De radicaal-islamitische Taliban-regering in Kabul zegt dat ze voor het eerst sinds ze ruim drie jaar geleden de macht in Afghanistan overnam, zal deelnemen aan de VN-conferentie over klimaatverandering. Volgens de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kabul, Abdul Kahar Balchi, zal een Afghaanse delegatie afreizen naar de Wereldconferentie over Klimaatverandering in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe, die maandag begint.
De status van de delegatie is nog onduidelijk, mogelijk komen ze als waarnemer. De Taliban-regering, die in de zomer van 2021 in Afghanistan aan de macht kwam, wordt door geen enkele staat erkend. Afghanistan probeerde eerder tevergeefs deel te nemen aan de VN-klimaatconferenties in Sharm el-Sheikh, Egypte, in 2022 en in Dubai in 2023.
Het Afghaanse National Environmental Protection Agency (NEPA) heeft herhaaldelijk gewaarschuwd tegen het politiseren van de strijd tegen klimaatverandering en aantasting van het milieu en heeft buitenlandse landen opgeroepen door te gaan met opgeschorte milieuprojecten in Afghanistan. Het land in de Hindu Kush, dat verarmd is na vele jaren van oorlog, is een van de landen ter wereld die het meest te lijden hebben onder klimaatverandering.
Compensatie van rijkere landen geëist
Azerbeidzjan, het gastland van de twee weken durende klimaatconferentie (COP29), heropende in februari zijn ambassade in Kabul. Dit ging echter niet gepaard met een officiële erkenning door de Taliban-regering.
Net als bijna alle andere landen in de wereld heeft ook Afghanistan zich aangesloten bij het klimaatakkoord van Parijs. Omdat het land nauwelijks broeikasgassen produceert maar wel veel last heeft van de gevolgen van de opwarming van de aarde, eist NEPA-hoofd Mawlawi Matiul Hak Chalis dat zijn land door rijkere landen wordt gecompenseerd voor klimaatgerelateerde schade.
Bron:NTV-------------------------------
Bijzondere keuze, zouden ze ook interesse tonen voor conferenties over mensenrechten?