Groen staal
Kabinet wil Tata versneld verduurzamen, kost miljardenTrouwe lezers,
Een update die wellicht voor velen prima vooruitzichten kan bieden passeert vandaag belangrijk de revue.

Zowel functionarissen in het pittoreske Haarlem

als binnen de eveneens aan Tata Steel en andere grote bedrijven gelieerde organisatie te Amsterdam, zien hierdoor een snellere oplossing voor veel betrokkenen, kan
ik u allen op FOK! vandaag vol enthousiasme melden. Sluiten is geen optie

, maar het financieren van een versnelde verduurzaming op het terrein zal soelaas gaan bieden.

~
Met oog op de grote angst voor milieu- en gezondheidsschade die
ons inziens af en toe alle perken te buiten gaat en niet zelden zwaar wordt overdreven, waarbij een stukje eigen verantwoordelijkheid bij de plaatselijke bevolking aangaande overmatig rookgedrag en strandbezoek wat huid en longkanker zou veroorzaken uitblijft, komt deze versnelde verduurzaming voor alle notoire klagers over 'slechte gezondheid in de IJmond als gevolg van emissies die afkomstig van zijn TATA' als geroepen.
Wat kan
ik zeggen?

Uiteraard was deze info op verschillende locaties reeds eerder bekend, waarover in de betere/hogere kringen onlangs nog volop gesproken en getoast

werd tijdens een gezellige bijeenkomst in Haarlem.

Het doet menigeen op deze locaties deugd om te kunnen werken aan algemene tevredenheid in de regio en de nodige tegemoetkoming te bieden richting alle critici die de laatste tijd al flink van zich lieten horen.

~Het kabinet heeft de kogel door de kerk geschoten en trekt spoedig de portemonnee om de ophanden zijnde klus bij het staalbedrijf versneld te klaren.

~
Omdat meest integere ondernemingen en megabedrijven als Tata Steel, in goede samenwerking met Den Haag

, Amsterdam (Zuid-as) waar onder anderen
ik 
rondga en nog 'n paar gelieerde organisaties (waar onlangs nog 'n gezamenlijk hapje en een drankje werd gedaan

) hun goede bedoelingen willen tonen, wordt nu flink geïnvesteerd in alle beoogde plannen om alles omtrent Groen Staal te bespoedigen, en de belastingbetaler mag daar ook best aan meewerken.
Let op: dat laatste houdt niet in dat alles binnen één of twee jaar rond is en bv de cokesfabrieken eind dit jaar al sluiten

, oh nee!
Want dat kan helaas nog niet, tenminste zolang aan de weg getimmerd wordt om alle verbeteringen zorgvuldig en technologisch gezien uiterst professioneel aan te brengen.

Maar het een en ander betekent vanaf heden wel dat de wachttijd op 'betere lucht'

aanzienlijk verkort zal worden voor meest klagende omwonenden.

En dat is nu ook hard nodig.

Temeer omdat het vertrouwen in alle welgemeende grootse plannen om te verduurzaming dreigt te ontaarden in steeds meer wantrouwen. Het geduld raakt op

, want het ageren tegen de staalreus door actievoerders en in het leven geroepen 'platformen' die de belangen behartigen van onrustige tot soms paranoïde omwonenden neemt bij tijd en wijle serieuze vormen aan.
Reeds aangespannen rechtszaken en andere manoeuvres in de hoop TATA tot sluiting en zulks te dwingen lopen nu al 'n tijdje. Maar het bedrijf zal nu toch écht de tijd gegund moeten worden om te installaties om te kunnen bouwen tot een milieuvriendelijker geheel.
Ook al weet
men aan het langste eind te zullen trekken bij het 'getouwtrek over emissies en volgens critici trage vooruitgang van het proces; integriteit en recht jegens omwonenden blijft behalve megawinsten uiteraard de hoofdrol spelen.

Maar de inhoudelijke boodschap dat het bedrijf omwille van 'goede voortgang en betrekkingen' haast moet maken is duidelijk, al wordt dat niet bepaald gezien als dreigement.
Tot slot spreekt het natuurlijk ook voor zich dat zoal
wij 
te Haarlem en Amsterdam

in gulden samenwerking met zulke bedrijven zullen inzetten op algemene tevredenheid, plaatselijke rust

waaronder uiteraard een suc6volle voortzetting van TATA IJmuiden.

Dus niet teveel twijfelen, heb geduld en vertrouwen want de weg naar Rome is ook niet in één dag geplaveid!

~
Fijne dag!
Scjvb++++
quote:
Door Suzanne Blotenburg en Malin Kox
28 maart 2024 15:27 - Aangepast 28 maart 2024 15:40
Tata Steel in IJmuidenTata Steel moet verduurzamen, liefst in een sneller tempo dan de staalfabriek nu zelf voor ogen heeft. Het kabinet trekt daarvoor flink de portemonnee. Dat bleek vandaag tijdens de presentatie van het adviesrapport dat oud-minister Hans Wijers en consultant Frans Blom opstelden in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.Uit het rapport blijkt dat er geen 'optimale route' is voor de verduurzaming van Tata Steel. De fabriek sluiten levert gezondheidswinst op voor omwonenden, maar ook groot baanverlies. Voor de optie 'niets doen en op deze weg doorgaan' is weer geen maatschappelijk draagvlak. Kortom, het is aan de politiek.
Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) blijken de voorkeur te geven aan 'route 3' uit het rapport: het verduurzamingsplan zoals Tata dat eind november indiende, dat dan deels hopelijk sneller kan worden uitgevoerd.
Tata Steel heeft overheidssubsidie nodigDe afweging moest ook wel rap worden gemaakt, schrijven de auteurs. Onzekerheid over de toekomst van Tata Steel leidt tot onrust bij het bedrijf en de omwonenden. Bovendien hijgen de klimaatdoelen van 2030 - waaronder een flinke CO2-reductie - in de nek van het (nieuwe) kabinet.
Het ministerie van Economische Zaken voert intensieve gesprekken met Tata Steel om tot een maatwerkafspraak te komen over de verduurzaming van de fabriek. Nu nog wordt het staal gemaakt met behulp van vervuilende kolen. Het bedrijf wil in 2030 al 'groen' staal maken, onder onder meer met behulp van waterstof. Dat is een ambitie die het bedrijf al jaren uitspreekt, maar wat niet lukt zonder overheidssubsidie.
Tata diende hier zoals gezegd in november vorig jaar nog een verduurzamingsplan voor in. Daarin pleit het bedrijf voor steun van de overheid: met de vergroening van de staalproductie zijn miljarden gemoeid. Het kabinet zou daar 0,5 tot 2 miljard euro van moeten bijdragen, bleek tijdens de presentatie van Wijers en Blom.
Wijers en Blom onderzochten voor de minister alternatieve scenario's voor dit plan, rekening houdende met onder meer het economisch belang van het bedrijf voor Nederland, de klimaatdoelen en de omwonenden.
Tata Steel is namelijk één van de grootste vervuilers van Nederland en dat heeft grote negatieve gevolgen voor de gezondheid van mensen die wonen in de omgeving van het bedrijf. Daarbij kan én moet het bedrijf een bijdrage leveren aan het halen van de klimaatdoelen en wil de overheid daarover afspraken maken.
In het rapport worden verschillende scenario's gewogen, variërend van niet ingrijpen tot aan volledig sluiten. Maar uiteindelijk lijkt een middenweg, waarin - eventueel versneld - wordt verduurzaamd, op de meeste vlakken het beste uit te pakken. Dat levert volgens de adviseurs 'de gewenste reductie van CO2-uitstoot en lokale overlast op per 2030.'
Geen optimaal scenarioGeen van de scenario's is echter optimaal voor alle belanghebbenden, erkennen de adviseurs. Want dat hangt af van wiens belang er zwaarder weegt.
Optimaal of niet, het demissionaire kabinet wil de optie verder onderzoeken waarin versneld wordt verduurzaamd. Daarmee gaat de overlast van Tata sneller naar beneden. Wel levert deze route een extra steunvraag van de staalfabriek op, van 10 tot 50 procent van de eerder genoemde 0,5-2 miljard.
Zonder verduurzaming geen TataVerduurzamen houdt, onder voorwaarden, de economische voordelen in stand, terwijl de negatieve effecten afnemen. Het is bovendien belangrijk voor de levensvatbaarheid van Tata Steel, zo werd eerder bekend, omdat de reguliere productiemethoden op termijn niet meer rendabel zijn, vanwege de hoge emissierechten die moeten worden afgetikt in Europa.
De gezondheid van omwonenden moet een centrale plek krijgen in de verduurzaming, stellen Wijers en Blom verder. Zij zien het als noodzakelijk voor het voortbestaan van de fabriek dat Tata Steel op korte termijn veel minder vervuilende en ziekmakende stoffen uitstoot.
'Tata moet beter op zijn tellen passen'Omwonenden van Tata Steel zijn verdeeld over de toekomst van de staalfabriek. "Sluiten, onder de grond, weg ermee", zegt een inwoner tegen RTL Z. "Ik geloof niet in een duurzaam Tata Steel. Daar moeten we geen miljarden in stoppen."
Anderen zijn genuanceerder. "Sluiten gaat me te ver, maar ze moeten beter op hun tellen passen. Zorgen dat ze hun troep bij zich houden. Als ik rotzooi maak, moet ik het ook zelf opruimen."
En een derde: "Tata biedt veel werk aan de mensen in de regio en er worden technische innovaties gedaan. Wat dat betreft is de fabriek wel belangrijk." Hij ziet de overstap op groen staal wel gebeuren. "Maar ik betwijfel of het gebeurt op de afgesproken datum."