Dat had ik inderdaad al gecontroleerd. Deze werken allemaal zoals het hoort.quote:Op zaterdag 18 januari 2025 15:19 schreef Jordy-B het volgende:
Ik zou denken dat de ontluchtnippel links op de buis van de eerste foto zit. Het ontluchten gaat op dezelfde manier als bij een radiator (vierkant schroefje)
Maar ik zou eerst controleren of de ventielen van de twee groepen niet gewoon vastgelopen zijn, want dat lijkt me veel meer voor de hand liggend. Van de betreffende groep even de ventielknop of robot verwijderen en kijken of de pin van het ventiel wel opveert. Als dat niet gebeurt, kan je de pin even met beleid indrukken met bijvoorbeeld de zijkant van de waterpomptang om hem weer in beweging te krijgen.
Enkel druk erop zetten met de pomp en dan de ontluchting open zetten?quote:Op zaterdag 18 januari 2025 15:39 schreef halfway het volgende:
Druk op de groep zetten door alle groepen dicht te draaien met uitzondering van de groep die niet werkt die zet je helemaal open. Wel even de stand merken met een stift.
Vorige week heb ik een deel van de CV leidingen naar de radiatoren verwijderd ivm een verbouwing. Hiervoor heb ik het hele CV systeem wat hoger lag dan de verdeler leeg laten lopen. Mijn vermoeden is dat er toen wellicht lucht in een van de leidingen is gekomen.quote:Op zaterdag 18 januari 2025 17:41 schreef 215 het volgende:
Waarom denk je dat er opeens lucht in zit na twintig jaar? Is de zaak leeg geweest, lekkage of zo?
Die vloerverwarming is het laagste punt in je huis. Dus zal alle lucht hoger terecht komen als je het 'doorblaast' met één groep gelijktijdig open. Zolang de druk voldoende is hoef je ook niet bij te vullen natuurlijk.
Dus met een enkele groep krijgt de pomp er niets doorheen? Dan is het niet een belletje lucht vrees ik, data over opvoerhoogte kan ik niet vinden maar dat is minimaal in meters H2O tot tientallen meters zelfs. Dat is dus meerdere keren dan voldoende om bij een enkele leiding een luchtbel er uit te drukken.quote:Op zaterdag 18 januari 2025 18:05 schreef jasperve het volgende:
Als ik alle groepen dicht zet en enkel een van de groepen welke niet werkt open zet loopt de temperatuur rap op in de verdeler naar temperaturen die niet wenselijk zijn (60 graden). Tevens wordt de retour van deze groep dan nog steeds niet warm.
Het zou best kunnen dat het vuil is. Echter zou ik graag wel weten hoe het ontluchtingsproces precies in zijn werk gaat. Dus ik zou wel graag de procedure weten.quote:Op zaterdag 18 januari 2025 18:20 schreef 215 het volgende:
[..]
Dus met een enkele groep krijgt de pomp er niets doorheen? Dan is het niet een belletje lucht vrees ik, data over opvoerhoogte kan ik niet vinden maar dat is minimaal in meters H2O tot tientallen meters zelfs. Dat is dus meerdere keren dan voldoende om bij een enkele leiding een luchtbel er uit te drukken.
Opstapeling van vuil in die leiding waarvan het laatste restje vuil is veroorzaakt door het deels leeghalen en weer vullen van de installatie lijkt me veel waarschijnlijker dan zoals ik al beschreef.
Sommige dingetjes leer op de vakopleiding en wat je daar niet leert leer je in de praktijk. Dat gecombineerd kun je zaken associëren met een logische oplossing.quote:Op zaterdag 18 januari 2025 19:10 schreef Boca_Raton het volgende:
Hoe weten jullie dit nou allemaal? Ik snap dat nooit.
Maar die foto’s uit de OP, aan zo’n installatie durf je toch niet te komen? En hoe weet je nu wat wát is?quote:Op zaterdag 18 januari 2025 19:24 schreef Watuntrik het volgende:
[..]
Sommige dingetjes leer op de vakopleiding en wat je daar niet leert leer je in de praktijk. Dat gecombineerd kun je zaken associëren met een logische oplossing.
Bv. zit je thuis op de bank en het is stil en je hoort zo nu en dan een borrelend geluid in de cv installatie. Dan is 1 +1 = 2 luchtbellen die worden rondgepompt. Lucht is lichter dan water en wil je dat eruit dan moet de pomp uit dan wordt het niet meer rondgepompt. Dan ga je de hoogste punten zoeken en ontluchten.
Dat leer je dus op de vakopleiding.quote:Op zaterdag 18 januari 2025 19:28 schreef Boca_Raton het volgende:
[..]
Maar die foto’s uit de OP, aan zo’n installatie durf je toch niet te komen? En hoe weet je nu wat wát is?
Ik denk dat je er ook gevoel voor moet hebben. Ikzelf heb gevoel voor talen, niet voor wis-, natuur- en scheikunde.quote:Op zaterdag 18 januari 2025 19:33 schreef Watuntrik het volgende:
[..]
Dat leer je dus op de vakopleiding.En tijdens die opleiding leer je natuurlijk theoretische perfectie, echter de praktijk is nooit perfect en kunnen er kleine foutjes insluipen...
En om daar een oplossing voor te vinden moet je out off the box denken... En heb je goed opgelet tijdens natuurkunde tijdens de opleiding dan zijn de meeste imperfecties wel redelijk simpel op te lossen.
Ik hoop dat je de radiatoren doorgespoeld hebt voordat je ze terug geplaatst hebt, je wil niet weten hoeveel zwarte zooi erin zit en als dat opdroogt krijg je schilfers.quote:Op zaterdag 18 januari 2025 18:05 schreef jasperve het volgende:
[..]
Vorige week heb ik een deel van de CV leidingen naar de radiatoren verwijderd ivm een verbouwing. Hiervoor heb ik het hele CV systeem wat hoger lag dan de verdeler leeg laten lopen. Mijn vermoeden is dat er toen wellicht lucht in een van de leidingen is gekomen.
Dit is uiteraard niet meer dan een vermoeden.
Maar hiervoor deed de groep het nog wel.
De groepen liggen deels hoger dan de laagste buizen welke naar de verdeler lopen. Hierdoor kan er wel lucht in het groep circuit terecht komen wat niet direct bij de verdeler kan komen.
Als ik alle groepen dicht zet en enkel een van de groepen welke niet werkt open zet loopt de temperatuur rap op in de verdeler naar temperaturen die niet wenselijk zijn (60 graden). Tevens wordt de retour van deze groep dan nog steeds niet warm.
radiatoren zijn niet teruggeplaatst. Heb alle leidingen weggehaald inclusief radiatoren en ergens upstream de boel afgedopt tot nader order.quote:Op zaterdag 18 januari 2025 20:15 schreef halfway het volgende:
[..]
Ik hoop dat je de radiatoren doorgespoeld hebt voordat je ze terug geplaatst hebt, je wil niet weten hoeveel zwarte zooi erin zit en als dat opdroogt krijg je schilfers.
Misschien begrijp ik het verkeerd. Mijn CV Circuit staat toch los van de vloerverwarming. Het levert toch enkel warm water om bij te mengen en krijgt koud water retour? Ofwel de druk op het vloerverwarming systeem is losstaand van de druk op de cv?quote:Op zaterdag 18 januari 2025 19:06 schreef Watuntrik het volgende:
De bestaande ontluchtingsnippel kun je vervangen door een automatische ontluchting.
[ afbeelding ]
Helpt de auto ontluchting niet op kort termijn, kijk dan eens op de pomp. Sommige pompen hebben een debiet schakelaar I t/m III. Schakel de pomp op debiet stand III dan zal de luchtbel wel doorgeduwd worden en bij de auto ontluchting terecht komen.
Anders een handje helpen met doorspoelen, dus druk eraf, ergens een aftap open en vullen en doorspoelen met volledige waterdruk uit de kraan. Eenmaal goed doorgespoeld aftap dicht en op druk zetten. Dan is alle lucht eruit de auto ontluchting doet de rest. Lang zal dit niet duren, het laagste punt is als eerste vol en dat is de vloerverwarming.
Waar de warmtebron vandaan komt in dit geval is even irrelevant. In het vloerverwarmingscircuit zit water. Ook al is het een gesloten systeem los van de centrale verwarming met zijn eigen warmtebron. Dat kan ik vanaf de foto's niet zien en maakt ook niet uit.quote:Op zaterdag 18 januari 2025 21:22 schreef jasperve het volgende:
[..]
Misschien begrijp ik het verkeerd. Mijn CV Circuit staat toch los van de vloerverwarming. Het levert toch enkel warm water om bij te mengen en krijgt koud water retour? Ofwel de druk op het vloerverwarming systeem is losstaand van de druk op de cv?
Of is de druk in dit geval gelijk omdat af en toe die klep open gaat?
Als ik zo een auto ontluchter wil plaatsen. Hoe laat ik het systeem dan leeglopen als er vloerverwarmingsbuizen hoger dan de verdeler zitten? Die klep die op dit moment in de retour zit. Kan ik daar het systeem mee aftappen als ik de aanvoer afsluit?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |