieks vinden is niet echt meer mogelijk volgens mij. Zelf zit ik te denken aan een kookboek met unieke gerechten van een hoge kwaliteit. Ik kan tot op heden nog geen geschikt kookboek gevonden en ben benieuwd naar jullie input.

Ik hoor het graag.
Budget?
Jan_Onderwaterwoensdag 26 februari 2025 @ 23:30
Een van de meest gebruikte apparaatjes bij mij in de keuken is mijn laserthermometer en iets wat je pas gaat waarderen als je hem hebt.
fespowoensdag 26 februari 2025 @ 23:31
Ik word zelf altijd blij van een mooi product.

Olijfolie, azijn, goed stuk kaas etc.

Kookboek zou ik helemaal niks vinden of het moet een echt orgineel boek zijn.

Koekgerei kan, maar dan moet je weten wat hij nog niet heeft.
Jan_Onderwaterwoensdag 26 februari 2025 @ 23:51
quote:
0s.gif Op woensdag 26 februari 2025 23:31 schreef fespo het volgende:
Ik word zelf altijd blij van een mooi product.

Olijfolie, azijn, goed stuk kaas etc.

Eind maart is er weer verse Oosterscheldekreeft.
Een droog gerijpte cote de boeuf
Zitten nu aan het einde van het seizoen voor zwarte truffels
Grijze Iraanse kaviaar is de bom, heul veel kaviaar gegeten op recepties en nooit begrepen waarom mensen er zo lyrisch over waren, vond er niets aan. Tot ik grijze Iraanse at, en me realiseerde dat de rest gewoon waarschijnlijk fake was geweest. Wat een genot
Een mooie Poule van Dungen, of een Franse Kapoen, christenziele wat kan een gebraden kip ineens een compleet ander beest zijn
Näsenbardonderdag 27 februari 2025 @ 13:29
quote:
0s.gif Op woensdag 26 februari 2025 23:30 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Een van de meest gebruikte apparaatjes bij mij in de keuken is mijn laserthermometer en iets wat je pas gaat waarderen als je hem hebt.
Dat is een goeie. Welke heb je zelf? Ik zie dat er nogal wat verschillende prijsklassen zijn.
Jan_Onderwaterdonderdag 27 februari 2025 @ 14:29
quote:
0s.gif Op donderdag 27 februari 2025 13:29 schreef Näsenbar het volgende:

[..]
Dat is een goeie. Welke heb je zelf? Ik zie dat er nogal wat verschillende prijsklassen zijn.
Een gele, weet niet meer wat ik er ooit voor betaalde, en het vet heeft de inkt van het merk al lang geleden gewist. Kocht hem eigenlijk voor het werk, moest wat nameten in een datacenter, en betaalde met projectbudget.
Watuntrikzaterdag 8 maart 2025 @ 09:22
Laatste wat ik als cadeau voor een hobby kok gekocht heb was deze

71X1p901XAL._AC_SL1500_.jpg

Omdat hij graag Italiaans kookt en wist dat dit nog niet in zijn collectie had en zag ik hem altijd lang kaas raspen wanneer hij weer eens bezig was zijn beroemde Carbonara of Amatriciana voor te bereiden. Ik heb 'm zelf ook, kwaliteit is goed en handig in gebruik.

Nu je het over uniek hebt en sinds dat ik zelf kruidenmixen ben gaan maken i.p.v. kant en klare rub te kopen die doorgaans allemaal te zout zijn. Merk ik dat een goede kruidenmolen waarmee de fijnheid van de maling goed in te stellen is toch net dat beetje extra geeft en je eigen unieke mixen kunt samenstellen. Budget molen, leuk maar blijft soms toch altijd te grof.

Nu ben ik van de ouwe stempel en krijg een kik van om aan oude ambachten te zwengelen. Dus staat deze op het verlanglijstje.

986x1200.jpg
https://www.bol.com/nl/nl(...)ig/9300000161219654/

Maar wil je helemaal de blits maken dan, kom je in deze categorie..:
https://getreidemuehle.com/nl/shop/graanmolen-amadea-moeren/

Hobby kok of Professional ik denk dat ze allemaal een warm hart krijgen van een goede kruidenmolen. :)
FlippingCoinzaterdag 8 maart 2025 @ 09:26
Zo'n kookschort met een afbeelding van een gespierde neger waarbij je zijn lul helemaal kan zien die dan veel groter is dan normaal.

Vet grappig.
Weltschmerzmaandag 10 maart 2025 @ 12:50
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 maart 2025 09:22 schreef Watuntrik het volgende:
Laatste wat ik als cadeau voor een hobby kok gekocht heb was deze

[ afbeelding ]

Waar haal je die dingen? Ik heb er naar gezocht, gewoon RVS met 3 verschillende inzetmolentjes. Maar de enige die ik kon bleek deels van plastic en aangezien ik altijd dat laatste beetje pecorino ook over de pasta wil ben je plastic aan het raspen.
Watuntrikmaandag 10 maart 2025 @ 13:39
quote:
0s.gif Op maandag 10 maart 2025 12:50 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]
Waar haal je die dingen? Ik heb er naar gezocht, gewoon RVS met 3 verschillende inzetmolentjes. Maar de enige die ik kon bleek deels van plastic en aangezien ik altijd dat laatste beetje pecorino ook over de pasta wil ben je plastic aan het raspen.
Van die dingen is er idd veel bagger op de markt...

Dat is de "Lacor 60335" is van stevig en zwaar RVS het enige van kunststof zijn de teflon geleideringen an de zijde van de raspen. Komt met 2 raspen, fijn en grof. Ik heb 'm via Amazon besteld, was zover de voordeligste prijs. Was ook de enige met goede recenties van gebruikers. Ben zelf ook dik tevreden, voor zover mijn gebruik onverslijtbaar.

https://www.amazon.nl/dp/B000SLZBMS

https://www.amazon.com.be(...)leurig/dp/B000SLZBMS
Weltschmerzmaandag 10 maart 2025 @ 14:16
quote:
14s.gif Op maandag 10 maart 2025 13:39 schreef Watuntrik het volgende:

[..]
Van die dingen is er idd veel bagger op de markt...

Dat is de "Lacor 60335" is van stevig en zwaar RVS het enige van kunststof zijn de teflon geleideringen an de zijde van de raspen. Komt met 2 raspen, fijn en grof. Ik heb 'm via Amazon besteld, was zover de voordeligste prijs. Was ook de enige met goede recenties van gebruikers. Ben zelf ook dik tevreden, voor zover mijn gebruik onverslijtbaar.

https://www.amazon.nl/dp/B000SLZBMS

https://www.amazon.com.be(...)leurig/dp/B000SLZBMS
Dank je. Het is ook alweer even geleden dat ik zo'n ding zocht. Wij hadden er vroeger thuis in met 3 inzetstukken, ook een plakjessnijder.

Onverslijtbaar? Het is hetzelfde als met pepermolens, ook die raspen worden bot als je metaal over metaal laat gaan voor het laatste restje. Tijdig bijvullen.
Watuntrikmaandag 10 maart 2025 @ 15:21
quote:
0s.gif Op maandag 10 maart 2025 14:16 schreef Weltschmerz het volgende:
Onverslijtbaar? Het is hetzelfde als met pepermolens, ook die raspen worden bot als je metaal over metaal laat gaan voor het laatste restje.
Vandaar dat ik erbij vermeld 'Voor zover mijn gebruik'... Ik denk niet dat ik dan ding ooit nog zal verslijten. Zal anders zijn als je kilo kaas per week er doorheen draait.

Pepermolen ook niet, heb nog ouderwets modelletje van Peugeot van + 15 jaar oud wat bijna dagelijks wordt gebruikt. Nog geen verschil in maling opgemerkt... Maar idd wanneer je de molenplaatjes ijzer op ijzer laat draaien krijg je alles natuurlijk bot. Dat lijkt mij dan eerder verkeerd gebruik. Krijg je wel extra ijzer binnen... 💪
Jan_Onderwatermaandag 10 maart 2025 @ 15:27
quote:
0s.gif Op maandag 10 maart 2025 15:21 schreef Watuntrik het volgende:

[..]
Vandaar dat ik erbij vermeld 'Voor zover mijn gebruik'... Ik denk niet dat ik dan ding ooit nog zal verslijten. Zal anders zijn als je kilo kaas per week er doorheen draait.

Pepermolen ook niet, heb nog ouderwets modelletje van Peugeot van + 15 jaar oud wat bijna dagelijks wordt gebruikt. Nog geen verschil in maling opgemerkt... Maar idd wanneer je de molenplaatjes ijzer op ijzer laat draaien krijg je alles natuurlijk bot. Dat lijkt mij dan eerder verkeerd gebruik. Krijg je wel extra ijzer binnen... 💪
Peugeot maakt dan ook legendarisch goede Pepermolenmaalwerken
Weltschmerzmaandag 10 maart 2025 @ 17:12
quote:
0s.gif Op maandag 10 maart 2025 15:21 schreef Watuntrik het volgende:

[..]
Vandaar dat ik erbij vermeld 'Voor zover mijn gebruik'... Ik denk niet dat ik dan ding ooit nog zal verslijten. Zal anders zijn als je kilo kaas per week er doorheen draait.

Pepermolen ook niet, heb nog ouderwets modelletje van Peugeot van + 15 jaar oud wat bijna dagelijks wordt gebruikt. Nog geen verschil in maling opgemerkt... Maar idd wanneer je de molenplaatjes ijzer op ijzer laat draaien krijg je alles natuurlijk bot. Dat lijkt mij dan eerder verkeerd gebruik. Krijg je wel extra ijzer binnen... 💪
Veel mensen realiseren dat zich niet, dat dingen die van zichzelf niet heel scherp alsnog ook bot kunnen worden. Dus dan hebben ze een peugeot molen, wat op zich heel goed spul is, maar dan hebben ze de gewoonte om pas bij te vullen als er geen korreltje meer in zit, en dan zit je alsnog met een slecht functionerende molen.
Watuntrikmaandag 10 maart 2025 @ 20:07
quote:
0s.gif Op maandag 10 maart 2025 17:12 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]
Veel mensen realiseren dat zich niet, dat dingen die van zichzelf niet heel scherp alsnog ook bot kunnen worden. Dus dan hebben ze een peugeot molen, wat op zich heel goed spul is, maar dan hebben ze de gewoonte om pas bij te vullen als er geen korreltje meer in zit, en dan zit je alsnog met een slecht functionerende molen.
Dat heb ik mij niet gerealiseerd, dat er ook mensen zijn die dat doen... Zal ook met voorkeur van korrelgrootte te doen hebben... Bij mij staat ie behoorlijk grof afgesteld, voor fijngemalen peper koop ik fijngemalen peper. En wanneer ik flinke portie peper nodig heb voor bv. grote pan stoofschotel. Dan gebruik ik de grote koffie/graanmolen en ga dan geen 5 minuten draaien aan mijn Peugeotje. :)

Vandaar dat ook een betere kwaliteit grotere graanmolen op mijn wenslijstje staat. Dat ik zelf fijngemalen peper zou kunnen maken. Met budget materiaal fijn malen, duurt een eeuw, is dus om te beginnen al niet scherp en heel snel nog botter.
Weltschmerzmaandag 10 maart 2025 @ 20:56
quote:
0s.gif Op maandag 10 maart 2025 20:07 schreef Watuntrik het volgende:

[..]
Dat heb ik mij niet gerealiseerd, dat er ook mensen zijn die dat doen... Zal ook met voorkeur van korrelgrootte te doen hebben... Bij mij staat ie behoorlijk grof afgesteld, voor fijngemalen peper koop ik fijngemalen peper. En wanneer ik flinke portie peper nodig heb voor bv. grote pan stoofschotel. Dan gebruik ik de grote koffie/graanmolen en ga dan geen 5 minuten draaien aan mijn Peugeotje. :)

Vandaar dat ook een betere kwaliteit grotere graanmolen op mijn wenslijstje staat. Dat ik zelf fijngemalen peper zou kunnen maken. Met budget materiaal fijn malen, duurt een eeuw, is dus om te beginnen al niet scherp en heel snel nog botter.
Er zijn ook grote pepermolens met een slinger he. Keramische molens zijn er ook. Ik vond mijn Kyocera koffiemolentje wel prima en die maken ook andere molens.
Boca_Ratonmaandag 10 maart 2025 @ 20:57
Een kadobon voor steunzolen. De arme man staat de hele dag.
Tenganodinsdag 11 maart 2025 @ 19:43
quote:
0s.gif Op maandag 10 maart 2025 14:16 schreef Weltschmerz het volgende:
Dank je. Het is ook alweer even geleden dat ik zo'n ding zocht. Wij hadden er vroeger thuis in met 3 inzetstukken, ook een plakjessnijder.

Onverslijtbaar? Het is hetzelfde als met pepermolens, ook die raspen worden bot als je metaal over metaal laat gaan voor het laatste restje. Tijdig bijvullen.
Boska maakt ze ook en die dingen kun je in gerenomeerde kookwinkels kopen. Iig in Amsterdam kun je ze vinden, want daar vindt je alles wat met kaas te maken heeft.

Zelf heb ik ook nog zo'n ding, maar dan gewoon die oude gepatenteerde dingen die in Frankrijk gemaakt werden. Dat waren de originele. Die kun je in kringloopwinkels ook af en toe vinden voor iets van 2,50 en misschien vindt je ze ook op markplaats.

Maar als je veel moet raspen is zo'n simple Moulinex molentje ook wel geschikt. Die zijn electrisch en daar kun je gewoon een kilo kaas in 1 keer mee raspen zonder veel moeite. Op marktplaats te vinden voor 5 euro.

Hier heb je bijvoorbeeld zo'n Boska handrasp voor 12 euro op marktplaats

https://www.marktplaats.n(...)4EAQYBiABEgKoO_D_BwE

Er staat er zelfs een van 5 euro op in Amsterdam. Nieuw.

https://www.marktplaats.n(...)rasp-boska-voor-kaas

[ Bericht 7% gewijzigd door Tengano op 11-03-2025 19:48:48 ]
Weltschmerzdinsdag 11 maart 2025 @ 20:12
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 maart 2025 19:43 schreef Tengano het volgende:

[..]
Boska maakt ze ook en die dingen kun je in gerenomeerde kookwinkels kopen. Iig in Amsterdam kun je ze vinden, want daar vindt je alles wat met kaas te maken heeft.
Het is alweer 10 jaar geleden dat ik naar zo'n ding op zoek was, en toen was het teleurstellend. Geen verschillende raspen, plastic, of gewoon een onding. Ik zal nog eens een poging wagen maar tweedehands koop ik dat soort dingen echt niet.
Tenganodinsdag 11 maart 2025 @ 20:43
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 maart 2025 20:12 schreef Weltschmerz het volgende:
Het is alweer 10 jaar geleden dat ik naar zo'n ding op zoek was, en toen was het teleurstellend. Geen verschillende raspen, plastic, of gewoon een onding. Ik zal nog eens een poging wagen maar tweedehands koop ik dat soort dingen echt niet.
Ik kan je dit apparaatje wel aanbevelen om kaas te raspen. Maar die zou ik wel tweedehands kopen voor 10 euro. Ik had die van mij voor slechts 3 euro op een rommelmarkt.

Kaas in gepaste blokjes snijden en dit machientje doet de rest.

550x811.jpg
Weltschmerzdinsdag 11 maart 2025 @ 21:28
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 maart 2025 20:43 schreef Tengano het volgende:

[..]
Ik kan je dit apparaatje wel aanbevelen om kaas te raspen. Maar die zou ik wel tweedehands kopen voor 10 euro. Ik had die van mij voor slechts 3 euro op een rommelmarkt.

Kaas in gepaste blokjes snijden en dit machientje doet de rest.
Bedankt voor je tips maar het is precies wat ik niet wil. Ik wil een simpel volmetalen ding, nieuw zodat ik er zelf zuinig op kan zijn zodat de raspen niet bot worden, die makkelijk aan tafel te gebruiken is, zonder snoeren, en die een fijne en een grove rasp heeft, maar ook eentje om dunnen plakjes te snijden. Die bestonden ooit, en dat was meer dan terecht.
Jan_Onderwaterdinsdag 25 maart 2025 @ 20:40
Wat is het nu uiteindelijk geworden?