FOK!forum / Culinesse à gogo / Tarte tatin smaken voor kerstdiner
Mikeyttwoensdag 4 december 2024 @ 20:51
Ik moet komend kerstdiner het dessert maken. Ongeveer 25 mensen, dus moet groots koken.
Is bij ons in de familie echt een soort wedstrijdje om het beste te serveren.

Dacht eraan om een trio van tarte tatins te maken als center pieces, en dan met creme brule en caneles op de hoeken van de tafel.
De choco pears zijn een eigen recept, een soort kruising tussen stoofperen en chocoladefondue op een bedje van boter en witte chocolade waarbij de peer omhulst is met pure chocolade ganache :@

mQLlPlK.png

Saus-gedeelte wordt nog bedacht afhankelijk van de tarte tatins...

Probleem is nu... mijn inspiratie raakt op. Hebben jullie goede ideeën voor smaken als de basis?
Denk nu aan een klassieke peer tart tatin, maar dan met rozemarijnkaramel. Misschien een ananas-gember of een appel-kaneel-lingonberry. -O-

Volgens mij past de variatie niet helemaal bij mekaar ook. Misschien wat hartigs erbij?
FreezePopwoensdag 4 december 2024 @ 20:57
Spek, ui en honing? Misschien met een chili?

[ Bericht 38% gewijzigd door FreezePop op 04-12-2024 21:03:25 ]
FreezePopwoensdag 4 december 2024 @ 21:02
Misschien met dadel om het spek wat minder te laten overheersen.
Mikeyttwoensdag 4 december 2024 @ 21:10
quote:
0s.gif Op woensdag 4 december 2024 20:57 schreef FreezePop het volgende:
Spek, ui en honing? Misschien met een chili?

Dit zou nog wel kunnen ja.
Ik ga a.s. weekend verschillende smaken karameliseren om ze te proeven. Dadel en ui is echt geen goede combinatie kan ik je vertellen uit ervaring. Overheerst echt extreem zodra je het karameliseert. Met banaan wel een goede combinatie!

Ik ga het proberen! Spek, ui en 'honing', wellicht met een zoete rozemarijn-mascarponesaus :9
FreezePopwoensdag 4 december 2024 @ 21:19
quote:
17s.gif Op woensdag 4 december 2024 21:10 schreef Mikeytt het volgende:

[..]
Dit zou nog wel kunnen ja.
Ik ga a.s. weekend verschillende smaken karameliseren om ze te proeven. Dadel en ui is echt geen goede combinatie kan ik je vertellen uit ervaring. Overheerst echt extreem zodra je het karameliseert. Met banaan wel een goede combinatie!

Ik ga het proberen! Spek, ui en 'honing', wellicht met een zoete rozemarijn-mascarponesaus :9
Kwam vooral met de dadel om eens wat anders dan appel of peer te zeggen, maar heb zelf niet ervaring met het karamelliseren er van. Die saus die je noemt klinkt wel echt heel goed.
Molowoensdag 4 december 2024 @ 23:32
Omhuld, niet omhulst
YoopYdonderdag 5 december 2024 @ 00:10
Wat is eigenlijk tarte tatin?
Farenjidonderdag 5 december 2024 @ 00:36
quote:
1s.gif Op donderdag 5 december 2024 00:10 schreef YoopY het volgende:
Wat is eigenlijk tarte tatin?
Dat is als je de taart per ongeluk ondersteboven bakt en dan net doet alsof dat zo hoort.
Mikeyttdonderdag 5 december 2024 @ 09:47
quote:
1s.gif Op donderdag 5 december 2024 00:10 schreef YoopY het volgende:
Wat is eigenlijk tarte tatin?
Tarte-Tatin-_-The-Caramelized-French-Apple-Tart-720x720.jpeg

Gekarameliseerde en geboterde omgekeerde Franse taart